''Η Άνοιξη είναι ακριβή / Κεφ. 11

 Κεφάλαιο 11ο




Πώς περνάει ο καιρός τόσο γρήγορα ειδικά όταν δεν θέλεις να περάσει , σκεφτόταν η Αντιγόνη όταν η άνοιξη χτύπησε την πόρτα του νησιού και ξάπλωσε στις πλαγιές των βουνών κεντώντας λογιών λογιών λουλούδια στην ποδιά τους.

Το Πάσχα ήλθε, ο ουρανός ήταν τις περισσότερες ημέρες καταγάλανος, το πλοίο τους από τη χώρα επέστρεψε και ο Μανώλης σώος και αβλαβής διέπρεπε ως μαθητευόμενος καπετάνιος, όπως είπε ο καπετάν Αργύρης στον Νικολό.  ''Σύντομα θα γίνει πρώτος και καλύτερος κι από μένα Νικολό αλλά κι από σένα''!

Τα κατσίκια της πλαγιάς έτρωγαν και έπιναν νερό, ενώ οι πέτρες του  φρουρίου, έχαναν τη συνοχή τους με τη βοήθεια των βοσκών. Όπως τα είπε ο Νικολός, οι Τούρκοι στρατιώτες τους χάζεψαν, αλλά είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν για να περάσει η ώρα και τους άφησαν στην ησυχία τους να κρέμονται στο γκρεμό και να ροκανίζουν τη συνοχή του φρουρίου.

Ο Νικολός έδωσε εντολή να σφάξουν αρκετά κατσίκια και να μοιραστούν στους ανθρώπους του νησιού του, που δεν είχαν να αγοράσουν κρέας.  Θα σούβλιζαν το κατσίκι τους το κάθε σπίτι χωριστά, και η οικογένεια του Νικολού στον κήπο, ετοίμαζε τα απαραίτητα για το λάκκο της σούβλας. Φέτος θα ήταν και ο γαμπρός μαζί που δεν είχε γονείς και μαζί με την οικογένεια του αδελφού του Νικολού θα περνούσαν την ημέρα της Λαμπρής

Η Αντιγόνη αδυνατισμένη εμφανώς, είχε αποδεχθεί την κατάσταση στωικά και περισσότερο, γιατί ο πατέρας της σκέφτηκε να την μυήσει στις ετοιμασίες του αγώνα με πλήρη μυστικότητα. 

Έτσι, αναμείχθηκε στις συγκεντρώσεις των αντρών, μυήθηκε στις αρχές του Αγώνα και στην ανάγκη ανεξαρτησίας του τόπου. Το μυαλό της πήρε άλλες ρούγες να σεργιανίσει και ξεχάστηκε  από τον γάμο της.

Ένιωθε ζωντανή με τόσες μυστικές συναντήσεις, με όπλα που μοίραζε, με σχέδια που άκουγε και έλεγε τη γνώμη της όπου μπορούσε.

Τα αδέλφια της κι εκείνα ήταν  ενεργά. Μάλιστα χώριζαν ομάδες ομάδες τους άντρες, έδιναν ονόματα στην κάθε ομάδα με επικεφαλής, παλικάρια με ανδρεία για να χτυπήσουν συγχρόνως όταν θα ξεκινούσε ο αγώνας και ο Μανώλης με τον Αλέξανδρο ήταν σε δυο ομάδες ξεχωριστά, πανέτοιμοι για τον ιερό σκοπό τους.

Όταν έφυγαν όλοι, η Αντιγόνη πλησίασε για πρώτη φορά τον πατέρα της και τον ρώτησε

''Στο Μαράθι υπάρχει επαναστατικός πυρήνας;''

''Φυσικά και υπάρχει Αντιγόνη, εγώ τους προμηθεύω με όπλα. Φυσικά δεν θα φτάσουν για κάθε άντρα, αλλά οι πρώτοι που θα επιτεθούν θα έχουν πιστόλες. Αλλά και σπάθες έχει κλέψει ο αφιλότιμος από τους Τούρκους και τις έχει θάψει σε απρόσιτα σημεία. Έχουμε επαφή μαζί του.''

''Πες μου το όνομά του. Μπορεί να το χρειαστώ όταν θα βρεθώ εκεί''

''Καλύτερα να μην ανακατευτείς Αντιγόνη. Δεν ξέρω αν ο μέλλων σύζυγός σου θα θέλει να ανακατεύεσαι με επαναστατικές πράξεις''

''Αχ πατέρα που με ρίχνεις! Και όταν θα ξεκινήσει η εξέγερση θα μείνω σπίτι να περιμένω τα αντίποινα των Τούρκων;''

Ο Νικολός έμεινε αμίλητος. Ως φαίνεται δεν τα είχε σκεφτεί όλα.

''Και η προίκα μου πατέρα πόσα χρήματα είναι;''

''Γιατί ρωτάς κόρη μου; Του άντρα σου είναι''

''Είναι πολλά, έτσι; Πες μου το ποσό να ξέρω''

Ο Νικολός έβλεπε ότι το μυαλό της έπαιρνε στροφές, αλλά δεν ήξερε τι σκεφτόταν αυτή τη στιγμή. Τι τα ήθελε τα χρήματα; 

''Και αν ο σύζυγος που μου δίνεις πατέρα είναι φιλότουρκος;''

Οι ερωτήσεις της Αντιγόνης τον γέμιζαν αμφιβολίες.  Έλληνας και εναντίον της επανάστασης; Δεν ήξερε όμως να πει. Τα χε καλά ο γιατρός  με τους επικεφαλής Τούρκους στο Μαράθι. Να μου πεις και ο ίδιος δεν τα πήγαινε καλά με τον Μουσταφά πασά; Κι όμως ετοίμαζε στρατό πίσω από την πλάτη του.

Αλλά θα μάθαινε σύντομα.

Ο εκκλησιασμός για τις ημέρες των Παθών γινόταν  βράδυ.   Η καμπάνα απαγορευόταν να χτυπήσει στο νησί, εκτός από το βράδυ της Ανάστασης. Οι Χριστιανοί επήγαν  για την Ανάσταση από νωρίς και έφυγαν με το σχόλασμα της εκκλησίας. Μετά το Χριστός Ανέστη, αγκαλιάστηκαν  και ευχήθηκαν  ψιθυριστά ''καλή λευτεριά''. Ευτυχώς ο Μπέης τους επέτρεπε να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα τις ημέρες των εορτών. Παλαιότερα απαγορεύονταν και μάλιστα την ημέρα της Λαμπρής κρεμούσαν  από το δέντρο και έναν παραβάτη  χριστιανό, με εντολή να παρευρίσκονται όλοι οι κάτοικοι. Μαύρη Λαμπρή, γεμάτη πίκρα τότε. Αλλά με τον Μουσταφά Μπέη αυτά ανήκαν πλέον στον παρελθόν.

Την ημέρα της Λαμπρής, άρχισε το σούβλισμα από νωρίς και τα τραγούδια που είχαν πατριωτικό περιεχόμενο ακούγονταν από τα στόματα όλων. Η τσίκνα από τη σούβλα απλωνόταν ως πέρα στο φρούριο και πολλοί Τούρκοι μετείχαν στο φαγοπότι των σκλαβωμένων.

Η Αντιγόνη ήταν μελαγχολική. Αν και  ο γιατρός ήταν όλο περιποιήσεις, εκείνη δεν μπορούσε να τον συμπαθήσει. Όταν τα μαύρα σύννεφα του γάμου της απειλούσαν να την καταπιούν, εκείνο το πεταχτό φιλί του Γιουσούφ μαλάκωνε την καρδιά της και της έδινε κουράγιο.

Η Άνοιξη είχε μπει για τα καλά και μετά το Πάσχα όλα ξαναγύρισαν στους κανονικούς ρυθμούς.

Στον καφενέ, βγήκαν τα τραπέζια έξω να πίνουν τον καφέ τους οι νησιώτες παρέα με τους Τούρκους και να συζητούν. Οι στρατιώτες πύκνωναν τις επισκέψεις τους στον καφενέ, γιατί οι Οθωμανοί το θεωρούσαν ύποπτο σημείο συνάντησης για να αναπτυχθούν διάφορες ιδέες, ενάντια στους κατακτητές.

Ο γιατρός κάλεσε την οικογένεια του Νικολού στο Μαράθι, να δει και η Αντιγόνη το νέο της σπιτικό και να προτείνει αλλαγές που πιθανόν θα ήθελε. Έτσι μια ημέρα λιακάδας βρέθηκε στο καΐκι να ταξιδεύει για πρώτη φορά στο νησί που θα γινόταν πλέον το δικό της σπιτικό.

Το σπίτι του γιατρού ήταν στην πλατεία του νησιού, ένα σπίτι άνετο αλλά όχι τόσο όσο  το πατρικό της. 

''Ό,τι θες να αλλάξεις πες το μου και θα γίνει'' της είπε  εκείνος, ενώ τη ξεναγούσε στο σπίτι του.

Όλα θέλω να τα αλλάξω, ήθελε να του πει και πρώτα από όλα εσένα να μην πάρω για σύζυγό μου, αλλά τα είπε από μέσα της

Δυνατά είπε '' Θα αλλάξουν όσα θέλουμε μετά το γάμο. Τώρα θα είναι βιαστικές αποφάσεις.''

Όταν της έδειξε και την κύρια κρεβατοκάμαρα που θα ήταν πλέον η συζυγική τους, ήταν έτοιμη να βάλει τα κλάματα. Πώς θα έβγαζε πέρα τις υποχρεώσεις της σαν σύζυγος; 

Αχ πατέρα τι συμφωνία πήγες και έκανες. Και μάλιστα σε εποχή που λες ότι πλησιάζει η ώρα της επανάστασης, της ελευθερίας μας.

Στο Μαράθι που ανήκε και αυτό στην δικαιοδοσία του Μπέη, του  Μουσταφά πασά μαζί με δυο ακόμη νησιά, αλλά μικρότερα, επικεφαλής ήταν άνθρωπος του Μπέη που εκτελούσε καθήκοντα διοικητή.

Ο Μπέης ενημερωνόταν συχνά  για όλα τα συμβάντα. Καπετάνιος του νησιού ήταν ένας γέροντας σεβάσμιος που ο πατέρας της συνάντησε και μίλησαν. Μα το πρωτοπαλίκαρο που οργάνωνε τα της επανάστασης δεν μπόρεσε να τον γνωρίσει γιατί ζει στα βουνά της είπε ο πατέρας της.

Από το νέο αυτό σπιτικό της δεν έβλεπε θάλασσα και σφίχτηκε η καρδιά της στη στέρηση αυτή. Μα δεν ήταν μακριά. Θα πήγαινε βόλτα να τη βλέπει κάθε μέρα. Το υποσχέθηκε στον εαυτό της. 

Η Μαριγώ ανέβηκε στο δωμάτιο της Αντιγόνης όταν γύρισαν από το Μαράθι. 

''Πες μου κοκόνα μου πώς τα είδες στο Μαράθι;''

''Τι να σου πω Μαριγώ μου; Δεν με νοιάζει πώς είναι το Μαράθι και το σπίτι του γιατρού. Όπως είναι... αυτά είναι. ''

''Αντιγόνη μου σκέφτηκα να πω του πατέρα σου να έλθω μαζί σου στο νέο σου σπιτικό. Τι λες;''

Η Αντιγόνη άκουσε την καρδιά της να χτυπά πιο γρήγορα... αχ ναι πόσο θα το ήθελε, αλλά είπε

''Και θα αφήσεις τη γιαγιά μόνη της στην ηλικία της να κουμαντάρει ολόκληρο σπίτι και τόσους άντρες;. Ούτε μπορούν να πάρουν μια άλλη γυναίκα στη θέση σου, που δεν την ξέρουν και δεν της έχουν εμπιστοσύνη Μαριγώ, το ξέρεις. Σ' ευχαριστώ όμως που με σκέφτηκες. Σ' ευχαριστώ'' είπε και την έσφιξε στην αγκαλιά της.

Ήταν πλέον ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης. Περίμεναν από μέρα σε μέρα την άφιξη του πλοίου τους από την Ευρώπη που θα έφερνε   τα προικιά της νύφης.  

Και μετά θα οριζόταν συγκεκριμένη ημερομηνία. Η τελετή θα τελεστεί  στην Εκκλησία τους, είχαν πάρει άδεια και περίμεναν την ημερομηνία.

Μετά ο Νικολός είχε κανονίσει γλέντι με καλεσμένους όλους στο νησί. Τάβλες θα στρώνονταν, αρνιά θα σουβλίζονταν, κοτόπουλα για τους Τούρκους, που και αυτοί ήταν καλεσμένοι.

''Περιττά έξοδα πατέρα. Τα χρήματα χρειάζονται για ιερό σκοπό όχι για φαγοπότι''

''Αντιγόνη μου κι αυτός ιερός σκοπός είναι. Εξάλλου το να κρατάς και τους Τούρκους ικανοποιημένους είναι καλό για τον σκοπό μας, σωστά;''

Το καλοκαίρι μπήκε με τον ερχομό του πλοίου και τους πανηγυρισμούς όλων στο νησί μια και ήξεραν ότι έφερνε  τα προικιά της νύφης.

Ένα άλλο πλοίο έφευγε την επόμενη ημέρα  από το λιμάνι, με επιβάτες τον Γιουσούφ και την ακολουθία του. 

Στην  Κωνσταντινούπολη... εκεί θα εξοριζόταν για λίγο!


Συνεχίζεται...


Σημ: Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους


19 σχόλια:

  1. To 11o κεφάλαιο έρχεται μεταβατικό να μας βάλει σε δύο προετοιμασίες. Αφενός στην προετοιμασία της υποδομής της εξέγερσης και αφετέρου στην προετοιμασία του γάμου της Αντιγόνης. Η πορεία πλέον στη ζωή της χαράχτηκε και εκείνη, μοιραία αλλά όχι άβουλα, ακολουθεί. Αυτή η τραγική αντίφαση θα βαραίνει στη ζωή της ηρωίδας μας πάντα.
    Άννα μου, πολύ όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη μου. Ναι προετοιμαζόμαστε και για το γάμο και για τον αγώνα. Η Αντιγόνη όπως κάθε κοπέλα στη θέση της παρόλο τον δυναμικό χαρακτήρα της ακολουθεί την πορεία που ο πατέρας της χάραξε. Για να δούμε παρακάτω...
      Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σ'αρέσει

      Διαγραφή
    2. Μού αρέσει και το απολαμβάνω Άννα μου, να είσαι σίγουρη.

      Διαγραφή
    3. Αχ χαίρομαι τόσο πολύ Γιάννη μου...

      Διαγραφή
  2. Αυτό που λέει ο Γιάννης, σκέφτηκα αμέσως και εγώ. Ότι είναι ένα μεταβατικό, αλλά και προετοιμαστικό κεφάλαιο.
    Τόσο για την εξέγερση, όσο και για τον γάμο της Αντιγόνης, που ακόμα ελπίζω κάτι να γίνει και να μην τελεστεί τελικά.
    Η Αντιγόνη έχει αποδείξει πως είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα. Το απέδειξε ξανά, με την απάντηση της στη Μαριγώ.
    Περιμένω εναγωνίως τι θα γίνει με τον γάμο. Οι εξελίξεις τρέχουν και θέλω να τρέξω από πίσω τους! Είμαι δίδυμος, δεν μπορώ τις αναμονές 😂
    Αννούλα μου, μας έχεις καθηλώσει. Κάθε διήγημα σου και καλύτερο! Μπράβο σου.
    Αναμένουμε!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζεις μάτια μου ε; Για να δούμε η φαντασία μου τι θα κάνει; Θα σώσει την ελπίδα σου ή θα την σκοτώσει;
      Ναι είναι ευαίσθητη, λογική σε ίσα μέρη θέλω να την παρουσιάσω.
      Να δούμε το μέλλον...Υπομονή σε δυο μερούλες η συνέχεια. Είσαι και διδυμάκι και δεν μπορείς τις αναμονές. Κι εγώ δεν τις μπορώ παρόλο που δεν είμαι διδυμάκι. Έτσι για την ιστορία ούτε τις εκπλήξεις μπορώ...
      Χαίρομαι με τις αντιδράσεις σου. Φουσκώνω σαν παγώνι. Α και αυτό που λες ότι κάθε διήγημά μου και καλύτερο με συγκινεί
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ που είσαι εδώ κοντά μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Η εξέγερση ετοιμάζεται και ο γάμος επίσης. Ο Γιουσούφ αυτοεξορίζεται να ιάνει τις πληγές του, αλλά η Αντιγόνη δεν ξέρει πώς να γιατρέψει τις δικές της. Φοβερό αν σκεφτείς πως ακόμα και σήμερα η γυναίκα είναι υπό του άντρα είτε είναι σύζυγος είτε πατέρας. Ωστόσο παρακολουθώ με ενδιαφέρον μεγάλο και δεν ελπίζω πως δεν θα γίνει ο γάμος όπως παρακαλάει η Μαρίνα. Πιστεύω πως θα δούμε πολλά και ωραία στη συνέχεια. Φιλιά Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα στις ετοιμασίες βρίσκονται. Ναι είναι φοβερό ακόμη και σήμερα η γυναικα είναι κόρη κάποιου ή σύζυγος κάποιου...και δίνει λόγο!
      Θα δούμε τι θα γίνει από όσα ελπίζετε. Εσύ είσαι η μοναδική που δεν ελπίζεις...να φταίει η κορονοκατάσταση ή έχεις προαισθήματα;
      Σ'ευχαριστώ και εσένα που είσαι πλάι μου
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  4. Τί καλά που μπορώ κσι διαβάζω στα σκοτάδια! Μου κρατάς συντροφιά ξέρεις.
    Αγωνιώ κι εγώ, αλλά πιστεύω ότι αυτός ο γάμος δεν θα γίνει.
    Κάτι θα κάνεις στο τέλος εσύ και δεν θα αφήσεις την Αντιγόνη να πάρει τον γιατρό.
    Σε φιλώ διαδικτυακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτάδια γιατί; Σας κόψανε το ρεύμα ή κοιμάται ο Γιάννης δίπλα σου και είσαι σκοτεινά; Χαίρομαι να σου κρατώ συντροφιά και ελπίζω να είναι ευχάριστη.
      Θα δούμε τι θα γίνει...σαν πολύ εμπιστοσύνηγ μου έχεις βλέπω χιχιχι
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Αυτό το κεφάλαιο μας προετοιμάζει για την εξέργεση των Ελλήνων καθώς και για το γάμο της Αντιγόνης.
    Η Αντιγόνη γνωρίζει το νέο της σπίτι που και αυτό δεν την εντυπωσιάζει όπως και ο γαμπρός.
    Η αγωνία κορυφώνεται για το γάμο μήπως τελικά κάτι γίνει και αναβληθεί.
    Εγώ τουλάχιστον το ελπίζω.Η Αντιγόνη πρέπει να βοηθήσει εξ ολοκλήρου στον αγώνα για την λευτεριά.
    Περιμένω λοιπόν την συνέχεια Άννα μου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μυθοπλασία συνεχίζεται...στο επόμενο θα δούμε αν θα γίνει γάμος. Η συνέχεια εντός δυο ημερών κοντά σου. Σ'ευχαριστώ που συνεχίζεις να με στηρίζεις με την παρουσία σου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Μια νέα Μπουμπουλίνα νομίζω ότι γεννιέται Αννιώ μου κάτι προετοιμάζει... έχω την εντύπωση ότι η Αντιγόνη έχει κάποιοι σχέδιο στο μυαλό της ... θα το ήθελα, να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην επανάσταση των Ελλήνων...ή όλα είναι μόνο η επιθυμία μου;
    Εσύ είσαι που κινείς τα νήματα αυτής της ιστορίας και ξέρεις τι θα κάνεις και εμείς πιστοί σου ακόλουθοι!!
    φιλιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες Ρουλίτσα; Δεν ξέρουμε θα δούμε. Θα δούμε αν η επιθυμία σου ταυτίζεται με την φαντασία μου. Μη ξεχνάμε ότι η Μπουμπουλίνα δεν ήταν νέα σαν την Αντιγόνη και είχε δική της περιουσία, απαραίτητα τα χρήματα για τον αγώνα. Θα δούμε όμως...σιγά σιγά θα τα δουμε όλα
      Εσύ θα μου πεις αν σε ικανοποίησε η τροπή που θα δίνω
      ΦΙλάκια

      Διαγραφή
  7. Μου μυρίζεται διπλή επανάσταση. Εθνική, αλλά και προσωπική. Ο χαρακτήρας της Αντιγόνης δεν είναι υποχωρητικός απ' ότι έχω αντιληφθεί. Ίσως να παίζει κι αυτή το τελευταίο της χαρτί...
    Ο πατέρας της, εν τω μεταξύ, στον κόσμο του! Θυσιάζει την κόρη του και θέλει να στήσει και γλέντι από πάνω! Μου είναι ιδιαίτερα αντιπαθής αυτός ο άνθρωπος, Άννα μου. Κανόνισε να τον... κανονίσεις στα επόμενα επεισόδια 😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανάσταση προετοιμάζεται. Διπλή δεν ξέρω αν θα είναι, θα το δούμε. Δεν συμπαθείς το Νικολό ε; Κοίτα, εκείνη την εποχή ο πατέρας αποφάσιζε για τις θυγατέρες μη σου πω και για τα αγόρια. Και το τραπέζι του γάμου το απαιτεί η κοινωνική του τάξη. Δεν ξέρω πως θες να τον κανονίσω...για ρίξε ιδέα. 😉
      🤣😊🤣😊

      Διαγραφή
    2. Ό,τι να 'ναι, φτάνει να φανεί σαν ατύχημα...😉

      Διαγραφή