''Ο Τρελοφάν'' # 3

 Κεφ.1 Εδώ

Κεφ. 2 Εδώ



 3. Η  αυτάρκεια του Γκαέλ  



               
Αν και ο ήλιος έλαμπε, η σημερινή ημέρα ήταν αρκετά παγωμένη. Κόντευε να τελειώσει ο Φλεβάρης και έδειχνε τα δόντια του με μια γκριμάτσα χαμόγελου, ίσα να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι είναι εδώ ακόμη. Ότι ο  χειμώνας δεν έφυγε.
Η Σιμώνη, ντύθηκε ζεστά και ξεκίνησε  για τη δουλειά της. Μόλις είχε ξημερώσει και δεν έπρεπε να αργήσει. Οι κανόνες εργασίας ήταν απαράβατοι. Κάθε παρατυπία προκαλούσε τιμωρία με πρώτη τη μείωση μισθού, αλλαγή θέση εργασίας υποδεέστερη   ή και απόλυση.  Ένας χωματόδρομος την έβγαζε δυτικά στο λιθόστρωτο που οδηγούσε στη βιοτεχνία που δούλευε. Γιατί έτσι ονόμαζαν τον νέο τρόπο αύξησης των εισοδημάτων του κόμη του Γκαέλ του άρχοντα της περιοχής. Βιοτεχνίες, το αποτέλεσμα της προόδου και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ήταν   ιδέα του γιου του άρχοντα, λάτρη της εξέλιξης.  *
Στάθηκε στην γωνία πριν στρίψει το λιθόστρωτο να κοιτάξει την περιοχή που απλωνόταν δεξιά της. Ένας τόπος με τα άσχημά του και τα όμορφά του. Με τις καλές αλλά και άσχημες αναμνήσεις της. Με τα όνειρά της, που πολλά ήξερε ότι θάφτηκαν μαζί με τους γονείς της.
Όταν πρωτοήλθε στο Γκαέλ ήταν 5 ετών. Σήμερα κοντά στα 25 της ένιωθε να βαραίνει πολύ αυτή η 20ετία που πέρασε.
Το αγάπησε το χωριό με τους δύσκολους κατοίκους, με τις σκληρές συνθήκες εργασίας, με την όμορφη φύση και τον ποταμό που δεν τον έβλεπε από το δρόμο που διάβαινε, αλλά άκουγε το τραγούδι του καθώς κυλούσε στο ταξίδι του.
Ένα χωριό μεγάλο, πυκνοκατοικημένο με δρομάκια στενά χωμάτινα και διάφορα καταστήματα  για τους κολίγους, απλωνόταν γύρω από τον πύργο.
Όσους φίλους έκανε στο χωριό με την άφιξή της, τους έχασε με την πάροδο των χρόνων, γιατί άλλαξαν οι συνθήκες της ζωής τους. Φίλες της παντρεύτηκαν και δεν είχαν χρόνο για παρέες. Άλλες έφυγαν για άλλους τόπους. Κάποιες αποτραβήχτηκαν γιατί δεν δεχόταν η ίδια  να παντρευτεί. ''Κάτι παράξενο έχει πάνω της αυτή η κοπέλα για να μη δέχεται το ρόλο που της έταξε η φύση'' σχολίαζαν.  Σ'αυτήν την ηλικία ήξερε ότι την κακόβλεπαν μόνη.  Μόνο οι συνάδελφοί της της απέμειναν, αλλά δεν ανοιγόταν εύκολα στους άλλους. Περιφρουρούσε τη ζωή της, ειδικά τα  τελευταία χρόνια.
Ο πύργος, το ορόσημο του χωριού, έστεκε στο λοφάκι ψηλά, μόνος και περήφανος, σαν να επιστατούσε τους υποτακτικούς του και την περιουσία του. Μπροστά του σαν φίδι απλωνόταν το ποτάμι, φαρδύ με νερό πάντα, που βοηθούσε στην άρδευση των κτημάτων, ως να χαθεί ανάμεσα στο δάσος ψάχνοντας θάλασσα ν'ανταμώσει.  Μια γέφυρα που ανασηκωνόταν πάνω από το ποτάμι, ένωνε τον πύργο με το χωριό.
Ο φεουδάρχης αυτής της περιοχής, μαζί με άλλους ομοίους του καταλάμβαναν την Ανατολική χώρα κρατώντας ακόμη τα φέουδα όπως παλιά. Αν και η βιομηχανική επανάσταση είχε μόλις  μπει στις ζωές όλων, εκείνοι στηρίζονταν στα κτήματά τους και στους κολίγους τους που τα καλλιεργούσαν. Το ένα φέουδο δίπλα στο άλλο με σπαρμένες εκτάσεις και με όρια ορατά με το οικόσημο των αριστοκρατών να τα περικλείουν, προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Δεν ήταν πάντα αρμονικές οι σχέσεις τους. Έγιναν μάχες επικράτησης ανάμεσα στους αφέντες του τόπου. Γι αυτό και είχαν στρατό δικό τους, γι αυτό και υπέγραφε κάθε κολίγος ότι ανήκει στον άρχοντά του και είναι υποχρεωμένος να πολεμήσει στο πλάι του. Και υποχρεούνταν  να συντρέχουν σε ό,τι τους χρειαστεί ο επικεφαλής του κράτους. Βασιλιάς, άρχοντες, υποτελείς. Αυτή ήταν η πυραμίδα της φεουδαρχικής κοινωνίας. 
Η αλήθεια  είναι ότι ο στρατός κόστιζε πολύ στο βασιλιά και στηρίχτηκε στους ευγενείς του, να διατηρούν στρατό, να τον συντηρούν και να τον συντρέχουν όταν υπήρχε ανάγκη.
 Μα αυτό έδινε  δύναμη στους φεουδάρχες. Μαζί με τα κτήματα που τους παραχωρούσε ο  βασιλιάς, πολλοί γίνονταν ηγεμόνες μεγάλων περιοχών.**
Τυπικά υποτελείς στον βασιλιά ήταν οι ευγενείς και σ' αυτούς υποτελείς ήταν οι χωρικοί, μικροκτηματίες, πάροικοι και δούλοι.***
Δεν ήταν εύκολο να ζεις σε μια τέτοια κοινωνία.  Ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι ευγενείς έχαναν την αίγλη τους.
Μα εδώ στην άκρη του τόπου ήταν πιο ήσυχα από αλλού. Και ο δικός τους τσιφλικάς, ο κόμης του Γκαέλ Μαρσέλ ο Γ' ήταν πιο ανθρώπινος από άλλους.
Δεν είχε προσωπική άποψη η Σιμώνη για να κάνει σύγκριση. Δεν είχε γνωρίσει άλλο τόπο, άλλον αφέντη, άλλο είδος ζωής. Τα άκουγε από άλλους. Μα ζούσε κάτω από την εξουσία του κόμη μαζί με τους συμπατριώτες της, όπως τους αποκαλούσε και ας μη γεννήθηκε σ'αυτό το χωριό. Και η εξουσία του, κοσμική και δικαστική, δεν ήταν σκληρή και άδικη τις περισσότερες φορές. Τουλάχιστον στα μάτια της.
Έστριψε αριστερά και βρέθηκε μπροστά στη βιοτεχνία, ένα κτίσμα ξύλινο πάνω σε μισούς πέτρινους τοίχους χαρακτηριστική δόμηση της περιοχής. Σε ένα μεγάλο χώρο, παγωμένο αλλά φωτεινό, ήταν αραδιασμένοι οι πάγκοι που δούλευαν οι χωρικοί. Κυρίως γυναίκες είχαν αυτήν την θέση στη δική της βιοτεχνία. Τα αντρικά  χέρια ήταν απαραίτητα σε δύσκολες χειρονακτικές εργασίες.
Μόνο τρεις εργάτες  ήταν άντρες και υπεύθυνοι να μεταφέρουν τα υφάσματα από μια παραδίπλα βιοτεχνία που το αντικείμενό της ήταν, να παίρνει το μαλλί και να το μετατρέπει σε  ίνες για να υφαίνονται υφάσματα. Μετά , οι δικοί τους υπάλληλοι έπαιρναν τα ενδύματα που ετοιμάζονταν στη βιοτεχνία της Σιμώνης και με την επίβλεψη των έμπιστων του κόμη τα φόρτωναν σε άμαξες για να  φύγουν για την πρωτεύουσα, να παραδοθούν εκεί που τα παρήγγειλαν. 
Η Σιμώνη είχε την ευθύνη μιας πρωτότυπης ραπτομηχανής που έκανε ένα είδος βελονιάς και την δούλευες με το χέρι ώστε να είναι τα ενδύματα πιο στέρεα, αλλά και η παραγωγή να αυξηθεί.
Την έμαθε αμέσως τη μηχανή και τα ενδύματα που έφτιαχνε με δικό της σχέδιο, όσο και αν τα υφάσματα ήταν τραχιά και θαμπά, έδινε ένα κομψό αποτέλεσμα  και πουλιούνταν στην κεντρική αγορά κάνοντας τα αφεντικά να είναι ικανοποιημένα από τη δουλειά της. Τρεις ραπτομηχανές είχε στην επίβλεψή της με ισάριθμες γυναίκες να τις χειρίζονται. Και ανάμεσα τους ο πάγκος με τα υφάσματα που κόβονταν και ράβονταν σύμφωνα με τα σχέδια της Σιμώνης
                   
Αφεντικό της ήταν ο τριτότοκος γιος του κόμη που είχε την ιδέα των βιοτεχνιών και τις επιστατούσε όλες. Λάτρης της βιομηχανικής επανάστασης. Φυσικά είχε και άλλες βιοτεχνίες. Εκείνες που έφτιαχναν τα υφάσματα, εκείνες που τα έβαφαν με φυσικά υλικά, εκείνες που επεξεργάζονταν το μαλλί για να το πάρει η βιοτεχνία που το μετέτρεπε σε ίνες.
Χειρονακτικές εργασίες που απάλυναν λίγο με τα νέα μηχανήματα που ο γιος του Κόμη έφερνε με πρώτη ευκαιρία από την πρωτεύουσα.
Το μαλλί φυσικά ήταν και αυτό δικής τους παραγωγής. Στο νότιο τμήμα του πύργου, πίσω από τους στρατώνες του κόμη, απλώνονταν ανισόπεδα κτήματα σε αναβαθμίδες, κατάλληλα για βοσκή με χαμηλή βλάστηση. Μια πλαγιά κατάλληλη για κτηνοτροφία. Εκεί τα πρόβατα του φεουδάρχη έβοσκαν, έδιναν το γάλα τους, το μαλλί τους, γεννούσαν αλλά και σφάζονταν από κτηνοτρόφους υποτελείς του κόμη. Όλα τα ζώα ήταν στην επίβλεψη του δεύτερου γιου του Μαρσέλ του Γ' ως την στιγμή που παντρεύτηκε. Μετά ανέλαβε ο πρώτος γιος που έμεινε στον πύργο και μετά το γάμο του.
Ανατολικά απλώνονταν τεράστιες εκτάσεις καλλιέργειας. Τα προϊόντα που καλλιεργούσαν ήταν αυστηρά υπό την επίβλεψη του πρωτότοκου γιου του Μαρσελ του Γ΄, του Φρανσουά, που θα κληρονομούσε και τον τίτλο.****
Όλα κυλούσαν  σαν καλοκουρδισμένο ρολόι σ'αυτό το αχανές τοπίο με όλες τις δραστηριότητες ενεργές.
Η φιλοσοφία ήταν το κάθε φέουδο να είναι αυτάρκες. Να μην εξαρτάται από κανένα, μα η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι τόσο ουτοπικό. Ακόμη και η αυτάρκεια του τσιφλικιού εξαρτιόταν από τον καιρό άμεσα, αλλά κυρίως από τους κολίγους και γι αυτό η παρακολούθηση της εργασίας τους ήταν σχολαστική.
Κι αυτή η παρακολούθηση δεν ήταν πάντα αντικειμενική, άρα  ούτε πάντα δίκαιη. Ο άνθρωπος βάζει   την σφραγίδα του στη θέση που κατέχει.
..................................................

* Ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας καλύπτεται από δυο οικονομικά συστήματα, της Φεουδαρχίας και του Καπιταλισμού.  Τα δυο αυτά οικονομικά συστήματα αποτελεί το ένα συνέχεια του άλλου. Μπορεί να έχουν σημαντικές διαφορές, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο Καπιταλισμός προήλθε μέσα από τις τάξεις της Φεουδαρχίας. (Πανεπ. Αιγαίου Μετάβαση από την Φεουδαρχία στον Καπιταλισμό)
  
**Ο στρατός γίνεται φεουδαρχικός , με αρχηγό το φεουδάρχη που πολεμά δίπλα στο βασιλιά . Η φεουδαρχία είχε ως συνέπεια τον κατακερματισμό της κρατικής εξουσίας σε ηγεμονίες με επικεφαλής τους φεουδάρχες . Από τις ηγεμονίες αυτές προέκυψαν αργότερα τα κράτη της δυτικής Ευρώπης : Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία (ΣΕΡΔΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

  *** Από τη βιβλιογραφία η πυραμίδα της φεουδαρχικής κοινωνίας

  ****Αντίληψη της εποχής τότε ήταν η περιουσία να κληρονομείται στον πρωτότοκο για να μην κομματιάζεται και χάνει τη δύναμή της.

Οι εικόνες που χρησιμοποιώ είναι από την google και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους


24 σχόλια:

  1. Να λοιπόν που έχουμε μπει πια στην ενηλικίωση της Σιμώνης, της αγαπημένης μας ηρωίδας. Στα 25 της χρόνια, με συγκεκριμένη θέση μέσα στην παραγωγική διαδικασία του Γκαέλ. Μια νεαρή γυναίκα, χωρίς γονείς, με ελάχιστους φίλους καθώς πολλά πρόσωπα έχουν χαθεί από τη ζωή της.
    Οι περιγραφές των εικόνων σου στη γύρω περιοχή είναι εξαιρετικές και νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε εκεί κοντά.
    Εκείνο που μου αρέσει είναι ότι βάζεις την ηρωίδα μέσα στη μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής. Η μετάβαση από τη φεουδαρχία στην πρώτη βιομηχανική αστική κοινωνία. Οι αλλαγές που φέρνει τόσο στην εργασία όσο και στην ίδια την παραγωγή.
    Αυτό δίνει στο μυθιστόρημά σου μια ακόμα καλύτερη υποδομή και βαρύτητα.
    Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια Άννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η ζωή της Σιμώνης όπως την περιγράφεις χωρίς πολλούς φίλους, και μόνη.
      Εκείνες οι αλλαγές μου προκαλούν το ενδιαφέρον και ήθελα να την εντάξω σ'αυτήν τη χρονική περίοδο
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  2. Ήρθα να αφήσω ένα φιλί και την αγάπη μου. Θα το διαβασω από την αρχή το βράδυ που ειμαι νύχτα στη δουλειά.
    Καλή εβδομάδα Αννουλα μου 🖤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι για το φιλί σου Σταυρούλα μου
      Καλή βάρδια
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  3. Δε ξέρω αν ακόμα μπορώ να σχηματίσω μια τελική γνώμη για τη Σιμώνη. Κάποιες στάσεις της με κάνουν να νιώθω πως είναι αντισυμβατική. Άλλες ότι έχει συμβιβαστεί με τη ζωή της. Μπορεί να ισχύουν και τα δυο, μπορεί και τίποτα από αυτά.
    Προφανώς, δε χρειάζεται να ξέρω ακόμα, αφού είναι πολύ πολύ νωρίς. Είμαστε μόλις στο τρίτο κεφάλαιο. Και είμαι σίγουρη ότι οι εξελίξεις παρακάτω θα με βοηθήσουν να χτίσω με μεγαλύτερη ασφάλεια την εικόνα της.
    Λάτρεψα αυτό το κεφάλαιο. Μας έδωσε ένα σαφές πλαίσιο για την κατάσταση μέσα στην οποία ζει η Σιμώνη, όχι μόνο όσον αφορά τη διαμόρφωση της κοινωνίας και της εργασίας, αλλά και του τρόπου όπου εκείνη ανήκει και ζει μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
    Πραγματικά με όλες αυτές τις ιστορικές αναφορές στην Φεουδαρχεία, νιώθεις πως διαβάζεις μια αληθινή ιστορία. Μπράβο σου Αννούλα μου. Κάνεις πραγματικά υπέροχη δουλειά!
    Αναμένουμε με χαρά και αγωνία, τα επόμενα κεφάλαια!
    Καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βιάζεσαι Μαρινάκι μου. Ασε να σου μιλήσει η Σιμώνη και στα επόμενα κεφάλαια. Εκείνη την περίοδο δεν γινόταν πιστεύω να μην συμβιβαστείς λίγο απ' την άλλη όταν είσαι διαβασμένος γίνεσαι και αντισυμβατικός.
      Νωρίς ναι νωρίς ακόμη μαθαίνουμε διάφορα από τη ζωή της και το πλαίσιο στο οποίο κινείται.
      Σ'ευχαριστώ τόσο που είσαι εδώ μαζί μας
      Να σαι καλά και χαίρομαι αν σε ικανοποίησα σ'αυτό
      Καλή εβδομάδα μάτια μου

      Διαγραφή
  4. Έχω ήδη δεθεί με τη Σιμώνη, αναμένω να δω πως θα εξελιχθεί η ιστορία.
    Αναμένω και έναν έρωτα, δύσκολο; απαγορευμένο; φλογερο;
    Ερωτα παντως!!!

    Περιμενω τη συνεχεια γεματη ανυπομονησια!
    Καλημερα και καλη εβδομαδα αγαπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ. Αναμένεις ε; Η νουβέλα έχει γραφτεί ήδη Κική μου και ό,τι γράφτηκε δεν ξεγράφεται χιχιχι
      Καλή εβδομάδα μάτια μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Και να που βλέπουμε μια ενήλικη Σιμώνη, ίσως και περισσότερο απ' το κανονικό. Σίγουρα μου κινεί το ενδιαφέρον να δω πως θα εξελιχθεί.
    Πολύ όμορφα δένεις την μυθοπλασία με τα γεγονότα. Μπράβο Άννα, καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αν σου προκαλεί ενδιαφέρον ό,τι διαβάζεις
      Σ'ευχαριστώ πόλύ Γιώργο μου
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  6. Το νιώθω να έρχεται σα χιονοστιβάδα 🙂
    Δεν θέλω να μαντεύω τις εξελίξεις σ' ένα βιβλίο ή σ' ένα διήγημα κι έτσι αφήνομαι ευχάριστα στις γλαφυρές περιγραφές σου, Άννα μου. Νομίζω πως έχουμε πια σχηματίσει μια εικόνα της ηρωίδας σου. Ακόμα και τα ερωτηματικά που αιωρούνται για τις επιλογές της, έχουν κι αυτά τη γοητεία τους. Ας μην τα ξέρουμε όλα από τώρα...
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται τι εννοείς με το ''σα χιονοστιβάδα''. Χαίρομαι αν σε ικανοποιεί έστω και στο ελάχιστο το διήγημα. Πρέπει να δουμε με σαφήνεια τον περίγυρο και το χρονικό πλαίσιο που κινείται η Σιμώνη για να κατανοήσουμε όσα έπονται
      Το ευχαριστώ μου που είσαι εδώ μαζί μας είναι λίγο
      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  7. Μια άψογη ιστοριογραφία με αναφορές στη διοικητική οργάνωση, τη γαιοκτησία, το διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων, την εργασία στη βιοτεχνολογία, παράλληλα με τη ζωή της ηρωίδας σου που καθορίζει κατά ένα τρόπο την πορεία της ιστορίας σου. Μ’ αρέσει η ιστορική έρευνα και θα λεγα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αφομοιώσουμε πράγματα ήσσονος σημασίας που καταγράφονται καλύτερα μέσα από ένα αφήγημα. Τι να πω; Άψογη δουλειά! Συγχαρητήρια Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να το λες το δέχομαι το ΄''άψογη'' χιχιχι Σ'ευχαριστώ πολύ. Ναι έπρεπε να είναι σαφές το περιβάλλον που κινούνται οι ήρωες για να κατανοήσουμε και τις πράξεις τους. Σ'ευχαριστώ ξανά και ιδιαίτερα γιατί είσαι δίπλα μου σ'αυτήν την προσπάθεια
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετικές οι περιγραφές για τις συνθήκες ζωής των ευγενών των κολίγων στην εποχή της φεουδαρχίας και την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.
    Ενδιαφέρουσα η εργασία της Σιμωνης όπως και η διαμόρφωση του χαρακτήρα της.
    Περιμένω με αγωνία την εξέλιξη της ιστορίας καθώς και άλλα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
    Καλή εβδομάδα Άννα μου.
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία μου. Ναι η Σιμώνη ως ηρωίδα μας δεν είναι αγρότισσα. Καλλιεργημένη και έξυπνη. Σε τέτοιο πειριβάλλον πώς θα προωθηθεί; Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία και σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ μαζί μου συνεχώς
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  9. Άννα μου σήμερα κατάφερα να διαβάσω το καινούργιο σου διήγημα και είμαι ενθουσιασμένη που μας έβαλες στο κλίμα της φεουδαρχίας με τόσες πολλές πληροφορίες. Αναμένω με αγωνία την πορεία της ηρωίδας σου.
    Καλή συνέχεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου μην μου αγχώνεσαι. Η νουβέλα εδώ θα μείνει και θα τη βρεις όποτε έχεις καιρό. Σιγά σιγά θα δούμε και την πορεία της Σιμώνης
      Φιλάκια και σ'ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  10. Πω πω πολλά κοινά στοιχεία στα εργασιακά βρίσκω, να ανησυχήσω; (ρητορικό το ερώτημα.) Εν αναμονή της συνέχειας! Πάντως έχω μπει για τα καλά στο κλίμα, Αννούλα! Καλό μεσημέρι 🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι ρητορικό το ερώτημα μην απαντήσω γιατί και σε πολλά άλλα έχω να κάνω και εγώ ρητορικές τέτοιες ερωτήσεις. Αστα.
      Χαίρομαι που μπήκες στο κλίμα...ακόμη δεν αρχίσαμε
      Καλό βράδυ και πάλι σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή
  11. Αν και είχα δει από την αρχή στο μέηλ μου την ειδοποίηση για τον Τρελοφάν σου Αννιώ μου, λόγο υποχρεώσεων ήρθα στην τρίτη σου συνέχεια να διαβάσω και να απολαύσω με την ησυχία μου (βλέπε ώρα) να μπω στο κλίμα της εποχής εκείνης και να ακολουθήσω την Σιμώνη στο δύσκολο μεγάλωμα της και τώρα να είμαι μαζί της στην άνοδο της προς την καλυτέρευση της ζωής της! μήπως ξυπνάει σιγά σιγά ο καταπιεσμένος λαός;
    Αλλά και πάλι έτσι ζούσαν θα μου πεις δεν ήξεραν άλλον τρόπο επιβίωσης...
    Δεν μπορώ να προβλέψω την συνέχεια φιλενάδα γι αυτό θα την περιμείνω με αγωνία!! μπράβο Αννιώ μου.. καλό σου ξημερωμα φιλιααα!!🌙🌼❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου
      Μην αγχώνεσαι.Όποτε μπορείς, εδώ μένουν τα κεφάλαια. Ελπίζω να σου αρέσει
      Θα δούμε το παρακάτω σιγά σιγά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Πολύ κατατοπιστικά εξηγείς πως λειτουργούσαν τα φέουδα και αποκτούμε μια εικόνα της εποχής βασισμένη σε πηγές, παρακολουθώντας την ενήλικη πια ηρωίδα στη πορεία της ζωής της! Εξακολουθεί να κυλάει καλογραμμένα και εμπνευσμένα και μας γεννάει συναίσθημα αγωνίας για τη συνέχεια! Μπράβο Άννα μου καλή συνέχεια φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα βρίσκεις όλα καλά και σε κατατοπίζουν για τη ζωή τότε και τους ήρωες. Σ'ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή