''Ο Τρελοφάν'' # 1

 Πριν λίγο καιρό, διαβάσατε μια νουβέλα μου ''Τα Άλμπατρος'' και με συγκίνησαν ειλικρινά οι αντιδράσεις σας.

Σήμερα θα ξεκινήσω να ακουμπώ στην κρίση σας μια νέα νουβέλα μου σε συνέχειες .

Η μυθοπλασία εκτυλίσσεται την περίοδο του τέλους της φεουδαρχίας με αρχή της βιομηχανικής επανάστασης.

''Ποιητική αδεία'' χρησιμοποιώ πολλά στοιχεία του φεουδαρχικού συστήματος από όλους τους αιώνες της ύπαρξής του.  

Η έμπνευση της ιστορίας αυτής οφείλεται στο δρώμενο του Γιώργου Δερβεντλή ''Μουσικές Ιστορίες'' που εκεί έγραψα με τους ίδιους ήρωες στην ίδια περίοδο   ένα μικρό διήγημα που είχα όμως την επιθυμία να το κάνω μεγάλο. Γι αυτό και έγιναν πολλές αλλαγές. Είναι αλήθεια ότι οι  ''Μουσικές Ιστορίες''  του ''my little stories'' του Γιώργου, έχουν δώσει υπέροχες εμπνεύσεις. Ήδη τώρα παρακολουθούμε του Γιάννη την έμπνευση, ''Το Δάσος της Λήθης''. Και είναι απίθανο ομολογουμένως. 

Πάμε στα δικά μας λοιπόν. Θα δημοσιεύω κάθε 4 με 5 ημέρες από μια συνέχεια αν τα κεφάλαια είναι μεγάλα , μπορεί και δυο κεφάλαια μαζί αν είναι μικρότερα.

Ελπίζω να με τιμήσετε με την γνώμη σας.


                                                    1.  Νέα αρχή

           

Η άμαξα κυλούσε αργά στον χωμάτινο δρόμο.  Φορτωμένη με το βιος μιας οικογένειας, με τα θαμμένα τους όνειρα,  με το βάρος  από απογοητεύσεις και με αποσκευές το φόβο  που γεννά η ανασφάλεια, έψαχναν  τόπο για μια νέα αρχή.

Το άλογο είχε πολλά χρόνια στην πλάτη του και το μακρύ ταξίδι από το νότο στα βορειοανατολικά, ήταν γι αυτό ένας άθλος.  Μα αγόγγυστα προχωρούσε μεταφέροντας την αγαπημένη του οικογένεια που έζησε καλά κοντά τους . Το πρόσεχαν και το φρόντιζαν και εκείνο έδειχνε την ευγνωμοσύνη του δουλεύοντας τους όλα αυτά τα χρόνια. Μα πιο πολύ αγαπούσε το μικρό κοριτσάκι που μετέφερε μαζί με τους γονείς του. 

Η Σιμώνη!  Πέντε ετών,  ένα πανέμορφο πλάσμα που δεν ξεχνούσε ποτέ να ζητήσει από τον πατέρα της να την πάρει αγκαλιά για να φτάσει το άλογό τους, να το αγκαλιάσει από το λαιμό    και να του πει ''σ' αγαπάω  Ντόρια''. Νομίζεις τα ζώα δεν την νοιώθουν την αγάπη; Τρέφονται απ' αυτήν και την ανταποδίδουν στο τριπλάσιο. 

Για χάρη του Ντόρια σταματούσαν συχνά στο δρόμο, έξω από χωριά ή δίπλα σε πηγές για να ξεκουραστεί το άλογο, να πιει νερό,  να πάρει μια ανάσα που χρειάζεται η γεροντική του καρδιά. 

Η φύση επηρεασμένη  από το χάδι του χειμώνα, γινόταν αφιλόξενη όσο ανέβαιναν ψηλότερα.

Το χιόνι ήταν μαζεμένο στην άκρη του δρόμου, έτσι δεν δυσκόλευε το βηματισμό του αλόγου. Το νερό κυλούσε από το λιώσιμό  του   πάγου, εκεί που ο ήλιος τον ζέσταινε. Η κίνηση στα χωριά που συναντούσαν ήταν λιγοστή. Οι περισσότεροι ήταν στα χωράφια να τα ετοιμάζουν να υποδεχθούν την άνοιξη.

Δύσκολη εποχή διάλεξε η οικογένεια να αφήσει το σπιτικό της. Μα πλέον  δεν ήταν δικό τους το βιος τους και το φευγιό ήταν η μόνη λύση. Πόσο πόνεσαν όταν αποχαιρέτησαν το σπίτι τους, χτισμένο  με  χιλιάδες μικρούλες και μεγάλες στιγμές της ζωής τους. Σαν να το πρόδωσαν, σαν να το εγκατέλειψαν κι εκείνο είχε αισθήματα και ένιωθε πληγωμένο. Όταν γύρισαν την πλάτη και ανέβηκαν στην άμαξα με δάκρυα στα μάτια, θα ορκίζονταν ότι άκουσαν το θρήνο του, ή μήπως ήταν ο θρήνος της καρδιάς τους;

Η Σιμώνη το διασκέδαζε το ταξίδι. Δεν καταλάβαινε και πολλά, μα της άρεσε να κοιμάται στην άμαξα που κούναγε  ρυθμικά και την έπαιρνε εύκολα ο ύπνος. Της άρεσε αυτή η βόλτα όπως έλεγε, με τον αγαπημένο της Ντόρια να οδηγεί.

Η μητέρα της ήταν στην σκεπαστή καρότσα μαζί της, να της λέει παραμύθια και τραγουδάκια για να περνά η ώρα. Την είχε τυλιγμένη στα ζεστά της για να εμποδίζει το κρύο να την διαπεράσει. Ο πατέρας της οδηγούσε την άμαξα στο νέο τόπο που θα πήγαιναν, σκεφτικός και συνοφρυωμένος.

Ο σταθερός καλπασμός του αλόγου αφήνει το νου του να χαλαρώσει, να καλπάσει πίσω. Την εποχή της καταστροφής, την εποχή που αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τα έξοδα της ζωής τους. Ακόμη αδυνατεί. Καταστράφηκε, κι όχι μια φορά, αλλά δυο. Εκεί, ανάμεσα στα νεκρά φυτά του, νέκρωσε και ο ίδιος. Θυμάται και το κρύο... να διαπερνά το δέρμα του, να εισχωρεί στα μύχια της ψυχής του, να παγώνει τα όνειρά του και τις ελπίδες του. Και δεν ήταν το κρύο του χειμώνα. Ήταν η παγωνιά που η σκοτεινιά φέρνει αντάμα, όταν σε τυλίγουν μύριες μαύρες  σκέψεις για ένα αύριο δυσοίωνο. Οικονομική καταστροφή είπε η αγαπημένη του γυναίκα, ''εμείς να είμαστε καλά'' . Τι ειρωνεία! Πώς να σαι καλά όταν νοιώθεις άρρωστος, αδύναμος να αντιδράσεις, όταν δυο πράσινα παιδικά ματάκια σε κοιτάζουν αθώα και δεν ξέρουν τι θα τους στερήσεις από τη ζωή. ''Εμείς να είμαστε καλά'' . Τι ειρωνεία όταν το μόνο που θες είναι να ουρλιάξεις από απόγνωση γιατί μόλις ξεψύχησε  η επόμενη στιγμή,  η στιγμή μιας αξιοπρεπούς ζωής.   Δεν έχει σημασία λες; Μα είναι το μόνο που ίσως έχει. Και μετά τι; Δανεισμός για να ορθοποδήσεις. Το πίστεψες ότι θα ορθοποδήσεις έτσι;  Οι δανειστές να σε φροντίζουν, ενώ τα κορακίσια  τους μάτια με τα ένστικτα του κυνηγού να οσμίζονται το πτώμα της περιουσίας σου. Και ξαφνικά, ή μήπως πέρασε καιρός;  έμεινες γυμνός χωρίς όπλα να κυνηγήσεις στη ζωή.  Πώς να ριχτείς στη μάχη;  Σε ποια μάχη όταν οι πόρτες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη;

Ο νους του γυρνούσε στο τώρα και η μεγάλη αγωνία του αν θα τον δεχθούν, αν θα του  προσφέρουν δουλειά, αν θα ξαποστάσει σε ένα σπίτι, του κρατούσε την ανάσα.

Νέος ακόμη γύρω στα 30, μα οι ρυτίδες του άγχους αυλάκωναν το πρόσωπό του. Θα βρει δουλειά; Ήταν αφεντικό με τα λίγα  κτήματάκια του, ζούσαν καλά και είχε μια επιφάνεια στο χωριό του, μα τώρα; Θα γίνει κολίγος άρα για πάντα φτωχός. Τι να περιμένει για την κόρη του; Μα δεν είχε άλλη λύση. Ούτε την πολυτέλεια να ονειρεύεται.

Πλησίαζαν στον προορισμό  τους

Τρεις μέρες πέρασαν ως ότου δουν το ορόσημο του νέου τους τόπου. Σταματούσαν σε απάνεμα σημεία στα χωριά να περάσουν τη νύχτα και το πρωί συνέχιζαν. Έφταναν στο τέλος του ταξιδιού. Θα τους καλοδεχτούν;

Στο βάθος ορθωνόταν ο πύργος του Γκαέλ, του κόμη Μαρσέλ του Γ' , που λεγόταν ότι ήταν πιο δίκαιος από τους άλλους, αλλά κρατούσε το φέουδό του όπως παλιά, με τους κανόνες της αρχής της φεουδαρχίας.*

Δεν ήταν μεγάλος ο πύργος, αλλά ήταν αρχοντικός και  όριζε μια περιοχή τεράστια από αγροκαλλιέργειες, με στάνες για τα κοπάδια του, με σπίτια διάσπαρτα ενός χωριού που έλεγχε και του ανήκε.

Τρεις γιους είχε ο κόμης. Τρία αγόρια, που άφησε ορφανά η αγαπημένη του σύντροφος μια και πέθανε στη γέννα του τρίτου της παιδιού. Μεγάλο πένθος σκέπασε το Γκαέλ για τρεις ολάκερους μήνες. Μα σιγά σιγά βρήκαν όλα το ρυθμό τους.

 Ο κόμης ασχολείτο με όλα όσα αφορούσαν το φέουδό του. 

Επέβλεπε τους άντρες του, οργάνωνε το στρατό του, ήλεγχε τα προϊόντα  που παρήγαγε και εξήγαγε στην αγορά της χώρας του. Ψηλός και αυστηρός, προκαλούσε σεβασμό μα και φόβο, απαραίτητο όπλο για τον έλεγχο των υποτελών του.

Ήταν αργά το απόγευμα σαν έφτασαν. Οι στρατιώτες σταμάτησαν στην πύλη την άμαξα. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις,  ο έλεγχος, ''προχώρα σ' εκείνο το σημείο και περίμενε εκεί'' και ο Ντόρια οδηγήθηκε   σε ένα πλάτωμα για τα άλογα με τις άμαξες.

Οι οδηγίες που του έδωσαν μέσα από τον πύργο ήταν σαφείς.

''Αύριο πρωί θα γίνει η ακρόαση με τον κόμη. Ευθεία μπροστά είναι το χάνι που μπορείτε να κοιμηθείτε και δίπλα του το καπηλειό για φαγητό'' και του γύρισαν την πλάτη.

Ένα βράδυ ακόμη ως να μάθουν... και είναι χειμώνας και κάνει τόσο κρύο! Πώς να κοιμηθείς στο χάνι αν χρήματα δεν υπάρχουν; Πώς να φας στο καπηλειό; Πώς να νιώσεις άνθρωπος αν είσαι φτωχός;

Βρήκαν κάπου να σταθμεύσουν την άμαξα. Να ξεζέψουν το ζωντανό να ξεκουραστεί. Σανός για τροφή και νερό να ξεδιψάσει.

Εκείνοι; Στην άμαξα καλά σκεπασμένοι με ψωμοτύρι για βραδινό, λίγο καπνιστό για συνοδεία και μια μεγάλη προσευχή να τελειώσουν τα βάσανά τους!

........................................................

* Επί φεουδαρχίας, όλοι οι χωρικοί υπάγονταν στον κύριο του φέουδου, αφού αυτός αντιπροσώπευε τη δημόσια εξουσία. Του κατέβαλλαν διάφορα τέλη και δικαιώματα για τα κτήματα που καλλιεργούσαν αλλά και για τη χρήση ορισμένων μέσων παραγωγής, όπως των μύλων. Επιπλέον, ήταν υπόχρεοι σε προσωπικές αγγαρείες, τις οποίες μπορούσαν να εξαγοράζουν.

(Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία ) 

Οι πληροφορίες με αστερίσκο είναι από την βιβλιογραφία 
                                    Οι εικόνες που χρησιμοποιώ είναι από την google και τα πνευματικά                                                        δικαιώματα   ανήκουν στους δημιουργούς τους

26 σχόλια:

  1. Άννα μου καλημέρα.
    Το αγάπησα ως διήγημα και περιμένω να το θαυμάσω και σε μεγάλη φόρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω ναι...εσύ με τις αιτίες σου που έδωσες την αφορμή για όλο αυτό. Θα το δεις και θα μου πεις.

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένη μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Μολις ειδα το αναλογο ποστ στο φεισμπουκ ετρεξα αμεσως να το διαβασω!
    Χαιρομαι πολυ που θα μοιραστεις μαζι μας ακομη μια νεα σου νουβελα και μου αρεσει και ο τροπος που δημιουργηθηκε. Ξεκινησε ως διηγημα συμμετοχης και τωρα γινεται μια ολογκληρη ιστορια που ειμαι σιγουρη, πως θα μας παρασυρει σε μεθυστικους δρομους!
    Την αγαπησα ηδη, αλλα ενας λογος παραπανω, ειναι το ονομα της ηρωιδας σου. Η Σιμωνη υπηρξε και μια δικη μου τραγικη αλλα τοσο αγαπημενη ηρωιδα, που ειλικρινα απο τοτε, αυτο το ονομα με κανει να τις αγαπω ολες!
    Καλη συνεχεια!!!
    Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου καλή σου εβδομάδα
      Χαίρομαι που ξεκίνησες να το παρακολουθείς. Και θέλω ειλικρινά την γνώμη σου εντάξει;
      Ωραίο το όνομα Σιμώνη έτσι; Για να δούμε αν θα την αγαπήσεις και τη δικιά μου
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  3. Μας έδωσες μια υπέροχη αρχή Αννούλα μου. Σε αυτό το σημείο η ιστορία μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, οπότε έχω μεγάλη αγωνία να δω "που το πας" όπως λέμε.
    Μου άρεσε πολύ η περιγραφή, η αναφορά των συναισθημάτων, η σκιαγράφηση του γενικού πλαισίου. Όλα δοσμένα αριστοτεχνικά.
    Περιμένουμε με χαρά και ενδιαφέρον τη συνέχεια Αννούλα μου.
    Καλή αρχή να έχουμε, στο ταξίδι του νέου σου διηγήματος!
    Πολλά πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχες πει ότι περιμένεις την επόμενη νουβέλα όταν διάβαζες τα Άλμπατρος και δεν σου χάλασα χατήρι...Εύχομαι να σου αρέσει και αυτή. Περιμένω την γνώμη σου και σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ
      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  4. Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια. Μας έβαλες στο κλίμα της εποχής και στους χαρακτήρες των ηρώων. Και το βρίσκω πολύ δύσκολο να χτίσεις μια ιστορία που δεν έχει βιωματικά στοιχεία, με μπούσουλα τις ιστορικές αναφορές και τη φαντασία σου. Εκπληκτικό Άννα μου! Σαν να έβλεπα ταινία εποχής, με το βιος μιας οικογένειας φορτωμένο σε μια άμαξα, προς αναζήτηση νέας πατρίδας. Τα βάσανα των οικονομικών μεταναστών είναι -διαχρονικά- το ίδιο σκληρά και απάνθρωπα. Κι εσύ μας δίνεις μια άλλη διάσταση, για να κάνουμε και τους παραλληλισμούς μας.
    Συγχαρητήρια πολλά για το καινούργιο σου πόνημα Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε 4 ημέρες με 5 θα βάζω και μια σύνέχεια. Ελπίζω να μη σε διαψεύσει και η συνέχεια. Ναι είναι δύσκολο αν δεν είναι βιωματικό αλλά δεν είναι κυρίως ιστορικό και εκεί που έχει ιστορικά στοιχεία είναι με τέτοιον τρόπο ώστε δενει καλά με τη μυθοπλασία πιστεύω. Θα μου πεις όταν συνεχίσεις να το παρακολουθείς. Και οι παραλληλισμοί διαχρονικοί Μαρία μου. Αλλάζουν τα πρόσωπα αλλά οι καταστάσεις μένουν ίδιες
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ που είσαι εδώ μαζί μου

      Διαγραφή
  5. Από το νέο σου διήγημα δεν θα μπορούσα να λείψω. Με άποψη και σιγουριά έρχομαι λοιπόν να ενωθώ με τους άλλους φίλους εδώ Άννα μου στον "Τρελοφάν". Το καινούργιο σου έργο.
    Κοίτα τελικά να δεις που ο Γιώργος Δερβεντλής, στις "Μουσικές ιστορίες", έδωσε σπίθα για μεγάλες εμπνεύσεις!

    Πάμε λοιπόν στον κόσμο της κομητείας του Γκαέλ για να έχουμε την πρώτη μας γνωριμία με την οικογένεια της μικρής Σιμώνης. Με συγκίνησε πολύ ο αποχωρισμός του σπιτιού της οικογένειας καθώς το δραματικό σου στοιχείο είναι πολύ δυνατό. Η αναφορά στον Ντόρια, το άλογο, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τη συμπάθεια και το συναίσθημα. Μια οικογένεια, οικονομικοί μετανάστες με φόντο μια νέα πραγματικότητα.
    Και εδώ όπως και στα "Άλμπατρος" έχεις μια εξαίρετη ικανότητα να εμφανίζεις στην πλοκή και στην αφήγησή του ιστορικά στοιχεία, σημαντικά και κρίσιμα. Παράλληλα κάνουμε την πρώτη επαφή με την φεουδαρχική κοινότητα και πως ήταν η ζωή των φτωχών ανθρώπων τότε. Πολύ σημαντικό αυτό Άννα μου.
    Ξεκινάμε λοιπόν να δούμε πως θα είναι το αύριο στην οικογένεια της Σιμώνης αλλά και στο μέλλον της ίδιας.
    Με μεγάλη αγάπη.
    Καλή βδομάδα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου Γιάννη πόσο σ'ευχαριστώ ξέρεις; Πολύ πάρα πολύ.
      Και χαίρομαι που είσαι εδώ μαζί μου, αλλίμονο σου αν δεν ήσουν...και θέλω την αντικειμενικη κριτική σου ναι;
      Πάντα μου άρεσε και σ'αυτά που διαβάζω τα βιβλία να υπάρχουν ιστορικά στοιχεία και κάτι να μου δίνει το κάθε ανάγνωσμα. Για να δούμε πώς θα σου φανεί και η συνέχεια
      Καλή εβδομάδα ΓΙάννη μου
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και θα έχεις την αντικειμενική μου κριτική Άννα μου. Πάντα την έχεις.
      Το μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία μου αρέσει πάρα πολύ. Απαιτεί βέβαια γνώση, διάβασμα, δουλειά αλλά δεν σε φοβάμαι, έχεις δώσει εξετάσεις με τα "Άλμπατρος". Περιμένω με χαρά.

      Διαγραφή
    3. Γιάννη μου δεν γράφω και ιστορικό διήγημα, απλά η εποχή που λαμβάνει χώρα η μυθοπλασία μου είναι ιστορική.Θα υπάρχουν αστερίσκοι με τα ιστορικά στοιχεία που είναι απαραίτητα και αναφέρονται στη νουβέλα. Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, να το ξέρεις. Και φυσικά θα περιμένω την κριτική σου στο τέλος και σε κάθε κεφάλαιο χιχιχιχι

      Διαγραφή
  6. Άννα μου το διαβασα με πολύ ενδιαφέρον. Είναι καταπληκτικό.Μου αρέσουν τα βιβλία που περιγράφουν μια συγκεκριμένη εποχή όπως και οι ταινίες εποχής όπως η φεουδαρχία και η βιομηχανική επανάσταση με όλα τα επακόλουθα σε οικονομικό,πολιτικό ,πολιτιστικό επίπεδο.
    Περιμενωω με αγωνία την εξέλιξη της νουβέλας.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία με συγκινεί η παρουσία σου εδώ. Με τίμησες και με τα Άλμπατρος και τώρα...Σε υπέρ ευχαριστώ.
      Και ναι και εμένα μ'αρέσουν τέτοιες ταινίες και βιβλία. Ελπίζω να σε ικανοποιήσει η συνέχεια
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  7. Πόσο μ’ αρέσει η καινούργια σου δημιουργία Άννα μου! Το χαρακτηρίζει η έννοια του κλασικού όπου η γραφή και το ταλέντο πάνε μαζί με τη γνώση, ώστε το έργο να είναι και κατανοητό και απολαυστικό. Κι αυτή η συγγραφική διάθεση δεν μας αφήνει ασυγκίνητους ούτε επαναπαυόμενους, όταν μάλιστα η μαγική, αν μου επιτρέπεις, «αυθαιρεσία» της πένας σκοντάφτει στο σεβασμό των γεγονότων της εποχής. Ο πρόλογος, προοιωνίζει ένα αριστούργημα. Μπράβο Άννα, πολλά Μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Αννίκα μου Αννούλα μου τι σχόλιο!! Τι έπαινος είναι αυτός; Ας μην προτρέχουμε ας προχωρήσει λίγο και μου λες τη γνώμη σου που ελπίζω να είναι η ίδια. Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ.
      Σ'ευχαριστώ πιο πολύ γιατί είσαι δίπλα μου εδώ και διαβάζεις ό,τι σκαρφίζεται ο νους μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Άννα μου μου άρεσε και όταν ήταν μπέμπα η ιστορία σου! Και όπως βλέπω θα την παρακολουθήσω στο μεγάλωμα της με πολύ ενδιαφέρον. Ήδη ξεκινά υπέροχα και με προδιαθέτει! Συγχαρητήρια λατρεύω τις υπέροχες εμπνεύσεις αυτού του είδους και μου αρέσει και ο πρόλογος σου! Περιμένω τη συνέχεια! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που θα είσαι μαζί μου. Και χαίρομαι που σου άρεσε. Εύχομαι να απολαύσεις το μεγάλωμά της. Η ''μπέμπα'' ιστορία μου είναι διαφορετική από αυτήν εδώ. Οπότε θα είναι σαν καινούργια για σένα
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Τι ωραία που ξεκίνησε η καινούργια σου νουβέλα 'Αννα μου!! Λατρεύω αυτού του είδους τις ιστορίες εποχής και μου αρέσει πολύ η γραφή σου, οπότε ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχεια του Τρελοφάν.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω χαίρομαι και σ'ευχαριστώ πολύ που είσαι μαζί μας. Θα περιμένω την άποψή σου όσο περνάνε τα κεφάλαια που θα σχηματίζεις και γνώμη
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  10. Λοιπόν ξεκίνησα να σε διαβάζω, με πολύ ενδιαφέρον μάλιστα!
    Εύχομαι λόγω χρόνου, να καταφέρω να παρακολουθήσω την εξέλιξη
    αυτής της νέας ιστορίας σου. Καλή συνέχεια Αννούλα! 🌸🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για την τιμή!! Χαίρομαι πολύ που θα είσαι μαζί μας. Και ελπίζω να σου αρέσει
      Καλό μεσημέρι Πέτρα μου

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Άννα μου.
    Επιτέλους κατάφερα να διαβάσω το πρώτο μέρος της ιστορίας σου.
    Είμαι σίγουρη ότι θα γίνω τρελοφάν του Τρελοφάν σου, γιατί λατρεύω αυτού του είδους τα βιβλία και τις ταινίες.
    Τρέχω στο δεύτερο μέρος να προλάβω.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ρένα μου σ'ευχαριστώ. Και θα το ευχαριστηθώ να γίνεις τρελοφάν του Τρελοφάν μου. Κάθε 4 μέρες περίπου θα δημοσιεύω. Θα προλαβαίνεις μη σου πέφτουν μαζεμένα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Άννα μου Χριστός Ανέστη !! Πολλές πολλές ευχές ελπίδας , αγάπης , υγεία για όλους ολόψυχα εύχομαι ;)
    Βλέπω η άνοιξη χτύπησε κέντρο στην έμπνευση και αρχίσατε όλοι να γράφετε..
    Από το Άλμπατρος διάβασα μόνο τον πρόλογο δεν είχα την κατάλληλη διάθεση και χρόνο να συνεχίσω..
    Αυτό σημαίνει ότι σκοπός μου είναι να διαβάσω όλες τις ιστορίες , γιατί γνωρίζω ότι είναι δημιουργήματα σας . Χρόνια Πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κυριακή μου. Αληθώς ο Κύριος. Μην αγχώνεσαι όποτε μπορέσεις και εάν έχεις τη διάθεση.
      Να σαι καλά .Φιλιά πολλά

      Διαγραφή