Το να εμπνέεις είναι τέχνη!


Σε ένα νησί μακριά από εδώ, εκεί που η φαντασία ταξιδεύει, εκεί   που τα κύματα φωλιάζουν στις ακτές  και ο ήλιος απλόχερα σκορπά  ζωή τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, οι κάτοικοι  ζουν αγαπημένοι και ικανοποιημένοι.
Το νησί έχει ένα Δήμαρχο που ενδιαφέρεται  για κάθε ανάγκη της καθημερινότητας των συμπολιτών του.Προσπαθεί  να παρέχει με κάθε τρόπο όλα τα αναγκαία και απαραίτητα στον άνθρωπο, ώστε οι πολίτες να μην εγκαταλείψουν το νησάκι τους.
Το νησί έχει δυο σχολεία δημοτικά.  Απέκτησε και ένα Γυμνάσιο με τις φροντίδες του Δημάρχου.
Η πρόοδος κάθε τάξης των σχολείων, ελέγχεται από το Δήμαρχο.  Από καθαρό ενδιαφέρον για τον τόπο του, φροντίζει για την παιδεία ώστε   οι μαθητές  να αγαπήσουν τη  μάθηση και να αποκτήσουν γνώσεις και ίσως μείνουν στο νησί όταν ενηλικιωθούν.
 Ο ίδιος, γιατρός στο επάγγελμα, έχει  επανδρώσει μια μονάδα υγείας αξιοθαύμαστη. Κι άλλοι  γιατροί τον μιμήθηκαν και απολαμβάνουν την γαλήνη αυτού του μικρού παραδείσου.
Οι αγρότες έχουν  τη συμπαράστασή του. Ακραίες καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζονται από όλους  και ο ένας βοηθά τον διπλανό του.
 Θα έλεγες ότι αυτός είναι ένας επίγειος παράδεισος.

Ο Δήμαρχος φέτος, έχει  εστιάσει   στα δυο δημοτικά σχολεία. Θέλει  να κατανοήσει το γιατί και  το πώς μια δασκάλα έκανε τη διαφορά με την τάξη της, πέρσι, τόσο που έκανε αίσθηση η πρόοδος των μαθητών της
Αυτή η τάξη και αυτή η  δασκάλα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Δημάρχου. Η τάξη της κας Αμαλίας.   Μια νέα δασκάλα που ήλθε στο νησί πρωτοδιοριζόμενη και είναι η δεύτερη χρονιά της εδώ. Οι άλλοι δάσκαλοι είναι καλοί εκπαιδευτικοί, αλλά αυτή η δασκάλα πήρε μαθητές χαμηλού επιπέδου και τελειώνοντας τη σχολική χρονιά έστειλε διακοπές, μαθητές- αστέρια! Αλλά το κυριότερο, δίδαξε παιδιά, να είναι σωστοί άνθρωποι. Μα πώς; αναρωτιέται συχνά ο δήμαρχος προσπαθώντας να κατανοήσει ώστε και οι άλλοι εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν.
Φέτος   έβαλε δασκάλα και στην τρίτη τάξη του άλλου δημοτικού σχολείου, την κα Ελευθερία. Ίδια ύλη, δυο γυναίκες εκπαιδευτικοί νέες στην ηλικία με ίδιες περγαμηνές σπουδών, και ανέθεσε τις ίδιες δραστηριότητες για τις δυο τάξεις. 
Ω ναι, ανακατευόταν και στις υποθέσεις των σχολείων και στα διοικητικά τους, σε συνεργασία με τους διευθυντές τους, οι οποίοι  συμμερίζονταν το σκοπό του και τις αποφάσεις του.
Όποιες δραστηριότητες αναλάμβανε η τρίτη τάξη του ενός σχολείου λοιπόν, το ίδιο και  η άλλη τρίτη του δεύτερου δημοτικού, μαζί σαν μια ομάδα. Αυτό ήταν το πείραμα του Δημάρχου ώστε να παρακολουθεί δυο εξίσου καλές εκπαιδευτικούς με επίπεδο μαθητών περίπου ίδιο.
Τα μαθήματα προχωρούσαν,  και οι κάτοικοι ασχολούνταν με τις δουλειές τους για να ζήσουν εκείνοι καλύτερα αλλά και το νησί τους να προοδεύσει. 
Οι υπηρεσίες λειτουργούσαν όσο το δυνατόν άρτια και το καλοκαίρι γέμιζε ο τόπος τουρίστες. 
Καταστήματα και ξενοδοχειακές μονάδες  λειτουργούσαν μόνο το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έμεναν κλειστά.
Τότε όλα ηρεμούσαν  και η ζωή ακολουθούσε τα γνωστά της  βήματα.
Τα σχολεία λειτουργούσαν καλά.

Η πρώτη πρωτοβουλία για φέτος του Δημάρχου ήταν η καθαριότητα των ακτών μετά την πάροδο της τουριστικής περιόδου. Φυσικά η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ήταν υπεύθυνη και για τις παραλίες, αλλά ήθελε όλοι οι κάτοικοι και μαζί οι μαθητές, να βοηθήσουν να μείνουν οι παραλίες καθαρές ώστε τα κύματα- όπως τους έλεγε-'' να μη  ταΐσουν τα ψάρια με σκουπίδια''.
Ήθελε να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν το περιβάλλον τους, όπου κι αν βρεθούν.
Ζώστηκαν οι μαθητές με γάντια μια χρήσης, με σακούλες, μπότες και καπέλα και ξεχύθηκαν στις παραλίες να μαζέψουν με τσιμπίδες ό,τι ήταν πεταμένο. Και μετά, τα κουτιά με τα αναψυκτικά στον κάδο  ανακύκλωσής τους, τα χαρτιά στο δικό τους κάδο κ.ο.κ
Τα παιδιά το βρήκαν διασκεδαστικό και οι  γονείς δεν διαμαρτυρήθηκαν για τον καθαρισμό των παραλιών του νησιού. Και ο Δήμαρχος παρών σε κάθε παραλία μαζί με τους μαθητές, που ήταν η ημέρα τους. Οι τάξεις και των δυο σχολείων δούλευαν μαζί.
Οι δυο τρίτες ήταν στην ίδια παραλία, οι δασκάλες μαζί και φυσικά ο Δήμαρχος που πηγαινοερχόταν καθώς και υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας.
Τα παιδιά της κας Ελευθερίας έπαιζαν και γελούσαν. Όταν τους έβλεπε κάποιος μεγαλύτερος, μάζευαν κάτι. 
Η τρίτη τάξη της κας Αμαλίας τραγουδούσε ένα τραγούδι παιδικό και είχε στρωθεί στη δουλειά.
Μα τι περίεργο, σκέφτηκε ο Δήμαρχος. Πάλι τα παιδιά της δασκάλας  αυτής λειτουργούν σαν ομάδα, άψογα!  
Η κα Ελευθερία πηγαινοερχόταν ανάμεσα στα παιδιά και πρόσεχε μην απομακρυνθεί κάποιο.
Η κα Αμαλία ήταν ανάμεσα στα παιδιά της με γάντια και σακούλες και μάζευε κι εκείνη σκουπίδια, τραγουδώντας.
Πέρασε και αυτή η ημέρα, οι κάτοικοι ανέλαβαν τα υπόλοιπα τις επόμενες ημέρες και έτσι οι παραλίες έμειναν πεντακάθαρες μέσα στην ερημιά τους.

Η επόμενη πρωτοβουλία του Δημάρχου ήταν να μαζέψουν όλοι οι κάτοικοι, εθελοντικά φυσικά, τα σπασμένα ξύλα και κλαδιά του δάσους ολόγυρα στο νησί και να φορτωθούν στο φορτηγό του Δήμου που θα τα μοίραζε για το τζάκι σε ανθρώπους που δεν είχαν τόση οικονομική άνεση.
Φυσικά όλες οι δραστηριότητες γίνονταν Σαββατοκύριακα που τα σχολεία ήταν κλειστά.
Η τάξη της κας Αμαλίας παρούσα! Σύσσωμη! Μάζευαν τα μικρά ξύλα οι μαθητές της, ενώ εκείνη έτρεχε για τα μεγαλύτερα και τα βοηθούσε συνεχώς. 

Πέρασε ο καιρός και ήλθαν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Η Δημαρχεία ανέλαβε μια πρωτοβουλία, να ψηθούν αρνιά για όλους τους μοναχικούς, ηλικιωμένους και μη, πολίτες του νησιού.
Τα σχολεία παρόντα να μοιράζουν και δωράκια μαζί με το φαγητό στον καθένα.
Η τάξη της κας Αμαλίας δώριζε και ένα πλεχτό κασκόλ σε κάθε γηραιά κυρία του νησιού αλλά και σε κάθε γηραιό κύριο, που ζούσαν μόνοι. Ο Δήμαρχος ήθελε να μάθει πού βρέθηκαν τόσα πλεχτά και έμαθε ότι τα έπλεξε η δασκάλα της τρίτης τάξης μήνες πριν,  μαζί με μητέρες μαθητών της. Δική τους πρωτοβουλία, δικά τους έξοδα!
''Μπράβο σας'' είπε ο Δήμαρχος και επαίνεσε δασκάλα και παιδιά.
Ο Δήμαρχος δεν μπορούσε να καταλάβει πώς και γιατί αυτή η δασκάλα είχε απήχηση τόση στους μαθητές της. Έβλεπε ότι ήταν πρόθυμη πολύ και συμμετείχε σε κάθε δραστηριότητα αλλά και ότι φρόντιζε οι μαθητές της να μαθαίνουν και κάτι από κάθε συμμετοχή. Μα οι μαθητές της πώς την ακολουθούσαν όλοι; αναρωτιόταν συνεχώς.

Ήλθε και η εποχή της αναδάσωσης, του τμήματος του δάσους που κάηκε το καλοκαίρι.
Γιατί είχαν φωτιά το καλοκαίρι. Προσπάθησαν να βρουν τον υπαίτιο ή τους ενόχους αυτού του εγκλήματος αλλά δεν τα κατάφεραν ως σήμερα.
Σαββατοκύριακο μαζεύτηκαν όσοι από τους κατοίκους ήθελαν, με επικεφαλής τον Δήμαρχο. Παρόντα και τα σχολεία που πρωταγωνιστούσαν μια και ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να μάθουν καλά. ''Το δάσος δίνει ζωή! Η φωτιά καταστρέφει τη ζωή μας!''
Οι άντρες έσκαβαν λάκκους, οι μαθητές φύτευαν με τη συμβουλή μεγαλύτερων. Ο Δήμαρχος σήκωσε το κεφάλι κάποια στιγμή από το δικό του λάκκο και είδε την μια δασκάλα, την κα Ελευθερία με τα χέρια στις τσέπες να παρακολουθεί τους μαθητές της.  Λίγοι μαθητές της  προσφέρθηκαν, είναι   η αλήθεια , κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει, σκέφτηκε ο Δήμαρχος.
Πιο κάτω ήταν η τάξη της κας Αμαλίας. Όλοι οι μαθητές παρόντες και η δασκάλα γονατισμένη δίπλα σε κάθε λάκκο, τους βοηθούσε  να φυτεύουν. Με τα χέρια έστρωνε το χώμα και το πατούσε καλά γύρω από τη ρίζα.
Όταν τελείωσαν, καθαρίστηκαν από τα χώματα και  μαζεύτηκαν γύρω από τάβλες με μεζέδες  ανταλλάσσοντας εντυπώσεις.
Η κα Ελευθερία πήγε δίπλα στην κα Αμαλία και άρχισαν να συζητούν. Ο Δήμαρχος που ήταν δίπλα, παρακολούθησε  τον παρακάτω διάλογο: 

''Αμαλία νομίζω ότι υπερβάλλεις με τη στάση σου.''
''Τι θες να πεις Ελευθερία μου; Ποια είναι η υπερβολή;''
''Δασκάλα είσαι. Τι δουλειά έχεις μέσα στα σκουπίδια σκυμένη ή τώρα να γονατίζεις μέσα στις λάσπες για να φυτέψεις;''
''Το κάνουν οι μαθητές μας Ελευθερία, το κάνουν κάτοικοι του νησιού, γιατί όχι κι εγώ;''
''Γιατί η θέση σου είναι εκπαιδευτικός. Και πρέπει να κρατάς τη θέση σου''
''Πιστεύεις ότι μπορείς να επιβάλεις τρόπο συμπεριφοράς  και τη νοοτροπία που θες στους μαθητές σου, αν εσύ δεν δώσεις το παράδειγμα; Αν δεν γίνεις σαν κι εκείνους;  
Είπαν ότι η Θάλασσα είναι η βασίλισσα των υδάτων. Ξέρεις γιατί;''
''Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει  με το θέμα μας η θάλασσα,    αλλά γιατί;''
''Γιατί στέκεται πιο χαμηλά από τα ρυάκια, τους ποταμούς και τις λίμνες. Ελπίζω να ήμουν σαφής''

Δεν ξέρω αν κατάλαβε η κα Ελευθερία αλλά ο Δήμαρχος κατάλαβε πολύ καλά γιατί οι μαθητές της Αμαλίας είναι τόσο πρόθυμοι να μάθουν, να δημιουργήσουν, να προσφέρουν. Γιατί εμπνέονται  από την κεφαλή της τάξης,  από τη δασκάλα τους!
 ......................
Ένα φανταστικό διήγημα για τους λίγους που ξέρουν να εμπνέουν με τη συμμετοχή τους και τη στάση τους. Για τους λίγους που ξέρουν να καθοδηγούν. 

52 σχόλια:

  1. Άννα μου με το υπέροχο διήγημα σου,με έκανες να αισθανθώ ότι βρίσκομαι σ'ένα κόσμο που πάντα ονειρευόμουν.Σένα συλλογικό κόσμο που όλα λειτουργούν για το καλύτερο.Πάντως η δασκάλα η κα Αμαλία ,έδωσε το κεντρικό νόημα με την ατάκα της γιατί έτσι είναι... "Γιατί στέκεται πιο χαμηλά από τα ρυάκια, τους ποταμούς και τις λίμνες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μαρία μου γλυκιά τον ονειρεύομαι αυτόν τον κόσμο αλλά όταν το έγραψα ξέρεις τι σκέφτηκα μετά;Τι θα γίνει όταν ο Δήμαρχος φύγει από τη θέση του και τι θα γίνουν τα παιδιά της Αμαλίας όταν τα πάρει άλλος εκπαιδευτικός!!
      Αυτός ο συλλογικός κόσμος πρέπει να γίνει το πιστεύω μας!
      Σ'ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου

      Διαγραφή
  2. Οι μαθητές δεν θέλουν κηρύγματα, αλλά κάποιον που με τη στάση του θα τους διδάσκει. ...κι όχι μόνο οι μαθητές αλλά κι εμείς οι ενήλικες θα έλεγα. Τα χρόνια που επισκεπτόμουν το Άγιον Όρος, το καλύτερο μάθημα που δέχθηκα, ήταν από έναν μοναχό, μεγάλο σε ηλικία, που τα λόγια του ήταν μετρημένα αλλά οι πράξεις του αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα μαθήματα που έλαβα ποτέ, εντός του Όρους.
    Υπέροχο το κείμενο σου, Anna!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Βασίλη.Χαίρομαι που σου άρεσε.
      Συμφωνώ κι εγώ. Εξάλλου τα κηρύγματα ποτέ δεν έπεισαν κανένα. Και ναι έχεις δίκιο με τη στάση του ο αρμόδιος μπορεί να δώσει μεγάλα μαθήματα. Ειδικά στα παιδιά.
      Ώστε έχεις πάει στο Άγιον Όρος! Τι ωραία! Τι κρίμα που εμείς οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να το επισκεφθούμε ποτέ!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  3. Μου έφερε δάκρυα στα μάτια Άννα μου, το διήγημα-ρεπορτάζ σου, γιατί δίνει ένα μάθημα σε όλους και μας λέει, πως η Αγάπη δεν διδάσκεται ή είσαι μέσα ή δεν είσαι!
    Αγάπη πρώτα απ΄την κεφαλή, τον Δήμαρχο, αγάπη και απ την μια δασκάλα και τυχερά τα παιδιά που είχε κοντά της, γιατί η διδασκαλία είναι λειτούργημα!
    Στο επόμενο επεισόδιο (!) που θα υπάρξει γιατί η ζωή συνεχίζεται, μήπως ο Δήμαρχος ζητήσει σε γάμο την Αμαλία, έτσι ενωμένες οι δυνάμεις θα μεγαλουργήσουν!!!
    Πολλά κύματα αγάπης και χαμογελαστά ΑΦιλάκια σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου όπως λες ακριβώς, ή είσαι μέσα στην Αγάπη ή όχι. Δεν διδάσκεται.
      Δεν θα υπάρξει επόμενο κεφάλαιο για να δεις χάπι εντ. Γράφοντάς το ξέρεις τι σκέφτηκα; Αν υπήρχε ένας τέτοιος Δήμαρχος και μια τέτοια δασκάλα τι θα γινόταν όταν θα έφευγαν από τη θέση τους; Τι θα γινόταν με τα παιδιά της δασκάλας όταν θα τα αναλάμβανε εκπαιδευτικός σαν την Ελευθερία; Δυστυχώς ένας κούκος ή έστω δυο δεν φέρνουν την Άνοιξη.
      Και ναι μόνο ενωμένες δυνάμεις μεγαλουργούν αλλά όχι δυο ατόμων μόνο...
      Σε φιλώ και σ'ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  4. Άννα μου Καλή μου Άννα για μια στιγμή πίστεψα πως μιλάς για το δικό σου νησί. Είπα, Να ένα μέρος που αξίζει να ζεις και να μεγαλώνεις παιδιά. Λίιιγο απογοητεύτηκα στο τέλος. Τώρα δεν ξέρω τι κάνουν οι λίγοι που εμπνέουν, θα πω με βεβαιότητα ότι η δική σου έμπνευση, στη γλώσσα των νέων, "τα σπάει"
    Μπράβο βρε Άννα! Που ξέρεις διαβάζοντάς το μπορεί να βρεθεί κάποιος Δήμαρχος ή εκπαιδευτικός που θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
    Πολύ όμορφες σκέψεις Μπράβο!
    Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Αννίκα μακάρι να ήταν το νησί μου έτσι.Θα είχα αφήσει την Αθήνα αμέσως. Αλλά ξέρεις κάτι; Και να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι της προσφοράς και της αγάπης χάνονται στο πλήθος της ιδιοτέλειας.
      Δεν έχουμε μάθει συλλογικά να δημιουργούμε και να δουλεύουμε. Το ''διαίρει και βασίλευε'' είναι κανόνας.
      Μακάρι με το διάβασμα της ανάρτησης να άλλαζαν κάποιοι υπεύθυνοι αλλά μάλλον θα χαμογελούσαν διαβάζοντάς το ...
      Σ'ευχαριστώ πολύ μάτια μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετική ανάρτηση, Άννα μου! Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αληθινό γεγονός και χάρηκα πάρα πολύ, μετά όμως αύξαναν τα περιστατικά και άρχισα να υποπτεύομαι ότι επρόκειτο για δική σου δημιουργία...
    Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες και τα λες τόσο ωραία!
    Μακάρι αυτοί οι άνθρωποι (επειδή σίγουρα υπάρχουν "Αμαλίες" σε αυτόν τον κόσμο) να ήταν τοποθετημένοι σε τόσο καίριες θέσεις, ούτως ώστε να διαδίδουν το μήνυμα!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Πίπη μου. Μακάρι να ήταν αληθινό γεγονός και θα έβλεπες πυροτεχνήματα εδώ όχι απλή ανάρτηση. Μη σου πω ότι θα έφευγα γι αυτό το νησί.
      Μακάρι να τους άφηναν αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύω και εγώ ότι υπάρχουν να δουλέψουν όπως πρέπει και να εμπνεύσουν.
      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  6. Γλυκιά μου όπως πάντα ο λόγος σου περιεκτικός, εύγλωτος και τρυφερά ονειρικός. Μακάρι να υπήρχαν παντού τέτοιοι δήμαρχοι και δασκάλες, τέτοιες προοπτικές για αυριανούς πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να υπήρχαν Γεωργία μου. Χαίρομαι που έστω και φανταστική η ιστοριούλα μου άρεσε
      Μόνο τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να ηγηθούν και να βοηθήσουν ειδικά τους νέους. Να εμπνεύσουν!
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  7. Πώς κατάντησε το αυτονόητο, να ορίζεται ως "φανταστικό διήγημα"!...
    Πόσο ευθύβολα πέταξες τα βέλη σου, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που μόνο "εκπαιδευτικό" δεν είναι.
    Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι δάσκαλοι, αλλά αποτελούν μια γραφική μειονότητα. Οι περισσότεροι περιορίζονται στον δημοσιοϋπαλληλικό τους ρόλο.
    Μπράβο βρε Άννα μου! Να γινόταν να φτάσει αυτή η ιστορία ως τα σχολικά έδρανα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Μαρία μου το αυτονόητο φοβίζει. Δεν θέλουν τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν θέλουν τέτοιους μαθητές σκεπτόμενους και αλληλέγγυους.
      Υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι είμαι σίγουρη αλλά τολμούν να κάνουν το διαφορετικό νομίζεις; Θα περιθωριοποιηθούν, ξέρω τι σου λέω!
      Σ'ευχαριστώ Μαράκι μου. Μακάρι να έφτανε σε ώτα υπευθύνων αυτή η ιστορία αλλά και να την διάβαζαν ξέρεις τι θα έκαναν; Θα χαμογελούσαν ειρωνικά!!
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  8. Και όμως, Άννα μου. Αυτό το νησί, αυτός ο δήμαρχος, αυτοί οι δάσκαλοι θα έπρεπε όχι μόνον να είναι πραγματικότητα αλλά και να αποτελούν την ισχυρή πλειοψηφία. Πολλά φιλιά, φίλη μου. Ευχαριστούμε για το "φανταστικό" διήγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Μία μου έτσι θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα αλλά άλλη κατεύθυνση θέλει το σύστημα να πάρουν οι μαθητές...για να είναι ελεγχόμενοι
      Σ'ευχαριστώ κι εγώ καλή μου
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  9. Δικό σου! Ναι, δικό σου! Ναι Άννα μου! Η Πίστη σου στα ιδανικά της συλλογικότητας, της συμμετοχής. Οι αξίες της ζωής σου όπως όλοι τις έχουμε καταγράψει τόσο από μακριά σου όσο και από κοντά σου, δίνουν μια μεγάλη απάντηση.
    Αυτό σου το διήγημα, αχ αλήθεια πόσο όμορφα γράφεις κι ας λες ότι θέλεις τώρα, σταμάτα! Αυτό σου το διήγημα έρχεται στο τέλος να δώσει ένα μεγάλο βροντερό μήνυμα. Αυτή σου η ρήση με τη θάλασσα και της στάση της είναι η μεγάλη απάντηση στην Ελευθερία περί "θέσης" στην κοινωνία και ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτή η "διακριτότητα" και η αίσθηση "υπεροχής", επίπλαστη κατά βάση, είναι που θα δώσει ελλειμματικά αποτελέσματα μέσα στην κοινωνική δράση.
    Έτσι η Αμαλία έχτισε παιδιά και μελλοντικούς πολίτες που πιστεύουν στην ισότητα, στη συλλογική δράση, στο σύνολο, στην συνεργασία. Και απέκλεισε από αυτήν αρρωστημένες έννοιες ανταγωνισμού.
    Ειλικρινά τούτο σου το διήγημα θα έπρεπε να είναι η διδαχή του Φθινοπώρου στην εκπαιδευτική κοινότητα.
    Είμαι περήφανος για σένα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ βρε Γιάννη εσύ δίνεις μία ώθηση με τα λόγια σου στον άλλο, που πετά ψηλά και...μπορεί να ''ψωνιστώ'' κιόλας αν καβαλήσω καλάμι. Λες; χαχαχαχα
      Μήνυμα ναι ήθελα να περάσει ένα μήνυμα γιατί μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά να εμπνεύσουμε, να δώσουμε όραμα και να δημιουργήσουμε. Και όταν εμπνέεις άλλους τότε δεν είσαι μόνος, γίνονται πολλοί εμπνευστές και εμπνεόμενοι που μεγαλουργούν.
      Δυστυχώς μόνο στη φαντασία μου αποκλείονται οι αθέμιτοι ανταγωνισμοί,οι κακίες και ειδικά οι ιδιοτέλειες.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Γιαννάκη
      Να σαι καλά
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  10. Άννα μου, διάβασα το διήγημα σου με πολύ ενδιαφέρον. Είναι μοναδικό! Είναι διδακτικό για όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αλλά κυρίως τους μεγάλους. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το παράδειγμα για τα παιδιά μας. Κι όταν λέω "εμείς", εννοώ γονείς κι εκπαιδευτικοί. Κλείνω το σχόλιο μου με την ελπίδα να διαβάσουν την εξαίρετη αυτή ανάρτηση πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι που είναι ικανοί να επηρεάσουν με τις πράξεις τους πλήθος ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου σ'ευχαριστώ πολύ. Διδακτικό είναι ναι, πάντα κάτι θέλω να μένει όταν γράφω, χούι μου είναι αυτό...χαχα
      Γονείς και εκπαιδευτικοί μόνο με το παράδειγμα μας θα δημιουργήσουμε σωστούς νέους πολίτες.
      Μακάρι να τη διάβαζαν Ειρήνη μου και να επηρέαζε τις πράξεις τους αλλά μάλλον θα ειρωνεύονταν την απλοϊκή μου σκέψη.
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  11. ΠΟΛΥ ΩΡΑΊΟ ΑΝΝΟΥΛΙ ΜΟΥ!!!!!!!
    ΑΧ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΡΙΚΟΊ ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΈΣ ΑΜΑΛΙΕΣ ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΉΤΑΝ!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ευτυχισμένο μου πλάσμα!
      Μακάρι να υπήρχαν Ελένη μου. Μερικοί Δήμαρχοι τέτοιοι και κάμποσες Αμαλίες και θα έβλεπες διαφορά!!
      Καλή σου εβδομάδα μάτια μου

      Διαγραφή
  12. Δεν λέω, τέχνη είναι αλλά κυρίως είναι ταλέντο. Όσοι το έχουν διαθέτουν στα μάτια τους μια σπίθα μοναδική. Όλοι μας έχουμε ένα ιδιαίτερο ταλέντο για να ξέρουμε και τι λέμε :)
    Ωραίος ο Δήμαρχος μου θύμισε την πατρική φιγούρα και η Αμαλία την μητρική
    Αγκαλίτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι διαθέτουν σπίθα αλλά είναι τόσοι λίγοι!!
      Μπήκα στην αγκαλίτσα σου...Σφίξε!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Πολύ όμορφο Άννα και μακάρι να υπήρχαν πολλοί τέτοιοι Δήμαρχοι και δάσκαλοι !!!
    Ωραία γραφή !!
    Καλό Φθινόπωρο, σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι θα πω κι εγώ Ράνια μου...Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλό φθινόπωρο και καλές φθινοπωρινές δημιουργίες
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  14. Καλημερα Άννα μου, πολύ ομορφο!
    Τροφη για σκεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αριάδνη μου Τροφή όντως για σκέψη ειδικά εκείνων που κατέχουν παρόμοιες θέσεις

      Διαγραφή
  15. Άννα μου καλημέρα και καλή εβδομάδα
    Μακάρι το παράδειγμα της Αμαλίας να ακολουθούσε κάθε γονιός, κάθε δάσκαλος, κάθε δήμαρχος...μακάρι όλοι μας να είμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας, τότε η κοινωνία μας θα ήταν ιδανική.
    Υπέροχο το διήγημα σου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Μακάρι να είχαμε Αμαλίες και Δημάρχους τέτοιους αν και έχουμε πιστεύω αλλά δεν τους αφήνουν να φανούν.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλό Φθινόπωρο πια

      Διαγραφή
  16. καλημερα ψυχη μου ομορφη
    καλη εβδομαδα να εχεις
    καλο φθινοπωρο
    σημερα μπηκαμε στην Χαλκιδα σε ακρως φθινοπωρινο κλιμα
    ομορφα ειναι
    οπως καταλαβαινεις διαβαζοντας το υπεροχο αυτο διηγημα, ενιωσα ακομη πιο ομορφα
    το διηγημα αυτο οφειλει να ειναι ενας οιωνος
    και ειναι
    προπομπος για κατι καλυτερο

    φιλια πολλα
    και να ξερεις πως παντα σε εχω στο μυαλο και στην καρδια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου και στη δική μου καρδιά εισαι και εύχομαι πάντα να είσαι καλά και να πετάς ψηλά!
      Και εδώ φθινόπωρο πια και μ'αρέσει.
      Να είσαι καλά πολύ καλά πάρα πολύ καλά και να χαμογελάς ναι;
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  17. Το μήνυμα δεν είναι σπαμ!
    Μπαίνω τυχαία σε μπλόγκ που βρίσκω από φίλους. Έχω δύο βιβλία σε pdf σχετικά με την υγεία που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα. Στείλε μου ένα μήνυμα εδώ mihkour@hotmail.com
    Θα τα στείλω ΦΥΣΙΚΑ χωρίς καμία δική σου υποχρέωση ΕΚΤΟΣ από το να τα δώσεις στους γνωστούς σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κ Μιχάλη το σκέφτηκα και διαθέστε κάπου αλλού. Έχω πολλά για θέματα υγείας. Να είστε καλά

      Διαγραφή
  18. Προσπαθώ Αννα μου να μπω πάλι στην παρέα μας αλλά έχω χάσει πολλά!!Ετσι διάβασα τη φανταστική σου ιστορία και εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι σε κάθε δουλειά μας πρώτα να την κάνουμε εμείς καλά και συλλογικά !! Δεν λειτουργούν έτσι δυστυχώς οι αρμόδιοι ,όμως για εκείνες τις φωτεινές εξαιρέσεις της ενσυναίσθησης και της ανθρωπιάς έγραψες αυτό το όμορφο κείμενο !!
    Καλό φθινόπωρο και καλή δύναμη !! Μου άρεσε πολύ το δέντρο με τους πολύτιμους καρπούς-φωτογραφίες!!
    ΣΕ φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Σιγά σιγά θα προσαρμοστείς. Δεν πειράζει κι αν έχασες πολλά Νικόλ μου. Εξάλλου πέρασες τις διακοπές σου εκεί που ήθελες και σε έκανε ευτυχισμένη. Δεν έχασες τίποτε λοιπόν
      Καλό Φθινόπωρο και σε ΄σένα από εδώ
      Χαίρομαι που σου άρεσε το δέντρο μου. Όταν κάνεις παρέα σε υπερήλικα βρίσκεις τρόπους να φαίνεται η ημέρα ομορφότερη
      Σε φιλώ κι εγώ

      Διαγραφή
  19. Τα παιδια Αννιω μου δεν θελουν διδαγματα και τον τυπικο του δασκαλο πια...δωσε τους το δικο σου παραδειγμα και την αγαπη σου και με την συμμετοχη σου τοτε θα κανουν θαυαματα..
    Ποσο σωστα τοποθετησες την δακαλα στο ρολο ης ..και τι ευτυχια θα ηταν να εμοιαζαν ολου οι εκπαιδευτικοι την κυρια Αμαλια σου!!!
    Υπαρχουν και τετοιες δασκαλες-δασκαλοι..που ειναι φωτεινα παραδείγματα για τους μαθητες τους.. αλλα ειναι πολλοί λιγοι φιλη μου ..
    Απεδωσες την επιθυμια σου που ειναι και δικη μας φιλεναδα με πολύ γλαφυρο τροπο..μακαρι να ηταν ολο το εκπαιδευτικο μας συστημα ετσι..θα εβγαιναν απο τα χερια τους οι σωστοι ανθρωποι που θα κυβερνουσαν το τοπο αυτον με αγαπη και δικαιοσύνη..νομιζω..!!
    Να εισαι καλα Αννιω μου καλο φθινοπωρο να εχεις μαζι με την αγαπη μου φιλακιααα!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ρούλα μου. Με το παράδειγμά μας διδάσκτονται τα παιδιά. Ας μην το ξεχνάμε!Μακάρι να είχαμε τέτοιους εκπαιδευτικούς πολλούς αλλά και τέτοιους Δημάρχους. Τι άλλο να ζητήσεις;
      Σ'ευχαριστώ Ρούλα μου
      Καλό Φθινόπωρο πια

      Διαγραφή
  20. Δεν θέλω να πιστεύω πως είναι διήγημα, δημιούργημα φαντασίας Αννούλα μου! Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει αυτό το νησί, όπου τα αυτονόητα γίνονται πράξη αντί να είναι ζητούμενα...
    Πόσο όμορφα με ταξίδεψες! Πόσο θα ήθελα να ζούσα σ' ένα τέτοιο τόπο!! Να γιατί αναρωτιόμαστε πώς γίνεται τα παιδιά είναι στον κόσμο τους, αδιάφορα, προσηλωμένα στα social και τα κινητά... Λείπουν οι δάσκαλοι-φάροι, λείπουν τα φωτεινά παραδείγματα σε όποιο μετερίζι κι αν βρίσκονται! Όμως, πιστεύω ότι υπάρχουν οι εξαιρέσεις που παρακινούν όλους να δημιουργήσουν, να διεκδικήσουν, να ονειρευτούν και να πραγματοποιήσουν συλλογικά!...
    Σ' ευχαριστώ γι' αυτό που διάβασα φίλη!
    Πολλά φιλιά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου και εγώ θα ήθελα πολύ να υπήρχε ένας τόπος τέτοιος...Θα μετακόμιζα αμέσως!!
      Δυστυχώς λείπουν οι δάσκαλοι εκείνοι που θα τους εμπνεύσουν οχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί δεν τους αφήνουν Μαρίνα. Μη βγαίνεις από τη διδακτέα ύλη τους λένες συνεχώς...Πώς να εμπνευστούν τα παιδιά;
      Χαίρομαι που σου άρεσε φίλη μου
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα κι από μένα Άννα. Δεν λέω ακόμα καλό Χειμώνα κλπ, το καλοκαίρι είναι εδώ, ας το ζήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κώστα και σε σένα. Καλό Φθινόπωρο εύχομαι εδώ γιατί έχουμε τις δροσιές μας..

      Διαγραφή
  22. Καλημέρα Άννα μου.
    Με συγκίνησε η "φανταστική" ιστορία σου.
    Πόσο ήθελα να υπάρχει αυτό το νησί να πάω να μείνω εκεί για πάντα!
    Μαζί με τους δικούς μου φυσικά.
    Κάθε φορά που συναντάμε τέτοιους ανθρώπους, νομίζουμε ονειρευόμαστε, γιατί υπάρχουν αρκετοί, όχι όμως τόσοι που να κάνουν τη διαφορά.
    Παντού συναντάμε την αδιαφορία και την αγένεια.
    Αυτό με την θάλασσα πολυ μου άρεσε, θα το θυμάμαι.
    Καλό φθινόπωρο και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρένα μου. Κι εγώ θα έφευγα γι αυτό το νησί να είσαι σίγουρη.Κι επειδή είναι μικρό νησί θα βρισκόμασταν συνέχεια χααααχα
      Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι αλλά ''τους διώχνει'' το σύστημα Ρένα μου.
      Έτσι είναι η αδιαφορία, η αγένεια είναι καθημερινό φαινόμενο
      Καλό φθινόπωρο μάτια μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  23. καλό απόγευμα Άννα !! Γεμάτη μηνύματα η ιστορία σου προς όλου και όλη τη κοινωνία σε νησιά , χωριά και πόλεις . Είναι μια κοινωνία που εργάζεται , μοιράζεται , συνεργάζεται , εκφράζεται για το κοινό καλό . Σε μια τέτοια κοινωνία θέλω να ζω , ανοικτή σε όλους τους ανθρώπους . Να είσαι καλά Άννα να ζεις , να γράφεις , να μοιράζεσαι μαζί μας τις υπέροχες ανθρώπινες ιστορίες σου . Να απολαύσεις το σ-κ !!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κυριακή μου. Το 'χω το χούι ό,τι γράφω να περιέχει μηνύματα... Πολύ μου αρέσει μια κοινωνία έτσι όπως την περιγράφεις ανοικτή που να νοιάζεται ο ένας για το καλό του άλλου.
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ
      Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

      Διαγραφή
  24. Άννα Φλο μου,
    Μπράβο και πάλι μπράβο.
    Τί εξαιρετικά μηνύματα μας μεταφέρεις, μα είναι αλήθεια λένε πως αν δεν σπάσεις τα αυγά δεν κάνεις ομελέτα!
    Τί σπουδαίοι που μπορεί να είναι καμμιά φορά οι δάσκαλοι,
    το ίδιο μπορώ να πω και για τους συγγραφείς..

    Έγραψες!!!
    Πολύ μου άρεσε
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Στέλλα μου.
      Σ'ευχαριστώ ΄πολύ Με τόσα μπράβο κοκκίνισα ξέρεις!
      Ναι οι δάσκαλοι είναι το Α και το Ω για το ξεκίνημα του παιδιού μέσα στην κοινωνία. Πρώτα η οικογένεια και μετά ο δάσκαλος. Το πιστεύω απόλυτα.
      Να σαι καλά μάτια μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  25. Μακάρι η ιστορία σου να μην ήταν φανταστική. Αλλά ήταν απ' όλες τις απόψεις! Μπράβο σου Αννούλα μου. Σε φιλώ γλυκά. Καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Μαρινάκι μου. Τι κάνεις μάτια μου; Ήθελες κι εσύ ένα τέτοιο τόπο έτσι; Να μαζευτούμε όλοι οι μπλόκερς που μας αρέσει και να βρούμε ένα ακατοίκητο νησί να το κατοικήσουμε. Θα είναι υπέροχα, τι λες;
      Καλή σου εβδομάδα μάτια μου

      Διαγραφή
  26. Μεγάλο πράγμα να έχεις καλό δάσκαλο και στα μαθήματα αλλά προπαντώς στη συμπεριφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Νατάσσα μου. Θείο δώρο ένας καλός δάσκαλος για τους μαθητές!

      Διαγραφή