Κάνοντας ποδαρικό...

πηγή

Καλώς ήλθες νέα χρονιά!!

Περισσότερες από 2019 προσδοκίες σου φορτώσαμε στην πλάτη σου νέε μας χρόνε.

Κάθε φορά το ίδιο κάνουμε, μην αμφιβάλλεις. Ρώτα τους χρόνους που πέρασαν. Και γιορτινά ξεπροβοδίζουμε τον παλιό, με φαί και τραγούδι υποδεχόμαστε το νέο. 
Είναι πια το έθιμο... Το ποδαρικό μέσα σ' αυτά. Για να μην τύχει κάτι κακό στο σπιτικό μας, για να μην ματαιωθούν όσα ζητάμε να μας φέρει ο νέος χρόνος. Για να διώξουμε τη γρουσουζιά!!
Νομίζεις ότι είναι απλά έθιμο;

Για τη μαμά μου ( ας είναι αναπαυμένη) το ποδαρικό ήταν η επιτομή της δεισιδαιμονίας της, από αυτά που πίστευε με πάθος ό, τι και αν της λέγαμε. Δεν μιλάμε μόνο για το ετήσιο ποδαρικό. Και κάθε πρώτη του μήνα έπρεπε πρωί- πρωί να πάει το παιδί της που πίστευε ότι ήταν γουρλίδικο (εγώ εν προκειμένω) και να μπει πρώτο στο σπίτι της.
Ξέρεις πόσο προσπαθήσαμε να την πείσουμε να μην πιστεύει στην αξία του ποδαρικού; Μεγάλη   προσπάθεια μέχρι... παραίτησης. Αφού παραιτηθήκαμε, απλά κουνούσαμε το κεφάλι σε κάθε παρατήρησή της (είδες; αν δεν μου είχες κάνει ποδαρικό αυτό το μήνα το τρακάρισμα μπορεί να ήταν με τραυματία)! Τι να πεις; Γιατί και τραυματίας να υπήρχε, σίγουρα θα με έλεγε γουρλίδικη που δεν πέθανε κανείς... οπότε ναι παραιτηθήκαμε όλοι.

Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς από τα μικρά μου χρόνια θυμάμαι ότι το νέο χρόνο τον υποδεχόμουν έξω από την πόρτα του σπιτιού. Μετά την αλλαγή του χρόνου και ενώ άκουγα τα μπαλόνια να σπάνε, ενώ άνοιγε πάλι ο γενικός διακόπτης για τα φώτα, άνοιγε και η πόρτα να μπω με το δεξί πόδι, να ευχηθώ καλή χρονιά με το ρόδι που με είχε εφοδιάσει από πριν και να κλείσει η παράσταση με φιλί αλλά και χαρτζιλίκι στο χέρι για το καλό. (Αυτό δεν με χάλαγε βέβαια).
Νομίζεις ότι απλά ήταν μια παράδοση, μια συνήθεια της μαμάς που δεν θέλαμε να της χαλάσουμε το χατίρι; Ξέρεις τι ευθύνη ένιωθα πώς είχα κάθε φορά; 

Όταν ήμουν μικρό παιδί και συνέβαινε κάτι άσχημο στο σπίτι,  ανησυχούσα μην πουν ότι έφταιγα εγώ που έκανα ποδαρικό. Θυμάμαι μια φορά που συνέβη κάτι στενάχωρο, άκουσα τη θεία μου να ρωτά τη μαμά μου ''ποιος σου έκανε ποδαρικό φέτος;'' και με έλουσε κρύος ιδρώτας...Μικρό παιδί τι να σκεφθώ; 

Αλλά όχι ποτέ δεν έφταιγε το ποδαρικό μου κατά τη μαμά. Πώς με έχρισε γουρλού δεν ξέρω, τη ρωτούσα και μου έλεγε ότι πάντα κάτι καλό συνέβαινε με μένα. Είπαμε δεισιδαιμονίες ... πώς να τις πολεμήσεις;
Μεγαλώνοντας διαμαρτυρόμουν κάθε φορά... αλλά ...η σειρά παρέμεινε ίδια :προσπάθησα- παραιτήθηκα-συνέχισα να κάνω ποδαρικό!
Όταν απέκτησα τα παιδιά μου και στάθηκαν στα ποδαράκια τους, τότε πήραν εκείνα τα σκήπτρα, ως αγνές ψυχές κατά τη μαμά. Δεν χάλαγε κανείς χατίρι στη μαμά γιατί και αγνή ψυχή είχε και κανείς δεν ήθελε να ακούει τα παράπονά της όλο το χρόνο!

Βέβαια, δυο χρόνια είναι που λείπει (και μας λείπει) και κανένας μας δεν σκέφτεται το ποδαρικό ... Νομίζεις ότι μου πέρασε τη δεισιδαιμονία της η μαμά; Α όχι όλα κι όλα... απλά κοιτάω από το ματάκι της πόρτας ποιος είναι το πρωί την 1η του έτους, όταν χτυπά το κουδούνι για να ανοίξω.. γελάς; να μην φυλάμε τα ρούχα μας; 
πηγή

Δεν ζήτησα τίποτε άλλο από το νέο χρόνο εκτός από υγεία που ζητώ κάθε φορά και υπομονή να με οπλίσει. Το ξέρω, δικό μου θέμα και επιλογή, αλλά να... νιώθω πολλές φορές να με εγκαταλείπει το κουράγιο και η υπομονή μου. Και δεν θέλω, δεν μ' αρέσει. Βλέπεις η περιποίηση ενός υπερήλικα μπαμπά υπέρ - απαιτητικού, υπέρ-ανικανοποίητου που το μότο του είναι ''τα παιδιά ζουν για τους γονείς και θα ζήσουν τη ζωή τους όταν πεθάνουν οι γονείς'', δεν είναι απλά μια δύσκολη υπόθεση. Είναι πολλές φορές αβάσταχτη.

Ας είμαστε καλά και αυτήν τη χρονιά.

Ας επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας με σωφροσύνη 

Ας διδαχθούμε από τα λάθη μας

Ας γίνουμε αληθινοί Άνθρωποι, αλληλέγγυοι, δίκαοι, με αγάπη!!

Καλή και χαρούμενη η νέα χρονιά

58 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Άννα μου ! να λοιπόν που σου κάνω .....ποδαρικό στις αναρτήσεις της νέας χρονιάς ! ελπίζω με όλη μου την καρδιά να σου φέρω γούρι και να είμαι τυχερός !
    Αλλιώς θα με ....κυνηγάς χαχαχαχαχαχαχα.

    Ναι, το θυμάμαι και εγώ στο σπίτι μας, σαν ήμουνα παιδί, το θέμα με το ποδαρικό. Είχε πολύ μεγάλη ισχύ και επίδραση. Και ακόμα και σήμερα τηρείται μην νομίζεις.

    Εμείς παλιά, στην δεκαετία 1970, υποδεχόμασταν τον νέο χρόνο με το ράδιο ! οι χτύποι του ρολογιού στο ραδιόφωνο, ο κεντρικός διακόπτης που έκλεινε ο πατέρας και μετά το "Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά.....ήρθε ο νέος με τα δώρα...."
    Και μετά οι αγκαλιές.
    Αχ ! νοσταλγικές μνήμες ! Όμορφες.
    Άννα μου, καλή χρονιά ψυχή μου. Με κάθε τι όμορφο στη ζωή σας αλλά και εδώ στο μπλογκο-σπιτάκι σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ναι θα το σημειώσω να θυμάμαι ότι εσύ μου έκανες ποδαρικό στα σχόλια!!!!!!!χιχιχιχιχι
      Ε ναι οικογενειακό μας είναι να κυνηγάμε τους μη γουρλήδες!
      Ναι το ποδαρικό ακόμη καλά κραττεί! Και ναι τηρείται εντάξει όχι με τόση ευλάβεια αλλά ...πολλοί κρατούν αυτήν την παράδοση-δεισιδαιμονία όπως τη λέω εγώ.
      Τι ωραία!! Άλλες εποχές!! Κι αυτές οι αγκαλιές και τα φιλιά και οι απουσίες....είναι φοβερό κομμάτι της ζωής μας. Μη νομίζεις ότι είναι μια στιγμή της βραδιάς. Το πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή.
      Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά Γιάννη μου. Και του χρόνου εύχομαι να έχει εκπληρωθεί ένα όνειρο ζωής.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία αγάπη και ευημερία εύχομαι με όλα τα καλά του Θεού μέσα στο σπιτικό σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μαρία μου. Με υγεία πάνω από όλα και αγάπη πολλή αγάπη.
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  3. Ποδαρικό... τι μου θύμισες, κάποτε πήγα αφελώς σε γειτονικό σπίτι το πρωί της Πρωτοχρονιάς και όταν το έμαθε ο πατέρας μου, με κατσάδιασε τόσο άσχημα...δεν ήθελε να μου αποδοθούν ευθύνες αν κάτι τους πήγαινε στραβά! Μα κι εκείνος πίστευε ότι κάποιες ατυχίες που είχε οφείλονταν στο κακό ποδαρικό, μέχρι που έβαλε το σκυλί μας, να κάνει ποδαρικό!!!!
    Καλή Χρονιά, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Βασίλη; Πόσο πολύ πίστευαν οι γονείς μας και οι πιο παλιοί το ποδαρικό; Αυτές οι ευθύνες πάντως είναι φοβερό βάρος για κάποιον που κάνει ποδαρικό. Μεγαλώνοντας δεν ήθελα ποτέ να κάνω ποδαρικό σε άλλον το πιστεύεις; Με μανία αρνιόμουν και μετά σκέφτηκα γιατί αφού δεν το πιστεύω έχω αυτήν την αντίδραση; Γιατί μου είχε μείνει ως φαίνεται από τα μικράτα μου...χααα
      Καλή χρονιά και ευτυχισμένη Βασίλη μου. Πολύχρονος για την ονομαστική σου εορτή

      Διαγραφή
  4. χρονια πολλα!
    καλη χρονια!
    με υγεια και καθε καλο!
    φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Κικίτσα μου. Καθε καλό μα κάθε καλό για σένα επίσης.
      Φιλάκια και αγκαλίτσες πολλές

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά κι από εδώ και ελπίζουμε το ποδαρικό που σου κάνουμε να πιάσει τόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατάσσα μου χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Θα σας πω στον απολογισμό του χρόνου αν το ποδαρικό σας ήταν καλό χιχιχχι

      Διαγραφή
  6. Πολύ συγκινητική ανάρτηση...
    "Καλημεριστής" λένε στο χωριό μου το έθιμο και η θεία μου δεν ανοίγει σε κανέναν αν ένα μικρό παιδί δεν της χτυπήσει την πόρτα και της πει καλημέρα. Τα παιδιά είναι πάντα τυχερά λέει.
    Καλή χρονιά Άννα μου, με υγεία και ευημερία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημεριστής;; Δεν το ήξερα. Ναι τα παιδιά είναι αγνά αρα τυχερά. Τώρα σειρά έχει η κόρη σου για να σας κάνει ποδαρικό.
      Καλή χρονιά σε όλους σας Μαρία μου

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Άννα μου.
    Το ποδαρικό ήταν πάντα θέμα λαι το φοβόντουσαν οι γονείς μας.
    Φαντάζομαι ότι από αρχαιοτάτων χρόνων θα εινσι το κατάλοιπο.
    Τώρα βάζουμε τις μικρές μας πριν προλάβει να έρθει κάποιος.
    Όπως καταλαβαίνεις δεν μας έμεινε το κουσούρι 😂😂😂😂😂😂😂😂
    Όσο για τη φροντίδα του μπαμπά σου, καλή δύναμη να σου ευχηθώ και η Παναγία μαζί σας.
    Εύχομαι ο αη Βασίλης να σε οπλισει με πολύ υπομονή .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά και σε σένα Ρένα μου. Ναι το ποδαρικό φαίνεται ότι κρατάει από παλιά. Και οχι κουσούρι δεν μας έμεινε απλά έτσι..............................για το έθιμο προσέχουμε!
      Σ'ευχαριστώ για τις ευχές για το μπαμπά μου τις χρειάζομαι
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Όμορφες αναμνήσεις Άννα μου. Κάθε τόπος με τα έθιμά του. Ευκαιρία να γνωρίζουν οι νεότεροι τους σπόρους της μνήμης που φυλάξαμε απ'τους γονείς και τους παππούδες.
    Να είσαι καλά και να ευχηθώ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑ με όσα η παράδοση μας δίδαξε και μας ενέπνευσε. Γιατί το ποδαρικό ψέματα ή αλήθεια είναι ο κρίκος με τις αναμνήσεις μας...Καλή Χρονιά Καλότυχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όμορφες αναμνήσεις. Καλοτυχία να φέρει και σε σένα το νέο έτος. Ό,τι επιθυμείς Αννίκα μου
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  9. Άννα μου, ποτέ δεν είχα σκεφτεί πόση ευθύνη μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος, ένα παιδί κυρίως που κάνει ποδαρικό στο σπίτι. Και δεν το είχα σκεφτεί γιατί δεν τηρούσαμε αυτό το έθιμο. Η δική μου μαμά δεν τηρούσε αυτό το έθιμο. Όμως με την αφήγησή σου κατάλαβα το ζόρι που τράβαγες. Ευτυχώς που ακολουθούσε "η αποζημίωση για την ψυχική οδύνη" το χαρτζιλίκι που κάπως γλύκαινε προς το παρόν την κατάσταση.
    Θα κολλήσω και τη δική μου ευχή δίπλα στη δική σου για υγεία σε σένα και όλη την οικογένειά σου.
    Όσο για την υπομονή, κάτι μου λέει πως έχεις άπειρη, πως προσφέρεις τις υπηρεσίες σου με μεγάλη αυταπάρνηση και πως ίσως φέτος θα έπρεπε να νοιαστείς λιγάκι περισσότερο τον εαυτό σου.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για σκέψου, να κάνεις ποδαρικό κάπου και να σου πουν ότι φταις γιατί συνέβη κάτι άσχημο!!! Ναι ευθύνη είναι τελικά αν οι οικοδεσπότες το πιστεύουν πολύ, σαν τη μαμά μου...Ναι το χατζηλίκι με αποζημείωνε αλλά νομίζω ότι ήταν λίγο γιατί όλο το χρόνο είχα έγνοια για το τι θα συμβεί...
      Σ'ευχαριστώ Μαράκι μου και ναι υπομονή έχω μεγάλη γι αυτό όταν δοκιμάζεται σαστίζω. Να νοιαστώ για τον εαυτό μου ε;; Το προσπαθώ...αλλά ο μπαμπάς δε μ'αφήνει πάντα χαχαχαα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Άννα μου γλυκιά, κι εγώ θεωρούμαι η γουρλού της οικογένειας και αυτή που πάντα έκανε το ποδαρικό. Με έχει η μαμά...ταμένη σε δυο Άγιες και με θεωρεί γουρλού. Τώρα βέβαια αυτό το ρόλο πήρε η μπέμπα μου για τη μαμά μου, η οποία πρωι πρωι με πήρε τηλέφωνο να πάω να κάνω με τη μπέμπα ποδαρικό.
    Πολύ γλυκιά η ιστορία σου με το ποδαρικό με έκανε να χαμογελάσω και να χαρώ. Καλή σου χρονιά, με υγεία κι ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη γουρλού που με τη μπέμπα της έγινε διπλά γουρλίδικη!!! Να σαι καλά Ειρήνη μου Καλή χρονιά να έχεις στο σπιτικό σου. Να είστε καλά όλοι σας και να σας φέρει ο νέος χρόνος κάθε καλό
      Οι μαμάδες μας και το ποδαρικό...γλυτώνουμε;
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  11. Άννα μου μακάρι φέτος η χρονιά αυτή να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και τα σπόρια του ροδιού να είναι όσες οι χαρές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Γεωργία μου η νέα χρονιά να είναι ρόδινη και τις 365 μέρες της...

      Διαγραφή
  12. Όντως πρέπει να είναι πολύ "βαριά" η "θεωρία" τού μπαμπά σου, Αννούλα, μόνο που όπως πολύ καλά ξέρουμε, οι θεωρίες (των ανθρώπων) είναι σαν τους ανθρώπους, δεν αλλάζουν δυστυχώς.. Οπότε σου εύχομαι πραγματικά, καλή δύναμη, για να ανταπεξέλθεις σε όλο αυτό.. Καλή χρονιά με Υγεία! 🎅

    Υ.Γ Ευτυχώς που έχουμε και τα blogs μας και γράφουμε, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας..
    Υ.Γ 1 Εγώ μου έκανα ποδαρικό για να αναλάβω και το μερίδιο τής ευθύνης, κι έβαλα και
    το γάτο-Ζήκο κι έκανε κι αυτός ποδαρικό, ο οποίος σκασίλα του για κάθε ευθύνη χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βαριά η θεωρία του μπαμπα μου και ασήκωτη πολλές φορές. Σκέψου θέλει να ξυπνάμε τη νύχτα να πηγαίνουμε στο δωμάτιό του να βλέπουμε αν είναι καλά. Φοβερό δεν είναι;
      Τέλος πάντων αγώνα και εδώ. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές τις χρειάζομαι
      Τα μπλογκς μας με σώζουν. Κάθομαι όταν δεν έχω δουλειά και δεν μπορώ φυσικά να βγω έξω παρέα του μπαμπά μου και ανοίγω το τάμπλετ και ξεχνιέμαι μέχρι να βάλει τις φωνές οτι δεν του κα΄νω παρέα έτσι χαχαααχα
      χααχαα σκασίλα του Ζήκο φυσικά. Και ευθύνη δεν έχει να το ξέρεις.Ευθύνη έχεις ολοκληρωτικά εσύ που έβαλες και το γάτο σου!!

      Διαγραφή
  13. Καλή αγωνία περνούσες!

    Λοιπόν, εγώ τα τελευταία χρόνια έφερνα κάποιο παιδακι να μου κάνει ποδαρικό και πέρσι το αμελησα! Να μην σχολιάσω τί χρονιά ακολούθησε!!! Και τώρα καθώς πλησίαζαν οι γιορτες το θυμήθηκα και το συσχετισα... κι επιπλέον συνειδητοποίησα ποιά είχε μπει πρώτη (πλην ημων των κατοικουντων) στην οικεία μου! Περιττό να σου πω ότι Πρωτοχρονιατικα έτρεχα να βρω άτομο (που, τουλάχιστον, να μας αγαπά), να το μπασω πρώτο στο σπίτι!!!

    Καλή κι ευλογημένη χρονιά, με υγεία κι αγάπη κι αντοχή, Άννα μου! Νά'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ αγωνία Όλγα μου δε λες τίποτε. Και από τότε που μεγάλωσα δεν θέλω να κάνω ποδαρικό πουθενά...κοίτα λέω κουσούρια που μου άφησε κάτι που δεν πιστεύω. Αλλά με όσα μου λες εσύ τώρα θα αρχίσω να αναρωτιέμαι να το ξέρεις.Εδώ που τα λέμε ποδαρικό ένας γρουσούζης δεν θα κάνει...δεν κάνει ούτε για παρέα τέτοιος άνθρωπος.
      Καλή χρονιά χωρίς προβλήματα φέτος ναι; Χαμόγελα και ευτυχία Σε φιλω΄και σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή
  14. Αννούλα μου, να 'σαι καλά να θυμάσαι τη μανούλα σου και να φροντίζεις τον πατερούλη σου. Πολλές φορές οι γονείς, όταν έχουν άλλα "μυαλά" από τα δικά μας, είναι δύσκολοι, αλλά είναι γονείς, οπότε τι να κάνουμε, οπλιζόμαστε με υπομονή και τους δίνουμε αγάπη, όπως έδωσαν και σε εμάς, όταν ήμασταν δύσκολοι.
    Να έχεις μια μαγική χρονιά, γεμάτη τύχη, αγάπη και πολλά πολλά χαμόγελα Αννούλα μου. Όλα να σου έρθουν όπως τα θέλεις!
    Καλή χρονιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαρίνα μου και ναι δεν αφήνεις το γονιό. Είναι δεδομένο αυτό αλλά μη μας βγάζουν και το λάδι που λέμε...
      Μαγική χρονιά και για σένα εύχομαι Ας είναι η καλύτερη όλων και όλα σου τα όνειρα να πραγματοποιηθούν
      Φιλιά

      Διαγραφή
  15. Καλή χρονιά Αννα μου με υγεία και αγάπη!!! Το ποδαρικο όλοι το πιστεύουν ,αλλά δεν νομίζω πως
    αξίζει να το λαμβάνουμε υπόψιν μας!!!!!Σου εύχομαι καλή δυδύναμε τον πατέρα σου σε καταλαβαίνω γιατικαι εγω δύο χρόνια τον είχα στο διαμέρισμα και δεν του άρεσε καθόλου,και είχε τις ιδιοτροπίες του!!Αλλά εμένα μου άρεσε που τον φροντιζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μεταξία μου. Ναι κι εγώ λέω πώς δεν αξίζει να το λαβαίνουμε υπόψιν το ποδαρικό. Φορτώνουμε με δεισιδαιμονίες τη ζωή μας. Όσο για τον μπαμπά μου α...δεν γκρινιάζει με το διαμέρισμα και δεν γκρινιάζει δηλ γενικώς. Φωνές βάζει αν καθυστερήσουμε ή αμελήσουμε να κάνουμε αυτό που πιστεύει ότι οφείλουμε. Και μένα μ'αρέσει να τον φροντίζω αλλά οι υπερβολές κουράζουν
      Να σαι καλά μάτια μου Καλή χρονιά

      Διαγραφή
  16. ωωωω ναι και εγώ μεγάλη αγωνία τραβούσα ως μικρή μέχρι που άρχισα να διαφημίζω άλλον ... να είδες έκανε ποδαρικό και όλα πήγαν καλά και δώστου από δω και δώστου από κει... πήρε άλλος την ευθύνη του ποδαρικού και ξεμπέρδεψα. Τα παιδιάκια πάντως είναι τα καλύτερα και έχουμε και όλοι μας την ηρεμία.
    Φιλί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παθούσα και εσύ Μάνια μου. Εμ αυτό το σκέφτηκα μεγάλη πια να πάρει άλλος την ευθύνη. Και την πήραν τα παιδιά που ξετρελαίνονταν να κάνουν ποδαρικό χαααχα
      Να σαι καλά Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  17. Αννούλα (μου) μας !!!!

    Εγώ δεν χρεώνω κανενός το ποδαρικό με την καλή ή κακή τύχη της χρονιάς μας.Αλλά όταν ανοίγω την πόρτα για πρώτη φορά κάθε χρόνο θέλω, το φροντίζω και το τηρώ αυστηρά ο πρώτος άνθρωπος που θα περάσει την πόρτα του σπιτιού μας να είναι Η ΜΑΡΙΑ μου, το αστέρι της ζωής μου . Εξήγησε το, διάβασε το όπως ΕΣΥ καταλαβαίνεις .

    Διάβασε επίσης ένα σχόλιό μου για Σένα που ίσως δεν πρόλαβες καρδούλα μου να δεις με τόση δουλειά .


    " Αννούλα μου αντεύχομαι Υγεία,γαλήνη ψυχής,ήρεμη καθημερινότητα που θα σου δίνει χώρο και χρόνο να δημιουργείς.Να υλοποιείς τις πανέμορφες νεανικές ιδέες σου. Να εκφράζεσαι μέσα από την πλημμυρίδα των συναισθημάτων σου,και όποιον προσεγγίζεις καθ΄οιονδήποτε τρόπο να του μεταδίδεις το φως σου, την ανθρωπιά σου,την καλοσύνη σου,την ευπρέπεια,την κατανόησή σου,την δοτικότητά σου.

    Ποιος Άη-Βασίλης,ποιος νέος χρόνος μπορεί να υποσχεθεί τόσα πολλά κι ευλογημένα; Κανείς μάτια μου.
    Μόνον Εσύ ο Άνθρωπος που η αφεντιά μου είχε την τύχη να γνωρίσει στο διαδίκτυο και η ταπεινότητά μου να διακρίνει."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω τι να πω τώρα που δάκρυσα; Και τι να γράψω μετά από αυτό το θησαυρό συναισθημάτων και ευχών; Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Και ευχές να είσαι πάντα με μια ανοικτή αγκαλιά.
      Και βέβαια ποδαρικό η Μαρία σου. Το κατανοώ φυσικά και αν δε μου το έλεγες και με ρωτούσες ποιον πιστεύω ότι βάζεις για ποδαρικό θα σου απαντουσα τη Μαρία...
      Να σαι καλά Λυγερή μου και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου

      Διαγραφή
  18. Καλύτερο ποδαρικό και στο blog σου Άννα μου, δεν γίνεται!
    Ας είμαστε καλά και αυτήν τη χρονιά.

    Ας επιλέξουμε τον τρόπο ζωής μας με σωφροσύνη
    Ας διδαχθούμε από τα λάθη μας
    Ας γίνουμε αληθινοί Άνθρωποι, αλληλέγγυοι, δίκαιοι, με αγάπη!!!

    ΑΦιλάκια και Καλή Χρονιά!

    Καλή και χαρούμενη η νέα χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο ποδαρικό για το μπλογκ μου είστε όλοι εσείς. Και μακάρι αυτή η χρονιά να είναι χρονιά της ανθρωπιάς
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  19. Αννα μου ξεκινώ από το τέλος και θέλω να σου πω μη νιώθεις άσχημα για την κούραση από τη φροντίδα του μπαμπά !! Πολλοί από εμάς περάσαμε και μπορούμε να καταλάβουμε ότι η δύναμη μας πολλές φορές εξαφανίζεται και σωριαζόμαστε σαν άδεώ δεν το έχω με το ποδαρικό ( λέμε τώρα) ια τσουβάλια !!
    Η υγεία είναι η πρώτη ευχή και για μ΄ένα , με λιγότερη φτώχεια και ψυχική υγεία Αννα μου !! Με τρομάζει πόσοι άνθρωποι χάνονται για το τίποτα !!
    Εγώ δεν το έχω με το ποδαρικό (λέμε τώρα)αρκεί να είναι και τα τρία μου εγγονάκια μαζί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το ξέρω πως εσύ ξέρεις καλύτερα από φροντίδα και έχεις περάσει πολλά. Αλλά να μπουκώνομαι καμιά φορά από όλο αυτό το άγχος και το τρέξιμο να ικανοποιήσω τον ανικανοποίητο μπαμπά μου.
      Υγεία πάνω από όλα Νικόλ μου το καλύτερο δώρο. Ναι και εμένα με τρομάζει ο χαμός των ανθρώπων ειδικά νέων για το τίποτα όπως λες
      Και τα τρία μαζί; Τι τυχερή που είσαι!!!!!!!!!Και εύχομαι να είσαι πάντα!

      Διαγραφή
  20. Καλή χρονιά Άννα μου κι εύχομαι να σου έκανε ποδαρικό κάποιος που αγαπάς και να σου φέρει γούρι
    Εμείς το τηρούμε αλλά χωρίς να του δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία . Έτσι δια το καλό που λένε
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μαράκι μου δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στο ποδαρικό. Παρότι έμαθα να δίνω χαχααχαα
      Καλή χρονιά ξανά και ξανά να έχεις. Πέρασες καλά;
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  21. Χρόνια πολλά Αννούλα μου!! Σου εύχομαι καλή χρονια με υγεία και ευτυχία!
    Ο άντρας μου ειναι πολυ προληπτικός και εχει θέμα με το ποδαρικό!
    Και σε εμάς ποδαρικό κανουν τα εγγόνια μας,και παλιά οι κόρες μου!!
    Καλό Σ/Κ!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Δήμητρά μου. Πέρασες καλά;
      Έτσι τα παιδιά είναι τυχερά ως αγνές ψυχούλες. Θέμα ο άντρας σου με το ποδαρικό ε;
      Τι να κάνουμε;
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  22. Καλή χρονιά, Άννα κι από 'δω! (Το "από 'δω" κάνει ρίμα με το .. ποδαρικό!!)

    Γελάς (ανακατεμένο με κάποια πίκρα γέλιο..) για την ανάγκη ημών των ανθρώπων να ασφαλιστούμε, να προστατευτούμε, ή, για να το πω καλύτερα, να προστατέψουμε τα εντέλει απροστάτευτα.Επινοούμε ποδαρικά και ένα σωρό άλλες ασπίδες, αλλά το επίσης ενδιαφέρον είναι η ανάγκη μας να πιστεύουμε σ' αυτά, όπως η μαμά: ατύχημα γίνεται, ευτυχώς που δεν τραυματιστήκαμε. Τραυματιστήκαμε; Ευτυχώς που δεν πήγαμε αδιάβαστοι. Καιλοιπά. Από μια άποψη, είναι τυχεροί όσοι μπορούν να πιστεύουν..

    Θα δώσω μια συμβουλή που ήδη ξέρεις: Μαζί με τη φροντίδα του μπαμπά, να φροντίζεις και σένα (γίνεται, γίνεται)

    Πολλά φιλιά, καλή χρονιά (Για το ποδαρικό του Γιάννη δεν το συζητάω! Με τέτοια καλή ψυχή, θα σκίσουμε όλοι! :-) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είδες Διονύση μου πόση ανάγκη έχουμε να πιστέψουμε ότι οχυρωθήκαμε και είμαστε ασφαλείς; Είναι τυχεροί λες; Εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι αλυσοδεμένοι με τις δεισιδαιμονίες και αφήνουν τη ζωή τους πολλές φορές στη μοίρα και στα τάματα και στο ποδαρικό...αυτό κι αν είναι κακό!!
      Προσπαθώ να φροντίζω και εμένα...το προσπαθώ στ'αλήθεια. Σ'ευχαριστώ για τη συμβουλή, να σαι καλά
      Φιλιά πολλά και ας είναι το 2019 όπως το θέλεις. Ουου ο Γιάννης είναι όντως ψυχούλα...θα κάνω ανασκόπηση σχολίων στο τέλος του '19 (αλίμονό του πάντως αν δεν...)

      Διαγραφή
  23. χαχαχα Άννα μου,νομίζω ότι κληροδότησες της μανούλας σου την ανησυχία για το ποδαρικό.Πάντως είναι ένα από τα έθιμα μας που δύσκολα θα το αποβάλλουμε.Και εδώ που τα λέμε,εγώ πιστεύω στο "ποδαρικό" του ανθρώπου.Πάντως καλή χρόνια να έχουμε και πάντα με αγάπη.Πολλά φιλάκια Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα λες να μου άφησε κληρονομιά το ποδαρικό η μαμά μου;;χαχαχα Ναι Μαράκι μου το πιστεύουν πολλοί. Εντάξει ας το κρατάμε ως έθιμο αλλά ας μη στηρίζουμε τη ζωή μας στον πρώτο που θα μπει σπίτι μας τη νέα χρονιά
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  24. Καλή χρονιά Αννούλα μου, με ό,τι αυτό σημαίνει για σένα.
    Σηκώνεις σταυρό με τον γονιό που έγινε ξανά ένα μικρό-απαιτητικό παιδί. Αγάντα και καλά κουράγια να έχεις.
    Δεν ξέρω αν το καλό ποδαρικό συντελεί στην ευδαιμονία του σπιτιού. Έχω ακούσει διάφορες εκδοχές για την καλή αύρα ή το θετικό φορτίο που κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος. "Αγάπη" το λέω εγώ. Αν περάσει το κατώφλι μας ένας τέτοιος καλός "αγωγός", είναι ευλογία. Κι αυτό δεν συμβαίνει τις πρωτοχρονιές, αλλά οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
    Τη σκέψη και τις ευχές μου για μια καλότυχη χρονιά.
    Και την προτροπή μου να χωρέσεις στις φροντίδες σου, κυρίως τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και επιτυχημένη χρονιά Μαρία μου. Τα όνειρά σου να βγουν όλα αληθινά αυτό το χρόνο. Ήδη έχεις ξεκινήσει δυναμικά. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές. Ναι για το ποδαρικό και εγώ έχω ακούσει διάφορα,είναι τι πιστεύει κανείς. Καλύτερα να μην του δίνει κανείς και πολύ σημασία...Σ'ευχαριστώ ειδικά για την προτροπή σου.
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  25. Ανταποδιδω την επισκεψη σου και μπαινω με το δεξι αφήνοντα 2019 ευχες για τη Νεα χρονια.Να εχεις υγεια και ευτυχια και να παιρνεις πολυ αγαπη απο τους γυρω σου.Να είσαι πάντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό ποδαρικό το δεξί πόδι...φυσικά. Καλή χρονιά και για σένα. Ό,τι επιθυμείς να το φέρει αυτός ο χρόνος

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα από την παγωμένη Καβάλα 🌼
    Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία και χαμόγελα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερίζω την παγωμένη Καβάλα. Φέρτε λίγο χιόνι κατα δω...
      Καλή χρονιά με υγεία και πολλές χαρές
      Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  27. Καλή χρονιά συμπατριώτισσα με υγεία και αγάπη και ωραίες στιγμές
    ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας όλα αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και ευλογημένη χρονιά και για σένα Δελφινάκι μου. Να σαι καλά

      Διαγραφή
  28. Καλή χρονιά Άννα μου γεμάτη όμορφες στιγμές!!

    Αχ αυτές οι προλήψεις.. μέχρι ένα σημείο είναι χαριτωμένες! :)
    Θεωρώ πως τυχεροί είναι οι άνθρωποι που έχουν θετική αύρα και την μεταδίδουν!

    Πολλά φιλιά καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή και ευλογημένη χρονιά Κατερινάκι μου.
      Πέρασες καλά; Ξεκουράστηκες;
      Οι προλήψεις ακριβώς όπως λες είναι χαριτωμένες μέχρις ενός σημείου...
      Να σαι καλά μάτια μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή