Ας εμφιαλώσουμε το άρωμα χαρτιού!



πηγή

Μέρες γιορτινές έρχονται, ημέρες που τα δώρα είναι πλέον έθιμο και όλοι γινόμαστε ο Αι -Βασίλης  για τους δικούς μας ανθρώπους, ειδικά για τα παιδιά.
Μικρή σαν ήμουν δεν έμαθα να πιστεύω στον Άι Βασίλη που μοιράζει  δώρα ! Μα κάθε χρόνο  διαβάζω ότι χιλιάδες παιδιά στέλνουν γράμματα πολλά  στον Αι- Βασίλη για τα δώρα που επιθυμούν να λάβουν  (δεν είναι κακό, αλλά δεν προσφέρει και κάτι,έτσι;)



Τι ζητάνε τα παιδιά αυτές τις ημέρες; Κυρίως παιχνίδια. Και τα καλομαθημένα μας δεν αρέσκονται στα χειροποίητα παιχνίδια ως δώρο, μήτε φυσικά χαίρονται όταν παίρνουν βιβλία (τουλάχιστον τα περισσότερα ). Ζητούν παιχνίδια του εμπορίου. Αυτά που η βιομηχανία εντέχνως  διαφημίζει  για να ''παίρνει'' το μυαλό των παιδιών και να ''μαυρίζει'' τις ημέρες των γονιών, που ίσως, αδυνατούν να τα αγοράσουν.  
Τα μεγαλύτερα προτιμούν τα χρήματα  και κάποια αγαπούν ρούχα ,παπούτσια και γκάτζετ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που το δώρο μου, ένα βιβλίο κατάλληλο για παιδιά,δέχτηκε ένα συνοφρύωμα και αφέθηκε στην άκρη για άλλα δώρα που προκάλεσαν φωνούλες έκπληξης και χαρούλες!!(Κάπως άσχημα νιώθεις εκείνη την ώρα, ναι;)
'0πως τα μάθεις είπες; Λάθος!  Όπως τα μάθει το σύστημα που δίνει πρότυπα, διαμορφώνει απόψεις και γούστα παιδικά, φτιάχνει καταναλωτές ισχυρούς κι ας έχουν μικρή ηλικία.  Αγώνας των γονιών άνισος μεν, αλλά αγώνας δίχως τέλος .


πηγή

Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Αυτό μαθαίνεις στο παιδί σου από την  προσχολική ηλικία.Γι αυτό αγωνίζεσαι ως γονιός...
Γιατί τότε μαθαίνει ένα παιδί να αγαπά το βιβλίο. Από πολύ μικρό. Το  λένε οι παιδοψυχολόγοι.  Αν βλέπει τους γονείς να διαβάζουν , θα τους μιμηθεί  (Αυτό μεταξύ μας δεν είναι κανόνας, απ΄όσα έχω διαπιστώσει έως τώρα
Σε πρόσφατη συνάντηση φίλων,  συζητούσαμε για τα βιβλία. Η συζήτηση ξεκίνησε από ένα ζευγάρι νέο με παιδί, που είπε ότι θέλουν να πετάξουν την εγκυκλοπαίδειά τους και να καταργήσουν   βιβλιοθήκες. Δεν ξέρω πόσοι το κατάλαβαν, αλλά σαν να με διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα.
Φυσικά επιχειρηματολόγησα υπέρ του βιβλίου.
Ο αντίλογος; Το διαδίκτυο βρίθει από πληροφορίες και προσφέρει γνώσεις στο παιδί ανά πάσα στιγμή. Και επί πλέον βοηθάμε το περιβάλλον αφού δεν θα χρειαζόμαστε τόσο χαρτί!!!
Λες να ένιωθαν σαν και μένα οι αναγνώστες των πρώτων κυλίνδρων παπύρων (αν και ξετύλιγαν μέτρα πολλά για να διαβάσουν),όταν αντικαταστάθηκαν από τα πρώτα σελιδοποιημένα βιβλία codex; Φυσικά, τότε,το μέγεθος άλλαξε μόνο. Και τα σελιδοποιημένα βιβλία  ήταν εύχρηστα για κάθε αναγνώστη. 
Λες να αντιδρώ στην εξαφάνιση του βιβλίου γιατί δεν δέχομαι εύκολα την εξέλιξη;
  ''Ναι'', μου είπε μια κοπέλα.'' Και εμένα οι γονείς μου δεν δέχονται εύκολα την εξέλιξη''.
 (Και τι  καλοσυνάτο επιεικές βλέμμα που  είχε)!!!!
 Ποια εξέλιξη όμως; Δεμένοι στο άρμα του διαδικτύου για κάθε τι στη ζωή μας;
Εξέλιξη είναι αυτή; Ή αιχμαλωσία με περιτύλιγμα;
Λοιπόν μια και το βιβλίο βρίσκεται σε μάχη με το e-book, ένα τάμπλετ θα ήταν ό,τι έπρεπε για τα μεγαλύτερα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνία. Αλλά θα διαβάζουν; Ή θα ταξιδεύουν σε άλλες θάλασσες που είναι πιο λαχταριστές;

Βέβαια όταν σκέφτομαι ότι ίσως φτάσει η ημέρα που θα ξαπλώνω στην ξαπλώστρα μου στην παραλία και θα κρατώ ένα τάμπλετ για να διαβάσω, ή θα αλλάζω σελίδες με τον κέρσορα και δεν θα μπορώ όπως τώρα να χουχουλιάζω στην μπερζέρα μου με ένα  βιβλίο, ή να σημειώνω στο περιθώριο ό,τι με εντυπωσιάζει, νιώθω σαν να ζω    ταινία επιστημονικής φαντασίας


Ναι έχω διαβάσει  από ηλεκτρονικό βιβλίο. Αλλά θα πω την αμαρτία μου. Αυτό  που μου συμβαίνει με το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου, που μπαίνω   στο πνεύμα  του συγγραφέα, ζω την πλοκή του αφηγήματός του, ταυτίζομαι με τον ήρωα, θυμώνω με τον αντιήρωα, σημειώνω ή υπογραμμίζω ό,τι θεωρώ σπουδαίο, ταξιδεύω στο χωροχρόνο του διηγήματος, δεν μπορώ να το νιώσω απόλυτα με το e-book!!
Συνήθεια είναι είπες; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να συνηθίσω...



Ως τότε το βιβλίο  είναι το καλύτερο δώρο τελεία και παύλα! Και  πόσο μου αρέσει και η υφή του και το άρωμά του!!
(Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει. Carlos Ruiz Zafón, 1964 -, Ισπανός συγγραφέας)

Γι αυτό και φέτος τα δώρα μου στα παιδιά θα είναι πάλι βιβλία, αν και το ομολογώ, εκείνο το συνοφρύωμα με κάνει να νιώθω σαν να μου ρίχνουν  παγωμένο νερό!!

 πηγή

70 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο Άννα μου!!!Τα παιδιά δυστυχώς δε χαίρονται όταν τους προσφέρεις ένα βιβλίο για δώρο.Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις!Έχω προσπαθήσει πολύ να μάθω στα παιδιά μου να διαβάζουν από μικρά βιβλία δυστυχώς και πάλι δεν τα κατάφερα κι ας το λένε και οι παιδοψυχολόγοι!Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ το διάβασμα,πάντα τα παιδιά μου με έβλεπαν να διαβάζω.Τι κι αν με έβλεπαν να διαβάζω τι κι αν τους αγόραζα βιβλία αυτά τίποτα!!Αλλά να πετάξω βιβλία όχι!Τις προάλλες είδα δίπλα στον κάδο ανακύκλωσης τσάντες με εγκυκλοπαίδειες τουλάχιστον τις είχαν αφήσει δίπλα και όχι μέσα,μήπως βρέθηκε κανένας και τις μάζεψε!!Αυτό που λέω στα παιδιά μου και εύχομαι κάποια στιγμή να το καταλάβουν είναι,ότι αυτό που υπάρχει στο ίντερνετ και λέτε ότι το αποθηκεύετε ότιδήποτε είναι αυτό,είναι καπνος κάτι να γίνει και έσβησαν όλα,ενώ το βιβλίο είναι εδώ στα χέρια σου να το βλέπεις,να το αγγίζεις και να το διαβάζεις ξανα και ξανά.Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Δέσποινά μου κι εγώ παθούσα. Έχω δυο κόρες η μια τα λατρεύει τα βιβλία η άλλη οχι. Και μάλιστα είναι υπερ του ηλεκτρονικού βιβλίου. Και σε πληροφορώ ότι το βιβλίο πάντα είχε περίοπτη θέση στο σπίτι μας και μάλιστα σπίτι εκπαιδευτικού. Οπότε τι λένε για μιμήσεις οι παιδοψυχολόγοι το αφήνω να περνά.
      Ναι νομίζω ότι οι ενήλικες που αγαπούν το βιβλίο θα το διαβάσουν όπου το βρουν αλλά τα παιδιά πώς θα μάθουν με το ιντερνετ;
      Α αν δεν το μυρίσω, αν δε διαβάσω πεταχτά μερικά, δεν μπορώ να διαβάσω. Το ταμπλετ δεν είναι για μένα για διάβασμα...Σ'ευχαριστώ μάτια μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Το θέμα είναι ψηφιακή ή έντυπη μορφή ανάγνωσης; Η αλήθεια είναι πως ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου αλλάζουν τα πάντα και μεις γνώστες και μύστες της τεχνολογίας είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την ψηφιακή ανάγνωση(internet, Facebook, twitτer, και όλα τ’ άλλα πως στο καλό τα λένε) αλλά τι γίνεται με τη λογοτεχνία. Σίγουρα δεν μιλάμε για ποιότητα ανάγνωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γνώμη μου είναι πως η ανάγνωση ενός ψηφιακού λογοτεχνικού βιβλίου γίνεται μια απρόσωπη διαδικασία γιατί πώς να το κάνουμε άλλη η σχέση που αναπτύσσεις με το χαρτί. Είναι οι κλεφτές ματιές που ρίχνεις καθώς το ξεφυλλίζεις που σε κερδίζουν, είναι η αίσθηση και η μυρωδιά του χαρτιού, είναι όλα αυτά που περιγράφεις Άννα μου.
    Νομίζω το χάσμα των πολιτισμικών αξιών όσο πάει και μεγαλώνει. Ας αφήσουμε απ’ έξω την ανάγνωση της λογοτεχνίας απ’ το διαδίκτυο γιατί στην ουσία πελάτες της παγκόσμιας αγοράς μας θεωρούν που μετράνε την εμπορικότητα με τα Like.
    Όσο για τα παιδιά, μόνο το διάβασμα μπορεί να τους ανοίξει δρόμους όπου μπορούν να κάνουν όνειρα κι ας στραβομουτσουνιάζουν τώρα, κάποτε θα μας ευγνωμονούν.
    Από τα πολύ καλά και επίκαιρα θέματα. Μπράβο Άννα!...Φιλιά πολλά ως το επόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα Αννίκα μου είναι η ανάγνωση. Το διάβασμα βιβλίων γι αυτό και είναι προτιμότερο ως δώρο. Αλλά τώρα με το ηλεκτρονικό βιβλίο που μόνο οι ενήλικες με επιλογή τους θα διαβάσουν, χάνει ξανά. Και χάνουν και τα παιδιά που δεν θα κάτσουν στον υπολογιστή για να διαβάσουν, θα χαθούν σε παιχνίδια, βιντεάκια ή στο φέις τα πιο μεγάλα. Τελικά με την ψηφιακή μορφή χάνουμε ως αναγνώστες εμείς οι άνθρωποι.
      Και ήδη τα λαμπερά δώρα αυτές τις μέρες είναι παιχνίδια και χρήματα. Όχι τα βιβλία.
      Έτσι πιστεύω και εγώ ότι το χάσμα πολιτιστικών αξιών μεγαλώνει και είναι σε βάρος της νέας γενιάς. Και αν τα παιδιά Αννίκα μου είναι παιδιά γονιών που πετάνε βιβλιοθήκες και βιβλία τότε δεν θα ξεστραβωθούν ποτέ. Το κακό είναι όσο πάει και αυξάνεται αυτή η τάση να μηνέχουμε βιβλία στο σπίτι. Ξέρεις τι άλλο άκουσα; (δεν μπορούσα να μεταφέρω τη συζήτηση)Ότι δεν βάζει βιβλία αν και τα διαβάζει η νέα κυρία γιατί μαζεύουν σκόνες και δεν μπορεί το καθάρισμα. Να απλουστεύουμε τη ζωή μας είπε...πω πωπω έχω τρομάξει ξέρεις.
      Σ'ευχαριστώ Αννίκα μου. Επειδή είναι εποχή δώρων είπα να μεταφέρω τις σκέψεις μου. Το διήγημά μου το δεύτερο θα είναι το επόμενο
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Αννουλα μου! Υπεροχο κείμενο και μου άρεσε πολυ ο τίτλος που διάλεξες!
    Εχεις απόλυτο δίκιο αλλα καθημερινά τα παιδιά κατακλύζονται απο τις διαφημίσεις με παιδικά παιχνίδια πάντα στις γιορτές και φυσικά μόνο παιχνίδια ζητάνε! Όσες φορες έκανα δώρο, βιβλία ,κρύφτηκαν σε κάποιο συρτάρι,χωρίς ποτέ να τα διαβάσουν. Καλή συνέχεια!Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρά μου καλησπέρα σου
      Σ'ευχαριστώ χαρά μου. Ναι αυτές οι διαφημίσεις αυτό που η βιομηχανία θέλει το πετυχαίνει. Ναι κρύβονται ή πετάγονται τα βιβλία που κάνουμε ως δώρο τουλάχιστον τα περισσότερα και αδιάβαστα. Το ξέρω καλά.
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς Αννα μου αλλάζουν οι καιροί και όχι πάντα προς το καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Αννούλα μου! Τι ωραίος που έγινε ο χώρος σου; Πολύ xmas και τον λάτρεψα! Να σου πω την αλήθεια λατρεύω τα βιβλία! Διαβάζω κάθε μέρα κι από ένα. Όμως το σπίτι μου είναι πολύ μικρό κι ως εκ τούτου καταφεύγω σε ebooks, μιας και δεν έχω χώρο.
    Προσωπικά είμαι υπέρ τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία κι από κει και πέρα η μορφή δε με πειράζει.
    Πολλοί όπως λες θεωρούν τα βιβλία "άχρηστο" δώρο, όμως σου ανοίγει έναν καινούριο κόσμο, σου πλάθει εικόνες, σε γεμίζει συναισθήματα, δεν καταλαβαίνω πώς δεν αρέσει σε κάποιον. Μικρό ή μεγάλο!
    Να 'σαι καλά Άννα μου, να γεμίσεις δώρα τους αγαπημένους σου ανθρώπους και να σε γεμίσουν κι εκείνοι με αγάπη. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω κυρία μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος!
      Ναι είναι ένα θέμα κι αυτό του χώρου για βιβλιοθήκες. Βέβαια τα χαρίζεις όσα δε χωράνε ή κάνεις ό,τι έκανα εγώ που γέμισαν οι βιβλιοθήκες και έβαλα ψηλά ράφια στα δωμάτια ξύλινα για βιβλία χαχαααα
      Ναι Μαρίνα μου τα θεωρούν άχρηστο δώρο τα βιβλία και αυτοί χάνουν! Και εγώ δεν το καταλαβαίνω
      Σ'ευχαριστώ πολύ μάτια μου για όλο σου το χρόνο που αφιέρωσες στις αναρτήσεις μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Εγώ θα συμφωνήσω εν μερει. Κι εγω προτιμώ το βιβλίο το χειροπιαστό κι όχι το διαδικτυακό. Όμως ;υτο είναι επειδή έχω συνηθίσει. Δε τα ισοπεδώνω βεβαια όλα και δέχομαι την εξέλιξη και τις διαφορετικές απόψεις. Αν δε θέλουν βιβλιοθήκες και βιβλία οι άλλοι, ας κάνουν ότι τους ευχαριστει. Όπως ανέφερες, και οι αρχαίοι με τους παπύρους θα έβλεπαν εξωφρενική την ιδέα του βιβλίου. Οι μελλοντικές γενιές θα θεωρούν το βιβλίο ξεπερασμενο, αλλά αυτό δε με πειράζει καθόλου .Δε χάθηκε κι ο κόσμος, απλά το δικό μου μυαλό που έζησα με τα βιβλία από μικρή δε μπορεί να το χωρέσει εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου φυσικά ο καθένας κάνει ό,τι τον ευχαριστεί και λόγο δεν έχουμε εμείς Αν γίνει συζήτηση φυσικά μετέχω. Γιατί ναι μεν στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχουν βιβλία αλλά μπορεί και να μην μαθαίνουμε όσα θέλουμε αλλά ό,τι επιτρέπεται στο διαδίκτυο ξέρεις. Όλα παίζουν....
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  7. Εντάξει. Δε θα τους πάρω βιβλίο φέτος. Αφού στραβομουτσουνιάζουν..

    .. Θα τους πάρω άρωμα!
    .. Αν καταφέρω να φτιάξω και να εμφιαλώσω εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που προτείνει ο βαρκελωνέζος. Θα το ονομάσουμε "Zafòn" και θα κάνει θραύση!

    (Αποφεύγω την κατάθεση γνώμης. Τι να .. Μια ζωή κάτω από τόνους χαρτί.. Ακόμα κι αν αλλαξοπιστούσα τώρα, θα πρόδινα άπειρες χάρτινες αγάπες που γνώρισα. Και δε θα το άντεχα..)

    Σας στέλνω, Άννα, κατόπιν τούτου, τις ηλεκτρονικές ευχές μου. Καλός; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλός και βρήκες και το όνομα στο άρωμα; Εσύ που έζησες και ζεις κάτω από τόνους χαρτί μπορείς να αιχμαλωτίσεις και εμφιαλώσεις αυτό το άρωμα...Είναι θέμα εξοικείωσης. Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση να αλλαξοπιστήσεις... αποκλείεται να μπορέσω να το φανταστώ, ούτε καν σαν σενάριο αποτυχημένου συγγραφέα!!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Μπαίνω και εγώ σε σπίτια Άννα μου ! και βλέπω δάφορα κιτς έπιπλα να βαστάνε όλα τα τετραγωνικά. Ψάχνεις σε σύγχρονα σπίτια για μια βιβλιοθήκη και σε κοιτάνε σαν να έρχεσαι από τον προηγούμενο αιώνα. Ντροπή ! πόσο άδειος κόσμος !
    Συνυπογράφω με συγκίνηση το άρθρο σου εδώ. Ένα άρθρο που το μοιράστηκα δυνατά με την γυναίκα μου, η οποία και συμμερίστηκε τις απόψεις σου στο απόλυτο.
    Το Βιβλίο είναι ζωή ! είναι "κάτι" άλλο ! και όσοι επιχειρηματολογούν εναντίον του ή το σνομπάρουν έχουν κάψει κύτταρα εγκεφάλου.
    Να είσαι λοιπόν υπερήφανη για την επιλογή σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου και σένα και τη Σοφία που συμμερίζεστε (και δεν απορώ καθόλου βέβαια) την αγάπη για το βιβλίο.
      Ναι βρε Γιάννη πολύ λίγα νέα κορίτσια φτιαχνουν σπίτι και συμπεριλαμβάνουν βιβλιοθήκες...τι να πω; Βέβαια και εκείνο το παλιό που ήταν απαραίτητη μια βιβλιοθήκη εντοιχισμένη με συγκεκριμένους τόμους γεμάτη χωρίς να έχει ανοιχτεί κανένα βιβλίο ήταν γελοίο.
      Το βιβλίο είναι ζωή! Το κρατώ και σε ευχαριστώ ξανά
      Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
  9. Και εγω συνυπογράφω μαζι με τον Γιαννη απο πανω..και συμφωνώ.. με την δικη σου αποψη για το βιβλιο.. το λατρευω και εχω την εντυπωση φιλη μου οτι μπορεί να ειναι η εξελιξη το ταμπλετ αλλα οπως λες η μυρωδια του χαρτιού..δεν συγκρίνεται με κανενα ταμπλετ...και εμεις εχθες βιβλια μου εκαναν και εκανα δωρα στην εγγονη μου που γιορταζε εχθες μαζι μου..
    Προσκυνουμε βιβλιο! Αννιώ μου..να εισαι καλα και να περνας ακομα καλυτερα.. φιλακιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Ρούλα μου Και τι καλά που πήρες και έδωσες βιβλία για δώρα!!! Η καλύτερη παρέα παντός καιρού.
      Ναι δεν συγκρίνεται τώρα βέβαια εσύ που μου έγινες εξπέρ στην τεχνολογία πού ξέρεις; Μπορεί να σου αρέσει κιόλας!!
      Αλλά μαζί σου το προσκυνούμε ναι...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Έχεις απόλυτο δίκιο ,το καλύτερο δώρο για τα παιδιά είναι το βιβλίο, και δεν πειράζει ας κατσουφιαζουν έτσι θα μάθουν να το αγαπήσουν! Εγώ μόνο βιβλία έκανα δώρο στα παιδιά μου μόνο ο πατέρας τους τους χάριζε παιχνίδια. Ευτυχώς τα διάβαζαν, και τώρα διαβάζουν αλλά από το ταμπλετ! Να είσαι καλά Άννα μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ........και μη μου πεις Μεταξία μου ότι δεν είχαν μια αδυναμία στα δώρα του μπαμπα; Και από εκείνον τα περίπεναν πώς και τι!!
      Ναι από τάμπλετ διαβάζουν πολλοί νέοι... αλλά σαν το βιβλίο...!!!
      Σ'ευχαριστώ Μεταξία μου

      Διαγραφή
  11. Πόσο δίκιο έχουν τα λόγια σου! Δεν μου αρέσει το εμφιαλωμένο άρωμα χαρτιού! Το βιβλίο το κλασσικό όπως το ξέρουμε έχει μαγεία και δύναμη διαχρονική!Και δυστυχώς τα παιδιά επηρεάζονται από τον εκσυγχρονισμό από την εξέλιξη. Καλά θα κάνεις και θα κάνεις δώρο βιβλία! Νομίζω πως και η εξέλιξη έχει το όριο της! Φιλιά πολλά Άννα μου να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σ'αρέσει το εμφιαλωμένο άρωμα χαρτιού; Μα δεν ξέρουμε πώς θα είναι στην όσφησή μας οπότε μη σε χάσουμε από πιθανή πελάτισσα ναι;
      Φυσικά και τα βιβλία είναι το καλύτερο δώρο. Κατσουφιάζουν βέβαια...αλλά στους γονείς έγκειται να μην πεταχτεί το δώρο ως άχρηστο!!
      Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
  12. Ωραία είναι τα βιβλία και όντως τα έχουμε παραγκωνισμένα όμως η κόρη μου που και που τα ζητάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να της τα δίνεις όταν τα ζητάει Νατάσσα μου, να της τα δίνεις που και που όταν δεν τα ζητάει...έτσι λέω!

      Διαγραφή
  13. Είναι αλήθεια Αννα μου ότι η πλειοψηφία ενήλικων και παιδιών δεν διαβάζουν βιβλία !! Εστω και στην ηλεκτρονική τους μορφή που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει !! Εγώ προσωπικά θα ήθελα να διαβάζω περισσότερο για δική μου ανάγκη αλλά το χειμώνα μου λείπει ο χρόνος . Και βέβαια βιβλίο που μυρίζει χαρτί και τα πιο πολλά από δεύτερο χέρι που βρίσκω στο παζάρι μας . Από τις κόρες μου η μια δεν ασχολείται πολύ , η άλλη διαβάζει ασταμάτητα και για θέματα της δουλειάς της αλλά και άλλα 11
    Το οξύμωρο είναι ότι εκείνη που δεν διαβάζει με μαγικό τρόπο έχει καταφέρει μια φορά το μήνα πηγαίνουν σε βιβλιοπωλείο και τα παιδιά αγοράζουν το βιβλίο που τους αρέσει . Και μένα μου αρέσει το βιβλίο για δώρο !!! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βιβλία και εγώ τα προτιμώ από την ηλεκτρονική μορφή. Και εμένα η μια μου κόρη τα λατρεύει τα βιβλία η άλλη όχι. Αλλά είδες πώς ξέρουν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν επαφή με τα βιβλία; Το ίδιο και η δική μου.
      Να σαι καλά Νικόλ μου
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  14. Δεν διαβάζω βιβλία. Τα περισσότερα είναι επαναλήψεις. Πολύ λίγα έχουν την δύναμη να με φυλακίσουν και αυτά είναι τα αριστουργήματα. Μικρή είχα μια πανέμορφη βιβλιοθήκη σε πορτοκαλί χρώμα παρακαλώ, εκεί ήταν τα βιβλία όσων τολμούσαν να μου κάνουν δώρο βιβλίο και πίστεψε με διάλεγαν μόνο αριστουργήματα διαχρονικά. Όλα τα είχα διαβάσει. Κανένας από όσους μου χάρισαν βιβλίο δεν είχε την ευκαιρία να δει την έκπληξή μου κατά την ανάγνωση.

    Εδώ στο Μόντρεαλ γνώρισα μια μαθήτρια που λατρεύει τα βιβλία. Βιβλιοφάγος κανονική, δανείζεται από την βιβλιοθήκη και τα επιστρέφει.
    Θέλεις να κάνεις την διαφορά? Πήγαινε σε μια δανειστική βιβλιοθήκη Δανείσου ένα βιβλίο και κάνε το δώρο σε ένα έφηβο, με την κάρτα επιστροφής του. Γράψε και μια κάρτα, πως έχει λίγο χρόνο να το διαβάσει και μετά πρέπει να το επιστρέψει στην βιββλιοθήκη, όπου εκεί μπορεί να ψάξει και να δανειστεί αν θέλει άλλο. Βάλε λίγη μαγεία και περιπέτεια χιχιχιχι
    αυτά δεν έχω να πω κάτι άλλο.
    Φιλί :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κρίμα που δεν είδαν την έκπληξή σου εκείνοι που σου έκαναν δώρο βιβλίο!!! Μεγάλη ικανοποίηση.
      Ξέρω για τη δανειστική βιβλιοθήκη Το θέμα είναι αν θέλεις να διαβάσεις βρίσκεις τρόπους. Και πώς μαθαίνει το παιδί όταν δεν θέλει ο γονιός; Το ζητούμενο αυτό..
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Άννα μου και είμαι από αυτές που δεν πιστεύουν και δεν δέχονται την ηλεκτρονική ανάγνωση.Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο που το διαβάζεις στο..κρεβάτι, στο καναπέ αραγμένη, κάτω από ένα δένδρο, μέσα σε ένα τροχόσπιτο τα καλοκαίρια (βλ.εμένα!!!Χθες στα γενέθλια του εγγονού μου έβλεπα τον μικρό να τριγυρίζει με το παραμύθι του και να κολλάει σε όλους να του διαβάσουν αμέτρητες φορές τα τρία γουρουνάκια! Είναι..ηδονή φίλη μου το ξεφύλλισμα των σελίδων, πολλές φορές διαβάζεις την ίδια γραμμή γιατί σε ενθουσίασε. Μικρή διάβαζα τα διάφορα βιβλία μου ξαπλωμένη μπρούμυτα και ήταν το ..καλύτερο μου! Χθες παρέλαβα ένα δωράκι με πολλά μικρά δωράκια μέσα..το καλύτερο μου;..μέσα υπήρχε ένα βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ξέρω πόσο αγαπάς το βιβλίο. ΄΄Ετσι ακριβώς. Το βιβλίο το έντυπο είναι ο φίλος που παίρνεις παντού.
      Πω πω ηδονή ναι όπως το περιγράφεις.
      Πάντα να έχεις δώρα αγαπημένα και να υπάρχει ένα βιβλίο μέσα τους!!

      Διαγραφή
  16. Με πήρε η μοναδική μυρωδιά του χαρτιού και πόσο χάρηκα το κείμενο σου!!!
    Με βιβλία μεγάλωσα γι αυτό και ξέρω από πρώτο χέρι την αξία τους και ας πέρασαν πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι τι διάβαζα, μόνο πως αυτό που διάβαζα, μου έδινε πολύ χαρά... έτσι χαρίζω πάντα και βιβλία στα παιδάκια μου και χαίρομαι μετά όταν μαζί τα σχολιάζουμε!

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή η μυρωδιά Στεφανία μου. Το πρώτο που κάνω όταν πιάνω βιβλίο στα χέρια μου είναι να το μυρίσω. Χαίρομαι πολύ που διαβάζουν και τα παιδιά σου. Να σαι καλά μάτια μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  17. Μια ιεροτελεστία: να αγγίζεις, να μυρίζεις, να αγγλθζεις ξανά στο τέλος...
    Αγαπώ χαρτί και λέξεις!!! 😊🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Άννα μου!
    Σχετικά με το αν τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν από τους γονείς είναι μεγάλο ζήτημα. Σίγουρα ένα παιδί το έχει και μέσα του αλλά πιστεύω ότι και από το σπίτι παίρνεις πολλά. Κάποιοι γονείς πχ (δεν λέω για σένα προς θεού.. Δε μπορώ να ξέρω γενικά μιλάω) πιέζουν τα παιδιά τους να διαβάσουν και τους το περνάνε σαν κάτι που ΠΡΈΠΕΙ να κάνουν κι όχι σαν κάτι όμορφο που θα τα βοηθήσει με ποικίλους τρόπους.
    Άλλοι πάλι διαλέγουν εκείνοι τα βιβλία σε πιο μεγάλη ηλικία και τα κάνει να δυσανασχετουν. Βλέπεις βέβαια και το αντίθετο που είναι παιδιά βιβλιοφαγοι από γονείς που δεν τα έχουν ανοίξει ποτέ
    Γιαυτό είπα είναι ότι και στο παιδί. Αλλά δεν πιστεύω ότι φταίει το ίντερνετ που δεν διαβάζουν

    Προσωπικά λατρεύω το διάβασμα. Εννοείται ότι προτιμώ τα κανονικά βιβλία αλλά και τα ebooks δεν με χαλάνε καθόλου Το ζήτημα μου είναι η ανάγνωση.
    Τρελαίνομαι για βιβλία και πχ τωρα έχω ξεκινήσει 4 😂😂😂😂
    Σε φιλώ Άννα μου.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το Μαράκι μου. Ναι συμφωνώ μαζί σου. Και το παιδί πρέπει να το έχει μέσα του να αγαπά το βιβλίο και οι γονείς ίσως τα πιέζουμε, ίσως πολλοί δεν δίνουν το παράδειγμα στα παιδια΄. Μην ανησυχείς ξέρω ότι γενικά μιλάς αλλά για την πρώτη μου την κόρη που δεν τα αγαπάει ίσως να την πίεσα και να έχεις δίκιο.
      Το ξέρω ότι λατρεύεις το διάβασμα και ....4? Μαζεμένα 4? Και τα απολαμβάνεις;
      Μπράβο βρε θηρίο!!!
      Να σαι καλά μάτια μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Το βιβλίο είναι το πιο καλό δώρο.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ήρθα για να σου πω Χρόνια πολλά και καλά Άννα μου και βλέπω ότι δεν υπάρχει το σχόλιο μου αν κι άφησα είμαι σίγουρη.
    Τα βιβλία πάντα τα αγαπούσα αν και δεν έβλεπα κανέναν να διαβάζει .
    Τα δικά μου μάτια έλαμπαν κι ακόμα λάμπουν όταν παίρνω βιβλία για δώρα .
    Εννοείται ότι κι εγώ τέτοια δώρα κάνω ιδίως σε παιδιά .
    Τώρα με τις εγγονές μου διαβάζουμε τα παραμύθια και τις αρέσουν πολύ .
    Την ηλεκτρονική μορφή διαβάσματος την θέλω το βράδυ για να μπορώ να διαβάζω στο σκοτάδι και να μην ενοχλώ.
    Αλλιώς προτιμώ χίλιες φορές το βιβλίο ζωντανό.
    Στη θάλασσα πάντως δεν νομίζω ότι μπορούμε να διαβάζουμε στο τάμπλετ λόγω ηλίου 😉😉
    Αυτά περίπου είχα γράψει.
    Α κι όσα βιβλία δεν χωράνε πλέον στο σπίτι τα χαρίζω σε παζάρια ή σε βιβλιοθήκες νοσοκομείων.
    Και πάλι σου εύχομαι χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου τα βιβλία είναι ό,τι καλύτερο και για τον πνευματικό μας κόσμο και για τον ψυχικό μας. Το ξέρω ότι αγαπάς τα βιβλία...και όμορφο είναι να τα αγαπήσουν και οι μικρές σου πριγκίπισσες.
      χαχααα γενικά τάμπλετ στη θαλασσα...δεν το βλέπω αλλά αν ανησυχείς για την ήλιο όταν φτάσουμε εκεί όλο και κάποιο γκάτζετ θα βρουν ....
      Σ'ευχαριστώ για τις ευχές
      Να είσαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  21. Άννα μου να χαίρεσαι την γιορτή σου και την εγγονή σου και όλους τους αγαπημένους σου! Να δημιουργείς πάντα να είσαι πνοή για όσους σε αγαπούν και να παίρνεις δύναμη από ό,τι και όσους αγαπάς! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου σ'ευχαριστώ πολύ πολύ Να είσαι καλά
      Τα φιλιά μου και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  22. Πρώτα από όλα, χρόνια σου πολλά, χαρούμενα και δημιουργικά, Αννούλα τού χιονιά, που ευτυχώς δεν έχει χιόνια σήμερα! Πραγματικά τα βιβλία "αποδεικνύονται" δύσκολα δώρα για αρκετά παιδιά (ενίοτε και για αρκετούς μεγάλους..), όπως ξέρεις όμως ταυτίζομαι με την άποψή σου, άρα αγόρασέ τους δώρα/βιβλία κι άστα να τα ανακαλύψουν, έστω κι αργά! Όσο για το τάμπλετ που λες, και το βινύλιο "πήρε πόδι" όταν εμφανίστηκαν τα cd, τώρα όμως τα "δισκάδικα" έχουν και πάλι την τιμητική τους! Χρόνια σου πολλά και πάλι και του χρόνου με Υγεία ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Πετρούλα μου να είσαι καλά. Ναι ωραίος καιρός σήμερα...
      Δύσκολο παιδί θα χαρεί με βιβλίο αλλά ναι αν τους κάνεις τα χατήρια δεν θα μάθουν. Ξέρω την αγάπη σου για τα βιβλία. Την συμμερίζομαι απόλυτα. Έχεις δίκιο κύκλους κάνει η τεχνολογία και το βιβλίο δεν θα χαθεί
      Σ'ευχαριστώ ξανά πολύ

      Διαγραφή
  23. Χρόνια σου πολλά! Να είσαι γερή και δυνατή και πάντα δημιουργική!
    "Αιχμαλωσία με περιτύλιγμα"! Συμφωνώ απόλυτα και το χειρότερο απ' όλα είναι ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια...!
    Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να δείχνουμε στα παιδιά τον άλλο δρόμο κι ας ξεστράτησαν για κάποια περίοδο! Πάλι θα έρθει η φάση που θα το εκτιμήσουν εκ νέου. Η κόρη μου για παράδειγμα που ήταν από μωρό τρελός λάτρης του βιβλίου έχει κόψει φόρα πλέον με την ανάγνωση τώρα στα δεκάξι της και διαβάζει πιο αραιά, όμως μου είπε την περασμένη εβδομάδα "Αχ, αυτή η μυρωδιά του χαρτιού στα βιβλία, είναι μοναδική"!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γλαύκη μου για τις ευχές και συμφωνώ ότι δεν εγκαταλείπουμε ποτέ ειδικά όταν πρόκειται για το καλό των παιδιών. Η κόρη σου λογικό δεν είναι να αραιώσει τα εξωσχολικά βιβλία αφού έχει στην ηλικία της τόσο φόρτο εργασίας διαβάσματος;
      Ναι αυτή η μυρωδιά του χαρτιού του βιβλίου μοναδική
      Να σαι καλά και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  24. Χρόνια Πολλά καλή μου φίλη για τη γιορτή σου , γεμάτα με όλα τα αγαθά του Θεού, Υγεία, Αγάπη και Σωστές αποφάσεις σε κάθε σου στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γεωργίτσα μου να είσαι καλά και να περνάας καλύτερα!

      Διαγραφή
  25. Αννιώ μου χρονια πολλα .. εγω τις ευχες θα σου τις πω ετσι..
    Χρονια πολλα απ της ψυχής
    και της καρδιας τα μερη
    οτι αγαπας κι οτι ποθεις
    η μοιρα να σου φερει.
    Πολύχρονη φιλεναδα να είσαι ..γερη και δυνατή..να σε χαιρονται που σ αγαπανε και εμεις μαζι τους..την αγαπη μου και τα φιλια μου σου στελνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω τι ωραίο τρόπο βρήκες να μου ευχηθείς!! Σ'ευχαριστώ Ρούλα μου Να σαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  26. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ,ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΟΜΟΡΦΑ!!!ΦΙΛΙΑ!!!!!💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια σου πολλά Άννα μου!! Να χαίρεσαι την γιορτούλα σου!! Πολύχρονη με υγεία!!
    Αγαπώ πολύ κι εγώ το βιβλίο!! Η έντυπη μορφή του έχει άλλη μαγεία!! Το παν νομίζω είναι να μην αφήσουμε τους γρήγορους ρυθμούς να κατακλύσουν κι αυτήν την απόλαυση!! Όλα γρήγορα, όλα τρέχουν, η τεχνολογία παντού αλλά καλό είναι να υπάρχει μέτρο και να δίνουμε ευκαιρία στον εαυτό μας και στους άλλους να μπουν στην διαδικασία του να αναζητήσουν και να απολαύσουν την ανάγνωση!!!
    Πολλά φιλιά κοπέλα μου!!! 😘🎈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου να μου είσαι καλά και σ'ευχαριστώ για τις ευχές.
      Ναι η τεχνολογία τρέχει αλλά και εμείς θα τρέχουμε πίσω από τα βιβλία
      Φιλιά πολλά μάτια μου

      Διαγραφή
  28. Άννα μου χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!

    Λατρεύω τα βιβλία, όχι μόνο το διάβασμα, και τα βιβλία! Τη μυρωδιά την άμεση επαφή, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να θυμηθώ κάτι και να αρχίσω να ξεφυλλίζω ένα αγαπημένο βιβλίο ξανά!
    Γύρω μου έχω πάντα βιβλία, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!
    Κι επειδή τα αγαπάω πολύ, δεν τα δωρίζω παρά μόνο σε εκείνους που ξέρω ότι θα τα εκτιμήσουν και θα τα αγαπήσουν!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές Μαράκι μου
      Το ξέρω πως τα λατρεύεις φαίνεται ...Έτσι γύρω μας μόνο τα βιβλία ομορφαίνουν το χώρο αλήθεια λέω. Και εγώ που δεν μπορώ να τα δώσω ούτε για καλό σκοπό ούτε να τα δωρίσω; Αγοράζω νέα εξαρχής για δώρα αλλά τα δικά μου σπίτι!!! Κακό αυτό αλλά το εξομολογούμαι
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
    2. Α τα δικά μου δεν τα δίνω...χαχα!
      Ούτε καν τα δανείζω τώρα πια, αφού έχω χάσει πάρα πολλά βιβλία έτσι, που τα θυμάμαι σχεδόν ένα ένα...κάποια τα έχω αντικαταστήσει, άλλα δεν τα κατάφερα!
      Κέρβερος πια η Μαρία με τα δικά της! Το εξομολογούμαι κι εγώ, αλλά κακό δεν το θεωρώ! Ίσα ίσα...τιμάμε όσα αγαπάμε! Άσε που μια στο τόσο θέλω να διαβάζω και κάτι που έχω ξαναδιαβάσει.
      Και κάπου έχω στα πρόχειρα μια ανάρτηση με τίτλο "Ου δανείσεις τα βιβλία σου" μισοτελειωμένη...ελπίζω κάποτε να την τελειώσω και να την αναρτήσω!
      Αγοράζω για να δωρίσω, αλλά αν ξέρω ότι κάποιος δεν αγαπάει το διάβασμα δε θα του κάνω δώρο βιβλίο, γιατί θα πάει χαμένο!
      Και αυτό είναι απόφαση που πάρθηκε τα τελευταία χρόνια επίσης! Παλιότερα χάριζα σχεδόν πάντα βιβλία, αλλά αν ο άλλος δεν το έχει με το διάβασμα δεν το αποκτάει ξαφνικά...αυτό εννοούσα!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ μαζί σου. Κι όμως λένε τα βιβλία που διαβάζεις πρέπει να τα δίνεις εκεί που χρειάζονται και δεν μπορούν να αγοράσουν. Υπάρχουν και κάποιοι που αφήνουν σε παγκάκια βιβλία να τα βρουν περιφερόμενοι για να διαβάσουν αφού δεν μπορούν να αγοράσουν. Μα ούτε εγώ μπορώ. Και γράψε αυτήν την ανάρτηση για το δανεισμό γιατί έχω χάσει και εγώ βιβλία πολλά έτσι.

      Διαγραφή
  29. Άννα χρόνια σου πολλά, πολύχρονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μια αγκαλιά και τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχές μου.
    Άννα μου Χρόνια Καλά... όσα ο Θεός σου ‘χει γραμμένα να είναι γεμάτα από χαρές, δύναμη, χαμόγελα και υγεία. Να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου...Φιλιά Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου (δεν είναι από το Αννα το Αννίκα έτσι;) σ'ευχαριστώ θερμά. Οι ευχές σου ας φτάσουν στο Θεό εκεί ψηλά στα ουράνια. Να μου είσαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  31. Αννούλα μου, Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα! Να χαίρεσαι ότι αγαπάς!
    Να'ξερες πόσο συμφωνώ μαζί σου στο θέμα των βιβλίων! Εκτός του ότι έχω ένα δωμάτιο/βιβλιοθήκη ασφυκτικά γεμάτο, τα βιβλία μας ακολουθούν σε όλους τους χώρους του σπιτιού και είμαι περήφανη που βλέπω πως το ίδιο ισχύει και στα σπίτια των παιδιών μου! Και φυσικά από τότε που ήταν μικρά έως και τωρα ανταλλάσουμε βιβλία στις γιορτές! Και βέβαια αυτός είναι ο λόγος που έμαθαν να δωρίζουν βιβλία και στους φίλους τους! Όσο για τα e-books, δεν τα μπορώ...με τίποτα! !!
    Πολλά φιλιά και καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαριάννα μου. Και για σένα ευχές για το μισό σου όνομα.
      Το ξέρω ότι αγαπάς τα βιβλία. Και εγώ σε όλους τους χώρους έχω βιβλιοθήκες και ράφια για βιβλία και δεν τα αποχωρίζομαι. Χαίρομαι που τα παιδιά σου σε ακολουθούν κατά πόδας σ'αυτό το θέμα. Να σαι καλά
      Και εγώ το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν το μπορώ
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  32. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με υγεία και πολλές όμορφες στιγμές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μεταξία μου να είσαι καλά και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  33. Χρόνια σου πολλά Αννούλα μου! Και καλές γιορτές εύχομαι ολόψυχα!
    Σ' αυτό το συνοφρύωμα που λες, σκίζεται και μένα η καρδιά μου. Αλλά επιμένω στο χαρτί και στο μελάνι. Αργότερα όταν θα μεγαλώσουν, θα εκτιμήσουν αυτή την επιμονή μας. Όπως και πολλές άλλες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαρία μου
      Καλές γιορτές και σε σένα
      Ναι συμφωνώ σαν το μελάνι και το χαρτί τίποτε ...κι αυτό το άρωμα του χαρτιού....
      Μακάρι να το εκτιμήσουν μακάρι τα παιδιά νομίζω διαβάζουν λιγότερο από ότι εμείς στην ηλικία τους. Ίσως επειδή δεν είχαμε πολλές αποσπάσεις που μας ξεμυάλιζαν...ίσως
      Να είσαι καλά μάτια μου

      Διαγραφή
  34. Αννούλα μου, πέρασα με μια μέρα καθυστέρηση για ευχές. Να σε χαιρόμαστε γλυκιά μου, να έχεις πάντα χαμόγελα, ωραίους ανθρώπους και ωραίες καταστάσεις να πλαισιώνουν τις στιγμές σου.
    Σου στέλνω μεγάλο, γλυκό, εορταστικό φιλί κι ευχές για καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρίνα μου. Να είσαι καλά να με χαίρεστε και να σας χαίρομαι. Τα φιλιά μου και ευχές για μια όμορφη εβδομάδα

      Διαγραφή