Τρομοκρατούμαι!

 


Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά λες και περισσεύουν στον κοινωνικό ιστό. Και δεν εννοώ ότι χάνονται από ασθένειες και φυσικό θάνατο. Πεθαίνουν κυρίως γιατί κάποιοι άλλοι συνάνθρωποί μας έτσι αποφάσισαν.

Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια μεγάλη σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους καλά κρυμμένη πολλές φορές από τα  μάτια ακόμη και των δικών τους.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όλοι είμαστε καλοί και οι συνθήκες μας κάνουν τέρατα. Όχι δεν  το πιστεύω. Αυτή η σκοτεινή πλευρά βγαίνει τώρα στην επιφάνεια. Γιατί;

Πόσο εύκολα αφαιρούν τη ζωή των συντρόφων τους, των παιδιών ή συνανθρώπων τους; 

Είναι σαν να παίζω παιχνίδι στο διαδίκτυο και ο πιο δολοφονικός χαρακτήρας νικάει.

Στην πραγματικότητα παρακολουθώ όσα συμβαίνουν και αδυνατώ να κατανοήσω ή να συμβάλλω στο να αλλάξουν τα πράγματα.

Και τρομοκρατούμαι.

Φόβος μεγάλος με καταβάλλει που παραλύει τον άνθρωπο και τις σκέψεις του.

Πού πάμε;

Πόλεμος ξανά στη γειτονιά μας. Σκοτώνονται άνθρωποι να πάρει ευχή, παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες... τόσο εύκολα, τόσο απλά.

Δεν υπεισέρχομαι στους λόγους του πολέμου. Ούτε στο ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι όποιος σηκώνει όπλο εναντίον άλλου έχει άδικο.

Αλλά αδυνατώ να κατανοήσω πώς υπάρχουν κάποιοι που επιζητούν την επέκταση του πολέμου. Δεν αναφέρομαι στα συνήθη συμφέροντα που πλουτίζουν απ' τον θάνατο ανθρώπων. Μιλώ για απλούς ανθρώπους που υποστηρίζουν τον πόλεμο. Γιατί ναι υπάρχουν, το υποστηρίζουν, το διαλαλούν.

Τρομοκρατούμαι!

Με την αδιαφορία τόσων ανθρώπων. Ανθρώπων της διπλανής πόρτας, λες και όσα συμβαίνουν δεν τους αφορούν. Πώς γίνεται να μην αγγίζει πολλούς η κατηφόρα που έχουμε πάρει ως κοινωνία;

''Έλα μωρέ έτσι συνέβαινε πάντα'', ή '' τι να κάνουμε τώρα; Με τους τρελούς θα μπλέξουμε;'' Φράσεις που πρώτη φορά με αφήνουν σαν παράλυτη να μην μπορώ να πω ή  να πράξω κάτι. Γυρνάμε την πλάτη και συνεχίζουμε να κοιτάμε την οθόνη του κινητού μας.

Το ξέρεις  ότι το 90% των ανθρώπων είναι όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι; 



Τρομοκρατούμαι !

Με τα νέα παιδιά που τόσο εύκολα χάνονται στα σόσιαλ ποστάροντας   πού διασκέδασαν χθες, καθώς και σέλφι φιλτραρισμένες....γιατί ;

Χθες έβλεπα ένα παιχνίδι στην τηλεόραση. Νέος άνθρωπος και δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη  ''κνησμός''! Τα χασα Τα χάνω πολλές φορές τελευταία με την μεγάλη αμάθεια του κόσμου σε απλά πράγματα. 

Αμαθείς, απαίδευτοι, ανώριμοι είμαστε οι περισσότεροι.

Δεν σε τρομοκρατεί αυτό;

Και οι οδηγοί; Πώς γίνεται να οδηγούν με τόσο ακραία συμπεριφορά σήμερα, νέοι  άνθρωποι; Παραβιάζουν Κ.Ο.Κ., βρίζουν με το παραμικρό και το χειρότερο; Τρέχουν να προλάβουν τον οδηγό που τους ενόχλησε...  να τον κακοποιήσουν λεκτικά, το ελαφρύτερο. 

Γιατί φτάσαμε σε τόσο ακραίες συμπεριφορές;

Πού ήταν όλοι αυτοί οι παραβατικοί άνθρωποι κρυμμένοι;

Λες και βγάλαμε το τέρας ελεύθερο από μέσα μας.

Έτσι νιώθω.

Και το τέρας ακόμη δεν χόρτασε! 

Το μόνο που νιώθω είναι ανασφάλεια όσο δεν παίρνει, για τα πάντα.

Και αυτό με τρομοκρατεί!


34 σχόλια:

  1. Είναι αυτό που είχε πει ο Michael Moore: "Η άγνοια οδηγεί στο φόβο, ο φόβος οδηγεί στο μίσος και το μίσος οδηγεί στη βία. Αυτή είναι η εξίσωση".
    Kι αυτό που εμένα με τρομοκρατεί περισσότερο Άννα μου, είναι η αδιαφορία. Θα είχαν γλυτώσει πολλές ανθρώπινες ζωές αν η κοινωνία είχε αντανακλαστικά και αντιδρούσε έγκαιρα. Απ' το έγκλημα που γίνεται στη διπλανή μας πόρτα, μέχρι την κακοποίηση των ζώων και των ευάλωτων υπάρξεων.
    Συμπάσχω και ταυτίζομαι απόλυτα με όσα γράφεις.
    Έχοντας πάντα την πίστη πως το καλό νικάει στο τέλος και πως όλο αυτό που ζούμε είναι μια αναγκαία συνθήκη, μια σκοτεινή διαδρομή με δοκιμασίες, μέχρι να ξαναβγούμε στο φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν μπορούμε σήμερα Μαράκι να δεχτούμε ότι υπάρχει άγνοια. Αμαθεια ναι σίγουρα αλλά άγνοια; Ο ακτιβιστής Μοore καλά τα είπε γιατί ο φόβος οδηγεί στο μίσος και αυτός στη βία, αλλά γιατί μίσος σε ένα τετράποδο Μαρία μου; Γιατί μίσος δηλ φόβο δηλ άγνοια για τη σύντροφό μας;
      Ναι αυτό με την αδιαφορία που λες είναι τραγικό. Αυτό με τρομοκρατεί και εμένα.
      Το ξέρω ότι ταυτίζεσαι. Το ξέρω ότι έχεις έντονες ανησυχίες για το ''γίγνεσθαι'' στην κοινωνία. Αχ ας το πιστέψω και εγώ ότι στο τέλος το καλό νικάει. Είθε!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Αυτό Αείποτε το ''δυστυχώς'' πολύ πονάει....Καλησπέρα σου

      Διαγραφή
  3. Ποταμός σήμερα η ανάρτησή σου, Άννα μου. Μανιφέστο πραγματικό για την παρακμή που βιώνουμε. Θα μπορούσαμε, με βάση τους φόβους και τις επισημάνσεις σου, να γράφουμε ατέλειωτες σελίδες, καλή μου φίλη. Γιατί σε όλα τούτα υπάρχουν εξηγήσεις και δικαιολογητική βάση.
    Νομίζω θα 'ρθει μια στιγμή, που θα τα πω έξω απ' τα δόντια και ίσως στενοχωρήσω ορισμένους φίλους ή φίλες. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει.
    Όλη αυτή η αρνητική αύρα, η μισανθρωπιά, η αδιαφορία, ο ανταγωνισμός, το μίσος, Άννα έχουν ιδεολογική ταυτότητα! ΑΠΟΛΥΤΑ το πιστεύω όσο κι αν κάποιοι ενοχληθούν.
    Η προέλευση αυτών των συμπεριφορών κατοικεί σε αντιδραστικούς, συντηρητικούς ανθρώπους, που κρύβονται πίσω από την ατζέντα: Φασισμός, Δεξιά! Τελεία και παύλα!
    Η αντίληψη της προσωπικής ευθύνης, του "εγώ" πάνω στο "εμείς", η επιβολή, η βία, η φοβία, η αδιαφορία, πάντα χαρακτηρίζουν συντηρητικούς ανθρώπους στα πάντα!
    Συντηρητικούς δεξιούς, φασίστες, θρησκόληπτους. Ο άνθρωπος, που έχει αξία ζωής τον συνάνθρωπό του, δεν θα σηκώσει χέρι στον αδύνατο, δεν θα κοιτάξει να "ρίξει" κανέναν. Τα λαμόγια έχουν σφραγίδα και υπογραφή, Άννα. Τέλος!
    Και, όπως βλέπεις, η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, καλλιεργείται με υστερικό τρόπο. Με φοβίες, με προπαγάνδα, με χειραγώγηση, με ψέμα, με παραχάραξη ιστορίας, με βία, με αποκλεισμό. Για να φορτωθούν τα δεινά σε αδύναμους, ανυπεράσπιστους.

    Για παράδειγμα: Ένας νεαρός οδηγός, που βρίσκεται στο δρόμο και υφίσταται την ταλαιπωρία, άνετα κατεβαίνει απ' το αυτοκίνητό του να σακατέψει μια γυναίκα οδηγό ή έναν άντρα. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, που τον σύρει να δουλεύει 12 ΩΡΕΣ, τον προσκυνάει κανονικά και δεν τολμά να προστατέψει καν την αξιοπρέπειά του. Πολλές φορές μάλιστα θα γίνει και ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ του!

    Κινούμαι έξω, Άννα και βλέπω και σκοτεινά, μοχθηρά, παραμορφωμένα πρόσωπα και συμπεριφορές αλλά βλέπω και πρόσωπα με χαμόγελο, με αλτρουισμό, με αγάπη, με παιδεία, με διάθεση. Βλέπω ανθρώπους να κατεβαίνουν στο δρόμο, να υπερασπίζονται το σπίτι ενός ΑΓΝΩΣΤΟΥ, πολλές φορές μάλιστα με κίνδυνο για να φάνε το ξύλο και τη δίωξη.
    Βλέπω παιδιά σε θεατρικές ομάδες, ενήλικες σε εκθέσεις, σε βιβλιοπωλεία, σε κοινωνικές λέσχες, σε κινήματα αστέγων.
    Ε, είτε γουστάρουν είτε δεν γουστάρουν ορισμένοι, οι άνθρωποι της αλληλεγγύης έχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ.
    Μόνο αν αλλάξουμε αυτόν το συσχετισμό στην κοινωνία θα σύρουμε τις ζωές μας στο φως. Αλλιώς θα σαπίσουμε με την ΚΑΚΙΑ τους.

    Συγγνώμη για το ξέσπασμα αλλά τέλος το κρυφτό, Άννα μου. Καταλογισμός ευθυνών!
    ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι φίλε μου φοβάμαι και τώρα με το σχόλιό σου που ελπίζεις να αλλάξει ο συσχετισμός στην κοινωνία τώρα φοβάμαι πιο πολύ γιατί ελπίδα μηδέν.
      Άκου Γιαννάκη, εσύ ξέρω ότι τα πάντα τα ορίζεις και ερμηνεύεις πολιτικά. Θα σου πω ότι γνωρίζω αριστερούς και δημοκρατικούς (γιαλαντζί τους λέω) που είναι καταπιεστές, βίαιοι, υβριστικοί απέναντι στη σύζυγο και στους υπαλλήλους τους.
      Δεν είναι δεξιοί μόνο αυτοί που φέρονται όπως φέρονται. Και φυσικά ο οδηγός που θα πάει στη δουλειά του θα σκύψει το κεφάλι γιατί χωρίς δουλειά θα πεινάσει. Φυσικά θα βγάλει τα απωθημένα του στη γυναίκα οδηγό αλλά δεν δικαιολογεί αυτό τίποτε.
      Ναι υπάρχουν άνθρωποι αλληλέγγυοι, νέοι με πολιτισμό και αρχές και θέλω να πιστεύω ότι το κακό είναι μικρότερο απλά κάνει θόρυβο και προκαλεί δυσωδία.
      Όμως Γιάννη μου οι κάθε λογής δολοφόνοι, οι καταπιεστές και κακοποιητές, οι ανώμαλοι που βγάζουν την αρρώσ΄τια τους στα τετράποδα, δεν έχουν πολιτικό πρόσημο για να μη σου πω ότι δεν ψηφίζουν κιόλας. Όχι δεν τους ταυτίζω με ΄πολιτικά σχήματα, απλά έχουν τέρατα μέσα τους κτηνώδη που δεν ξέρω γιατί, βγήκαν τώρα έξω και είναι ακράτητα τα πάθη τους.
      Ανησυχώ...
      Και φοβάμαι Γιάννη μου, δεν πάμε καλά

      Διαγραφή
  4. Έτσι είναι Άννα μου και έτσι ήταν πάντα. Άλλαξε απλά ο τρόπος ζωής, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, η ηθική και οι αξίες που μας κάνουν ανθρώπους. Πιστεύω πως χαρακτήρες με ροπή στη βία πάντα υπήρχαν. Η εποχή μας έγινε πιο υλιστική, πιο αδιάφορη, πιο ¨νταηλίδικη¨ και σίγουρα δεν φταίει γι αυτό μόνο ο χαρακτήρας του θύτη. Εκείνο που πραγματικά με τρομοκρατεί είναι η βία ανηλίκων, που τροφοδοτείτε δυστυχώς απ’ τον κοινωνικό περίγυρο, την τηλεόραση, το θυμό, τη βία ή τη χειραγώγηση στο σπίτι και πάει λέγοντας. Θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά για τις συμπεριφορές των ανθρώπων με βίαιο χαρακτήρα, ξεκινώντας απ’ το σπίτι, το σχολείο, την πολιτεία…κλπ…κλπ
    Πολύ μεγάλο θέμα και ίσως δεν μπορεί να μείνει μόνο στις λέξεις. Να είσαι καλά Άννα μου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αννίκα μου θα συμφωνήσω. Όλα άλλαξαν και χάσαμε τις αξίες μας. Αυτή η βία όμως, ειδικά όπως λες των ανηλίκων...δεν θα κάνω τον ψυχολόγο για να βρω τις αιτίες αλλά με νοιάζει πώς θα διορθωθεί. Ναι όντως μεγάλο θέμα Αννίκα μου και οχι δεν ΄μπορεί να μείνει μόνο στις λέξεις. Όχι κάτι πρέπει να κάνουμε...
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  5. Από τη στιγμή, που απορρίψαμε ως κοινωνία κάθε αξιακό κώδικα, αυτά θα ήταν τα αποτελέσματα. Σχολεία γνωσιοκεντρικά, που αδυνατείς να καθοδηγήσεις προς το σωστό ( έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή από τον δάσκαλο), Μίντια τα οποία πλασάρουν καθημερινά ανοησίες κάθε είδους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία στραγγίζουν τον εγκέφαλο των νέων μας. Προβολή ενός προτύπου, της κούκλας και του μπρατσαρά, του πλούσιου με κάθε μέσο, του τσαμπουκά... γιατί έτσι είμαι. Και δίπλα μια κοινωνία αδυναμη να αντιδράσει, μια πολιτεία που επιχαίρει για άλλα κι άλλα κι όλα... ωραία!
    Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, Άννα, το δυσάρεστο είναι ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο μαύρος. Κι αυτό με φοβίζει.
    Την Καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Βασίλη, αυτά τα αίτια πιστεύω κι εγώ ότι είναι η ρίζα του κακού. Και η κοινωνία δεν αντιδρά γιατί έχει χάσει τον αξιακό της κώδικα. Αυτό πιστεύω. Επίσης ο ωχαδελφισμός έχει μεγανθυνθεί. Υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά αλλά ως συνήθως δεν φαίνονται. Περιορίζονται σε μερικές κριτικές σκέψεις στο διαδίκτυο ως διαμαρτυρία, σε μερικά λάικ, σε κάποιες ελαφριές δράσεις και τέλος.
      Αυτό ότι ο κόσμος γίνεται πιο μαύρος είναι τρομαχτικό!
      Καλή σου μέρα φίλε μου

      Διαγραφή
  6. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα όταν ζεις στην Αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζω στην Αγάπη και τη ζώ την Αγάπη Στεφανία μου αλλά δεν τη βρίσκω τριγύρω

      Διαγραφή
  7. Το παραπάνω σχόλιο ήταν δοκιμαστικό και χαίρομαι που δημοσιεύτηκε!
    ΑΦιλάκια ενσυναίσθησης, φωτός, καλοσύνης και αγάπης!
    Στεφανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κι εγώ που θα πάψεις να βασανίζεσαι με τον μπλόκερ!

      Διαγραφή
  8. Δεν είσαι η μόνη που φοβάσαι με αυτήν την κατρακύλα της κοινωνίας! Η μισή κοινωνία ζει μέσα στην ανέχεια και στον αγώνα για επιβίωση, και η υπόλοιπη ζει με λάβαρο ένα τεράστιο ΘΕΛΩ προς κάθε κατεύθυνση. Κι όσο θέλουν, τόσο φθονούν. Κι όσο φθονούν, τόσο ψάχνουν τρόπους να κερδίσουν από όπου μπορούν, και με όποιο τρόπο μπορούν. Γιατί το πνευματικό επίπεδο χαμηλό, οι κουλτούρες ανάκατες, άξιοι μαθητές ενός συστήματος που σε σπρώχνει να επικρατήσεις για να κερδίσεις, με παρανομίες, με νταηλίκι, με ζαμανφουτισμό. Ένα σύστημα που η δικαιοσύνη είναι αργή, ή ανεφάρμοστη, οι ποινές χαλαρές, και ο αγώνας περί δημοκρατίας και δικαιωμάτων έχει παρερμηνευθεί στο έπακρον. Τα άκρα ποτέ δεν ήταν καλά. Ούτε ο φασισμός είναι καλός, ούτε η άπλετη ελευθερία. Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να εκτιμάμε τον συνάνθρωπο μας. Και δεν είναι εύκολο ούτε να πας σε κάθε προβληματική οικογένεια να τους διδάξεις πως πρέπει να φέρονται και να δίνουν παραδείγματα στα παιδιά τους, ούτε να σπρώξεις ξαφνικά τους πάντες να καλλιεργήσουν το πνέυμα τους. Καθαρά υλιστική η εποχή μας δυστυχώς! Και οι αξίες σε τέτοιες εποχές χάνονται μέχρι που σβήνουν. Δεν μάθαμε το πιο σημαντικό, κι ούτε καμιά κυβέρνηση ή κανένα κόμμα, είναι σε θέση να μας διδάξουν τον σεβασμό, την πραγματική δημοκρατία και την αλληλεγγύη! Έχουμε χάσει την μπάλα παγκοσμίως! Αλίμονο για το σήμερα που ζούμε και για το αύριο που έρχεται! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου ξέρω ότι συμπάσχεις και ανησυχείς. Συμφωνώ σε όσα λες. Υλιστική εποχή και τα παρατράγουδα είναι κάθε μέρα και περισσότερα.
      Αλίμονο για το αύριο...κάτι πρέπει να γίνει όμως. Πού θα φτάσουμε;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Δυστυχώς όλοι με τον ίδιο φόβο ζούμε....πού θα βγει αυτό το κακό, πού θα πάει η κοινωνία...έχουν εξαφανιστεί όλες οι αξίες....τηλεόραση και κινητά μέγα πρόβλημα......
    Καλή σου χρονιά...σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ράνια μου έχουν εξαφανιστεί όλες οι αξίες. ΄Πού θα πάμε έτσι;
      Καλή χρονιά παρόλα αυτά και σε σένα

      Διαγραφή
  10. Σε καταλαβαίνω, Άννα μου, ανάλογα είναι και τα δικά μου συναισθήματα. Σκέψου, ακόμα καλά-καλά δεν μπήκε ο νέος χρόνος, και μετράμε τόσα εγκλήματα, και μάλιστα ειδεχθή. Και δεν μιλάμε για εγκλήματα παγκοσμίως, μιλάμε για εγκλήματα που γίνονται έξω ακριβώς από την πόρτα μας, μέσα στη χώρα μας. Φαντάσου, λοιπόν, τον όγκο των εγκλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς να υπολογίσουμε τα εγκλήματα που συντελούνται στις εμπόλεμες ζώνες.
    Η εγκληματικότητα των νέων είναι πολύ σοβαρό θέμα, και νομίζω ότι έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η παιδεία ξεδοντιάζεται και εξευτελίζεται με διάφορους τρόπους. Δάσκαλοι που βρέθηκαν τυχαία σε αυτή τη θέση λόγω μηχανογραφικού και όχι λόγω βαθύτερης επιθυμίας, δάσκαλοι που θέλουν να προσφέρουν και βρίσκουν τοίχους και από τους διοικούντες, αλλά και από γονείς και μαθητές, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προσπαθεί όλα τα τα συνδέσει με την αγορά εργασίας, αφαιρώντας από την εκπαίδευση την ουσία της, γονείς που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα παιδιά τους, νομίζοντας ότι όλα πρέπει να τα κάνει το σχολείο, αλλά μη επιτρέποντας στους δασκάλους να μαλώσουν τα παιδιά τους, γονείς που επειδή νιώθουν τύψεις για το λίγο χρόνο που διαθέτουν στα παιδιά τους, προσπαθούν να εξιλεωθούν στην ίδια τους τη συνείδηση κάνοντας όλα τα χατήρια των παιδιών, παιδιά που μεγαλώνουν από πολύ μικρή ηλικία με ξένους ανθρώπους, που όσο καλοί και να είναι στη δουλειά τους, δεν είναι μάνα, δεν είναι πατέρας, δεν είναι παππούς, δεν είναι γιαγιά, και το μεγάλωμα των παιδιών είναι βιοπορισμός και όχι έννοια για το τι θα κάνουν με τη ζωή τους αργότερα, τηλεόραση που περνάει στα παιδιά μόνο επιφανειακούς στόχους, που συνδέονται πάντα με το κέρδος, με την ευκολία, με τη νίκη, χωρίς να τα μαθαίνει να διαχειρίζονται την ήττα, χωρίς να τα μαθαίνει να συζητάνε, να σκέφτονται, να αμφισβητούν πολιτισμένα... Είναι λίγο αλλοπρόσαλλο όπως το γράφω, αλλά το θέμα απλώνει τα πλοκάμια του παντού. Μπορεί να έχω γίνει στριμμένη και απαισιόδοξη λόγω ηλικίας, δεν ξέρω, αλλά δεν το βλέπω καλά το μέλλον.
    Γνωρίζοντας ότι μόνο με ευχές δε γίνεται τίποτα, νιώθω πραγματική απελπισία για το μέλλον της ανθρωπότητας. Εκτός αν πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία...
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χείμαρρος το σχόλιο σου Πίπη μου. Και με βρίσκει καθόλα σύμφωνη. Δυστυχώς η εποχή μας είναι υλιστική και υποστηρίζει τον ατομισμό σε όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως τα αίτια χωρίς να είμαι παιδαγωγός ή ψυχολόγος είναι όσα αναφέρεις.
      Αυτό με τη Δευτέρα Παρουσία με τάραξε γιατί κι εγώ δεν βλέπω αισιόδοξο το ''αύριο'' και με πιάνει απελπισία
      Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ που είσαι κι εσύ εδώ

      Διαγραφή
  11. Βιώνουμε μια πυραμίδα αδικίας και ανισότητας ξεκινώντας από την άνιση κατανομή του πλούτου παγκοσμίως, κατεβαίνοντας στην εγκληματική διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ του κράτους και των πολιτών, πιο κάτω έρχονται οι συγκρούσεις και τα εγκλήματα του οικογενειακού πυρήνα, και τέλος όλη αυτή η συσσωρευμένη αγανάκτηση εκφράζεται με βία κατά των ασθενέστερων δηλαδή των παιδιών, των ζώων και των πολύ φτωχών. Το θέμα πιστεύω είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό και αν αυτό δεν αλλάξει οι κοινωνίες θα μετατρέπονται σε όχλο που ενεργεί και αντιδράει με βάση τα κατώτερα ένστικτά του. Οι λιγοστοί συνειδητοποιημένοι είναι αόρατοι πέρα από το στενό κύκλο των γνωστών και φίλων τους. Δεν ξέρω πραγματικά Άννα μου αν θα αλλάξει κάτι απ' όλα αυτά στο μέλλον. Δεν ξέρω καν αν οι άνθρωποι θέλουν να αντιδράσουν πραγματικά ή απλά θέλουν να επιβιώνουν με όποιο τρόπο τους προσφέρουν οι διοικούντες.
    Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το μέλλον να έρχεται κατά πάνω μας απειλητικό και προσευχόμαστε για την ανατροπή. Είθε...
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄΄Ετσι όπως τα λες Μαρία μου. Δεν ξέρω αν οφείλεται στην άνιση κατανομή του πλούτου....πάντα υπήρχε κάτι τέτοιο και φτωχοί υπήρξαν φτωχότεροι. Ίσως η πολιτισμικότητα δεν οφελεί τις κοινωνίες. Η μετακίνηση πληθυσμών και η μετανάστευση, έφερε αυτές τις αντιδράσεις. Δεν ξέρω χρειάζεται κοινωνιολογική έρευνα. Όλα αυτά που λες συμβαίνουν και οι αδικίες στρέφονται στους πιο αδύναμους όντως.
      Κι εγώ προσεύχομαι για την ανατροπή. Η ιστορία πάντως έχει διδάξει ότι τέτοιες εκφυλες τάσεις αντιμετωπίζοναι όταν συμβεί πόλεμος. Και τρομοκρατούμαι....
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  12. Πόσο δίκαιο έχεις, 'Αννα μου, με όσα γράφεις! Και πόσο σε καταλαβαίνω! Βλέπω και ακούω τόσα και τόσα κάθε μέρα, και δεν μπορώ να πιστέψω πώς έχουμε φτάσει σ'αυτήν την κατάσταση, σ'αυτήν την κατάντια! Δεν υπάρχει καλλιέργεια και παιδεία σ'ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας και αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Το βλέπω τριγύρω μας, το βλέπω στην γειτονιά μας, και φοβάμαι κι εγώ πως δυστυχώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου ξέρω ότι καταλαβαίνεις. Ξερω ότι μοιράζεσαι μαζί μου τις ίδιες αγωνίες. Πού πάμε; Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε λες...η λογική μου συμφωνεί, αλλά πάλι δεν μπορώ να μην ελπίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Τους ίδιους φόβους έχουμε όλοι μας, Άννα μου.
    Η γιαγιά μου έλεγε, θα μας χάσει ο θεός και είχε δίκιο.
    Πόσο ακόμα να μας ανεχτεί και γιατί;
    Αφού τον βγάλαμε από τη ζωή μας.
    Ελπίζω;
    Ελπίζω κι εύχομαι για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όλοι έχουμε τους ίδιους φόβους Ρένα μου το πιστεύω. Ελπίζω και εγώ για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και εύχομαι να σταματήσει η κατρακύλα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Πόσο όμοιες μοιάζουν οι αναρτήσεις μας, Άννα, το πρόσεξες κι εσύ; Ενώ εγώ προσπάθησα να κάνω μια απλή καταγραφή τών γεγονότων τού '23, ήρθε κι έδεσε με όσα -πραγματικά, τρομακτικά- αναφέρεις εσύ εδώ. Δεν ξέρω πια τί να πω και κυρίως τί να κάνω, ως πολίτης.. Μερικές φορές νιώθω την ανάγκη να αμυνθώ, με τη μέθοδο τής αποστασιοποίησης, αν και δεν μου κρατά ποτέ πολύ αυτό, ούτε καν το καλοκαίρι, που υποτίθεται πως είμαστε όλοι πιο χαλαροί.. Καλό βράδυ και καλή μας δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα ναι μοιάζουν. Καταπιαστήκαμε με τον κατήφορο που έχουμε πάρει όχι μόνο το '23 που γράφεις εσύ, αλλά όλο και κατηφορίζουμε χρόνια τώρα. Και εγώ αυτό λέω, δεν ξέρω τι να κάνω ως πολίτης. Μιλάω και με όσους μπορώ αλλά το ξέρεις ότι στο τέλος τσακώνομαι; Δεν ξέρω τι έχουμε πάθει....
      Καλή δύναμη που μας χρειάζεται Πέτρα μου

      Διαγραφή
  15. Και εγώ το ιδιο παθαινω Άννα μου.
    Μας εχει παρει η κατηφορα και δεν εχουμε τελειωμο.

    Κική απο το μπλοκ Εκφρασου

    Σε φιλω και σε αγκαλιαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Κική μου και σκέφτομαι πολλές φορές εσάς τις νέες μαμάδες που έχετε μικρά παιδιά πόσο δύσκολο είναι να τα θωρακίσεται!!
      Σε φιλώ κι εγώ Κικίτσα μου

      Διαγραφή
  16. Άννα μου, δε ξέρω γιατί δε μου είχε βγάλει την ανάρτηση σου.
    Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα μας! Μια τρομοκρατία.
    Φταίμε βέβαια και εμείς, σε κάποια πράγματα. Πχ. είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε τη χρήση κινητών και να κάνουμε πράγματα εκτός οθόνης.
    Το μόνο που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε, είναι να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, απέναντι σε όλο αυτό το τρομακτικό, τοξικό, δύσκολο και στενάχωρο που κυκλώνει την κοινωνία μας.
    Είναι εύκολο; Όχι! Είναι πάντα εφικτό; Όχι! Αλλά, όσο μπορούμε ας προσπαθούμε.
    Καλό Σαββατοκύριακο :)
    Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι παθαίνει ο μπλόκερ ή το νιουσλέτερ Μαρίνα μου. Κι εγώ αντιμετωπίζω προβλήματα πολλές φορές. Στο θέμα μας τώρα. Συμφωνώ με όσα γράφεις. Το να θωρακίσουμε τον εαυτό μας είναι δύσκολο πανδύσκολο θα έλεγα γιατί κινούμαστε μέσα σ'αυτό το τοξικό περιβάλλον. Δεν ξέρω, ας προσπαθήσουμε οπως λες και ας ελπίσουμε...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Αννιώ μου πόσοι ταυτιζόμαστε με τους φόβους σου να ήξερες!
    Οι μέρες που ζούμε και δη στην αρχή του χρόνου είναι πραγματικά τρομαχτικές στην αγριότητα τους και έχεις δίκιο να τρομοκρατείσαι.
    Εγώ φοβάμαι περισσότερο την αδιαφορία του κόσμου και την απαίδευτη πραγματικά νεολαία Φαίνεται πως παρακολουθούμε τις ίδιες εκπομπές και τρομάζω με την αμάθεια και την απώλεια των αξιών...
    Κάπου υπάρχει το υπόβαθρο για να γίνονται έτσι άγρια τα ένστικτα του ανθρώπου...
    Εχω την γνώμη ότι η οικογένεια, είναι εκείνη που είναι το αλφα και το ωμέγα της παιδείας!
    Τα παιδιά μας έχουν συνήθως τους γονείς τους για πρότυπα. Δεν ξέρω τι πραγματικά φταίει και έχουμε πάρει αυτήν την κατηφόρα ως άνθρωποι!
    Συμπάσχω μαζί σου Αννιώ μου! καλή Κυριακή να έχεις !
    Θέλω να ελπίζω πως κάπου στο μέλλον ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα και να υπάρχει ένα φως στο βάθος του τούνελ! 🤔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ρούλα μου πιστεύω ότι η οικογένεια ειναι το Α και το Ω της κοινωνίας αλλά πάσχει και ο θεσμός αυτός επίσης. Έχουμε χαθεί ως άνθρωποι με αξίες....
      Ελπίζω και εγώ σε ένα φως στο τουνελ.
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή