Η γέννηση της Αγάπης, έφτασε!

 

πηγή


Έφτασε και η Γιορτή των Γιορτών. Η ομορφότερη ημέρα του χρόνου, τα Χριστούγεννα.

Η γέννηση της Αγάπης, η γέννηση του φωτός που αντιπαλεύεται με το σκοτάδι.

Η γιορτή των ευχών και των ελπίδων.

Λίγες μέρες μετά θα ξεπροβοδίσουμε και τον παλιό χρόνο. Με λάμψη, με χρώμα, με ομορφιά, μα πάνω από όλα με ελπίδα η νέα χρονιά να είναι καλή για όλους.

Ομορφαίνουν οι γιορτές με φώτα και μουσική.

Προκαλούν το δέος που η γέννηση προσφέρει.

Και οι παραδόσεις, αυτές που οι άνθρωποι έφτιαξαν στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων διατηρούνται οι περισσότερες, ίσως ως φολκλόρ μόνο, αλλά δίνουν το χρώμα των ημερών.

Κάθε τόπος, κάθε εθνότητα, έχεις τις δικές του παραδόσεις για τις ημέρες αυτές.

Άλλες χάθηκαν  και λησμονήθηκαν, άλλες διατηρούνται ως θέαμα με σκοπό τη ψυχαγωγία.

Ακόμη και οι σκοτεινές παραδόσεις άλλων λαών, ξεκινούν όλες από την ίδια αφετηρία. Την επιθυμία του ανθρώπου, να διδάξει, να συνετίσει, να ξορκίσει το κακό, να ελπίζει για υγεία και πρόοδο του σπιτικού του.

πηγή

Οι περισσότερες απευθύνονται στα παιδιά, γι αυτό και είναι γιορτή των παιδιών τα Χριστούγεννα, αλλά και σε όσους νιώθουν παιδί.

Ακόμη και οι καλικάντζαροι με τις σκανταλιές τους, οι μάγισσες και τα τέρατα τύπου Κράκεν των βόρειων χωρών, δείχνουν το φόβο των ανθρώπων που έφτιαξαν τις ιστορίες αυτές .Φόβο για τους νεκρούς, για απείθεια στην Εκκλησία που έλεγε ότι δεν έπρεπε να συλληφθεί ή γεννηθεί παιδί το 12ήμερο από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Δείχνουν και την επιθυμία των ανθρώπων να συνετίσουν τα παιδιά, αφού στα καλά παιδιά φέρνει δώρα ο Αη Βασίλης ενώ στα κακά υπάρχει ο αντι /αη Βασίλης στη μορφή τεράτων σκοτεινών και δύσμορφων που παίρνουν τα άτακτα παιδιά στο σακούλι τους.

πηγή


Οι παραδόσεις από τόπο σε τόπο αλλάζουν. Αλλά ξεκινούν όλες από τη θρησκευτικότητα των ημερών. Δες την παράδοση με το ''Χριστόξυλο'', ένα ξύλο που διαλέγει ο νοικοκύρης του   σπιτιού και καίγεται συνεχώς στο τζάκι αυτές τις ημέρες .Κατά την παράδοση το κάψιμο του Χριστόξυλου, βοηθά τον Χριστό να ζεσταίνεται στην φάτνη της Βηθλεέμ. Ο κάθε Μακεδόνας προσπαθεί να καίγεται το Χριστόξυλο του σπιτιού του μέχρι και τα Φώτα.

Και το σπίτι ζεσταίνεται και οι Καλικάντζαροι δεν βρίσκουν σβηστή εστία για να μπουν.

Στην Πέλλα, αναβιώνει ακόμα και σήμερα το έθιμο της “Κόλιντα Μπάμπω”. Οι κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου ανάβουν φωτιές, φωνάζοντας “Κόλιντα Μπάμπω” που σημαίνει “σφάζουν, γιαγιά”. Αυτό είναι ένα έθιμο που αναπαριστά την σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Έτσι η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προφυλαχθούν όχι μόνο από τον βασιλιά Ηρώδη, αλλά και από τα κακά που ίσως επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους. Από τότε, λοιπόν, στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Αλλά και η επιθυμία για προκοπή και τύχη της κάθε οικογένειας γέννησε παραδόσεις

Όπως το ''τάισμα της βρύσης''.  Οι κοπέλες στη Θεσσαλία, τα χαράματα των Χριστουγέννων, αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση “για να κλέψουν το άκραντο νερό” (άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ’ όλη τη διαδρομή). Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την “ταΐζουν”, με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, “κλέβουν νερό” και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Το ρόδι που σπάμε με την αλλαγή του χρόνου,  στην Πελοπόννησο ο νοικοκύρης το πήγαινε στην εκκλησία να το ''λειτουργήσει'' και πηγαίνοντάς το σπίτι του το σπάει για να έχει υγεία και χαρά το σπιτικό αλλά και χρήματα.

Όλες οι παραδόσεις δείχνουν αυτό ακριβώς , ότι οι άνθρωποι απ' όπου κι αν προερχόμαστε, φοβόμαστε το κακό, το σκοτάδι και το άγνωστο, επιθυμούμε σωστά και καλά παιδιά, αλλά και υγεία, χαρά και προκοπή στα σπιτικά μας.

Σε τι διαφέρουμε λοιπόν μεταξύ μας; Λεπτομέρειες που σημασία δεν έχουν. Απλά αυτές οι λεπτομέρειες γιγαντώνονται από εκείνους που μας θέλουν χωρισμένους.

 Στην Καβάλα. στους περισσότερους πεζόδρομους, αλλά και στα πεζοδρόμια, οι έμποροι στήνουν υπαίθριες ψησταριές, τις λεγόμενες φουφούδες και προσφέρουν σε όλους τους περαστικούς ψητά κρέατα και ντόπιο κόκκινο κρασί. Οι παραδοσιακές φουφούδες στήνονται ξανά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη έκταση και από νωρίς το μεσημέρι στήνεται μεγάλη γιορτή με άφθονο κρασί ορχήστρες και υπαίθριες ψησταριές για την υποδοχή του νέου χρόνου πολύ πριν από τα μεσάνυχτα.

Γιατί η γιορτή δεν είναι σωστή και αληθινή χωρίς τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Κι επειδή οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες της Αγάπης, η αγάπη για τον πλησίον μας είναι πρώτο μέλημα

Αγάπη αυτές τις ημέρες για όλους από τον καθένα ξεχωριστά.

Αλληλεγγύη του ενός προς τον άλλον γιατί έτσι τα βάρη ελαφραίνουν

Ανθρωπιά γιατί άνθρωπος χωρίς αγάπη είναι ημιθανής!

Ευχές για υγεία, χαρά και προκοπή στον καθένα ξεχωριστά

Να περάσετε καλά τις γιορτές αυτές και να πιαστούμε χέρι χέρι μια μεγάλη αλυσίδα ανθρωπιάς ελπίζοντας  ο νέος χρόνος μας ξαναφέρει τις αξίες μας

Χρόνια πολλά! 


24 σχόλια:

  1. Κοίτα τώρα!
    Μετά από αυτό το θησαυρό της λαογραφίας, που διάβασα στην ανάρτησή σου, Άννα μου, ρωτώ τώρα εγώ. Δεν θα έπρεπε, σε ένα μάθημα, κάπου στο Δημοτικό ή Γυμνάσιο νωρίς, να διδασκόμαστε αυτές τις παραδόσεις; Λαογραφία, Άννα μου! Τι το πιο όμορφο! Αντί να μαθαίνουμε ...Παλιά Διαθήκη, δεν θα έπρεπε να μαθαίνουμε τις παραδόσεις του λαού μας;
    Κρατώ αυτή σου την ανάρτηση ως εγκυκλοπαιδικό θέμα, κορίτσι μου. Να τη διαβάσω σε όλους εδώ στο σπίτι. Είναι σημαντικό.
    Και λάτρεψα αυτό το υπέροχο ταξίδι σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και πόθο του λαού μας.
    Καλά Χριστούγεννα, Άννα μου. Με υγεία κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου στοιχεία λαογραφίας μαθαίνουν τα παιδιά σχολεία. Περιλαμβάνονται κεφάλαια μέσα στην ιστορία τους αλλά και τη γλώσσα. Μιλούν για παραδόσεις. Κανονικό μάθημα πώς να γίνει; Να μαθαίνουν τα έθιμα άλλων τόπων που έχουν σβήσει;
      Αλλά ναι συμφωνώ Παλαιά Διαθήκη γιατί μαθαίνουμε;
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι παραδόσεις αν και μερικές ανέφερα για να δείξω κυρίως ότι οι άνθρωποι όπου και αν βρίσκονται φτιάχνουν παραδόσεις με κοινό θεμέλιο την επιθυμία για υγεία, προκοπή, ευημερία, πίστης σε αξίες, αλλά και φόβους που έχουμε όλοι τους ίδιους. Δεν διαφέρουμε λοιπόν ...
      Καλές γιορτές φίλε μου
      Να περάσετε όμορφα

      Διαγραφή
  2. «Να πιαστούμε χέρι-χέρι μια μεγάλη αλυσίδα ανθρωπιάς, ελπίζοντας ο νέος χρόνος να ξαναφέρει τις αξίες μας» Την ίδια ευχή θα κάνω και θα νιώσω ευλογία που έφτασα μέχρις εδώ, να θυμάμαι και να νοσταλγώ στιγμές από περασμένα Χριστούγεννα γεμάτες αγάπη, χρώμα και αρώματα. Έτσι υφάναμε μέσα από ήθη και έθιμα την προσωπική, πολιτισμική μας ταυτότητα. Με σεμνότητα και ήθος. Έτσι την μεταδώσαμε στην μετά από μας γενιά και ελπίζουμε παρά τις απαιτήσεις μιας σκληρής πραγματικότητας, να συνεχίσουν με τα ουσιώδη. Γιατί Χριστούγεννα σημαίνουν αναμνήσεις, ψυχική ζεστασιά, ευγνωμοσύνη και αγάπη.
    Καλά, γλυκά Χριστούγεννα Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου γλυκιά αυτές οι αξίες που χάθηκαν αλλά και χάνονται είναι που μας κάνουν ανθρώπους. Σίγουρα τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της αγάπης και οι αναμνήσεις μας που είναι γεμάτες από αγάπη μας συντροφεύουν. Έτσι όπως τα γράφεις είναι, συμφωνώ.
      Καλές γιορτές κορίτσι μου να περάσεις όμορφα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Με πήγες πολύ πίσω Άννα μου, όταν ήμουν παιδί και ο πατέρας μου μας διάβαζε την παραμονή των Χριστουγέννων αποσπάσματα από ένα βιβλίο, δεν θυμάμαι πια, που είχε τα διάφορα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας αλλά και διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Ήταν μαγικές εκείνες οι μέρες των Χριστουγέννων. Να είσαι καλά που μου τα θύμισες και με γλύκανες τόσο πολύ!
    Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι με υγεία χαρά και κάθε ευλογία για σένα και την οικογένειά σου!
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία χρόνια τότε που ήμασταν μικρά και χωρίς σκοτούρες. Ναι κι εγώ θυμάμαι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο να λέμε τραγούδια οικογενειακώς, χριστουγεννιάτικα τραγούδια.
      Χαίρομαι που γλύκανες....το χουμε ανάγκη
      Καλές γιορτές Μαρία μου
      Να περάσεις όπως επιθυμείς
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Κάθε μέρος της πατρίδας μας Αννιώ μου έχει τα δικά του ήθη και έθιμα για τα Χριστούγεννα και είναι πολύ όμορφα που έχουν φθάσει μέσα από γενιές και γενιές μέχρι σήμερα και σε μας, που τα ακολουθούμε ακόμα και συνεχίζουμε, να τα μεταδίνουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Στην επαρχεία τα παραδοσιακά έθιμα τηρούνται με ευλάβεια μπορώ να πω. σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μερικά από αυτά που δεν γνωρίζαμε Αννιώ μου.
    Ας πορευτούμε με αγάπη τις Αγιες μέρες που έρχονται και η γέννηση του μικρού Χριστού ας γίνει το φως της αγάπης και της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο παντού.
    Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα με υγεία και χαρά να περάσεις με τους αγαπημένους σου! την αγάπη μου φιλιααα ✨🎄🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που η επαρχία καλά κραττεί τις παραδόσεις και τις διαιωνίζει. Πολύ μ'αρέσει.
      Μερικά παρουσίασα εδώ Ρούλα μου, μερικές παραδόσεις για να δείξω ότι όλοι οι άνθρωποι όπου και αν βρισκόμαστε φτιάχνουμε παραδόσεις με θεμέλιο το ίδιο, την υγεία, την προκοπή, ακόμη και τους φόβους μας. Καλές γιορτές Ρούλα μου. Να τις περάσετε όπως επιθυμείτε
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Πάμπολλα έθιμα σε όλη την Ευρώπη, όμορφα, που τονίζουν το εορταστικό κλίμα των ημερών και φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στη γιορτή. Αλλά και η Πατρίδα μας δεν πάει πίσω, μόνο που διακρίνω μια υποχώρηση των παλιών με αντικατάσταση νέων εθίμων. Έτσι είναι, η κοινωνία εξελίσσεται και αυτή είναι μια λογική συνέπεια. Φτάνει να μην ξεχνάμε, τι πραγματικά γιορτάζουμε αυτές τις μέρες.
    Καλές γιορτές, Άννα, να τις περάσεις, όμορφα όπως εσύ επιθυμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε πολλά έθιμα Βασίλη μου σίγουρα και η Ευρώπη άλλα τόσα. Και σκοτεινά έθιμα έχει επίσης. Φυσικά υποχωρούν οι παραδόσεις λογικό είναι εν μέρει. Καλό είναι να τις θυμόμαστε και να τις ακολουθούμε , έστω ορισμένες. Αλλά αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι όλες, όσο διαφορετικές και αν είναι πηγάζουν από τις επιθυμίες μας τις ίδιες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι αλλά και τους φόβους μας.
      Καλές γιορτές και σε σένα

      Διαγραφή
  6. Θυμήθηκα που είχα κάνει πρωτοχρονιά στη Γερμανία με το παιδί μου, στο Βερολίνο. Εκεί αλλάζουν χρονιά στους δρόμους, με μουσική, βεγγαλικά, ποτά κλπ. Εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση, πέρα από την οργάνωσή τους, αν και είχε χιονίσει, ήταν πως υπήρχαν ασθενοφόρα σε αναμονή, κάθε μερικά μέτρα, γιατί μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στους δρόμους, κι όλα είχαν κυλήσει τέλεια!

    Στα πιο παραδοσιακά τώρα, ψηφίζω δαγκωτό γιορτές στην Καβάλα, με τα ψητά κρέατα στις υπαίθριες ψησταριές! (ξέρω, είμαι πεζός τύπος 😊 ) Ωραία θεματολογία, Άννα μου! Καλά Χριστούγεννα με Υγεία! 🎄🌟

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάς για το πιο οργανωμένο κράτος κατ'αρχάς και κατά δεύτερον πίνουν πολύ όπως και οι Άγγλοι που ''ξεραίνονται'' μετά στο δρόμο. Αλλά και πολύς κόσμος....Δεν ξέρω αν θα μου άρεσε αλλαγή του χρόνου μέσα στην πολυκοσμία. Ωραία ήταν;
      Ναι της Καβάλας το ε΄θιμο φέρνει τον κόσμο πιο κοντά πιστεύω.
      Σ'ευχαριστώ Πέτρα μου
      Καλές γιορτές

      Διαγραφή
  7. Α, μα πόσα έθιμα γνωρίζεις, αγαπημένη μου Άννα! Και τι ωραία που τα μοιράστηκες μαζί μας! Καλά και άγια όλα, αλλά και εμένα, όπως και την Πέτρα, μάλλον με τραβάει περισσότερο η Καβάλα (είναι και πολύ όμορφη πόλη, να τα λέμε αυτά...) και ένα κοψιδάκι θα το έτρωγα πολύ ευχαρίστως.
    Καλό είναι να κρατάμε τις παραδόσεις μας, είναι κάτι που μας συνδέει με τους προγόνους μας, κρατάω όμως και ένα "αλλά", επειδή πολλές φορές οι παραδόσεις απηχούν αναχρονιστικές αντιλήψεις (μην κοιτάς που σε όλη την Ελλάδα έχουν αναβιώσει ένα σωρό έθιμα, περισσότερο για λόγους τουριστικοοικονομικούς). Σε όλα χρειάζεται μέτρο.
    Όσον αφορά, δε, στο ότι όλα τα έθιμα πηγάζουν από τους ίδιους φόβους και τις ίδιες ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, αυτό εννοείται, στη βάση τους οι άνθρωποι μοιάζουν πάρα πολύ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
    Ανεξάρτητα από όλα αυτά, όμως, σου εύχομαι να περάσεις όμορφες, παραδοσιακές ή λιγότερο παραδοσιακές, γιορτές, με υγεία και όλα τα καλά!
    Πολλά, εορταστικά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ωραία η Καβάλα και εμένα με τραβάει το κοψίδι...αλλά τα έθιμα για τους τουρίστες βεβαίως βεβαίως καλά κρατούν.Ναι φυσικά το ήξερα οτι θα συμφωνούσες, οι άνθρωποι περισσότερα κοινά έχουμε παρά τις διαφορές που μας φόρτωσαν.
      Καλές γιορτές Πίπη μου
      Με αγάπη και υγεία πάνω από όλα
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  8. Ευτυχώς που στην επαρχία τηρούνται ακόμα κάποιες παραδόσεις και έθιμα που έρχονται από παλιά. Είναι πιο αλώβητοι οι άνθρωποι εκεί, λιγότερο φοβισμένοι και σίγουρα πιο ενωμένοι σε τέτοιες γιορτές. Στήνουν γλέντια στους δρόμους, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να γίνει στα ασφυκτικά διαμερίσματα της πόλης. Μάς ταξίδεψες γλυκά σε όμορφους προορισμούς. Και συνυπογράφω αυτή την προτροπή σου για τη "μεγάλη αλυσίδα ανθρωπιάς" και την επιστροφή στις αξίες μας.
    Καλά Χριστούγεννα να περάσετε, υγεία, αγάπη και ευημερία στην οικογένειά σου 🎅🎄💝

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου και στις πόλεις στήνονται γλέντια, σε πλατείες και υπαίθριους χώρους που έχουν μουσική και χορό αλλά άλλο η παράδοση και άλλο ένα γλέντι.
      Η επαρχία ζει πολύ καλύτερα και κρίμα που φεύγει ο κοσμος γιατί δεν υπάρχουν δουλειές
      Καλές γιορτές να περάσεις όπως επιθυμείς

      Διαγραφή
  9. Τι όμορφα έθιμα μοιράστηκες μαζί μας! Πλούσιες οι παραδόσεις, αλλά είναι σημείο των καιρών να τιμούμε παραδόσεις άλλων χωρών πχ χάλοουιν και όχι τις δικές μας γιατί τις θεωρούμε μπανάλ.
    Προσωπικά μου αρέσει να τιμάω τις παραδόσεις και όσο μπορώ το κάνω!
    Τι όμορφες και οι ευχές σου; Ένα αμήν θα πω!
    Καλά Χριστούγεννα Άννα μου! Κάθε καλό σε σένα και την οικογένεια σου!
    Να περάσετε όμορφα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μ'αρέσουν οι παραδόσεις, όχι όλες όμως. Δεν είμαι της υπερβολής. Αλλά ναι άλλων χωρών τιμούμε τις δικές μας θα παραλείψουμες
      Χρόνια πολλά Μαρίνα μου. Πιστεύω να πέρασες όμορφα σήμερα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Καλά Χριστούγεννα με υγεία Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Άννα μου!
    Βλέπω ότι πάλι δεν έμεινε το σχόλιο μου.
    Ωραία τα έθιμα που μας θύμισες και μας γύρισες Χρόνια πίσω.
    Εδώ στη βόρεια Ελλάδα τα αναβιώνουν σε πολλά μέρη.
    Ακόμη και στο χωριό μας , άρχισαν οι νέοι να τα επαναφέρουν.
    Πολύ παρήγορο αυτό.
    Να έχουμε καλή κι ευλογημένη χρονιά.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Ρένα μου. Ναι ξαναγυρνούν οι νέοι στα χωριά και στις παραδόσεις, το βλέπω και στο δικό μας. Καλό είναι ναι.
      Καλή χρονιά εύχομαι κι εγώ με ελπίδα για περισσότερη ανθρωπιά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά, 'Αννα μου! Εύχομαι να πέρασες όμορφα τα Χριστούγεννα με την οικογένειά σου! Πολύ ωραία τα έθιμα που αναφέρεις! Μακάρι να μπορούσαν να διατηρηθούν τα περισσότερα απ'αυτά και να μην σβήσουν σιγά-σιγά! Με το καλό, ο νέος χρόνος να μας φέρει σε όλους ό,τι καλύτερο, αλλά πάνω απ'όλα υγεία, αγάπη και ειρήνη!
    Φιλάκια και Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαριάννα μου. Τώρα είδα το σχόλιο. Καλή νέα χρονιά να ευχηθώ με ό,τι καλό επιθυμείς για σένα και τους αγαπημένους σου
      Φιλάκια

      Διαγραφή