Κραυγή από το χθες!

  


      237η ημέρα του 2073  σήμερα και είχα λεπτή αποστολή. Ήμουν επιφορτισμένος να εμποδίσω αναταραχές που συνέβαιναν κάθε τέτοια μέρα του χρόνου. Αναταραχές που μπορεί να κλυδώνιζαν τους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας μας. 

Κάθε τέτοια ημέρα του χρόνου, τα νερά ποταμών και λιμνών, εκεί που τα λήμματα είχαν αλλάξει  χρώμα και ποιότητα του νερού, εκεί που το τοξικό περιβάλλον σκότωνε ό,τι είχε το θράσος να προσπαθήσει να ζήσει, καθάριζαν. Ή για να το πω πιο σωστά, παραμέριζαν φερτά υλικά και γίνονταν διαυγή.

Πολλοί επιστήμονες μίλησαν για την επήρεια του φεγγαριού  στη Γη και στο νερό της αλλά ο κόσμος δεν νοιαζόταν για επιστημονικές εξηγήσεις. Νοιαζόταν γι αυτό που έβλεπε. Και έβλεπε ο καθένας ένα μικρό παιδί που ζούσε σε έναν τόπο όπως ονειρευόμαστε τον παράδεισο. Τα νερά άνοιγαν ένα παράθυρο σε μια ειδυλλιακή εικόνα που ο κόσμος διψούσε να ζει.

Δύσκολο να εμποδίσεις τον όχλο. Έτσι τον έλεγε το αφεντικό μου. Δύσκολο να τιθασεύσεις τους ''αχάριστους'' όπως τους χαρακτήριζε ο ίδιος. Και ήταν αχάριστοι για εκείνον γιατί ''είχαν όλοι δουλειές. Κανένας άνεργος! Και τι πειράζει αν ο αέρας ήταν τοξικός; Γι αυτό έχουμε τις μάσκες.  Τι θέλουν και ζητούν τώρα, αυτό που οι πρόγονοί μας είχαν και το κατέστρεψαν  σαν περιττό και άχρηστο;΄

 Μήπως να σας περιγράψω   πώς καίγονταν τα δάση κάθε καλοκαίρι; Μήπως να σας πω για ολόκληρα βουνά που καταπατούνταν για να φτιάξουν την πισίνα τους οι πρόγονοί μας; Μα και εκείνοι που δεν είχαν πολλά χρήματα συνέβαλαν στο να φτάσουμε στο σήμερα.

 Όλοι τους πάσχιζαν να εργάζονται διπλά και τριπλά τότε, για  να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα, όχι για να  ταΐζουν τα παιδιά τους, αλλά για να μπορούν να έχουν μια τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο, ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειας, για να έχουν  όλοι τάμπλετ και τα τελευταία μοντέλα τηλέφωνα  κινητά και υπολογιστές αλλά και τόσα γκάτζετ που κυκλοφορούσαν. Όλοι ήθελαν την πληθώρα καλλυντικών, χημικών παρακαλώ, την πληθώρα αξεσουάρ που ''ομορφαίνουν'', όλοι ήθελαν να αγοράζουν παιχνίδια στα παιδιά τους τελευταίας τεχνολογίας.  Όλοι προετοίμαζαν ταξίδια όλο το χρόνο και ήθελαν ταχύτερα μέσα μεταφοράς. Και πώς παράγονται αυτά; Εσάς ρωτώ που είστε αχάριστοι για όσα έχουμε επιτύχει. Παράγονται βιομηχανικά και υπάρχουν επιπτώσεις. Στη φύση, στον άνθρωπο, στα ζώα'' 

Έλεγε και άλλα τόσα στην ομιλία του κάθε τέτοια ημέρα. Πάνω κάτω στο ίδιο σκεπτικό κινούνταν και τα άλλα αφεντικά σε όλη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός πάλι έβγαζε λόγο υποσχόμενος ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα. '' Νοιαζόμαστε μόνο για τον άνθρωπο, γι αυτό σας υπόσχομαι ότι θα βρεθούν λύσεις σε όποια προβλήματα μας ταλαιπωρούν''!

Μα ο κόσμος δεν πειθόταν. Περίμενε να πάει τρεις το μεσημέρι μιας μέρας το χρόνο, που ήταν η ώρα που θα έβλεπε τον παράδεισο να καθρεπτίζεται στο βρώμικο και ρυπαρό νερό. Την επόμενη ώρα θα γινόταν πάλι το τοξικό υγρό περιβάλλον που πλέον γνώριζε και στην όψη και στην οσμή. Εκείνη την ώρα του χρόνου άνθρωποι έκλαιγαν βλέποντας ό,τι έχασαν, φώναζαν ή διαμαρτύρονταν, και στο τέλος γίνονταν βίαιοι. Μάσκες πετάγονταν από τα πρόσωπα, άνθρωποι μεταφέρονταν στα νοσοκομεία, η αστυνομία επενέβαινε για να επαναφέρει την τάξη.

Εγώ έπρεπε να επισκεφθώ τα νερά της περιοχής μου. Κι άλλοι συνάδελφοι σαν και μένα είχαν τον ίδιο στόχο. Να ρίξουμε χημικά στο νερό να θολώσει ώστε αυτή η παρατυπία της φύσης να πάψει να ταλανίζει τους ανθρώπους. Εμείς οι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον,  βγαίναμε έξω στον τοξικό αέρα με τον κόκκινο ουρανό να μας σκεπάζει, από νωρίς. Και συνοδευόμασταν από φρουρά με όπλα που περικύκλωνε την περιοχή για να μην πλησιάσει κανείς.

Ήλθε η στιγμή που γονατιστός θα έπαιρνα το μπουκάλι  με το χημικό από το σάκο μου και θα το έριχνα  στο νερό. Περίμενα μόνο λίγο να πλησιάσει η ώρα για να δράσω

Μα τότε το είδα. Τα νερά καθάρισαν νωρίτερα σήμερα. Και το παιδί απέναντί μου με κοιτούσε έντρομο. 

Έπρεπε να βιαστώ, να ρίξω το χημικό να σβήσει η εικόνα, αλλά μου μαγνήτιζε το βλέμμα εκείνος ο ουρανός και ο ήλιος ο ολόλαμπρος να καμαρώνει για τα δέντρα και τα βουνά, να ζεσταίνει το παιδί και το σκύλο. Κοιτούσα τα καταπράσινα βουνά,  τα πουλιά να πετούν και το χορτάρι να σκεπάζει τη γη και όχι τα σκουπίδια. Αχ τι καθαρή εικόνα είναι αυτή. Και δεν την έζησα ποτέ.



-Ποιος είσαι εσύ που με κοιτάζεις; 

Άκουσα τη φωνή του αγοριού  ολοκάθαρα σαν να ήταν δίπλα μου

-Εσύ ποιος είσαι; Πού είσαι; Πώς έρχεσαι εδώ ως εικόνα μέσα στα νερά;

-Είμαι ο Λεωνίδας Παπασπύρου και ζω στη Ονειρία

-Από ποια εποχή είσαι; 

-2023 έχουμε φέτος και είναι καλοκαίρι

-Πώς και μας βλέπεις μέσα στο νερό;

-Δεν ξέρεις εσύ που είσαι μεγάλος, εγώ μικρό παιδί θέλεις να σου πω;

Αλλά τι είναι εκεί που ζεις; Γιατί τόση σκοτεινιά; Γιατί φοράς μάσκα; Τι χρώμα είναι αυτό που έχει ο ουρανός σου;

Προσπάθησα να απαντήσω αλλά η φρουρά με αγριοκοίταζε.  Ήθελα να του πω πολλά, να προσέξει τη φύση, να μην επιτρέψει να την καταστρέψουν  η απληστία για το κέρδος, αλλά δεν μπορούσα, δεν ήμουν μόνος. Και φοβόμουν!

-Πρέπει να δουλέψω με συγχωρείς δεν μπορώ να συζητώ.

Έβγαλα το χημικό από το σακίδιο στην πλάτη. Προσπάθησα να το ρίξω στο νερό με αργές κινήσεις. Γιατί δεν μπορούσα; Γιατί αισθανόμουν ότι σκοτώνω τον μικρό με το σκύλο του;

Αλλά ο φόβος επικράτησε. Το χημικό απλώθηκε πάνω στο νερό του ποταμού που θόλωσε μεμιάς και άρχισε να αναβράζει. Ο  επικεφαλής της φρουράς το κοίταξε και ειδοποίησε με το κινητό ότι στέφθηκε με επιτυχία η αποστολή. Η εικόνα πλέον δεν υπήρχε.

Μα ό,τι είδα   δεν έμελλε να φύγει από το νου μου.

Ήταν αλήθεια ότι έλεγε το αφεντικό; Οι πρόγονοί μου είχαν αυτόν τον παράδεισο και τον κατέστρεψαν;

Δίπλα μου άκουσα μια ψιθυριστή φωνή '' είδα κι εγώ αυτήν την ομορφιά... πρέπει κάτι να κάνουμε''!

Γύρισα το κεφάλι μου και είδα ένα νεαρό φρουρό να με κοιτάζει.

''Τι μπορούμε να κάνουμε; Τίποτε δεν μπορούμε. Πώς θα ξαναγεννηθεί ό,τι καταστράφηκε;

'' Το βράδυ έλα στο υπόγειο του σχολικού κτιρίου στην πλατεία. Με προσοχή μη σε δει κανείς. Έλα να μιλήσουμε από κοντά και να γνωρίσεις όσους μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες απόψεις.''

''Και πού ξέρεις εσύ ποιες είναι οι απόψεις μου; ''ρώτησα καχύποπτα

''Είδα την αντίδρασή σου όταν μιλούσες στον μικρό. Είδα τα μάτια σου πώς δάκρυσαν. Άκουσα  την ανάσα σου πώς κοφτά και γρήγορα ρούφαγε το χημικό οξυγόνο. Λάθεψα μαζί σου;''

Δεν του απάντησα. Φοβήθηκα. Αλλά δεν μπορούσα να ησυχάσω ως το βράδυ. Κλωθογύριζα στο μυαλό μου τη φράση ''να γνωρίσεις όσους μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες απόψεις''. Ήταν κι άλλοι. Και αυτοί δεν φοβούνταν. Μόνον εγώ;

Όταν η νύχτα έπεσε, τα βήματά μου με οδήγησαν στην πλατεία. Προσεχτικά, κοιτώντας τριγύρω μου. Ακόμη φοβόμουν...

Ένα χέρι στον ώμο με έκανε να τιναχτώ. Ήταν ο φρουρός που με περίμενε. Χαμογέλασε. ''Δεν απαγορεύεται να κυκλοφορούμε έξω, να πηγαίνουμε εσώκλειστοι σε μπαρ για ποτό, έτσι; Μη φοβάσαι λοιπόν και έλα μαζί μου.''

Μπήκα διστακτικά στην αυλή του σχολείου, Κοιτούσα τριγύρω μπας και κάποιος μας παρακολουθεί. Κάμερες υπήρχαν παντού,  αλλά το παλικάρι που δεν ήξερα ακόμη το όνομά του, μου είπε να μην ανησυχώ. Για τα πάντα έχουν προβλέψει.

Κατέβηκα τα σκαλιά του υπογείου. Μπήκα σε μιαν αίθουσα γεμάτη κόσμο. Χωρίς μάσκες με τεχνητό οξυγόνο στην αίθουσα δεν χρειάζονταν. Είδα γνώριμους, δυο γείτονες, μια κοπέλα στο διοικητικό της βιομηχανίας που εργαζόμουν. Είδα και μαγαζάτορες που γνώριζα καλά ή εξ όψεως. Όλοι μου χαμογέλασαν.

Στους τοίχους υπήρχαν εικόνες αλλοτινής εποχής με πουλιά να πετούν πάνω στα δέντρα, να φτιάχνουν τις φωλιές τους, άνθρωποι να κολυμπούν στις καθαρές θάλασσες, πράσινο και καθαρός ουρανός υπήρχε σε κάθε εικόνα. Και κυρίως άνθρωποι χωρίς μάσκες! Ανέπνεαν τον καθαρό αέρα που υπήρχε γύρω τους.

Ο φρουρός με ξεναγούσε. Απαντούσε στις ερωτήσεις μου. Ναι ήταν εικόνες από βιβλία που έχουν κριθεί απαγορευμένα γιατί εξιτάρουν τη φαντασία του κόσμου. Είπαμε, δεν θέλαμε αναταραχές.

Όλοι σιγοκουβέντιαζαν. Τα παράθυρα ερμητικά κλειστά και σφραγισμένα όχι μόνο για να μην μας δουν απέξω, αλλά και για να λειτουργεί ο τεχνητός αέρας μέσα στην αίθουσα.

Χαμογελαστά πρόσωπα, λες και είχαμε γιορτή, αισιόδοξα βλέμματα λες και είχαν βρει τη λύση, με κοιτούσαν και με χαιρετούσαν.

Κανένας δεν είχε φοβισμένο βλέμμα. 

Εκείνοι δεν φοβόντουσαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να βρουν τρόπο να την αλλάξουν. 

Εγώ γιατί φοβάμαι;

Πήρα κουράγιο. '' Πολλοί είμαστε και θα τα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την καταστροφή'', είπε στην ομιλία του ένας κύριος μεγαλύτερης ηλικίας από εμένα.

Επιστήμονες που είναι μαζί μας εργάζονται για τη λύση που τόσο ποθούμε''. Είπε κι άλλα που σε έκανε να ονειρεύεσαι ξανά.

Σήμερα μια νέα μέρα ξεκινά και ίσως οι απόγονοί μας να ζουν σαν το μικρό αγόρι στα διαυγή νερά του ποταμού!

Ίσως... να βρούμε τη λογική που έχασαν οι πρόγονοί μας και εξαιτίας του κέρδους κατέστρεψαν τη φύση. 

Ίσως εμείς είμαστε η γενιά που θα αντιδράσει!

Ίσως!



Αυτή είναι η συμμετοχή μου στο δρώμενο της Μαίρης και της ''Γήινη ματιά''  ,  ''Στείλε μήνυμα''!


Η εικόνα είναι μια από τις 9 που μας πρότεινε.

 

44 σχόλια:

  1. Καλημέρα Άννα μου! Η ιστορία σου είναι υπέροχη, γεμάτη με πλούσιο μήνυμα για όλους μας! Εμπνευσμένη και δημιουργική, μας δείχνει ένα ανατριχιαστικό μα όχι απίθανο να συμβεί, μέλλον. Μπράβο για την ανάρτηση σου που αποτελεί μια εξαίσια εκκίνηση του δρώμενου μας!
    Σου στέλνω τα φιλιά μου χαρούμενη που η δημιουργική σου φαντασία, με γέμισε προβληματισμό και ανησυχία για τον άνθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το συνήθισα πια να ξεκινώ τα δρώμενά σου και είπα να μην χαλάσω το ΄''ε΄θιμο'' χααχαα
      Ευχαριστώ Μαίρη μου για τα όμορφα λόγια σου. Χαίρομαι που σου άρεσε και αναγαλιάζω που το μήνυμα της εικόνας το έδωσα πιστεύω, έντονα.
      Προβληματισμό ήθελα να μας γεμισει- και εμένα μαζί- και χαίρομαι διπλά αν το κατόρθωσα
      Σ'ευχαριστώ και για τα δρώμενα που δεν ξεχνάς να μας προσφέρεις και έτσι δημιουργούμε
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Στα πάντα ο άνθρωπος αν είναι Άνθρωπος μπορεί να βρει λύση γιατί ποτέ δεν είναι αργά!
    Εξαιρετική η συμμετοχή σου Άννα μου και γεμάτη αισιόδοξα μηνύματα!
    Δεν μπορώ να επεκταθώ γιατί γράφω ανώνυμα αφού η wordpress δεν συνεργάζεται με το blogger!
    Είμαι η Στεφανία και στέλνω γλυκά ΑΦιλάκια καρδιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου τι έπαθε η wordpress και ο blogger;Τσακωμένοι είναι λες; Πάντως αφού υπογράφεις το σχόλιο δεν είσαι ανώνυμη κρίμα μόνο που σε εμπόδισε να επεκταθείς.
      Ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο. Λόγια τόνωσης ηθικού!
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Άννα μου.
    Το καλύτερο ξεκίνημα για το νέο μας δρώμενο, που ξεκίνησε η Μαίρη. Το καλύτερο ναι! Και με ένα τεράστιο αγωνιστικό και θετικό μήνυμα ενάντια στην παραίτηση, στο φόβο και την απογοήτευση.
    Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας (;), που σίγουρα σοκάρει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
    Κρατώ, με την καρδιά μου, το πάθος σου για την αντίσταση, την αλλαγή, την ανθρωπιά και έναν καλύτερο κόσμο.
    Να είσαι καλά, Άννα μου, ειλικρινά.
    Φωτεινό εμπνευσμένο διήγημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Γιάννη μου που σε βρίσκει τόσο θετικό η συμμετοχή μου. Η παραίτηση, ο φόβος και η απογοήτευση ποτέ δεν βοήθησαν τον άνθρωπο να πάει μπροστά.
      Ναι είναι επιστημονική φαντασία στο περίπου αλλά πόσο αληθινή μπορεί να γίνει;
      Όλοι μας πιστεύω θέλουμε τον καλύτερο κόσμο αλλά χωρίς να κοπιάσουμε δεν θα τον κερδίσουμε
      Ευχαριστώ πάρα πολύ
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  4. Aνατριχιαστικό το ενδεχόμενο να αποδειχτεί ρεαλιστική η μυθοπλασία σου για το δυστοπικό μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων σχέσεων. Παραλληλίζοντάς το με το 1984 του Όργουελ, όπου η αστυνόμευση της σκέψης ελεγχόταν απ' το "Υπουργείο Αγάπης" σε μια κοινωνία γεμάτη κάμερες, φοβάμαι ότι η ιστορία σου μπορεί να αποδειχτεί και προφητική.
    Άννα μου συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος και τη συμμετοχή σου! Είναι νωπές οι μνήμες απ' την απόλυτη καταστροφή του δασικού μας πλούτου και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι παίζεται στις πλάτες μας.
    Καλό μήνα να έχεις και όμορφη συνέχεια στο δρώμενο της Μαίρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ανατριχιαστικό αυτό το ενδεχόμενο που γράφεις Μαράκι μου αλλά νομίζω ότι είναι ''προ των πυλών'' να γίνει πραγματικότητα.
      Ναι το έχω διαβάσει το 1984 και αστυνόμευση στη σκέψη δεν μπορούν να μας επιβάλλουν αλλά αλλαγή τρόπου σκέψης ήδη το προσπαθούν.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία μου. Χαίρομαι που σου άρεσε. Νωπές είναι οι μνήμες για την απόλυτη καταστροφή ΄του πλούτου της φύσης της πατρίδας και πονάει πολύ
      Καλή συνέχεια και για σένα
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Άννα μου,
    Μας χαρίζεις μια εξαιρετική αρχή στο νέο δρώμενο της Μαίρης και άπλετη τροφή για σκέψη.
    Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό το "κάτι" που θα μας ταρακουνήσει και θα αλλάξουμε νοοτροπία, ώστε αυτός ο καταστροφικός τρόπος ζωής που έχουμε, να μη μας οδηγήσει στην πραγματικότητα που περιγράφεις στην ευφάνταστη και καλογραμμένη συμμετοχή σου!
    Εύχομαι όμως αν υπάρχει, να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, γιατί και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Ήδη η κλιματική αλλαγή, μας χτυπάει πολύ έντονα το καμπανάκι.
    Σε ευχαριστούμε για την τροφή για σκέψη και την υπέροχη συμμετοχή.
    Καλό απόγευμα :)
    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου πάντα μου τονώνεις το ηθικό σε κάθεμου έργο. Χαίρομαι που την αρχή που έκανα τη βρίσκεις εξαιρετική.Μακάρι θα πω και εγώ να ταρακουνηθούμε αλλά μας έχει ταρακουνήσει η φύση, βλέπεις καμιά αλλαγή; Μόνο για τις αποζημιώσεις ενδιαφερόμαστε.
      Μακάρι μακάρι να γίνουμε καλύτεροι δεν έχουμε και άπλετο χρόνο για να αντιστρέψουμε τα πράγματα.
      Εγώ ευχαριστώ πολύ που είσαι πάντα κοντά μου
      Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
  6. Ο χειρότερος εφιάλτης είναι αυτός που περιγράφεις Άννα μου. Ένας εφιάλτης που για τους περισσότερους ανθρώπους φαντάζει πολύ μακρινός. Δεν είναι όμως, αν αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα αλλάζει το κλίμα της γης εξ' αιτίας της αλόγιστης συμπεριφοράς των ανθρώπων.
    Πόσο θλιβερό να βλέπει ο ήρωάς σου τον Παράδεισο μέσα σ' έναν νερόλακκο που λίγο μετά θα βρωμίσει, θα λερώσει ο ίδιος εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία. Και πόσο ελπιδοφόρο το τέλος που διάλεξες για την ιστορία σου.
    Οι επαναστάσεις ξεκινούν μέσα σε μικρά δωμάτια από λίγους. Έτσι προχωράει αιώνες τώρα η Ανθρωπότητα.
    Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου Άννα μου, και για τα δυνατά μηνύματα που πέρασες.
    Καλό βράδυ, τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένας εφιάλτης Μαρία μου και για μένα είμαστε στο κατώφλι του.Ναι αυτό ήθελα να τονίσω, ακόμη και τον παράδειστο του νερόλακκου τον καταστρέφει ο άνθρωπος.
      Το πιστεύω και εγώ, σε μικρά δωμάτια με λίγους γίνεται η αλλαγή. Οι λίγοι γίνονται πολλοί και η επιτυχία είναι πιο κοντά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για το πλούσιο σχόλιό σου σε μηνύματα και όμορφα τονωτικά λόγια
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Πρωτότυπη η συμμετοχή σου Αννα μου για την μόλυνση του περιβάλλοντος,για το κυνήγι του κέρδους σε βάρος των ανθρώπων που λαχταρούν έναν περίπατο στο δάσος να ακούν τα πουλιά και να ζουν σε μια καθαρή ατμόσφαιρα.
    Σπουδαία τα μηνύματα που περνάς μέσα από την συμμετοχή σου .
    Μακάρι να γίνει μια γενική αφύπνιση ώστε να ανατρέψουμε αυτη την κατάσταση.
    Συγχαρητήρια για το υπέροχο κείμενο σου.
    Καλό βράδυ Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βλέπω ότι σου άρεσε. Τα μηνύματα που από μόνη της η εικόνα στέλνει ήθελα να τονίσω με μια μυθοπλασία. Μακάρι Μαρία μου να αφυπνιστούμε και να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της φύσης, δάση, νερά, θάλασσες, ζώα και πουλιά
      Καλό βράδυ
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Άννα μου.
    Συγκλονιστική η ιστορία σου.
    Δυστυχώς μπορεί και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
    Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να ανατρέψουμε αυτή την επερχόμενη καταστροφή.
    Εφιάλτης!
    Κάτι σαν την ταινία Μάτριξ που δεν άντεξαν να την δω ολόκληρη.
    Σε φιλώ κι εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας.
    Γρηγορείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την. Καλη μέρα σου και καλή εβδομάδα επίσης
      Χαίρομαι που βρήκες την ιστορία μου συγκλονιστική. Είναι αυτή η πραγματικότητα γιατί εκεί οδεύουμε αν δεν ξυπνήσουμε.
      Ναι εφιάλτης. Εγώ το Μάτριξ το είδα όλο...και ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι.
      Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ

      Διαγραφή
  9. Περίγραψες με ωμό ρεαλισμό, αυτό που σήμερα φαντάζει ως μια δυστοπική κατάσταση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν απέχουμε και πολύ να φτάσουμε ως εκεί ως πλανήτης. Είμαι όμως αισιόδοξος, μπορεί σήμερα να μην γίνονται τόσα βήματα αναστροφής, όσο χρειάζονται, αλλά μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι υποψιασμένο και κάτι γίνεται, ειδικά στην Ευρώπη. Φτάνει; Φυσικά και όχι! Αλλά όσο οι νεότερες γενιές θα έρχονται στα πράγματα, τόσο πιστεύω ότι τα πολιτικά βήματα τα πολλαπλασιάζονται. Φτάνει να μην είναι αργά!
    Όμορφο κείμενο, με πολλαπλά μηνύματα, όπως ο υπερκαταναλωτισμός μας, το οποίο δικαιολογεί απόλυτα την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό σου.
    Την Καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πολύ φοβάμαι ότι δεν απέχει πολύ αυτή η δυστοπική ζωή που περιέγραψα. Αλλά δεν είμαι όμως αισιόδοξη γιατί χρειάζεται πιστεύω, ριζική αλλαγή για να φτιάξουν τα πράγματα. Χρειάζεται ''γκρέμισμα'' και ξαναχτίσιμο της ζωής που ξέρουμε. Θα γίνει;
      Όμως θα συμφωνήσω ότι γίνονται πολιτικά βήματα αλλά χρειάζονται πολιτικά άλματα,ναι;
      Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου και χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο. Ευχαριστώ για την εκτίμηση που τρέφεις στο πρόσωπό μου με τιμά. Να ξέρεις ότι ανταποδίδω την εκτίμηση πλήρως.
      Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  10. Άννα μου εφιαλτικό το σενάριο, συγχρόνως όμως πρέπει να μας προβληματίσει όλους ότι αν συνεχίσουμε να κατακαίμε τα δάση, να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με χημικά και τόσα άλλα άσχημα δεν απέχουμε και πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Υπέροχη η συμμετοχή σου!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Ελένη μου. Εφιαλτικό αλλά για κει οδεύουμε αν δεν αλλάξουμε στάση ζωής.
      Ευχαριστώ ΄πολύ μάτια μου
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  11. Ναι μπορεί να φαίνεται η ιστορία σου Αννιώ μου σαν ιστορία τρομακτική επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου, πως σε μερικά χρόνια μπορεί να καταλήξει έτσι ο κόσμος.
    Αν δεν κάνουν κάτι οι μεγάλοι αυτού του κόσμου για να μην καταλήξει ο πλανήτης γη σε όπως φαντάζεσαι το μέλλον και εμείς μαζί σου, θα πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η ανθρωπότητα μια μέρα και να πει ΣΤΟΠ σε ότι καταστρέφει την ζωή μας!
    Ουτοπικές ελπίδες είναι και το ξέρω , όμως θέλω να ελπίζω πως υπάρχουν στον κόσμο μυαλά που σκέφτονται ανθρώπινα.
    Η ιστορία σου μας έδωσε φίλη μου, ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα του καιρού μας!
    Πολύ ωραία συμμετοχή Αννιώ μου να είσαι καλά, καλό σου ξημέρωμα φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ειναι Ρούλα μου. Αν δεν ξεσηκωθεί η ανθρωποτητα όπως λες, δεν βλέπω λύτρωση. Η φύση θα συνεχίσει να απειλεί.
      Σ'ευχαριστώ Ρουλίτσα.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  12. Πολύ δυνατό το μήνυμά σου, Άννα μου, και πολύ ζωντανά δοσμένο! Το ευχαριστήθηκα, παρ'όλο το άκρως δυσάρεστο και απευκταίο θέμα του. Μου είχες λείψει, εσύ και η πένα σου.
    Μου άρεσε η αισιοδοξία που διαπνέει το κείμενο, αν και στην πραγματικότητα, δε νομίζω ότι χωράει και τόση αισιοδοξία η ζωή, όπως την έχουμε καταντήσει.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το θέμα Πίπη μου είναι δυνατό, αρα και το μήνυμα. Και αν δεν ανασκουμπωθούμε δεν θα καταφέρουμε τπτ.
      Όχι η ζωή δεν χαρίζει τόση αισιοδοξία όντως. Και χαίρομαιπου σου έχω λείψει και μένα με στενοχωρεί οταν δεν μπαίνω εδώ μέσα αλλά ανωτέρα βία...τα καταφέρνω όμως κι έρχομαι
      Φιλάκια και από εμένα

      Διαγραφή

  13. Εξαιρετική η συμμετοχή σου Άννα μου και γεμάτη αισιόδοξα μηνύματα! Ενα εφιαλτικό μέλλον έχουμε προετοιμάσει για τα παιδιά, τα εγγόνια και τους επιγόνους μας και αν δεν υπάρξει συλλογική αφύπνιση , αυτό το μέλλον , δυστυχώς, θα γίνει πραγματικότητα.....Η υπερκατανάλωση, ο βιασμός της φύσης, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, μας οδηγούν ολοταχώς στην εποχή που περιγράφεις....Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βούληση για την αναστροφή της κατάστασης.... και θέλω να είμαι αισιόδοξη....Χάρηκα πολύ το κείμενό σου και σ΄ευχαριστώ. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κλαυδία μου να σαι καλά. Δυστυχώς έτσι είναι όπως λες χωρίς βούληση δεν αντιστρέφεται η καταστροφή της φύσης.
      Πώ στο μπλογκ σου για τη δική σου συμμετοχή
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Πολύ όμορφο Άννα! καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Your post was a delightful exploration of the topic. Thanks for sharing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω". Το έγραψε ο Καζαντζάκης και συμφωνώ απόλυτα με τη σκέψη του ότι αν ο καθένας "μονάχος του" κάνει κάτι, τότε θα μαζευτούμε πολλοί. Και σίγουρα θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Η ιστορία σου περιγράφει ακριβώς αυτό που ζούμε και αυτό που θα έρθει. Μια δυστοπία, ανθρώπους σε πλήρη σύγχυση. Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες αυτές τις σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι συμφωνώ κι εγώ Γιώτα μου με τον Καζαντζάκη, δική μας ευθύνη. Εγώ σ'ευχαριστώ που ήλθες ως εδώ και άφησες τόσο ομορφο σχόλιο
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  17. Με λυπεί πολύ ότι ενώ γύρω μας υπάρχουν (ακόμα) δέντρα και λίμνες και πουλιά και ζώα, όλοι/α μαζί τρώμε καθημερινά τόσα χημικά.. Οι καρκίνοι θερίζουν, και δε βλέπω από πουθενά φως, αντίθετα, όλα στο βωμό τού κέρδους.. Αυτή η μελλοντική εικόνα που έδωσες τόσο γλαφυρά, είναι -μόνο- πενήντα χρόνια μετά.. Θα ζουν τα παιδιά μας ακόμα, θα έχουν έρθει στον κόσμο τα παιδιά τους, αλλά τα χημικά θα είναι -πολύ φοβάμαι- το μόνο δεδομένο.. Διάβασα με τρόμο μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, οι δομές περίθαλψης και υγείας -ανά τον κόσμο- κινδυνεύουν με κατάρρευση, μιας και οι θάνατοι από όλες τις μορφές καρκίνου, θα αυξάνονται σταθερά. Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να σώσουν τους ανθρώπους, κι ακριβώς αυτό είναι και το ανέφικτο.. 😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως αυτά τα χημικά θα ''μας φάνε''. Θυμάμαι πριν λίγο καιρό πήγαμε σε έναν δερματολόγο γιατί η κόρη μου γυρνώντας από μια εκδρομή με πουλμαν εβγαλε εξανθήματα στο σώμα της. Και ο γιατρός μας είπε ''ζούμε σε έναν χημικό κόσμο. Τα πάντα θα μας πειράζουν. ''
      Ναι οι καρκίνοι θερίζουν και ξαφνικά άρχισαν εδώ και δυο χρόνια να αυξάνονται. Είναι φοβερό κυρίως γιατί δεν εμπιστεύομαι και κανένα ό,τι μας λέει
      Το ξέρω μόνο οι άνθρωποι μπορούν να σώσουν ανθρώπους αλλά πόσο πια;

      Διαγραφή
  18. Πέρασα να σου ευχηθώ με γειά τον γιορτινό στολισμό Αννιώ μου και του χρόνου με υγεία! 🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ρούλα μου σειρά σου τώρα ναι; Να γίνει η γειτονιά μας όμορφη

      Διαγραφή
  19. Χρόνια σου πολλά φίλη μου να σε χαίρονται που σ αγαπάνε και εμείς μαζί τους.
    Να είσαι γερή και χαμογελαστή πάντα. την αγάπη μου φιλιααα! 🧡😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επειδή θα λείψω απ τό Δίκτυο για λιγο καιρό, πέρασα να σου ευχηθώ
    Καλά Χριστούγγενα και καλη χρονιά Φίλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά και να λείψεις όσο θες.Να περάσεις καλές γιορτές όπως τις επιθυμείς. Σ'ευχαριστώ Μορφέα για τις ευχές!

      Διαγραφή
  21. Io abito in uno di quei Paradisi dove l'acqua è cristallina limpida e rotola giù per i se i sentieri che noi chiamiamo Ruscelli e caccia ora e forma delle bozze dove risplende La Faggeta tutta intorno bella la tua storia e accattivante Brava aveva scritto queste parole e ti auguro un buon natale e tanti tanti auguri per il prossimo 2024 Andrea il Montanaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερή που ζεις σε έναν τέτοιιο ονειρεμένο τόπο. Καλές γιορτές με υγεία και ανθρωπιά

      Διαγραφή