''Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…''

 


Μια εικόνα είναι αρκετή να προβληματίσει. Να σκεφθείς τι είναι ο άνθρωπος. Στ'αλήθεια είμαστε το πιο ευφυές και τέλειο δημιούργημα;

Σε μια εταιρεία ζουν δυο μεγάλοι σκύλοι προφανώς φύλακες και προστάτες.

Ήλθε η ώρα του φαγητού. Μια μεγάλη λεκάνη με φαγητό μπαίνει μπροστά στην εταιρεία και οι σκύλοι ζυγώνουν για να φάνε. Μαζί  μ' αυτούς και εφόσον η οσμή ταξιδεύει, ζυγώνουν και τρεις γάτες, δυο πουλιά,  δυο αρουραίοι και μάλιστα μεγάλοι. Κανένα ζώο δεν βλέπει τον εχθρό που όρισε η φύση ως τέτοιον για τον καθένα.

Τρώνε αρμονικά από την ίδια λεκάνη, ήρεμα και αδελφωμένα. 

Κάθεσαι και χαζεύεις την εικόνα. Σου προκαλεί εντύπωση. Γιατί ως άνθρωπος είσαι μαθημένος με το ''δικό σου'' που είναι δικαίωμά σου να το υπερασπιστείς, είσαι μαθημένος ότι το φαγητό δεν το μοιράζεσαι και μάλιστα με εχθρό.

Μάθημα ζωής δίνουν τα ζώα. Εφόσον δεν πεινούν, εφόσον έχουν εξασφαλισμένο φαγητό τι έχουν να μοιράσουν;



Αυτή η εικόνα μου θύμισε ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει παλαιότερα. Εκεί που ζουν οι καμηλοπαρδάλεις, τα λιοντάρια, οι ύαινες. Εκεί που ο νόμος της ζούγκλας επικρατεί και βεβαιώνεσαι πως ο πολιτισμός είναι ανθρώπινο επίτευγμα. Και καμαρώνεις...χμ χμ

Δυο καμηλοπαρδάλεις δείχνει η εικόνα του ντοκιμαντέρ

Η μια πέθανε. Η άλλη κάθεται δίπλα στη νεκρή καμηλοπάρδαλη και όπως εξηγούν οι ειδικοί του ντοκιμαντέρ, πενθεί. Δυο μέρες και δυο νύχτες χωρίς νερό και φαγητό έμεινε δίπλα στη νεκρή.

Εν τω μεταξύ το κουφάρι του νεκρού ζώου τράβηξε σαρκοφάγα της περιοχής. Δυο λιοντάρια κατέφθασαν. Όρνεα ήλθαν από ψηλά. Τρεις λεοπαρδάλεις και 4-5 ύαινες πλησίασαν. Όλα  έμειναν σε απόσταση. Κανένα δεν επιτέθηκε στο άλλο, ούτε στη ζωντανή καμηλοπάρδαλη. Και περίμεναν υπομονετικά. 



Μόλις πέρασαν οι δυο μέρες, η καμηλοπάρδαλη σηκώθηκε και έφυγε. Όσο έκλαψε τη φίλη της, την έκλαψε. Τέλος

Τότε τα δυο λιοντάρια πλησίασαν και άρχισαν  να τρώνε. Μόνον αυτά.  Πήραν και ένα κομμάτι στο στόμα και έφυγαν. Ήλθε η σειρά των λεοπαρδάλεων. Όλα τα ζώα περίμεναν υπομονετικά. Έφαγαν και οι λεοπαρδάλεις. Μετά οι ύαινες. και τέλος ήλθαν για φαγητό τα όρνεα. Δεν άφησαν τίποτε. Κόκκαλα έμειναν να θυμίζουν τη νεκρή καμηλοπάρδαλη.

Εντυπωσιάζεσαι με τα ζώα; Σεβασμός στο πένθος της καμηλοπάρδαλης, σεβασμός στην ιεραρχία, φαγητό υπήρχε γιατί να τσακωθούν μεταξύ τους; 

Κι εμείς; 

Πού συγκαταλεγόμαστε οι άνθρωποι;

Θυμάμαι τις εικόνες και τα βιντεάκια που έχω δει. Άνθρωπος νέος να καλοπιάνει μια γατούλα με φαγητό για να πλησιάσει και όταν το κατορθώνει να τη χτυπά στο κεφάλι με ένα μεγάλο κουτί μπύρας. Γέλια να δεις και ν'ακούσεις

Ανήλικα παιδιά να κρατούν κουταβάκια νεογέννητα στα χέρια και να τα πετούν στον αέρα αφήνοντας τα να πέσουν με πάταγο στο έδαφος. Φρίκη; Μεγάλη ειδικά γιατί πρόκειται για νέα παιδιά

Για να μην πούμε για το παστούρωμα των ζώων, που τους δένουν τα πόδια και δεν μπορούν να κινηθούν, αφήνοντάς τα νηστικά και διψασμένα. 

Για ποιο πολιτισμό μιλάμε;

Δεν θα σου αναφέρω τα βασανιστήρια ανθρώπων από άνθρωπο. Όχι δεν θα αναφέρω σε περίοδο πολέμου τι συμβαίνει, γιατί, πες, η αυτοσυντήρηση είναι δυνατή

Αλλά σε περιόδους ειρήνης, έτσι για το ''γούστο'' του κάθε ανώμαλου;

Ή μήπως το άλλο;... Παρακολούθησε τις ουρές καταναλωτών, εκεί που δίνουν προσφορές ή που μοιράζουν τρόφιμα. Πατά ο ένας τον άλλον. Έχουν τραυματιστεί άνθρωποι και έχουν πεθάνει από το ποδοπάτημα. Ποιος θα περάσει πρώτος. Ποιος θα πάρει το καλύτερο.... Αν είναι δυνατόν!

Πώς είμαστε λοιπόν το τέλειο δημιούργημα;

Μάλλον ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από λάσπη  όπως ξέρουμε, αλλά με τα ζώα που είχε δημιουργήσει πριν, ανάμειξε με τη λάσπη και τα κόπρανά τους. Γι αυτό πολλές φορές γινόμαστε χειρότεροι και από τα κόπρανα των ζώων!

Δεν έχω άλλη εξήγηση!



Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.

Μαρκ Τουαίην


οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

Ο τίτλος οφείλεται στη ρήση αυτή:

Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο…

Μίλαν Κούντερα

35 σχόλια:

  1. Πολύ μεγάλο το θέμα που βάζεις, Άννα μου! Και θεωρώ ότι είναι απόλυτα σωστά όλα. Ο κόσμος των ζώων, αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τη φύση και το "συνάφι" του με αρμονικό, σεβάσμιο, απλοϊκό τρόπο. Τηρεί ευλαβικά αυτούς τους κανόνες, σέβεται τη φύση, την φοβάται, δεν παρεμβαίνει με σκοπό να αλλάξει τη σχέση εξουσίας μαζί της.
    Τα δικά μας συστήματα σκέψης σίγουρα περιλαμβάνουν και το θετικό και το αρνητικό. Το αρνητικό είναι εκείνο που κυριαρχεί γιατί η ανθρώπινη φύση ρέπει στην καταστροφή, στην επιβολή.
    Ακόμα και οι αναφερόμενοι συμβολισμοί, όπως αυτός που αναφέρει ο Κούντερα, είναι απόλυτα σωστοί.
    Την καλησπέρα μου, Άννα μου.
    Νιώθω πράγματι ευγνωμοσύνη, που παρέα με το σκύλο μας, γνώρισα και εγώ τον κόσμο των ζώων. Άλλαξα εντελώς. Γαλήνεψε η ψυχή μου. Έχω άλλη οπτική στη ζωή. Και ειλικρινά ντρέπομαι και φρίττω για εκείνους, που κακομεταχειρίζονται τα ζωντανά της φύσης.
    Καλό Σαββατοκύριακο, κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως μεγάλο το θέμα. Καθημερινά διαβάζουμε ή ακούμε για βασανισμούς ζώων και ανθρώπων. Ίσως γιατί η είδηση φτάνει γρήγορα μέσω διαδικτύου σε μας με όλες τις φρικαλεότητες ενώ παλιά το μάθαιναν τοπικά στο χώρο που συνέβαινε.Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι γίνανε πιο απάνθρωποι τώρα απλά πιστεύω ότι όλα μαθαίνονται πλέον εύκολα. Και το άσχημο είναι ότι οι γνώσεις και η επαφή με τον κόσμο θα έκανε πιο πολιτισμένους τους ανθρώπους αλλά φευ!!!
      Ναι και ειγώ νιώθω ευγνωμοσύνη με το σκύλο μας. Έγινα πιο ήρεμη και ανθρώπινη πιστεύω. Αλλά τα ζώα εξακολουθούν να με εντυπωσιάζουν ενώ οι άνθρωποι σήμερα με τρομάζουν
      Την καλησπέρα μου

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Άννα μου! Το θέμα σου με τράβηξε από την αποχαύνωση μου και τους πόνους μου, και είπα να μπω να δηλώσω την παρουσία μου! Εντυπωσιακό να τρώνε ήρεμα όλα μαζί. Σίγουρα εμείς οι νοήμονες δεν θα φερόμασταν έτσι! Για να μη πω πως αν τύχαινε να περνούσε κάποιος με όπλο μπορεί να σκότωνε και τη ζωντανή καμηλοπάρδαλη! Τα ζώα μας διδάσκουν μεγαλείο! Ένα μεγαλείο που πολλοί δεν μπορούν καν να το κατανοήσουν όχι να το κάνουν κτήμα τους. Εδώ βλέπεις στο διαδίκτυο να σφάζονται ποιος θα επιβάλλει την άποψη του. Κάποτε είχα πάει Χριστούγεννα στο Μουστάκα, να πάρω κάποια δώρα που ήθελα. Το κατάστημα είχε ντύσει κάποιους σαν ήρωες Στρουμφάκια. Την ώρα που ήμασταν στην ουρά του ταμείου. Μπροστά μου ήταν μια μαμά με το γιο της αγκαλιά. Μας πλησίασε η Στρουμφίτσα. Οι στολές τους δεν είχαν άνοιγμα για στόμα, ήταν ζωγραφισμένο, τι τραβάει κάποιος για το ψωμάκι του, και λέει στο γιο της η μάνα και γυναίκα συγχρόνως. ''Κοίτα ένα κοριτσάκι, ένα τέτοιο να βρεις να παντρευτείς που έχει και το πλεονέκτημα να μη μιλάει''. Δεν κρατήθηκα Άννα μου και της λέω ντροπή να μεταδίδεις τέτοια μηνύματα στο παιδί σου που εκτός από μάνα είσαι και γυναίκα. Μου λέει για πλάκα το είπα. Αυτό να το εξηγήσεις στο παιδί σου της λέω που είναι σε φάση σφουγγαριού μέχρι μια ηλικία. Άσε μας χριστιανή μου μου λέει. Και με κορόιδεψε με τη φίλη της. Αυτό είναι το φτωχό, εκδικητικό μυαλό των ανθρώπων χωρίς κρίση. Ξεσπάνε τα απωθημένα τους, και βγάζουν τη κακία τους. Τα φιλιά μου Άννα μου. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μαίρη μας. Σε έχασα. Τι πόνοι λες; Γι αυτό χάθηκες; Ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό και με ανησύχησες τώρα.
      Για το θέμα μας τώρα...τα ζώα μας διδάσκουν μεγαλείο όντως. Όσο για τη μητέρα στο παιχνιδάδικο να γιατί βγαίνουν κάτι αρσενικά μαγκάκια της οκας. Και ταλαιπωρούν και κάθε γυναίκα που είναι μαζί τους. Δυστυχώς τα πάντα από την οικογένεια ξεκινούν.
      Χάρηκα που σε είδα εδώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Άννα μου, γενικά έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τα ζώα. Ξέρω ζωάκια, κυρίως σκυλάκια, που λειτουργούν ως φύλακες των παιδιών. Αλλά σκέψου και πόσες φορές ένα ζωάκι μαμά, "υιοθετεί" άλλου είδους ζωάκι και το ταΐζει.
    Έχουμε πολλά λοιπόν να διδαχτούμε, αλλά ο εγωισμός μας, μας κάνει να μη θέλουμε να διδαχθούμε.
    Συνεχίζουμε παθητικά και επιφανειακά, στον "πολιτισμένο" κόσμο μας, ώσπου η επόμενη συμπεριφορά, η επόμενη βιαιότητα να μας αποδείξουν, πως κάθε άλλο παρά πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε.
    Φιλί γλυκό Άννα μου.
    Ευχαριστούμε για την τροφή για σκέψη :)
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρίνα μου τα ζώα διδάσκουν αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να διδαχθούμε; Τα ζώα δίδασκαν από πάντα αλλά ο άνθρωπος το παιζε κυρίαρχος. Και το χειρότερο είναι ότι οι βασανιστές των ζώων είναι οι ίδιοι βασανιστές των ανθρώπων. Δεν είμαστε πολιτισμένοι απλά ένα λούστρο κρατάμε και εξακολουθούμε να είμαστε αγροίκοι.
      Κι εγώ σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. από αυτές που λέμε ότι δίνουν τροφή για σκέψη. Μια πρόχειρη απάντηση που έχω είναι ότι ο άνθρωπος είναι πολύ πιο πολύπλοκος από τα ζώα. Δεν διαχειρίζεται μόνο τις βιοτικές τους ανάγκες αλλά και πάμπολλες κοινωνικές, σε πολύ ανώτερο βαθμό από τα ζώα. Ύστερα έχει πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της ιδιοκτησίας. Βασικό αυτό, όταν βλέπουμε τον άλλο ως διαρκή απειλή εναντίον μας. Επαιρόμαστε για τον ανθρωπισμό μας μας, κάποιες φορές συμπεριφερόμαστε έτσι, αλλά συγχρόνως δεν βλέπουμε ότι ερχόμαστε σε ευθεία αντίθεση με ότι αυτός επιτάσσει.Γινόμαστε χειρότεροι από τα ζώα, τα άγρια...
    Μεγάλο θέμα Άννα!
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα Βασίλη, φυσικά και ο άνθρωπος είναι το τελειότερο ον στον πλανήτη. Όμως, η συμπεριφορά του γενικά, οι τόσοι που βασανίζουν γελώντας, η βία αυτή που έχει περάσει στους νέους, δείχνει ότι δεν είναι ένστικτο επιβίωσης, Δεν είναι βιοτική ανάγκη. Είναι για διεστραμμένη διασκέδαση πολλές φορές. Και πάντα υπήρχαν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά τώρα που η είδηση φτάνει σε όλους μας απ' άκρη σ'ακρη της γης, τώρα που ο άνθρωπος έχει αποκτήσει γνώσεις και μεγαλύτερο -ίσως-πολιτισμό, καλύτερες συνθήκες ζωής, θα περίμενε κανείς να γίνει πιο ανθρώπινος, με αξίες και αρχές. Αλλά πολύ με ανησυχεί που διαβάζω για συμμορίες νέων, για επιθέσεις, για βία, για διαστροφές. Αντί να μειώνονται όπως θα πρεπε, νομίζω ότι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
      Καλημέρα και σε σένα Βασίλη

      Διαγραφή
  5. Η φύση είναι τέλεια και η όποια δυσλειτουργία της, οφείλεται στη πλεονεξία του ανθρώπου!
    Και ο άνθρωπος γεννιέται τέλειος αλλά η πολιτεία φροντίζει να το ξεχάσει!
    Πώς να αγαπήσει ο άνθρωπος τα ζώα όταν δεν αγαπά τον εαυτό του ούτε και τον συνάνθρωπο του;
    Προσωπικά θεωρώ απάνθρωπο την εκτροφή σε μονάδες ζώων και πολύ πιο στενάχωρο γενικά την κατανάλωση κρέατος... επιλογή είναι αυτή που έχει και τον αντίκτυπο της...
    Ενδιαφέρον θέμα εγείρεις Άννα μου που σηκώνει και πολύ κουβέντα που όμως το blogging δεν το καθιστά εύκολο!
    Στέλνω πολλά πολλά ΑΦιλάκια κατανόησης και αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου για μένα η κατανάλωση κρέατος είναι το λιγότερο. Ο άνθρωπος εκτρέφει ζώα για τροφή τα κακοποιεί όμως από διαστροφή. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Γιατί αυτός ο άνθρωπος κάνει κακό και στον συνάνθρωπό του, στον/στην σύντροφό του/της. Μεγάλο θέμα κυρίως γιατί περνάει όλο αυτό στους νέους που διαμορφώνουν προσωπικότητα και με τρομάζει αυτό
      Φιλάκια πολλά κι από εμένα

      Διαγραφή
    2. Χρόνια Πολλά Άννα μου για τη γιορτή σου!
      Εύχομαι υγεία, αγάπη και χαρά!
      ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς!

      Διαγραφή
    3. Η Στεφανία είμαι αλλά η google κάνει τα δικά της!!!

      Διαγραφή
  6. Από κάτι τέτοιες αφηγήσεις για τις συνήθειες και τους κώδικες των ζώων, αναδεικνύεται η κτηνώδης συμπεριφορά του ανθρώπου και ο βιασμός που έχει συντελεστεί στο περιβάλλον και στους νόμους της φύσης. Αν και όντα με νόηση, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των ζώων τελικά. Τόσος "πολιτισμός" και τεχνολογία, μας έφερε πίσω στην εποχή της λάσπης. Λυπάμαι για τις επόμενες γενιές που θα γνωρίσουν ενδεχομένως τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της πρακτικής. Μπράβο για την ανάρτησή σου αυτή και τους προβληματισμούς που δημιουργεί.
    Με την ελπίδα να νικήσει τελικά το καλό, σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Μαρία μου κι εγώ αυτή τη νέα γενιά πόσο τη σκέφτομαι...Κρίμα τον πολιτισμό μας και τις γνώσεις που ταξιδεύουν ταχύτατα εξαιτίας της τεχνολογίας. Κρίμα. Αλλά τα πρότυπα που επιβάλλει το σύστημα είναι τόσο φτωχά και δίνουν σημασία μόνο στην εμφάνιση που βλέπουμε τα αποτελέσματα. Φταίνε και οι οικογένειες...πολλά φταίνε.Είμαστε όντως κατώτεροι των ζώων
      Με την ίδια ελπίδα σε καληνυχτιζω

      Διαγραφή
  7. Πω πω!
    Φοβερή ανάρτηση Άννα μου!
    Έχω δει κι εγώ πολλές φορές να τρώνε μαζί σκυλάκια και γατάκια και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
    Αυτό για τις καμηλοπαρδάλεις δεν το ήξερα!
    Όσο για τους ανθρώπους, η Μπαρντό είπε ότι γνώρισε τους ανθρώπους κι αγάπησε τα ζώα!
    Όσο μυαλό έχουμε, άλλο τόσο άχρηστο μας είναι!
    Τα ζώα δεν πολεμάνε όπως εμείς ,τους αρκεί ο επιούσιος και για αύριο έχει ο Θεός!
    Μακάρι να το θυμόμαστε κι εμείς κάπου κάπου αυτό!
    Να είσαι καλά και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα μου έκανε εντύπωση με τις καμηλοπαρδάλεις. Το συζητούσα για μέρες με όποιον έβρισκα. Αλλά και τα ζώα που έτρωγαν από την ίδια λεκάνη...τι να πω; Ντρέπομαι ορισμένες φορές που συγκαταλέγομαι στους ανθρώπους.
      Ναι η Μπαρντό δίκιο είχε πολύ μεγάλο δίκιο.
      Το θυμούνται μόνο Ρένα μου οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, οι άλλοι θεωρούν εαυτούς μαγκάκια και έξυπνους. Τι να πω; Απελπίζομαι πολλές φορές
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Να ξέρεις Αννιώ μου με κάτι τέτοιες περιπτώσεις βασανισμού ζώων ή ανθρώπων, που διάβασα στην ανάρτηση σου που τις έχουμε δει, ή τις έχουμε ακούσει, όλοι μας λίγο ή πολύ, πολλές φορές ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος!
    Και ποιος θα αρνηθεί την αφοσίωση ενός σκύλου στον άνθρωπο που τον ταΐζει; με ένα βλέμμα του λέει όσα δεν μπορεί να πει!
    Δυστυχώς θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει ευαισθησία και αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων και είναι τόσο κρίμα να υπερισχύει η απανθρωπιά στον κόσμο!
    Τι να πει κανείς; μόνο μόνο λύπηση για το κατάντημα του ανθρωπίνου γένους.
    Ομως έχω την ελπίδα ότι υπάρχουν και οι εξαιρέσεις και είναι πολλές Αννιώ μου που έχουν την ευαισθησία της αγάπης προς τα ζωντανά αυτού του κόσμου. θέμα πάντα επίκαιρο φίλη μου. καλο σου ξημέρωμα...την αγάπη μου φιλιαααα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ρούλα μου για κατάντια του ανθρώπου πρόκειται ειδικά σήμερα που όλα μαθαίνονται και οι γνώσεις είναι δωρεάν. Όπως το λες κρίμα να υπερισχύει η απανθρωπιά,
      Να σαι καλά Ρουλίτσα μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  9. Παρά λίγο και θα ήταν ένα ζώο ακόμα ανάμεσα στα άλλα ζώα ο άνθρωπος, αν δε διέθετε νου, που το μόνο που του πρόσφερε παραπάνω, ήταν το Χρήμα.. Το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη, που αντικατέστησε ακόμα και το νου.. Δυστυχώς τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτήν τη μικρή λέξη.. Πάντως ενόσω σε διάβαζα, σκέφτηκα τί κατάσταση επικρατεί κάθε φορά στους γάμους, με το που δίνεται το σύνθημα να πάει ο κόσμος στον μπουφέ! 😂 Ποιός είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε! Τα πιάτα ξεχειλίζουν σε βαθμό κλαταρίσματος, κι οι μπουφέδες αδειάζουν σε δευτερόλεπτα! Είναι λόγω πείνας; Σαφώς και όχι. Απλά είναι μια καλή στιγμή που οι άνθρωποι αποκαλυπτόμαστε.. Τύφλα να 'χουν οι τουαλέτες και οι γραβάτες.. Το "εγώ" πλανάται απειλητικό πάνω από κάθε .. μπουφέ. 😊 Ωραίο θέμα άνοιξες, Άννα, σκέψη για τροφή.. Ουπς.. καλέ λάθος, τροφή για σκέψη ήθελα να πω! Καλό σ/κ 🎀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ δεν είναι μόνο το χρήμα...που έχει και μια εξήγηση η αξιοκατάκριτη πράξη, αλλά είναι και έτσι για το γούστο του κάθε ανώμαλου. Κι αυτό είναι φοβερό και να το λέμε.
      Για το μπουφέ στους γάμους χαχαα με έκανες και γέλασα. Απλά πιστεύω γίνεται γιατί είναι τσάμπα. Το τσάμπα και η πλούσια προσφορά του τσαμπέ εχει δέλεαρ για τον κόσμο . Φοβού τις τουαλέτες και τις γραβάτες χαχαχαα
      Καλή σου μέρα Πέτρα μου

      Διαγραφή
  10. Θα μπορούσα να πω άπειρα πράγματα καθώς εχω μεγαλώσει με ζώα και έχω και δύο σκύλους. Ακριβώς αυτή η δήθεν ανθρώπινα ευφυία γεννά και την τερατουργηματική σκέψη. Άποψή μου είναι, προσωπική, πως όσο πιο υψηλή είναι η νοημοσύνη τόσο κακό μπορείς να κάνεις. Άνθρωποι και παιδιά με Νοητική Υστέρηση αν τα παρακολουθήσεις, είναι αθώα. Το ίδιο και οι ενήλικες. Το βλέμμα τους έχει εκείνη την απόλυτη αθωότητα που μήτε ο άνθρωπος του Παραδείσου δεν είχε. Αρα τι καταλαβαίνουμε; όσο πιο ψηλό iq τόσο πιο επικίνδυνος γίνεσαι γιατί κάνεις πολύπλοκες σκέψεις, πονηρές κτλπ. Δεν έχουμε την αγνή αγάπη των ζώων. Έχω πατησει τη φουκαριάρα τη σκυλίτσα μου καταλάθος και πάντα με έχει φιλήσει. Τον άνθρωπο τον χαιδεύεις και σου δαγκώνει το χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Συμφωνώ μαζί σου, δεν έχω να προσθέσω κάτι απλά να πω ότι ο άνθρωπος έχει νοημοσύνη άρα κατανοεί τις επιλογές που έχει. Ο δρόμος του βασανισμού των άλλων μόνο ψυχασθένεια -κατά μένα- δείχνει. Και να γίνεται για το χρήμα, άντε να πεις υπάρχει αιτία, αλλά έτσι για να περάσει η ώρα ή για να δείξουν τη μαγκιά τους ή για να πάρουν λάικ είναι τρομαχτικό.
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  11. Εχει δικιο ο Μαρκ Τουαιην, για μενα ο ανθρωπος ειναι ο ιος της Γης!
    Υπάρχει πολυς κόσμος που θελει να κάνει το καλο..
    αλλα το σύστημα τους στερεί την δυνατότητα
    Δυστυχως τα πντα γίνονται λογο χρηματαος..
    Στις καινουργιες γενιές τι θα πουμε για την καταστροφή της Γης?
    Οτι ηταν απαραιτητη για το καλο της.. οικονομίας?

    ΥΓ. Αν θες Αννα ριξε μια ματια εδω:
    https://morfeasprosopika.blogspot.com/2014/11/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες ξανά morfeas. Θα επισκεφθώ το λινκ που μου έδωσες σ'ευχαριστώ για την τιμή.
      ΓΙα το θέμα μας τώρα...είναι απλούστατο να τα ρίχνουμε όλα στο χρήμα. Ναι γι αυτό γίνονται τα πάντα αλλά ο άνθρωπος βασανίζει και για το γούστο του. Αυτό δεν καταπίνεται καθόλου.
      Ο Τουαίην είχε δίκιο, είμαστε σίγουρα ο ιος της Γης και γιατρειά δεν υπάρχει
      Όσο για την καταστροφή της Γης τι θα πούμε; Μα απλούστατα ο καθένας θα πει οτι φταίει ο άλλος, το σύστημα, η ανάγκη αλλά όχι ο εαυτός μας!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
    2. Τι να πω, Εχεις Δικιο
      Περασα, αν και λίγο αργά, να σου πω μια καλημέρα
      Σ ευχαριστώ για τα σχόλια!
      Ήταν Υπέροχα!!!

      Διαγραφή
    3. Σ ευχαριστώ, θα τα λέμε. Το ιστολόγιό σου είναι ενδιαφέρον. Θα το ξεφυλίσσω να είσαι σίγουρος. Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  12. Διάβασα κάποιες απαντησεις σου στα εδω σχολια κι εχεις πολυ συγκροτημένη σκεψη
    Γράφεις πολύ ωραία!!
    Κάποτε είχα ιστορίες με ναρκωτικά.. φαντάζομαι οτι κάτι θα έχεις διαβάσει στο blog μου
    Στη δουλειά μέχρι πριν απο κάμποσα χρόνια μου έκαναν μεγάλο ψυχολογικό πόλεμο κάποιοι "ασήμαντοι" προϊστάμενοι, αλλά επηρέαζαν την λήψη αποφάσεων όσο αφορα το προσωπικό (αν θες κι έχεις χρόνο ρίξε ματιά εδώ: https://morfeasprosopika.blogspot.com/2015/06/bullying.html οτι γράφω είναι ΑΛΗΘΕΙΑ συνέβη)
    Πριν 5 με 6 χρόνια είχα ένα ατύχημα με τη μηχανή και μου συμπαραστάθηκε το διευθύνων προσωπικό κάτι λίγο παραπάνω από ανθρώπινα.. είχα μηνει καπου 6 μήνες εκτός δουλειάς
    Να μη πολυλογώ πρόσφατα έγραψα μια ευχαριστήρια δημοσίευση
    Αννούλα θα με ενδιέφερε ένα σχόλιο σου

    Σ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μορφέα για τα καλά σου λόγια. Έχω αφήσει σχόλια, όπου μπορούσα και ορισμένα που διάβασα δεν άφησα γιατί ο χρόνος είχε παρέλθει...Γράφεις από την ψυχή σου και το σέβαομαι απεριόριστα. Καλή δύναμη πάντα!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Ανουλα
    Σ 'ευχαριστώ για το σχόλιο σου
    έχουν ιδιαίτερη σημασία για μένα
    ειδικά στη συγκεκριμένη δημοσίευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχοντας γνωρίσει τον Παύλο και ξέροντας τα τραγούδια του
    έκανα μια ανάλυση των στίχων ενός συγκλονιστικού τραγουδιού
    απο τον δίσκο φλου που κυκλοφόρησε το 1979
    Ο δίσκος αυτός θεωρείτε ορόσημο στην Ελληνική ροκ σκηνή

    ΥΓ. Γιατί δε δημοσιεύεις κάτι, έτσι να ξέρουμε πως είσαι καλα,
    πιο παλιά υπήρχαν Φίλοι του blog και τους έχω χάσει κι αναρωτιέμαι
    εαν είναι καλα.. αν έχουν πεθάνει..
    Δε ξέρω καθώς έχουν χρόνια να αναρτήσουν και Ολα είναι πιθανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν λέω τίποτα Άννα. Με κάλυψες απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. All the Nature.images usually are fabulous. I like so much your selection in this article.

    ΑπάντησηΔιαγραφή