Καλή Μεγαλοβδομάδα!

 


Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, εβδομάδα των Παθών και πλησιάζει η Ανάσταση του Κυρίου.

Φέτος θα περάσουμε το Πάσχα εντός της πόλης για λόγους ανωτέρας βίας. 

Συνήθισα να πηγαίνω στην εξοχή χρόνια τώρα, στο εξοχικό του πατέρα μου. Ακόμη και ο εκκλησιασμός στην επαρχία είναι καλύτερος, αισθάνομαι περισσότερη πνευματικότητα όπως οι ημέρες αυτές απαιτούν και προσφέρουν.

Μετά την απαραίτητη καθαριότητα του σπιτιού συνήθιζα να μαζεύω αγριολούλουδα. Ξεχυνόμουν στα γύρω χωράφια και μάζευα τα πολύχρωμα κεντίδια της γης. Μαζί με κλαδιά αγγελικής από τον κήπο μας γέμιζα τα βάζα της βεράντας.

Μ' αρέσει η επαρχία αυτές τις ημέρες.



Θυμάμαι στο χωριό στην Κεφαλονιά όταν ζούσε η πεθερά μου, τέτοιες μέρες είχε ασβεστώσει τις μάντρες, τους εξωτερικούς τοίχους και ένα περιθώριο γύρω στην αυλή.

Την πρώτη φορά που την είδα είπα να δοκιμάσω και εγώ. Εντάξει δύσκολο δεν φαινόταν. Βούταγε την μπατανόβουρτσα με το μεγάλο κοντάρι μέσα στον κουβά με τον ασβέστη και πέρναγε τον τοίχο. Σιγά το σπουδαίο, σκέφτηκα.

Με άφησε να δοκιμάσω κι εγώ. Το αποτέλεσμα; Γέμισε πιτσιλιές η αυλή ενώ δεν έπρεπε και με έστειλε γρήγορα να αλλάξω και να πλυθώ γιατί θα με κάψει ο ασβέστης, έτσι μου έλεγε, αφού είχα γεμίσει και εγώ πιτσιλιές 

Μου άρεσαν οι άσπρες αυλές και μάντρες. Όλα τα σπίτια ασβεστώνονταν. Για καθαριότητα και ομορφιά, γιατί οι μέρες το επέβαλλαν να είμαστε και εξωτερικά καθαροί όπως και εσωτερικά.

Το ασβέστωμα χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια των επιδημιών και για απολύμανση. Τότε που  φάρμακα δεν υπήρχαν και ο κόσμος πέθαινε από επιδημίες. Πάντα υπήρχαν επιδημίες, κατά καιρούς, στην ανθρωπότητα.

Το ξέρεις ότι οι δικτατορίες που πέρασαν από τη χώρα μας επέβαλαν το ασβέστωμα; Κυρίως λένε οι πληροφορίες για ομοιομορφία!!

Πλησιάζει Πάσχα λοιπόν και πρώτη φορά στην πόλη μετά από χρόνια, θα αλλάξουμε συνήθειες. Βέβαια ξαναπεράσαμε Πάσχα με την καραντίνα στην πόλη,   αλλά δεν το λαμβάνω υπόψη. Ήμασταν αιχμάλωτοι εντός του σπιτιού μας. Είχε κι αυτό τη δική του γοητεία.

Άλλες συνήθειες υιοθετήσαμε πλέον.

Όταν ήμουν μικρή, τέτοια μέρα η μητέρα μου έπιανε τη μαγιά για τα τσουρέκια που θα έψηνε αύριο. Και Μ. Πέμπτη το βάψιμο των αυγών. Πάντα κόκκινα. Γιατί μαρτυρούν, μου έλεγε, το αίμα του Κυρίου που έσταξε επάνω στα αυγά της Παναγιάς που πήγε πεσκέσι στους φρουρούς του Ιησού και κοκκίνισαν. Κόκκινα τα βάφω και εγώ πάντα. Κανένα άλλο χρώμα δεν χρησιμοποιώ.



Αλλά ούτε κουλούρια, ούτε τσουρέκια φτιάχνω. Τώρα η ενοχοποίηση της ζάχαρης και των βουτύρων μας έκαναν να απέχουμε από την κουζίνα τέτοιες μέρες. Και πόσο όμορφες μυρωδιές κατέκλυζαν το σπιτικό μας!!

Απλά και όμορφα θα περάσουμε, οικογενειακά, τις γιορτινές ημέρες.

Πάω να φτιάξω τις λαμπάδες μας!

Εύχομαι να περάσετε όλοι με χαμόγελα και αγαπημένα πρόσωπα γύρω σας το Πάσχα.

Καλή Ανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας


32 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα Άννα μου με υγεία και όμορφες στιγμές!
    Με χαμόγελα, μυρωδιές και χρώματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε Πάσχα Άννα μου, είναι και διαφορετικό και αυτό δεν εξαρτάται πάντα από τις επιθυμίες μας αλλά από το πώς μας τα φέρνει η ζωή!
    Με δυσκολία γράφω γιατί έχει χαλάσει το pc μου και το δανεικό δεν μου επιτρέπει πολλά πολλά αλλά μπορώ με όλη μου την καρδιά, να ευχηθώ καλή Ανάσταση- Ανάταση καρδιάς με φως, υγεία και αγάπη!
    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς και αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Στεφανία μου.
      Χάλασε το πισι σου;;; Ωωωω ελπίζω να φτιάχνεται γιατί και οι τιμές τσιμπάνε για καινούργιο.
      Σ'ευχαριστώ πολύ να σαι καλά

      Διαγραφή
  3. Είμαι η Στεφανία- ainafets και κάνω υπομονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και σε γνώρισα Στεφανία μου. Τα ΑΦιλάκια σου είναι σήμα κατατεθέν σου!

      Διαγραφή
  4. Aυτό με το υποχρεωτικό ασβέστωμα απ΄τους χουντικούς, δεν το ήξερα. Είχαν μανία τελικά αυτοί οι "άνθρωποι" με τον ασβέστη και το γύψο.
    Αννούλα μου, γλυκάθηκα με το φλας μπακ που κάνεις στο νησί. Οι μνήμες είναι που μας σώζουν απ' το άγλυκο παρόν. Με λιγότερη ζάχαρη, αλλά με το πείσμα να μαστορεύουμε λαμπάδες, αυγά και καθετί που μας φτιάχνει τη διάθεση, έτσι πορευόμαστε στην εποχή της μαυρίλας.
    Ολόψυχες ευχές για χαμογελαστές γιορτές, καλή Ανάσταση!

    (η λαμπάδα απ' τα χεράκια σου; Υ π έ ρ ο χ η !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι έχω διαβάσει. Με χωροφύλακα ασβέστωναν τότε. Ναι ασβέστη και γύψο όπως τα λες, αδυναμία τους.
      Ναι οι αναμνήσεις έντονες όσο μεγαλώνουμε και όσο βλέπω πόσο στεγνώνουμε από γλύκες και μυρωδιές και χαμόγελα.
      Να σαι καλά
      Ευχαριστώ για τις ευχές
      ΦΙλάκια

      Διαγραφή
  5. "Καλή Ανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας..."

    Κράτησα την τελευταία σου ευχή. Έτσι δοσμένη με τη γλυκύτατη αυτή φράση. Μού άρεσε πολύ η αναφορά, το αντικείμενό της και ο προσδιορισμός του. "Κάθε πτυχή της ζωής μας".
    Και πήρα, μία προς μία, τις προτάσεις σου, καθώς κάθε μία απ' αυτές είναι και ένα ταξίδι στις μνήμες μας. Μεγαλώνουμε, Άννα μου. Μάλλον... μεγαλώσαμε. Και οι μνήμες της παιδικής μας Πασχαλιάς έρχονται να αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον στη νόησή μας από αυτές του παρόντος χρόνου.
    Αφουγκράστηκα τα αισθήματά σου για το άπλωμα της ζήσης σου στην Πασχαλινή εξοχή. Δεν το έχω ζήσει, όμως έχω ζήσει, ένα προς ένα, όλα όσα ανέφερες. Στο πατρικό μου σπίτι, που φέτος, δεν υπάρχει πια. Έφυγε και αυτό για να γίνει ανάμνηση. Μαζί με την ασβεστωμένη αυλή, τα κουλούρια, τα αυγά, τα τριαντάφυλλα για το σταυρό το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Τα κεριά για το σταυρό επίσης της ίδιας μέρας.
    Το ασβέστωμα μπορεί να το επέβαλαν οι χουντικοί, δεν ξέρω, το είχα ακούσει τότε αλλά ήταν όμορφο. Και υγιεινό.
    Ψυχούλα μου, καλή Ανάσταση να σάς ευχηθώ με όλη μου την καρδιά.
    Ευχαριστώ για τη θέρμη που σήκωσε στην καρδιά μας, τούτη εδώ η γραφή σου.
    Υ.Γ. Η λαμπάδα σου, όπως πάντα, λάμπει. Και του χρόνου στο εξοχικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλώνουμε σίγουαρα αλλά συγχρόνως και στεγνώνουμε Γιάννη. Χάσαμε μυρωδιές, γέλια, φωνές, χάσαμε φύση και γειτονιές...νομίζω αναντικατάστατα είναι όχι μόνο τα χρόνια που έφυγαν.
      Ναι ξέρω ότι και εσύ τα έζησες ή τουλάχιστον παρόμοια.
      Ναι οι χουντικοί, Μεταξάς και Συνταγματαρχαίοι αλλά και η Φρειδερίκη επέβαλαν ασβέστωμα με χωροφύλακα παρακαλώ.
      Ευχαριστώ για τις ευχές
      Ξέρω τα καλά σου αισθήματα
      Αμην θα πω του χρόνου στο εξοχικό
      Τα φιλιά μου
      Θα τα πούμε βέβαια

      Διαγραφή
  6. Όμορφη αναδρομή, σε χρόνια και καταστάσεις που όλοι θυμόμαστε με μια γλύκα στην καρδιά. Σήμερα όχι μόνο μεγαλώσαμε αλλά άλλαξαν και οι συνήθειες μας και οι ημέρες αυτές δεν έχουν πια την εορταστική "αίγλη" που κάποτε τα περιέβαλε. Ίσως αυτή η απλότητα να είναι και καλύτερη τελικά.
    Καλό Πάσχα, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Βασίλη μου αν χαρακτηρίζεται η εορταστική μας διάθεση από απλότητα ή απλά στεγνώσαμε σαν άνθρωποι και τίποτε δεν μας αγγίζει...αληθινά δεν ξέρω.
      Το ότι μεγαλώσαμε και άλλαξαν οι συνήθειες είναι γεγονός.Θυμάμαι όμως τους γονείς μου και τους φίλους τους στη ηλικία τους, ότι συνέχιζαν όπως έμαθαν στα νιάτα τους. Οι ίδιες συνήθειες τις ημέρες αυτές κι ας είχαν μεγαλώσει κι εκείνοι περισσότερο απο μας....
      Τέλος πάντων, θα ευχηθώ καλές γιορτές όπως τις προτιμάς με υγεία και αγάπη πλάι σου

      Διαγραφή
  7. Καλά, εγώ βρίσκομαι σε κατάσταση σύγχυσης αυτές τις ημέρες.. Ενώ νοσταλγώ έντονα όσα περιγράφεις κι εσύ πιο πάνω, δεν κάνω σχεδόν τίποτα για να μπω έστω και λίγο, σε αυτό το κλίμα. Αν το ήθελα (πολύ) θα μπορούσα να "βουτήξω" έστω και στο ελάχιστο, σε κάποιες από αυτές τις συνήθειες ή τα έθιμά μας. Θα τα πούμε και πριν από το Πάσχα, Αννούλα. Καλή Μ.Παρασκευή 🐇🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς να μην νοσταλγείς βρε Πέτρα μου. Καταλαβαίναμε γιορτές τότε. Εγώ πάλι κάτι κάνω αλλά δεν φτάνω τη μαμά μου. Αυτή είναι η αλήθεια.
      Θα τα πούμε ξανά ναι
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  8. Καλή Ανάσταση, Άννα μου! Υγεία και δύναμη σου εύχομαι!
    Ανεβαίνετε κι εσείς έναν Γολγοθά! Είθε να χαμογελάτε, παρά τους αγώνες!
    Την μπατανόβουρτσα τη χειριζόμουν για χρόνια καλά εγώ, καθώς έκανα διάφορα
    στην αυλή, από μικρή. Ήταν έθιμο να ασπρίζω εγώ, ο καλλιτέχνης του σπιτιού! ☺
    Κάθε Πάσχα ήταν πιασμένη η μέση μου, αλλά θυμάμαι πώς καμάρωνα Μ. Παρασκευή
    βράδυ (καθώς δούλευα, δεν προλάβαινα νωρίτερα τα τελευταία χρόνια) τα άσπρα
    κυκλάκια μου και μου φώναζαν όλοι "Μύκονοςςςς!". Τελευταία χρονιά το '18, αφού
    μετά η αυλή αναβαθμίστηκε και δεν με αφήνουν να ασπρίσω τίποτα! Μου έχει λείψει
    όλο αυτό...
    Καλό Πάσχα, με αγάπη, χαρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις θυμάμαι τις φωτογραφίες σου με τη μπατανόβουρτσα . Φοβερό αυτό που έκανες σκυμένη σε τόση αυλή.
      Ναι ανεβαίνει πολύς κόσμος ένα Γολγοθά αλλά ευτυχώς για εμάς πάνε καλά τα πράγματα οπότε ελπίζουμε να συνεχίζουν έτσι
      Καλό Πάσχα Αριστέα μου να σαι καλά

      Διαγραφή
  9. Και το πιο απλό πράγμα, Άννα μου, όσο απλό κι αν φαίνεται, θέλει την τέχνη του! Όσο για τις συνήθειες, είναι μεν δεύτερη φύση, αλλά μπορούν και μερικές φορές επιβάλλεται να αλλάζουν. Εξάλλου, πέρα από τα εθιμοτυπικά που αφορούν το σύνολο, ο καθένας συνήθως έχει τη δική του προσωπική "παράδοση". Δεν πειράζει που θα μείνετε στην πόλη φέτος, είναι όμορφα όταν οι περισσότεροι έχουν φύγει και σε αφήνουν στην ησυχία σου, θα δεις τι ωραία που θα περάσετε.
    Καλή Ανάσταση, με υγεία. Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι επιβάλλεται να αλλάζουν συνήθειες και παραδόσεις ακόμη αλλά σαν να γίναμε ζόμπι νομίζω...σαν να υπνοβατούμε όχι εξ αιτίας της αλλαγής αλλά επειδή δεν έχουμε επαφή με τα θέλω μας και τις δυνατότητές μας.
      Ναι δεν πειράζει που θα μείνουμε στην πόλη, εχω καιρό να μείνω αλλά να τώρα που σου γράφω ετοιμαζόμαστε για τον επιτάφιο.Σ'ευχαριστώ Πίπη μου
      Καλό Πάσχα με αγάπη
      Φιλάκια

      Διαγραφή

  10. Είναι όντως πολύ διαφορετικό το Πάσχα στην πόλη απ'ότι στην εξοχή, 'Αννα μου, αλλά εύχομαι να το περάσετε όμορφα!
    Κι εμείς πάλι, που ζούμε στην εξοχή, φέτος θα είμαστε ολομόναχοι αφού η κόρη μας με την οικογένειά της έφυγαν στο εξοχικό και ο γυιός μας έκανε την έκπληξη πως πάει να γνωρίσει τα μελλοντικά 'πεθερικά' του! Παρόλο που έχασα πρόσφατα τον αδελφό μου, θα έχουμε λοιπόν χαρές σύντομα! Και αυτό μετράει πολύ περισσότερο! Παρά το πένθος, έβαψα και λίγα αυγουλάκια, αλλά κουλουράκια και τσουρέκια ούτε κάν!
    Καλή Ανάσταση και καλή Λαμπρή!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να περάσετε καλά παρόλο που τα παιδιά θα λείπουν. Και τα θερμά μου συλληπητήρια για τον αδελφό σου. Κρίμα.
      Καλά έκανες και έβαψες τα αβγά σου ...αυτό με το πένθος εγώ ποτέ δεν το κράτησα.
      Καλή Ανάσταση Μαριάννα μου
      Να σας φέρει κάθε καλό

      Διαγραφή
  11. Άλλη αίσθηση το Πάσχα στο χωριό. Έχω επισκεφτεί κι εγώ χωριά και έχω παρόμοια βιώματα με αυτά που περιγράφεις. Αλλά και η Αθήνα έχει την ομορφιά της.
    Καλή Ανάσταση και Λαμπρή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία είναι Ράνια μου παντού όταν η διάθεση είναι καλή. Απλά λέω ότι οι παραδόσεις που μας άφησαν οι δικοί μας χάνονται σιγά σιγά
      Καλή Ανάσταση κορίτσι μου. Με υγεία και αγάπη

      Διαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη Άννα μου.
    Και η πόλη έχει τα καλά της όταν λείπουν οι περισσότεροι.
    Μπορείς να την περπατήσεις διαφορετικά.
    Υγεία να υπάρχει κι όλα τα άλλα τα προσσρμόζουμε
    Αυτ με το ασβέστωμα το θυμάμαι ούτε εγώ αλλά όχι γιατί ήταν υποχρεωτικό.
    Νόμιζα για καθαριότητα και για το πια νοικοκυρά θα το κάνει καλύτερα.
    Δεν δοκίμασα ποτέ πάντως να το κάνω.
    Εύχομαι Ανάσταση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως λες.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Ρένα μου.Σίγουρα το Α και το Ω είναι η υγεία και όλα τα άλλα στο χέρι μου όσο το δυνατόν.
      Να σαι καλά και να περνάς όπως επιθυμείς
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη Αννιώ μου εμείς που δεν έχουμε χωριό, μόνο από αφηγήσεις δικές σας μπορούμε να καταλάβουμε πόσο όμορφα είναι να έχεις αναμνήσεις από εκεί. Αλλά όταν είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στην πόλη, προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες της ζωής που ζούμε και που μεγαλώνοντας αλλάζουν.
    Αν έχουμε τους αγαπημένους μας κοντά, δεν έχει σημασία που θα είμαστε με καλή διάθεση μπορούμε να περνάμε όμορφα οπουδήποτε.
    Πέρασαν κι όλας οι μέρες τελείωσε και το Πάσχα και σιγά σιγά θα μπούμε στην καθημερινότητα μας
    με τις δυσκολίες και τις ευκολίες της.
    Ας φωτίζει το Αναστάσιμο φως τις καρδιές μας και να τις γεμίζει αγάπη, που είναι η κινητήριος δύναμη του κόσμου Αννιώ μου την αγάπη μου φιλιαααα 🤗🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ρούλα μου. Καλά περάσαμε όντως δίπλα στους αγαπημένους μας. Αλλάζουν οι συνήθειες πραγματικά αλλά ορισμένες μου λείπουν.
      Χριστός Ανέστη κι από εδώ. Κάθε καλό εύχομαι στο σπιτικό σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Τι ωραία που είναι τα έθιμα και πόσο πολύτιμα να τα κρατάμε! Χριστός Ανέστη καλή μου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας. Σε εγκατέλειψα θα λες...αλλά η σκέψη είναι εκεί στο έργο σου που έχω αφήσει ατελείωτο. Έχω τρεχάματα δεν σε ξεχνώ όμως
      Χρόνια πολλά και καλά αναστάσιμα Ιφιγένεια
      Σ'ευχαριστώ που ήλθες και εδώ

      Διαγραφή
    2. Μην αγχώνεσαι καλέ. Όλοι έχουμε τρεξιμο. Εγω σχεδόν δεν παιρνω ανάσα. Μεταπτυχιακό, δουλειά και εκμάθηση ξένης γλώσσας. Μία τρέλα. Την ερευνα ίσα που προλαβαίνω να την κάνω γιατί ξεκίνησα και νέο ιστορικό. Ο καθένας έχει τις δουλειές του!

      Διαγραφή
    3. Δεν αγχώνομαι Ιφιγένειά μου. Απλά στο λέω για τα τρεχάματα και μακάρι να είχα τα δικά σου αλλά είναι θέμα υγείας (νεφροπαθής σύζυγος που αρχισε καθάρσεις) . Τρεχάματα άγχους κυρίως
      Θα τα πούμε...

      Διαγραφή
    4. Από θέματα υγείας μη φοβάσαι δεν λείπουν ούτε από μας από εδώ...Ξέρω πώς είναι να έχεις και αυτά τα άγχη...δυστυχως....πρέπει να εχουμε πίστη και υπομονή....Έχω περάσει και γω δύσκολες στιγμές...τα άλλα τρεχάματα είναι τα εύκολα τα οποία όμως ερχονται πακέτο και με τα υπόλοιπα...καλό κουραγιο σου ευχομαι και όλα να σας πάνε καλά!

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ Ιφιγένεια μου...Είναι υπέροχο πλάσμα!

      Διαγραφή