Σκαρφαλώνοντας την Οίτη

 Στους οδηγούς τους ταξιδιωτικούς η Οίτη αναφέρεται ως ένα υπέροχο οικολογικό δάσος που λίγοι το γνωρίζουν. Μετά από την επίσκεψή μας εκεί, εύχομαι   να εξακολουθούν να το γνωρίζουν λίγοι.



Πηγαίνοντας την πρώτη χειμερινή μας εξόρμηση το νέο έτος στην Παύλιανη, που ξαπλωμένη μέσα στα έλατα της Οίτης,  με τα πέτρινα  σπίτια της που ''φυτρώνουν΄΄ ανάμεσα στα έλατα, σε ένα καταπράπρασινο τοπίο, μέσα στα νερά που ρέουν στα μικρά ποταμάκια και τους καταρράκτες, καταγοητεύτηκα.



Αν και φύγαμε με ανοιξιάτικο καιρό, δεν έλαβα υπόψη το υψόμετρο, ούτε τα λίγα χιόνια που είχαν απομείνει, εκεί που οι ακτίνες του ήλιου δεν έφταναν  να ζεστάνουν και το κρύο με διαπέρασε.


Το πάρκο της Παύλιανης, το φυσικό της πάρκο, με τα  πόταμάκια με νερό,  με αιώρες και κούνιες πάνω από το νερό που ρέει, είχε πολύ κόσμο. Βέβαια ο χειμώνας και τα χιόνια που δεν είχαν λιώσει εκεί, δεν βοηθούσε να απολαύσεις, αν μάλιστα δεν ήσουνκαλά ντυμένος, ούτε να συμμετέχεις σε διάφορες δράσεις.
Έχει και δρόμους πεζοπορίας η Παύλιανη, αρκετών χλμ που οδηγούν και σε καταρράκτη, αλλά τα δρομάκια χωμάτινα και βρεγμένα, ήταν γεμάτα λάσπη.


Έχουμε πραγματικά υπέροχες ομορφιές  στη χώρα μας παντός καιρού. Και η Παύλιανη έχει επισκέπτες από όσο έμαθα, όλο το χρόνο. Γι αυτό και οι ξενώνες και  οι ταβερνούλες,  είναι γεμάτα, ενώ η προσπάθεια των κατοίκων να ομορφύνουν και το πιο αδιάφορο σημείο και μάλιστα με χιούμορ, δείχνει την αγάπη τους για τον τόπο τους.
Ως και τα παγκάκια ήταν γραμμένα με έξυπνες ατάκες και φιλοσοφημένες.



Το πάρκο έχει και κρεμαστή γέφυρα με πλήκτρα από πιάνο και ταμπέλα που γράφει ''γέφυρα μουσικώνει''!



Δες μερικές παρεμβάσεις...έτσι για να χαμογελάσουμε λίγο

Η προηγούμενη φωτο καταγράφει την πορεία της ζωής...το α'μπουκάλι είναι το μπιμπερό και το τελευταίο ο ορός...(ανατριχιαστικό)!


Κοίτα σε μια γωνία αδιάφορη έκατσαν και ζωγράφισαν έξυπνη εικόνα χιουμοριστική.



Γεφυρούλες, ως και μονοπάτια από κομμένους κορμούς δέντρων ανάμεσα στα νερά που τρέχουν, ολοκλήρωναν την ειδυλλιακή εικόνα,




Η διαδρομή υπέροχη. Γυρίσαμε από Καμμένα Βούρλα αλλά πήγαμε από Θήβα

Είδαμε και τον λέοντα της Χερώνειας!


Αν δεν έχετε πάει στην Παύλιανη, να πάτε, αξίζει τον κόπο. 

Κι αυτό το δάσος, το δάσος της Οίτης, υπέροχο, παρθένο μπορείς να πεις...ας μείνει έτσι!

28 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω πάει, αλλά πήγα μέσα από το post σου και σε ευχαριστώ για την όμορφη βόλτα, που τόσο φιλόξενα μας χάρισες.
    Από την αφήγηση σου, φάνηκε πόσο το απόλαυσες.
    Να 'σαι καλά, να βρεις και άλλες αφορμές για απόδραση μέσα στο 2023 :)
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας Μαρίνα μου έχεις τη ζωή μπροστά σου. Αξίζει τον κόπο
      Ναι το απόλαυσα. Ξέρεις, στις 2 του Γενάρη πάντα λόγω επετείου γάμου φεύγουμε είτε μονοήμερη απόδραση είτε πολυήμερη, δηλ ως 4 μέρες έχουμε φύγει.Όποτε μπορούμε εκείνη την ημέρα θέλουμε να αποδράσουμε στη φύση. Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα μας
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Μήτε εγώ έχω πάει, Άννα μου. Δυστυχώς οι εκδρομές μου είναι ανύπαρκτο είδος στη ζωή μου. Μόνο παλιότερα κάποιες διακοπές, που και αυτές έχουν διακοπεί οριστικά.
    Δεν πειράζει. Μαθαίνουμε για την ομορφιά της φύσης και της πατρίδας μας, ο ένας από τον άλλον. Τις ευκαιρίες και τις εξορμήσεις του.
    Εξαίρετη η Παύλιανη, όμορφες οι εικόνες σου. Πολύ σωστά όλα τα μηνύματα των κατοίκων. Λατρεύω τους κατοίκους που αξιοποιούν τον τόπο τους χωρίς να ξεπουλάνε ή να τον υπερεκμεταλλεύονται.
    Πέντε μπουκάλια είναι η ζωή ναι, πολύ σωστά.
    Άννα μου, ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου για το ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου ακόμη έχεις ολόκληρη οικογένεια στην ''πλάτη'' σου, δυστυχώς στη σύνταξη πρέπει να παιδιά να έχουν φύγει από τη βοήθειά μας για να μπορούμε να κινηθούμε...
      Ναι είναι εξαίρετη η Παυλιανή...κι εγώ αυτούς τους κατοίκους τους λατρεύω κυρίως τους θαυμάζω.
      Να σαι καλά Γιάννη μου

      Διαγραφή
  3. Έχω πάει και έχω περάσει και αρκετές φορές γιατί ακόμα πιο πάνω είναι το χωριό του άντρα μου. Δυστυχώς δεν έχω πάει να δω το πάρκο που έχουν φτιάξει μέσα στα έλατα με όλες αυτές τις ατάκες που λες....πρέπει να είναι πολύ ωραίο !!!!! Και εξαιρετικό παγωτό φτιαγμένο με τοπικά βέβαια προιόντα !!!!! Έχει η χώρα μας ομορφιές μοναδικές !!!!!! Εύχομαι να κάνεις κι άλλες τέτοιες αποδράσεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι τυχερή που είσαι!Από χωριό της Οίτης ο άντρας σου;Υπέροχα...
      Παγωτό ε; Καλοκαίρι πρέπει να πάω να το δοκιμάσω...
      Σ'ευχαριστώ Ράνια μου

      Διαγραφή
    2. Είναι απ το Δάφνο, πάνω στα Βαρδούσια, 1050 υψόμετρο. Έχουμε περάσει πολλές φορές από Παύλιανη και συνεχίζουμε.....είναι μαγευτικές διαδρομές !!!!!

      Διαγραφή
    3. Υπέροχα Ράνια μου μ'αρέσει πολύ η περιοχή από εκεί

      Διαγραφή
  4. Όμορφη γραφή και πολλές οι φωτογραφίες, έτσι που ήρθα κι εγώ κοντά σε αυτόν τον μαγευτικό τόπο. Δεν τον έχω επισκεφτεί, η περιγραφή σου με κάνει να θέλω να το κάνω, ποτέ δεν ξέρεις.
    Την Καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βασίλη μου
      Φυσικά μπορείς να πας δεν είναι απίθανο, δεν είναι πολυέξοδο, λίγο μακριά απο σένα αλλά εχεις φτάσει πιο μακριά εσύ...
      Στο εύχομαι να πας...
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  5. Πόσο υπέροχο μέρος; Μπήκα στο ίντερνετ και είδα και ανοιξιάτικες φωτογραφίες (τέλειες!), γιατί μπορεί να έχω ταξιδέψει αρκετά (και) στην Ελλάδα, αλλά δεν έχω πάει στην Οίτη, αν και το εύχομαι. Μπράβο και στους κατοίκους τής περιοχής που αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα τους. Άντε, Αννούλα, "βουρ" για τα επόμενα ταξίδια και σύντομα! Καλό μεσημεράκι⭐🎁✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας Πέτρα μου. Κι εγώ έχω γυρίσει την Ελλάδα αλλά συνήθως καλοκαίρι και επιλέγουμε νησιά ή παραθαλάσσια μέρη. Βουρ για τα επόμενα ναι τι καλά!
      Καλό βράδυ Πετράδι μας

      Διαγραφή
  6. Αυτά είναι !!!! Τέτοιες εξορμήσεις τις λατρεύω, τόσο όσο ήμασταν στην Ελλάδα όσο και τα τελευταία χρόνια στον Καναδά, πάντα τις έχουμε ως πρώτη επιλογή ψυχαγωγίας.
    Δεν έχουμε πάει, λατρεύω τις επιγραφές που είναι γραμμένες με το χέρι, όμως σίγουρα στην Παύλιανη υπάρχει καλλιτεχνική φλέβα με εξαιρετικό χιούμορ!.
    Η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται διεθνώς γνωστή για τους καλοκαιρινούς νησιώτικους κυρίως προορισμούς της, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσφέρεται για υπέροχες διακοπές όλο το χρόνο... και αυτόν τον τουρισμό τον έχει. Πιστεύω πως ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σε μικρές σχετικά αποστάσεις μπορεί να εκπροσωπήσει και τις 4 εποχές.
    Πάω να ξαναδώ τη γάτα με τον ποντικό γιατί μουσικώνει μελωδικό κύμα γέλιου χαχαχαχαχα
    Ούμε ούμε ούμε, σας ευχαριστούμε, αντέ άντε άντε, να μας ξαναπάτε !!!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μ'αρέσουν και μάλιστα το χειμώνα αλλά συνήθως επιλέγουμε νησιά ή παραθαλάσσια μέρη και απο άνοιξη ως φθινόπωρο. Αλλά στην επέτειό μας, όποτε μπορούμε εξορμούμε για μια ή τρεις ημέρες σε χειμερινούς προορισμούς. Και ναι έχει για όλο το χρόνο προορισμούς η Ελλάδα . Βοηθά και ο καιρός γι αυτο. Σου μουσικώνει κύμα γέλιου ο ποντικός ε; Και δεν μπόρεσα να βγάλω φωτο όσα έχουν γράψει σε διάφορα σημεία...Ευφυείς κάτοικοι!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Απλά ένα τεράστιο Ευχαριστώ για το υπέροχο αυτό ταξείδι και να σκεφτείς πως λόγω γρίπης έχω να πάω μήνες στην εξοχή... η τελευταία φορά ήταν μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι!

    ΑΦιλάκια ευγνωμοσύνης και χαράς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ μεγρίππη; Εγώ με γαστρεντερίτιδα!! Χαίρομαι που σε ταξίδεψα...Περαστικά και μια δρασκελιά είναι το καλοκαίρι, υπομονή
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Όμορφες διαδρομές, με μεγάλο ενδιαφέρον, πνιγμένες στο πράσινο. Όμορφη και η αφορμή γι αυτό το ταξίδι. Να είστε καλά και με κάθε ευκαιρία να ταξιδεύετε στις ομορφιές της Ελλάδας!
    Καλημέρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως όμορφες οι διαδρομές και η αφορμή πάντα. Σ'ευχαριστώ πολύ μάτια μου
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  9. Τι υπέροχα μέρη έχει η Ελλάδα πραγματικά σε ξεκουράζουν και μόνο να τα κοιτάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Νατάσσα μου όπως τα λες. Καλή χρονιά εύχομαι

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω πάει ποτέ μου στην Οίτη. Γοητεύτηκα από τη γέφυρα με τα πλήκτρα
    και από τη φωτογραφία με τα μπουκάλια! (Εξαιρετικό!☺)
    Αχ θα ήθελα κι εγώ μια εξόρμηση οπουδήποτε! Ζήλεψα!
    Πολλά φιλιά, Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πας όποτε μπορέσεις. Ναι οι εξορμήσεις είναι απαραίτητες να γεμίσουν οι μπαταρίες σου και ειδικά για σένα και όσα περνάς, είναι γιατρικό
      ΦΙλάκια

      Διαγραφή
  11. Άμα έχουν αγάπη & μεράκι οι άνθρωποι, φτιάχνουν τέτοιους μικρούς παραδείσους. Απ' τα ωραιότερα σημεία του χάρτη μας, τα μέρη που πήγατε, Άννα μου. Δεν μας έχουν απομείνει και πολλά δασικά πάρκα δίχως τις ανθρώπινες "παρεμβάσεις", και εύχομαι ολόψυχα να παραμείνουν αγνά και ανέπαφα όλα όσα αντέχουν ακόμα.
    Τις θερμές ευχές μου για την επέτειό σας, να είστε γεροί και αγαπημένοι και να απολαμβάνετε διαρκώς τέτοιες μικρές αποδράσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές Μαρία μου
      Ναι λίγα δάση μας έμειναν και με ανησυχεί που όλο και περισσότεροι τα επισκεπτόμαστε τελευταία. Ας ελπίζουμε να μείνουν ανέπαφες αυτές οι ομορφιές
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  12. Είχα δει αυτόν το όμορφο τόπο την Παύλιανη και το πόσο όμορφα τοπία έχει, Αννιώ μου από τα ταξίδια που έχει κάνει ο Ευτύχης και την ταξιδιωτική εκπομπή του. Του είχε κάνει εντύπωση σαν χωριό και οι χιουμοριστικές ζωγραφιές του. Οπως και η γεφυρούλα με τα πλήκτρα του πιάνου.
    Ωραία αφορμή για εξορμήσεις...πάντα να βρίσκετε όμορφες αφορμές!
    Πολύ ωραία επιλογή για βόλτα κάνατε...έχει τόσα όμορφα μέρη η πατρίδα μας! Ενα διαμάντι είναι όπου και να κοιτάξεις, αρκεί να την προστατέψουμε από τις ορδές των βαρβάρων.
    Καλή εβδομάδα να έχεις Αννιώ μου, να περνάς όμορφα φιλιααα! 🤗😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το είχα δει τον Ευτύχη...κρίμα και τον παρακολουθώ.Σ'ευχαριστώ Ρούλα μου να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Πολύ όμορφο οδοιπορικό Άννα μου και οι φωτογραφίες ζηλευτές.
    Μας πήρες μαζί σου στο ταξίδι. Στην ομορφιά των δέντρων και τους ήχους του νερού.
    Να είσαι πάντα καλά.
    Σε ευχαριστώ για το όμορφο ποίημά σου που διάβασα στο συμπόσιο ποίησης.
    Καλή σου μέρα, καλή χρονιά μάτια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Κι εγώ σ'ευχαριστώ για την παρουσία σο υεδώ που την είδα σήμερα....συγνώμη γι αυτό. Να σαι καλά πάντα να δημιουργείς και εσύ να μας ταξιδεύεις με τους στίχους σου τόσο λυρικά ψηλά στ'αστέρια που κατοικείς και ακόμη πιο πάνω
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή