'''Βουνό του Λυκαυγούς''!

 Ο μεγαλύτερος λόφος της Αθήνας! Σημείο ψυχαγωγίας, συνάντησης, ανάσας οξυγόνου, που απλώνεται στα πόδια του όλη η πρωτεύουσα, όμορφη μια και τη βλέπεις από ψηλά, αθόρυβη και ρομαντική, ένα σημείο που πάντα είχε σημασία για τους κατοίκους της πόλης και όχι μόνο.

Λυκαβητός , που πήρε το όνομά του ή επειδή το πρώτο φως του ήλιου τον λούζει κάθε πρωί, από το λύκη +βαίνω, το βουνό του Λυκαυγούς. Ή κατ΄'αλλους, επειδή η γύρω περιοχή είχε λύκους, ή εξαιτίας των λύκων που φυτρώνουν στο λόφο και που λύκοι κατά τον Φαλίνο τον  Ατθιδογράφο είναι το κρίνος της Ίριδας. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν λόφος του Αγχεσμού.



Και πώς δημιουργήθηκε; (Σιγά μην άφηναν οι αρχαίοι χωρίς εξήγηση την ύπαρξη του λόφου.) Που λέτε λοιπόν, η Αθηνά ξέρετε ότι αντιπαθούσε το σεξ. Όταν πήγε μια ωραία ημέρα στον Ήφαιστο για να παραγγείλει νέα όπλα, εκείνος ένοιωσε έντονη σεξουαλική επιθυμία. Τον απέκρουσε η θεά μας, αλλά εκείνος την πήρε από πίσω. Κουτσαίνοντας ο καημένος την έφτασε κάποια στιγμή και η Αθηνά τον χτύπησε με το δόρυ της. Αλλά δεν γλύτωσε από το σπέρμα του που έπεσε στο πόδι της. Πήρε λοιπόν η Αθηνά μια τούφα  μαλλί και το σκούπισε και το πέταξε στη γη. Η Γη έμεινε έγκυος και γέννησε το παιδί του Ηφαίστου, που το παρέδωσε στη θεά να το αναθρέψει, κρυφά από τους άλλους θεούς. Τον ονόμασαν Εριχθόνιο , από το έριο =μαλλί και χθων=γη. Πήρε λοιπόν η Αθηνά, ένα κιβώτιο ή πιθάρι και με δυο φίδια για παρέα το έκλεισε μέσα το μωρό, σφράγισε το κιβώτιο ή το πιθάρι και το παρέδωσε στις κόρες του Κέκροπα με εντολή να μην το ανοίξουν.

Ήφαιστος αριστερά, η Γη που δίνει το μωρό στην Αθηνά


Συνέχισε λοιπόν η θεά μας τη δουλειά της. Ενώ είχε κερδίσει την Αθήνα από τον Ποσειδώνα, ξεκίνησε και εκείνη ως πρώτη διδάξασα την ανάπλαση της πόλης της. Πήρε από την Παλλήνη ένα κομμάτι βράχο και ήθελε να οχυρώσει την Ακρόπολη, ή κατ΄αλλους να σηκώσει το ναό της στην Ακρόπολη πιο ψηλά, να φτάνει στα ουράνια. Έμαθε στο δρόμο ότι το κουτί ανοίχτηκε και οι κόρες του Κέκροπα όταν αντίκρισαν το μωρό, τρελάθηκαν και έπεσαν από την Ακρόπολη. Την είδηση την έφεραν κοράκια που λόγω των άσχημων μαντάτων, από τότε είναι μαύρα...(Όλα εξηγούνται στην αρχαία ελλ. Μυθολογία)!

Ο βράχος που κρατούσε η Αθηνά, από το ξάφνιασμα της είδησης της έπεσε από τα χέρια και έγινε ο λόφος του Λυκαβηττού!!

Η Αθηνά όμως έτρεξε να σώσει το παιδί, που το έκλεισε στο Ερεχθείο -γι αυτό ονομάστηκε έτσι- και το ανέθρεψε μόνη της!!

''Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Αθήνας, που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε άποψη του τοπίου της, και αιχμαλωτίζει από την πρώτη στιγμή την προσοχή του ξένου, είναι η κωνική κορυφή  που βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την Ακρόπολη, κορυφή στεφανωμένη με τον μικρό ναό  του Αγίου Γεωργίου που αγναντεύει από ψηλά την πόλη από τη βορειοανατολική πλευρά της''

                                                               William Martin Leake

                                                             The Topografhy of Athens...

Ο λόφος έχει δυο ναούς. Του Αγίου Γεωργίου  που κτίστηκε το 18ο αι., στη θέση παλαιότερου βυζαντινού..Με την πάροδο των χρόνων μεγάλωσε ο ναός. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τα μέσα του 19ου αι. μόνασε εκεί δίπλα στο ναό, σε κελί που έχτισε ο ίδιος, ο ιερομόναχος Εμμανουήλ Λουλουδάκης που τάφηκε στο λόφο.

Υπάρχει και ο ναός των Αγ. Ισιδώρων, που είναι στη δυτική πλευρά του λόφου. Ο ναός ο αρχικός κάηκε το 1929 και χτίστηκε ξανά νέος ναός στο κοίλωμα αυτό της φύσης.

Γιατί ιδρύθηκε ο ναός ; Λέει μια παράδοση ότι βρέθηκαν στη σπηλιά οστά ενός ασκητή που κρατούσε την εικόνα των Αγ. Ισιδώρων. Άλλη παράδοση θέλει να συναντιούνται στο χώρο της σπηλιάς, οι Πατέρες της Εκκλησίας, Βασίλειος και Γρηγόριος.

Από το ιερό του ναού υπάρχει σπηλιά που οδηγεί στη περιοχή του Γαλατσίου! Λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τους χριστιανούς την εποχή της Τουρκοκρατίας.Στην εποχή της κατοχής απαγορεύτηκε να λειτουργεί ο ναός ενώ οι Ιταλοί σύλησαν το εκκλησάκι.

 

''Θαρρώ τινάχτηκαν οι μπαρουταποθήκες'', είπε παριστάνοντας τον ειδήμονα κάποιος, ενώ έδειχνε με το δάχτυλο του κατά τον Άγιο Ισίδωρο, που οι φήμες εδώ και χρόνια τον ήθελαν να στέκει φρουρός και να προστατεύει μια μυστηριώδη σήραγγα στα σπλάχνα του Λυκαβητού, στην οποία ο Μεταξάς, βέβαιος ότι ο εχθρός δεν θα βομβάρδιζε την Αθήνα, είχε φυλαγμένους χιλιάδες τόνους εκρηκτικών υλών, που με την Κατοχή πέρασαν στα χέρια των Γερμανών''

                                         Φραντζής Φρατζισκάκης

                                       Ενθυμού  και μη λησπόμνει...

 

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στο τι ''τράβηξε'' με τις ανθρώπινες επεμβάσεις ο Λυκαβητός. Κι ακόμη δέχεται ανάπλαση...

πηγή:

 ΑΘΗΝΑ

Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία

Θανάσης Γιοχάλας

Τόνια Καφετζάκη

 


27 σχόλια:

  1. Τι όμορφες πληροφορίες μας χάρισες Άννα μου.
    Πανέμορφος ο Λυκαβητός και χάρηκα που έμαθα περισσότερα γι' αυτόν.
    Μπράβο σου.
    Πάντα οι αναρτήσεις σου έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Είτε πληροφορίες, είτε υπέροχες ιστορίες, είτε κομμάτια της γραφής και της φαντασίας σου.
    Στέλνω πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαρινάκι μου που τις βρήκες χρήσιμες τις πληροφορίες. Αγαπώ το Λυκαβηττό και πρόσφατα διάβασα για τις αναπλάσεις που ανέλαβε ο Δήμος και βρήκα αφορμή να γράψω γι αυτόν
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Μα τι όμορφο αφιέρωμα, σε ένα λόφο που στέκει αντίκρυ στην Ακρόπολη και για τον οποίο, όπως μας αποδεικνύεις, γνωρίζαμε ελάχιστα. Προσωπικά έχω ανέβει, μικρός, θυμάμαι λίγο τον Άη Γιώργη και το τελεφερίκ, αλλά ξέρω και για τους χαρμόσυνους κανονιοβολισμούς από την κορφή του.
    Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια!
    Την Καλή μου, μέρα, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω είναι αγαπημένος μου λόφος Βασίλη. Αν και έχω ανέβει αρκετές φορές, εν τούτοις το ακριβό εστιατόριο και το ακριβό εισιτήριο τελεφερίκ είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Ναι οι κανονιοβολισμοί στις εθνικές επετείους μας είναι κανόνας πια. Θα δούμε τη συνέχεια...
      Καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
  3. Ένα όμορφο άρθρο για έναν αγαπητό λόφο της Αθήνας. Πολύ χρήσιμες και οι πληροφορίες που μας έδωσες Άννα μου, μπράβο. Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τον αγαπώ τον Λυκαβηττό Γιώργο μου. Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλό μεσημέρι

      Διαγραφή
  4. Για φαντάσου πόσα μυστικά κρύβει ο αγαπημένος λόφος!
    Και να φανταστείς παρόλο που τον ατένιζα για επτά χρόνια αφού έμενα απέναντι, ποτέ δεν μου κίνησε την περιέργεια να μάθω την ιστορία του!
    Τι χαρά Άννα μου που η έρευνα έχει και συνέχεια!
    ΑΦιλάκια με χίλια ευχαριστώ για την πρωτοτυπία της ανάρτησης σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πολλά κρύβει ο λόφος μας Στεφανία μου. Χαίρομαι που σου κίνησε το ενδιαφέρον. Θα τα πούμε και στην συνέχεια
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Ωωωωω πιάνω στασίδι και κάθομαι στην αυλή σου εδώ Άννα μου. Ανοίγω τις σημειώσεις μου να καταγράψω τις πληροφορίες. Λυκαβηττός λοιπόν σήμερα! Ναι, εμβληματικό βουνό της Αθήνας.
    Δεν ήξερα τις αναφορές αυτές και έμαθα πολλά πράγματα στην αφήγησή σου.
    Μου τη δίνει αυτή η ανέραστη η Αθηνά! Μου τη δίνει πολύ! Άσε μας κυρά μου, με το υφάκι σου και την ανεραστιά σου. Απαπαπαπαπα. Γεμάτη κόμπλεξ παντού. Πφφφφφφφ.
    Έχω καιρό να ανέβω στο Λυκαβηττό Άννα μου. Κάποτε πήγαινα αρκετές φορές. Ακόμα και πίσω, στο θέατρο. 2-3 φορές είχα πάρει και το μικρό τελεφερίκ για να ανέβω στην κορυφή να θαυμάσω το τοπίο. Τι τοπίο δηλαδή. Αν αντικρίζεις την Αθήνα, ένα σοκ το παθαίνεις.
    Εν τω μεταξύ, εκεί πάνω, έχει χτιστεί το σύμπαν! Δεν υπάρχει ίχνος μήτε για πουλί. Είναι οι ....αναπλάσεις που ανάφερες και ειλικρινά τις περιμένω να μάς τις δώσεις και να τις σχολιάσουμε. Τις δολοφονίες του βουνού.
    Άννα μου, πολύ όμορφη η ανάρτηση και σήμερα, να είσαι καλά γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες στην αυλή μου. Και για να έχουμε καλό ρώτημα, γιατί στη δίνει η Αθηνά; Γούστο της πουλάκι μου...να χουμε και μια με καθαρό μυαλό να φροντίζει για τέχνες και γράμματα. Πήξαμε στο κέρατο και στα νόθα του Ολύμπου πφφφφφφ
      Κομπλεξική δεν φαίνεται πουθενά η Αθηνά. Αντιθέτως....
      Λοιπόν ο λόφος μας. Που η Αθήνα πιάτο φαίνεται πανέμορφη. Και γιατί παθαίνεις σοκ παλικάρι μου αντικρύζοντας την Αθήνα; Μια πόλη με πάνω από 4 εκατομ ήθελες να έχει την όψη προάστιου; Δεν γίνεται...Φυσικά έγιναν και γίνονται ατασθαλίες στη δόμηση αλλά ΔΙΚΗ μας η επιλογή και ευθύνη.
      Πάμε για τη συνέχεια της ιστορίας του λόφου να δουμε πόσα χέρια προσπάθησαν να τον αλλάξουν
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Πάω στοίχημα πως ελάχιστοι ή και καθόλου δεν γνωρίζουν την ιστορία του λόφου. Έχω μισό και πλέον αιώνα στην Αθήνα, έχω επισκεφθεί τον Λυκαβηττό, είμαι φιλομαθής, μα δεν ξεστραβώθηκα ποτέ να ανοίξω ένα βιβλίο να μάθω την ιστορία του. Εικόνα μαγευτική η θέα της Αθήνας από ψηλά. Κάποτε. Τώρα κινδυνεύει να τον πνίξουν τα σκουπίδια.
    Άννα μου υπέροχη ανάρτηση, χρήσιμες πληροφορίες που αξίζουν τη συνέχεια. Σ' ευχαριστούμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα έχεις δίκιο. Ειδικά αν κάτι είναι δίπλα μας, κοντά μας, δεν μαθαίνουμε γι αυτό ίσως επειδή πιστεύουμε ότι το ξέρουμε. Ίσως πάλι λόγω αναβλητικότητας. Διάβασα πρόσφατα για τις ανακαινίσεις που άρχισαν ήδη στον λόφο και είπα να το ψάξω λίγο...Η συνέχεια θα μας δείξει πόσοι επενέβησαν και πώς στην ομορφιά του λόφου
      Τα φιλιά μου Αννούλα

      Διαγραφή

  7. Ε, ναι. Να μαθαίνουμε και την ιστορία της περιοχής που φιλοξένησε τα πρώτα μας ραντεβουδάκια, τους φοιτητικούς απογευματινούς καφέδες μας, τους περιπάτους, τις κουραστικές αναβάσεις μέχρι την κορυφή, και τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα μέσα στην αγκαλιά του αγαπημένου. Σ' ευχαριστούμε Άννα μου και περιμένουμε τη συνέχεια.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω ξύπνησα και μνήμες! Αχ τι ωραία ήταν τότε! Όλα φάνταζαν υπέροχα. Και το τοπίο, και ο περίπατος κι ας σου βγαινε το λάδι, και ο καιρός κι ας είχε ψιλοβροχο, και οι καφέδες οι πιο γευστικοί που ήπιαμε ποτέ, ε;; Ωραίες θύμισες βρε Μαρία μου. Πάμε παρακάτω τώρα...

      Διαγραφή
    2. Υπέροχη ανάρτηση γλυκιά μου μα..θα σε εκπλήξω, Λάτρευα την Μυθολογία, πάντα είχα 20 στην Ιστορία, διάβαζα από επιλογή κάθε τέτοια ιστορία για τόπους, πλατείες, δένδρα, ονόματα. Ότι σχετικό με αφορούσε και για 7 χρόνια δίδαξα ιστορία τέχνης σε Λύκειο.. ιδιωτικό βέβαια. Υπέροχη ανάρτηση πραγματικά.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι πολύ και εγώ λάτρευα την ιστορία. Αλλά με ενοχλούσε η αποστήθιση. Κα καθηγήτρια έχεις και αυτήν την εμπειρία και είναι υπέροχο
      Καλή σου μέρα όλη μέρα

      Διαγραφή
  8. Αχ πάρα πολύ τον αγαπώ, είναι κομμάτι της πόλης μου...''Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της Αθήνας, που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε άποψη του τοπίου της, και αιχμαλωτίζει από την πρώτη στιγμή την προσοχή του ξένου, είναι η κωνική κορυφή που βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την Ακρόπολη, κορυφή στεφανωμένη με τον μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου που αγναντεύει από ψηλά την πόλη από τη βορειοανατολική πλευρά της''
    τι συναυλίες .. τι... πολλά μου ήρθαν στο μυαλό :) Γενικά έχει τόσες κρυμμένες προσωπικές ιστορίες για τον καθένα μας αλλά από ότι αντιλαμβάνομαι και μια μεγάλη ιστορία
    Αυτές τις μυθοπλασίες για τους 12 θεούς και τα διάφορα τις λατρεύω, έχουν δε τη μαγεία να έχουν όπως κάθε κουτσομπολιό που σέβεται τον εαυτό του και διαφορετικές εκδοχές χαχαχαχα πακτολός !!! Οργιάζει η φαντασία, εμ πως αλλιώς γίνεται κάποιος γλωσσοπλάστης...θέλει τρελή φαντασία και μύθους και και ...

    Με αυτό το μοναδικό ύφος στη γραφή σου θέλω οπωσδήποτε να μάθω από εδώ τι "τράβηξε" ο Λυκαβηττός μαζί με όλη του την ιστορία !!!

    Πάμε πάμε, πολύ χαίρομαι !!!!
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τον αγαπώ Μάνια μου το λόφο αυτόν. Όλοι έχουμε αναμνήσεις όμορφες...
      Κι εμένα μ'αρέσουν πολύ οι ιστορίες με τους 12 θεούς πικάντικες πάντα ...
      Θα δούμε τι τρά΄βηξε ο λόφος
      Να σαι καλά
      Την καλημέρα μου από την Αθήνα

      Διαγραφή
  9. Πόσα δεν γνωρίζουμε για την πόλη μας! Ευχαριστούμε για την όμορφη ξενάγηση στον θρυλικό λόφο της Αττικής, για τον οποίο ελάχιστα ήξερα. Έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές στις καλοκαιρινές συναυλίες κι έχουμε αποθηκεύσει μνήμες από παλιές βόλτες με θέα το λεκανοπέδιο. Με τον καιρό βέβαια, ο λόφος όπως και όλοι οι λόφοι της Αττικής, όλο και συρρικνώνονται, χτίζονται κι εξαφανίζονται απ' το χάρτη μαζί με την ιστορία που κουβαλούν.
    Να είσαι καλά Αννούλα μου, καλό μήνα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά δεν γνωρίζουμε για την πόλη μας Μαρία μου, και όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από τον Λυκαβηττό κυρίως όσοι ζούμε στην Αθήνα. Ναι αυτή η δόμηση είναι το αγκάθι της πόλης μας με τους νόμους να φτιάχνονται κατά την τσέπη υμετέρων.
      Καλό μήνα κορίτσι μου
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  10. Ακόμα και όσοι δεν μένουμε στην Αθήνα Αννιώ μου έχουμε ακούσει και έχουμε δει τον λόφο του Λυκαβητού σε φωτογραφίες, πόσο μάλλον να ξέρουμε την ιστορία και τον μύθο που τον περιβάλει.
    Η Αθήνα είναι μια πανέμορφη πόλη και ο Λυκαβητός σίγουρα ένας όμορφο λόφος που την στολίζει.
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μάθαμε για τον λόφο αυτόν που έχει την Αθήνα στα πόδια του!
    Να είσαι καλά Αννιώ μου καλο μήνα να έχεις φιλιααα!!🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πασίγνωστος ο Λυκαβηττός Ρούλα μου, όπως τα λες ακριβώς. Και αγαπημένος. Θα μάθουμε κι άλλα σιγά σιγά. Χαίρομαι που είσαι εδώ
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  11. Ωραίο αφιέρωμα! Αγαπημένος προορισμός στα φοιτητικά χρόνια. Όμως πολλά από αυτά που αναφέρεις δεν τα ήξερα. Περιμένω την συνέχεια.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένος όντως Ελένη μου. Να σαι καλά μαθαίνουμε παρέα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Φοβερά ενδιαφέρουσα η ιστορία του Λυκαβηττού που όντως πολλά από αυτά δεν τα ξέραμε! Είναι υπέροχο να μαθαίνεις για κάτι που είναι δίπλα στην πόρτα σου και έχεις αποδεχθεί την ύπαρξη του, χωρίς να έχεις σκεφτεί πως έχει και ιστορία!
    Ακόμα στην ανάρτηση σου διέκρινα επίσης, πως όλοι οι άντρες κουτσοί ή αρτιμελείς, μυθολογία ή πραγματικότητα το ίδιο πράγμα είχαν στο μυαλό τους. Μη δουν θηλυκό, πρέπει και να το .... αυτό! Έλεος επιτέλους σκεφτείτε και με κάτι άλλο! χαχαα
    Φιλάκια Άννα μου περιμένω κι εγώ τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Μαίρη μου έχει ενδιαφέρον ο λόφος μας και επειδή είναι δίπλα μας όπως το λες έχουμε αποδεχθεί την ύπαρξή του χωρις να ψάχνουμε.
      Εμ από πάντα οι άντρες είχαν δυο..........εγκεφάλους!! χαχααχαχα
      Φιλάκια Μαιρούλα

      Διαγραφή