''Η 'Ανοιξη είναι ακριβή'' Κεφ. 28





ΚΕΦΑΛΑΙΟ 28 
                                                                                                                     
Εν τω μεταξύ στο Μαράθι, μόλις έφυγε ο Νικολός, η Αντιγόνη ετοίμασε ένα σακίδιο που μπορούσε να μεταφέρει τα απαραίτητα, μαζί με τα χρήματά της, τα κοσμήματά  της-ίσως καιγόταν το σπίτι της, σκέφτηκε- την πιστόλα της και τα έκρυψε στον κήπο. Θα περίμενε τον καπνό. Σκεφτόταν να το πει του Απόστολου, μα φοβόταν την αντίδρασή του. Το άφησε για την τελευταία στιγμή.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, συνεννοήθηκε, μέσω του καπετάνιου, με το Νότη και εκείνος πήρε μπόγους με τρόφιμα από τον κήπο της και τα μετέφερε, με πλήρη προφύλαξη, στο μοναστήρι. Εκεί, είχε σκοπό η Αντιγόνη να οδηγήσει τα γυναικόπαιδα. Μα δεν ήξερε πότε θα γινόταν η αρχή της εξέγερσης,  για να πάνε από παραμονή. Είχαν όμως ορμηνέψει τις γυναίκες με τα παιδιά τους, όσες ήθελαν, να βγουν, με την έναρξη του αγώνα, στους πίσω κήπους τους. Να προχωρήσουν με προφύλαξη στο σοκάκι, που οδηγεί στο δρόμο για το μοναστήρι. Κι εκεί θα περίμεναν την Αντιγόνη. Κάμποσες, θα έμεναν στο σπίτι τους. Είχαν μωρά ή γερόντους γονείς. Άλλες πάλι, θα έμεναν για να βοηθήσουν, όπου μπορούσαν. Τα είχαν όλα κανονισμένα.

Κάθε πρωί, το  χάραμα, η Αντιγόνη ξυπνούσε και κοιτούσε κατά το Πυργί. Όταν ανέβαινε ο ήλιος ψηλά και δεν έβλεπε καπνό, ήξερε ότι δεν είχε φτάσει η ευλογημένη ώρα.

Σήμερα όμως, μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει  ο ήλιος και ...τον είδε. Καπνός; Ναι, καπνός είναι, που δυναμώνει. Ξεκίνησαν στο νησί της. Παναγιά μου βοήθα τους!

Γρήγορα, πήγε και ντύθηκε, ξυπνώντας τον Απόστολο. 

''Γρήγορα, γρήγορα Απόστολε να φύγουμε. Γίνεται εξέγερση. Θα χρειαστεί να βοηθήσεις ως γιατρός,  τραυματίες. Πάρε να σύνεργά σου και πάμε...''

''Τι λες Αντιγόνη; ..............Τι είναι αυτό που ακούγεται;''

Η μάχη είχε ξεκινήσει. Οι άντρες του Νότη, οι άντρες του καπετάνιου του νησιού, αλλά και άλλες ομάδες επιφανών πατριωτών, είχαν ξεχυθεί και κύκλωναν το διοικητήριο και το στρατώνα της φρουράς, που ήταν εκεί κοντά του.

Οι Οθωμανοί στρατιώτες πήραν τα όπλα τους και βρέθηκαν απέναντι από τους νησιώτες. Πολεμούσαν με μαχαίρια, με σπαθιά αλλά και τσεκούρια οι ντόπιοι, με  ό,τι είχε ο καθένας. Φωνές και  ουρλιαχτά, ακούγονταν σε όλο το νησί. 

Εν τω μεταξύ ο Απόστολος, όταν κατάλαβε τι γίνεται, πετάχτηκε έξω.

''Να ειδοποιήσω τον διοικητή, για όνομα του Θεού, τι κάνουν οι ανόητοι; Θα μας σφάξουν όλους οι στρατιώτες''

Η Αντιγόνη ξοπίσω του, να προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Μα εκείνος έτρεχε προς το αρχοντικό. Βρέθηκε μπροστά σε στρατιώτες, που πολεμούσαν τους δικούς του συμπολίτες. Σαν χαμένος, σαν αλλοπαρμένος φώναζε, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι λέει. Και τότε  το γιαταγάνι ενός Οθωμανού, τον διαπέρασε στην κοιλιά, απ' άκρη  σ'άκρη. Η Αντιγόνη στάθηκε κοιτάζοντας με φρίκη το χαμό του άντρα της, εξαιτίας της ανοησίας του.Ακίνητη. Αμίλητη και σοκαρισμένη.  Ο Νότης την είδε.  Πήγε κοντά της, ''Κυρά'', την ταρακούνησε, '' Κυρά φύγε, φύγε έχεις αποστολή, βοήθα κυρά''! 

Συνήλθε από το σάστισμα. Και έφυγε. Είδε από μακριά τη φωτιά του αρχοντικού. Είδε από μακριά τη φωτιά, σε πολλά σπίτια του νησιού.

Βγήκε στο σοκάκι που οδηγεί στο δρόμο για το μοναστήρι. Μα στο διάβα της, είδε παιδιά να τρέχουν κλαίγοντας, τρομαγμένα, χωρίς τις μανάδες τους. Τα πήρε κοντά της. Προσπάθησε να τα ηρεμήσει. Πέντε με έξι παιδιά ήταν,  σοκαρισμένα με όσα είδαν. Ίσως είναι από τα σπίτια  που καίγονται, σκέφτηκε. Έφτασε στο δρόμο για το μοναστήρι. Εκεί περίμεναν αρκετές γυναίκες με τα παιδιά τους. Τους έκανε νόημα. Οι άντρες πολεμούσαν κι εκείνη έπρεπε να σώσει τα γυναικόπαιδα.

Προχωρούσαν με βιάση, κοντά σε δέντρα και φυτά. Σταματούσαν να κοιτάξουν τριγύρω. Συνέχισαν  να προχωρούν. Ας κρατούσαν το δρόμο ελεύθερο οι δικοί τους, να μην περάσουν στρατιώτες. Γιατί ήταν η μόνη που είχε όπλο και σε τι θα βοηθούσε;.

Οι φωνές και ο θόρυβος της μάχης έφταναν ως εκεί, τους κρατούσε την ανάσα η σκέψη των ανθρώπων τους   που πολεμούσαν.

Η ανηφόρα δυσκόλευε την ανάβαση. Ο φόβος μούδιαζε τα μέλη και έκανε την κίνηση δύσκολη. Η αγωνία εμπόδιζε την αναπνοή και χωρίς οξυγόνο πώς να προχωρήσεις;  Το χωμάτινο μονοπάτι που ανηφόριζε φιδογυριστό το βουνό, κακοτράχαλο, είχε γεμίσει καμιά τριανταριά γυναικόπαιδα. Η Αντιγόνη κρατώντας ένα παιδί αγκαλιά, με τα δάκρυα να τρέχουν ποτάμι, προχωρούσε. Κρατούσε ένα κουρασμένο μικρό κάθε φορά, το άφηνε κάτω μετά λίγη ώρα και έπαιρνε άλλο, αποκαμωμένο  από όσα βίωνε και συνέχιζε να δείχνει το δρόμο, πότε μπροστά οδηγώντας τους, πότε πίσω κοιτάζοντας με προσοχή και εμψυχώνοντας. Ούτε ζώα συνάντησαν στο δρόμο τους. Είχαν φοβηθεί κι αυτά. Πίσω τους ακουγόταν αχνά ο αχός της μάχης. Μόνο καπνός και σκόνη κάλυπτε τον ορίζοντα. 

Έφτασαν στο μονοπάτι το κρυφό. Πού είναι το ξύλο να παραμερίσει τους θάμνους; Δεν είχε χρόνο να ψάξει. Έβγαλε τη μαντίλα της και τύλιξε τα χέρια της. Παραμέρισε τα αγριάγκαθα για να περάσουν ένας ένας,  παιδιά και γυναίκες. Τα αγκάθια τρύπησαν το ύφασμα και τα χέρια της, ματώνοντάς την. Μα τέτοιες στιγμές, ούτε τον πόνο δεν ένιωθε.

Το μονοπάτι έκλεισε πίσω της.  Κανείς δεν τους εμπόδισε. Κανείς δεν τους είδε. Ανέβαιναν το φιδογυριστό δρομάκι, κάτω από δέντρα και φυλλωσιές. Ήταν καλά πατημένο, ευτυχώς, γιατί πολλά παιδιά ήταν χωρίς παπούτσια. Πόση ώρα πέρασε, ως να φτάσουν; Είχε χάσει το χρόνο. Ο ήλιος αδυνατούσε να περάσει τα δέντρα και η παγωνιά τους διαπερνούσε. Έφτασαν στο πλάι του μοναστηριού. Μια πορτούλα ήταν εκεί, κλειστή. Πήγε πρώτη η Αντιγόνη και την άνοιξε.

Σιωπή και εγκατάλειψη. Σκοτεινιά και  ερημιά επικρατούσε στο μοναστήρι. Ο χρόνος είχε  αφήσει τη σφραγίδα του. Σκόνες και αράχνες παντού. Διαλυμένα τραπέζια και σκαμνιά. Δεξιά, μια πέτρινη στενή σκάλα οδηγούσε ψηλότερα. Την ανέβηκαν με μπροστάρη την Αντιγόνη. Βγήκαν σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Η πέτρα του, ταλαιπωρημένη από τόση αφροντισιά, άφηνε να περνά το φως από τις χαραμάδες της. Παράθυρα είχαν σφραγιστεί με τάβλες, για να μην μπαίνει το κρύο, να μην φαίνεται το φως των κεριών. Στη γωνία, στοιβαγμένες προβιές ζώων. Και οι μπόγοι με τα τρόφιμα, τακτοποιημένα στη σειρά. Εκεί έμεναν και οι άντρες του Νότη, ως φαίνεται. 

Άπλωσε με όλες τις γυναίκες, τις προβιές,  κατάχαμα. Έβαλε τα παιδιά να καθίσουν. Περιποιήθηκε τα πόδια πολλών παιδιών, που μάτωσαν από τις πέτρες και τα κλαδιά του δρόμου. Νερό υπήρχε σε στάμνα, από την πηγή, στην αυλή του μοναστηριού. Άνοιξε τα φαγητά, λίγο ξερό ψωμί που έβρεξε, τυρί και παστό για όσους πεινούσαν. Ανάμεσα στις γυναίκες ήταν και η μάνα του Νότη, που τη βοηθούσε με  μάτια βουρκωμένα. Η αδελφή του έμεινε πίσω να πολεμήσει με τους άντρες της οικογένειάς της. Τι οικογένεια!!

Βγήκε από τη μοναδική έξοδο στο στηθαίο μπροστά. Έβλεπε όλη τη θάλασσα από ψηλά. Γαλήνια, αν και χειμώνας. Ίσως το μόνο γαλήνιο τριγύρω.  Το νησί στο εσωτερικό του, δεν φαινόταν, μα το νησί της απέναντι  φαινόταν και ο καπνός ταξίδευε ψηλά. Τι να έγινε εκεί; Να είναι καλά οι δικοί της;  Στην Αγιά θα έχουν ξεκινήσει. Βοήθησέ  μας Παναγιά!

Κατέβηκε τα σκαλοπάτια. Ήθελε να βρεθεί στην εκκλησιά. Εκεί που το σκήνωμα του Αγίου  έστεκε,  σε πείσμα των χρόνων που πέρασαν. Πολλές γυναίκες την ακολούθησαν. Βρήκαν την εκκλησούλα, στο βάθος της αυλής. Η πόρτα της φτιαγμένη, έκλεινε την είσοδο. Άνοιξε με προσοχή. Μέσα στο κρύο σκοτεινό χώρο, άναψε ένα κερί. Η Παναγιά και οι Άγιοι την  κοιτούσαν. Προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια. 

Πίσω της, οι γυναίκες με τα παιδιά ήταν εκεί. Κάποια άρχισε να ψάλλει. ''Τη υπερμάχω  στρατηγώ τα νικητήρια...'' Όλες μαζί συνέχισαν τον ύμνο. Δάκρυα έβρεχαν το κρύο πάτωμα της εκκλησιάς. 

Είχε περάσει... πόση ώρα άραγε; Ανέβηκαν στο δώμα με τις προβιές. Ξάπλωσαν καταγής, μα την Αντιγόνη δεν την χωρούσε ο τόπος. Βγήκε ξανά έξω. Ο ήλιος βασίλευε στο κέντρο του ουρανού. Από τη θέση του κατάλαβε, ότι είχε περάσει το μεσημέρι. Ξαφνικά το είδε. ''Το πλοίο του Νότη φεύγει. Έχει πορεία για το Περιστέρι. Άρα η μάχη εδώ στο νησί, τελείωσε. Νικήσαμε;'' φώναζε μόνη της, μα και στις άλλες γυναίκες. Ένιωσε ένα χέρι να της σφίγγει το δικό της. Η μάνα του Νότη, πετάχτηκε δίπλα της. Κάποια είπε, μήπως  πήραν το πλοίο οι στρατιώτες και πάνε να ζητήσουν βοήθεια. Κάποια άλλη, είδε το λάβαρο, που κυμάτιζε από το ιστίο ψηλά. Ναι, ήταν ο Νότης με τα παλικάρια του. 

Ξεκίνησαν το δρόμο του γυρισμού. Οι καμπάνες  άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Ήταν ελεύθεροι. Έτρεχαν πια. Μικροί και μεγάλοι, δεν υπολόγιζαν πέτρες, κλαδιά και αγκάθια. Έτρεχαν στο κέντρο του νησιού. Εκεί που οι κάτοικοι, αλάλαζαν ενθουσιασμένοι. Εκείνη έτρεξε στους τραυματίες. Να τους περιθάλψει. Ήξερε αρκετά από το γιατρό.  Άλλοι μάζευαν τους νεκρούς. Θρήνος για το χαμό τους. Το σώμα του Απόστολου τοποθετήθηκε μαζί με τους ήρωες. Δεν ήταν όμως νεκρός, γιατί αγωνίστηκε για την πατρίδα του. Δεν ήταν ίδιος με τους άλλους. Μα δεν το ήξεραν όλοι. Οι τιμές που αποδίδονταν και σε εκείνον,  μαζί με τους αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους τη λευτεριά, της έφερνε αμηχανία.

Ο ιερέας διάβασε την εξόδιο ακολουθία. Οι νεκροί σκεπασμένοι με πανιά, οδηγήθηκαν στους τάφους, που άνοιγαν άλλοι χωρικοί. Η Αντιγόνη δεν έκλαψε. Δεν χάρηκε όμως, για το θάνατο του άντρα της. Ντροπή ένιωθε. Ντροπή κι ας μην ήταν υπεύθυνη εκείνη.

Βράδιαζε. Οι φωτιές έσβησαν. Σκοπιές μπήκαν στο λιμάνι, στο μόνο σημείο απ' όπου μπορούσε να έρθει ο εχθρός. Ο καπετάνιος του νησιού, κανόνιζε τις πρώτες ώρες της ελεύθερης διακυβέρνησης στο Μαράθι. Η Αντιγόνη πλέον ήταν σπίτι της. Μόνη. Κουρασμένη, εξαντλημένη,  μα δεν μπορούσε να χαρεί. Αγωνιούσε για το επόμενο βήμα. Θα έλθουν άραγε Οθωμανοί στρατιώτες με στόλο, να τους καταπνίξουν στο αίμα;

Την πήρε ο ύπνος αργά... ένας ύπνος χωρίς σκιές και όνειρα. Βαθύς σαν το θάνατο. Ξύπνησε αλαφιασμένη. Ξημέρωσε;

Βγήκε στην πόρτα της. Κόσμος διάβαινε, βοηθώντας με τα χαλάσματα. Μάζευαν πέτρες και ξύλα, ό,τι κατέστρεψε η μάχη.

Το πλοίο του Νότη γύριζε στο λιμάνι. Η σκοπιά εκεί, να το παρακολουθεί. Κατέβηκαν οι άντρες κουρασμένοι, γεμάτοι αίμα και κάπνα. Άλλοι κουβαλούσαν πτώματα. Ο Νότης βγήκε από τη βάρκα. Τον πλησίασε. Κοιτάχτηκαν χωρίς να μιλούν. Ήταν αποκαμωμένος. Όλη μέρα και όλη νύχτα, το παλικάρι αυτό με τους άντρες του, πολεμούσε. Σκορπούσαν  θάνατο και κέρδιζαν  λίγη λευτεριά ακόμη, για την πατρίδα τους.

''Ξεκουράσου Νότη, θα χρειαστεί να είσαι όρθιος τις επόμενες ώρες''

''Ναι κυρά, ελευθερωθήκαμε ''είπε με σβησμένη φωνή από τη συγκίνηση.  '' Και τα τέσσερα νησιά μας είναι ελεύθερα. Οι σημαίες τους κυματίζουν ψηλά. Και η θάλασσα καθάρια. Δεν φαίνονται πλοία να πλησιάζουν''

Η υπόλοιπη ημέρα κύλισε, βοηθώντας ο ένας τον άλλον.  Μα η Αντιγόνη ήθελε να φύγει. Ήθελε να πάει στο νησί της, στους δικούς της. Βρήκε ένα βαρκάρη και τον ρώτησε, αν μπορούσε να την πάει στο Πυργί. Θα τον πλήρωνε καλά. Η θάλασσα ήταν χωρίς εχθρικά πλοία. Δεν υπήρχε φόβος.

Γι αυτό ετοιμάστηκε. Αργά το απόγευμα, βρήκε το Νότη,  που  άοκνα, έδινε τη βοήθεια του παντού.

''Νότη, θα γυρίσω στο νησί μου. Το έχω αποφασίσει. Ξέρω ότι μένεις με τους γονείς σου και την αδερφή σου, σε ένα μικρό σπίτι στην άκρη του νησιού. Φέρε τους στο δικό μου. Είναι χάρισμά σου. Να μείνεις εκεί, με όλη την οικογένειά σου. Και να προσέχεις τον τόπο σου''

Αποχαιρέτησε όλους τους κατοίκους, χαιρέτησε τον καπετάνιο, που αν και μεσήλικας είχε πολεμήσει με  ανδρεία και μπήκε στη βάρκα, με όσα υπάρχοντά της μπορούσε να μεταφέρει. Προορισμός το Πυργί. Ας είναι καλά οι δικοί της!



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ..........

Σημ:Οι εικόνες των κεφαλαίων είναι από την google και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους.

20 σχόλια:

  1. Αννούλα μου σήμερα είναι και η ψυχολογία μου κάπως και εκεί στο "τη υπερμάχω" με λύγισες.
    Γιατί είναι τόσο ζωντανή η γραφή σου, που μας είχες εκεί, να ζούμε την αγωνία τους για την λευτεριά, για τους δικούς του ανθρώπους, για το αβέβαιο "τώρα" τους...
    Έφτασε το κεφάλαιο που δε θα έχω ξανά νεύρα με τον Απόστολο.
    Μα καταλαβαίνω την ντροπή της Αντιγόνης. Γιατί, αντί να σταθεί δίπλα στο λαό του, πέθανε προσπαθώντας να γλιτώσει τον εχθρό από την επανάσταση.
    Η Αντιγόνη μεγαλόψυχη, δοκιμασμένη πια από τη ζωή, βλέπουμε να μη λογαριάζει τα υλικά αγαθά και να χαρίζει την περιουσία της εκεί στο νησί στο Νότη. Ενδεχομένως, γιατί αυτό το σπίτι δε το ένιωσε ποτέ δικό της και θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να επιστρέψει στους δικούς της χωρίς βάρη του παρελθόντος. Χήρα πια, χωρίς να ξέρει ποιος από τους δικούς της θα την περιμένει, κατευθύνεται στα εδάφη της.
    Για να δούμε τι θα συμβεί στην Αντιγόνη στο νέο της αύριο.
    Αννούλα μου περιμένω πως και πως τα επόμενα κεφαλαια, γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε τι θα συμβεί στους ήρωες που έχουμε τόσο αγαπήσει μέσα από τη γραφή σου.
    Από εμένα ένα τεράστιο μπράβο για το δημιούργημα σου και αναμένουμε να δούμε πού σε έχει οδηγήσει η έμπνευση.
    Σε φιλώ γλυκά.
    Καλό Σ-κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου τελείωσαν και τα νεύρα σου με τον Απόστολο! Φυσικά κατανοείς την ντροπή της Αντιγόνης. Αλλιώς γαλουχήθηκε και αυτός ο άντρας δεν της ταίριαζε. Επιστρέφει λοιπόν και θα δούμε τι θα βρει.
      Δυο κεφάλαια ακόμη για το τέλος
      Σ'ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σχόλιο
      Καλό Σ/Κο
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Άννα μου, τι κεφάλαιο!
    Η αφήγησή σου, η πλοκή, η εξέλιξη των σαρωτικών γεγονότων, αναδεικνύει μια μεγάλη μορφή, την κυρίαρχη μορφή σε αυτό σου το μεγάλο ιστορικό έργο. Την Αντιγόνη!
    Ένα νεαρό κορίτσι, στέκεται ολόρθη στην έκρηξη της ιστορίας. Βγαλμένη μέσα από την εμπειρία λες χρόνων, μπαρουτοκαπνισμένη, αεικίνητη και άφοβη. Μπαίνει μπροστά στη διάσωση των συμπατριωτών της. Ρίχνεται στον κίνδυνο μην λογαριάζοντας τίποτα.
    Ο ρυθμός της αφήγησής σου είναι εκπληκτικός. Το να περιγράψεις μια τέτοια ατμόσφαιρα θέλει γραφίδα ψυχής Άννα, θέλει ταλέντο. Και το βγάζεις. Και το τυλίγεις με τα συναισθήματα της καρδιάς σου αγαπημένη μας φίλη.
    Η εναγώνια αναμονή του καπνού, η έκρηξη, ο χαμός. Ο τραγικός θάνατος του Απόστολου. Πόσο τραγικός πραγματικά χαμός. Δυστυχώς ο άνθρωπος αυτός δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν ένιωσε τίποτα. Έφυγε παντελώς άδοξα.
    Και η μεγάλη καρδιά της Αντιγόνης φαίνεται και στην προσφορά της στον Νότη και στην οικογένειά του. Το σπιτικό της γίνεται δικό του. Επάξιο χάρισμα.
    Και εκείνη παίρνει το δρόμο του μαρτυρικού γυρισμού στο πατρικό της. Τι θα συναντήσει άραγε εκεί; Ο πατέρας της; Τα αδέλφια της; Οι δικοί της; Τι την περιμένει; Το μυθιστόρημά σου κορίτσι μου μπαίνει στην τελική του ευθεία με μεγαλοπρέπεια, θρήνο, συναισθήματα. Ένα ολάκερο μεγαλείο.
    Δεν έχω λόγια. Ταξιδεύω με την Αντιγόνη να δω τι θα βρούμε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου τι σχόλιο!!
      Ακριβώς έτσι είναι η Αντιγόνη, κόρη του πατέρα της φυσικά. Και γι αυτό νιώθει ντροπή για τον Απόστολο που όχι μόνο δεν κατάλαβε τίποτε αλλά δεν ένιωσε τίποτε καμιά αξία δεν κατείχε.
      Επιστρέφει λογικά να είναι με την οικογένειά της. Μόνη τι θα κάνει; Και χωρίς έσοδα;
      Δυο κεφάλαια απέμειναν και θα δούμε όλους τους ήρωες τι απέγιναν
      Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ άλλη μια φορά
      Καλό Σ/Κο

      Διαγραφή
    2. Ένας ακόμα σεβασμός στο μεγάλο αυτό έργο αγαπημένη μου φίλη. Με δέος και συγκίνηση.

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαρσιτώ Γιάννη μου τόσο πολύ!

      Διαγραφή
  3. Άννα μου μπράβο και πάλι μπράβο. Η περιγραφή σου πολύ παραστατική, ζωντανή. Με σφιγμένη την ανάσα περίμενα την αίσια έκβαση.
    Η ηρωίδα σου, η Αντιγόνη, μεγαλόψυχη, βοήθησε όπως μπορούσε και στο τέλος γενναιόδωρη χάρισε και το σπίτι της, ένα σπίτι που δεν την έδενε η αγάπη, αφού εκεί μέσα δεν βρήκε την ευτυχία.
    Περιμένω την συνέχεια.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ. Χαίρομαι που το έζησες μαζί με τους ήρωες. Λογικό ναι το σπίτι δεν το αγάπησε γιατί δεν στέγασε όμορφες αναμνήσεις αλλά και πάλι, τι να κάνει μόνη εκεί με ένα μωρό στην κοιλιά;
      Δυο κεφάλαια απέμειναν, ανάμενε!
      Φιλιά πόλλά

      Διαγραφή
  4. Νόμιζα μετά το προηγούμενο κεφάλαιο, δύσκολα θα διάβαζα κάτι τόσο δυνατό. Κι όμως, διαψεύστηκα και δεν λυπάμαι γι΄ αυτό. Η ένταση και οι συγκινήσεις είναι παρούσες, η Αντιγόνη λυπάται για τον αδόκητο θάνατο του άντρα της αλλά την ίδια ώρα έχει απελευθερωθεί κι από ένα μεγάλο βάρος. Η επιστροφή στο στο Πυργί μονόδρομος. Ξέρει πολύ καλά ότι τα δύσκολα, βρίσκονται ακόμη πίσω.
    Καλή συνέχεια, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που χάρηκες που διαψεύτηκες. Το σχόλιό σου με τονώνει ξέρεις. Φυσικά μονόδρμος η επιστροφή. Λυπάται και όπως το λες ελευθερώθηκε σίγουρα.
      Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ
      Υπομονή και δυο κεφάλαια απέμειναν
      Καλό Σ/Κο

      Διαγραφή
  5. Ο ηρωισμός, η φλόγα για την ελευθερία να αναστήσουν την πατρίδα δεν άφησε τις γυναίκες έξω απ’ τον αγώνα. Αψηφώντας οποιεσδήποτε δυσκολίες (εγκυμοσύνη της Αντιγόνης, τα ξυπόλυτα παιδιά) Μεγαλόψυχη η Αντιγόνη αφήνει να ενταφιασθεί ο Απόστολος ….σαν ήρωας. Με αγωνία προετοιμάζεται για την επιστροφή. Η ευτυχία της είναι κοντά στους δικούς της. Άραγε τι θα συναντήσει;
    Με ζωντανή περιγραφή, έντονα συναισθήματα αλλά και ηθικές αξίες και αρχές στήνεις ένα ακόμα υπέροχο κεφάλαιο. Μπράβο Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Αννίκα μου για το όμορφο σχόλιό σου. Η Αντιγόνη πέρασε πολλά και ωρίμαστε. Μεγαλόψυχη όντως και τι να πει για τον Απόστολο; Ντροπή νιώθει...
      Να σαι καλά και δυο κεφάλαια απομένουν για το τέλος
      Καλό Σ/ΚΟ

      Διαγραφή
  6. Αννιώ μου να ξέρεις ότι μας έχεις βάλει για τα καλά μέσα στον αγώνα της λευτεριάς και εμάς, να αγωνιούμε τι θα γίνουν οι ήρωες πρωταγωνιστές σου που για μας έχουν γίνει οι φίλοι μας, εκείνοι που μας κρατάνε συντροφιά αυτές τις λίγες στιγμές που ερχόμαστε εδώ και να θαυμάσουμε την δύναμη και των ηρωισμό των ανθρώπων εκείνων που ξεκίνησαν τον αγώνα για να είμαστε εμείς ελεύθεροι τώρα! η αγωνία ανεβαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Επαινετικό πολύ. Χαίρομαι που συμπάσχετε και αγωνιάτε
      Να είσαι καλά και να κάνεις υπομονή, δυο κεφάλαια ακόμη μένουν για το τέλος
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Συγκλονιστική συνέχεια του προηγούμενου κεφαλαίου Άννα μου! Για μια ακόμα φορά συγκινήθηκα και στο στομάχι μου ένας κόμπος από την αγωνία για την έκβαση του αγώνα. Και φυσικά κάθε δουλοπρεπής φεύγει από δίκαια από το γιαταγάνι των αφεντικών του. Τι κρίμα που μετά τον έψελναν σαν ήρωα. Στην ουσία ντρόπιαζε τους πραγματικούς ήρωες. Αλλά η Αντιγόνη αξιοπρέπεια, χαρακτήρας, και δύναμη ψυχής. Πολύ υπέροχη η συνέχεια και φοβερά παραστατική η γραφή σου! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαίρη μου. Κοντεύουμε στο τέλος για να αρχίσουμε και με τα δρώμενά σου.
      Χαίρομαι πολύ που ένιωσες τη συνέχεια του αγώνα, που βρήκες τη γραφή μου παραστατική. Πολύ χαίρομαι.Και ναι ο Απόστολος δίκαια έφυγε με τον τρόπο που έφυγε.
      Καλό Σ/Κο κοπέλα μου

      Διαγραφή
  8. Επιτέλους απαλλάχτηκαμε από τον Απόστολο.
    Μεγάλη συγκίνηση ένιωσα διαβάζοντας αυτό το κεφάλαιο από την έντονη εικόνα διαφυγής την Αντιγόνης στο μοναστήρι και από τη βοήθεια που προσέφερε στα γυναικόπαιδα παρόλο την κατάσταση της.
    Γενναία και ριψοκίνδυνη καθώς είναι τίποτα δεν την σταμάτησε αλλά βοήθησε όλους όσους είχαν ανάγκη.
    Περηφάνεια που μια χούφτα νησιώτες κατάφεραν να ελευθερώσουν το νησί.
    Αγωνία για την συνέχεια Ελπίζω τώρα που η Αντιγόνη θα καταφέρει να επιστρέψει στο νησί της όλα να πάνε καλά για την ίδια και οικογένεια της.
    Πολλά φιλιά Άννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι απαλλαχτήκαμε!!! Ανακούφιση ε; Ναι η Αντιγόνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθαρή κόρη του πατέρα της πρόσφερε ό,τι μπορούσε. Ναι περηφάνεια Μαρία μου που μια χούφτα απαίδευτοι και ανίδεοι Χριστιανοί, κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον απολυταρχισμό τον οθωμανικό.
      Σε λίγο το προτελευταίο κεφάλαιο
      Φιλιά Μαρία μου

      Διαγραφή
  9. Με έντονη τη συγκίνηση απ' τις εικόνες της μάχης που τόσο γλαφυρά μας περιγράφεις, νιώθω πως τα χειρότερα έπονται. Η ψυχολογική προσέγγιση της Αντιγόνης είναι συγκλονιστική. Να χάνεις τον άνθρωπό σου και να νιώθεις ντροπή! Πόσο τραγικό μου φαίνεται... Κι όσο κι αν ευχόμασταν το χαμό του Απόστολου, δεν σου κρύβω ότι με άγγιξε ο θάνατός του από εχθρικό χέρι. Η μοίρα κάθε προδότη είναι κάπως έτσι διαχρονικά.
    Υπόκλιση στο μεγαλείο ψυχής της Αντιγόνης. Αυτό μόνο.
    Τα φιλιά μου Αννούλα μου. Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι να διαβάζω ότι ικανοποιήθηκες. Ναι ντροπή για το θάνατο. Σκέψου, δεν έχει και άδικο. Και όντως εύχομαι η μοίρα κάθε προδότη να είναι καπως έτσι. Γιατί πολλοί προδότες έζησαν και καλοέζησαν μάλιστα.
      Καλή εβδομάδα Μαρία μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή