Κεφάλαιο 29 ''Η επιστροφή''
Επέστρεψε εκεί, απ' όπου έφυγε για πάντα, όπως πίστευε. Επέστρεψε στο σπίτι της, χωρίς σύζυγο, μα με ένα παιδί στα σπλάχνα της. Η κοιλιά της φαινόταν ελαφρά, μα η αγωνία για τη διατήρηση της ελευθερίας τους, η αγωνία για την τύχη των δικών της ανθρώπων, η αγωνία για την τύχη όλης της πατρίδας της, δεν την άφηνε να σκεφθεί καθόλου το μωρό της. Ευτυχώς που κι εκείνο, κρατήθηκε γερά μέσα της και δεν της δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα.
Είχε και τύψεις που αμέλησε το μωρό της. Μα οι στιγμές ήταν μοναδικές.
Κατέβηκε από τη βάρκα, πλήρωσε γενναιόδωρα το βαρκάρη και με τα πράγματά της δίπλα της, στάθηκε κοιτώντας απέναντι. Το σπίτι το πατρικό της έστεκε εκεί, μάρτυρας όσων έγιναν χθες. Φάνηκε σαν να κάηκε κάποιο παραθύρι, αλλά δεν είχε άλλα προβλήματα.
Δεν αποφάσιζε να κάνει ούτε ένα βήμα. Τι θα έβρισκε στο εσωτερικό του; Θα έλειπε κανείς στην αγκαλιά της γης, μήπως; Τα πόδια της μούδιαζαν από την αγωνία και βήμα δεν μπορούσε να κάνει. Παντού κάτοικοι δούλευαν, βοηθώντας εκείνους που έχασαν τα σπίτια τους, που έχασαν τους δικούς τους. Μια φωνή τη συνέφερε
''Αντιγόνη;''
Ο Μανώλης ερχόταν από τη μεριά της πλατείας. Σκονισμένος, με σημάδια της μάχης στο πρόσωπό του. Μα γερός. Ένα βογκητό βγήκε από τα εσώψυχά της. Ο αδερφός της ήταν καλά.
Έτρεξε στην αγκαλιά του. Έκλαιγε χωρίς να μιλά. Κι εκείνος καταλάβαινε την ψυχική της κατάσταση. Και την έσφιγγε κοντά του, παρηγορώντας την.
''Όλοι καλά είμαστε αδερφούλα, μην ανησυχείς, μην αγωνιάς. Όλοι καλά''
Παναγιά μου σ' ευχαριστώ, έλεγε μέσα της η Αντιγόνη. Με τη βοήθεια του Μανώλη, πήγαν κατά το σπίτι. Τα πράγματά της μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό του. Εκεί, που η γιαγιά με την Μαριγώ και την Ειρήνη, έβαλαν φωνές χαράς, μόλις την είδαν. Ήταν καλά και η Αντιγόνη τους. Δοξασμένος ο Θεός.
Οι αγκαλιές δεν σταμάτησαν ως το μεσημέρι. Κανείς δεν ήθελε να αφήσει την Αντιγόνη. Κι εκείνη, στην ζεστή τους αγαπημένη αγκαλιά, ηρεμούσε.
Ο Αλέξανδρος με τον πατέρα, γύρισαν μεσημέρι. Κατάκοποι, πεινασμένοι, μα ευτυχισμένοι. Είδαν την Αντιγόνη και την έκλεισαν με δύναμη στην αγκαλιά τους. Τα λόγια ήταν περιττά.
''Ο Απόστολος δεν ήθελε να έρθει;'' ρώτησε ο Νικολός
''Ο Απόστολος δεν ζει πια. Τον σκότωσαν οι Οθωμανοί''
''....να που πολέμησε τελικά'' είπε ο Αλέξανδρος.
''Όχι αδερφέ μου, δεν πολέμησε. Όρμησε, μόλις άκουσε το θόρυβο της μάχης, να πάει στον διοικητή να τον ειδοποιήσει, είπε, γιατί ο στρατός θα έλθει και θα μας σφάξει όλους. ''
Κανείς δε μίλησε. Τι σκεφτόταν ο καθένας, ήταν εμφανές στο πρόσωπό του. Πόσο μικρόψυχος αυτός ο άνθρωπος, σκεφτόταν ο Νικολός. Πόσο ανάξιος για την κόρη του. Τώρα είναι μόνη, με ένα παιδί στην κοιλιά της. Ευτυχώς που είναι δυνατή και θαρραλέα.
Κάθισαν κοντά στη φωτιά και μίλησαν. Ο καθένας διηγήθηκε, όσα έζησε στο νησί, την ώρα της επανάστασης. Όλοι άκουγαν με δέος τις λεπτομέρειες του αγώνα στα νησιά. Πόσοι ήταν οι νεκροί, τι έγινε με το Μπέη, όλα τα έμαθε η Αντιγόνη και δάκρυσε.
''Είδα το πλοίο του Νότη που γυρνούσε από το Περιστέρι. Πέρασε κοντά από το νησί. Είδα το λάβαρο, κατάλαβα ότι ελευθερωθήκατε. Και εκείνοι είδαν το δικό μας. Με χαιρετισμούς και τις καμπάνες να χτυπούν, τους είδαμε να απομακρύνονται. Κι εκείνοι σήκωναν τα όπλα ψηλά.
''Ο Νότης, φοβερός πατριώτης και παλικάρι. Αντρείος. Από το πρωί με τον καπνό, ως το ξημέρωμα που γύρισε από το Περιστέρι, πολεμούσε με θάρρος και αυταπάρνηση. Του άφησα το σπίτι πατέρα. Του το χάρισα, να μένει με την οικογένειά του. Ένα μικρό καλύβι είχαν, δυο αδέρφια και οι γονείς. Τους αξίζει να ζήσουν πιο άνετα''
''Καλά έκανες κόρη μου. Είναι άξιο παλικάρι. Άξια οικογένεια. Τα καταφέραμε όλοι μας.''
''Πιστεύεις ότι τα καταφέραμε; Δεν κινδυνεύουμε να έλθει στόλος εχθρικός εδώ; Να θελήσουν να πάρουν πίσω τα νησιά;'' ρώτησε η Αντιγόνη με έκδηλη αγωνία.
''Έχουμε το νου μας Αντιγόνη, δεν θα αφήσουμε κανένα πλοίο να πλησιάσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Μα να μιλήσουμε και ρεαλιστικά. Έμαθα από τον καπετάνιο του Θωμά του Βρεττού, που ήλθε το πλοίο του χθες το βράδυ, θα το είδες στο λιμάνι, ότι ξεκίνησαν εξεγέρσεις σε Μακεδονία, Πελοπόννησο και νησιά. Έμαθα επίσης, ότι ο Οθωμανικός στρατός είναι σκορπισμένος εναντίον του Αλή Πασά, αλλά και εναντίον των Περσών που υποδαυλίζονται από τη Ρωσία, για να λύσουν με πόλεμο τις συνοριακές διαφορές τους. Έχουν καλό στρατό οι Πέρσες. Δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον οι Οθωμανοί, να στείλουν και σε μας στόλο. Δεν είμαστε κομβικής σημασίας νησιά. Πιστεύω λοιπόν, ότι ελευθερωθήκαμε και τελείωσε για μας. Αλλά θα 'χουμε την προσοχή μας τεταμένη.''
''Αυτό είναι ευχάριστο πατέρα. Εσύ τι σκέφτεσαι να κάνεις; Θα φύγεις;''
''Τακτοποιήσαμε θέματα διοίκησης και δυο πλοία , ιδιοκτησία εμπόρων του νησιού, θα μείνουν να φρουρούν το λιμάνι. Αλλά και οι άντρες με τον Αλέξανδρο μαζί. Εγώ και ο Μανώλης, επειδή μου το ζήτησε, φεύγουμε αύριο το πρωί Αντιγόνη. Δεν ξέρω πότε θα ιδωθούμε. Ο πόλεμος θα είναι μακρύς και ελπίζω γενικευμένος. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πιστεύω όμως, ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη με την πίεση των φιλελλήνων, να βοηθήσουν. Ας προσευχόμαστε γι αυτό παιδιά μου''
Όλοι έμειναν βουβοί. Μεγάλο το εγχείρημα. Και δυο μέλη της οικογένειάς τους θα λείψουν. Θα κινδυνέψουν. Ποιος ξέρει πότε θα ανταμώσουν και αν...
Έπρεπε να ξεκουραστούν οι άντρες, μα δεν ήθελαν να αφήσουν τα άλλα μέλη της οικογένειας από κοντά τους. Θα έκαναν καιρό να ανταμώσουν. Ο Νικολός κοιτούσε τα παιδιά του, να τα χορτάσει. Τον έχουν κάνει τόσο περήφανο. Κορίτσια, αγόρια. Ακόμη και η μικρή του κόρη. Όλα τα παιδιά του, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και καμάρωνε.
Αργά το βράδυ, οι δυο αδερφές ξάπλωσαν στο δωμάτιό τους. Όπως παλιά.
''Αντιγόνη, σκότωσα άνθρωπο, το πιστεύεις;''
''Πολέμησες Ειρήνη μου και ήταν επόμενο. Αν δεν τον σκότωνες, θα ήσασταν νεκροί γυναίκες και παιδιά. Δεν είναι λογικό σε έναν πόλεμο να χάνονται άνθρωποι; Εξάλλου, ας μας άφηναν ήσυχους, αυτό σκέφτομαι πολλές φορές. Ας σέβονταν τα κράτη το ένα το άλλο, να μην κλαίγαμε νεκρούς. Τόσες ψυχές χαμένες, μα όχι άδικα Ειρήνη μου. Η ελευθερία θέλει θυσίες. Και εσύ πάλεψες γι αυτήν.''
΄΄Κι όμως Αντιγόνη δεν ένιωθα εκείνη τη στιγμή, ούτε τώρα χαρούμενη. Ένα νέο παλικάρι ήταν...μπορεί να τον είχα χαιρετίσει στην αγορά...όχι είναι φοβερό να σκοτώνεις Αντιγόνη. Φοβερό''!
''Το πιστεύω Ειρήνη μου. Αλλά στον πόλεμο είναι η ζωή σου για τη ζωή του εχθρού. Αυτοί είναι οι κανόνες. Και εσύ να το δεις σαν συνεισφορά στον αγώνα μας.''
Απόκαμαν με τη συζήτηση. Τα έντονα συναισθήματα που βίωσαν αυτές τις ημέρες, τις είχαν εξασθενήσει. Ο ύπνος ήλθε απρόσκλητος, για να απαλύνει αγωνίες και πόνο ψυχής.
Το πρωί, ο Νικολός με τον Μανώλη, πήγαν να χαιρετήσουν τους νεκρούς τους. Και μετά τους ανθρώπους του νησιού τους. Ήταν περήφανος γι αυτούς ο Νικολός. Δεν κιότεψαν. Μα ήταν και τυχεροί που τελείωσε γρήγορα. Τώρα η ανοικοδόμηση, ήταν στα χέρια τους.
Η αλήθεια είναι ότι, όλοι ένιωθαν λιγότερη σιγουριά που θα έφευγαν τρία πλοία. Μαζί με ναύτες, με άντρες, που οικειοθελώς ακολουθούσαν τον καπετάνιο στον πόλεμο. Ο καθένας πήγε στο πλοίο του. Θα τα οδηγούσαν στην Πελοπόννησο. Εκεί ήταν πιο βέβαιο, ότι μπορούσαν να κερδίσουν τον αγώνα. Εκεί θα έπαιρναν οδηγίες. Αποχαιρέτησαν τους δικούς τους ανθρώπους. Το λιμάνι γεμάτο κόσμο, να εύχεται, να ελπίζει, να περηφανεύεται για τους ανθρώπους του. Μπήκαν στις βάρκες και από εκεί στα πλοία τους. Σήκωσαν πανιά και ξεκίνησαν να απομακρύνονται. Στο πλοίο του καπετάν Αργύρη ήταν ο Μανώλης, που το διοικούσε μόνος του. Καλή λευτεριά φώναζαν όλοι.
Όταν απομακρύνθηκαν και τα τρία, τα δυο πλοία των άλλων εμπόρων πήραν τη θέση τους δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού. Βάρδιες με άντρες ήταν επάνω στο καθένα. Αλλά και ομάδα νησιωτών με τα όπλα τους ήταν στα βράχια δεξιά και αριστερά. Οι υπόλοιποι κάτοικοι συνέχισαν τις εργασίες τους.
Η Αντιγόνη απέμεινε με τα δυο αδέρφια της στο σπίτι. Με τη γιαγιά και τη Μαριγώ. Με τον μπάρμπα Γιάννη για βοηθό, ο Αλέξανδρος βοηθούσε παντού στο νησί. Μα ανέλαβε και τα δικά τους ζωντανά και κάποια κτήματα που δεν καλλιεργούσαν, αποφάσησε πλέον να καλλιεργούνται .Τα πλοία δεν θα έφερναν έσοδα. Έπρεπε η οικογένεια να τραφεί, αλλά και ένα μωρό που θα ερχόταν στον κόσμο.
Όλες οι οικογένειες, θα γίνονταν αυτάρκεις. Η Αντιγόνη έδωσε όλα της τα χρήματα στον Αλέξανδρο. ''Δικά σου είναι Αντιγόνη''
''Της οικογένειας είναι αδερφέ μου. Βάλε τα κάπου για ώρα ανάγκης''
Και η ζωή συνεχίστηκε, ενώ πατέρας και γιος πολεμούσαν κάποια χιλιόμετρα μακριά.
Η Άνοιξη, είναι ακριβή. Η ελπίδα κόστισε ζωές, και αυτό είναι μεγάλο κόστος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας πόλεμος πάντα είναι βαρύς δυστυχώς.
Πολύ συγκινητική η Αντάμωση της Αντιγόνης με την οικογένεια.
Όλα βέβαια τα επισκιάζει η συνέχιση του αγώνα, με όση αβεβαιότητα κρύβει αυτό.
Πλησιάζουμε στο τέλος, και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία, θα έχουμε πια μια συνολική εικόνα των εξελίξεων στους ήρωες μας, από την άλλη θα τους αποχωριστούμε.
Μα είμαι σίγουρη, πως θα αγαπήσουμε και το επόμενο διήγημα σου και αυτό είναι μια παρηγοριά χαχαχα
Αναμένουμε το τέλος!
Πολλά φιλιά και πολλά μπράβο Αννούλα μου!
Καλή εβδομάδα :)
Πάντα κοστίζει ζωές η επιθυμία να κερδίσεις ανεξαρτησία και ελευθερία. Δεν χαρίζονται δυστυχώς.
ΔιαγραφήΤο επόμενο είναι το τέλος Μαρίνα μου.
Και θα μου γράψεις τη γνώμη σου για το συνολικό έργο, ναι;
Ακόμη μη λες για επόμενο διήγημα. Δεν υπάρχει έμπνευση για κάτι να το ξέρεις.
Σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ
Φιλάκια
Τελικά είχε το τέλος που του άξιζε, ο Απόστολος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που δεν πρόλαβε να φτάσει μέχρι τον Μπέη .
Και η πράξη της Αντιγόνης, να χαρίσει το σπίτι της, πολύ γενναιόδωρη, τη στιγμή που άλλοι βγάζουν χρήματα εις βάρος φίλων και συγγενών, κατά τη διάρκεια πολέμων.
Πόσο γενναίοι ήταν τότε όλοι, άνδρες και γυναίκες!
Δεν ξέρω κι ελπίζω να μη το μάθω ποτέ, τί θα έκαναν οι τωρινές γενιές σε τέτοιους ξεσηκωμούς.
Άραγε ο Γιουσούφ είναι καλά;
Μξ μας αφήσεις στην αγωνία για την τύχη του.
Φιλιά πολλά.
Εμ προδότης ο Απόστολος με τον τρόπο του. Κάπως έπρεπε να τιμωρήσω έναν προδότη που μου κάθεται στο λαιμό όσοι έχουν γλιτώσει στο πέρασμα της ιστορίας.
ΔιαγραφήΠολλοί γενναίοι αντιμέτωποι με δυσανάλογες δυνάμεις.
Θα μάθεις και για τον Γιουσούφ. Ε δεν αφήνω απορίες είπαμε...
Φιλάκια
Η Άνοιξη είναι ακριβή. Και πληρώνεται με πολύ μεγάλο κόστος. Να που ο τίτλος σου επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα αγαπημένη μου φίλη. Η ελπίδα και η λευτεριά κοστίζουν. Όπως και το δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓέρνει στο φινάλε του το μυθιστόρημά σου και όλοι μας, ως αναγνώστες, υποκλινόμαστε με σεβασμό σε αυτό που γέννησε η σκέψη και τα χέρια σου.
Δεν είναι εύκολο, με μια φράση, να περάσεις να σκοτώσεις Άννα μου. Δεν είναι μια διαδικασία πατήματος ενός κουμπιού αυτή. Εκείνα τα χρόνια, ο θάνατος στο πεδίο της μάχης περνούσε μέσα από την προσωπική επαφή. Έβλεπες τα μάτια του αντιπάλου. Δεν είναι το σημερινό πάτημα ενός κουμπιού σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνεπώς η Ειρήνη σοκαρίστηκε γιατί μπροστά στα μάτια της είδε τα μάτια ενός παιδιού.
Ένας-ένας, οι ήρωές μας, παίρνουν το δρόμο τους. Ο Νικολός, οι γιοι του, όλοι. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε και πόσο όμορφα μάς δίνεις τη συνέχεια, την αναχώρηση, τον αποχαιρετισμό.
Μένει πίσω η Αντιγόνη! Η ηρωίδα, που πιστεύω κουβαλάει τον αφόρητο και μεγαλύτερο πόνο. Η ζωή της συντρίμμια. Χωρίς αγάπη. Χωρίς σύζυγο, με ένα άδοξο τέλος στην έγγαμη ζωή της. Τι έμεινε; Το παιδί στα σπλάχνα της! Πάλι καλά! Αυτός είναι ο σταυρός από τον οποίο μπορεί να κρατηθεί. Όλα τα άλλα έγιναν ατμός, αναμνήσεις, αίμα.
Μας κατακλύζει η συγκίνηση Άννα μου! Να το ξέρεις.
Φιλιά πολλά.
Πάντα κοστίζουν Γιάννη μου. Και είναι το κόστος τόσο υψηλό κι όμως δεν πτοείται κανείς.
ΔιαγραφήΝαι το ξέρω τότε ήταν πιο παλικαρίσια τα πράγματα. Ο πόλεμος εκ του συστάδην ήταν για άντρες με γερά νεύρα και θάρρος αμέτρητο.
Φυσικά το πάτημα ενός κουμπιού, δεν αφήνει συνασθήματα για το χαμό. Ακόμη και η στατιστική που αντιπαθώ (για ποιον το λέω που την αγαπά;) αριθμούς μας κάνανε για να απογυμνώνεται απο συναισθήματα ο στατικολόγος.
Η Αντιγόνη...με ένα παιδί. Και ναι το κράτημά της. Η στήριξή της. Αλλά και η πατρική οικογένεια η αγκαλιά που γαληνεύει.
Χαίρομαι για τα συναισθήματα που σας κατακλύζουν
Φιλάκια
Α εγώ λατρεύω τη στατιστική και τους αριθμούς Άννα μου χαχαχαχαχαχαχ, το ξέρεις! Αλλά πάντα με την καλή τους έννοια. Στέλνω φιλιά κορίτσι μου.
ΔιαγραφήΤο ξέρω καλέ μου λες να το είπα έτσι στο βρόντο;χαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΆννα μου και σ' αυτό το κεφάλαιο μας χάρισες συγκίνηση. Όλη η οικογένεια λοιπόν και πάλι μαζί έστω και για λίγο, αφού ο αγώνας συνεχίζεται. Πέρα από αυτό θα σταθώ και στο γεγονός που αναφέρεις ότι εκείνη την εποχή αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα η κάθε οικογένεια προσπαθούσε να είναι αυτάρκης με προϊόντα που παρήγαγαν μόνοι τους και στη βοήθεια που έδινε ο ένας στον άλλο όταν υπήρχε ανάγκη. Σήμερα είναι τελείως διαφορετικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν σου κρύβω ότι μελαγχολώ που φτάνει στο τέλος το διήγημά σου.
Φιλάκια!
Χαίρομαι για τη συγκίνηση που νιώθεις Ελένη μου αλλά και για τη μελαγχολία που αισθάνεσαι με το τέλος να πλησιάζει. Αφού το κατάφερα αυτό ζητωκραυγάζω.
ΔιαγραφήΑυτάρκεια! Μεγάλη λέξει Ελένη μου, μεγάλο κατόρθωμα. Και όσοι εξαρτώνταν από τη γη μπορούσαν να έχουν αυτάρκεια. Οι της πόλης, χάθηακν. Σήμερα, θα χαθούμε κι εμείς σε μια τέτοια κατάσταση.
Να σαι καλά
Φιλάκια
Μεγάλη συγκίνηση σε σε αυτό το κεφάλαιο Άννα μου .Η Αντιγόνη γύρισε στο σπίτι της βρήκε την οικογένεια της αλλά ο αγώνας συνεχίζεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι ο πατέρας της και ο μεγαλύτερος αδελφός της έφυγαν για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση του έθνους.
Η αγωνία έχει κορυφωθεί για το τι θα γίνει στην συνέχεια μαζί με την συγκίνηση και την υπερηφάνεια για το τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν ενώνονται για τον κοινό σκοπό.
Περιμένω το τέλος της ιστορίας με ανυπομονησία.
Φιλιά
Ναι Μαρία μου συγκινητικό για την Αντιγόνη αλλά και για όλους.
ΔιαγραφήΟ αγώνας τώρα άρχισε και ξέρουμε τι τράβηξαν οι Έλληνες ως το τέλος.
Στο επόμενο θα το μάθεις το τέλος
Φιλάκια
Τι ωραίο το άρωμα της ελευθερίας και τι φοβερά μηνύματα υπάρχουν σε αυτό το κεφάλαιο για τον πόλεμο και για τον κόσμο που αλληλοσκοτώνεται, για την μανία κάποιων για επέκταση. Υπέροχη έκβαση και γενικά υπέροχο το συναίσθημα που σου αφήνει όλη η ιστορία σου Άννα μου! Μπράβο! Καλή Τρίτη σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη μου πάντα η ελευθερία απαιτεί πόλεμο για να ανακτηθεί αλλά ο πόλεμος φέρνει τόσα δεινά.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που παραμονή του τέλους η γενική σου αντίληψη για το έργο είναι πολύ καλή
Καλά να μου είσαι
Το αντάμωμα των αδελφών, ο απολογισμός του κόστου της Άνοιξης, το να περιμένεις μια νέα ζωή σε μία αβέβαιη κατάσταση. Σαν μικρή η συνέχεια σήμερα φιληνάδα. Όχι...δεν δέχομαι τη λέξη..Τέλος. Καλημέρα όμως...
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα μικρή ε; Μπα είναι και αρκετές οι λέξεις του κεφαλαίου εν συγκρίσει με τα προηγούμενα απλά εσύ το διάβασες μόνο του και σου φάνηκε μικρό χαχααα
ΔιαγραφήΧαίρομαι που δεν δέχεσαι τη λέξη τέλος...
Φιλάκια
Παρηγορητικό το κεφάλαιο πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους, Αννούλα μου. Συγκίνηση απ' τη μια, αλλά και αγωνία για την επανεμφάνιση του Γιουσούφ που ίσως λειτουργήσει καταλυτικά στην κατάσταση της Αντιγόνης. Πανάκριβη η κάθε "άνοιξη" τελικά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο πρίν το τέλος μια ανάσα Μαρία μου. Θα τους δούμε όλους τους ήρωες στο τελευταίο κεφάλαιο. Να μη μείνουν απορίρες
ΔιαγραφήΠάντα η κάθε άνοιξη είναι ακριβή...πάντα
Σιγά σιγά μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά με πόσο αίμα και θάνατο... η λευτεριά και η Άνοιξη είναι όντως ακριβή Αννιώ μου... σε όλους αυτούς του ήρωες, χρωστάμε πολλά, και περιμένουμε την τελική κατάληξη της ιστορίας σου με αγωνία ακόμα, γιατί υπάρχει και το κενό του Γιουσούφ, να μην τον ξεχνάμε και αυτός ε Αννιώ μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έχουμε χάπυ εντ; περιμένουμε... φιλιαααα!!
Θα δούμε το τέλος και όλους τους ήρωες πού κατέληξαν.
ΔιαγραφήΌντως η Άνοιξη είναι ακριβή και θέλει θυσίες.
Θα δεις και τον Γιουσούφ δεν τον ξεχνάμε αλίμονο!!! χααχαα
Φιλάκια Ρούλα μου και σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ