''Η Άνοιξη είναι ακριβή / Κεφ.9.

 

Κεφάλαιο 9.


Τα Χριστούγεννα ήρθαν. Η μεγάλη γιορτή των σκλαβωμένων Ελλήνων που γιορτάζεται  το καταχείμωνο, ήταν διαφορετική εκείνα τα χρόνια, από τόπο σε τόπο. Και οι ελευθερίες  ή  μάλλον οι ανελευθερίες οι θρησκευτικές ήταν διαφορετικές, ανάλογα από τον Τούρκο διοικητή κάθε περιοχής.

Η οικογένεια του Νικολού τα γιόρτασε σεμνά στο σπιτικό τους, αλλά λειτουργία παρακολούθησαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Η Αντιγόνη παρούσα στην Εκκλησία μαζί με όλη την οικογένεια, αλλά αμίλητη και απομακρυσμένη από τον πατέρα της. Είχε κοντά της την Ειρήνη και μαζί με τις άλλες γυναίκες, παρακολούθησαν από το γυναικωνίτη τη θεία λειτουργία. Όλοι οι συντοπίτες τους παρόντες. Ασφυκτικά γεμάτη η Εκκλησία με τους  Τούρκους στρατιώτες να κόβουν βόλτες απέξω και σε απόσταση.

Στο δρόμο σκυφτοί  από την παγωνιά που έγδερνε τα πρόσωπά τους, γυρνούσαν στο σπιτικό τους με τη βοήθεια φαναριών για να φωτίζουν τα στενοσόκακα  στο διάβα τους.

Κρύο δυνατό τους αγκάλιαζε τη θεία αυτή βραδιά, ενώ όλοι ήταν τυλιγμένοι ζεστά σε μάλλινα σκουφιά και μαντήλες.

Οι Τούρκοι στρατιώτες περιπολούσαν χωρίς να ενοχλούν,  ούτε κατά τη θεία λειτουργία, ούτε τις προηγούμενες ημέρες, που όλοι έβαλαν τον οβολό τους να μαζευτούν χρήματα για τους φτωχούς και πεινασμένους.

Το ενέκρινε και  ο Μπέης μια και οι φτωχοί και πεινασμένοι εξεγείρονταν συχνά.

Αν και πολλοί βοεβόδες περιοχών επέτρεπαν το χτίσιμο εκκλησιών,  γιατί έτσι θα είχαν περισσότερα έσοδα αφού τις φορολογούσαν, εν τούτοις,  σε πολλές περιοχές όπως και στο νησί της Αντιγόνης,  είχαν μια εκκλησία,  αρνούμενοι να χτίσουν άλλη.

Στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων, που περιελάμβανε κρέας φυσικά, αλλά και πίτες λογιών- λογιών και λαχανικά του κήπου τους,  εντόσθια ψητά αλλά και κρασί από τα αμπέλια του νησιού, ήταν όλη η οικογένεια παρούσα μαζί με τη Μαριγώ και το μπάρμπα Γιάννη, αλλά και την οικογένεια του αδελφού του Νικολού.

Η Αντιγόνη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και δεν ξαναμίλησε καθόλου στο τραπέζι. Έφαγε λίγο είναι η αλήθεια... χμ έχει αρχίσει να αδυνατίζει σκεφτόταν η γιαγιά της,  αλλά κανείς δεν άνοιξε συζήτηση μαζί της.

Την επομένη των Χριστουγέννων, θα ερχόταν ο γαμπρός στο σπίτι, να περάσουν τα δαχτυλίδια και να επισημοποιήσουν τον αρραβώνα. Μια σημαντική στιγμή στη ζωή μιας κοπέλας,  που όμως, έσφιγγε το στήθος της Αντιγόνης τόσο δυνατά, που έλεγες ότι της στράγγιζε κάθε ανάσα από μέσα της!

Αλλά και άλλες ετοιμασίες έλαβαν χώρα αυτές τις ημέρες. Οι άνθρωποι του Νικολού, ενημερώθηκαν ότι οι νυχτερινές τους ασχολίες έγιναν αντιληπτές. ''Αλλάζουμε σχέδιο '' τους είπε ο καπετάνιος τους.

Το σχέδιο ήταν, τη  νύχτα ορισμένοι έμπιστοι νησιώτες, τρεις  σε κάθε ομάδα, να βγαίνουν για να ανοίξουν σιγά σιγά δίοδο στην απρόσιτη πλευρά του φρουρίου. Να υπάρχει άνοιγμα, για την ώρα που θα ξεσηκώνονταν και θα έμπαινε η επαναστατική ομάδα να εξολοθρεύσει τους στρατιώτες. Γιατί η επανάσταση πλησίαζε, τους έλεγε ο Νικολός.

''Η  ώρα που θα ελευθερωθούμε φτάνει. Θα έχουμε τη δική μας λεύτερη πατρίδα! Εμπρός παιδιά, αυτήν τη φορά η επανάσταση θα έχει αίσιο τέλος...''

Ούτε θόρυβο έκαναν, ούτε ακουγόταν φασαρία από τις εργασίες τους. Λίγο λίγο, ροκάνιζαν την ξεραμένη λάσπη ανάμεσα από τις  πέτρες ώστε να μπορούν με ένα σπρώξιμο να τις βγάλουν. 

Μην νομίζεις ότι ήταν εύκολη δουλειά. Ξεραμένη σκληρή και συμπαγής η ένωση ανάμεσα στις πέτρες του φρουρίου.  Και αν πεις ότι το μόνο επικίνδυνο ήταν η φρουρά που ήταν πάνω από τα κεφάλια τους... θα χεις λάθος. Το σημείο που δούλευαν ήταν γκρεμός και δεν φυλασσόταν, μια που θεωρούσαν οι Τούρκοι ότι είναι απροσπέλαστο. Εκεί είχαν τις αποθήκες τους με τα όπλα τους.  

Ένα στραβοπάτημα και οι άνθρωποι του Νικολού,  θα γίνονταν κομμάτια.  Πατούσαν στις εξοχές των βράχων σαν τα αγριοκάτσικά τους και δούλευαν με προσοχή. 

Δεν θα ήταν όμως μόνο ο θάνατός τους η αιτία ενός στραβοπατήματος. Θα κινδύνευαν όλοι οι άντρες του νησιού ειδικά ο αφέντης τους ο Νικολός, αφού ήταν ο καπετάνιος του νησιού.

Είχαν καταφέρει να καθαρίσουν μόνο δυο μεγάλες πέτρες που σχημάτιζαν με τις  υπόλοιπες τη μάντρα. Μάλιστα τράβηξαν την πέτρα και την ξαναέβαλαν στη θέση τους για να δουν πόσο εύκολα βγαίνει. Τη μάρκαραν με χρώμα και πήγαν στην επόμενη. Το σχέδιο ήταν να μπουν  μερικοί άντρες από το άνοιγμα αυτό, να βρεθούν μέσα στο στρατώνα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί , ώστε να αιφνιδιάσουν τους στρατιώτες του Μπέη.

Το σχέδιο τώρα άλλαζε. Μέρα θα γινόταν αυτό, όταν θα έβοσκαν τα κατσίκια  και θα πήγαινε ο ένας βοσκός ή και δυο μαζί,  να  πάνε νερό να πιουν τα ζωντανά. Τότε ο ένας θα πρόσεχε και ο άλλος θα συνέχιζε τη δουλειά από εκεί που την άφησαν.  Τους έλεγε ο καπετάνιος τους ότι θα τους παρατηρούσαν οι Τούρκοι, ''αλλά θα βαριούνταν μετά  από μέρες να   παρακολουθούν να ποτίζετε τα ζώα σας, αφού από εκείνη την πλευρά θα ένιωθαν ασφαλείς''.

Θα ήταν όμως χρονοβόρο τώρα, γιατί ένας- ένας δεν μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα, αλλά  έπρεπε να εφησυχάσουν το Μπέη και το στρατό του. Για να δούμε θα τα κατάφερναν; σκεφτόταν ο Νικολός.

Εν τω μεταξύ, στο σπίτι του, είχαν συναρμολογήσει και τα καριοφίλια και μοιράστηκαν σε έμπιστα πρόσωπα που τα έκρυψαν σε ασφαλή μέρη για την ώρα την ιερή που θα ερχόταν γρήγορα όπως έλεγε ο καπετάνιος τους!

Η επόμενη των Χριστουγέννων ξημέρωσε άκρως χειμωνιάτικη. Ταίριαζε με τη διάθεση της Αντιγόνης. Η γιαγιά της την ξύπνησε, λέγοντάς της ότι της ετοίμασε το καλό φόρεμα που της έραψε η Μαριγώ-''πόσο άξια αυτή η γυναίκα, όλα τα καταφέρνει- και πρέπει να το δοκιμάσεις, μήπως θέλει διόρθωση’’... για να είναι έτοιμη το μεσημεράκι που θα φτάσει ο αρραβωνιαστικός της.

Όταν φόρεσε το φόρεμα η Αντιγόνη, η οποία δεν έφερνε καμία αντίρρηση, αλλά κατευθυνόταν από τις εντολές των άλλων σαν μια κούκλα χωρίς θέληση και επιθυμία, η γιαγιά τη μάλωσε'' στάσου ορθή κυρά μου. Μπα σε καλό σου!  Τι γέρνεις έτσι; Και τα χέρια σου κουλάθηκαν κόρη μου; Πώς είσαι έτσι; ''

Η Αντιγόνη έκανε ότι της είπε η γιαγιά χωρίς μια λέξη, χωρίς αντίρρηση.

''Δεν πάει άλλο κόρη μου, ούτε μια λέξη; Ούτε μιλιά; ''

Σιωπή! Αδυσώπητη! Ένα κατηγορώ μέσα στην απόλυτη ησυχία! Αυτό ένιωθε η γιαγιά. Μα δεν επέμεινε. Δεν έβγαζε άκρη...

Το μεσημέρι, ήρθε ο Απόστολος Σταματίδης ο ιατρός από το Μαράθι. Μπήκε στο σπιτικό κοιτάζοντας αχόρταγα να δει την πανέμορφη κόρη του Νικολού, όπως του είχαν πει. Είχε ακούσει τόσα για την ομορφάδα της, αλλά και την ομοιότητα με την μητέρα της, που είχαν γίνει κάτι σαν θρύλος. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη προίκα που έδινε ο Νικολός στην κόρη του, ήταν αυτός ο θρύλος που τον γοήτευε. Την έψαχνε λοιπόν με τη ματιά του, κρατώντας όμως τα προσχήματα.

 Αφού πέρασαν  όλοι στη σάλα, η γιαγιά μπήκε με την Αντιγόνη. Η ματιά του έμεινε πάνω της, πάνω στο περήφανα στητό και πανέμορφο κεφάλι της κοπέλας, και η ανάσα του πιάστηκε θαρρείς μια και ο θρύλος ήταν αληθινός! Τι παράστημα, τι κομψότητα, τι αρχοντιά,  θαύμαζε  ο γιατρός.

Υποκλίθηκε η Αντιγόνη και ο γιατρός της φίλησε το χέρι. Είπε λόγια αβρότητας και   η Αντιγόνη σήκωσε τη ματιά της να δει αυτόν που θα την άγγιζε την πρώτη νύχτα του γάμου τους, αυτόν που θα την έκανε μητέρα και θα διαφέντευε τη ζωή της.  Τριαντατεσσάρων  ετών; Αυτός φαίνεται μεγαλύτερος από τον πατέρα της.  Και αυτές οι τρεις τρίχες που είχε στο κεφάλι... χμ χμ σαν να ένιωθαν μοναξιά και θα το έβαζαν στα πόδια σε λίγο,  σκέφτηκε και χαμογέλασε. 

Ο Νικολός κατάλαβε ότι το χαμόγελό της ήταν ειρωνικό. Κορόιδευε από μέσα της! Είχε θυμώσει που δεν ήταν ευγενική καθόλου. Μα ο γιατρός δεν έδωσε σημασία, ούτε καν το πρόσεξε, θαμπωμένος από την πεντάμορφη νέα κοπέλα!

Της φόρεσε το δαχτυλίδι που φρόντισε η Αντιγόνη να βγάλει αμέσως μόλις πήγε στο δωμάτιό της και δεν άνοιξε το στόμα της να πει κάτι,  οτιδήποτε. Σε ό,τι τη ρωτούσε ο γιατρός, εκείνη απαντούσε μονολεκτικά. Καμιά διάθεση να πάρει μέρος στη συζήτηση. 

Στο τραπέζι φάγανε και δεν έκανε καμία προσπάθεια να σερβίρει τον μέλλοντα σύζυγό της,  όσο κι αν η γιαγιά την παρότρυνε με ένα σωρό νοήματα.

Όταν τελικά αυτό το βάσανο-αρραβώνας τελείωσε, όταν έφυγε ο γιατρός με το καΐκι,   γιατί νύχτωνε σε λίγο, εκείνη ξεκίνησε για τον πάνω όροφο. Ούτε έμεινε να δει τα δώρα του Απόστολου και  τα χρυσαφικά που της έφερε. Κανένα ενδιαφέρον!

''Αντιγόνηηη!!!"' φώναξε ο πατέρας της. ''Έλα εδώ αμέσως''!

Εκείνη πλησίασε και με τη ματιά της μέσα στα μάτια του πατέρα της περίμενε.

''Τι συμπεριφορά ήταν αυτή;''

''...............''

''Σε ρωτάω παιδί μου τι είναι αυτό που είδα σήμερα;''

''Νομίζω πατέρα αντάξιο του γαμπρού που μου δίνεις. Αν δεν σε πειράζει θέλω να αποσυρθώ''

''Καταλαβαίνεις γιατί θα παντρευτείς τον γιατρό κόρη μου;''

'' Για να ησυχάσεις από το φόβο μη με πάρει Τούρκος''

Και ανέβηκε αγέρωχη και με ψηλά το κεφάλι στο πάνω πάτωμα! 

Ο πατέρας της είχε μείνει άναυδος. Για το καλό της είναι..., σίγουρα αντιδρά έτσι γιατί θέλει τον Γιουσούφ. Ναι, θα συνέλθει και ο άντρας της μάλιστα θα τη συνεφέρει. Για το καλό σου είναι παιδί μου είπε μέσα του.


Συνεχίζεται...

Σημ:Οι εικόνες που συνοδεύουν την ανάρτηση είναι από τη Google και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους

26 σχόλια:

  1. Η απόφαση του Νικολού για τον γάμο της Αντιγόνης έχει προκαλέσει ένα χάσμα στη σχέση τους.
    Δίκαιο ή άδικο. Εμείς του βλέπουμε αλλιώς και οι ήρωες μας το βλέπουν ο καθένας από τη δική του πλευρά.
    Η γνωριμία της Αντιγόνης με τον μέλλοντα σύζυγο της, παγωμένη από μεριάς της, όπως η καρδιά της κοπέλας ενόψει του γάμου της.
    Για να δούμε θα γίνει ο γάμος ή θα μεσολαβήσει η μοίρα;
    Και αν γίνει, για να δούμε πώς θα τον διαχειριστεί η Αντιγόνη.
    Να δούμε και πώς θα πορευτούν όλα αυτά με τον αγώνα των Ελλήνων!
    Αναμένω με αγωνία Αννούλα μου.
    Καλές δημιουργικές στιγμές σου εύχομαι.
    Σε γλυκοφιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου για την εποχή δίκαια ήταν η στάση του Νικολού. Για την Αντιγόνη πάλι που δεν γνώρισε άλλο είδος ζωής, δεν την έχει φανταστεί την ελευθερία της πατρίδας είναι βαρύς ο γάμος.
      Ανάμενε και έρχεται η συνέχεια
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ο φόβος του πατέρα κατανοητός. Τα συναισθήματα Ιφιγένειας που νοιώθει η Αντιγόνη ακόμη πιο κατανοητά. Ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τις μύχιες επιθυμίες των σκλαβωμένων Ελλήνων. Απλά βλέπει έναν μεσήλικα που πρέπει να παντρευτεί για όλη τη ζωή της, ενώ ο έρωτας και το όνειρο του απομακρύνεται και είναι άφταστο στα μάτια των 17 χρόνων. Υπέροχη η αναφορά του πώς περνούσαν τις Άγιες Μέρες επί Τουρκοκρατίας οι σκλαβωμένοι, και πόσο ρίσκο έπαιρναν για την ελευθερία! Πολύ ενδιαφέρον Άννα μου έως μαγευτικό! Χρόνια σου πολλά καλές γιορτές τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη σίγουρα είναι κατανοητός αλλά και η Αντιγόνη υποφέρει. Έτσι όπως τα εξηγείς ναι ακριβώς. Έτσι περνούσαν οι σκλαβωμένοι τις Άγιες μέρες τότε και ευτυχώς που τους άφηναν να εκκλησιάζονται.
      Καλή σου μέρα Μαιρούλα

      Διαγραφή
  3. "Για το καλό σου είναι παιδί μου..."
    Αχ πόσες φορές έχει ντυθεί ο θάνατος των ονείρων με αυτήν τη φράση! Πόσες φορές αυτή η φράση έχει δώσει άλλοθι σε ξεπουλήματα και εκποιήσεις θυγατέρων! Να λοιπόν που την ακούμε μία ακόμα φορά στο έργο σου Άννα μου. Ναι, καταλαβαίνω! Οι συνθήκες εκείνη την εποχή δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το σήμερα αλλά όμως δεν έπαυαν και τότε να "σκοτώνουν".
    Η τροπή που παίρνουν τα πράγματα για τη ζωή της Αντιγόνης είναι άσχημη και βαριά. Το λέει όμως η καρδιά της! Δεν μασάει και ανοίγει το στόμα της, φωνάζει τη γνώμη της. Και πιστεύω ταρακουνά και τον πατέρα της.
    Από την άλλη νιώσαμε το κλίμα των Χριστουγέννων εκείνων των εποχών. Πόσο ωραία και επίκαιρα το έφερες Άννα, ανήμερα της μεγάλης γιορτής.
    Και μέσα σε όλα αυτά, τρέχουν και οι κινήσεις για τον ξεσηκωμό.
    Υπέροχο Άννα μου και προχωράμε μέσα από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτή η φράση που αναφέρεις χρησιμοποιείται κατά κόρον. Και σήμερα ακόμη. Πολλές φορές είχε δίκαια ειπωθεί. Αλλά δεν παύει να είναι ο θάνατος ονείρων όπως λες.
      Ναι η Αντιγόνη μιλάει, είναι θαρραλέα, προχωρημένη για την εποχή της αλλά θα δούμε αν θα φέρει αποτέλεσμα. Εκείνη την εποχή και το να μιλήσει η κοπέλα ενάντια, να πει τη γνώμη της στον πατέρα ήταν ανήκουστο.
      Χαίρομαι που φτάσαμε λόγω ημερών στο τότε στις ίδιες ημέρες
      Χαίρομαι πολύ που σ'αρέσει
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
    2. Το περιμένω πάντα με αγωνία καλή μου φίλη. Γιατί το αγάπησα και αυτό μαζί με τα άλλα σου έργα. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ Γιάννη μου για την τόσο θετική σου ανταπόκριση

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά Άννα ;) Να χαίρεσαι την οικογένεια σου !
    Όταν γεννιέται ο Χριστός γεννιέται μαζί Του και η ελπίδα για ένα κόσμο χωρίς βία, γεμάτο αγάπη και ειρήνη.
    Υγεία σ΄όλο τον κόσμο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Κυριακή μου. Αμην θα πω για τις ευχές σου
      Καλή χρονιά ας έχουμε
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Πόσες και πόσες κοπέλες έχουν βρεθεί στη θέση της Αντιγόνης στο πέρασμα των αιώνων άραγε; Αμέτρητες!
    Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η συνέχεια...
    Εν αναμονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου πολλές κοπέλες σαν την Αντιγόνη και εκείνη την εποχή όλες. Θα βλέπουμε σιγά σιγά την συνέχεια
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Περιμένω να δω, πως θα ξεσπάσει η απογοήτευση της Αντιγόνης. Γιατί πέρα από την αναιδη, για την εποχή συμπεριφορά, υπάρχει μια νέα κοπέλα, όμορφη, γεμάτη όνειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την εποχή εκείνη η αναιδή συμπεριφορά δεν επιτρεπόταν αλλά παρόλα αυτά μερικές νέες και ενήλικες έκαναν την ''επανάστασή τους'' αλλά χωρίς αποτελέσματα γιατί οι νόμοι και οι κανόνες ήταν εναντίον τους. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί...
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  7. Ομολογώ πως διαβάζω με καθυστέριση! Οπότε ξαναδιάβασα το τελευταίο για να..συνδεθώ! Δεν μου αρέσει η τροπή στη ζωή της Αντιγόνης της έρμης. Ορατή η διαφορά της αντίδρασης στις γενειές. Χρόνια Πολλά φίλη μου, εύχομαι μία δημιουργική χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι συμβαίνει αυτό Γεωργία μου γι αυτό βάζω κάθε 4μέρες συνέχεια αλλά βλέπεις λόγω εορτών έκανα μια άλλη ανάρτηση πριν και χαθηκε η επαφή.
      Χρόνια πολλά Αχτίδα μου να σαι καλά

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά Άννα μου.
    Ανυπομονούσα για την συνέχεια.
    Έγινε ο αρραβώνας ε;
    Άραγε τί θα ακολουθήσει;
    Με τα νιάτα δεν παίζεις.
    Οι λεπτομέρειες για την ζωη των χριστιανών πολύ συγκλονιστικές.
    Έχω διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά, αλλά πάντα συγκινούμαι.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σένα
      Ναι έγινε ο αρραβώνας και θα δούμε τι θα γίνει παρακάτω
      Κι εγώ έχω διαβάσει σχετικά βιβλία αν και η καθημερινότητα δεν την περιέγραφαν επακριβώς
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Άννα μου ζωγραφίζεις τα ήθη με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και τα συναισθήματα πατέρα και κόρης δεν μας αφήνουν ασυγκίνητους. Αγώνας και αγωνία να παλεύεις με τα συναισθήματά σου και το καθήκον. Δύσκολες στιγμές για την Αντιγόνη. Περιμένουμε τη συνέχεια.
    Χρόνια πολλά Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βρήκες την προσπάθεια καλή. Σ'ευχαριστώ.
      Δύσκολες για το κορίτσι μας όντως.
      Χρόνια πολλά και καλά

      Διαγραφή
  10. Μπορεί οι συνθήκες για την Αντιγόνη να είναι δυσάρεστες και δύσκολες ,αλλά Αννιώ μου την χαίρομαι την κοπελιά που αντιστέκεται με τον δικό της τρόπο ,αφού δεν έχει άλλα όπλα που εκείνη την εποχή ήταν ακατανόητο η αντίσταση της θυγατέρας προς τον λόγο του πατέρα...
    Πάντως κάτι έχει στο μυαλό της...ίδωμεν με αγωνία!!! καλή συνέχεια ...
    Χρόνια πολλά Αννιώ μου να περασεις όμορφα και τις υπόλοιπες γιορτινές μέρες φιλιαααα...🎄🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Ρούλα μου. Θα δούμε πώς θα καταλήξει αυτή η μάχη πατέρας - κόρης γιατί περί μάχης πρόκειται.
      Ακατανόητο σίγουρα. Η αντίδραση των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών ήταν ανήκουστη κατάσταση εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
      Χρόνια πολλά και σε σένα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Την ίδια φράση μ' αυτή που απομόνωσε ο Γιάννης, ήθελα να σχολιάσω. Πόσες ζωές θυσιάστηκαν στο βωμό αυτού του "για το καλό σου"... Αν δεν υπήρχε το ηθογραφικό απόσπασμα με τις συνήθειες των γιορτών σ' εκείνο το κοινωνικό και χρονικό πλαίσιο, η τροπή της ιστορίας θα μ' εξόργιζε. Καταλαβαίνω βέβαια τους φόβους του πατέρα, αλλά απ' την άλλη είναι και αταίριαστο αυτό το ζευγάρωμα. Άννα μου, μ' αρέσει που μας πας "ζέστη-κρύο", διατηρώντας την αγωνία μας στο φουλ, αλλά δίνοντάς μας και τις περιγραφές για το χαρακτήρα και τις νοοτροπίες των Ελλήνων εκείνης της εποχής.
    Αναμένουμε και ελπίζουμε σε μια αίσια έκβαση για την τύχη της Αντιγόνης 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ακόμη χρησιμοποιείται κατά κόρον η φράση αυτή. Για το καλό σου!! Το θέμα είναι ότι την εποχή εκείνη που οι κοπέλες διαπομπεύονταν αν παντρεύονταν ή αν είχαν σχέση με Οθωμανό, ενώ οι γυναίκες οι Τουρκάλες καταδικάζονταν σε θάνατο αν είχαν σχέση ακόμη και με ομόθρησκο, εκείνη την εποχή λοιπόν, ήταν πανδύσκολη η θέση της γυναίκας και μάλιστα της νεαρής κοπέλας.
      Χρειάζεται να μπούμε ''στα παπούτσια των άλλων'' για να κατανοήσουμε και τον Νικολό αλλά και την Αντιγόνη.
      Ανάμενε Μαρία μου χαίρομαι που είσαι εδώ και εύχομαι να σ'αρέσει αυτή η ''ζεστη -κρύο'' που σας πάω.

      Διαγραφή
  12. Θα σχολιάσω και εγώ τη φράση "για το καλό σου.Πόσα πράγματα έχουν γίνει δήθεν για το καλό μας από κάποιους που θέλουν μόνο να μας επιβάλουν τις δικές τους επιθυμίες.Έτσι και ο πατέρας της Αντιγόνης την αναγκάζει να κάνει έναν αταίριαστο γάμο με κάποιον που δεν τον αγαπάει.
    Πολύ όμορφη η περιγραφή των Χριστουγέννων της εποχής καθώς και η προετοιμασία της επανάστασης.
    Σου εύχομαι Άννα μου Καλή Χρονιά με υγεία και εξαιρετικές δημιουργίες.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαράκι μου η φράση αυτή ακόμη ακούγεται, το ξέρεις. Δυστυχώς το καλό μας φαίνεται το ξέρουν όλοι εκτός από εμάς. Αταίριαστος γάμος σίγουρα και τότε έτσι γινόταν συνήθως. Για να δούμε τι θα γίνει παρακάτω... Αύριο η συνέχεια
      Καλή και ευλογημένη ας είναι η νέα χρονιά Μαρία μου.
      Φιλάκια

      Διαγραφή