''Η Άνοιξη είναι ακριβή / Κεφ. 10

 Κεφάλαιο 10.





Φυσικά ο αρραβώνας της Αντιγόνης δεν έμεινε κρυφός. Φρόντισε γι αυτό ο Νικολός, που κερνούσε όποιον συναντούσε, περισσότερο για να το μάθει ο Μπέης.

Εκείνο το πρωί, μόλις μια βδομάδα μετά τον αρραβώνα, ήλθε σκλάβος από το αρχοντικό του Μπέη να ειδοποιήσει τον Νικολό ότι ο αφέντης του, τον περιμένει για ακρόαση το απόγευμα στις πέντε.

Απόρησε για την επισημότητα εκείνος, αλλά τι μπορούσε να πει;

Εν τω μεταξύ, το δεύτερο πλοίο του, ήταν λίγες ημέρες που είχε γυρίσει  κι αυτό και τα εμπορεύματα είχαν ξεφορτωθεί, αν και είχαν επιστροφές από τα δικά τους. ΄΄ Το  εμπόριο δύσκολα γίνεται αφεντικό'' του είπε ο καπετάνιος του.'' Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός''!

Ο Μπέης δεν ήλθε αυτήν τη φορά να διαλέξει από την πραμάτεια του καπετάνιου.

Αλλά έφυγε ξανά  ο Μανώλης, με το πρώτο πλοίο, μόνο που αυτήν τη φορά θα ταξίδευε  στα λιμάνια της χώρας  να φέρει προϊόντα που έλειπαν από την αγορά του νησιού.

Και το δεύτερο πλοίο  θα έφευγε σύντομα, με εντολή να πάει στην Ευρώπη και να φέρει και  τα προικιά της Αντιγόνης. Όλα είχαν διευθετηθεί.

Έφτασε η στιγμή του αποχαιρετισμού  της Αντιγόνης με τον αδελφό της  το Μανώλη της , που θα ταξίδευε πάλι. Ο χειμώνας δεν είχε περάσει και οι θάλασσες την φόβιζαν όταν αγρίευαν. Εκείνος αγκάλιασε την αδελφή του,  της είπε  ''συγνώμη δεν κουμαντάρω εγώ'' ψιθυριστά στ' αυτί και αφού πήρε την γλύκα της αγκαλιάς της έφυγε.

Το απόγευμα ήλθε. Η ώρα της ακρόασης έφτασε!

Ο Νικολός ήταν  στο αρχοντικό στις πέντε ακριβώς και ο Μπέης πρώτη φορά, τον άφησε να περιμένει αρκετά, ως να τον δεχθεί.

Τον οδήγησαν  στην αίθουσα ακροάσεων. Εκείνος καθόταν στο θρονί του, μια πολυθρόνα πιο ψηλά από τις υπόλοιπες και πιο επιβλητική.

 Τυπικός και συνοφρυωμένος!

''Κάθισε Νικολό και είπα να σου φέρουν καφέ. Σερβιρίσου από το σοφρά ό,τι σ' αρέσει'' του είπε κι έδειξε όλα τα καλούδια που είχαν αραδιάσει οι σκλάβοι του.

Εκείνος έκανε τον ναργιλέ του. Τα μάτια του ήταν στραμμένα στον Νικολό που τον κοιτούσε αμίλητος. 

''Λοιπόν καπετάν Νικολό. Να σου ευχηθώ για τη θυγατέρα σου. Ο Αλλάχ να της δίνει ευτυχία στη νέα της ζωή. ''

''Ευχαριστώ Μπέη μου'', είπε χαμογελαστός ο Νικολό

''Και τώρα να μιλήσουμε ντόμπρα ωρέ, αυτός ο γάμος είναι δική σου επιλογή, σωστά; Μη μου πεις ότι η θυγατέρα σου ερωτεύτηκε κάποιον κοντά στην ηλικία του πατέρα της! Και πού  τον είχε συναντήσει;''

''Έτσι γίνονται αυτά Μουσταφά πασά. Αυτές είναι οι παραδόσεις μας''

''Εσύ όμως ερωτεύτηκες για να παντρευτείς. Και μικρός μικρός. Γιατί το απαγόρευσες στην κόρη σου;''

''Σου έκανε παράπονα Μπέη μου;''

''Ω ρε Νικολό μη νομίζεις ότι είμαι χαζός.  Και μην ειρωνεύεσαι μπρε! Ξέρεις και ξέρω ότι η κόρη σου ήθελε το γιο μου, όπως και ο γιος μου ήθελε την κόρη σου. Έχει πέσει άρρωστος από τη στενοχώρια του όταν το 'μαθε. Αλλά εσένα σε ενοχλεί να ναι αλλόθρησκος ο γαμπρός σου ε;  Κοίτα να δεις που εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου για τη νύφη μου. Και μη νομίζεις ότι ο Γιουσούφ είναι φανατικός με τις παραδόσεις μας. Ούτε χαρέμια, ούτε σκλάβες Νικολό. Μόνο την Αντιγόνη θα είχε σαν θησαυρό. Αλλά εσύ δεν καταδέχτηκες!''

'' Μπέη μου είναι και άλλου έθνους ο γιος σου. Μην ξεχνάμε, για να μιλήσουμε ειλικρινά όπως θέλεις, εσείς είστε οι κατακτητές και εμείς οι υποτελείς’’

''Α βρε Νικολό μετά τόσους αιώνες... που ζούμε όλοι κάτω από την ίδια πατρίδα, που είμαστε πολίτες αυτής της αυτοκρατορίας κι ας είμαστε άλλης θρησκείας μεταξύ μας, θα πίστευα ότι είχαμε μονοιάσει''

''Μπέη μου, μονοιασμένοι είμαστε και φίλοι θέλω να πιστεύω, αλλά οι παραδόσεις μας είναι διαφορετικές. Φαντάζεσαι πώς θα ζούσε δίπλα στον Γιουσούφ η Αντιγόνη;''

''Φαντάζομαι ωρέ, μπορώ να φανταστώ. Κυρά και αφέντρα θα την είχε. Θα χαμογελούσε το κορίτσι, όχι που τώρα, σίγουρα θα είναι σκοτεινιασμένο το πρόσωπό της. Θα ήταν ευτυχισμένο,  όχι δυστυχισμένο όπως την έκαμες εσύ... Το κρίμα στο λαιμό σου!

Κι αν πάθει τίποτε ο γιος μου καπετάν Νικολό από τη στεναχώρια του, δεν θα στο συγχωρήσω ποτέ!

Είπε και έφυγε από την αίθουσα.

Ο Νικολός αισθανόταν θριαμβευτής. Εμπόδισε αυτό που είχε βάλει στο μυαλό του ο Γιουσούφ με την σύμφωνη γνώμη του Μπέη. Για πρώτη φορά ο Μπέης το παραδέχτηκε ανοικτά. Ήθελε την κόρη του για το γιο του.  Ναι, είναι δυστυχισμένη η κόρη του, αλλά θα συνέρθει. Θα μάθει! Οι Τούρκοι ήταν οι εχθροί, έπρεπε να το εμπεδώσει.

Γύρισε στο σπιτικό του. Τα είπε όλα χαμογελαστός στους γονείς του. Θριαμβευτής! Ο Αλέξανδρος ήταν κι εκείνος εκεί κοντά

''Πατέρα να με συμπαθάς αλλά πώς νομίζεις ότι θα ζήσει η Αντιγόνη δίπλα σε κάποιον που δεν αγαπά, που δεν νομίζω να αγαπήσει ποτέ, έτσι που τον είδα... και μακριά από την οικογένειά της; Το μόνο που σε νοιάζει είναι ότι θριάμβευσες απέναντι στον Μπέη. Με τι τίμημα πατέρα μου; Εύχομαι μόνο να μην ακολουθήσει τη μητέρα μας, για άλλους λόγους βέβαια''

Ο Νικολός δεν μίλησε, ταράχτηκε είναι η αλήθεια, μα όλα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Τώρα προείχαν οι ετοιμασίες του γάμου. Γιατί θα έκαμε γάμο που θα άφηνε άφωνους τους πάντες. Και ήλπιζε ο άντρας της να ήταν καλός άνθρωπος όπως του είχαν εγγυηθεί οι άνθρωποί του και να την έκανε να τον αγαπήσει. ''Μακάρι Θεέ μου'' ευχόταν!

Αλλά και  οι προετοιμασίες για τον Αγώνα συνεχίζονταν.  Όλες οι ειδήσεις που του έφερναν οι ναύτες του και οι καπεταναίοι του ήταν ότι οι σκλαβωμένοι ετοιμάζονταν σε όλη την χώρα. Η επανάσταση δεν υπήρχε καλύτερη εποχή να γίνει. Η αυτοκρατορία έχανε τη δύναμή της και οι ξένες δυνάμεις μετά το Διαφωτισμό και τους αγώνες των πνευματικών ανθρώπων των Ελλήνων που ζούσαν εκτός χώρας, είχαν δημιουργήσει φιλελληνικό κύμα. 

Η Φιλική Εταιρεία ξανά ζωντάνεψε και ο Υψηλάντης φωνάζει ότι είναι η ώρα.

Πρέπει να ετοιμάσει τους άντρες του. Πώς θα τους εκπαιδεύσει δεν ξέρει, μα στρατό φτιάχνει. Δικό του. Με δικά του έξοδα. Έχει παλικάρια το νησί του. Θα αγωνίζονταν για λευτεριά. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, ακόμη και αν έπρεπε να χύσουν ποτάμια αίμα.

Όλα αυτά τα μιλούσαν στο γραφείο του όταν μαζεύονταν λίγοι λίγοι για να λύσουν προβλήματα, τάχα, του νησιού.

Γι αυτό δέχτηκε να γίνει προεστός. Αυτό του είχε πει ο πατέρας του. Θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να δέχεται κόσμο χωρίς να προκαλεί υποψίες. Θα μπορούσε άνετα να συγκεντρώνει στο γραφείο του όσους ήθελε, να τους κατευθύνει και να σχεδιάζουν την εξέγερση.

''Δεν θα ξεκινήσουμε πρώτα από όλους, αλλά όχι και τελευταίοι. Θα χτυπήσουμε όταν χτυπήσουν και σε άλλες περιοχές. Θα το  μάθουμε. Προσοχή στους σπιούνους. Ειδικά δυο που ξέρω, μας παρακολουθούν αλλά ευτυχώς δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται'' τους έλεγε αυτό το απόγευμα στο γραφείο του.

Ο καθένας εγγυάτο για κάποιον άλλον και ήδη είχαν μαζευτεί καμιά 100στη άντρες που θα ξεκινούσαν τον στρατό του. Ήθελε κι άλλους, με προσοχή μυούσε τον καθένα στις αρχές του αγώνα.

Κανόνιζαν σε ποια σημεία θα χτυπήσουν συγχρόνως, ώστε να μην προλάβει ο στρατός να επέμβει. ''Θα τα λέμε συχνά'' τους είπε. Προσοχή μην σας ακούσει κανείς να τα συζητάτε αυτά μεταξύ σας.

 Λίγες ημέρες  μετά. Γενάρης 1820  

 Ο νέος χρόνος μπήκε και το 1820 ήταν πλέον η χρονιά που η Αντιγόνη θα γινόταν νύφη, η χρονιά που θα ζούσε σε άλλο νησί, μακριά από όλους.

Περνούσε τον καιρό της διαβάζοντας. Ο κήπος της είχε αμεληθεί πολύ. Η Μαριγώ τον φρόντιζε όσο μπορούσε, μα κανείς δεν σκεφτόταν να της επιβάλλει τρόπο συμπεριφοράς διαφορετικό. Δεν ήθελαν να την εξωθήσουν στα άκρα.

Ο γιατρός ερχόταν που και που στο νησί να φάει στο σπιτικό της Αντιγόνης, να την πάρει με την άδεια του πατέρα της να κάνουν μια βόλτα στους δρόμους της πόλης. 

Όποτε η Αντιγόνη μπορούσε, προφασιζόταν την αδιάθετη. Το χρώμα της ήδη ήταν χλωμό και ο γιατρός σκεφτόταν μήπως και ήταν άρρωστη η μέλλουσα γυναίκα του. Μα τον διαβεβαίωναν όλοι ότι χαίρει άκρας υγείας και απλά είναι η ντροπή και το άγχος της μέλλουσας νύφης.

Σε μια βόλτα τους στην πόλη, όταν ο καιρός ήταν καλός, συνάντησε τον Γιουσούφ με τους ακολούθους του. Σταμάτησε μπροστά τους και χαιρέτησε κοιτάζοντας στα μάτια την Αντιγόνη. Εκείνης τα δάκρυα απειλούσαν να ξεχυθούν ορμητικά. Ο γιατρός υποκλίθηκε και ο Γιουσούφ του ζήτησε να πάει στο αρχοντικό, γιατί χρειάζονταν γιατρό για τον Μπέη. 

Όλοι μαζί οδηγήθηκαν στο σπιτικό του Μουσταφά πασά και ο Μπέης όταν είδε το Γιουσούφ μαζί τους κατάλαβε.

Πήρε το γιατρό να τον εξετάσει γιατί είχε πόνους, τάχα μου, και ήθελε κανένα βοτάνι για να μπορεί να κινείται.

Ο Γιουσούφ έδιωξε τους πάντες και έμεινε με την Αντιγόνη στην δική του σάλα. 

''Πώς είσαι;''

''Καλά''

''Αδυνάτισες...''

''Ναι λίγο...'΄

''...........''

''............''

''Γιατί δέχτηκες Αντιγόνη;''

''Γιατί δεν μου ζήτησαν τη γνώμη μου Γιουσούφ''

''.............''

''.............''

''Τα μάτια σου πάψανε να λάμπουν''

'' .............''

'' Θα ζήσεις στο Μαράθι;''

''Ναι''

''............''

''...............''

''Τα αισθήματά μου Αντιγόνη δεν θα σβήσουν ποτέ''

Σήκωσε τα μάτια και τον κοίταξε. Τα δάκρυά της,  που συγκρατούσε τόση ώρα,  βρήκαν αφορμή να σεργιανίσουν στο πρόσωπό της. 

Έσκυψε και της τα σκούπισε. 

Αμίλητοι... 

Γονάτισε μπροστά της...

Της έπιασε τα χέρια...

Ακούμπησε τα χείλη του στα δικά της. Έτσι απλά, σαν προσκύνημα και μετά απομακρύνθηκε.

 Στο γυρισμό ο γιατρός τη ρώτησε

''Ποιος σε έκανε να κλάψεις;''

''Γιατί κύριέ μου; Θα του ζητήσεις το λόγο;''

''Α, από την εξουσία δεν ζητάς το λόγο ποτέ Αντιγόνη, να το θυμάσαι!''

Γύρισε και τον κοίταξε.... Τι γλοιώδης!!




Σημ:Οι εικόνες που συνοδεύουν την ανάρτηση είναι από τη Google και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς τους


Συνεχίζεται...

17 σχόλια:

  1. O Νικολός νιώθει θριαμβευτής! Αν είναι δυνατόν! Αν είναι δυνατόν, να πανηγυρίζεις πατέρα με τη δυστυχία της κόρης σου. Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό στη μονάκριβη θυγατέρα σου άνθρωπέ μου! Για όνομα του Θεού! Εντάξει κατανοώ και σέβομαι τους φόβους σου και τις τεράστιες δυσκολίες μιας σχέσης ανάμεσα στην Αντιγόνη και στο Γιουσούφ αλλά όχι έτσι βρε αδελφέ! Όχι εμπόρευμα το παιδί σου. Και μάλιστα σε έναν άνθρωπο, καθαρά του συμφέροντος. Ένας γλοιώδης τύπος που νοιάζεται για το βόλεμά του κοντά στην εξουσία.
    Έχω στενοχωρηθεί πολύ.
    Και μου κάνει εντύπωση ο φιλελευθερισμός τόσο του Μπέη όσο και του Γιουσούφ. Κάτι που σίγουρα δεν περίμενα.

    Όλα αυτά τα συναισθήματα, Άννα μου, ξέρεις βέβαια ότι οφείλονται στη δική σου πανάξια γραφή, στη δική σου πλοκή, στη δική σου συναισθηματική και παραστατική αφήγηση. Χωρίς αυτήν δεν θα νιώθαμε τέτοια ένταση.
    Για αυτό να έρθω να πω, μία ακόμα φορά, για το σεβασμό μου και σε αυτό σου το έργο!
    Δράματα φοβάμαι τη συνέχεια καλή μου φίλη. Δράματα μεγάλα.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς τα κορίτσια ήταν ''εμπορεύματα'' τότε και για πολλά χρόνια μετά. Μη σου πω ότι ακόμη είναι σε ορισμένες περιοχές.
      Χαίρομαι που σας προκαλώ συναισθηματική ένταση και νιώθετε μέρος της ιστορίας
      Σ'ευχαριστώ θερμά Γιάννη μου
      Καλή νέα χρονιά εύχομαι
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Καλή χρονιά επίσης Γιάννη μου

      Διαγραφή
  2. Πολύ συγκινητική η σκηνή ανάμεσα στον Γιουσούφ και την Αντιγόνη. Με συγκίνησε ο σεβασμός ανάμεσα τους.
    Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στον Νικολό και την Αντιγόνη. Μια αντίθεση που βασίζεται στα βιώματα τους.
    Ο γιατρός πράγματι μου φάνηκε και εμένα γλοιώδης θα συμφωνήσω με την ηρωίδα σου χαχα
    Τώρα αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να πω μια σκέψη μου: Δεν είμαι σίγουρη ότι ο Μπέης, θα το αφήσει έτσι.
    Δεν θέλω να μου επιβεβαιώσεις κάτι Αννούλα μου, απλά τις σκέψεις μου μοιράζομαι.
    Θα δούμε του χρόνου με το καλό χαχα
    Σε φιλώ γλυκά γλυκά.
    Να σου φέρει η νέα χρονιά, εκτός από υγεία, τόση έμπνευση και δημιουργικότητα που θα μας καταπλήττεις κάθε φορά!
    Όλα τα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέα παιδιά τότε η Αντιγόνη και ο Γιουσούφ, ήθελα να νιώθουν αληθινή αγάπη και στην αληθινή αγάπη δεν χωράνε μιερές συμπεριφορές. Μην ξεχνάμε ότι τότε υπήρχε εξευτελισμός από την κοινωνία της κοπέλας που είχε σχέση πόσο δε μάλλον της Χριστιανής με έναν Μωαμεθανό. Ο Μπέης αν θα κάνει κάτι; Δεν θα σου πω αλλά σκέψου τι θα μπορούσε να κάνει που δεν θα προκαλούσε χαμό ανάμεσα στους κατακτημένους και κατακτητές...σκέψου το.
      Καλή νέα χρονιά Μαρίνα μου με υγεία πάνω από όλα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Μπορεί να δικαιολογηθεί από τις συνήθειες της συγκεκριμένης εποχής η συμπεριφορά του πατέρα της Αντιγόνης αλλά αυτό το που κάνει στην κόρη του είναι ανεκδιήγητο.Θέλει για αυτήν και της τον επιβάλει έναν άνθρωπο που είναι όντως γλοιώδης και του συμφέροντος.
    Απαράδεκτη συμπεριφορά για έναν πατέρα που καταστρέφει τη ζωή της κόρης του.
    Πολύ γλυκιά και συγκινητική η συνάντηση της Αντιγόνης και του Γιουσούφ.
    Γίνεται αντιληπτό πόσο πολύ υπάρχει εκτίμηση και αγάπη μεταξύ τους και είναι κρίμα που δεν μπορούν να πορευτούν μαζί.
    Τώρα περιμένω του χρόνου την ενδιαφέρουσα συνέχεια
    της ιστορίας σου Άννα μου.
    Πολλές συναρπαστικές δημιουργίες.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία όπως τα λες. Μπορούσε να δικαιολογηθεί ο καπετάνιος αλλά δεν παύει να είναι το προξενιό αντιπαθέστατο. Σκέψου ότι παρόμοια προξενιά έκαναν γονείς στης κόρες τους και σε ειρηνικές εποχές.
      Ναι αγάπη με σεβασμό ανάμεσα στον Γιουσούφ και την Άντιγόνη...
      Του ''χρόνου'' ναι ανάμενε χαχααα
      Καλή νέα χρονιά Μαρία μου
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Μια υποταγή που εγκλωβίζει την αμοιβαία ανάγκη αγάπης μας κατακλύζει με πληθώρα συναισθημάτων. Παράλληλα μια δυσφορία για τον καπετάνιο που η απόφασή του μετατρέπει τη ζωή του παιδιού του σε εμπόρευμα. Φορτισμένα τα συναισθήματα που αποζητά η καρδιά της Αντιγόνης αλλά και ταύτιση ψυχής για τον Γιουσούφ που φανερώνει τα πραγματικά του αισθήματα.
    Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.
    Με το καλό ο καινούργιος χρόνος Άννα μου!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, θέλω να κατακλύζεστε από συναισθήματα. Αν το καταφέρνω τότε χαίρομαι.
      Η συνέχεια στον νέο χρόνο...δηλ του χρόνου!!!
      Καλή νεά χρονιά Αννίκα μου με υγεία
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Προβλέπω άσχημες εξελίξεις με αυτόν τον γάμο, κι ας έχει παρασυρθεί ο Νικολός που νίκησε στη μάχη τον Μπέη μα δεν κέρδισε τον πόλεμο. Η Αντιγόνη ήθελε τον Γιουσούφ και δεν την ένοιαζε που είναι Τούρκος και έχει αρχίσει ήδη να μισεί τον άντρα της. Για να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα! Πολύ ωραία η συνέχεια και περιμένω το παρακάτω! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν κάτι είναι ξινό εξαρχής όλα ξινίζουν μετά...θα δούμε στη συνέχεια τι θα συμβεί στη ζωή της Αντιγόνης.
      Του χρόνου η συνέχεια
      Καλή νέα χρονιά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Καταλαβαίνω την Αντιγόνη και τον Γιουσούφ, Καταλαβαίνω όμως και τον πατέρα της.
    Δύσκολοι οι μικτοί γάμοι, ακόμα και στις μέρες μας, πόσο μάλλον τότε.
    Εγώ νομίζω ότι δεν θα γίνει γάμος.
    Μας έβαλες μέσα στην ιστορία σου Άννα μου.
    Καλή χρονιά και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πολύ δύσκολοι οι μικτοί γάμοι και μάλιστα Χριστιανής τότε με Μωαμεθανό. Γιατί το ανάποδο επιτρεπόταν...Ειχαν πολλές στα χαρέμια τους Ελληνίδες.
      Για να δούμε αν νομίζεις καλά
      Καλή χρονιά να έχουμε πρώτα με υγεία

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάντως Αννιώ μου είμαι με το μέρος της αγάπης είμαι γιατί η καρδιά δεν γνωρίζει απαγορευτικά...
    Τώρα κανόνισε πως θα τα καταφέρεις ποια θα νικήσει... η αγάπη ή η λογική!!
    Ενα χάπυ εντ θα το ήθελα ...αλλά μην ακούς τι λέω εγώ, εσύ θα κάνεις ΄το καθήκον σου σαν συγγραφέας!!
    Και εμείς θα κρεμόμαστε από την πένα σου!!!
    Καλή χρονιά με υγεία Αννιώ μου με όλα τα καλύτερα της!!! φιλιαααα!!!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι με το μέρος της αγάπης είμαστε Ρούλα μου, αλλά αυτή η αγάπη είναι προς τον εχθρό. Εύκολη δεν τη λες και η εποχή δεν βοηθά.
      χαχααα να κρέμεστε από την πένα μου χαχααχα έτσι σας θέλω!
      Καλή χρονιά μάτια μου
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή