''Ο Τρελοφάν'' /Τέλος!!!

 26. Αντάμωση



Τα άλογα πραγματικά τα ζόρισε ο Τόμας. Δυο μέρες ταξίδευε, μόνο  με ξεκούραση τη νύχτα σε όποιο χάνι  συναντούσε. Την τρίτη μέρα το πρωί ανέβηκε στο μοναστήρι.
Τράβηξε αδημονώντας το κορδόνι να χτυπήσει η καμπανούλα της εισόδου και μπήκε στο προαύλιο.
 Η ηγουμένη τον υποδέχτηκε με αγκαλιές, αλλά ανήσυχη και αδέξια  στα λόγια και στις κινήσεις της.
Εκείνος το κατάλαβε. 
''Θεία;... Η Σιμώνη; ''
''Αγόρι μου... την έπιασαν οι πόνοι τα ξημερώματα. Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι μόλις πριν λίγο ... Να σου ζήσει παιδί μου'' του είπε και τον φίλησε, ενώ σκούπιζε ένα δάκρυ της.
''Αγόρι;... Έκανα γιο;... Το ήξερα, το ήξερα... Είμαι πατέρας πλέον;... Να τον δω;'' Έκανε την μια ερώτηση μετά την άλλη ενώ αγκάλιαζε την ηγουμένη χωρίς να προσέχει την σκιά στα μάτια της.
''Θα το δεις αγόρι μου, θα το δεις, αλλά να...  τώρα προσπαθούν να βοηθήσουν τη Σιμώνη. Έχει αιμορραγία και για να τη σταματήσει η μαία χρειάζεται ένα  βοτάνι, αυτό  που σταματά...''
Το καμπανάκι χτύπησε. Έτρεξε η ηγουμένη στην πόρτα και είδαν να μπαίνει τρεκλίζοντας ένας Μιχαήλ αγνώριστος. ''Το βοτάνι, το βοτάνι'' έλεγε ασθμαίνοντας.
Πήρε η ηγουμένη το βοτάνι που κρατούσε ο Τρελοφάν και το πήγε στη μαία τρέχοντας.
Ο Τόμας κοιτούσε αλαφιασμένος. Ο Μιχαήλ ήταν χτυπημένος σχεδόν παντού. Έπεσε στα γόνατα... Βαριανάσαινε.  Αίματα έτρεχαν στο  πρόσωπό του, στα χέρια του, σίγουρα και στο σώμα του γιατί τα ρούχα του ήταν σχισμένα κατά τόπους και κάτι υγρό που δεν φαινόταν τι.
''Αφέντη μου; Ήλθες αφέντη... ήλθες'' έλεγε αχνά ο καημένος εξαντλημένος και με τον πόνο έκδηλο στο πρόσωπό του.
Ο Τόμας πήγε κοντά του, γονάτισε κι εκείνος και χάιδευε το πρόσωπο του Μιχαήλ, φοβούμενος να τον αγκαλιάσει έτσι ματωμένος που ήταν.
Η ηγουμένη γύρισε και πήρε τον Μιχαήλ κοντά της. ''Τόμας έλα  μαζί μου τώρα!"'
Ο Τόμας μηχανικά την ακολούθησε, ενώ  στο μυαλό του γυρνούσαν τρεις λέξεις μόνο ''αιμορραγεί η Σιμώνη'' και μια εικόνα εφιαλτική : ο Μιχαήλ μέσα στα αίματα!
Πήγαν σε ένα δωμάτιο και η ηγουμένη ετοίμασε νερό να καθαριστεί ο Μιχαήλ, να αλλάξει, να του περιποιηθεί τις πληγές.
''Πώς έγινες έτσι Μιχαήλ; '' τον ρωτούσε ο Τόμας
''Για τη Σιμώνη... αφεντικό, για τη Σιμώνη, το βότανο... το βότανο''
''Μείνε εδώ να βοηθήσεις το Μιχαήλ να καθαρίσει τα χώματα από πάνω του και να δεις πού είναι χτυπημένος. Είσαι άντρας και δεν πειράζει να τον δεις γυμνό''
Σε λίγο, ο Μιχαήλ πλυμένος και εξαντλημένος, στεκόταν μπροστά στον Τόμας και στην ηγουμένη, ενώ είχε καλυφθεί, γιατί ντρεπόταν τη γύμνια του. Παντού πληγές. Όλο το σώμα του ματωμένο και καταπονημένο.  Εκδορές ελαφριές αλλά και ανοικτές πληγές, από τα βράχια προφανώς ''
''Μα πώς χτύπησες παιδί μου; ''τον ρώτησε η ηγουμένη. Η ηλικία του Τρελοφάν ήταν κοντά με την ηλικία της ηγουμένης, αλλά η κατάστασή του την έκανε να τον αισθάνεται σαν παιδί που θέλει προστασία.
''Τα βράχια αγία μου τα βράχια... Γλί..στρησα στα βράχια... και έ..πεφτα ...αχ... συνέχεια.... Μα τα κατά...φερα, δεν τα κατάφερα; Το βοτάνι ήταν ψηλά, ψηλά στην πλαγιά... εκεί  που κο...κκινίζει ο βράχος.''
Κοίταξαν και οι δυο από το παράθυρο, εκεί που έδειχνε. Αν είναι δυνατόν να ανέβηκε τόσο ψηλά σε απότομα βράχια. Το βοτάνι αυτό φύτρωνε στους γυμνούς βράχους εκεί που λίγο χώμα είχε φωλιάσει σε κοιλότητες  και έδινε το θαυματουργό αυτό φυτό που σταματούσε την αιμορραγία.* 
Η μαία είχε σκοπό να ζητήσει να της μαζέψουν να έχει βότανο, πίστευε ότι ο τοκετός της Σιμώνης θα ερχόταν σε δυο εβδομάδες περίπου, αλλά να που έκανε λάθος. Και ο γιατρός μακριά, είχε πάει σε άλλη πόλη για ασθενή. Το έμαθαν από μια μοναχή που πήγε να τον βρει.
''Και στείλατε το Μιχαήλ; ''ρώτησε ο Τόμας
''Όχι γιε μου, μόνος του έφυγε τρέχοντας, όταν άκουσε ότι ξεκινά ο τοκετός και δεν έχει βοτάνι η μαία, για καλό και κακό. Καμιά μας δεν πρόλαβε να τον κρατήσει. Αλλά και να μπορούσαμε δεν θα τον σταματούσαμε. Να που χρειάστηκε.  Το μόνο που με ανησυχούσε είναι ότι δεν υπάρχει δίοδος από εδώ από το μοναστήρι. Οι κάτοικοι του χωριού, ξέρουν από πού να ανέβουν. Και ορίστε τώρα''... είπε δείχνοντας τον  Μιχαήλ.
Τι ανόητος που είμαι, σκεφτόταν ο Τόμας. Γιατί να πιστέψω ότι στο μοναστήρι η Σιμώνη θα ήταν ασφαλής, ενώ ήταν έγκυος; Χωρίς γιατρό;  Μόνο γυναίκες ;  Πώς δεν το προέβλεψα; Πώς φέρθηκα έτσι άσκεφτα; Τι θα γίνει τώρα; ''Σε παρακαλώ Θεέ μου μην μου την πάρεις'' σκεφτόταν συνεχώς, ενώ παρακαλούσε το Θεό  και για τον Τρελοφάν που τον ανησυχούσε η κατάστασή του.
Ο Μιχαήλ γεμάτος τραύματα που του τα έδεσαν με καθαρά πανιά και βότανα για τη μόλυνση, τρέκλιζε. Βογγούσε συνεχώς και μιλούσε σιγανά και ακατάληπτα. Πονούσε ο καημένος μα το όνομα της  Σιμώνης ακουγόταν που και που.  ''Είναι οικογένεια... οικογένεια αφεντικό'' έλεγε και ξανάλεγε!
Ο Τόμας του χάιδευε τα μαλλιά με στοργή γιατί πραγματικά αγαπούσε τον Μιχαήλ, ένα μεγάλο παιδί με αγνή καρδιά.
Στο λαιμό είχε μια μεγάλη πληγή που η ηγουμένη είπε ότι θέλει ράψιμο και περίμενε τη μαία να βγει να του την περιποιηθεί.
Εξαντλημένος ο Τρελοφάν έκατσε στην καρέκλα τρέμοντας από τον πόνο ίσως, από την εξάντληση σίγουρα, μονολογώντας χωρίς να ακούει τελικά τι τον ρωτάνε.
Τον πήγαν στο δωμάτιό του να ξαπλώσει, να ησυχάσει.
Ο Τόμας περίμενε έξω από το δωμάτιο της Σιμώνης. Η Αμπέλ βγήκε κρατώντας το μωρό αγκαλιά.  Είδε τον αφέντη του Γκαέλ και την έπιασαν τα κλάματα. Εκείνος τρόμαξε... ''Η Σιμώνη; ''
''Αφέντη μου, απλά χάρηκα που σε είδα. Η αιμορραγία σταμάτησε και η μαία την περιποιείται. Έφερα λίγο το μωρό έξω, γιατί η Σιμώνη στενοχωριόταν  με το κλάμα του και τη θέλουμε ήρεμη''.
Ο Τόμας κοίταξε το μωρό, πήρε το γιο του αγκαλιά, χαϊδεύοντας το προσωπάκι του, καμαρώνοντάς τον  και μιλώντας του λες και τον καταλάβαινε.  Τα δάκρυα στιβάζονταν στην άκρη των ματιών του από τη συγκίνηση και την αγωνία.
Σε λίγο η μαία βγήκε και τους είπε ότι η Σιμώνη κοιμήθηκε και είναι καλά. ''Αλλά δεν θα της πούμε ακόμη για τον Τόμας γιατί δεν θέλουμε να αναστατωθεί, λεχώνα γυναίκα και ταλαιπωρημένη''.
Η μαία πήγε γρήγορα στον Μιχαήλ. Το τραύμα στο λαιμό του ήταν άσχημο. Του το καθάρισε σε βάθος και του έκανε ράμματα, με τον Μιχαήλ να κλαίει σαν μικρό παιδί.
Η ζωή της Σιμώνης γλύτωσε από του χάρου τα δόντια εξαιτίας του Τρελοφάν. Πόσα του χρώσταγε ο Τόμας!
Πέρασε η μέρα με πατέρα και παιδί να είναι αγκαλιά, να το ταΐζει με ζαχαρόνερο που του έδιναν στις αρχές, να το κουνά να μην κλαίει. Η Αμπέλ τον βοηθούσε. Κάνανε βάρδιες μια στο μωρό, μια στη Σιμώνη, μια στον Μιχαήλ.
Η Σιμώνη ξυπνούσε, ρωτούσε για το μωρό,   μα και λίγο τσάι να πιει και κοιμόταν ξανά, χωρίς να ξέρει για την άφιξη του Τόμας.
Και τη νύχτα, εκείνος έμεινε στο σαλόνι του ξενώνα, να αφουγκράζεται για εκείνη, να κάνει βόλτες το μωρό του όταν έκλαιγε, να κοιτάζει πώς πάει ο Μιχαήλ, να αγωνιά. Αλλιώς ονειρευόταν αυτήν τη στιγμή αλλά ένα παιδί έρχεται πάντα με τόσο κίνδυνο και κόπο στη ζωή.
 Η ηγουμένη έμεινε στο δωμάτιο του Μιχαήλ. Ήταν χλωμός και δε μιλούσε. Αλλά αργά το βράδυ ανέβασε πυρετό.'' Τι πρέπει να κάνουμε;''  είπε στη μαία που τον παρακολουθούσε και εκείνη, τελείως εξαντλημένη όλη μέρα.
 ''Μόνο ο γιατρός θα πει. Το πρωί θα πάει  ο ανιψιός σας ο Τόμας να δει αν γύρισε ο γιατρός για  να τον φέρει. Δεν είπαν ότι η αυριανή είναι η ημέρα που θα γυρίσει;'' ρώτησε η μαία/μοναχή ανήσυχη πολύ.
 ''Κρατήσου Μιχαήλ φίλε μου, κρατήσου '' του ψιθύριζε όταν ήταν κοντά του ο Τόμας. '΄Η Σιμώνη είναι καλά φίλε μου, κρατήσου να τη δεις, μείνε κοντά μας Μιχαήλ και αύριο θα σου φέρω και το μωρό, εντάξει;''
Μα ο Μιχαήλ είχε αποκάμει. Δεν κρατήθηκε. Δεν είδε τη Σιμώνη όρθια και γερή. Έφυγε εκεί ψηλά παρέα με τα αστέρια που μόνο οι άγγελοι έχουν δικαίωμα να κατοικούν.
Ο Τρελοφάν, μπήκε στις καρδιές τους, τις κατέκτησε, έσωσε τη ζωή της Σιμώνης που ήταν η μόνη οικογένεια που γνώρισε   και πέταξε ψηλά για άλλους τόπους, εκεί που οι διαφορετικότητες δεν έχουν σημασία.
Οι μέρες πέρασαν. Και την ταφή του Μιχαήλ την έκρυψαν από τη Σιμώνη. Έγινε η κηδεία εκεί στο μοναστήρι και η αλήθεια είναι ότι τον έκλαψαν όλοι όσοι τον γνώρισαν. 
Μια αγνή καρδιά βασανισμένη που τα τελευταία χρόνια της ζωής του γνώρισε ανθρώπους που τον αγάπησαν γι αυτό που ήταν! Κι εκείνος ανταπέδωσε με την ίδια τη ζωή του!
 ''Καλό ταξίδι φίλε μου καλέ. Πόσα σου χρωστάω, ξέρω. Θα μου λείψεις'' είπε ο Τόμας ρίχνοντας μια χούφτα χώμα στον τάφο του πιο καλού ανθρώπου που γνώρισε, ποτίζοντάς το με δάκρυα αγάπης!
Ένοιωθε ένα κενό με την απουσία του Μιχαήλ. Ένα σφίξιμο στην καρδιά του.  Μα η αγωνία του να δει τη Σιμώνη του, το μωρό που του είχε κλέψει την καρδιά του, ήταν αρκετά να παρηγορήσουν τον Τόμας και να καλύψουν το κενό του Τρελοφάν.
Πέρασαν 3-4 ημέρες ως να δει η Σιμώνη τον Τόμας. Είχε μείνει στο δωμάτιό της γιατί απαγορευόταν οι λεχώνες  να σηκώνονται ή να δέχονται επισκέψεις και μόνο  τάιζε το μωρό της που θήλαζε με λαιμαργία πια.
Και την 4η ημέρα μπήκε ο Τόμας. Έτσι ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Είδε τη Σιμώνη του, που έκπληκτη νόμιζε ότι ονειρευόταν,  διάβασε την χαρά στο πρόσωπό της, είδε την αγαλίαση στα μάτια της, την είδε να μετατρέπεται σε ευτυχία, την αγκάλιασε με λαχτάρα,  με τόση αγάπη που ξεχείλιζε από κάθε ανάσα του, με κάθε φιλί του που στέγνωνε τα δάκρυά της και εκείνη να νοιώθει την ευλογία του Θεού δίπλα της.
Πόσο γρήγορα η Σιμώνη έγινε καλά... πόσο γρήγορα  ανάρρωσε που  ο γιατρός που την είδε της επέτρεψε να σηκώνεται για μια μικρή βόλτα εκεί στη μονή. Ο Τόμας με την γυναίκα της ζωής του και το μωρό τους αγκαλιά, ζούσαν τη δική τους ευτυχία.
''Ο Μιχαήλ πού είναι; Γιατί δεν έχει έλθει να με δει καθόλου; ρώτησε η Σιμώνη όταν της επέτρεψαν επισκέψεις και μικρές βόλτες.
Η σιωπή κοβόταν με το μαχαίρι. Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Όλοι ήξεραν την αγάπη εκείνης στον Τρελοφάν αλλά και εκείνου στη Σιμώνη. Μα κανείς δεν φανταζόταν τον πόνο της Σιμώνης. Το κλάμα της για το χαμό του πιο καλού ανθρώπου που γνώρισε ποτέ, ήταν όπως το κλάμα για τον πατέρα της. Πόνεσε όπως πόνεσε για εκείνον.
Ο Τρελοφάν θα έμενε στην καρδιά τους  για πάντα.
''Μιχαηλ να ονομάσουμε το γιο μας '' πρότεινε η Σιμώνη.
''Φυσικά Μιχαήλ! Το όνομα ενός υπέροχου ανθρώπου μόνο τιμή θα είναι για το παιδί μας''
Ο χρόνος είναι γιατρός. Όλα τα γιατρεύει. Κι αν δεν τα γιατρεύει, τα λειαίνει τόσο που οι αιχμές τους παύουν να πονάνε.
Έφτασε το καλοκαίρι. Εκεί οι δυο τους να σχεδιάζουν το μέλλον τους.
Της είπε ότι θα φύγουν τον άλλο μήνα. ''Με την άμαξα θα περάσουμε τα σύνορα και θα πάμε στη διπλανή χώρα που έχω αγοράσει σπίτι από τότε που σου ετοίμαζα το ταξίδι σου. Και ο κήπος έχει ένα σπιτάκι που πίστευα ότι εκεί θα έμενε ο Μιχαήλ. Κανείς δεν θα μας ενοχλήσει εκεί αγάπη μου, θα είμαστε ελεύθεροι να ζήσουμε όπως θέλουμε...
Μα πρώτα Σιμώνη μου θα παντρευτούμε εδώ, κοντά στη θεία μου.''
Το   δέμα το μαλακό , με το καφέ χαρτί που υπήρχε στο μπαούλο του γραφείου του Τόμας, άνοιξε μπροστά στα μάτια της Σιμώνης.
Ένα υπέροχο νυφικό, από εκείνα που κάθε κοπέλα ονειρεύεται να φορά όταν ο πρίγκιπάς της θα έλθει με το άλογο να την πάρει,  ήταν το νυφικό που φόρεσε η Σιμώνη την ημέρα του γάμου τους. Η Αμπέλ αγκαλιά με το μικρό Μιχαήλ, ήταν κοντά τους και θα πήγαινε μαζί τους ''ως την άκρη του κόσμου''  τους είπε.
Και η νέα αρχή μιας νέας ζωής γεμάτη αγάπη, ξεκινούσε!
..............................................................                        


*Ένα από τα σημαντικότερα γραπτά που έχουν διασωθεί από το μεσαίωνα είναι τα τρία έργα περί γυναικολογίας που αποδίδονται στην Trotula di Ruggiero ή Trotula of Salerno, όνομα που οφείλεται στο ότι φέρεται να ήταν η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να γίνει καθηγήτρια ιατρικής στη σχολή του Salerno..... Τα ίδια τα χειρόγραφα δίνουν μια χαρακτηριστική εικόνα των αντιλήψεων και των γνώσεων του μεσαιωνικού κόσμου για τη γυναίκα, την εγκυμοσύνη, τη μαιευτική αλλά και τις ανάλογες πρακτικές και μεθόδους αντιμετώπισης της γυναικείας παθολογίας. Δείχνει, επίσης, πως μερικές φορές οι θεραπευτικές μέθοδοι που υιοθετούσε η ιατρική επιστήμη δε διέφεραν και πολύ από τις λαϊκές μεθόδους, παρ’ όλο που το γνωσιακό υπόβαθρο ήταν αρκετά πιο στέρεο.( Η Γυναικολογία – Μαιευτική και η Trotula του Salerno)


                                                         Τ Ε Λ Ο Σ


Σας ευχαριστώ όλους σας που ήσασταν εδώ και που με υπομονή διαβάσατε και αυτό το έργο μου, που διαθέσατε το χρόνο σας και που σχολιάζατε τόσο θετικά, που ''διώχνω τον αέρα από τα μυαλά μου''!!!
😍😊
 Ελπίζω να σας άρεσε. Να ικανοποιηθήκατε με το σμίξιμο του Τόμας και της Σιμώνης. Σε κάποιες φίλες το είχα υποσχεθεί να έχει   αίσιο τέλος  αυτό το μυθιστόρημα, όχι όπως ''Τα  Άμπατρος''.
Αλλά περιελάμβανε και τις ταλαιπωρίες των ηρώων και τις απώλειες αγαπημένων προσώπων. Τα ιστορικά στοιχεία απαραίτητα για να κατανοήσουμε και το περιβάλλον των ηρώων, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν και οι λύσεις που δόθηκαν, για ποιο λόγο επιλέχθηκαν. Τα ιστορικά στοιχεία λοιπόν απαραίτητα και είναι από τη βιβλιογραφία που αφορά την εποχή. (Εποχή Φεουδαρχίας, τέλος της και Α' Βιομηχανική Επανάσταση.)  
Για μένα ο Τρελοφάν έγινε αγαπημένος ήρωας και γι αυτό έδωσα τον τίτλο αυτόν. Δημιουργώντας τον Μιχαήλ ως μέλος του χωριού, τον αγάπησα και του έδωσα ρόλο ενεργό και άμεσο. Κάθε χωριό από όσο ξέρω έχει τον ''αγαθό'' κάτοικό του που άλλοι τον λοιδορούν και περιφρονούν και άλλοι τον συμπονούν. Λίγοι όμως τον αγαπούν πραγματικά όπως του αξίζει. Ξέρω ότι τον αγαπήσατε κι εσείς και ελπίζω όλη η νουβέλα να σας ικανοποίησε.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και αν το ίντερνετ μου το επιτρέψει θα είμαι κοντά σας συχνά. Γιατί διακοπές έρχονται!

38 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Άννα μου Υπέροχο το τέλος με την συνάντηση του Τόμας της Σιμώνης τη γέννηση του μωρού τους και του γάμου τους αλλά με πολύ συγκίνηση για το τέλος του Μιχαήλ που έδωσε τη ζωή του για να σώσει την αγαπημένη του Σιμώνη.
    Με συγκίνησε αυτή η αυτοθυσία καθώς και η απόφαση του ζευγαριού να δώσουν το όνομά του στο μωρό.
    Σε ευχαριστούμε Άννα μου για αυτή την υπέροχη νουβέλα που την εμπλούτισες με τόσα χρήσιμα ιστορικά στοιχεία
    Καλό καλοκαίρι.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου να σ'ευχαριστήσω ξεχωριστά για την παρουσία σου που ανελλιπώς διάβαζες και τα δυο μου έργα. Σ'ευχαριστώ και για τα σχόλιά σου. Χαίρομαι που σου άρεσε το τέλος και ναι ο Μιχαήλ επέδειξε αυτοθυσία για την αγαπημένη του Σιμώνη.
      Να σαι καλά και να περάσεις ένα ήρεμο όμορφο καλοκαίρι
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  2. Πόσο, μα πόσο με συγκίνησες!
    Οι άνθρωποι σαν τον Μιχαήλ, με τόσο αγνή ψυχή, δυστυχώς είναι λίγοι πια.
    Ο Θάνατος ποτέ δεν είναι ευχάριστος, ούτε καν στα βιβλία, μα θα ζει μέσα από το μωρό του Τόμας και της Σιμώνης, που συμβολίζει αγάπη. Όπως αγάπη και καλοσύνη θύμιζε ο Τρελοφάν.
    Και για εμένα αυτό που λένε πως όσο κρατάς κάποιον στη καρδιά και το μυαλό δεν πεθαίνει είναι αληθινό.
    Χάρηκα πολύ για το όμορφο τέλος του ζευγαριού!
    Να έχεις ένα υπέροχο καλοκαίρι και να τολμήσω να περιμένω από Σεπτέμβρη κάτι καινούριο;
    Πολλά πολλά φιλιά Αννούλα μου και καλή βδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι συγκινητική η θυσία του Μιχαήλ. Σίγουρα η αγάπη και η καλοσύνη ήταν ύλες που έπλασαν τον Τρελοφάν. Μη ξεχνάς ότι με μυαλό παιδιού ήταν αγνός και δεν κρατούσε κακίες. Όση αγάπη έδειχνε ήταν αληθινή.
      Χαίρομαι που χάρηκες με το τέλος
      Τόλμησε να περιμένεις αλλά δεν έχω έτοιμο κάτι. Πάω διακοπές μόνον αυτό. Θα δούμε αν μου έλθει έμπνευση κολυμπώντας χααχαα
      Φιλάκια κι από εμένα

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς δεν είχαμε άλλες εκπλήξεις για το ζευγάρι.
    Καρδιοχτύπισα λίγο για τη Σιμώνη αλλά ήμουν σίγουρη ότι δεν θα επέτρεπες άσχημο τέλος.
    Στεναχωρηθηκα για τον Μιχαήλ και την θυσία του.
    Τελικά ήταν ο πρωταγωνιστής, αφού η ιστορία έκλεισε με το θάνατο του και με την βάφτιση του μωρού που πήρε το όνομά του.
    Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν και μικρή η αγωνία της Σιμώνης αλλά και η δική μας. Φυσικά ο Μιχαήλ ήταν αγαπητός και μας στεναχώρησε αλλά δεν ήταν πρωταγωνιστής κι όμως οι πράξεις του ήταν πράξεις ήρωα.
      Εύχομαι να είμαστε πάντα καλύτερα εμείς
      Φιλάκια και σε σένα

      Διαγραφή
  4. Μια αναχώρηση και μια άφιξη. Με αντικρουόμενα συναισθήματα, κλείνουμε τη νουβέλα σου, Άννα μου. Η αυτοθυσία του Τρελοφάν ήταν συγκλονιστική και επισκίασε τη χαρά του ζευγαριού.
    Συγχαρητήρια και πάλι για τη δουλειά σου και καλό καλοκαίρι να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αντικρουόμενα σίγουρα. Γιατί ο Μιχαήλ ήταν αγαπητός. Σ'ευχαριστώ Μαρία μου.
      Καλό και ήρεμο καλοκαίρι και σε σένα εύχομαι

      Διαγραφή
  5. Πορευτήκαμε μαζί με τους ήρωες σου Αννιώ μου στο ταξίδι της ζωής τους με τις δυσκολίες τους και να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους ...την πρόοδο της βιομηχανίας, το τέλος των εποχών, αλλά και ένα μεγάλο απαγορευμένο έρωτα που πάρα τις αντίξοες συνθήκες βγήκε νικητής...
    Ενα πολύ ωραίο χάπυ έντ... με μια πικρία για την απώλεια του πιστού "Τρελοφάν".. όμως ή ζωή διεκδικεί τα δικαιώματα της και προχωρά...!! Ενα όμορφο ΤΕΛΟΣ!!
    Μπράβο Αννιώ μου να περάσεις ξεκούραστες διακοπές και να μην χαθούμε ε; καλο καλοκαιράκι😎🌞 την αγάπη μου ❤ φιλιααα!😘!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ήσουν εδώ μαζί στην πορεία αυτή και ελπίζω να το ευχαριστήθηκες. Χάπι εντ μια και το είχα υποσχεθεί και για να αφήσει ''ωραία γεύση'' για τις διακοπές που έρχονται...αν καλοκαιριάσει βέβαια!🌞!🌞!
      Η ζωή προχωρά και οι ήρωές μας δικαιωματικά ζουν τη δική τους ζωή. Αλλά και ο χαμός του Τρελοφάν που βέβαια μας στενοχώρησε άφησε τη σφραγίδα του και δεν θα ξεχαστεί.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου
      Καλά να περάσεις
      Θα τα λέμε βέβαια αλλά στην επαρχία που θα πάω -πρώτα ο Θεός- δεν έχει καλό ιντερνετ. Θα προσπαθώ όμως όπως κάθε καλοκαίρι
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο Άννα μου και με υπέροχο τέλος γιατί μια στενοχώρια στο ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ την είχαμε πάρει. Εδώ το ζευγάρι πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά κατέληξε μαζί κι ευτυχισμένο. Η τύχη τους ήταν πως κοντά τους βρέθηκαν άτομα καλής πάστας και υπέροχου χαρακτήρα, κορυφή ο δόλιος ο Μιχαήλ που θυσιάστηκε για την οικογένεια που ήταν η μοναδική που τον αγκάλιασε, και η Αμπέλ που στάθηκε δίπλα στη Σιμώνη. Ο Μιχαήλ ο δόλιος μπορεί να έλεγε δύο φορές τις λέξεις, αλλά η καρδιά του άξιζε κι αυτή διπλά. Εδώ μελαχγόλησα λίγο γιατί δεν πρόλαβε να χαρεί αυτή την οικογένεια. Φιλιά πολλά και περιμένω το επόμενο υπέροχο σου διήγημα που θα κατεβάσει το μυαλουδάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το βρήκες υπέροχο αυτό το έργο μου. Και σ'ευχαριστώ προσωπικά και σένα που ήσουν παρούσα. Ναι το Άλμπατρος άφησε πικρή γεύση μα δεν γινόταν αλλιώς.
      Το ζευγάρι μας εδώ πρέπει να ζήσει ευτυχισμένο και ο Μιχαήλ δεν θυσιάστηκε άδικα.
      Ο Μιχαήλ αγαπημένος, αγάπησε και αγαπήθηκε τι καλύτερο; Ναι ο χαμός του μας μελαγχολεί αλλά δεν θα ξεχαστεί, σωστά;
      Φιλιά πολλά και θα δούμε αν εμπνευστώ κάτι άλλο
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  7. Μια αγάπη μέσα από δύσβατες διαδρομές δικαιώνεται. Υπέροχη αναφορά στο μεγαλείο της ψυχής των φίλων της Σιμώνης και του Τόμας, της Αμπέλ, του Πιέρ κυρίως όμως του Τρελοφάν που σε όλη τη διαδρομή της ζωής της στάθηκε δίπλα της, με αποκορύφωμα τη θυσία που εξυψώνει κάθε συναίσθημα πιο δυνατό και απ’ τη φιλία. Συγκινητική η γραφή Άννα μου! Μας αποζημιώνει η σύνδεση των δυο νέων, με ειλικρίνεια, με ευαισθησία, με τρυφερότητα, με πνευματική ανύψωση, αλλά και με λύπη για την απώλεια του αγαπημένου Μιχαήλ, τη μνήμη του οποίου τιμούν. Μπορεί να μας παίδεψε λίγο το παζλ, μας άφησε όμως με πλούσια συναισθήματα και μια επίγευση νίκης. Άννα μου μπράβο! Πολλά συγχαρητήρια! Εξαιρετική δουλειά!!!!
    Να περάσεις ένα όμορφο καλοκαίρι!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αννίκα μου γλυκιά, δικαιώθηκε το ζευγάρι μας αν και πέρασε από πολλές διαφορετικές σκέψεις για το τέλος τους, εν τούτοις μου άρεσε καλύτερα η δικαίωση. Άνθρωποι απλοί βρέθηκαν πλάι τους να τους στηρίξουν και να τους αγαπήσουν.
      Έτσι έπρεπε το παζλ να παιδέψει αλλά να σας αποζημιώσει στο τέλος.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια,για την συνεχή παρουσία σου εδώ κοντά μου, για τη στήριξή σου. Να σαι καλά
      Καλά να περάσεις το καλοκαίρι αν αποφασίσει να έλθει
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  8. Άννα μου η νουβέλα είναι εξαιρετική. Είχε δράση, συγκίνηση, αρκετές πληροφορίες για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση εκείνης της εποχής, είχε αγωνία για την τύχη των ηρώων και αίσιο τέλος για τους δύο πρωταγωνιστές.
    Όσο για τον Τρελοφάν, τον αγαπήσαμε αν και μας άφησε μια πικρία ο θάνατός του. Έδωσες όμως με πολύ ωραίο τρόπο την προσφορά του και την θυσία του.
    Σου εύχομαι να περάσεις όμορφα το καλοκαίρι σου.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σ'ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι αφάνταστα που σου άρεσε και σ'ευχαριστώ πολύ και σένα προσωπικά που ήσουν συνεχώς πλάι μου.
      Πίκρα ο θάνατος του Τρελοφάν αλλά θα μείνει στις καρδιές όλων σωστά;
      Να περάσεις καλά και εσύ το καλοκαίρι σου
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Με έκανες και δάκρυσα βρε Άννα μου! Αλήθεια το λέω! Η κορύφωση και το φινάλε στο μυθιστόρημά σου ήταν αντάξια αυτών που μας έδωσε.
    Γλυκόπικρο. Χαρμολύπη. Οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις της ζωής. Ο θάνατος με τη ζωή αντάμα σε ένα ταξίδι συνθετικό.
    Αγάπησα τον "Τρελοφάν" πολύ! Και αυτό το κέρδισε αυτή η μοναδική φιγούρα-χαρακτήρας που δημιούργησες. Αυτός ο ιδιαίτερος, "παράωρος" άνθρωπος στο περιθώριο των λογικών και των σοβαρών. Αυτός που έγινε θυσία με την ίδια του τη ζωή στα πρόσωπα που αγαπούσε. Στην κυριολεξία. Παραδίνοντας μαθήματα αυτοθυσίας, γνήσιας αγάπης και στήριξης.
    Από την άλλη, το αγαπημένο μας ζευγάρι βρίσκει τη δική του ευτυχία. Μέσα από δύσβατους, δύσκολους δρόμους ξανοίγονται με το γιο τους σε μια νέα ζωή που τους αξίζει, την δικαιούνται και θα την διεκδικήσουν.
    Μου αρέσει που μαζί τους θα είναι η Αμπέλ. Να έχουν τουλάχιστον ένα πρόσωπο από αυτά που τους στάθηκε στη θυελλώδη τους σχέση.

    Άννα μου, να σου δώσω επίσης συγχαρητήρια καλή μου φίλη γιατί, μέσα από την πλοκή σου και την αφήγησή σου, μας έδωσες μοναδικές επεξηγήσεις στην ιστορική εξέλιξη του χώρου δράσης του έργου σου. Πολύ σημαντικές ώστε να κατανοήσουμε και να μάθουμε για την ροή των γεγονότων στις εποχές αυτές. Και αυτό δείχνει τη δουλειά που έκανες και το σεβασμό που έδειξες σε όλους εμάς.
    Μετά τα "Άμπατρος" λοιπόν έρχεται και ο "Τρελοφάν" να σε καθιερώσει στην καρδιά και στη γειτονιά μας ως συγγραφέα αξιόλογη, σημαντική. Περιμένουμε με μεγάλη χαρά να μας δώσεις ακόμα πολλά περισσότερα.
    Να σου ευχηθώ με την καρδιά μου καλό καλοκαίρι καλή μου φίλη.
    Και πάλι τη συγκίνησή μου και τα μπράβο μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Μιχαήλ-Τρελοφάν μας! Κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε έκανα και δάκρυσες ε; Είχες γράψει κάποτε σε σχόλιο ότι κάθε ανάγνωσμα που προκαλεί δάκρυα είναι πραγματική λύτρωση. Μπορεί να προκαλεί και χαρά και λύπη για το χαμό του Τρελοφάν αλλά χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες. Που το απόλαυσες. Να πω πάλι εδώ ότι έγραψα και παρακινήθηκα από σένα να τα δημοσιεύσω εδώ. Σ'ευχαριστώ και γι αυτό.
      Αλλά και για την παρουσία σου, τη στήριξή σου, τα σχόλιά σου που είναι από μόνα τους μικρά αριστουργήματα λογοτεχνικά, που τονώνουν την κάθε προσπάθειά μας.
      Τα ιστορικά στοιχεία απαραίτητα σωστά; Όχι για να μάθουμε απλά για την εποχή. Χάρις σ'αυτά βρέθηκαν λύσεις λογικές και αποδεκτές κατά την κρίση μου.
      Δυο νουβέλες ''Τα Άλμπατρος'' και '' Ο Τρελοφάν'' που αγαπήθηκαν δεν με καθιερώνουν ως συγγραφέα και δεν το προσδοκώ, αλλά σ'ευχαριστώ γι αυτό
      Καλό καλοκαίρι Γιάννη μου, αν καλοκαιριάσει βέβαια
      Θα τα λέμε παρόλο το φτωχό ίντερνετ που θα έχω
      Χαίρομαι που ο Τρελοφάν δεν θα ξεχαστεί
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  10. Μετά από ένα θυελλώδες ιστορικό πέρασμα, όπου οι πρωταγωνιστές τοποθετήθηκαν με μαεστρία στην κατάλληλη θέση, απόλαυσα ένα έργο με υπέροχη πλοκή. Και φυσικά επέλεξες το αίσιο τέλος. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής σου, ο Μιχαήλ ( Τρελοφάν), δίνει τη ζωή του γι΄ αυτούς τους έδωσαν οικογένεια. Η Σιμώνη επιτέλους γνωρίζει την ευτυχία. Και ο Τόμας, επιτέλους παίρνει τη ζωή του στα χέρια μαζί με την οικογένεια του. Απολαυστικό στην ανάγνωση του, με πολλές δόσεις αγωνίας, χάρηκα ιδιαίτερα τα ιστορικά στοιχεία που παρέθετες καθώς και τις πηγές τους και ασφαλώς περιμένω, όπως όλοι μας φαντάζομαι, την επόμενη δημιουργία σου.
    Την Καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου πρώτα πρώτα να σ'ευχαριστήσω για την παρουσία σου και τα σχόλιά σου που έχουν για μένα τόση αξία. Χαίρομαι που το απόλαυσες.
      Και τα ιστορικά στοιχεία απαραίτητα για την κατανόηση.
      Ευτυχισμένο τέλος έδωσα παρότι δοκίμασα πολλές σκέψεις για το τέλος του Τρελοφάν. Όμως αυτή μου άρεσε περισσότερο. Και ο Μιχαήλ, ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος, παιδί στο μυαλό σε σώμα άντρα, κατάφερε να μείνει στις καρδιές των ηρώων.
      Σ'ευχαριστώ ξανά πολύ πολύ
      ΄Για επόμενη δημιουργία θα δέιξει αλλά με τιμά η αναμονή σας και η πίστη σας
      Καλό καλοκαίρι Βασίλη μου

      Διαγραφή
  11. Η πίκρα με τη χαρά πάνε αντάμα στη ζωή.. Δυστυχώς "έπρεπε" να φύγει ένας καλός άνθρωπος, για να ευτυχήσει ένα ζευγάρι.. Χαίρομαι που μετά την απώλεια, ήρθε η επισφράγιση μιας αγάπης με τον ωραιότερο "δεσμό" να τους ενώνει.. Κόπιασες πολύ, Άννα, αλλά μας έδωσες ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που περιελάμβανε όλα τα συναισθήματα. Καλό σου καλοκαίρι, γεμάτο νέες εμπνεύσεις 😉🌼🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως έτσι είναι η ζωή. Χαρά και λύπη αντάμα. Αυτός ο καλός άνθρωπος που αγάπησε χωρίς περιορισμούς θυσίασε τη ζωή του. Αν σκεφθούμε ότι τότε οι θάνατοι των μητέρων κατά τον τοκετό ήταν σύνηθες φαινόμενο τότε κατανοούμε τη θυσία του.
      Κοπίασα και το απόλαυσα Πέτρα μου. Χαίρομαι που σας 'αρεσε
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλό καλοκαίρι και σε σένα 🌞🏖️🏝️

      Διαγραφή
  12. Μα τι όμορφο και συγκινητικό τέλος μας έδωσες Άννα μου.
    Ο Τόμας και η Σιμώνη βρίσκουν την ευτυχία που τους αξίζει και ο ομώνυμος ήρωας του έργου μας δείχνει το πρόσωπο που θέλαμε στην νουβέλα.
    Άννα μου να σταθώ στην υπέροχη ιστορική ανάλυση που έκανες, στην ανάπτυξη των χαρακτήρων σου και στην πανέμορφη ιστορία που έχτισες σταδιακά.
    Πανέμορφη νουβέλα και τολμώ να πω πως θα ήθελα να την δω τυπωμένη.
    Πολλά μπράβο Άννα μου. Καλημέρα και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Γιώργο μου χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Ένα χάπι εντ όπως το θέλαμε οι περισσότεροι και να σου πω την αλήθεια επιλέχθηκε αυτό το τέλος από πολλά άλλα...
      Σ'ευχαριστώ Γιώργο μου
      Τυπωμένη ε; Σ'ευχαριστώ και γι αυτό
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια Αννούλα μου!!!
    Μία καταπληκτική νουβέλα!! Μου άρεσαν οι χαρακτήρες,η αγάπη,η αγωνία και όλα τα έντονα συναισθήματα!! Η τόση αγάπη που έχεις δώσει σε όλο αυτό διαπέρασε και εμάς!!!
    Μπράβο και πάλι και φυσικά περιμένουμε και κάτι στις διακοπές μας😊😊
    Τα φιλιά μου πάντοτε!!!

    ''ως την άκρη του κόσμου'' ♥️♥️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Άννα...αυτό το ''ως την άκρη του κόσμου'' που επανέλαβες με συγκίνησε να το ξέρεις.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η νουβέλα μου. Θα δούμε τι θα πει η έμπνευση τώρα στις διακοπές αλλά να ξέρεις η θάλασσα με κάνει και τεμπελιάζω💝 💝
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Να πω και τούτο που ξέχασα 😊, η λέξη "Τρελοφάν" με τρέλανε την πρώτη φορά που την είδα, και ήξερα ότι θα ήταν τρελά ωραίο όπως και αποδείχτηκε!!!!
    Καλό καλοκαίρι γλυκιά μου!!!!♥️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και το παρατσούκλι που έδωσα στον Μιχαήλ Κι εμένα μου άρεσε.
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ
      Καλό σου καλοκαίρι

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Άννα
    Με μια μικρή καθυστέρηση, από την ολοκλήρωση του έργου σου, έρχομαι να αφήσω το σχόλιό μου.
    Το διάβασα το τέλος της ιστορίας όταν έλαβα τη σχετική ειδοποίηση. Φαίνεται πως η στεναχώρια μου για τον Τρελοφάν με οδήγησε μακριά από τον κήπο των σχολίων.
    Ο Τρελοφάν, τι να πω, ένας άνθρωπος που χαίρονταν να προσφέρει, να βοηθάει, χωρίς προσδοκίες, χωρίς αξιώσεις. Και να που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ευτυχία της Σιμώνης. Και θα ζει στις καρδιές της νέας της οικογένειας.
    Μαζί με τις δυνατές εικόνες και τα δυνατά συναισθήματα του έργου σου κρατώ την φράση-διαπίστωση: "Ο χρόνος είναι γιατρός. Όλα τα γιατρεύει. Κι αν δεν τα γιατρεύει, τα λειαίνει τόσο που οι αιχμές τους παύουν να πονάνε."
    Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι
    Τζοάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όση καθυστέρηση θες Τζοάννα μου. Απλά σ'έχασα και αναρωτήθηκα ''πού είναι το κορίτσι μας;''.
      Χαίρομαι σου άρεσε και βέβαια στενοχωρήθηκες με τον Τρελοφάν που έφυγε θυσιάζοντας τη ζωή του για τη Σιμώνη Όλοι τον είχατε αγαπήσει σαν και μένα.
      Πάντα το λέω και το πιστεύω '' ο χρόνος είναι γιατρός και λειαίνει τις αιχμές σίγουρα''
      Καλό καλοκαίρι μάτια μου
      Σ'ευχαριστώ που ήσουν εδώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Θαυμάσιο, και διαχρονικό! Πάντα κάποιος Τρελοφάν εμφανίζεται να σώσει μια Σιμώνη. Χρειάζεται όμως και ένας παρατηρητής με την ευαισθησία σου να του διακρίνει, και το ταλέντο σου να τους δείξει σ εμάς τους υπόλοιπους.
    Συγχαρητήρια Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω σ'ευχαριστώ Στέλιο. Θες να πεις ότι έκατσες και το διάβασες όλο; Τιμή μου!!!!
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ διπλά
      Καλό καλοκαίρι

      Διαγραφή
  17. Ωραίο χωρίς άλλες εκπλήξεις για το ζευγάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νατάσσα μου που το διάβασες και σου άρεσε!! Να σαι καλά

      Διαγραφή