Πλάι στο τζάκι / ΜΙΝΙ ΣΚΥΤΑΛΗ #1

 


                     Σήμερα...

Η Αλκμήνη Ραγιά στα 78 της χρόνια  σήμερα, ζει στο χωριό των παππούδων της, παρέα με την γάτα της για συντροφιά και τις αναμνήσεις της.

Μια ζωή γεμάτη από περιπέτειες. Γύρισε τον κόσμο η Αλκμήνη μια εποχή που οι γυναίκες έμεναν σπίτι και τεκνοποιούσαν. Εκείνη είχε την τύχη να παντρευτεί τον Κίμωνα. Ένα παλικάρι, ναυτικό στο επάγγελμα, που την έπαιρνε μαζί του στα ταξίδια του μιας και δεν ήθελε να την αποχωριστεί. Είχε ομορφιά η Αλκμήνη και εξυπνάδα. Ακόμη έχει, κοίτα την. Χαμογελαστή, όπως μόνο όποιος είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του χαμογελά, περιποιημένη όπως έμαθε πάντα να φροντίζει τον εαυτό της και ήρεμη. Η ζωή την αγκάλιασε και εκείνη την ερωτεύτηκε σφόδρα.

Ο καλός της έφυγε πριν λίγα χρόνια, μεγάλος πια, συνταξιούχος, αφήνοντάς τη μόνη αλλά και με ένα σεντούκι αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή. Όμορφη ζωή, δυνατή, γεμάτη αγάπη αλλά και περιπέτειες. Περισσότερο την άφησε γεμάτη από  μια νέα οπτική για την Ύπαρξη,  που η γνώση από  τις διαφορετικές φυλές που συνάντησε στα ταξίδια της, της χάρισε. Συμφιλιωμένη  με τον εαυτό της, εξοικειωμένη με την αρχή και το τέλος της ζωής, απολαμβάνει  τη στιγμή.

Παιδιά δεν απέκτησαν κατόπιν επιλογής και δεν το μετάνιωσε.

Όργωσε τους ωκεανούς η Αλκμήνη μαζί με τον άντρα της. Θύελλες δεν τη λύγισαν, κύματα δεν τη φόβισαν, πίστευε πάντα ότι πρέπει να ζεις όπως σου αρέσει και αν είναι η μοίρα, θα φτάσεις στα βαθιά γεράματα. Τι να τα κάνεις  όμως χωρίς εμπειρίες;

Και τα ταξίδια της συνεχώς τα αναπαριστά στη μνήμη της και τα διηγείται σε φίλους ή ακόμη και στη γάτα της, την Ερασμία. Μήπως  ξεχάσει τη φοβίζει. 

                          Η διήγηση

Καθισμένη κοντά στο τζάκι της, με το πλεκτό της στο χέρι άρχισε και σήμερα να διηγειται στην Ερασμία. Η γάτα της την κοίταζε σαν να καταλάβαινε. Σαν να την ένιωθε!

''Εκείνην την ασπίδα πάνω από το τζάκι τη βλέπεις;'' της έλεγε σήμερα. ''Το κεφάλι ενός λιονταριού έχει σκαλιστεί  με το χέρι και αυτήν την ασπίδα μου τη δώρισε η αρχηγός της φυλής των Μακόντε''.

Εντυπωσιάζεσαι; Ναι η Αλκμήνη σε ένα ταξίδι με τον άντρα της έφτασε στην Τανζανία για να φορτώσει το πλοίο, καφέ και τσάι. Το εμπόριο καλά κρατούσε και εκεί γνώρισαν πολλούς Έλληνες που είχαν φυτείες και χάρηκαν πολύ να ξεναγήσουν στη νέα πατρίδα τους , Έλληνες από την μητέρα  πατρίδα. Φιλόξενοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται.

Κατά τον απόπλου παρουσιάστηκε πρόβλημα στη μηχανή του πλοίου. Έτσι ξαναγύρισαν στο λιμάνι και έμειναν περίπου ένα  μήνα στην Τανζανία για την επισκευή. Την επισκέφθηκαν, γνώρισαν τις αγορές της, περιπλανήθηκαν  στην εξοχή της, είδαν τις φυτείες της, γνωρίστηκαν καλά με τους Έλληνες ιδιοκτήτες μια φυτείας που τους φιλοξένησαν. 

Ο Κίμωνας έπρεπε να πηγαινοέρχεται στο πλοίο, και  η Αλκμήνη δέχτηκε τη φιλοξενία του ζεύγους της φυτείας. Το σπίτι τους, όλο από πέτρα, είχε τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού, αλλά είχε τη θέα της Αφρικής, μια ομορφιά ανεπανάληπτη  που της έκοβε την ανάσα. Άγρια ομορφιά, που λες και ο Θεός τη ζωγράφισε για να ξελογιάζει το νου και να εξάπτει τη φαντασία.  Έμεινε εκεί... αγάπησε τη χώρα και ζήτησε να μείνει και όταν έφυγε το πλοίο με τον άντρα της. Θα την έπαιρνε μαζί του στο γυρισμό. Σε δυο μήνες περίπου.

Η Αλκμήνη λάτρεψε την εξοχή της Τανζανίας. Λάτρεψε τα άγρια ζώα και τα πουλιά που συνάντησε. Έκανε σαφάρι, δυο φορές μάλιστα, να δει από κοντά το ζώο που θαύμαζε πάντα, το λιοντάρι, να δει μια ζέβρα,  έναν  μπαμπουίνο, να θαυμάσει τους βούβαλους , τους ελέφαντες και να μάθει τόσα για τα ζώα, να τα σεβαστεί, γιατί   δεν έπρεπε να φοβηθούν από την παρουσία τους . Κάποια θα έφευγαν, ενώ κάποια άλλα θα τους επιτίθονταν όπως οι βούβαλοι.

Είδε πουλιά που πετούσαν ελεύθερα με τόσα χρώματα στα φτερά τους που ούτε ο πιο ευφάνταστος ζωγράφος   θα μπορούσε να ζωγραφίσει. Η μάνα φύση όμως πρωτοπόρα όπως πάντα. Λίμνες και πανύψηλα δέντρα με τους πιθήκους μόνιμους κατοίκους τους, συμπλήρωναν την ειδυλλιακή εικόνα.

Κατά την  παραμονή της στην χώρα, γνώρισε και τους αριστοτέχνες του ξύλου. Την πήγαν οι νέοι φίλοι της να δει από κοντά τους τεχνίτες που σκάλιζαν το ξύλο και του έδιναν ό,τι σχήμα ήθελαν. Έμαθε τόσα για το μαλακό ξύλο, για το σκληρό, για την επεξεργασία του. Ευτυχώς μιλούσαν αγγλικά οι περισσότεροι. Κι εκείνη τα μιλούσε  καλά.

''Τα ξυλόγλυπτα είναι πηγή εισοδήματος γι αυτούς'', έλεγε στην Ερασμία. '' Αγόρασα δυο για ενθύμιο, να τα, τα  βλέπεις τώρα δεξιά και αριστερά στο τζάκι;  Έχουν τόση λεπτομέρεια στην κατασκευή τους,  που μια ανάσα να φυσήξεις στο αγαλματίδιο θα ζωντανέψει''.

 Στην Τανζανία επισκέφθηκε και τα χωριά πολλών φυλών που ζουν εκεί παρ’όλες τις διαφορές τους. Καλύβες και χωματόδρομοι, μπανανόδεντρα και άγρια  ζώα, λογιών λογιών πουλιά, ήταν το κοινό των οικισμών μεταξύ τους. Οι κάτοικοι τόσων φυλών, γεμάτοι από παραδόσεις ζούσαν όπως οι πρόγονοί τους αν και ο πολιτισμός τους άγγιξε σαν απαλό χάδι.

Στο χωριό των Μακόντε, με επιδεξιότητα στο σκάλισμα του ξύλου, είδε τις καλύβες τους στηριγμένες σε πασσάλους και έμαθε ότι η γυναίκα είχε πρωτεύοντα ρόλο στη φυλή αυτή. Μάλιστα η περιουσία και τα παιδιά ανήκαν στη  γυναίκα και όχι στον άντρα. Της άρεσε αυτή η φιλοσοφία. Της άρεσε και η φυλή, αν και η ζωή τους ήταν δύσκολη. Τα παιδιά έτρεχαν ξυπόλυτα στο χώμα, πλατσούριζαν στη λάσπη που η κοντινή πηγή δημιουργούσε γύρω της και έπαιζαν όπως όλα τα παιδιά παντού.

Οι άντρες της φυλής αυτής δεινοπάθησαν τα παλαιότερα χρόνια, όπως όλοι οι Αφρικανοί  όλων των φυλών από τους δουλεμπόρους. Αντιστάθηκαν όσο μπορούσαν. Περισσότερο από τις άλλες φυλές. Γιατί περισσότερο από τις άλλες φυλές κυνηγήθηκαν. Ήταν γεροί οι άντρες, ανθεκτικοί ό,τι έπρεπε για σκλάβοι. Τους διάλεγαν όπως διαλέγουμε τα ζώα για σφαγή. Τους προτιμούσαν για την αντοχή τους και τους έπαιρναν με τη βία. Έτσι, η φυλή των Μακόντε,  βρήκε έναν τρόπο για να αποτρέπουν την υφαρπαγή τους .    Χαράκωναν το δέρμα τους και τρόχιζαν τα δόντια τους να είναι μυτερά ώστε να γίνουν   αποκρουστικοί και να μην τους θέλουν για δούλους. Τα κατάφεραν , αυτό όμως πέρασε ως παράδοση στους απογόνους τους. Έτσι, όλοι χαρακώνουν το δέρμα τους και λειαίνουν τα δόντια τους από τότε. Ίσως και τιμής ένεκεν εκείνου που το πρότεινε και τους γλύτωσε την εποχή του σκλαβοπάζαρου.  Η Αλκμήνη όμως δεν τρόμαζε από τη θωριά τους. Τους θαύμαζε περισσότερο μαθαίνοντας την ιστορία τους.

Θυμάται,   μια γυναίκα της φυλής, κατά την επίσκεψή της στον οικισμό, τη ρώτησε πόσα παιδιά έχει και εκείνη είπε κανένα. Την κοίταξε με λυπημένο ύφος, την άγγιξε στην πλάτη και της είπε '' κρίμα που δεν μπορείς, η ζωή έτσι είναι''.  Όταν όμως έμαθε ότι η Αλκμήνη δεν ήξερε αν μπορούσε να γίνει μητέρα γιατί επέλεξε να μην κάνει παιδί, εκείνη τραβήχτηκε μακριά της και της είπε σμίγοντας τα φρύδια'' αν δεν συμφωνείς με το ρόλο σου σαν γυναίκα, γιατί ζεις; ''. Τη συγκλόνισε κάτι τέτοιο. Τα είχε χάσει, της κόπηκε η μιλιά.  Την κοιτούσε ακόμη κι όταν εκείνη κουνώντας το δάχτυλο της είπε '' θα σβήσετε σα φυλή χωρίς παιδιά''. Αμηχανία  μεγάλη!  Τι να της εξηγήσει; Μα μια αναταραχή της ξεστράτισε το νου.

 Ένας άντρας δυνατός και γερός έφερνε ένα παιδί αγκαλιά που δεν έδειχνε να κινείται. Είχε πέσει λιπόθυμο όταν έπεσε από ένα ψηλό δέντρο   και δεν συνερχόταν. Εκείνη πήρε την πρωτοβουλία και προσπάθησε να πείσει τη μητέρα του παιδιού να την αφήσει να το πάει σε γιατρό με το τζιπ. Της μητέρας η ευθύνη, δική της η απόφαση. Αλλά τα κατάφερε να την πείσει. Πρώτα όμως του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και το προετοίμασε για τη μεταφορά. Ο γιατρός είπε ότι μόλις που το πρόλαβαν για να μπει χειρουργείο, γιατί  ένα αιμάτωμα που είχε  στο κεφάλι απειλούσε τη ζωή του.

Σώθηκε το παιδάκι και η μητέρα του, από τη χαρά της , της χάρισε την ασπίδα που κρεμόταν στον τοίχο της καλύβας της , κειμήλιο χρόνων. 

                               Η ασπίδα...

Την είχε φιλοτεχνήσει ο προπάππους της. Και είδε μάχες αυτή η ασπίδα. Μάχες για τη διάσωση της φυλής,  τη διατήρηση των παραδόσεων, μάχες για τα χώματα που κατοικούσαν,  αλλά και για τα παιδιά, το μέλλον του τόπου. Προστάτεψε ζωές η ασπίδα. Την άγγιξαν πολλά χέρια. Τη  βαστούσε πάντα ο επικεφαλής της μάχης. Δέχτηκε κοντάρια επάνω της που κομματιάστηκαν χωρίς να τη  διαπεράσουν.  Μάτωσε η ασπίδα  μα επέζησε. Αν μπορούσε να μιλήσει θα χε να διηγηθεί τόσους ηρωισμούς. Ίσως και να  αισθανόταν περήφανη που  άντεξε να προστατέψει πολεμιστές. Και ίσως να της έλειπε η πατρίδα της, η ανοικτή φύση, η φυλή της. Μια νύχτα κάτω από το φεγγαρόφωτο πέρασε  η Αλκμήνη, μπροστά στην καλύβα της αρχηγού για να μάθει όλη την ιστορία της ασπίδας. Το λιοντάρι στην επιφάνειά της, σαν να ζωντάνευε, της είπαν, στις μάχες. Έμπαινε στην καρδιά του πολεμιστή που αγωνιζόταν  ηρωικά. Λιονταρίσια. Κειμήλιο της οικογένειας πολύτιμο και δεν ήθελε να το πάρει, μα  ήταν προσβολή  να το αρνηθεί. Κι εκείνη από τότε  την προσέχει σαν θησαυρό.  Της μιλά, τη φροντίζει, την περιποιείται. Τιμά την ιστορία της, τη δημιουργία της, την καταγωγή της. 

Η Αλκμήνη πάντα σταματούσε σε αυτό το σημείο τη διήγηση. Έτσι και τώρα σταμάτησε και υποσχέθηκε στην Ερασμία τη γάτα της, ότι τα υπόλοιπα του ταξιδιού της θα τα έλεγε άλλη φορά. Μα η ιστορία της ασπίδας κάθε φορά έπρεπε να κλείνει τη διήγησή της και τότε σηκωνόταν από την καρέκλα της και άπλωνε το χέρι να την αγγίξει, όπως κάθε φορά , να της χαρίσει ένα χάδι, να ηρεμήσει την ψυχή της . Γιατί αυτή η ασπίδα είχε ψυχή!

Αυτή είναι η συμμετοχή μου στο νέο δρώμενο της γειτονιάς μας ''Μίνι Σκυτάλη #1'' που η αστείρευτη δημιουργικότητα και φαντασία της Μαίρης δημιούργησε και διοργανώνει  στη  ''Γήινη Ματιά'' της  


Η εικόνα που μου κληρώθηκε είναι η 2 και ομολογώ ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Για να ξεφύγουμε λίγο επέλεξα αυτόν το δρόμο διήγησης και ελπίζω να σας αρέσει
Ευχαριστώ Μαίρη που ακούραστη μας παρακινείς να δημιουγούμε. (Αν πάθω υπερκόπωση από τα δρώμενα θα ξέρω από ποιον να ζητήσω λογαριασμό  😊😄  )

60 σχόλια:

  1. Εμπνευσμένη ιστορία Άννα μου! Και απ' ότι κατάλαβα προηγήθηκε και μια έρευνα ε; Υπέροχα! Μάθαμε πολλά και για τη φυλή Μακόντε! Και πόσα αντιμετώπισαν από την υπεροψία της λευκής φυλής! Σ' ευχαριστώ Άννα μου για την τόσο όμορφα δοσμένη ιστορία σου! Πραγματικά υπέροχη! Πολλά φιλιά και καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να σου πω... επιδόματα για υπερκόπωση δεν καλύπτω! Δίνω το παράδειγμα της ακούραστης είπες!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Μαίρη μου και ναι προηγήθηκε έρευνα γιατί το ξυλόγλυπτο στο τζάκι μου έκανε σαν ασπίδα αφρικανικής προέλευσης και ψάχνοντας για αφρικανούς ξυλογλύπτες επεσα στην Τανζανία στη φυλη αυτή. Τα επλεξα λίγο να γίνουν αφήγημα. Να σαι καλά και καλη επιτυχία και σε σένα

      Διαγραφή
    3. Επίδομα; Σε καλό σου, ποιος μίλησε για επίδομα; Τι να μου κάνουν μερικά ευρουλάκια; ΄Μη λες τη λέξη επίδομα γιατί ανεβαίνει πίεση. Για αποζημίωση μιλώ!! Και δεν δέχομαι αντίρρηση έχω και μάρτυρες 😊😊🌺🌷🌸

      Διαγραφή
  2. Άννα μου αν με την εικόνα που δεν σου άρεσε, έγραψες τέτοια ιστοριάρα, τότε αν σου άρεσε, θα πήγαινες για Νόμπελ!
    Πανέμορφη η ιστορία σου, φανταστικές οι λεπτομέρειες που τη στόλισες. Τι έμπνευση! Μας γέμισες εικόνες και μας χάρισες μια υπέροχη ιστορία.
    Πόσο την αγαπώ τη πένα σου. Πόσο.
    Σου στέλνω φιλί γλυκό και Κυριακάτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω σχόλιο Μαρίνα μου!! Τι έπαινος είναι αυτός; Μην υπερβάλλουμε αλλά μ'αρέσουν τέτοιες υπερβολές χιχιχιχι.
      Σ'ευχαριστώ Μαρίνα μου γλυκιά. Χαίρομαι που σου άρεσε. Πάντως Νόμπελ σε αφηγήματα μπλοκερς έχεις ακούσει; Γιατί αν υπάρχουν να αναθαρρήσω ναι;
      Κοίτα μόλις είδα την εικόνα είπα ''φτου πάλι γιαγιά;;'' Δεν ήθελα πάλι να γράψω καμια δακρύβρεχτη ιστορία ζωής. Και εστίασα εδώ στο ξυλόγλυπτο πάνω από το τζάκι που μου άρεσε και τράβηξε την προσοχή μου. Χαίρομαι που αγαπάς την πένα μου αλλά αποκλείεται πιο πολύ από όσο αγαπώ τη δική σου.
      Φιλιά πολλά πολλά

      Διαγραφή
  3. Άννα, ομολογώ πως χάρηκα την ιστορία σου.
    Μου θύμισε ιστορίες του πατέρα μου όταν ταξίδευαν μαζί με την μητέρα μου.
    Φαντάστηκα και τον εαυτό μου να εξιστορεί παρόμοιες ιστορίες στα μελλοντικά παιδιά μου.
    Οι εικόνες και η ταξιδιωτική αύρα του διηγήματος ταξίδεψαν και μένα (πρώτου φύγω και γω για τα δικά μου ταξίδια).
    Μπράβο Άννα, σπουδαία συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου χαίρομαι. Και τώρα που διάβασα το σχόλιό σου είπα να ο ταξιδευτής μας, ό,τι πρέπει για διηγήσεις. Δεν μας έχεις χαρίσει και κάποιες αναμνήσεις σου απο τα ταξίδια σου, γιατί;
      Σ'ευχαριστώ Γιώργο μου
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Άννα
    Σήμερα μας παρουσιάζεις μια γυναίκα που έκανε την υπέρβαση. Μαζί της, μας ανοίγεις ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο. Να δούμε μέρη και πολιτισμούς που είναι δύσκολο να γνωρίσουμε από κοντά, λόγω απόστασης, λόγω καραντίνας. Μας έλειψαν τα ταξίδια και σ’ ευχαριστούμε για το σημερινό δώρο.
    Θυμήθηκα την εποχή που ήμουν στη Νότια Αφρική. Μου έχει μείνει η εικόνα με τους ανθρώπους που πουλούσαν ξυλόγλυπτα διακοσμητικά κατά μήκος του δρόμου που ένωνε τις φάρμες. Οι διακοσμητικές προτομές, όντως, λες και ήθελαν να σου μιλήσουν.
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Ναι μια γυναίκα που για την εποχή της ήταν ας πούμε πρωτοπόρα αλλά ξέρω μερικές που ταξίδεψαν με τους άντρες τους που ήταν ναυτικοί. Δεν ξέρω βέβαια τις ιστορίες τους αλλά φαντασία έχουμε σκαρφιστήκαμε μια. Και ναι λόγω καραντίνας έχουμε στερηθεί εστω μια εκδρομούλα παιδιάαααα.
      Ήσουν Ν Αφρική;;;;;;;;;; Δεν μας έγραψες καμια περιγραφή ε; Μια αναμνησούλα από τότε; Ή μήπως εγώ δεν την είδα;
      Χαίρομαι Τζοάννα μου και σ'ευχαριστώ πολύ
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  5. Δηλαδή τώρα μας λες, Άννα μου, ότι δεν σου άρεσε η εικόνα. Και στη συνέχεια έγραψες αυτό το διήγημα! Αυτό το πανέμορφο διήγημα που μας πήρε από το χέρι, μας έκανε να καθίσουμε δίπλα στην λατρεμένη Αλκμήνη και να αφεθούμε και εμείς, κοιτάζοντάς την στα μάτια, να ακούσουμε την ιστορία της!
    Το ταξίδι στην Τανζανία, στη φυλή των Μακόντε, ήταν υπέροχο και ενημερωτικό. Έκανες και δουλειά μαζί, δίνοντάς μας στοιχεία για την σπουδαία ιστορία τους. Που να σταθείς εκεί; Στους αγώνες της φυλής; στις ιδέες; Στάθηκα περισσότερο στη θέση της γυναίκας και τους θαύμασα.
    Οι περιγραφές της φύσης και του περιβάλλοντος θυμίζουν εικόνες ντοκιμαντέρ. Η σκιαγράφηση χαρακτήρων υπέροχη και οι αναμνήσεις ζωντάνεψαν στην περιγραφή των αντικειμένων και στην τέχνη τους.
    Άννα μου, έκανες πάλι το θαύμα σου με τη συγγραφή σου δίνοντάς μας μια συναισθηματική ταξιδιωτική ιστορία γεμάτη ανθρωπιά και ζεστασιά.
    Υπέροχο! Και το απολαύσαμε σε κάθε του λέξη και αφήγηση.
    Να είσαι καλά.
    Και αυτό το δρώμενο ξεκίνησε φωτιά και δεν σας ...προλαβαίνω λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σας λέω τώρα κύριε -το σύμπαν-συνωμοτεί-να πάρω -την εικόνα-που μου αρέσει- ναι δεν μου άρεσε. Και πίεσα το μυαλό να σκεφθεί να εμπνευστεί από κάτι άλλο από την εικόνα. Το ξυλόγλυπτο μου κόλλησε στο μάτι και μετά εγκαταστάθηκε στο νου και έπρεπε να το εκτονώσω.
      Χαίρομαι που σου άρεσε που τουλάχιστον δεν ήταν συνηθισμένη αναφορά σε γιαγιάδες.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Μας προλαβαίνεις καλέ μου...πώς δεν μας προλαβαίνεις. Αλλά εσύ θες να σου κάνει κλικ η έμπνευσή σου ναι; Χώρια που τα σχόλιά σου είναι 500 λέξεων και σου τρώνε χρόνο αχαχαχαχ
      Φωτιά θα συνεχίσει και θα κάψει τα πάντα να σαι σίγουρος
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. Λατρεύω αυτό το πάθος που βγάζεις από μέσα στο σε δύναμη κίνησης, παρουσίας, έμπνευσης και στήριξης όλων. Καλή βδομάδα Άννα μου.

      Διαγραφή
    3. Σ'ευχαριστώ Γιαννάκη μου που βλέπεις τόσα θετικά σε μένα
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  6. Μας ταξίδεψες με την ταξιδιάρικη ιστορία σου Αννα μου και την χαρήκαμε μαθαίνοντας πράγματα γιά άγνωστες, φυλές, συνήθειες , έθιμα....Εντυπωσιακή η πλοκή της ιστορίας σου , εμπνευσμένη μάλιστα αρχικά, από μία εικόνα που δεν σου άρεσε !!! Τελικά νομίζω ότι ένα γόνιμο μυαλό θα εμπνευστεί από οποιαδήποτε εικόνα, άλλοτε άμεσα και άλλοτε μετά από σκέψη....Σ΄ευχαριστώ γιά την σπουδαία συμμετοχή σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ταξίδι όλοι το θέλαμε έτσι δεν είναι; Ψάχνοντας βρίσκεις ό,τι θες. Το ξυλόγλυπτο το είδα ως ασπίδα και αφρικανικής προέλευσης μάλιστα. Ψάχνοντας αφρικανούς τεχνίτες -γιατί είναι και περίτεχνα φτιαγμένο το λιοντάρι- έπεσα στη φυλή Μακόντε και επέλεξα της Τανζανίας τη φυλή (υπάρχουν και σε άλλα κράτη) γιατί υπάρχουν πολλοί Έλληνες εκεί.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Ναι το χω σε κακό να με εμποδίζει εικόνα να γράψω κάτι αλλά την είπα την αμαρτία μου ότι δεν μου άρεσε. Ήθελα να δείρω τη Μαίρη αλλά είπα όχι στη βία!!!🤣🤣
      Εγώ σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ διαβάζεις και σχολιάζεις. Έβαλες τον πήχη ψηλά χαίρομαι αν τον έφτασα τουλάχιστον σε θέση να είναι ορατός.
      Να σαι καλά Κλαυδία μου

      Διαγραφή
  7. Αυτή ξ φωτογραφία Άννα μου, είναι πασπαρτού.
    Μπορείς να διηγηθείς οτιδήποτε δια στόματος γιαγιάς.
    Αυτήν έχω κι εγώ και σκέφτηκα μια τελείως διαφορετική ιστορία.
    Έχει να δώσει πολλά επιδόματα η Μαίρη.
    Μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το ταξίδι σου, ήταν ό,τι έπρεπε τώρα που δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το ξέρω Ρένα μου είσαι η έτερη αντίπαλος χιχιχχιι
      Ναι σωστό κι αυτό μπορείς να διηγηθείς ό,τι θες δια στόματος γιαγιάς. Και δεν μου έβγαζε η γιαγιά κάποια καθημερινή ιστορία που με πόνο ψυχής ακούμε από τους ηλικιωμένους. Είναι καλοστεκούμενη, κοκέτα και χαρούμενη...
      Χαίρομαι που σου άρεσε, αναμένω τη δική σου οπτική για την εικόνα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Ότι θα μας πήγαινες ως την Τανζανία με όχημα αυτή τη φωτογραφία της Μαίρης, δεν το περίμενα. Και ήταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι με πολλούς θησαυρούς γνώσης και εμπειριών.
    "αν δεν συμφωνείς με το ρόλο σου σαν γυναίκα, γιατί ζεις;" κι αυτή η ατάκα ήταν σκέτο λεπίδι!
    Όπως και όλες οι λεπτομέρειες για τη ζωή των ντόπιων που έζησαν (και συνεχίζουν να ζουν) σαν σκλάβοι των λευκών κατακτητών.
    Μπράβο σου για την έμπνευση, σε μια φωτογραφία που δεν σου άρεσε αρχικά, αλλά την δούλεψες με θεαματική ευρυματικότητα και την έφερες στα μέτρα σου.
    Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια στη σκυταλοδρομία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαράκι μου . Ναι είπα να βάλω και μερικές ατάκες -κλειδιά για περαιτέρω συζήτηση. Τις λεπτομέρειες της ζωής των φυλών τις βρήκα διαδίκτυο. Έκανα την έρευνά μου για χάρη του ξυλόγλυπτου που το ονόμασα ασπίδα και του έπλασα και την ιστορία του
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Εχεις και εσύ την ίδια εικόνα ε; Όταν είδα το χορό της γιαγιάς, εσύ, η Ρένα, η Μία κι εγώ είπα να τα τώρα αντε να δούμε τι θα γράψουμε για τη γιαγιά. Αναμένω τη δική σου οπτική
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Εσύ Άννα μου δεν μας έδωσες απλά μία ιστορία, μας..ταξίδεψες και μας..δίδαξες θα έλεγα. Έμαθα τόσα πραγματικά..Θα ομολογήσω πως άρχισα να..ψυχοπλακώνουμαι που βλέπω πως ανεβάζετε κι όλας τις συμμετοχές σας ενώ εγώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδούλα μου έκανα ό,τι μπορούσα. Αν σας άρεσε χαίρομαι διπλά. Γιατί ψυχοπλακώνεσαι; Έχει διορία το δρώμενο ένα μήνα!!! Τι σε νοιάζει ποιος αναρτεί συμμετοχές; Μην αγχώνεσαι, έχεις πολύ χρόνο
      Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία,μου άρεσε πολύ και η συγγραφή σου μας ταξίδεψε μεχρι την εξωτική Τανζανία Μπράβο Άννα μου για την καταπληκτική συμμετοχή σου.Πολλά Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω ευχαριστώ Μαρία μου Πόσο χαίρομαι που σου άρεσε...
      Καλή εβδομάδα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Τελικά, όταν κάποιος έχει το χάρισμα της γραφής δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα. Υπέροχη ιστορία, με ταξίδεψε σε μέρη που δεν πρόκειται να πάω ποτέ. Ιδιαίτερα συγκινητική η γιαγιά, που βλέπει τα ενθύμια της κ διηγείται στη γάτα της. Μοναξιά κ μνήμες.
    Να σας καλά, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Βασίλη. Όταν ένας δάσκαλος και συγγραφέας μιλά για χάρισμα γραφής τότε τι να πω εγώ; Αν όμως δεν έχει κάποιος το χάρισμα γραφής τότε του μένει να προσπαθεί και να προσπαθεί και τα δύσκολα είναι δύσκολα, ναι;
      Να σαι καλά Χαίρομαι που σου άρεσε στ'αλήθεια.Όντως οι μεγάλοι άνθρωποι κοιτάνε συνεχώς προς τα πίσω. Ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις.
      Καλή εβδομάδα Βασίλη

      Διαγραφή
    2. Προσπάθεια, βελτίωση, μελέτη, ξανά προσπάθεια και κυρίως ψυχή!
      Να ΄σαι καλά!

      Διαγραφή
    3. Αυτή η ψυχή το κύριο συστατικό σε όλες τις προσπάθειές μας! Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  12. Κινηματογραφική αφήγηση Άννα μου που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τόσα ντοκιμαντέρ που έχουμε δει!
    Να τι θα πει, "αφήνω την φαντασία μου να ταξιδέψει" και να τι θα πει, "έχω το χάρισμα να παίρνω μαζί μου και ταξιδιώτες"!
    Μου αρέσει που πέρασες και μήνυμά μέσα από το κείμενο, πως γυναίκα δεν είναι αναγκαστικά αυτή που γεννά παιδιά αλλά και αυτή που ξέρει να φροντίζει κάθε παιδί που έχει ανάγκη!

    ΑΦιλάκια χαρούμενα όταν διαπιστώνω πόση έμπνευση σου έχει φέρει ο εγκλεισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Στεφανία μου. Είπα να ξεφύγουμε λίγο από τα γνωστά. Πάντα το ταξίδι είναι όμορφο όταν έχεις μαζί σου αγαπημένη παρέα.
      Και τα μηνύματα χούι μου χααχαα
      Φιλάκια πολλά και ναι ο εγκλεισμός έχει και ένα καλό

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη ιστορία, που μας πήγε τόσο μακριά, μας ταξίδεψε πραγματικά! Κι όλα αυτά από μία εικόνα!! Εξαιρετικές όμως και οι δικές σου εικόνες, αλλά και τα μηνύματά σου! Μπράβο Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφοκλή μου σημαντικό να το λες εσύ που γράφεις τόσο καλά. Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  14. Σ’αυτό το λογοτέχνημα με τη δύναμη της γραφής σου Άννα μου και τη γοητεία της αφήγησης άφησες τον ίσκιο μιας περασμένης ζωής να ακουμπήσει τις ψυχές μας και να ταξιδέψει τη σκέψη στα ξέφωτα της φαντασίας μας.
    Την αγάπησα τη γιαγιά Αλκμήνη, την ιστορία της, τη φυλή Μακόντε, αλλά και την διεισδυτική ματιά σου σε μηνύματα όπως η αγάπη για την ελευθερία και οι προσωπικές επιλογές που δεν είναι ανάλγητες και που σε κάνουν πιο δυνατή.
    Το χάρηκα Άννα μου! Συγχαρητήρια!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατόρθωσα αγαπημένη μου Αννίκα να αγγίξω τις ψυχές σας τότε καλπάζω με το καλάμι μου παρέα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε και που το χάρηκες.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  15. Έχουμε την ίδια εικόνα Αννιώ. Ταξιάρικο το κείμενο, μας άναψε φωτιές για εξορμήσεις. Μια χαρά τη χειρίστηκες την εικόναμ να δούμε τι απίδια θα πιάσω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Χριστίνα μου έχεις την 4 εικόνα. Δεν σε είχα δει για συμπαίχτρια για την 2 και πήγα τώρα και κοίταξα στης Μαίρης το μπλογκ. 4 η δική σου μην κάνεις λάθος
      Καλή εβδομάδα Χριστίνα μου

      Διαγραφή
    2. Λάθος, με διόρθωσε η Μαίρη μας. Δεν έχουμε την ίδια εικόνα.

      Διαγραφή
    3. Ίσως εμπνευστείς τώρα καλύτερα με τη δική σου ναι;

      Διαγραφή
  16. Βλέπω το χεις με το συγγραφικό πολύ φαντασία και πολύ καλή γραφή μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ρένα μου, συμμετέχουμε να δουλεύει το μυαλό να ξεχνιέται

      Διαγραφή
  17. Ακριβώς μια τέτοια γιαγιά θα ήθελα να ήμουν σαν την Αλκμήνη σου Αννιώ μου ωραία χαρούμενη και με πολλές ταξιδιωτικές εμπειρίες ...που μία από αυτές να ήταν, σαν και αυτή που έζησε η κυρία Αλκμήνη.
    Η Αφρική μια χώρα που είναι γεμάτη μυστήριο και εσύ μας γνώρισες ένα κομμάτι της μέσα από την ιστορία σου και ζήλεψα και σένα για την έμπνευση...😊 και δεν σου άρεσε σκέψου η εικόνα...δηλαδή αν σου άρεσε τι θα έγραφες οέο;😆
    Η μίνι σκυτάλη συνεχίζεται επάξια και από σένα Αννιώ μου την απόλαυσα να ξέρεις. Καλή εβδομάδα και καλό σου ξημερωμα φίλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ κι εγώ. Που σημαίνει θα είχα γυρίσει τον κόσμο. Αλλά όχι, δεν θα είχα τις κόρες μου; α πα πα οχι αναιρώ ότι είπα.
      Αλλά στην Αφρική θα ήθελα να πάω αν μπορούσα αλλά φοβάμαι κιόλας τόσες ασθένειες, και εξεγέρσεις δεν ξέρω καλύτερα να τα μαθαίνουμε από την Αλκμήνη ε;
      Σ'ευχαριστώ Ρούλα μου
      Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
    2. Εννοείτε ότι θα είχαμε και τις κόρες μας βρε αγάπη μου; μετα που θα τις παντρεύαμε θα κάναμε και τα ταξιδακια μας ε; ❤😊

      Διαγραφή
    3. Α έτσι συμφωνώ!! Αλλά μετά είναι τα εγγόνια χααχαα

      Διαγραφή
    4. Και τα δισέγγονα που τα βάζεις Αννιώ μου; 🤣🤣 ❤

      Διαγραφή
    5. Αυτά και αν δεν τα υπολογίσαμε!! Οπότε για ποια ταξιδια μιλάμε;; Με το καλό να έλθει το δισέγγονο!!!
      ❤❤❤

      Διαγραφή
  18. Αγαπημένη μου καλημερα και καλή εβδομαδα!
    Διαβασα εχθες την ιστορια σου απο το κινητο μου και σημερα μπηκα να σου σχολιασω.
    Πολλα θερμα και βαθια συγχαρητηρια!
    Να ξερεις πως εγω λατρεψα και την εικονα που σου ετυχε!
    Μου αρεσε παρα πολυ η ιστορια σου και η γραφη σου, αριστη λογοτεχνικη υφη θα ελεγα!
    Εβλεπα μπροστα μου ολα οσα μας ελεγες!
    Και ολα αυτα, οι μνημες, οι θυμησες, η διηγηση, τα συναισθηματα, τα βρηκα εξαιρετικα πλασμενα!
    σε ευχαριστω τοσο πολυ!
    με μαγεψες!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου. Ναι δεν μου άρεσε, έχω γράψει πολλά για γιαγιάδες και είπα να ξεφύγω λίγο γι αυτό ίσως. Χαίρομαι αφάνταστα αν σου άρεσε και τη χάρηκες τη συμμετοχή μου. Σημαντικότατη η γνώμη σου
      Εγώ σ'ευχαριστώ μάτια μου
      Να σαι καλά
      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  19. Με ταξίδεψε τόσο πολύ η γραφή σου που δεν το περίμενα ότι θα τελειώσει τόσο γρήγορα... μου ξύπνησες όμορφες αναμνήσεις από την συγχωρεμενη την γιαγιά μου, που μου διηγοταν ιστορίες από τα ταξίδια της στην μακρύνη Αυστραλία, κι εν τελει έμεινε για πάντα εκεί, φεύγοντας από την ζωή στα βαθιά της γεράματα.
    Εύχομαι να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι πολύ που αν και κλεισμένοι μέσα ταξιδέψαμε παρέα. Και εμένα η γιαγιά μου μου διηγόταν ιστορίες όχι από την Αυστραλία αλλά από την Αίγυπτο που πήγε μικρό παιδί και έζησε ως την εφηβία της εκεί με τους γονείς της.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  20. Να που η σκυτάλη μας πήγε ταξίδι στην Τανζανία. Εξαιρετικό το διήγημά σου Άννα μου, ευφάνταστο, με μια ροή που με παρέσυρε σε αφρικανικές φυλές και γνώρισα τα ήθη και τα έθιμά τους.
    Καλή εβδομάδα φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου όσο μας το απαγορεύουν το ταξίδι εμείς θα πηγαίνουμε και πιο μακριά.
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο
      Καλή σου εβδομάδα Λενιώ μου

      Διαγραφή
  21. Φαντάσου και να σου άρεσε η φωτογραφία Άννα, τί θα είχες γράψει! 😊 Επίσης, φαντάζομαι πόσο διάβασμα "έριξες" για να συλλέξεις τόσες πληροφορίες, προκειμένου να μας δώσεις ένα πλήρες κείμενο.. Θα ήθελα να είμαι η γάτα η Ερασμία, και μια τέτοια γιαγιά να μου λέει ιστορίες δίπλα στο τζάκι.. Καλημερούδια! 🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι θα είχα γράψει Πετρούλα μου αν μου άρεσε η εικόνα,αλλά χαίρομαι που σας αρέσει αυτό το ταξίδι. Τώρα εσύ φυσικά θα ήθελες να είσαι σε ένα αεροπλάνο...δεν σε αδικώ. Αλλά βολέψου με τη γιαγιά Αλκμήνη και ναι η Ερασμία είναι από τα αγαπημένα σου ζώα το ξέρω, πώς να μην ήθελες να είσαι κοντά σ'αυτήν τη γιαγιά; Ναι έριξα διάβασμα γιατί εστίασα στο ξυλόγλυπτο και ψάχνοντας να δω αφρικανική ξυλογλυπτική έπεσα στη φυλή και στις χώρες που ζουν οι Μακόντε. Επέλεξα την Τανζανία επειδή μου άρεσε περισσότερο. Οι πληροφορίες έπρεπε να είναι αληθείς.
      Καλό μεσημέρι και καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  22. Α δεν σου άρεσε;ε;και έγραψες μια τόσο υπεροχη φανταστική ιστορία!! Εγώ παντως οταν είδα την εικόνα το μυαλό μου πηγε σε εντελώς διαφορετική ιστορία η δική σου όμως με συνεπηρε.. Μάθαμε και για τους Μακοντε!
    Μπράβο σου συγχαρητήρια!!! Εγώ παντως σας θαυμάζω για τη φαντασία, τη γραφή σας, τη γρηγοραδα σας!!
    Καλή σου εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η ομορφιά της κάθε εικόνας: για τον καθένα λέει και κάτι διαφορετικό. Χαίρομαι που σου άρεσε Δέσποινα. Σ'ευχαριστώ πολύ Και ναι εντός κι επί τα αυτά είμαστε γρήγοροι γινόμαστε και εσύ θα έπρεπε να είσαι στην παρέα μας.
      Καλή εβδομάδα κορίτσι μου

      Διαγραφή
  23. Τι όμορφη που είναι η εξωτική σου ιστορία Άννα μου!
    Μου άφησε μια πολύ γλυκιά αίσθηση.
    Και πολύ μου άρεσε που σ' αυτή την χώρα της Αφρικής επικρατούσε ακόμα η Μητριαρχία.:)
    Συγχαρητήρια για την τόσο πρωτότυπη συμμετοχή σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαράκι μου. Στη φυλή Μακόντε επικρατούσε η μητριαρχία και αυτό μ'αρεσε και εμενα
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  24. Άννα μου , μας μάγεψες γλυκεια μου . Σε καμαρώνω , μπορεί η φωτογραφία να μην σου άρεσε , όμως εσυ έχεις τα φτερά και αποφάσισες να πετάξεις για μια ακόμη φορά , να ταξιδέψεις και μας μαζί σου , στην Τανζανια , στις μητριαρχικες κοινωνίες , στα ταξίδεματα του ζευγαριού , μας προσγείωσες στη σάλα της ξεχωριστης Αλκμήνης . Αγγίξαμε , οσμιστήκαμε , χουχουλιασαμε μαζί με τη Ερασμια . Συγχαρητήρια κορίτσι μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κάτια μας! Πιστεύω ότι αξίζει κάθε προσπάθεια ακόμη και αν δεν μας αρέσει κάτι. Ναι ήθελα ένα ταξίδι που το έχουμε στερηθεί. Χαίρομαι που ήλθατε μαζί μου
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή