Μαμά εργαζόμενη...........''έτσι πρέπει να είναι η ζωή'';;;


Edward Henry Potthast Summer Pleasures

Καλοκαίρι….διακοπές!
Και διακοπές σημαίνει  σχολεία κλειστά, παιδιά που μένουν στο σπίτι και οι εργαζόμενοι γονείς   έχουν προνοήσει  να μπουν σε κατασκηνώσεις, να τα κρατήσουν γιαγιάδες στην εξοχή, στα χωριά τους  ή έχουν αλλάξει –όσοι μπορούν- τα ωράρια εργασίας  με τους/τις  συζύγους  για να μη μένουν τα παιδιά μόνα.
Δύσκολη υπόθεση η εργαζόμενη μάνα. Δυσκολότερη όταν και οι δυο γονείς εργάζονται και έχουν εξαντλητικά ωράρια. Γιατί εκτός από τους ανέργους που θα έδιναν πολλά για να βρουν δουλειά ‘’ με όποιους όρους’’, υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν να ισορροπήσουν την οικογένεια  με την εργασία- καριέρα.
Αυτό μας ενδιαφέρει σήμερα.
Το ότι τα παιδιά μεγαλώνουν  περισσότερο με ξένους ή ‘’ ξένους’’ ανθρώπους που τα προστατεύουν και όχι με τους γονείς τους που θα ‘ έπρεπε να είναι τα  πρότυπά τους, οι καθοδηγητές τους, οι διαπαιδαγωγοί, η παρέα τους στο παιχνίδι,  η αγκαλιά γεμάτη αγάπη κάθε στιγμή της ημέρας.
Λένε ότι  η αγάπη που θα δώσουμε σαν γονείς είναι η αγάπη που εισπράξαμε όταν ήμασταν μικρά από τους γονείς μας.
Εξυπακούεται ότι η γονεϊκή αγάπη  είναι δεδομένη.Πιστεύω όμως ότι είναι λίγες οι ώρες που το παιδί  βιώνει την αγάπη των γονιών του, σε όλη την νηπιακή ζωή του, όταν οι γονείς εργάζονται!
Έτσι είναι η ζωή θα πεις. Αλλά ας  δούμε πόσο καλό ή κακό κάνει αυτό το ‘’έτσι είναι η ζωή’’!
Δες μια μέρα ενός παιδιού που ο γονιός του εργάζεται. Στην προ νηπιακή ηλικία , τότε που διαμορφώνονται όλα, το παιδί συνήθως είναι τις περισσότερες ώρες  κάτω από την επίβλεψη της γιαγιάς που το λατρεύει αλλά δεν είναι η μαμά! Σωστά;
Η μαμά είναι το πρόσωπο, το τόσο απαραίτητο για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί. Περισσότερο η μάνα είναι εκείνη που θα δημιουργήσει έναν ενήλικα ισορροπημένο.
Σήμερα πολλά παιδιά μας λένε οι ειδικοί, νήπια μάλιστα, παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές. Πού οφείλονται;
Το παιδί περνάει την ώρα του βλέποντας –και άρα αποκτώντας αυτά τα πρότυπα-ταινίες παιδικές στην τηλεόραση! Φυσικά παίζει προστατευμένο για να μη χτυπήσει, μακριά από το δρόμο για το φόβο των εγκληματικών ενεργειών, μόνο του χωρίς παρέα, χωρίς να βλέπει τους γονείς του τις ώρες της δραστηριότητάς του.
Περιμένει να νοιώσει τη μαμά και τον μπαμπά το βράδυ λίγο πριν κοιμηθεί. 
Και οι γονείς  κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά, προσπαθούν να του δώσουν όσα στερήθηκε όλη την ημέρα: την παρουσία τους, την τρυφερότητά τους, την αγάπη τους , να γίνουν πρότυπα γι  αυτό, να το διδάξουν, όπως ακριβώς πρέπει.
Τα  καταφέρνουν;; 
Ποιος αμφισβητεί ότι οι κουρασμένοι γονείς  πέφτουν σε λάθη συμπεριφοράς πιο συχνά από τους ξεκούραστους; 
Ποιος αμφισβητεί ότι οι γονείς γεμάτοι άγχος είναι πιο νευρικοί από τους υπόλοιπους και έχουν μειωμένη υπομονή;;;
Βλέπω, ακούω, διαβάζω  για τόσες μητέρες που είναι  επιτυχημένες στη δουλειά τους και μητέρες ευτυχισμένων παιδιών. Μια ανάλυση από τους ειδικούς του χαρακτήρα του παιδιού και της προσωπικότητάς του θα έδειχνε  πολλές αλήθειες που παραβλέπουμε.
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι  οι επιτυχημένες στη δουλειά που δίνουν συνεντεύξεις και συμβουλές μητρότητας, είναι ευκατάστατες και μπορούν τις ελεύθερες ώρες τους να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. 
Οι άλλες;; 
Οι περισσότερες εργαζόμενες που παλεύουν κάτω από άσχημες, πολλές φορές συνθήκες,  πόσες ελεύθερες ώρες έχουν;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια εικόνα: τον ανιψιό μου με λίγα κέρματα στην παλάμη του, μικρό νιάνιαρο που ακόμη ψεύδιζε, να τα φέρνει στη μαμά του και να τη ρωτάει αν φτάνουν αυτά τα χρήματα για να σταματήσει να δουλεύει και να είναι κοντά του!!!!! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ!!!!!!!

Και κάθε   καλοκαίρι, που είναι η εποχή των παιδιών, που είναι η ευκαιρία η οικογένεια να βρεθεί μαζί, να γνωριστούν καλά τα μέλη της, να καλύψουν κενά όλου του χρόνου,   οι άδειες  περικόπτονται στο όνομα της εργασίας και της ανάπτυξης!!
Μπορεί να διαμαρτυρηθεί η μητέρα εργαζόμενη;; Φυσικά όχι. 
Και μάλιστα εδώ στη χώρα μας που έχει καταλάβει την  19η θέση ανάμεσα στις χώρες που είναι ιδανικές για να γίνει  μια γυναίκα μητέρα!!.  Και πάλι καλά θα πεις. Που δεν είναι τελευταία σαν τη  Σομαλία . Πάλι καλά, αλλά  είναι εξωφρενικό να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση η μάνα στην εργασία της γιατί είναι ‘’αντιπαραγωγική’’ και δεν προτιμάται από τους εργοδότες της.

 Μας λένε οι ειδικοί, ότι πολλοί  ενήλικες με ψυχολογικά προβλήματα, όταν αναζητούν  τη θεραπεία  τους, βρίσκουν ότι η έλλειψη της μάνας  από την παιδική τους καθημερινότητα  ήταν σημαντικός παράγοντας ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχει καμιά επιθυμία να σεβαστεί ο επιχειρηματικός κόσμος τις μητέρες. Να τους δώσει χώρο και χρόνο για να μεγαλώσουν υγιείς πολίτες. Να δείξουν επιείκεια ή σεβασμό στο δικαίωμά της γυναίκας  για εργασία και μητρότητα. Το σπουδαιότερο; Δεν δείχνει κανείς να αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο της μητέρας, ίσως το σημαντικότερο σε μια κοινωνία.
Τι κάνουν τα κράτη;;
Τι κάνει το κράτος μας;
Τα κράτη ασχολούνται με την διάσωση και ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τους συστήματος και εκεί η μάνα δεν χωράει
Για την χώρα μας ξέρουμε....Ψάχνει χρήματα για να επιβιώσει. Τη μητρότητα θα διασφαλίσει;

16 σχόλια:

  1. Γεια σου Αννούλα μου
    Πολύ ευαίσθητο θέμα έπιασες
    Όντως τα παιδιά είναι ευτυχισμένα
    κοντά στην αγκαλιά των γονιών κι
    η εργαζόμενη μητέρα κυρίως θα έπρεπε
    να είχε κάποια προνόμια στη εργασία
    για να σταθεί κοντά στα παιδιά της...
    Όνειρα θα μου πεις και συμφωνώ μαζί σου

    φιλάκι γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου όντως είναι ευαίσθητο θέμα και δεν εξαντλείται σε λίγες γραμμές. Αυτό ακριβώς χρειάζεται η μητέρα εργαζόμενη: προνόμια. Γιατί όλοι τότε θα παραδεχθούν ότι τα παιδιά και η ανατροφή τους είναι το σπουδαιότερο σε μια κοινωνία
      Φιλί και από εμένα

      Διαγραφή
  2. Καλή σου μέρα φίλη μου καλή.
    Λεπτό το θέμα σου και σου γράφω λόγω μιας εμπειρίας αφού με την σύζυγό μου μεγαλώνουμε τα τέσσερα από τα εφτά εγγόνια, που είναι κοντά μας στην Νέα Υόρκη. Φυσικά δεν τους λείπει τίποτα αφού η αγάπη μας γι΄αυτά είναι το κάτι άλλο όπως καταλαβαίνεις.Όμως παρακολουθώ την διαφορά της συμπεριφοράς τους όταν το βράδυ έρχονται οι κόρες μου να τα πάρουν. Γίνονται τελείως διαφορετικά απ΄ ό,τι είναι όλη μέρα.
    Στ΄αλήθεια πολύ λεπτό το θέμα σου σήμερα.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου είναι σημαντικότατη η προσφορά σας στα εγγόνια σας. Χωρίς την αγάπη των παππούδων-γιαγιάδων τα παιδιά μεγαλώνουν με ελλείψεις, αλλά όντως ο παππούς-γιαγιά δεν είναι η μάνα!!!
      Λεπτό το θέμα σίγουρα, και δεν έχω αγγίξει ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος και την αξία του.
      Αλλά είπα να μιλήσουμε λίγο για τη μάνα-εργαζόμενη και το το στερείται το παιδί
      Να μου είσαι καλά
      Έχεις και τη δική μου αγάπη και σεβασμό
      Καλή σου νύχτα

      Διαγραφή
  3. Άννα μου δεν αναπληρώνεται με τίποτα η αγκαλιά των γονιών, αλλά στην εποχή που ζούμε έχουν γίνει όλα δύσκολα. Όταν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες, οι γονείς ίσως έχουν λιγότερο άγχος, αλλά όταν μεγαλώνουν με τελείως ξένους...δράμα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου είναι όπως τα λες. Φυσικά όλα έχουν γίνει δύσκολα και μάλιστα όταν όλα στρέφονται γύρω από την επιβίωση. Τα άλλα, τα σημαντικά παραμερίζονται.
      Ναι οι γιαγιάδες-παππούδες επιτελούν λειτούργημα τελικά, αλλά και πάλι δεν αντικαθιστούν τους γονείς.
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ μέχρι κεραίας Άννα μου!
    Με ρώτησε η κολλητούλα μου λίγες μέρες πριν γεννήσει τι να κάνει, όταν τελειώσει η άδεια της. να επιστρέψει ή να μείνει σπίτι να το μεγαλώσει. Η απάντηση μου ήταν να επιλέξει αυτό που θα την κάνει πιο ικανοποιημένη και χαρούμενη μαμά. Οικονομικά δεν έχει ανάγκη μεγάλη για να εργαστεί επομένως από κει και πέρα κριτήριο είναι το καλύτερο για το παιδί. Αυτή βέβαια έχει την πολυτέλεια να επιλέξει. Στενοχωριέμαι πολύ με όσες δεν έχουν ....
    Φιλάκια πολλά♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Αριστέα μου θα έλεγα στην κολλητούλα σου να μεγαλώσει το παιδί της τουλάχιστον τα πρώτα του χρόνια. Αν μπορεί να βρει την ισορροπία της μετά από την έλλειψη της δουλειάς της φυσικά. Γιατί πολλές μητέρες αγαπούν την καριέρα τους και ας μην έχουν οικονομική ανάγκη. Όταν τους λείπει η δουλειά τους, γίνονται προβληματικές μαμάδες.
      Φυσικά αυτές που έχουν ανάγκη να εργαστούν και μάλιστα αναγκάζονται να εργαστούν εκεί που δεν τους ευχαριστεί, τότε όλα τα προβλήματα μεταφέρονται και στα παιδιά
      Δύσκολο θέμα και ευαίσθητο που δεν επιδέχεται μια λύση ...
      Να μου είσαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Όντως είναι ένα θέμα αυτό Άννα, αλλά και η αγάπη των παππούδων και των γιαγιάδων και η σχέση με τα εγγόνια, είναι απαραίτητη και υπάρχει "κέρδος" κι από τις δυο πλευρές. Αν οι γονείς έχουν μια υγιή σχέση μεταξύ τους, αλλά και με τους γονείς τους, δεν βλέπω να είναι μεγάλο το πρόβλημα. Το θέμα είναι να μην παίζονται παιχνίδια εξουσίας με θύματα τα παιδιά, όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πέτρα μου η αγάπη της γιαγιάς και του παππού είναι απαραίτητη για να μεγλώσει ένα παιδί φυσιολογικά. Συμμετέχουν και εκείνοι στη φυσιολογική και ισορροπημένη προσωπικότητα που διαμορφώνεται.Αλλά δεν υποκαθιστά την αγάπη των γονιών.Ποτέ δεν παύει η έλλειψη της μάνας όσο και αν η γιαγιά και ο παππούς αγαπάνε σωστά το εγγόνι τους και το μεγαλώνουν σωστά. Γι αυτήν την έλλειψη μιλώ.........
      Δύσκολο θέμα, γι αυτό ίσως και οι νέες μαμάδες δεν κάνουν εύκολα παιδί.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  6. Είναι πολύ μεγάλο αυτό το θέμα. Ποιες μάνες δεν δουλεύουν σήμερα;
    Μακάρι να ασχολούνται μετά τη δουλειά τους όμως, μαζί και οι μπαμπάδες φυσικά.
    Τώρα που μεγαλώνω την εγγονή μου ,βλέπω τι έχασα από τα παιδιά μου.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρένα μου...Καταλαβαίνω πολύ καλά τι χάνουν τα παιδιά από την απουσία της μάνας που εργάζεται, το ζω. Λες τι έχασες από τα παιδιά σου, σκέψου τι χάσανε από σένα εκείνα!! Δύσκολο και μεγάλο θέμα, δεν μπορείς να πεις να μη δουλεύει η μάνα αλλά αν υπήρχαν σωστοί κανόνες σε ένα κράτος τότε όλα θα ήταν πιο εύκολα
      Μια μεγάλη αγκαλιά και από μένα

      Διαγραφή
  7. Είναι πράγματι φοβερό το θέμα φίλη μου. μεγάλωσα με τέτοιους γονείς..φοιτητές και οι δύο στην αρχή, επαγγελματίες μετά , νέοι να προσπαθούν να εδραιωθούν στη δουλειά τους. Είχα απλά τη τύχη μα μεγαλώσω με μία γιαγιά τέλεια.Τώρα βλέπω το πρόβλημα στη κόρη μου, είμαι δίπλα της όσο μπορώ και αναγνωρίζω ότι τα προλαβαίνει με πολύ κόπο όσο μπορεί.Γι' αυτό ανησυχώ τώρα με το...4ο που περιμένει!!!! Αν υπήρχε ένα κράτος σωστό δίπλα στις μάνες, ένα κράτος αγγελικά φτιαγμένο όπως στις ταινίες..απλά κάνω το σταυρό μου να πάνε όλα καλά στις ηρωίδες μάνες πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αχτίδα μου εσύ ξέρεις, εγώ πάλι μεγάλωσα από τη μάνα μου που δεν εργαζόταν. Δύσκολο για τις μαμάδες αλλά δυσκολότερο για την ψυχοσύνθεση των παιδιών που νοιώθουν την έλλειψη τους όλη μέρα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά στην κόρη σου και θα πάνε....είναι όντως ηρωίδες και τα παιδιά όμως είναι οι αποδέκτες αυτού του ηρωισμού. Πόσες όμως κατορθώνουν να γίνουν ηρωίδες στ'αλήθεια;;
      Την καλημέρα μου και καλά να περνάς

      Διαγραφή