Όταν ήμουν μικρή.........

πηγή

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, τέτοιες μέρες,  ήμασταν σε αναβρασμό μεγάλοι και μικροί. Οι μεγάλοι για τις ετοιμασίες που τότε γίνονταν με περισσότερη ευλαβική προσήλωση στα έθιμα και τις συνήθειες που κληρονόμησε ο καθένας από τους παλαιότερους, αλλά και εμείς οι μικροί γιατί μετρούσαμε αντίστροφα πότε θα κλείσουν τα σχολεία και πότε οι νονοί μας θα φέρουν τα δώρα μας!
Λαμπάδες στολισμένες και όμορφες, που έμεναν στο κουτί τους για την Ανάσταση, παπούτσια κατά κύριο λόγο άσπρα και ρούχα ήταν τα δώρα μας. Α....και τσουρέκι και αυγό σοκολατένιο συμπλήρωναν τα πακέτα των νονών.
Τα σημερινά παιδιά παραγγέλνουν λαμπάδες κυρίως, από ό,τι τους διαφημίζεται. Για ρούχα και παπούτσια δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Που λες οι λαμπάδες είναι κάτι κουτιά τεράστια.... με ένα σκέτο κερί αν είναι αγόρι ή με χάρτινο διακοσμητικό πάνω στο κερί, αν είναι κορίτσι ενώ το υπόλοιπο κουτί είναι κράνη ή τα όπλα του σπάιντερμαν ή αξεσουάρ για κούκλες. 

Η δικιά μας παραγγελία φέτος, ήταν η περούκα της Έλσας...........τι θα πει ποιας Έλσας; Μη μου πεις ότι δεν ξέρεις τη πριγκίπισσα Έλσα με τη μακριά πλεξούδα που κάνει  πάγο ό,τι θέλει; Ε ........α γεια σου αυτή. Που λες μέσα το κουτί είχε την περούκα της όπως τη βλέπεις στη φωτογραφία, ένα μικρόφωνο που δουλεύει αληθινά και παίζει και τραγούδια και φυσικά την τιάρα της πριγκίπισσας. Στην ακρούλα ένα κερί απλό με τη χάρτινη φιγούρα της Έλσας...Τσουχτερό το ποσό αλλά η παραγγελία  εξετελέσθη!!!!! Και η χαρά της νέας μας πριγκίπισσας;; Ανείπωτη!!! Μην το ψάχνεις, είπαμε, άλλα πρότυπα σήμερα.
Που λες, τέτοιες ημέρες θυμάμαι, το σπίτι ετοιμαζόταν, καθαριζόταν για το Πάσχα. Και στην επαρχία ασβεστώνονταν αυλές και μαντρότοιχοι. Ακόμη συμβαίνει αυτό! Αποστείρωση και βάψιμο.
Τη Μ. Εβδομάδα, θυμάμαι,η μητέρα μου είχε συγκεκριμένη ημέρα για τα κουλούρια τα πασχαλινά, άλλη ημέρα για τα τσουρέκια, και φυσικά Μ. Πέμπτη για τα αυγά τα κόκκινα. Μόνο κόκκινα!
Τι κράτησα εγώ; Μόνο τα αυγά.Αλλά πολύχρωμα και με βιολογικές βαφές γιατί.....ε τώρα ξέρουμε!!! Ούτε κουλούρια, ούτε τσουρέκια! Βλέπεις μας έμαθαν ότι τα κουλούρια παχαίνουν, τα τσουρέκια επίσης. Και  πολλοί της δικής μου γενιάς το ίδιο ακολουθούν. Χάθηκε έτσι αυτό το άρωμα που ανέδιδαν τα σπίτια αυτές τις ημέρες!! 
Φυσικά πηγαίναμε και εκκλησία τότε...Τώρα, ο κόσμος σιγά σιγά απομακρύνεται, πάει μόνο επιτάφιο περιφορά και Ανάσταση. Με το ''Χριστός Ανέστη'' βλέπεις κόσμο να φιλιέται και ακούς δυναμιτάκια  να σκάνε τριγύρω.  Και ο κόσμος σιγά σιγά φεύγει για το Αναστάσιμο τραπέζι, μην παγώσει το φαγητό!  Εκτός από μερικούς ηλικιωμένους που μένουν ως το τέλος. 
Χάσαμε και τη μαγειρίτσα! Ήταν το αγαπημένο μου πιάτο! Εντόσθια βλέπεις παραπέμπουν σε τρελές αγελάδες .....τα αποφεύγουμε, μην τρελαθούμε κι άλλο!!! Θυμάμαι το σταυρό από το κερί της λαμπάδας με το Άγιο Φως  που έκανε η μητέρα  μου στην είσοδο της αυλόπορτας και περίμενα πότε θα ψηλώσω για να έλθει η δική μου σειρά. Τώρα δεν θέλουμε να μαυρίσουμε την είσοδο!!!!
Πάντως το σπίτι μου στολίστηκε με τα αυγουλάκια του και τα καλαθάκια του.Δεν έχει σημασία που θα πάω αλλού για Πάσχα.......το σπίτι θα είναι εορταστικά στολισμένο!
Α....και τότε, όταν ήμουν μικρή δεν σουβλίζαμε!! Το κρέας στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε κληματόβεργες ήταν το πασχαλινό μας γεύμα. Τώρα όμως σουβλίζουμε το Πάσχα και χορεύουμε και τραγουδάμε! Μη νομίζεις, καλή παρέα και κέφι  είναι η συνταγή για να περάσεις αξέχαστα. Όλα τα άλλα είναι απλά η γαρνιτούρα.
Ας μας κάνει καλό καιρό.......Πάσχα κλεισμένοι μέσα στο τζάκι δεν νοείται. 
Δεν ξέρω τι θα προκύψει με το ίντερνετ εκεί που θα πάω, γι αυτό σας εύχομαι από τώρα,καλό Πάσχα να περάσετε. Η Ανάσταση του Κυρίου εύχομαι να αναστήσει ελπίδα, όνειρα αισιόδοξα και το χαμόγελο στα χείλη όλων μας.
Χρόνια σας πολλά!


15 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα Αννούλα μου και να χαίρεσαι την μικρή σου πριγκίπισσα! Φιλιά πολλά και εύχομαι να ζήσεις κάτι από τα παιδικά τα χρόνια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γιορτές γλυκιά μου είναι για τα απιδιά όλα αυτά που τα κάνουν ευτυχισμένα..Θυμάμαι πάντα την λαμπάδα μου με το λουλούδι και το κόκκινο βελούδινο κόκκορα γεμάτο με καραμέλες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμεις και τωρα τη μαυριζουμε την είσοδο για το καλό!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλέ χάνεται η μαγειρίτσα?..ζαμέ!!!
    Εμείς εδώ πάντα σουβλίζαμε...μόνο που παλιά γυρνούσαμε τη σούβλα, ενώ τώρα γυρνάει μόνη της!!
    Καλό Πάσχα και να χαίρεσαι την πριγκίπισσά σου!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, αυτός ο αναβρασμός των γιορτών! Αγαπημένος! Κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτόν των παιδιών μου χρόνων θυμάμαι κι ενθουσιάζομαι να τηρήσω όλα τα έθιμα!
    Καλά να περάσεις, να χαρεί και ξετρελαθεί και η πριγκίπισσά σου!!!
    Πολλά γιορτινά φιλιά και στις δυο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκές πάντα Αννούλα μου οι αναμνήσεις μας από αυτές τις άγιες μέρες.
    Εύχομαι να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα με την οικογένειά σου.
    Την μικρούλα σου να την χαίρεσαι.
    Καλό σου Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μεταφέρεις τις αναμνήσεις σου κάποια στιγμή στην μικρή σου!!!
    Να περάσετε γαλήνια και χαρούμενα τις γιορτινές διακοπές σας!
    Φιλιά, Αννούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τις ευχές μου για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Άννα!
    Το καλύτερο έθιμο είναι η.....σούβλα με τις πετσούλες της.χα,χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις ευχές μας για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!! Υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά , να είσαι καλά Αννα μου και του χρόνου με υγεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη !!!!!! Εύχομαι ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με αγάπη , υγεία , χαρά και αισιοδοξία !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημερα γλυκια μου! περασα να ευχηθω χρονια πολλα! Χριστός Ανέστη! υγεία αγάπη και χαρά σε όλο το κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά με υγεία Αννα μου! Η δύναμη της αλήθειας της Ανάστασης να δώσει αγάπη κι ευλογία σ' εσένα και την οικογένεια σου! Μας θύμισες πολλές στιγμές από τα παιδικά μας χρόνια! Όμως, σιγά σιγά απομακρυνθήκαμε κι απ' την εκκλησία κι απ' τους ανθρώπους...! Σημεία των καιρών, να πω? Να περνάς όμορφα και τρυφερά!
    Φιλιά πολλά με μια λουλουδένια αγκαλιά!:))❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή