Σχολεία παράδειγμα προς μίμηση!



Σε λίγες μέρες τα παιδιά θα αποχαιρετίσουν και αυτήν τη σχολική χρονιά. 
Θυμάμαι πάντα αυτές τις μέρες από τα δικά μου σχολικά χρόνια. Προσμονή και μέτρημα των ημερών που απέμεναν μέχρι το κλείσιμο του σχολείου, μέρες που φαίνονταν να είναι μεγαλύτερες από όσες είχαν περάσει! 
Το σχολείο με τα ''πρέπει'' του και τις υποχρεώσεις του είναι τελείως διαφορετικό σήμερα από τα παλαιότερα χρόνια.
Σήμερα ο μαθητής δε φοβάται το δάσκαλο και τους κανόνες του σχολείου του.
Σήμερα η μάθηση γίνεται περισσότερο σαν διασκέδαση και όχι σαν καταναγκαστικά έργα. Φυσικά η αλλαγή αυτή φαίνεται περισσότερο στο δημοτικό σχολείο που είναι και το σημαντικότερο βήμα στη ζωή του παιδιού.
Κι όμως το σχολείο δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πραγματικής εκπαίδευσης.
Στα περισσότερα σχολεία τουλάχιστον, η εκπαίδευση δεν ικανοποιεί ούτε τους στόχους της, ούτε τη σημασία της.
Εκπαιδεύω....δηλ διαπαιδαγωγώ....μορφώνω, επιδρώ με συγκεκριμένο τρόπο στη σκέψη και στο χαρακτήρα του παιδιού, διαμορφώνω προσωπικότητες, χαράζω τρόπο σκέψης και καλλιεργώ δεξιότητες! 
Τα περισσότερα σχολεία  προσφέρουν συγκεκριμένες γνώσεις στους μαθητές τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας. Οι δάσκαλοι είναι μόνο, δημόσιοι υπάλληλοι..................Απλά μαντρώνουν τα παιδιά σε ασφαλή χώρο και τα μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση! 
Κι όμως υπάρχουν σχολεία που κάνουν τη διαφορά.
Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που σίγουρα αφήνουν θετικά τη σφραγίδα τους στα παιδιά. 
Σχολεία που είναι παράδειγμα προς μίμηση και που δεν θα πρεπε καν να αποτελούν είδηση, γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος τους και  ο προορισμός τους.
Σχολεία που προσφέρουν γνώσεις, που διαμορφώνουν αντιλήψεις και ''φυτεύουν'' αξίες στα παιδιά που είναι τόσο απαραίτητες αλλά και τόσο δυσεύρετες..........
Διάβασα πρόσφατα για το δημοτικό σχολείο της Ν.Σμύρνης.
Το σχολείο διαθέτει έναν καταπράσινο ταρατσόκηπο όπου εφέτος οι μαθητές φύτεψαν τους δικούς τους βιολογικούς λαχανόκηπους.
 Έχει μετεωρολογικό σταθμό ενταγμένο στο δίκτυο του Meteo (του Εθνικού Αστεροσκοπείου). Έχει δικό του αισθητήρα καταγραφής σεισμών και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. 
Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το λιοστάσι που υπάρχει στο σχολείο, τους διαδραστικούς πίνακες, τα σημεία για ανακύκλωση, το κατοπτρικό τηλεσκόπιο.
Φέτος λειτούργησε και το Σινέ Σχολείο με δωρεάν κινηματογραφικών προβολών τα απογεύματα του Σαββάτου. 
Διάβασα για τη μουσική που ακούγεται από τα μεγάφωνα σε κάθε διάλειμμα......ναι, ναι το σχολείο υποδέχεται τους μαθητές του με μουσική και το πρωί αλλά και σε κάθε διάλειμμα!!!!!!! 
Επίσης, διδάσκεται το μάθημα των Νέων Τεχνολογιών σε όλα τα τμήματα του Ολοημέρου. Διδάσκονται οι εφαρμογές των Windows, ο επεξεργαστής κειμένου Word και τα υπολογιστικά φύλλα του Excel. Αξιοποιούνται παράλληλα τα εκπ/κά λογισμικά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. 

Αλλά όπως λέει το σχολείο στην ιστοσελίδα του, ''....εκτός από καλούς μαθητές, διαθέτει και καλούς αθλητές! Ο ενθουσιασμός των παιδιών, η αγάπη τους για τον αθλητισμό και κυρίως η ανάγκη τους να ξεφύγουν λίγο από τα βιβλία και το διάβασμα, μας οδήγησε στην διοργάνωση μικρών πρωταθλημάτων ανά τάξη και ανά διδακτικό αντικείμενο τριμήνου.....''! 
Και δεν είναι το μοναδικό σχολείο............Υπάρχουν και άλλα που αληθινά εκπαιδεύουν τους μαθητές τους............δεν τους συσσωρεύουν απλά γνώσεις, αλλά τους ευαισθητοποιούν, τους μαθαίνουν τι σημαίνει ένας άνθρωπος με αξίες. καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, προσφέρουν αληθινές γνώσεις που μορφώνουν το παιδί.........
Και μιλάμε για δημόσια σχολεία. 
Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι τα ιδιωτικά σχολεία επειδή πληρώνει ο γονιός προσφέρουν καλύτερο περιβάλλον και περισσότερες δραστηριότητες. 
activebiolearning.blogspot.com 
Όμως...........χάρη στις πρωτοβουλίες των αληθινών εκπαιδευτικών, που γνωρίζουν πώς να ''χτίζουν'' αληθινούς ανθρώπους, έχουμε δημόσια σχολεία που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα ιδιωτικά. Και η δουλειά γίνεται από άξιους πνευματικούς ανθρώπους που εν μέσω κρίσης και μείωσης των αποδοχών τους, συνεχίζουν να τιμούν το λειτούργημά τους και την έννοια του ανθρώπου-εκπαιδευτικού!!!!!!!
Μακάρι να φτάσει η εποχή που όλα τα σχολεία θα είναι έτσι....φωτεινά μονοπάτια για τις νέες γενιές..........Μακάρι...............




2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Άννα elpidaanna, πράγματι, όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχει κι ένας δρόμος.Φτάνει να βρεθούν οι "μπροστάρηδες" εν προκειμένω οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που αναφέρεις. Συγχαρητήρια σ' αυτούς που διαπαιδαγωγούν άρτια το αυριανό μέλλον της Ελλάδας μας. Καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα. Αν ήταν πολλοί οι μπροστάρηδες εκπαιδευτικοί,όπως της εγγραφής μου, τότε δεν θα υπήρχε φόβος για το αύριο από πουθενά.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή