''Παραλίες καθαρές'' :Είναι δική μας ευθύνη!

antikleidi.com -

Μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι και με το δεξί! 
Ήδη πάρα πολλοί έχουν αρχίσει τα μπάνια τους στη θάλασσα που σαν ευλογημένος λαός την απολαμβάνουμε μια και είναι γύρω μας, σε όποιο σημείο της χώρας και αν ζούμε.
Η πρώτη μου επίσκεψη σε παραλία μου  θύμισε άλλη μια φορά πόσο αδιάφοροι είμαστε, πόσο επιπόλαιοι και αμελείς. Αναφέρομαι στα σκουπίδια που είδα διάσπαρτα, σκουπίδια από δική μας χρήση, κουτάκια αναψυκτικών, ποτήρια μιας χρήσης από καφέ, διάφορα χαρτιά πεταμένα δώθε κείθε.
''Τα ξέβρασε το κύμα'', μου είπε ένας φίλος. Δηλ τα πήρε από κάποια άλλη παραλία και τα έφερε σε αυτή που ήμασταν και στην άλλη παραλία άνθρωποι δημιούργησαν σκουπίδια που θεώρησαν λογικό να τα παρατήσουν στην αμμουδιά, έτσι δεν είναι; 
www.enet.gr 

Κάθε χρόνο τα ίδια και να βλέπεις τουρίστες να αφήνουν τα αποφάγια τους και τα αποτσίγαρά τους, λες, έτσι έμαθαν, δεν είναι οπαδοί της μισής αρχοντιάς που η καθαριότητα προσφέρει. Εξάλλου πρόσφατα διαβάσαμε για το 6μηνο που κοιμάται στα ίδια σεντόνια, ένας σεβαστός αριθμός Άγγλων.
Αλλά η καθαριότητα των ακτών είναι υποχρέωση  των ανθρώπων αποκλειστικά. Αυτών που χρησιμοποιούν τις πλαζ. Και οι δικαιολογίες του τύπου  '' πληρώνω φόρους και δημοτικά τέλη, να τα κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου'', είναι τουλάχιστον αφελείς.
Καθαρίζονται οι παραλίες για μας τους λουόμενους. Όμως την άλλη μέρα που πας στη θάλασσα, βλέπεις τα απομεινάρια των απαίδευτων, αδιάφορων συμπολιτών μας και μπορείς να μάθεις και τις προτιμήσεις τους στις γεύσεις.
Ευτυχώς όλοι αυτοί είναι λίγοι. Όμως οι καπνιστές που σβήνουν στην άμμο ή τα βότσαλα τα αποτσίγαρά τους είναι πολλοί. Και κανείς δε σκέφτεται ότι είναι δύσκολο να περισυλλεγούν γόπες τσιγάρων από την άμμο ή τα βότσαλα. Το κύμα όμως το χειμώνα--το έχω χιλιογράψει--παρασέρνει  τα τσιγάρα στη θάλασσα που τα μεγάλα ψάρια τα τρώνε ως τροφή και πνίγονται από το φίλτρο.
Η εταιρεία aae.gr- Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος- προσφέρει τασάκια άμμου χάρτινα αλλά σίγουρα είναι για ξενοδόχους ή Δήμους που έχουν οργανωμένες παραλίες.
Όσοι δε χρησιμοποιούμε τις οργανωμένες πλαζ, καλό είναι να μην αφήνουμε φεύγοντας τη σφραγίδα μας . 
Εξάλλου εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια παραλία και τις επόμενες ημέρες. Σε ποιον αρέσει να απλώνει τη ψάθα του πάνω σε αποτσίγαρα;
Λίγο αληθινό ενδιαφέρον χρειάζεται  για το δικό μας ανεκτίμητο περιβάλλον και λίγος σεβασμός για τους συνανθρώπους μας που έχουν και μικρά παιδιά που παίζουν με την άμμο και τα βότσαλα.
Και μίλησα για όσους έχουν μικρά παιδιά γιατί θυμάμαι την παιδίατρο της μικρούλας μας που μας συνέστησε να προσέχουμε τι βάζει στο στόμα της γιατί μια συχνή αιτία που προκαλεί πνιγμό αν δεν προλάβεις, είναι οι γόπες των τσιγάρων που τα μικρά βάζουν στο στόμα τους.
Ας δείξουμε ότι όντως έχουμε παιδεία όχι μόνο στα χαρτιά  και σίγουρα όλοι θα απολαύσουμε όπως μας αξίζει το κόσμημα που χάρισε ο Θεός στη χώρα μας : τη θάλασσα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου