''Τα έξυπνα σπίτια '' ...........!!!!!!!!!!





Η τεχνολογία προχωρά με άλματα....Μάλλον τρέχει!!!
Συζητήσεις που προκαλούν άγχος ...όπως....... ''λες να ξέχασα το θερμοσίφωνα ανοικτό;'' ή '' πω πω νομίζω  ότι άφησα τα φώτα αναμμένα''...., θα είναι άχρηστες!!!
Ακόμη και στο σούπερ μάρκετ...........αν ξεχάσαμε να γράψουμε κάποιο υλικό από τη συνταγή που θα φτιάξουμε, με ένα κάλεσμα  από το κινητό, θα μας υπενθυμίσει το ''πόσο'' και το ''τι '' ............ποιος άλλος;; Το έξυπνο σπίτι μας!!!
Αυτά υπόσχονται οι  τεχνολογικές εξελίξεις, το ''smart grid'' και  το διαδίκτυο που θα φροντίζουν για μας!
Τα ηλεκτρικά δίκτυα αναπτύσσονται πυρετωδώς σε όλο τον κόσμο γιατί προσφέρουν λύση σε θέματα περιβάλλοντος και  συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Φυσικά πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις έξυπνες συσκευές μας θα έχουμε από το κινητό μας τηλέφωνο.
Τι και αν είναι επικίνδυνο...τι και αν είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις.........τι και αν προκαλεί εξάρτηση...........το κινητό πλέον θα είναι το εργαλείο για όλες τις δουλειές.
Έτσι, θα αποκτήσουμε έξυπνα σπίτια---βάλτε το χέρι στην τσέπη αρκετά βαθιά--και μέσω συστημάτων αυτοματισμού, θα ανάβουμε το καλοριφέρ και ας είμαστε στη δουλειά, θα ελέγχουμε αν τα μάτια της κουζίνας είναι όντως σβηστά....θα  ''διατάζουμε'' το σπίτι να ποτίσει!!!!!!!!!! Ή θα ανάβει και θα σβήνει τα φώτα ανάλογα με τις εντολές μας!


 Οι νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν ή ήδη κυκλοφορούν αναλαμβάνουν χρέη οικιακής βοηθού!!!!!!!! 
Για την  καθαριότητα δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά ας μην χάσουν τις δουλειές τους και εργαζόμενοι................
Το βασικότερο εξαιτίας αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων θα είναι ότι θα μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το σπίτι μας, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε από αυτό. 
Αρκεί να έχουμε και ένα ''έξυπνο κινητό'' και ............θα μπορούμε να τσεκάρουμε από το σούπερ μάρκετ αν υπάρχει γάλα στο ψυγείο και ........και, ναι, αν αυτό το γάλα έχει λήξει!!!!!!!!!!!!!!!!
Η LC έχει ήδη δημιουργήσει αυτό το έξυπνο ψυγείο, το οποίο σου επιτρέπει να δεις το περιεχόμενό του όπου και αν είσαι εκτός σπιτιού!!
''Τι θα μαγειρέψω απόψε;'', αναρωτιόμαστε από τη δουλειά πολλές φορές...Αμέσως θα  μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον ηλεκτρικό μας φούρνο που θα είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο και θα μας δώσει συνταγές άρα και ιδέες!!!!!!!!!
(Πω πω λογαριασμοί που θα πληρώνονται!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Εμείς βέβαια θα ετοιμάζουμε το φαγητό....--τι κρίμα-- αλλά ο φούρνος θα μας ειδοποιεί ότι το φαγητό είναι έτοιμο και ας μην είμαστε σπίτι. Θα δίνουμε απλά εντολή, ''σβήσε''!!!!
Ήδη τα i-pad  και  i-phone έχουν όλο και περισσότερα apps, προγράμματα, που σκοπός τους είναι να βοηθούν στην επικοινωνία με το σπίτι . Υπάρχει μία που λέγεται Savant'ς True Control, χάρη στην οποία μπορούμε να ελέγχουμε τη θέρμανση, τα φώτα, και ας είμαστε μακριά, αλλά και την ασφάλεια του σπιτιού μέσω ζωντανής κάμερας!
Εκείνο που δεν ξέρω είναι μήπως στοιχίζει φθηνότερα να έχουμε στη δούλεψή μας ένα άτομο για να φροντίζει για όλα αυτά!!!!!!!!!!!
Η Miele, λανσάρει σε λίγο, μια εφαρμογή, το Info Control Plus, που θα στέλνει μηνύματα, η συμβατή οικιακή συσκευή, στο κινητό μας! Τι θα λένε τα μηνύματα;;; Μα ότι είμαστε ξεχασιάρηδες, ότι πχ αφήσαμε την πόρτα του ψυγείου ανοικτή.  Θα μας ειδοποιούν οι ίδιες οι συσκευές μας ότι θέλουν επισκευή ή  συντήρηση και φυσικά θα μας ειδοποιούν ότι τελείωσαν τη δουλειά που τους αναθέσαμε..
Εντός ολίγου.....και επειδή η μοναξιά απλώνεται παντού.....θα μιλάμε με τις συσκευές μας!!!!!!!!!!!!!
Αυτό είναι το μέλλον !!!!
Οι έξυπνες συσκευές θα είναι πλέον μέρος του σπιτιού μας....Πόσο θα πληρώσουμε για να τις αποκτήσουμε;;;
Πολλά!!!!!!!!!!!!! Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη μια καφετιέρα η jura F90, που συνδέεται με το διαδίκτυο και μπορεί να διαγνωστεί όποιο πρόβλημα τεχνικό και αν παρουσιάσει, μπορεί να φτιάξει τον εσπρέσο μας όπως τον θέλουμε, αξίζει 2.000 δολάρια ,καταλαβαίνουμε πόσο θα κάνουν οι μεγάλες έξυπνες συσκευές !!!
Βέβαια να θυμόμαστε πάντα,  ότι οι χάκερ.......................θα είναι και τότε παρόντες! 
Καλό είναι να μην θυμώσουμε με κανένα χάκερ και θελήσει να μας εκδικηθεί!!!!!!!!!!
Δεν ξέρω πόσο σας γοητεύει ένα τέτοιο μέλλον.............ή πόσο σας απωθεί, ανεξάρτητα από την οικονομική δύναμη του καθένα μας.................Αλλά ακόμη και αν μελαγχολείτε για την  τιμή που θα έχει ένα ''έξυπνο σπίτι'', να θυμάστε ότι μετά καιρό, τότε  που θα καθιερωθούν αυτές οι συσκευές....όλα θα είναι προσιτά για όλους!!!
Aπό κείμενο της Βάσω Κανελλοπούλου 
στο περιοδικό ''Ε''




6 σχόλια:

  1. Συγγνωμη.. θα δώσω τόσα λεφτά και δεν θα μπορεί να έχει έτοιμο το παστίτσιο ή τον μουσάκα?.. απαπα

    μόνο τότε βλεπουμε ή τα παίρνουμε όλα ή τιποτα

    καλη εβδομάδα να έχουμε ελπίδαάννα. με ένα φιλί που κάνει για εκατό. :))..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα σ'αγαπώ
    Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να δίνω εντολή --και πληρώνω όσα ναναι--για να μου σιδερώνει τα ρούχα χαχαχαχα
    Καλή εβδομάδα και σε σένα! Παίρνω το φιλί και θα πάει καλά η βδομάδα μου σίγουρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλες οι "έξυπνες" συσκευές θα γίνουν πάμφθηνες μόλις βγούν στην ευρεία κατανάλωση. Έτσι δεν έγινε με τα computers? Στην αρχή πανάκριβα, μετά πολύ φτηνά σε σχέση με την τεχνολογία τους.

    Οι έξυπνες συσκευές δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο κόστος για τους κατασκευαστές αφού απλά το μόνο επιπλέον χαρακτηριστικό τους μερικά "chips επικοινωνίας" μηδενικού σχεδόν κόστους.

    Σε βλέπω αντίθετη με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Μην ξεχνάς ότι χωρίς την τεχνολογία (και η φωτιά ήταν το πρώτο τεχνολογικό επίτευγμα) ο πλανήτης μπορεί να συντηρήσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μόνο. Είμαστε 7 δισεκατομμύρια άρα οι υπόλοιποι πρέπει να πεθάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ionn δεν είμαι αντίθετη με τη τεχνολογία....απλά κάποια επιτεύγματά της είναι άνευ ουσιαστικής προσφοράς.
    Η τεχνολογία ασφαλώς και αλλάζει τον τρόπο ζωής μας προς το καλύτερο, αλλά να μην μειώνει την ποιότητά αυτής της ζωής.
    Όσο για τα δισεκ που γίναμε νομίζω ότι ένας περιορισμός γεννήσεων είναι απαραίτητος σε χώρες υποβαθμισμένες...Η τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι αυτές τις χώρες!!!! Οι επενδύσεις γίνονται για όσους έχουν να πληρώσουν τα προϊόντα παραγωγής. Μην ξεχνάς ότι ακόμη και σήμερα....υπάρχουν άνθρωποι έχουν μόνο το πρώτο τεχνολογικό επίτευγμα -τη φωτιά-στη διάθεσή τους.Ρεύμα και όλα όσα λειτουργούν μ'αυτό είναι άγνωστα σ'αυτούς!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα και απο εμενα. Δεν ξερω τι λετε εσεις παντος σιγουρα εχει πολυ ωραιο και χρισημο σχιμα και ο λογος ειναι ο εξης
    Οταν παντρεφτικε ενα φιλαρακι του ειπε η γυνεκα του οτι η μαμα θα ερθει να μινει μαζι μας,
    η ...μαμα με τη σειρα της του ειπε, μην ανισυχεις εγω μια γωνιτσα θα πιασω... αυτος με τη σειρα του...εχτισε ενα ολοστρογκιλο σπιτι και εζησαν αυτοι καλα και η πεθερα χωρια.
    καλως ορισα Ελπιδααναα και καλος με βρηκες. φιλια Παναγιωτης Ηλιακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλώς όρισες Παναγιώτη. Ώστε η πεθερά δεν βρήκε τη ..............γωνίτσα της στο στρογγυλό σπίτι ε;;;χαχαχαχαχα Τι σου είναι αυτοί οι γαμπροί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλησπέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή