OMG!!! Μια γλώσσα!!!

''Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...........''είπε ο Ελύτης....αλλά οmg!( oh my god) οι νέοι μας, όπως και κάθε γενιά, έχει δημιουργήσει το δικό της γλωσσάρι.
Η αλφαβήτα μας αντικαταστάθηκε από το λατινικό αλφάβητο που το διαδίκτυο βοήθησε τη χρήση και την εξάπλωσή του και δημιουργήθηκαν τα γνωστά μας greeklish!
Όμως υπάρχει και το γλωσσάρι των μηνυμάτων με τα αρκτικόλεξα που εφηύραν οι νέοι για χάρη συντομίας....και ίσως....και οικονομίας, αφού τρεις και τέσσερις λέξεις γίνονται μία!!!
Για σκεφτείτε διάδοση της νέας κωδικοποιημένης αργκό....που το  λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην διαδικτυακή του έκδοση συμπεριέλαβε  900 νέες λέξεις και σημασίες, που προέρχονται και από το διαδίκτυο και από τα μηνύματα σε κινητά!!
Επειδή είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως αυτής της ''νέας γλώσσας'' της γραπτής επικοινωνίας, παραιτήθηκα της προσπάθειας να μάθω έστω και λίγα από τα λήμματα που υπάρχουν στο λεξικό.....
Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο  ......γιατί θα μιλούσαμε σαν Ορκ....με σύμφωνα μόνο! 
Πάντως έμαθα το ''τπτ'' και το ''τκνς'' που θα πει ''τίποτε'' και ''τι κάνεις''! Όταν το χρησιμοποίησα σε μήνυμα στο κινητό, η κόρη μου που ήταν η παραλήπτρια του μηνύματος, αν και κατάλαβε τι έγραψα, μου έστειλε μήνυμα....''μαμά είσαι καλά;;;''
''Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...''!!!! 
Ως φαίνεται δεν είναι η μόνη έγνοια των παιδιών μας η γλώσσα...ο χρόνος τρέχει και προσπαθούν να τον προλάβουν!
 Οι Έλληνες ανταλλάσσουν συνολικά περίπου 510 εκατ. σύντομα γραπτά μηνύματα τον μήνα, δηλαδή 17 εκατ. SΜS την ημέρα! (Να πού είναι τα λεφτά....για όσους ακόμη έχουν απορία!!)
17άχρονος μαθητής παραδέχεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά έχει στείλει 10 μηνύματα με αυτόν τον τρόπο....Εξοικονόμηση χρόνου λοιπόν  και φυσικά....ποιος θα καταλάβει τι γράφουν;;
Να μερικά....
τκς...=τι κάνεις;
δν....=δεν
τπτ...=τίποτε
τεσπα=τέλος πάντων
και βέβαια και σε  greeklish.....και εν συντομία...
τίποτα...=tpt
μήνυμα...=mnm
δηλαδή...= dld
τέλος πάντων...= tespa
φιλάκια...= flk
πες μου..= pm
καλημέρα...= klm
χάλια...= xl
for you...= 4u  (για σένα)
see you...= cu  (θα τα πούμε)
oh my god...= omg  (ω, Θεέ μου!)
laugh out loud...=lol  (γελάω δυνατά)
be right back...= brb  (επιστρέφω)
by the way....= btw  (παρεμπιπτόντως)
i love you... =ily  (σ’ αγαπώ)
i don’t know... =idk (δεν ξέρω)
at the moment....= atm (προς το παρόν)
don’t worry...=dw (μην ανησυχείς)
forever...= 4evr (για πάντα)
message....= msg (μήνυμα)
thanks...=tnx (ευχαριστώ)

Και μερικά από τα πλέον δημοφιλή...........


afkaway from keyboard (δεν είμαι στο πληκτρολόγιο) asap=as soon as possible (το συντομότερο δυνατόν)
b4= before (
πριν)
btw
 =by the way (επί τη ευκαιρία) cu =see you (τα λέμε)
fyi= for your information (
αν θες να ξέρεις)
g2g = got to go (
πρέπει να φύγω)
gl = good luck (
καλή τύχη)
ic = I see (
μάλιστα)
ik=  I know (
το ξέρω)
imho= in my humble opinion (
Κατά την ταπεινή μου γνώμη)
j/k= just kidding (
πλάκα κάνω)
K
 = ok (εντάξει) l8r = later (τα λέμε αργότερα) lol = laugh out loud (γελώ δυνατάlmao = laughing my ass out (γελλώ πολύ δυνατά)
nm
 = never mind (δεν πειράζει) np = no problem (κανένα πρόβλημα) omg = oh my God (Ω! Θεέ μου!) plz = please (σε παρακαλώ)
ppl = people (
άνθρωποι)
qt = cutie (
ομορφούλα)
thx = thanks (
σ' ευχαριστώ)
ttyl = talk to you later (
τα λέμε αργότερα)
ty = thank you (
σ' ευχαριστώ)
u2 = you too (
κι εσύ επίσης)
w8 = wait (
περίμενε)
y= why? (
γιατί;) 

Αν δείτε τώρα ένα μήνυμα που λέει ''Τ κνς; Τ νέα; Να σ πω, πάμε στσ 7 γ καφέ;'', θα καταλάβετε αμέσως τι λέει....Και αν πάρετε απάντηση ''no f2t'' πιθανόν να λέει ''no free to talk'' δηλ δεν είμαι ελεύθερος να μιλήσω...ή αυτό  κατάλαβα εγώ.....και αν είναι λάθος διορθώστε με ....μη μαθαίνω ξένες γλώσσες λάθος!!


Ποιες όμως μπορεί να είναι οι παρενέργειες της χρήσης αυτής της γλώσσας;;;
Οι υποστηρικτές της λένε ότι έτσι εξοικονομούν χρόνο, ότι είναι κάτι δικό τους, των νέων δηλαδή, που δεν το καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος...
Μερικές  μαρτυρίες θα σας αναφέρω όμως, και τα συμπεράσματα δικά σας!
Μαθητής 16 ετών λέει:
''Χρησιμοποιώ τα greeklish εδώ και λίγο καιρό από την ώρα που εγκατέστησα το πρόγραμμα msn στον υπολογιστή μου και κάνω chat με τους φίλους μου. Είναι μια διάλεκτος που βολεύει πάρα πολύ, γιατί δεν χρειάζεται να βάζω τόνους ούτε να προσέχω την ορθογραφία μου, με αποτέλεσμα να γράφω πιο γρήγορα και πιο εύκολα αυτά που θέλω να πω. Τώρα τελευταία γράφω έτσι και στα μηνύματα στο κινητό, γιατί με δυσκολεύουν τα ελληνικά. Χρησιμοποιώ πολύ τις λέξεις tpt (τίποτα) και το tespa (τέλος πάντων). Όλοι οι φίλοι μου γράφουν έτσι και πιστεύω ότι πολλοί το κάνουν λόγω μόδας. Εγώ πάλι όχι, απλώς με βολεύει πολύ αυτή η γραφή. Μάλιστα, όταν γύρισα από το καλοκαίρι που είχα καιρό να γράψω σε χαρτί, από συνήθεια έγραψα greeklish''


Μαθήτρια 14 ετών λέει:
''Γράφω με greeklish στο Διαδίκτυο κυρίως, αλλά και όταν στέλνω μηνύματα μέσω του κινητού. Τα χρησιμοποιώ γιατί με βολεύουν, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες λέξεις ή φράσεις γράφω τρία γράμματα και έχω πει αυτό που θέλω. Γράφεις πιο γρήγορα με greeklish και έχει γίνει συνήθεια πλέον. Καμιά φορά, όταν βιάζομαι, γράφω και στο χαρτί έτσι, είναι συνήθεια και βγαίνει αυθόρμητα, δεν χρειάζεται σκέψη''

Και άλλη μια μαθήτρια 14 ετών:
''Χρησιμοποιώ Greeklish στο Iντερνετ, κυρίως στο facebook που μιλάω με τους φίλους μου και στο κινητό στα sms. Όλοι οι φίλοι μου μιλάνε έτσι στο Διαδίκτυο και καταλαβαινόμαστε. Μόνον οι γονείς μου καμιά φορά που κοιτάνε δεν καταλαβαίνουν αρκετά από αυτά που λέμε. Με τα Greeklish γράφεις πιο γρήγορα, αφού αντί να γράφεις όλη τη λέξη αποφεύγεις τα φωνήεντα. Καμιά φορά τα χρησιμοποιώ και στα χειρόγραφα, γιατί είναι συνήθεια πια. Μερικές λέξεις μου έρχονται πρώτα στα Greeklish στο μυαλό και μετά στα ελληνικά....''!!!!


Και να θυμήσω σε όσους  έχουν διαβάσει το 1984 του Τζώρτζ Όργουελ μια φράση που είναι σημαντική....κατά τη γνώμη μου.
Θυμίζω ότι λέχθηκε σε συζήτηση του ήρωα του 1984 με ένα συνάδελφο, ο οποίος  είναι θαυμαστής της νέας γλώσσας που ο Μεγάλος Αδελφός ( ο κυβερνήτης τους) εφηύρε και περιλαμβάνει πολύ λίγες λέξεις....και επιβάλλεται στον κόσμο με καταστροφή των παλαιών λέξεων της καθομιλουμένης!
Λέει λοιπόν στον ήρωά μας ο συνομιλητής του'' Δεν εκτιμάς καθόλου τη Νέα Ομιλία......................Δεν βλέπεις ότι όλος ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης;;.............''!!!!


''Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου με τα πρώτα μαύρα ρίγη''!!!!!!!!!.
 


   οι πληροφορίες είναι από: εδώ
                                       εδώ
                                       εδώ      



                         

14 σχόλια:

  1. Δεν είναι να απορεί κανείς που έχουμε νέους με ειδικότητα μεν αλλά απαίδευτους!
    Που δεν ξέρουν να μιλήσουν και να γράψουν σωστά και το κυριότερο να χρησιμοποιούν το μυαλό τους.
    Εύκολα θύματα λέγονται!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε βάθος χρόνου καθώς ο Πλανήτης παγκομιοποιείται όλες οι γλώσσες θα εκλείψουν (όχι μόνον τα ελληνικά). Όσο τα Greeklish δεν νομίζω ότι είναι ανησυχητικά. Κάποτε ήταν τα σήματα Μορς. Και η Εσπεράντο. Και η αργκό στις γειτονιές. Και τα ιδιώματα στα χωριά. Όλα συνυπάρχουν.
    Τα Greeklish είναι απλές συντομογραφίες. θα μείνουν και κάποτε θα διδάσκονται στα σχολεία. Ζούμε εποχές ταχύτητας. Άρα στα μηνύματα θα χρησιμοποιούνται αυτά.
    Στις πνευματικές εργασίες όμως οι γλώσσες θα συνεχίζουν να εμπλουτίζονται με πολύπλοκες ορολογίες από τις Επιστήμες και την Κοινωνική Εξέλιξη.

    Συμπερασματικά δεν βλέπω τίποτα το κακό. Μακάρι να αλλάζαμε και το Ελληνικό αλφάβητο με το Λατινικό. Και να γράφαμε με τον Εράσμιο τρόπο.
    π.χ. Αθήναι = Athenae, Ιπποκράτης = Hippocrates κ.λπ. Έτσι θα γινόμασταν πιο οικονομικά ανταγωνιστικοί και πιο αποδεκτοί στον Παγκόσμιο Περίγυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σαν ξένη γλώσσα...ευχαριστώ δε θα πάρω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ . ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ. ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΛΘΑΚΟΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ. ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΛΛΩΣΤΕ (ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΤΗ ΜΑΖΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΠΟΣΤΑ. ΑΠΛΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ, ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, ΚΟΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΑΡΑ ΜΑΖΑ, ΟΧΛΟΣ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙΤΑΙ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ. ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΑΤΟΜΑ , ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΕΘΝΗ.ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥΣ. ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αννα μου εντυπωσιακό το λεξικό των "νεοΕλλήνων" που παραθέτεις αλλά πιστεύω πως πρέπει να μας νοιάζει και να μας κόφτει όλους!Αυτό που θέλουν να καταφέρουν κάποιοι φοβάμαι πως θα το πετύχουν μέσω της τεχνολογίας αν δεν ανησυχήσουν ιδιαίτερα οι γονείς και οι δάσκαλοι.Διάβασε τις δηλώσεις των μαθητών,έχει εξαπλωθεί το φαινόμενο στη νέα γενιά και σε λίγο με την εξυπνάδα της συνονόματής σου να γράφουν στα Αγγλικά τις εργασίες τους στο σχολείο θα ψάχνουμε με το κερί να βρούμε παιδί που να μιλάει και να γράφει σωστά Ελληνικά.Βλέπεις ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο κι όλα συγκλίνουν στην ιδέα της παγκοσμιοποίησης.Ποια Ελλάδα,ποια πατρίδα και ποιο Εθνός μετά;
    Να είσαι καλά,καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mαίρη δυστυχώς έτσι είναι....δεν ξέρουν να μιλούν τη γλώσσα και δεν ξέρουν να τη γράφουν. Και ως εκ τούτου...........δεν ξέρουν και να σκέπτονται!
    Καλό σου μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε στο μυαλό μου να ήσασταν σήμερα ή καλύτερα...λες και ξέρατε τη συζήτηση που είχα σήμερα με τα πιτσιρίκια μου στην τάξη. Πόσες φορές δε λέμε, δε δείχνουμε, δεν προωθούμε τη γλώσσα που κληρονομήσαμε. Και πόσες φορές αυτή συναντάει έναν τοίχο..που έχει υψώσει η καθημερινή απλοποιημένη και επηρεασμένη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα μικρά. Πιστέψτε με, είναι ένας καθημερινός αγώνας στην τάξη να δείξουμε στα παιδιά μας πως η γλώσσα μας είναι θησαυρός. Ένας αγώνας όμως που δεν μπορεί να υφίσταται μόνο μέσα σε μια σχολική αίθουσα. Πρέπει να επεκταθεί στο σπίτι, στην τηλεόραση και πάει λέγοντας. Είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιοnn έχεις λάθος πέρα ως πέρα. Πρώτα από όλα η παγκοσμιοποίηση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στις κοινωνίες με τους ξεχωριστούς πολιτισμούς και τις γλώσσες βεβαίως.
    Τι δουλειά έχουν τα μορς που ήταν ειδικά για κάποιες περιπτώσεις και η Εσπεράλντο που απέτυχε παταγωδώς να επικρατήσει, με μορφώματα λέξεων, που ούτε ετυμολογία έχουν, ούτε ρίζα και σημασία.
    Με την Εράσμια προφορά--και όχι γραφή--που θα ήθελες να χρησ/με, μόνο για γέλια είναι: για σκέψου να λέμε ''κουλουράκια'' και να διαβάζουμε ένα ένα γράμμα!!
    Όσο για το λατινικό αλφάβητο ....δεν το σχολιάζω..γιατί ίσως θεωρηθώ πολίτης αναχρονιστικός και οπισθοδρομικός!!!!!!!!!!!!
    Να θυμάσαι όμως ένα πράγμα που το είπαν οι επιστήμονες: η γλώσσα μας, εξασκεί το μυαλό ...κάνει ειδικά τους μαθητές πιο έξυπνους, εύστροφους...Γράφουμε και αυτόματα σκεφτόμαστε κανόνες, ετυμολογία, εξαιρέσεις....και το μυαλό θέλει πάντα να δουλεύει.............αλλιώς παύει σιγά σιγά να λειτουργεί!!
    Η φτωχή γλώσσα περιορίζει τη σκέψη, μην το ξεχνάμε!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dark13Sun και καλά θα κάνεις...Είμαι μαζί σου!!
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vichy και δεν σε πειράζει που οι νέοι γίνονται μαλθακοί στη σκέψη;;; Μπορεί να είναι επιλογή του καθένα μας αλλά οι νέοι θέλουν καθοδήγηση....
    Εξάλλου τους αφήνουμε ένα κόσμο άσχημο, τουλάχιστον ας τους εξηγήσουμε τι κακό κάνει η συνήθεια της ''γλώσσας'' αυτής!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη...αυτό το λεξιλόγιο είναι γνωστό εδώ και καιρό , αλλά έπεσαν στην αντίληψή μου οι δηλώσεις των μαθητών και με ανησύχησαν.
    Είναι λυπηρό πάντως να βλέπεις τέτοια κατάπτωση πολιτιστική της πατρίδας μας....Δεν με ενδιαφέρει αν είναι παγκόσμιο φαινόμενο....εμείς θα έπρεπε να αντισταθούμε σε αυτή την ισοπέδωση!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαγική κιμωλία είστε εκπαιδευτικός έτσι;;; Κάντε τα ''μαγικά'' σας και εμείς οι γονείς θα πρέπει είμαστε δίπλα σας ασφαλώς...Αλλά εσείς οι εκπαιδευτικοί είστε η ελπίδα ...γιατί και πολλοί γονείς έχουν χαθεί ανάμεσα στις υποχρεώσεις της επιβίωσης και των γονεϊκών καθηκόντων....
    Ευχαριστώ για το σχόλιό σας και καλή συνέχεια στο έργο σας
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΜΟΥ
    ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ:
    http://elefterifoni.blogspot.com/
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.
    ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟ
    ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΟΥ.....
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
    Η φτωχή γλώσσα περιορίζει τη σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. elefterifoni καλώς ήλθες. Ευχαριστώ για την ενημέρωση...
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή