Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στις λίμνες της πατρίδας μας....Άλλες.... τόσο γνωστές και άλλες ...άγνωστες, αλλά εξίσου σημαντικές για το οικοσύστημα!
Εξάλλου τόσες και τόσες φώτο με λίμνες του εξωτερικού έχουμε θαυμάσει....χρησιμοποιούμε ως wallpapers..... ή τις δημοσιεύουμε για τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.......γιατί όχι και τις δικές μας;;;;
Λίμνη Πετρών που βρίσκεται νότια στο νομό Φλώρινας. Τροφοδοτείται με κανάλι από την λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα.
Η λίμνη Πετρών αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα παρά την υποβάθμισή της από την παρουσία ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ σε μικρή απόσταση από την λίμνη.
Σ' αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η Λαγγόνα.
Η λίμνη Πετρών μαζί με την γειτονική της Βεγορίτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
.........................................
Παραλίμνη βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας, στα σύνορα Βοιωτίας και Εύβοιας.
Η Παραλίμνη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με την ονομασία Τρεφία. Κοντά στις όχθες της ήταν χτισμένες οι πόλεις Ύλη και Πετεών.
Η λίμνη Παραλίμνη μαζί με την λίμνη Υλίκη και τον Βοιωτικό Κηφισό αποτελούν το σύστημα του Βοιωτικού Κηφισού που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Σήμερα από τα νερά της Παραλίμνης υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
...............................
Χειμαδίτιδα που βρίσκεται και αυτή στο νομό της Φλώρινας, στα σύνορα με το νομό Κοζάνης.
Η Χειμαδίτιδα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος χειμαδιών καθώς χάρη στο ήπιο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από την λίμνη, ξεχειμώνιαζαν σ’ αυτή οι κτηνοτρόφοι των γύρω ορεινών περιοχών.
Η λίμνη αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος.
Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 1340005.
Η βαλτόπαπια απειλείται λόγω της απειλούμενης αποξήρανσης των υγροτόπων που ζει, από κυνηγούς που, αν και δεν είναι θηραματικό είδος, την κυνηγούν, ίσως από άγνοια του είδους της, ή πιάνεται και θανατώνεται στα δίχτυα των ψαράδων λόγω λαθραλιείας και των μόνιμων διχτυών αλιείας στο βυθό της λίμνης!
..................................
Βουλκαρία ή Μυρτούντιον που βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μία διώρυγα 1400 μέτρων, που οι κάτοικοι ονομάζουν "ο αύλακας της Κλεοπάτρας" διοχετεύει τα πλεονάζοντα νερά της στο Ιόνιο πέλαγος και την συνδέει με αυτό. Έχει σχήμα ακανόνιστο, όχθες βαλτώδεις και ασαφείς.
Βρίσκεται στον δίαυλο μετανάστευσης πουλιών.
Δυο φορές τον χρόνο δέχεται χιλιάδες πάπιες, φαλαρίδες και βουταλίδια που έρχονται εδώ να ξεχειμωνιάσουν.
Σημαντικός βιότοπος έχει ενταχθεί μαζί με τις μικρότερες Κομήτη και Σαλτίνη στο πρόγραμμα CORINE έχουν προταθεί και οροθετηθεί ως Natura 2000 και προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR.
.....................................
Οζερός, που βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, δυτικά του Αχελώου.
Το όνομά της έχει σλαβική προέλευση, καθώς Οζέρο είναι η σλαβική λέξη που σημαίνει «λίμνη».
....................................
Δύστος που βρίσκεται στην Εύβοια. Είναι μια ρηχή λίμνη με νερά που αυξομειώνονται. Η λίμνη υπέστη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά του 2010.
Η συνολική της έκταση υπολογίζεται σε 4.750 στρέμματα, αλλά κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται λόγω ξηρασίας.
Περιοχή με απέραντους καλαμιώνες όπου ενδημούν και συναντώνται πολλά είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, ερωδιοί, νερόκοτες κ.λπ.), αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για αποδημητικά πτηνά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υδροβιότοπο.
Με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2-4-79), ο υδροβιότοπος συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «ΙΜPΟRΤΑΝΤ BIRD AREAS IN THE EEC» και σήμερα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη Διατήρηση των Πτηνών (ΙΒΑ-ΟΔΗΓΙΑ 79/409) και έχει καταγραφεί στο πρόγραμμα του ΕΚΒΥ «Απογραφή Ελληνικών υγροτόπων ως φυσικών πόρων».
Όμως κάτοικοι που κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας επί των εκτάσεων που καταλαμβάνει η λίμνη, προκαλούν πολλά προβλήματα............τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα.
.......................
Στυμφαλία που βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία. Γνωστή από τους άθλους του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά.
Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.
Η Στυμφαλία οφείλει τ’ όνομά της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο. Στην αρχή υπήρχε ποταμός που πλημμύριζε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έλους.
Τότε εμφανίζεται και ο Ηρακλής και σκότωσε τις Όρνιθες που ήταν η προσωποποίηση των ελωδών πυρετών, που μάστιζαν τον πληθυσμό της περιοχής.
Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται Στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.
....................................
Μητρικού ή Ισμαρίδα που βρίσκεται στη Θράκη, στο νομό Ροδόπης.
Σε μια απόσταση18 χλμ. από την Κομοτηνή και 3 χλμ. βόρεια του όρμου Ανοικτό, μεταξύ της λίμνης Βιστονίδας και του όρους Ισμάρου, βρίσκεται η λίμνη Ισμαρίδα (ή Μητρικού ή Μάνα),μια από τις λίγες φυσικές λίμνες γλυκού νερού της Ελλάδας।
Στα δυτικά της Ισμαρίδας υπάρχει ένα σύμπλεγμα υγροτόπων, που το αποτελούν κυρίως οι λιμνοθάλασσες Έλος (ή Καρατζαλή), Πτελέα, Αλυκή (ή Μέση), Καρατζά (ή Αρωγή) και Ξηρολίμνη (ή Φαναριού).
Τα συστήματα αυτά μαζί με τη λίμνη Βιστονίδα λειτουργούν ως ένα ενιαίο οικοσύστημα το οποίο συντηρεί μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με χαρακτηριστική την παρουσία σπάνιων πουλιών.
..........................................
Ζάζαρη είναι μικρή λίμνη της Β.Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλωρίνης.
Στην λίμνη Ζάζαρη έχουν συνολικά καταγραφεί επτά είδη αμφιβίων (185 είδη βατράχων τα οποία δικαιολογούν την απουσία των κουνουπιών το καλοκαίρι!), πολλά ερπετά καθώς και ψάρια του γλυκού νερού όπως το γριβάδι, η τούρνα, το γλήνι, η πλατίκα.
Εδώ φωλιάζουν ακόμα 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα.
............................................
Και υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερες αλλά σπουδαίας σημασίας λόγω της βιοποικιλότητάς τους!!!
Πανέμορφες είναι όμως και οι τεχνητές λίμνες της χώρας μας....
Ας επισκεφθούμε μερικές...............
Κρεμαστών .Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 απο την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής.
.................................
Λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών, ενώ η γύρω περιοχή αποτελεί σημαντικό βιότοπο.
Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ως προς τη συγκέντρωση μολύβδου, ενώ η κατάσταση της λίμνης χαρακτηρίστηκε "μέτρια.
..............................
Λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Βρίσκεται στον νομό Σερρών.
Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000».
Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.
Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών.
Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.
..............................
Πλαστήρα Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε "πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW.
Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
...................................
Λίμνη Δόξα, είναι τεχνητή λίμνη και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στην ορεινή Κορινθία.
Αλλάζοντας τα χρώματά της ανάλογα με τις εποχές, κρύβει μια εκπληκτική θέα. Αγκαλιασμένη από ορεινούς όγκους και δάσος, είναι ιδανική για ένα περίπατο γύρω από την περίμετρό της, καθώς και από το Φενεό προς το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που περνούσε από εκείνη την περιοχή.
Στο κέντρο της λίμνης το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου δημιουργεί ένα ρομαντικό θέαμα. Παλιότερα βρισκόταν στη θέση του η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα, και είναι επισκέψιμη.
...........................
Καστρακίου .Η λίμνη στο Καστράκι δημιουργήθηκε από ένα δεύτερο φράγμα στον Αχελώο ποταμό. Το φράγμα έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μέτρα και πλάτος στη βάση 380 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης έχει έκταση 28.000 στρέμματα και περιεκτικότητα 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού. Έχει δημιουργηθεί υδροηλεκτρικός σταθμός που εξοικονομεί σημαντική ενέργεια από πετρέλαιο και την μόλυνση από αυτό του περιβάλλοντος.
............................
Σμοκόβου είναι τεχνητή λίμνη της Θεσσαλίας, στις πλαγιές των Αγράφων.
Βρίσκεται στα όρια του δήμου Μενελαΐδας με τον δήμο Ταμασίου.
Εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ. Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αρδεύει το νοτιοδυτικό τμήμα του κάμπου της Καρδίτσας, καθώς και ένα τμήμα των οροπεδίων της Ομβριακής και του Δομοκού, του νομού Φθιώτιδας. Επίσης έχει γίνει και υδροηλεκτρική εγκατάσταση.
.........................................
Μαραθώνα Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959.
Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου.
Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας
.......................
Λάδωνα του ποταμού Λάδωνα, που είναι παραπόταμος του Αλφειού.
Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού.
Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων.
Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων.
Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.
....................................
Τελείωσε το ταξίδι μας ....αφήνοντας πολλές ακόμη μικρές και μεγαλύτερες λίμνες, φυσικές και τεχνητές, χωρίς να τις επισκεφθούμε!
Πώς να τα προλάβουμε όλα;;;;
Πιστεύω να το ευχαριστηθήκατε όσο εγώ!
Είναι όμορφη η πατρίδα μας, έτσι δεν είναι;;;
Εξάλλου τόσες και τόσες φώτο με λίμνες του εξωτερικού έχουμε θαυμάσει....χρησιμοποιούμε ως wallpapers..... ή τις δημοσιεύουμε για τα όμορφα ηλιοβασιλέματα.......γιατί όχι και τις δικές μας;;;;
Λίμνη Πετρών που βρίσκεται νότια στο νομό Φλώρινας. Τροφοδοτείται με κανάλι από την λίμνη Χειμαδίτιδα και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί την γειτονική της Βεγορίτιδα.
η Λαγγόνα |
Σ' αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η Λαγγόνα.
Η λίμνη Πετρών μαζί με την γειτονική της Βεγορίτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
.........................................
Παραλίμνη βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας, στα σύνορα Βοιωτίας και Εύβοιας.
Η Παραλίμνη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με την ονομασία Τρεφία. Κοντά στις όχθες της ήταν χτισμένες οι πόλεις Ύλη και Πετεών.
Η λίμνη Παραλίμνη μαζί με την λίμνη Υλίκη και τον Βοιωτικό Κηφισό αποτελούν το σύστημα του Βοιωτικού Κηφισού που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Σήμερα από τα νερά της Παραλίμνης υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
...............................
Η Χειμαδίτιδα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος χειμαδιών καθώς χάρη στο ήπιο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από την λίμνη, ξεχειμώνιαζαν σ’ αυτή οι κτηνοτρόφοι των γύρω ορεινών περιοχών.
Βαλτόπαπια |
Η λίμνη αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος.
Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR 1340005.
Η βαλτόπαπια απειλείται λόγω της απειλούμενης αποξήρανσης των υγροτόπων που ζει, από κυνηγούς που, αν και δεν είναι θηραματικό είδος, την κυνηγούν, ίσως από άγνοια του είδους της, ή πιάνεται και θανατώνεται στα δίχτυα των ψαράδων λόγω λαθραλιείας και των μόνιμων διχτυών αλιείας στο βυθό της λίμνης!
..................................
Βουλκαρία ή Μυρτούντιον που βρίσκεται στο ΒΔ άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μία διώρυγα 1400 μέτρων, που οι κάτοικοι ονομάζουν "ο αύλακας της Κλεοπάτρας" διοχετεύει τα πλεονάζοντα νερά της στο Ιόνιο πέλαγος και την συνδέει με αυτό. Έχει σχήμα ακανόνιστο, όχθες βαλτώδεις και ασαφείς.
Βρίσκεται στον δίαυλο μετανάστευσης πουλιών.
Φαλαρίδα |
Σημαντικός βιότοπος έχει ενταχθεί μαζί με τις μικρότερες Κομήτη και Σαλτίνη στο πρόγραμμα CORINE έχουν προταθεί και οροθετηθεί ως Natura 2000 και προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR.
.....................................
Οζερός, που βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, δυτικά του Αχελώου.
Το όνομά της έχει σλαβική προέλευση, καθώς Οζέρο είναι η σλαβική λέξη που σημαίνει «λίμνη».
....................................
Δύστος που βρίσκεται στην Εύβοια. Είναι μια ρηχή λίμνη με νερά που αυξομειώνονται. Η λίμνη υπέστη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά του 2010.
Η συνολική της έκταση υπολογίζεται σε 4.750 στρέμματα, αλλά κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται λόγω ξηρασίας.
Περιοχή με απέραντους καλαμιώνες όπου ενδημούν και συναντώνται πολλά είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, ερωδιοί, νερόκοτες κ.λπ.), αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για αποδημητικά πτηνά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υδροβιότοπο.
Με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2-4-79), ο υδροβιότοπος συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «ΙΜPΟRΤΑΝΤ BIRD AREAS IN THE EEC» και σήμερα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη Διατήρηση των Πτηνών (ΙΒΑ-ΟΔΗΓΙΑ 79/409) και έχει καταγραφεί στο πρόγραμμα του ΕΚΒΥ «Απογραφή Ελληνικών υγροτόπων ως φυσικών πόρων».
Όμως κάτοικοι που κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας επί των εκτάσεων που καταλαμβάνει η λίμνη, προκαλούν πολλά προβλήματα............τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα.
.......................
Στυμφαλία που βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία. Γνωστή από τους άθλους του Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά.
Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν με τα βέλη του.
Η Στυμφαλία οφείλει τ’ όνομά της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο. Στην αρχή υπήρχε ποταμός που πλημμύριζε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έλους.
Τότε εμφανίζεται και ο Ηρακλής και σκότωσε τις Όρνιθες που ήταν η προσωποποίηση των ελωδών πυρετών, που μάστιζαν τον πληθυσμό της περιοχής.
Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται Στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο επίσης μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.
....................................
Σε μια απόσταση
Στα δυτικά της Ισμαρίδας υπάρχει ένα σύμπλεγμα υγροτόπων, που το αποτελούν κυρίως οι λιμνοθάλασσες Έλος (ή Καρατζαλή), Πτελέα, Αλυκή (ή Μέση), Καρατζά (ή Αρωγή) και Ξηρολίμνη (ή Φαναριού).
Τα συστήματα αυτά μαζί με τη λίμνη Βιστονίδα λειτουργούν ως ένα ενιαίο οικοσύστημα το οποίο συντηρεί μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με χαρακτηριστική την παρουσία σπάνιων πουλιών.
..........................................
Ζάζαρη είναι μικρή λίμνη της Β.Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλωρίνης.
Εδώ φωλιάζουν ακόμα 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους αρκετά είδη ερωδιών και μερικά από τα πιο σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα.
............................................
Και υπάρχουν πολλές ακόμη μικρότερες αλλά σπουδαίας σημασίας λόγω της βιοποικιλότητάς τους!!!
Πανέμορφες είναι όμως και οι τεχνητές λίμνες της χώρας μας....
Ας επισκεφθούμε μερικές...............
Κρεμαστών .Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965 απο την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη.
Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής.
.................................
Λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών, ενώ η γύρω περιοχή αποτελεί σημαντικό βιότοπο.
Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ως προς τη συγκέντρωση μολύβδου, ενώ η κατάσταση της λίμνης χαρακτηρίστηκε "μέτρια.
..............................
Λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Βρίσκεται στον νομό Σερρών.
Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000».
Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.
Αγριοπελεκάνος |
Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.
..............................
Πλαστήρα Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε "πως εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW.
Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
...................................
Λίμνη Δόξα, είναι τεχνητή λίμνη και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στην ορεινή Κορινθία.
Αλλάζοντας τα χρώματά της ανάλογα με τις εποχές, κρύβει μια εκπληκτική θέα. Αγκαλιασμένη από ορεινούς όγκους και δάσος, είναι ιδανική για ένα περίπατο γύρω από την περίμετρό της, καθώς και από το Φενεό προς το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που περνούσε από εκείνη την περιοχή.
...........................
Καστρακίου .Η λίμνη στο Καστράκι δημιουργήθηκε από ένα δεύτερο φράγμα στον Αχελώο ποταμό. Το φράγμα έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μέτρα και πλάτος στη βάση 380 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης έχει έκταση 28.000 στρέμματα και περιεκτικότητα 1.000.000 κυβικών μέτρων νερού. Έχει δημιουργηθεί υδροηλεκτρικός σταθμός που εξοικονομεί σημαντική ενέργεια από πετρέλαιο και την μόλυνση από αυτό του περιβάλλοντος.
............................
Βρίσκεται στα όρια του δήμου Μενελαΐδας με τον δήμο Ταμασίου.
Εγκαινιάστηκε το 2002 και καταλαμβάνει έκταση περίπου 8,5 τ.χλμ. Ο σκοπός κατασκευής της λίμνης είναι να αρδεύει το νοτιοδυτικό τμήμα του κάμπου της Καρδίτσας, καθώς και ένα τμήμα των οροπεδίων της Ομβριακής και του Δομοκού, του νομού Φθιώτιδας. Επίσης έχει γίνει και υδροηλεκτρική εγκατάσταση.
.........................................
Μαραθώνα Η Λίμνη του Μαραθώνα ήταν το κυριότερο απόθεμα νερού για την ύδρευση της Αθήνας από το 1931, οπότε άρχισε να δίνει νερό, μέχρι το 1959.
Το 1959 άρχισε να λειτουργεί σύνδεση παροχής από τη λίμνη Υλίκη, ενώ από το 1981 το περισσότερο νερό για την ύδρευση της ελληνικής πρωτεύουσας προέρχεται από την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου.
Σήμερα πλέον όλο το νερό της Λίμνης Μαραθώνα δεν θα επαρκούσε παρά μόνο για λίγες ημέρες υδροδοτήσεως της Αθήνας
.......................
Λίμνη του Μόρνου , είναι τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε από το ομώνυμο φράγμα του Μόρνου και άλλαξε τη μορφολογία της περιοχής!
Αρκετοί όμως παραπονέθηκαν γιατί το χωριό Βελούχι ή Κάλλιο με την αρχαία ονομασία Καλλίπολη, εξαφανίστηκε κάτω από τα νερά της λίμνης...... εξαιτίας της ανάγκης ύδρευσης της Αθήνας.
.......................................Λάδωνα του ποταμού Λάδωνα, που είναι παραπόταμος του Αλφειού.
Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού.
Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων.
Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.
....................................
Τελείωσε το ταξίδι μας ....αφήνοντας πολλές ακόμη μικρές και μεγαλύτερες λίμνες, φυσικές και τεχνητές, χωρίς να τις επισκεφθούμε!
Πώς να τα προλάβουμε όλα;;;;
Πιστεύω να το ευχαριστηθήκατε όσο εγώ!
Είναι όμορφη η πατρίδα μας, έτσι δεν είναι;;;
ζω κοντά σε λίμνη και θα πω εκ πείρας ότι είναι υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή σου μέρα :)
Dark13Sun....τώρα μ'έκανες και ζήλεψα!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!!
Υπέροχη η συνέχεια για τις λίμνες μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως δεν τις διαφημίζουν ούτε τις φροντίζουν τόσο, παρότι υπάρχουν ομάδες οικολόγων που το ''παλεύουν''.
Ως επί το πλείστον έχω την αίσθηση ότι ένα μεγάλο ποσοστό μας δεν εκτιμά το τόπο μας, παρά μόνο ότι έχει σχέση με θάλασσα.
Καλό σου βράδυ
Πολύ σωστά Μαίρη...Δεν εκτιμάμε τον τόπο μας....Βλέπουμε φώτο με γρασίδι και βουνά του εξωτερικού και αναφωνούμε ''πω πω παράδεισος''! Και δεν ξέρουμε πόση υγρασία έχει και πόσες ομορφιές έχουμε εμείς στη χώρα μας, κάτω από τέτοιο ουρανό και ήλιο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ρωτήσεις κάποιον θα ξέρει να σου πει για τις λίμνες των Άλπεων, αλλά για της χώρας μας όχι!!
Δεν είναι ντροπή;;;
Καλό βράδυ
Ακριβώς αυτό εννοώ ότι δεν εκτιμάμε το τόπο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις δούμε λίγο πράσινο το καίμε ή στην καλύτερη περίπτωση - γιατί το έχω ακούσει και αυτό- το αποκαλούμε βαρετό!
Μόνο τα μπανάκια εκτιμάμε πολύ και ούτε και τις θάλασσες προσέχουμε!
Βλέπεις μερικοί εκτιμούν να βλέπουν το κύμα και τίποτα άλλο!
Καλό βράδυ
Γι αυτό Μαίρη χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των αξιών και της προσοχής που πρέπει να δείχνουμε σε ό,τι αξίζει, όπως στην πατρίδα μας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι να καταγγέλλουμε κάθε παραβατική συμπεριφορά.
Καλό μήνα
Πραγματικά αγαπητή Αννα είναι όμορφη η πατρίδα μας,πολύ όμορφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνος και χρήμα μας λείπουν για να την απολαύσουμε από κοντά.
Να είσαι καλά,να μας ταξιδεύεις!
Δημήτρη μου αν είχαμε χρήματα θα βρίσκαμε και το χρόνο!!!!!!!!!!!!!! Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να γνώριζα κάθε σπιθαμή της ελληνικής ομορφιάς !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα