Και επειδή τις θάλασσές μας τις τιμάμε δεόντως το καλοκαίρι, ας ταξιδέψουμε από δω στις λίμνες, αυτές τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας.......
..................................
Τριχωνίδα, η πρώτη και η μεγαλύτερη της χώρας μας....Βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία και φιλοξενεί...........25 είδη ψαριών, 200 είδη πουλιών και βέβαια πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.
Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η βίδρα...ένα θηλαστικό που τρέφεται με ψάρια, βατράχια, αλλά και έντομα, και πτηνά! Η διατροφή του εξαρτάται από το καθαρό νερό της περιοχής που κατοικεί...λίμνης, ή ποταμών. Του χρειάζεται γλυκό νερό για να καθαρίζει τη γούνα του
..........................................
Βόλβη, που βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης και είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη. Η λίμνη Βόλβη περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών αναμεσά τους το ψάρι λιπαριά που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης ιδιαίτερα σπάνια είναι τα ψάρια γκελάρτσα και λακόψαρο ή τυλινάρι. Η λίμνη Βόλβη είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ramsar.
.......................................
Βεγορίτιδα ή Οστρόβου διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας.
κιρκινέζι |
........................................
Τέταρτη σε μέγεθος λίμνη που περιβάλλεται από καλαμιώνες, έχει ζώνες αρμυρικιών , αλίπεδα, παραποτάμια δάση καθώς και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λιβάδια.
νανόχηνα |
Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 227 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως το κεφαλούδι, η λαγγόνα και η νανόχηνα.
Η λίμνη είναι γνωστή και από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου..
.........................................
Κορώνεια.Βρίσκεται και αυτή στο νομό Θεσσαλονίκης.Σήμερα κανένα αποδημητικό πουλί δεν έρχεται στην λίμνη, προτιμώντας την λίμνη Βόλβη, που όμως η εκεί τροφή δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο αριθμό αποδημητικών πουλιών.
Η ελπίδα για την αναβίωση της λίμνης δεν έχει παρέλθει.
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί εκ νέου νερό στην λίμνη που θα φτάνει τα 4 μέτρα, αφού οι δύο χείμαρροι στο Σχολάρι και στα Λαγκαδίκια μπορούν να φέρουν το νερό της βροχής.
................................
Μικρή Πρέσπα.Το νοτιότερο άκρο της καταλήγει στην Αλβανία.
Άγιος Αχίλλειος |
Στον Άγιο Αχίλλειο υπάρχει οικισμός ο οποίος είναι ένας από τους δύο οικισμούς της Ελλάδας που είναι χτισμένοι σε νησιά λιμνών (ο άλλος είναι ο οικισμός στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων).
Το νησί ενώνεται με την απέναντι στεριά με μία πεζογέφυρα.
Κοντά στο ψηλότερο σημείο του βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου ναού του Αγίου Αχιλλείου που χτίστηκε από τον Τσάρο Σαμουήλ στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ.
...............................
Μεγάλη Πρέσπα Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων και βρίσκεται μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Η Μ.Πρέσπα είναι 10 μέτρα χαμηλότερα από τη Μικρή που τις χωρίζουν μεταξύ τους 300 μέτρα περίπου!
.......................................
Ορεστιάδα ή Καστοριάς. Στις όχθες της είναι κτισμένη η Καστοριά και βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρα.
Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα της Ελλάδας.
Υπάρχουν ίχνη μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή από την νεολιθική εποχή.
Από την Ρωμαϊκή εποχή ήταν χτισμένη στις όχθες της η πόλη Κέλετρο που εξελίχθηκε στην Βυζαντινή Ιουστινιανούπολη και στην μετέπειτα Καστοριά. Πέρα από την Καστοριά στις όχθες της λίμνης βρίσκονται ακόμα οι οικισμοί Δισπηλιό, Κρεπενή και Μαυροχώρι.
...........................
Παμβώτιδα, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων. Χρονολογείται από το 10.000πχ. Η λίμνη αυτή είναι ιχθυοτρόφος, περίφημα δε είναι τα χέλια και οι καραβίδες της.
Το Νησί στη μέση της λίμνης |
Η τεράστια φυσική ομορφιά, η θρησκευτική, η πολιτιστική και η ιστορική του διαδρομή έχουν καταστήσει το Νησί σημαντικό τουριστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
.........................................
Υλίκη που στην αρχαιότητα λεγόταν Υλική, βρίσκεται στη Βοιωτία, βόρεια της Θήβας. Η λίμνη συνδέθηκε το 1959 με τη λίμνη του Μαραθώνα για την ύδρευση της Αθήνας μέχρι που η αύξηση του πληθυσμού απαίτησε περισσότερο νερό και έτσι ''επιστρατεύτηκε'' η τεχνητή λίμνη του Μόρνου.
...............................
Δοϊράνη που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια!
Ο υγροβιότοπος της λίμνης έχει συμπεριληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας και περιλαμβάνει 36 σπάνια είδη πουλιών . Ψάρια και υδρόβια έντομα συμπληρώνουν το οικοσύστημα της λίμνης.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών, θηλαστικών, αμφίβιων και ψαριών. Η παρουσία μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών είναι σημαντική, ως επίσης σημαντική είναι από ορνιθολογικής άποψης. Η μικροχλωριδική σύσταση της λίμνης φαίνεται ότι είναι μοναδική. Πρόσφατα αναφέρθηκε η ύπαρξη 56 ειδών φυκών που δεν ήταν γνωστά στον Ελληνικό χώρο.
Εκτός από τα κοσμοπολίτικα είδη που συμμετέχουν στη σύσταση του φυτοπλαγκτού της λίμνης βρέθηκαν φύκη από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, την Αμερική καθώς επίσης και από τις τροπικές περιοχές.
Οι δυτικές ακτές της λίμνης καλύπτονται από πυκνή φυσική βλάστηση (μακκία) και αποτελούν ένα πολύτιμο οικοσύστημα. Η παρουσία του γένους Viola στην περιοχή αποτελεί ένδειξη υγιούς και καθαρού οικοσυστήματος.
Σήμερα η στάθμη της έχει περιορισθεί δραματικά με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κίνδυνος για τα υπάρχοντα ψάρια, ο οποίος αυξάνεται επικίνδυνα με την χρήση των φυτοφαρμάκων, που ραντίζονται τα καπνά της γύρω περιοχής και στραγγίζονται με τις πρώτες βροχές στη λίμνη.
..............................
Ώρα να επιστρέψουμε από αυτό το ταξίδι μας....Ώρα για ξεκούραση..........
Θα συνεχίσουμε με τις λίμνες άλλη φορά...............
Εξαίρετη ανάρτηση, και πλήρως κατατοπιστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω τη συνέχεια!
Δεν είχα ποτέ συνειδητοποιήσει πόσες είναι οι λίμνες, και ποτέ δεν τις είχα σκεφτεί σαν σύνολο.
Είναι ωραίο που διαβάζω για όλες εδώ.
Να είσαι καλά καλημέρα
Καλημέρα αγαπητή Αννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη παρουσίαση,καιρός να μάθουμε και να επισκεφθούμε αν γίνεται τις ομορφιές της πατρίδας μας.Επειδή πιστεύω ότι θα υπάρχει και δεύτερο μέρος δες τη λίμνη στο Βελούχι ίσως βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο απ' όλες!Επίσης πανέμορφες οι τεχνητές λίμνες των Κρεμαστών και της Δόξας(ορεινή Κορονθία).
ΩΡΑΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ. ΜΠΡΑΒΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαίρη είναι άλλη μία ανάρτηση ...Σίγουρα ποτέ δεν είδαμε τις ομορφιές της χώρας μας, εν αντιθέσει φυγουράφουν συνεχώς φώτο άλλης ομορφιάς της φύσης του εξωτερικού.........
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Δημήτρη καλησπέρα. Καιρός δεν είναι να δούμε σιγά σιγά με ''άλλο μάτι'' τις ομορφιές της Ελλάδας;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις δω και αυτές που είπες....Μ'αρέσουν οι λίμνες ....και έχω επισκεφθεί πολλές από αυτές.
Μόνο που δεν έχω σκάνερ να βάλω τις δικές μου φώτο...Βλέπεις ψηφιακή μηχανή άργησα να πάρω χαχα
Καλό απόγευμα
Βίκυ σ'ευχαριστώ. Ακολουθεί και άλλη μία εγγραφή για τις ομορφιές της πατρίδας μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ