Το κόκκινο κλαδάκι / Φωτο-Συγγραφική Σκυτάλη #6

(φωτογραφία από Casa Rosa στο Fb)



 Το βλέπεις το κτήμα; Βρίσκεται σε μια άγονη, άνυδρη περιοχή που τα λίγα δέντρα που υπάρχουν , σε πείσμα των συνθηκών, δεν το κάνουν ευχάριστο. Είναι το κτήμα της Αρετής.

Το χώμα γεννάει πέτρες και θυμό. Τίποτε δεν φυτρώνει. Το λίγο χορτάρι που γίνεται χλωρό με τις βροχές, δεν μπορεί να θρέψει ικανοποιητικά τα ζώα της περιοχής. Γι αυτό είναι αδύναμα.Κι αυτά δεν μπορούν να θρέψουν τα αφεντικά τους.  Είναι τα ζώα της Αρετής. 

Σ'αυτό το κτήμα υπάρχει ένα καλύβι  μικρό και άδειο. Φτωχό και απεριποίητο. Είναι το σπίτι της Αρετής. 

Η Αρετή, βίωσε πολύ πόνο και αδικία από τη ζωή. Ο αγαπημένος της άντρας, νέο παλικάρι, σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα και άφησε εκείνη νέα κοπέλα, μόνη και χαμένη και το κοριτσάκι τους, την Θεανώ, ορφανή και σοκαρισμένη. 

Απ' την αρχή ήταν μεγάλος ο πόνος για το χαμό του άντρας της και έγινε αβάσταχτος όταν πάγωσε  και άρχισε να σκληραίνει , να απλώνει τα πλοκάμια του ως την ψυχή της και εγκαταστήθηκε στην καρδιά της  απρόσκλητος. Μα κι άλλος πόνος προστέθηκε. Της επιβίωσης.

Πώς θα ζούσε πλέον εκείνη και το μικρό της κοριτσάκι; Ποτέ δεν ήταν πλούσιοι,  μα ποτέ δεν τους έλειψε τίποτε με τον άντρα της. Τώρα;  Ήδη η κυρά Ματίνα που της νοίκιαζαν  το σπίτι της στην πόλη, της ζητησε να το αφήσει, μια και η κεφαλή της οικογένειας δεν υπάρχει πια και... '' τι να κάνω και εγώ με μια συνταξούλα; Το νοίκι αυτό μου είναι απαραίτητο'' ! Ούτε φυσικά της έδωσε χρόνο να συνέλθει...

Η αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα, έφτανε για ένα χρόνο το πολύ. Αλήθεια πόσο τιμάται η ζωή ενός ανθρώπου; Με έξι μηνών μεροκάματα; Με ενός έτους, και να πεις και ευχαριστώ στο ''γαλαντόμο'' αφεντικό;

Σ'αυτό το χρόνο ένοιωσε την ανάσα της να σβήνει πολλές φορές. Σκέφτηκε να αφήσει τον εαυτό της να χαθεί, να βρει τον αγαπημένο της  εκεί ψηλά, αλλά η αγάπη για την κόρη της υπερίσχυσε, την κράτησε ζωντανή  για να μπορέσει να τη μεγαλώσει.

Ασβέστωσε το καλυβάκι τους που ήταν εγκαταλελειμμένο στο κτήμα τους και ένα κρεβάτι διπλό , ένα τραπέζι και καρέκλες ήταν ό,τι χρειαζόταν στο μικρό δωμάτιο. Δεν είχαν πού αλλού να μείνουν και δεν είχε κουράγιο να παλέψει για το δίκιο της.

Η μικρή της μεγάλωνε δίπλα στη μαμά, που άρχισε να δουλεύει στο εργοστάσιο που δούλευε ο άντρας της. Το βλέπεις; Φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας. Εργατοφαγάνα το λένε, γιατί έγιναν πολλά ατυχήματα εκεί.

 

Η μικρή Θεανώ, συνόδευε τη μαμά στη δουλειά, ως ότου ήλθε η ώρα να πάει σχολείο. Όσο ήταν νήπιο,  έμενε στο κουζινάκι του εργοστασίου  και έπαιζε όσο δούλευε η Αρετή, ενώ οι εργάτριες μια- μια τη φορά, είχαν το ρόλο της μαμάς και την πρόσεχαν

Στο σχολείο πήγαινε με τα πόδια. Μέσα απ' τα  λασπόνερα διέσχιζε την εξοχή και μετά μέσα στην πόλη ως την πόρτα του σχολείου. Λασπωμένα παπούτσια, ίδια ρούχα κάθε μέρα, ήταν τα πρώτα που είδαν  τα παιδιά για να την κοροϊδεύουν.  Το ότι ήταν ορφανή προστέθηκε επίσης στους λόγους που τα μαγκάκια  πετούσαν πέτρες στα παράθυρα της μικρής καλύβας. Για τρία   χρόνια υπέμενε τις προσβολές των συμμαθητών της. Η φτώχεια  της ήταν ένας λόγος ακόμη για περισσότερη ενόχληση από τα παιδιά.

 Δεν μιλούσε στη μαμά της, γιατί την έβλεπε τόσο κουρασμένη και λυπημένη, την έβλεπε να μαραζώνει μέρα με τη μέρα, που πονούσε η ψυχούλα της. Δεν είπε τίποτε και στους δασκάλους της, γιατί ίσως το μάθαινε η μαμά  και δεν το ήθελε αυτό.

Στο σπίτι η Θεανώ μεγάλωνε απόλυτα φυσιολογικά, κοντά στη φύση -σ'αυτήν την άγονη φύση -που η Θεανώ λάτρευε. Όταν γυρνούσε από το σχολείο, έτρεχε στα λιγοστά  ζώα τους που έβοσκαν αμέριμνα. Φρόντιζε να έχουν νερό και τα χάιδευε, τους μιλούσε τρυφερά  και έπαιζε μαζί τους. Είχε και ένα σκύλο που την ακολουθούσε κατά πόδας. Αδέσποτος ο καημένος, δεν πλησίαζε  στην αρχή το κτήμα που το θεωρούσε αφιλόξενο, ούτε για ύπνο αλλά ούτε και  για φαγητό . Όμως εκεί ζούσε η Θεανώ, το κοριτσάκι το χαμογελαστό, που του άφηνε ότι αποφάγια είχε, που του έβαζε νεράκι να πίνει, που τον χάιδευε και τον καθάριζε από τα ξερόχορτα που είχαν γεμίσει το τρίχωμά του. Κι έτσι εκείνος, έγινε ο φίλος της. Κι έτσι εκείνη, έγινε ο δικός του άνθρωπος!

Όταν μάλιστα χειμώνιασε, ζήτησε η Θεανώ  από τη μαμά να την αφήσει να τον βάλει σπίτι. Δίπλα στη σόμπα, κοντά της. Άλλο ένα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια.

Τα προβλήματα του σχολείου δεν της χάλαγαν τη διάθεση. Τα σπασμένα τζάμια που η Αρετή    έβλεπε όταν γυρνούσε από τη δουλειά, τη θορύβησαν και μίλησε στον Αστυνόμο της πόλης. ''Θα κοιτάξουμε ποιος ευθύνεται, θα σας ενημερώσουμε, μην ανησυχείτε.'' Ποτέ δεν έμαθε ότι κάποια παιδιά του σχολείου ήταν υπεύθυνα.

Ως την ημέρα που η υπομονή  της μικρής στις προσβολές ορισμένων συμμαθητών της,  αλλά και οι άριστες επιδόσεις της στα μαθήματα , ανέβασε το θυμό τους,  σε θρασύτατα ύψη. Η κακοποίηση από τα παιδιά πέρασε σε άλλο επίπεδο.  

Και τότε την έσπρωξαν στις σκάλες. Και τότε δυο ορόφους κατρακύλησε ως να μείνει αναίσθητη και διακομισθεί στο νοσοκομείο. Η αποθεραπεία της της άφησε και ένα αναμνηστικό: δεν θα ξαναπερπατούσε ποτέ, είπαν οι γιατροί.

Σοκ και περισσότερος  πόνος και θυμός ανεξέλεγκτος επισκέφθηκαν τη μαμά Αρετή. Έκανε αγώνα για την τιμωρία των υπευθύνων. Ζήτησε δικαιοσύνη. Αλλά η έρευνα κατέληξε ότι ο γιος του Δημάρχου και ο γιος του Αστυνόμου δεν ευθύνονται για τον τραυματισμό, όπως κατήγγειλε η Θεανώ. ''Ήταν απλά, ατύχημα. Παραπάτησε, παιδί είναι, συμβαίνουν αυτά, περαστικά σας''!

Ο γιος του Δημάρχου, ο Χρήστος...

Ο γιος του Αστυνόμου, ο Θωμάς...,

οι αρχηγοί της συμμορίας του δημοτικού σχολείου. Και φίλοι. Και κακομαθημένοι. Και δειλοί. Πού όλοι το γνώριζαν αλλά κανείς δε μιλούσε. Ακόμη και οι μαθητές της τάξης τους, ήταν ή ''μέλη της συμμορίας'', ή φοβισμένα παιδιά που έσκυβαν το κεφάλι.

Η Αρετή μάλιστα, όταν έμαθε από την κόρη της το λόγο της σιωπής της για ό,τι περνούσε στο σχολείο, σοκαρίστηκε. Το κατάλαβε ότι είχε κατρακυλήσει  μέσα στον πόνο της και στις ελλείψεις της ζωής τους, που έχασε το μέτρο του ρόλου της ως μάνα!

Έτσι άλλαξε τελείως η ζωή του μικρού κοριτσιού. Έβλεπε τη φύση μέσα από το παράθυρο, τα ζώα της τα χαιρετούσε από μακριά, έπαψε να πηγαίνει με το σκύλο της βόλτες...

Η Θεανώ δεν πήγαινε πια σχολείο. Έμενε καθιστή στο κρεβάτι να διαβάζει  ξανά και ξανά τα  βιβλία της,  ζωγράφιζε με τις μπογιές τις μισοτελειωμένες , όσες τις είχαν απομείνει. Περίμενε τη μαμά υπομονετικά και  με χαμόγελο στα χείλη, να γυρίσει από τη δουλειά. Παρέα της ο σκύλος της που έμενε δίπλα της.

Απέκτησε όμως φίλους, που πλέον φανερώθηκαν μετά το ατύχημά της. Σοκαρισμένα τα παιδιά είδαν την Θεανώ να κατρακυλά στις σκάλες. Μα κανένα δεν μαρτύρησε τους υπαίτιους.

Σε αντιδιαστολή, επισκέπτονταν τη Θεανώ που εκείνη τα υποδεχόταν πάντα χαμογελαστή χωρίς ποτέ να τους ρίξει το φταίξιμο ή να τους παραπονεθεί.

Καμιά φορά, η μαμά την έπαιρνε αγκαλιά και την πήγαινε στην καρέκλα δίπλα στο παράθυρο.

''Πόσο θα ήθελα   να είχαμε λίγα λουλούδια ή ένα δέντρο να βλέπω από το παράθυρο  '' έλεγε συχνά  στη μαμά της και στους φίλους της. 

Μια δασκάλα, με καλή  καρδιά, ερχόταν αφιλοκερδώς και διάβαζε την Θεανώ, την προχωρούσε στα μαθήματα, να περνάει   τις τάξεις, να τελειώσει το δημοτικό. Ήταν καλή μαθήτρια η Θεανώ και έξυπνη. ''Είναι απόλαυση να σου κάνω μάθημα ''της έλεγε η δασκάλα μετά από τα ευχαριστώ της μικρής κάθε, μα κάθε φορά που τελείωνε το μάθημα.

Και οι συμμαθητές  της που έρχονταν να τη δουν, δεν έπαψαν να της φέρνουν νέα.  Μα το καλύτερο νέο ήταν η διάλυση της συμμορίας , που κακοποιούσε   τα πιο αδύναμα παιδιά. 

Πόσο χάρηκε η Θεανώ! Πραγματικά, είπε στη μαμά της,  αν το ατύχημά της ήταν η αιτία να συνέλθουν τα παιδιά που κάνανε κακό, τότε δεν πειράζει. Η Αρετή αγριοκοίταζε την κόρη της, αλλά δεν μίλησε, ήξερε ότι  είχε μεγάλη καρδιά.

Τα παιδιά που επισκέπτονταν τη Θεανώ, μετά  τη διάλυση της συμμορίας πλήθυναν. Πάντα της έφερναν εκτός από νέα και κάποια βιβλία να διαβάζει, παιχνίδια που παίζανε μαζί, και κάποια φορά της έφεραν  ένα ραδιόφωνο να ακούει τραγούδια...''σου  το στέλνει ο Θωμάς΄΄ της είπαν

''Πείτε του να έλθει μαζί σας καμιά φορά'' είπε η Θεανώ. Μα εκείνος δεν πήγε. Δεν τολμούσε...

Έτσι άρχισε μια φιλία ανάμεσα στα παιδιά και στην παράλυτη Θεανώ. Δειλά δειλά μίλησαν και για το ατύχημα, για τους φταίχτες, για τη στάση τους. Εξακολουθουσαν να είναι συγκλονισμένα.  Μα η Θεανώ χαμογελουσε και τα παρηγορούσε λέγοντας πως κάνουμε άσχημα πράγματα καμιά φορά, αλλά κακία γιατί να κρατάμε; Τα παρηγορούσε εκείνη, αντί εκείνα τη Θεανώ!


Ο χειμώνας είχε πια φύγει, κι η Θεανώ έμενε πολλές ώρες μόνη και σκεφτόταν  το σχολείο, ενώ χάζευε από το παράθυρο. Καλοκαιρινές μέρες και ο ήλιος ζέσταινε την περιοχή. Ο σκύλος της σεργιάνιζε στο κτήμα μα δεν παραμελούσε τη Θεανώ. Μια μέρα πρόσεξε ένα κόκκινο κλαδάκι να ξεπετάγεται πάνω από το περβάζι.

Όταν γύρισε η μαμά, τη ρώτησε τι είναι εκεί έξω που κοκκινίζει, αλλά εκείνη κουρασμένη δεν είχε προσέξει τίποτε.

Κάθε μέρα έκτοτε, η Θεανώ καθόταν δίπλα στο παράθυρο και χάζευε το μικρό κλαδάκι που πάλευε να ζήσει.

Ήταν μια συννεφιασμένη ημέρα που τον είδε.  Έξω από το τζάμι με τις ταινίες κολλημένο, ήταν ο γιος του Δημάρχου.  Πότιζε το φυτό που κοκκίνιζε. Τον φώναξε κι εκείνος την κοίταξε, έσκυψε το κεφάλι και έφυγε τρέχοντας.

Μετά από δυο μέρες πάλι ήταν απέξω. Άνοιξε το τζάμι και του φώναξε να μη φύγει. ''Μείνε δεν θα σου κάνω κακό '' του είπε καλοσυνάτα. Εκείνος κοντοστάθηκε... τι ειπε;  κακό; η Θεανώ να του έκανε κακό; εκείνος έκανε το κακό  και δεν του το καταλογίζει; σκεφτόταν απορημένος.

Πήγε κοντά στο παράθυρο που η Θεανώ  τον περίμενε  και με χαμηλωμένα μάτια της ζήτησε συγνώμη για πρώτη φορά.'' Ήμουν ηλίθιος και έκανα κάτι που δεν διορθώνεται με καμιά πράξη μου. Δεν μπορώ από τότε να ησυχάσω, να κοιμηθώ ήρεμα, να φάω κανονικά, και δεν συγχωρώ τον εαυτο μου '' της έλεγε με μια ανάσα λες και ο χρόνος του ήταν μετρημένος

'' Περασμένα ξεχασμένα'' του είπε η Θεανώ.''Ναι ήταν άσχημο όλο αυτό και με άφησε παράλυτη, αλλά δεν γίνεται να κατηγορούμε συνεχώς. Εγώ σε συγχωρώ να το ξέρεις. Πες μου όμως, τι κάνεις εδώ; Τι ποτίζεις;''

 Δυο δάκρυα απείλησαν να ξεχυθουν από τα μάτια του και βιάστηκε να της απαντήσει ''Ξέρεις Θεανώ;... Το δεντράκι αυτό λέγεται φλογοβόλο... Είναι το πιο σπάνιο είδος... Δεν υπάρχει πουθενά στον τόπο μας. Και.. άκουσα από τα παιδιά ότι... θα ήθελες ένα δέντρο... να βλέπεις από το παράθυρό σου''  είπε κομπιάζοντας

''Σκέφτηκα... αυτό το σπάνιο δέντρο και το φρόντιζα για... να πιάσει σ'αυτό το χώμα και να μεγαλώσει...σου αξίζει γιατί και εσύ Θεανώ είσαι ένα σπάνιο κορίτσι'' είπε κι έφυγε τρέχοντας

Μα συνέχισε να πηγαίνει να φροντίζει το δεντράκι που από μικρό κλαδάκι μεγάλωνε όμορφα. Η Θεανώ χαιρόταν για το πιο όμορφο δώρο της!

Μιλούσαν κάθε φορά και ο Χρήστος πείστηκε ότι η Θεανώ δεν του κρατά κακία. ''Μα πώς μπορείς να με συγχωρείς για ό,τι σου έκανα;''

''Γιατί είσαι  μικρός κι εσύ όπως κι εγώ...Δεν ξέρουμε πολλές φορές το σωστό αλλά αν σου κρατήσω κακία,  θα περπατήσω; Μου φτάνει που κατάλαβες το λάθος και δεν βασανίζονται άλλα παιδιά.  Θέλω να πεις και του Θωμά να έλθει, δεν είναι καλό να είμαστε μαλωμένοι, έτσι;'' 

Μα ο Θωμάς δεν τολμούσε να φανεί. Της έστελνε χαιρετίσματα και διάφορα δωράκια μα δεν της χάριζε την παρουσία του.

Ο καιρός περνούσε και τα σχολεία άνοιξαν. 

Η δασκάλα της της είπε ότι δεν θα ξανάρθει όταν τελειώσει το δημοτικό ,  και κανονικά τότε,  πρέπει να έρχεται καθηγητής για τις γυμνασιακές γνώσεις που πρέπει να αποκτήσει. Μα ποιος θα πλήρωνε; Μήπως θα πρεπε να πάρουν αμαξίδιο να πηγαίνει σχολείο; Δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα και η Θεανώ δεν παραπονιόταν για κάτι που θα στενοχωρούσε τη μαμά της . Κι όμως δεν ήξερε ότι στοίχειωνε την Αρετή το μέλλον της κόρης της.

Την πόρτα της τη χτύπησε μια μέρα η δασκάλα των αγγλικών.'' Ήλθα γιατί πιστεύω ότι αξίζει να μάθεις μια ξένη γλώσσα''της είπε.'' Θέλω να σου κάνω μάθημα, αλλά μην ανησυχείς δεν θέλω χρήματα. Θα έρχομαι δυο φορές την εβδομάδα συμφωνείς; ''

 Μάνα και κόρη τα είχαν χάσει. Δεν καταλάβαιναν πώς συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μα δεν ήξερε η Αρετή ότι η πόλη εξαιτίας των παιδιών, φρόντιζε με διακριτικότητα να προσφέρει ό,τι μπορούσε. Απόρησαν μάλιστα όταν ήλθε ο κ Ανέστης και της άλλαξε τα τζάμια. Όταν ο μπαρπα- Σπύρος με το γιο του της έφτιαξαν ένα κοτέτσι. Και δέχτηκαν σαστισμένες τις κότες που τους έφερε η κυρά Ματίνα μετανοιωμένη....Όλο και κάτι έκαναν οι κάτοικοι της πόλης για να βοηθήσουν την Αρετή!

Αλλά δεν έμαθαν  ποτέ ότι ο Αστυνόμος και ο Δήμαρχος πλήρωναν τη δασκάλα των Αγγλικών, με τον όρο να μην πει  ποτέ  ότι πληρώνεται.

Ο γιος του Δημάρχου είχε γίνει καλός φίλος  της και ερχόταν συχνά συζητώντας  για ό,τι τους απασχολούσε. Αλλά και ο Θωμάς όταν κατάλαβε ότι η Θεανώ τον είχε συγχωρήσει πήγαινε  να τη δει, αλλά πιο σπάνια. ''Δεν μπορώ να σε βλέπω να μην περπατάς και να ξέρω ότι εμείς το κάναμε αυτό'' της είπε μια φορά που του παραπονέθηκε ότι δεν ερχόταν συχνά

''Και αν δεν έρχεσαι, δεν το ξέρεις; Το ξεχνάς; Αν αυτό σε στενοχωρεί μην ξανάρθεις, αλλά να ξέρεις ότι εγώ χαίρομαι να σας βλέπω όλους, να σας θεωρώ φίλους μου. Ό,τι έγινε έγινε, δεν είναι καλύτερο να το ξεχάσουμε;'' του είπε

Και έκτοτε προστέθηκε και ο Θωμάς στην παρέα τους και  πήγαινε συχνότατα

Πέρασε ο καιρός και η Θεανώ έφτασε στο τέλος του δημοτικού σχολείου. Καλοκαίρι πια και το δέντρο της είχε μεγαλώσει. Η μαμά έβγαζε μια καρέκλα έξω και η Θεανώ διάβαζε εκεί απολαμβάνοντας την ησυχία και τη δροσιά του κατακόκκινου δέντρου της. Δίπλα της ο σκύλος της της έκανε παρέα και οι κότες τριγυρνούσαν αμέριμνες. Ωραία εικόνα για την Θεανώ!

 

Με τη νέα χρονιά τα παιδιά που θα πήγαιναν όλα στο Γυμνάσιο, ήλθαν να πάρουν τη Θεανώ μαζί τους. ''Μα δεν γίνεται . Πώς θα έρθω; αγκαλιά; ''ρώτησε γελώντας

Οι φίλοι της άνοιξαν την πόρτα και της έδειξαν το νέο αμαξίδιό της. Θα πήγαινε με αυτό στο σχολείο.  Θα   πήγαιναν κάθε μέρα σχολείο  παρέα. Το είχαν αγοράσει με έξοδα της Δημαρχίας μια και ο Χρήστος είχε ακόμη μπαμπά Δήμαρχο, άρα και τα μέσα .

''Έλα να το δοκιμάσουμε '' είπαν όλα μαζί.

''Μα είναι δυνατόν; Ω πόσο σας ευχαριστώ, ''είπε η  Θεανώ δακρυσμένη

''Εσύ μας ευχαριστείς; '' της είπαν τα παιδιά. ''Εσύ είσαι η προσωποποίηση της Αγάπης και της καλοσύνης '' της είπαν. 

''Το ξέρει και το δέντρο σου'', συμπλήρωσε ο γιος του Δημάρχου .

''Το έχω παρατηρήσει, όποτε κάθεσαι κάτω στον ίσκιο του, αυτό κοκκινίζει ακόμη περισσότερο και φουντώνουν  τα κλαδιά του προσφέροντας περισσότερο ίσκιο. Μόνο η αγάπη που έχουμε μέσα μας κάνει κάτι τέτοιο σε ένα δέντρο, μου είπε η γιαγιά μου όταν τη ρώτησα.  Σου αξίζει όχι μόνο αμαξίδιο, αλλά κάθε καλό. Χάρη σε σένα έγινα σωστός άνθρωπος και εγώ και ο Θωμάς. Σε ευγνωμονούμε ''της είπε οδηγώντας την στο δέντρο από κάτω.

Και εκείνο, κοκκίνισε και άνοιξε τα κλαδιά του να προσφέρει περισσότερο ίσκιο στην Θεανώ και τους φίλους της. Η αγάπη είχε ζεστάνει την καρδιά όλων!

Και η μαμά Αρετή για πρώτη φορά χαμογέλασε μέσα από τη ψυχή της και δάκρυα χαράς σεργιάνησαν στο πρόσωπό της και κατάφεραν εκείνος ο  πόνος  που είχε παγώσει στην καρδιά της, ν' αρχίσει  να λιώνει σιγά σιγά!



Αυτή είναι η συμμετοχή μου στη Φωτο- Συγγραφική Σκυτάλη #6 που διοργανώνει άψογα η Μαίρη με τη ''Γηινη Ματιά'' της και με εικόνα (την βλέπετε στην κορυφή), από τη Μαρία Γ του blog  '' Φεύγουμε;'' 


Η λέξη που μου έδωσε είναι η''ΑΓΑΠΗ''!Πανέμορφη λέξη έτσι;
Ελπίζω να σας άρεσε η εμπνευση που μου έδωσε η εικόνα.
 
Μπορείτε να δείτε εδώ (Λίστα Παρακολούθησης Σκυτάλης) τις μέχρι τώρα συμμετοχές ή να τις απολαύσετε στο blog της Φωτο-Συγγραφικής Σκυτάλης.Στο blog της Σκυτάλης υπάρχουν και οι 6
διοργανώσεις.

Με τη σειρά μου παραδίδω τη σκυτάλη στη Γιούλη με  το blog ''Το ''φύλλο'' των φίλων'' ,με την εικόνα από το pixabay


και τη λέξη ''ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ''

Γιούλη μου σου εύχομαι καλή επιτυχία.

68 σχόλια:

  1. Άννα μου ένα υπέροχο και συγκηνητικό κείμενο. Διαβάζοντάς το μπόρεσα να νιώσω τους χαρακτήρες και να βιώσω τις καταστάσεις.
    Μπράβο για τη συμμετοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Γιώργο μου που σου άρεσε η συμμετοχή μου. Και αν τα κατάφερα να σε κάνω να ταυτιστείς με τους ήρωες τότε χαίρομαι διπλά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ

      Διαγραφή
  2. Η κ. Αρετή. Η εργάτρια, η αγωνίστρια της ζωής. Η γυναίκα που παλεύει απέναντι σε δαίμονες για να επιβιώσει και να στήσει τη δική της νησίδα για την ίδια και την κόρη της.
    Η Θεανώ. Η προσωποποίηση της θετικής προσωπικότητας. Το κορίτσι της οποίας η απίστευτη εσωτερική δύναμη ψυχής, ευτυχώς, είναι μπολιασμένη με εκείνη τη στόφα της αγάπης, που διαλύει στο διάβα της κάθε τοξικό δηλητήριο της νοσηρής σκέψης των ανθρώπων.
    Το κοινωνικό τους περιβάλλον. Κλασική μικρο-κοινωνία ανθρώπων που γυρεύουν εύκολα τον αδύνατο να ρίξουν ανέξοδα τη βολή τους.
    Το σχολείο. Ένα πεδίο βολής για την παρενόχληση. Τα παιδιά είναι σκληρά στις ηλικίες αυτές και αν δεν γαλουχηθούν σωστά θα γίνουν "Χρήστος" και "Θωμάς".

    Τραγωδία! Ανείπωτη πληγή και τραύμα ανίατο στο κορμί της Θεανώς. Και μαζί με αυτά και η ταφόπλακα στο δίκιο της.
    Όμως η δύναμη της αγάπης θα είναι αυτή που θα πει την τελευταία λέξη. Και τι λέξη! Σεισμό στην κυριολεξία. Τέτοιο που αλλάζει ριζικά και γαληνεύει τις καρδιές του Χρήστου, ακόμα και του Θωμά. Και φτάνουμε σε μια μορφή θριάμβου της Θεανώς. Η ζωή της ίδιας και της μητέρας της μπαίνει σε μια ανοιχτή αγκαλιά που έχει καταλάβει και έχει ριζικά αλλάξει.
    Δίκη κάθαρσης αρχαίας τραγωδίας Άννα μου η γραφή σου! Όπου και εκεί θα την πληρώσει ο αθώος, ο οποίος με τη θυσία του θα φωτίσει τους άλλους. Υπέροχο, ανθρώπινο, συγκινητικό, λογοτεχνικό.

    Τέλος η "προσδοκία" σου έτοιμη! Γλυκύτατο αυτό το βλέμμα για τη Γιούλη μας. Καλή της επιτυχία.
    Συνεχίζεται να λάμπει η "Σκυτάλη" μας.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έτσι ακριβώς, τα παιδιά είναι σκληρά και αν μείνουν χωρίς κατεύθυνση σωστή γίνονται σκληροί ενήλικες. Όμως το πιστεύω ότι η δύναμη της αγάπης κάνει θαύματα. Μόνο που είναι τόσο σπάνια η αληθινά δυνατή αγάπη που είναι έξω από προσωπικές επιδιώξεις και εκδικήσεις.
      Ο αθώος Γιάννη μου πάντα πληρώνει για να φωτίσει τους άλλους.
      Χαίρομαι που σου άρεσε στ'αλήθεια χαίρομαι πολύ
      Και εγώ ελπίζω να αρέσει στη Γιούλη η εικόνα και η λέξη που της παραδίδω
      Θα διαβάσουμε υπέροχη συμμετοχή είμαι σίγουρη
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  3. Έφτασα πρώτη! Τρέχοντας:)
    Ξεπέρασες τις προσδοκίες μου Άννα μου!
    Η α(Α)ρετή πάντα σε άγονα και κακοτράχαλα μέρη φυτρώνει, αλλά ρίχνει βαθιά τις ρίζες της και βγάζει κατακκόκινα φύλλα όπως έγινε και στην συγκινητική σου ιστορία.
    Η αγάπη στην πιο τέλεια μορφή της, ξεπέρασε με την ιστορία σου, τα σύνορα των δύο και μπήκε στην σφαίρα των πολλών. Την πολλαπλασίασε η αρετή της Θεανώς.
    Πολύ μου άρεσε η σύλληψη που είχες και το αποτέλεσμα.
    Να είσαι καλά και εύχομαι να φυτρώνει πάντα έξω από το σπίτι σου ένα κατακκόκινο δέντρο(άνθρωποι που να σ' αγαπούν).
    Πολλά φιλιά κι ευχές για ό,τι καλύτερο αυτά τα Χριστούγεννα.
    Σ'ευχαριστώ πολύ.
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηθική αυτουργός είσαι εσύ με την εικόνα σου και με τη λέξη σου!!! Και σ'ευχαριστώ πολύ πολύ.
      Αν ξεπέρασα τις προσδοκίες σου τότε χαίρομαι πολύ
      Και η τέλεια αγάπη που είναι σπάνια πιστεύω μόνο ένα παιδί μπορεί να τη νιώσει όσο και αν πονά και υποφέρει.
      Σ'ευχαριστώ πολύ για την ευχή του κόκκινου δέντρου έξω από το σπιτικό μου. Συγκινήθηκα...
      Φιλιά πολλά και εσύ ό,τι επιθυμεις αυτές τις γιορτές να έλθει

      Διαγραφή
  4. Τι ιστορία και αυτή Άννα μου και πώς για μια ακόμη φορά κατάφερες να γράψεις ένα δράμα μεν, αλλά με πρωταγωνιστή την Αγάπη... Ναι γιατί η αγάπη είναι αυτή που φέρνει την συγνώμη!
    Όταν καταφέρουμε να συνδεθούμε πραγματικά με την φύση και ειδικά με τα δέντρα, η ενέργεια που αντλούμε από αυτά μπορεί να μην θεραπεύει το σώμα όπως της ηρωίδας σου, αλλά τρέφει την ψυχή μας!
    Η σκυτάλη στη Γιούλη, σίγουρα θα μας δώσει ένα ακόμα όμορφο κείμενο!

    ΑΦιλάκια γλυκά με ευχές Αγάπης στις καρδιές μας! <3



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου το κόκκινο δέντρο μου έφερε την Αγάπη στο νου αλλά το καλυβάκι έπρεπε να περιλαμβάνει ένα δράμα για να φανεί η αξία της αγάπης.
      Σίγουρα η φύση διδάσκει τρέφει την ψυχή και το σώμα μας και μακάρι να μπορούσαμε να την αφουγκραστούμε με σεβασμό
      Κι εγώ ελπίζω να αρέσει στη Γιούλη ό,τι της παραδίδω
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Μέρες που είναι, έχουμε ανάγκη κάτι να ζεστάνει την ψυχή μας, κάτι να μας θυμίσει πως υπάρχουν άνθρωποι και γίνονται μικρά θαύματα τριγύρω μας. Πως δεν έχουν ισοπεδωθεί όλα και πως μικρά κατακόκκινα δεντράκια προσφέρουν την αγάπη τους στους παλαίμαχους της ζωής. Συγκινήθηκα πολύ με την ιστορία της Αρετής και της Θεανούς. Τα ονόματα ίσως να μην τα έδωσες τυχαία. Ευλογημένη η γραφή σου Άννα μου, πολλά συγχαρητήρια για την ιστορία σου αλλά και για όσα παραδίδεις στην Γιούλη ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέρες που είναι Μαρία μου μια αγάπη μεγάλη μας σώζει, μας παρηγορεί, μας εξυψώνει όσο σπάνια και αν είναι.
      Τα ονόματα τα επέλεξα συνειρμικά και νομίζω ταιριαστά. Σ'ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου. Και χαίρομαι διπλά όταν εσείς άνθρωποι συγγραφείς μου λέτε τόσο κολακευτικά λόγια.
      Να σαι καλά και εύχομαι η Γιούλη να την ευχαριστηθεί την εικόνα και τη λέξη.

      Διαγραφή
  6. Ααααχ! Πόσο συγκινητική ιστορία!
    Σπάραξε η ψυχή μου!
    Πόσο σπάνια η ψυχή της Θεανώς! Λίγοι άνθρωποι στο κόσμο με τέτοια ψυχή. Και πόσο συγκινητικό, να βλέπεις ανθρώπους να μετανιώνουν για τα λάθη τους! Λύτρωση τι σπουδαίο!
    Απίστευτη η ιστορία σου.
    Άλλη μια φορά η πένα σου μας μάγεψε!
    Μπράβο σου. Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου σπάραξε η ψυχή σου ε; Ελπίζω να ηρέμησε προς το τέλος, να ένοιωσες μια γλύκα μέσα στο κακό που βρήκε ένα μικρό κοριτσάκι.
      Ναι είναι απίστευτη τόση δύναμη αγάπης. Αλλά ξέρεις, αν διαβάσεις ιστορίες ή σου διηγηθούν ιστορίες παιδιών με ανίατα νοσήματα πόση αγάπη δείχνουν κάποια από αυτά σε άλλους, πόση κατανόηση και συγχώρεση έχουν παθαίνεις.
      Σ'ευχαριστώ κορίτσι μου να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Η αγάπη όλα τα υπομένει,
    η αγάπη όλα τα ελπίζει.
    Δίνει ζωή στην οικουμένη
    κι η γη γυρίζει κι η γη γυρίζει. Πόσο με συγκίνησε η ιστορία σου.....οι αντιξοότητες, η φτώχεια, ο πόνος , η αδικία όλα μεταστρέφονται από την αγνή και ανόθευτη αγάπη !!! Μακάρι να επικρατήσει στις καρδιές όλων μας κι αυτό το σπάνιο δέντρο να φυτρώσει παντού σ΄όλη την γή !!! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίοι στίχοι και η γη γυρίζει όντως!! Μακάρι να επικρατήσει Κλαυδία μου η αγάπη και ας μην είναι τόσο δυνατή και σπάνια. Αρκεί να είναι αληθινή.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Με πόνο ψυχής παρακολουθούμε τις ζωές της μητέρας Αρετής και της Θεανούς. Η αγάπη είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει θαύματα. Να συγχωρήσει, να δικαιώσει, να κάνει δυνατότερη μια φιλία, να πιστέψει και να ξεπεράσει όλα τα δύσκολα. Μια συγκινητική, τρυφερή ιστορία Άννα μου με πολλαπλά μηνύματα. Γιατί η ευτυχία δεν ξεκινά μόνο από αυτούς που έχεις γύρω σου αλλά από την αγάπη που έχεις στην ψυχή σου.
    Συγχαρητήρια Άννα, για άλλη μια φορά μας συγκίνησες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτό το καλυβάκι μου έβγαλε μια δραματική ιστορία αλλά και το μέγεθος της συγχώρεσης εξαιτίας αγάπης αληθινής μόνο μετά από μεγάλο πόνο μπορεί να φανεί.
      Σ'ευχαριστώ Αννικα μου. Το χω να περιλαμβάνουν τα γραπτά μου πολλαπλά μηνύματα. Χουι πες..
      Φυσικά όλα εξαρτώνται από την αγάπη που έχουμε μέσα μας. Όλα, όχι μόνο η ευτυχία.
      Να σαι καλά
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  9. Άννα μου συγκινήθηκα τόσο από την ιστορία σου! Από τον αγώνα της μάνας για την επιβίωση, και από την σοφία που κρύβει το μυαλό της μικρής Θεανούς και από τη μεγαλοσύνη της καρδιάς της! Πόσο δυνατή πραγματικά είναι η αγάπη που ξέρει να επιμένει, να αντέχει, να συγχωρεί και να διδάσκει. Υπέροχη πραγματικά υπέροχη η ιστορία που εμπνεύστηκες από την εικόνα της Μαρίας και που τόσο ταιριάζει στις μέρες αυτές των Χριστουγέννων! Σ' ευχαριστώ πολύ για την πηγαία σου συμμετοχή στη σκυτάλη! Πολύ όμορφη η εικόνα για την Γιούλη και αδημονώ να διαβάσω τη συμμετοχή της! Πολλά φιλιά και καλή μας συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου πρώτα πρώτα να σ'ευχαριστήσω που κοπιάζεις για να διοργανώνεις τόσο όμορφα τη Σκυτάλη και δεν μας την στερείς.
      Η δύναμη της αγάπης είναι τεράστια, απίθανα πράγματα συμβαίνουν όταν αγαπάμε αληθινά. Και ναι οι μέρες το απαιτούν να μιλήσουμε για αγάπη αλλά η Μαρία το απαίτησε πρώτη!😊
      Ανυπομονώ και εγώ να δω πρώτα πρώτα αν της άρεσε η εικόνα και η λέξη
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  10. Δεν περίμενα κάτι άλλο από εσένα. Ένα θαυμάσιο κείμενο γεμάτο συναίσθημα και ευγενικά αισθήματα. Στα δικά μου χρόνια τα παιδικά αστεία ήταν αθώα, θυμάμαι ακόμα την φαγουρόσκονη...Η συγχώρεση και η αποδοχή του λάθους ..γιατί εγώ τώρα δεν πιστεύω πως υπάρχουν πια στη σημερινή κοινωνία μας; όμως η Αγάπη ξεπερνάει τα πάντα, τουλάχιστον αυτό το πιστεύω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Γεωργία μου. Α στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε μόνο η φαγουρόσκονη. Αλλά και φάρσες που τραβάγαμε το κάθισμα και επεφταν τα παιδιά . Κάποιο χτύπησε το κεφάλι δεν θυμάμαι αν ήταν σοβαρά αλλά δεν υπήρχε το μπουλιγνκ εντονα.
      Σήμερα και εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει συγχώρεση τόσο δυνατή γι αυτό και έβαλα μικρό παιδί που είναι αγνό να την χαρίζει.
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  11. Άννα μου συγκινητική η ιστορία σου. Έτσι είναι η αγάπη κάνει θαύματα. Αλλάζει ανθρώπους και καταστάσεις.
    Η συγχώρεση σπανίζει στις μέρες μας Δεν δίνεται απλόχερα Ιστορία γεμάτη μηνύματα και τρυφερότητα
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου και σ'ευχαριστώ για την κατάθεση της σκέψης σου εδώ.
      Σίγουρα η αγάπη αλλάζει τους ανθρώπους ειδικά η μεγάλη και ανιδιοτελής.
      Σπανίζει η συγχώρεση όντως γι αυτό στο διήγημα έβαλα το μικρό παιδί να τη δίνει που τα παιδιά είναι αγνά.
      Καλά να μου είσαι

      Διαγραφή
  12. Υπέροχη γραφή!!συγκινητική ιστορία!! καλές γιορτές !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε
      Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  13. Άννα μου ξανάρθα και διάβασα δεύτερη φορά το κείμενό σου πριν αφήσω μήνυμα. Ήθελα να ξαναδώ τις εικόνες που τόσο όμορφα περιγράφεις. Μια ιστορία ανθρώπινη, που παρά τις δυσκολίες, παρέμεινε ζεστή, γλυκιά. Μια φτωχή μάνα και μια κόρη που συγχώρεσε αυτούς που της έκαναν κακό. Και ένα δέντρο που γίνεται ακόμη πιο κόκκινο κάθε φορά που νιώθει την αγάπη που αναβλύζει από την ψυχή. Στόματα που δεν άνοιξαν όταν έπρεπε, τώρα ζητούν εξιλέωση μέσα από καλές πράξεις. Πραγματικά υπέροχη η ιστορία σου, φίλη μου. Χίλια μπράβο και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω Μία μου δυο φορές, σ'ευχαριστώ πολύ.
      Χαίρομαι που σου άρεσε και δεν σε κούρασε.
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Όπου φτωχός και η μοίρα του, λένε !Μα εσύ μετάλλαξες τα δεδομένα σε μετάνοια, συγχώρεση, ανθρωπιά, χαμόγελο! Κυριαρχεί η αγάπη πλέον, σε έναν κόσμο σκληρό, πολλές φορές παραπάνω απ΄ ότι μπορεί να αντέξει κάποιος. Κι όμως η μικρή πρωταγωνίστρια σου, τα υπερβαίνει όλα. Συγκινητική ιστορία κι εντός του πνεύματος των ημερών,
    Την Καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Βασίλη γι αυτό το λέει ο λαός.Δίκιο έχει. ''Όπου φτωχός και η μοίρα του''! ΣΟΦΌ!!
      Αυτήν την υπέρβαση ήθελα να δείξω, μπορεί σήμερα να μην είναι φανερή τόση αγάπη και ο αλτρουισμός αλλά γι αυτό εβαλα ένα μικρό παιδί που μπορεί να αγαπήσει με ανιδιοτέλεια.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  15. Αγάπη μου, συγκλονιστική η ιστορία σου!
    Με πήγε σε μιαν άλλη εποχή, με πέρασε μέσα από πολλά συναισθήματα.
    Δεν μπορώ να σου εξηγήσω το πως νιωθω. Συγκινηθηκα παρα πολυ!!
    Με αγγιξε για πολλους λογους να ξερεις!

    Σε φιλω και σου ευχομαι μια ομορφη μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Κικίτσα μου
      Χαίρομαι πολύ. Όταν διαβάζουμε κάτι και μπορεί να μας αγγίζει και να μας κάνει να νιώθουμε τόσα συναισθήματα νομίζω εκείνος που το έγραψε επέτυχε, σωστά;
      Καλή σου μέρα
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  16. Άννα μου δεν σου κρύβω πως τελείωσα την ανάγνωση με δάκρυα στα μάτια.
    Τα συναισθήματα ξεχειλίζουν στο διήγημά σου.
    Συγχαρητήρια!

    Υ.Γ. Χρόνια σου πολλά για την γιορτή σου αύριο Αννούλα μου με υγεία και άπειρες χαρές. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές Ελένη μου
      Χαίρομαι που σου άρεσε και σου προκάλεσε τόση συγκίνηση
      Να σαι καλά
      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Αννα, τι συγκινητική ιστορία..
    Πόσο αρμονικά εναλλάσσονται στην παλέτα των συναισθημάτων ο θυμός, ο πόνος, η αγάπη, η συγχώρηση. Τα συναισθήματα των γυναικών της ιστορίας και των δικών μας. Η α(Α)ρετή θέλει κάπου να ακουμπήσει, κάπου γερά, για να ανθίσει. Η Θεανώ έχει μεγάλη καρδιά που δύσκολα μπορεί κάποιος να της αντισταθεί. Έχοντας την αγάπη ως βάση οι δυο γυναίκες βγαίνουν νικήτριες στην αρένα της ζωής. Κουβαλούν πληγές, ναι, όμως δεν μένουν εκεί. Με την αγάπη σύμμαχο μαθαίνουν να προχωρούν και να χαίρονται. Να λοιπόν τι ένιωσα διαβάζοντας την ιστορία σου
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tζοάννα μου συγκίνηση προκαλούν ο πόνος και τα βάσανα της ζωής όταν συνοδεύονται από αγάπη και μεγάλη καρδιά.
      Χαίρομαι που ένοιωσες αυτά που με παρακίνησαν να γράψω αυτό το διήγημα. Σπάνια τέτοια αγάπη αλλά τα παιδιά μπορούν ακόμη να νιώθουν αγνά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  18. Αχ Αννιώ μου είναι η τρίτη φορά που σου γράφω σχόλιο και δεν μπορώ να στο στείλω...ελπίζω να τα καταφέρω αυτή την φορά...
    Αχ Αννιώ μου συγκλονιστική η ιστορία σου με θέμα την ΑΓΑΠΗ...γεμάτη από τόσο συναίσθημα που πηγάζει από την τρυφερή καρδιά ενος μικρού κοριτσιού που έχει κανει με την συγνώμη της ακόμη και την κακή πλευρά των ανθρώπων που της έχουν κάνει κακό με τις πράξεις τους, να τους συγχωρήσει και αυτή η συγχώρεση είναι η πεμπτουσία της αγάπης !!
    Υπέροχο γεμάτο συναίσθημα Ανιώ μου και όπως λέμε όταν δίνεις ΑΓΑΠΗ εκείνη σου επιστρέφεται στο πολλαπλάσιο ..ετσι η ιστορία της Θεανώς...!!!πήρε πίσω ότι με αγάπη έδωσε!!!😊
    Φίλη μου να είσαι καλά, χρόνια πολλά 💐 για την ονομαστική σου γιορτή και να είναι γεμάτα ΑΓΑΠΗ!!!!!!! 🧡 🌹🌸🌷🌼🌻🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα πρώτα ευχαριστώ για τις ευχές σου για την γιορτή μου. Να σαι καλά
      Μετά να σε ευχαριστήσω για τα όμορφα λόγια σου για τη συμμετοχή μου
      Πάντα πιστεύω όσο σκληρά και αν μπορούν να γίνουν τα παιδιά, έχουν αγνή αγάπη μέσα τους που αγγίζει τα όρια του απίστευτου.
      Κάτι κάνει η μπλογκσποτ και σε εμποδίζει για σχόλιο δεν ξερω τι να πω. Χαίρομαι που τα κατάφερες.
      Να σαι καλά
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  19. Η εικόνα που παραδίνεις στην Γιούλη όπως και η λέξη σίγουρα θα την εμπνεύσουν όμορφα!!!
    Καλή συνέχεια στην σκυτάλη σε όλους όσους ακολουθήσουν!! φιλιααα!!🎄✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εύχομαι κι εγώ να αρέσουν και η εικόνα και η λέξη στη Γιούλη. Δεν έχει αφήσει σχόλιο και δεν ξέρω αν τα είδε.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν το είδες να πω ότι άφησε σχόλιο η Γιούλη και της άρεσε η εικόνα από ό,τι κατάλαβα. Αναμένουμε σπουδαία συμμετοχή γιατί γράφει καλά!

      Διαγραφή
  20. Πρώτα να σου ευχηθώ για τη γιορτή σου Άννα μου.
    Να είσαι γερή και δυνατή.
    Θα επαναλάβω ότι είπαν και οι φίλοι μας πιο πάνω.
    Συγκινήθηκα πάρα πολύ με την ιστορία σου.
    Τέτοια αρετή υπάρχει άραγε στις μέρες μας; Σήμερα που τα παιδιά είναι ακόμα πιο σκληρά στα σχολεία; Σίγουρα το σφάλμα είναι των μεγάλων φυσικά.
    Άξιζε όμως, όπως είπε και η μικρή Θεανώ, αφού έγιναν καλύτεροι άνθρωποι όλοι τους.
    Μακάρι να υπήρχαν κι άλλες τέτοιες καρδιές ανάμεσα μας, θα ήταν καλύτερος ο κόσμος τότε.
    Η εικόνα και η λέξη που παραδίδεις, υπόσχονται πολλά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές Ρένα μου Να σαι καλά
      Δεν τη βλέπεις συχνά αυτήν την αρετή και την αγάπη αλλά γι αυτό έβαλα την ηρωίδα μου που έδωσε συγχώρεση και αγάπη μεγάλη να είναι μικρό παιδί. Είναι πιο αγνά
      Σ'ευχαριστώ πολύ πολύ
      Ναι όντως ο κόσμος θα ήταν παράδεισος αν υπάρχε τέτοια αγάπη και προσφορά ανιδιοτελής
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα .Χρόνια πολλά για την γιορτή σου.
    Σου στέλνω μουσική απο το αγαπημένο μου ραδιόφωνο.
    http://www.e-radio.gr/AK-Radio-Internet-Radio-i1975/live
    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάνο. Ευχαριστώ για τις ευχές Και φυσικά για τη μουσική. Πάω να δω το λινκ που μου χάρισες

      Διαγραφή
  22. Χρόνια σου πολλά Αννα με υγεία και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Άννα μου Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη πάντα γύρω σου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύχρονη να είσαι Άννα μου !! Χρόνια Πολλά σου εύχομαι ολόψυχα πολύ αγάπη , υγεία , να μοιράζεσαι μαζί μας τις ιστορίες , τις απόψεις , τις χαρές και τις στεναχώριες .. Υπάρχει άνθρωπος να αμφιβάλλει , ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης; Να είσαι πάντα καλά Άννα , να χαίρεσαι την οικογένεια σου , καλό ζεστό βράδυ ;) :) Φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Κυριακή μου. Τι όμορφες ευχές! Το κόκκινο χρώμα όντως είναι χρώμα της αγάπης!!
      Καλό σου βράδυ
      Να σαι πάντα καλά
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα Αννα μου.!!!!!!!
    Χρόνια πολλά γεμάτα με πολλές μικρές ευτυχισμένες στιγμές.!!!!
    Η ιστορία σου συγκινητική.
    Γεμάτη πόνο, πίκρα αλλα και υπόσχεση.
    Υπόσχεση καλοσύνης, κατανόησης, αλληλεγγύης και αγάπης.
    Οταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να συγχωρήσει τον δήμιο του,
    τότε έφτασε και στην αγιότητα.
    Δίκοπο μαχαίρι πολλές φορές η αγάπη.
    Αν όμως το χειριστείς σωστά,μόνον άνθη μπορεί να κόβει.
    Εύχομαι ότι καλό για σένα.Η αγάπη να είναι πάντα γύρω σου.
    Σε ευχαριστώ για αυτή την φωτογραφία την γεμάτη προσμονή που μου χάρησες.
    Με την αύρα της δικής μου θάλασσας σου στέλνω τα φιλιά μου.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιούλη μου καλή σου μέρα
      Ευχαριστώ για τις ευχές για την εορτή μου
      Χαίρομαι που η ιστορία μου σε άγγιξε. Και ναι είναι σπάνιο ο άνθρωπος να φτάνει την αγιότητα στις μέρες μας αλλά ένα παιδί είναι αγνό και με περισσότερο απόθεμα αγάπης μέσα του. Δίκοπο μαχαίρι η αγάπη λες αλλά χωρίς αγάπη η ζωή είναι ανευ ουσίας
      Σ'ευχαριστώ για τις ευχές
      Και χαίρομαι αν σου άρεσε η εικόνα που σου παραδίδω και η λέξη
      Καλή έμπνευση

      Διαγραφή
  26. XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Άννα μου. Σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καθυστερημένα Χρόνια Πολλά, δέχεσαι Άννα μου; ;-)
    Χρόνια Πολλά καρδιάς, υγείας και Αγάπης!

    ΑΦιλάκια και με πολλά χαμόγελα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Στεφανία μου η γιορτή μου κρατάει τριήμερο...δική μου είναι ό,τι θέλω κάνω οπότε οι ευχές καλοδεχούμενες και σ'ευχαριστώ πολύ
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  28. Εξαιρετικό κείμενο.
    Χίλια μπράβο Άννα!

    Το διάβασα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά είχα αποφασίσει να μπω να αφήσω ένα σχόλιο τη μέρα της γιορτής σου, στις 9 Δεκεμβρίου, μαζί με τις ευχές μου.
    Έλα που όμως που έχασα τις ημέρες και δεν πήρα χαμπάρι πότε ήταν 9 του μήνα...
    Οπότε τις καλύτερες καθυστερημένες ευχές μου για την ονομαστική σου εορτή!
    Χρόνια σου πολλά!
    Να είσαι καλά και να σε χαιρόμαστε!

    Φιλί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το κείμενο
      Ευχαριστώ και για τις ευχές. Που είναι πολύτιμες όποτε και αν δίνονται.
      Να σαι καλά
      Φιλιά

      Διαγραφή
  29. Ω, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολυσέλιδο διήγημα, κι ακόμα να είμαι εδώ και να διαβάζω για τα μαθήματα ζωής που τελικά έδινε η Θεανώ στους άλλους, μέσα από την αγάπη! Καλό βραδάκι Αννούλα, και με γεια τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σου! 🎄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θα μπορούσε και μη μου βάζεις ιδέες! 😊😊Σ'ευχαριστώ Πέτρα μου
      Καλή Κυριακή να περάσεις

      Διαγραφή
  30. Πολύ ωραίο το κείμενο της συμμετοχής σου μου κράτησε το ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Νατάσσα μου. Χαίρομαι που σου κράτησε το ενδιαφέρον

      Διαγραφή
  31. Αννούλα μου ξεχειλίζει Αγάπη το κείμενό σου...
    Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μου άρεσε τόσο πολύ η φωτογραφία που σου δόθηκε και χάρηκα που η ιστορία που σου ενέπνευσε βγήκε τόσο συγκινητική! Πόση δύναμη έχει η αγάπη να συγχωρεί το κρίμα, την αδικία, τον φθόνο, το μίσος! Και το σπουδαιότερο είναι που καταφέρνει να λάβει κι εκείνη αγάπη ως αντίδωρο!
    Πολύ ωραία η συμμετοχή σου στο δρώμενο, 'Αννα μου!!!!
    Φιλάκια πολλά και καλές γιορτές με τους αγαπημένους σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαριάννα μου. Ναι η φωτογραφία είναι φανταστική και έγινε κατάλληλος οδηγός της φαντασίας μου. Η αγάπη κινεί βουνά, και αν υπάρχει ανταπόδωση τότε είναι ευχής κατάληξη
      Να σαι καλά και καλές γιορτές και σε σένα και την οικογένειά σου

      Διαγραφή