Τέτοιες μέρες, θυμάμαι...

 


Μέρες γιορτινές πλησιάζουν...

 Διαφορετικές φέτος πέραν από κάθε φαντασία!

 Τα σχολεία κλειστά για λίγες ημέρες ακόμη. Λες και όταν ανοίξουν θα έχουμε περισσότερη ασφάλεια...

Θυμάμαι στα μαθητικά μου χρόνια τέτοιες μέρες είχαν αρχίσει οι ετοιμασίες για τη γιορτή της τάξης μας, την ετήσια γιορτή των Χριστουγέννων.

Κάθε χρόνο ήμασταν το μόνο τμήμα του σχολείου, που ήταν τόσο οργανωμένο και που κάναμε γιορτή τόσο διαφορετική από τις άλλες τάξεις.

Μας μιμήθηκαν με τα χρόνια, αλλά ήταν απλά μίμηση.

Που λες, είχαμε ξεκινήσει να μαζεύουμε χρήματα. Με δραστηριότητες, με κουπόνια για βιβλία που οι εκδοτικοί οίκοι μας τα έδιναν φθηνότερα, με λαχειοφόρο αγορά που κληρώναμε δώρα φτιαγμένα από εμάς τις ίδιες. 

Θηλέων το σχολείο μου, οργίαζε η φαντασία τι θα φτιάξουμε για να πουλήσουμε. Οργίαζαν οι ιδέες που έπεφταν στο τραπέζι πώς να φέρουμε στολίδια και φαγητά στον μπουφέ που σχεδιάζαμε, χωρίς να επιβαρύνουμε ή να θυμώσουμε τους γονείς μας.

Βλέπεις, φοβόμασταν μην έλθουν σχολείο οι γονείς μας και κάνουν παράπονα στους καθηγητές ή στο Λυκειάρχη και μας απαγορεύσουν τη γιορτή. Τότε η συνεργασία γονιού με τους καθηγητές ήταν αγαστή. Και ο λόγος του εκπαιδευτικού ήταν νόμος και για τους μαθητές και για τους γονείς...Όχι σαν τώρα που πάντα φταίει ο καθηγητής, ποτέ ο μαθητής!

Τι έλεγα; Α...το πενταμελές  μας, έδινε αναφορά συχνότατα αυτές τις ημέρες πόσα χρήματα είχαν μπει στο ταμείο.

Όλες στην τάξη συμφωνούσαμε για ό,τι θα γινόταν. Ποτέ δεν κάναμε κάτι αν δεν υπήρχε συμφωνία. Να διασκεδάσουμε θέλαμε, όχι να ''φαγωθούμε'' μεταξύ μας.

Και η κάθε μια μας, θα έφερνε κάτι φαγώσιμο.   

Όταν έφτανε εκείνη η ημέρα, είχαμε ήδη πάρει άδεια, και είχαμε επιλέξει σε ποια ώρα μαθήματος θα κάναμε τη γιορτή. Τελικά κατορθώναμε να είναι δυο και τρεις οι ώρες της γιορτής. Επιλέγαμε πάντα την ώρα της αγαπημένης μας φιλολόγου και την ημέρα που την είχαμε δίωρο ή τρίωρο συνεχόμενο. Όλοι οι καθηγητές περνούσαν να τραταριστούν, να πιουν ένα αναψυκτικό και να δουν τη γιορτή μας. 

Στολίζαμε και δέντρο. Το είχαμε αγοράσει οι ίδιες με χρήματα του  ταμείου μας και το φυλάγαμε στην αίθουσα με τους χάρτες και τα βιβλία. 

Ξεκινούσε μερικές ημέρες νωρίτερα το στόλισμα. Φέρναμε από το σπίτι στολίδια, ένα η κάθε μια, φωτάκια αγοράζαμε με τα χρήματα του ταμείου μας και το δέντρο μας ήταν υπέροχο. 

Τα τζάμια, τα στολίζαμε με  νιφάδες χιονιού  από ξύσμα κιμωλίας. 

Γιρλάντες γύρω γύρω στην τάξη, συμπλήρωναν την διακόσμηση.

Στη βάση του δέντρου υπήρχαν κουτιά με δώρα. Πρώτα από όλα δώρα για τους καθηγητές μας. Όχι για όλους, για τους αγαπημένους μας. Η φιλόλογος πάντα ήταν η αγαπημένη μας την είχαμε στις δυο τάξεις του λυκείου και όταν έφυγε κλαίγαμε σαν να χάναμε δικό μας άνθρωπο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αλλά και του μαθηματικού μας και της φυσικού μας. Σπουδαίοι όλοι τους.

Υπήρχαν και δωράκια για μας τις μαθήτριες. Κάθε μια έπρεπε να φέρει ένα δωράκι αγορασμένο από το χαρτζιλίκι της. Τυλίγοταν τα δωράκια με το ίδιο χαρτί περιτυλίγματος εκεί στην τάξη. Βάζαμε και αύξοντα αριθμό επάνω. Οπότε, όταν μοιράζαμε τα δώρα παίρναμε το δώρο με τον αριθμό που αντιστοιχούσε στο δικό μας όνομα  στον κατάλογο της τάξης.

 Φέρναμε και κασετόφωνο...τότε υπήρχαν οι κασέτες.

Τα θρανία μπαίνανε στη σειρά για να φτιάξουν το τραπέζι για το μπουφέ μας. Και τυροπιτάκια υπήρχαν επάνω και σαντουιτσάκια και λουκανοπιτάκια και πατατάκια και αναψυκτικά...Αλλά μη νομίζεις ότι ήταν  απλός μπουφές. Με τραπεζομάντηλα, με πιατάκια μιας χρήσης, με ποτήρια και  χαρτοπετσέτες. Με διακόσμηση χριστουγεννιάτικη.

Και η καθηγήτρια στην έδρα της και εμείς οι μαθήτριες ή χορεύαμε ή καθόμασταν σε όσα θρανία υπήρχαν.

Οι καθηγητές περνούσαν να ευχηθούν και να πάρουν ένα σνακ χαμογελώντας.  Οι πιο τολμηροί χόρευαν μαζί μας...

Κι εμείς για ένα δίωρο ή τρίωρο χαμογελούσαμε ευχαριστημένες.

Κι εκεί που χορεύαμε, έπεφτε  μια ιδέα για κάτι που έπρεπε να είχαμε κάνει και ''σημειώστε το για του χρόνου'' !

Τα χρόνια πέρασαν και αυτές οι αναμνήσεις φυλάχθηκαν ως πολύτιμες.

Στα χρόνια των παιδιών μου διαπίστωσα ότι ήταν πολύ ψυχρά  όλα.

Ίσως γιατί είναι χορτασμένα στην προσωπική τους ζωή με την οικογένειά τους και τους φίλους τους και δεν ενδιαφέρονται να ζήσουν στιγμές με τους συμμαθητές τους.

Ίσως να άλλαξαν τα γούστα και οι αντιλήψεις...

Ίσως να γίναμε πιο ψυχροί οι άνθρωποι, πιο στεγνοί.

Δεν ξέρω, εσύ τι λες;

44 σχόλια:

  1. Άννα μου, τι ωραίες αναμνήσεις. Σ' ευχαριστώ που τις μοιράστηκες μαζί μας.
    Ειδικά αυτές τις μέρες τέτοιες θύμισες δίνουν ένα καλό καλωσόρισμα για τα Χριστούγεννα (όπως κι αν είναι αυτά) που έπονται και μια γλυκιά ανάπαυλα από την καταστραφολογία που εκπέμπετε. Όσο αφορά τη διαφορά του τότε με τώρα. Αυτό οφείλετε στην αποξένωση πιστεύω που έφερε το internet και η έλλειψη ουσιώδες επικοινωνίας.
    Και πάλι Άννα μου, όμορφη αναπόληση και ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου κι εγώ σ'ευχαριστώ που δέχτηκες τη μοιρασιά αυτών των απλών αναμνήσεων.
      Ναι χρειαζόμαστε κάτι ανάλαφρο να ξεφεύγουμε λίγο. Είπα αυτές τις μέρες ως τα Χριστούγεννα να αναρτώ χαρούμενα πραγματάκια αν και εχω μπει στον πειρασμό να γράψω μερικές ''μαυρίλες'' με τόσα που συμβαίνουν αλλά ...''πίσω μου σ΄'εχω'' λέω!!! χιχιχιχιχι
      Μπορεί να έχεις δίκιο, αποξένωση...Όμως, τους φίλους τους τους βλέπουν, τους συναντούν, διασκεδάζουν μαζί, αλλά τα κάνουν από μαθητές, εκτός σχολείου. Σαν να μη μπορούσαν να δέσουν ως ομάδα στην τάξη τι να πω;
      Καλησπέρα σου και σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή
  2. Υπέροχες όμορφες αναμνήσεις. Από τα μαθητικά μας χρόνια. Και μάλιστα τα ώριμα μαθητικά μας χρόνια στα οποία είχαμε τη δυνατότητα πρωτοβουλίας να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε αλλά και να κάνουμε πράγματα.
    Δεν έχω κατά νου κάτι ανάλογο όταν ήμουν μαθητής στο λύκειο Άννα. Ίσως κάτι να κάναμε αλλά έχω καλή μνήμη και θα θυμόμουν. Βέβαια τότε, ως μικρές παρέες κάναμε άλλα πιο κλειστά πράγματα, όμορφα, ζεστά. Με κιθαρούλα στο δέντρο στο σπίτι κάποια συμμαθήτριας ή συμμαθητή αγκαλιά με τον έρωτα της εποχής.
    Είναι ωραίο να φέρνουμε στο νου τέτοιες στιγμές. Πολύ όμορφο αλήθεια.
    Στέλνω την καλησπέρα μου ρομαντική μας φίλη.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπέροχες Γιάννη μου αυτές οι αναμνήσεις και εσύ γιατί να έχεις ανάλογο; Τα αγόρια δεν κάνατε τέτοια. Ξενέρωτα ήσασταν χααχααα
      Μικρές παρέες ή μεγάλες που έπαιζε κάποιος μουσική και φλερτάραμε αυτά ήταν εκτός σχολείου. Όλη η νεολαία έτσι διαδκέδάζε
      Έρχονται και μόνες τους Γιάννη μου αυτές οι στιγμές. Εγώ το θυμήθηκα γιατί κάτι είπε η μικρή μας'' α θα ανοίξουν τα σχολεία και θα προλάβουμε να κάνουμε γιορτή;''
      Να σαι καλά φίλε μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Ωραία χρόνια, χαρούμενα χωρίς έγνοιες. Τα παιδιά μας θα έχουν άλλα να θυμούντε, ποιος ξέρει έτσι όπως τρέχουν τα πράγματα και η τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελώνα μου τώρα που τα σκέφτομαι είχαμε έγνοιες. Με τα σημερινά δεδομένα ίσως να ήταν και ανόητες αλλά τότε φάνταζαν φοβερές και αγχωτικές.
      Τα παιδιά μας με τον υπολογιστή έχουν άλλα...

      Διαγραφή
  4. Τα καλλίτερα μας χρόνια τελικά ήταν τα μαθητικά. Δεν ξέρω αν τα σημερινά παιδιά έχουν όρεξη να δημιουργήσουν τόσο ωραίες αναμνήσεις που θα τις θυμούνται όταν μεγαλώσουν.
    Να είσαι καλά Άννα μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ήταν τα καλύτερα, αλλά και δύσκολες στιγμές περάσαμε. Να σου πω Ελένη μου να γυρνούσα στο τότε δεν θα ήθελα.
      Δεν ξέρω κι εγώ για τα παιδιά ...τα δικά μου κάτι φάρσες θυμούνται
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Εμείς Άννα μου δεν είχαμε τίποτα. Όλα τα χρόνια του σχολείου τα πέρασα την 7ετία της Χούντας. Μας απαγόρευαν τα πάντα. Ούτε σχολικές εκδρομές στο τέλος του έτους.
    Είναι υπέροχο που κρατάς μέσα σου τόσο ωραίες αναμνήσεις από τα σχολικά σου χρόνια.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μαρία μου στην 7ετία της Χούντας ήμουν σχολείο αλλά δεν είχαμε εμπόδια και περιορισμούς. Δεν ξέρω πώς και γιατί εσάς σας απαγόρευαν, μάλλον ο Λυκειάρχης σας θα έφταιγε
      Φυσικά τις κρατώ και γιατί όχι άλλωστε;
      Όμορφες είναι...
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Ρωτάς τι λέω;
    Θα σου πω τι λέω ή καλύτερα πώς θυμάμαι τα μαθητικά Χριστούγεννα και θα απαντήσω εντελώς αδιάφορα γιατί οι εξωσχολικές μου δραστηριότητες + πάρτι εκείνες τις μέρες έκλεβαν την παράσταση! Παρόλο που πήγαινα σε καλό ιδιωτικό σχολείο, η διακόσμηση του ψωριάρικου δέντρου που κάποιος έφερνε από το σπίτι του σε κάθε τάξη + η γιορτή, ένα σκοπό είχε, να χάσουμε ώρα μαθήματος!
    Όλες μου οι τότε αναμνήσεις ήταν στο πώς στολίζαμε το σπίτι, τα δώρα που ανταλάσσαμε και τα χαρούμενα ρεβεγιόν με την οικογένεια μου και αργότερα με τους φίλους μου!
    Χαίρομαι που αυτές τις ζόρικες μέρες που περνούμε μπορούν οι αναμνήσεις σου, να σου ζεστάνουν την καρδιά!

    ΑΦιλάκια χαμογελαστά και υπομονετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι τυχερή δηλ που έχω τέτοιες αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια που μας διέπλασαν. Κι εγώ έχω αναμνήσεις από τις οικογενειακές εορτές αλλά να σου πω άλλο τα μαθητικά χρόνια...
      Σ'ευχαριστώ Στεφανία μου να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Τι όμορφες αναμνήσεις φίλη μου, θα ομολογήσω πως άλλαξα και δεν θέλω να θυμάμαι τις χρονιές που έφυγαν, δεν θέλω να συγκρίνω το...ασύγκριτο..Θέλω να πω μόνο πως στο σχολείο τα Χριστούγεννα ήταν η απαλλαγή μου από τα μαθήματα για 1 εβδομάδα γιατί έπρεπε να ζωγραφίσω ΟΛΑ τα παράθυρα του και τέλος ΟΛΟΥΣ τους πίνακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α αυτό μ'αρέσει, γλύτωνες τα μαθήματα για να ζωγραφίζεις, κάτι που αγαπάς να κάνεις. Αλήθεια τα μαθήματα που έχανες έπρεπε να τα διαβάσεις μαζεμένα;
      Εγώ πάλι πιστεύω ότι θέλουμε δεν θέλουμε οι αναμνήσεις ξυπνάνε πανεύκολα, με μια λέξη -κλειδί, με μια εικόνα, με ένα συναίσθημα. Όσο και να θέλουμε να ξεχάσουμε θυμόμαστε...και δεν είναι κακό.
      Καλησπέρα Γεωργία μου

      Διαγραφή
  8. Αφήγηση ζωής, συγκινησιακά φορτισμένη Άννα μου, αφήνει μια νότα αισιοδοξίας πως τίποτα από ότι έχει υπάρξει δεν χάνεται τελικά, φτάνει να μην αλλοτριωθούν τα συναισθήματα. Κι αυτές τις μέρες ειδικά αυτά τα πισωγυρίσματα έχουν μια γλυκύτητα. Οι όμορφες, ακόμη και οι άσχημες στιγμές, οι εμπνεύσεις, οι ανησυχίες δεν ήταν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, ήταν η δια βίου μάθηση, οι συμπεριφορές και οι αξίες της μετέπειτα ζωής μας.
    Να είσαι καλά Άννα πάντα να θυμάσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Αννίκα μου. Τίποτε δεν χάνεται όταν κατοικεί μέσα στην καρδιά μας.
      Πάντως οι συμπεριφορές και οι αξίες ζωής όντως ήταν η δια βίου μάθηση και ακόμη είναι. Πάντα θα είναι.
      Σ'ευχαριστώ Αννίκα μου να σαι καλά

      Διαγραφή
  9. Καλημερα αγαπημενη μου και μεγεια το ανανεωμενο και γιορτινο σπιτακι σου
    ειναι πανεμορφο και μας καλωσοριζει με μια ατμοσφαιρα που εχουμε αναγκη οσο αλλοτε
    διαβαζοντας τις αναμνησεις σου και ζωντας την ατμοσφαιρα που περιεγραψες, αισθανθηκα πως βρισκομουν και εγω καπου μαζι σας και συμμετειχα σε ολα αυτα
    δυστυχως εχουν αλλαξει ολα πολυ απο τοτε
    πολυ ψυχρα, απομακρα και ολο για τον καταναλωτισμο
    αυτη σου η αναρτηση οαση για εμενα, με πηρες κοντα σου

    σε φιλω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Κική. Χαίρομαι που σου άρεσε ο στολισμος. Να αλλάξουμε διάθεση ναι;
      Σήμερα όντως απόμακρα είναι όλα...ψυχρά. Κρίμα
      Α το χάρηκα που ήσουν εκεί μαζί μου στα μαθητικά θρανία
      Να σαι καλά κορίτσι μου
      Να μείνεις ασφαλής
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Τι όμορφες αναμνήσεις βρε Άννα μου. Ένιωσα σαν να πίναμε καφέ μαζί (εγώ θα έπινα τσάι) και έβλεπα τη ζεστασιά στα μάτια σου, καθώς τα έλεγες.
    Ναι όλα είναι πιο ψυχρά. Κάποιες φορές νιώθω ότι -ειδικά τώρα με τα social media- πιο πολύ κάνουμε πράγματα, για να "μη πει ο κόσμος", παρά για να περάσουμε καλά.
    Ή είμαστε τόσο κουρασμένοι με την καθημερινότητα, που λέμε "δε βαριέσαι". Με βαρεμάρα όμως, δεν φτιάχνονται αναμνήσεις.
    Εύχομαι η πανδημία, στα τόσα άσχημα που έχει φέρει και τον πόνο και τον θάνατο, να αφήσει κάτι καλό: την υπενθύμιση της ουσίας, την αγάπη στη στιγμή.
    Πολλά φιλιά Αννούλα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τι ωραία που μπόρεσα να σε κάνω να δεις τα μάτια μου!!
      Ψυχρά βρε Μαρίνα μου και αυτό το ''δε βαριέσαι'' όντως το λέμε ειδικά οι νέοι είναι φοβερό αν το λέτε. Μακάρι η πανδημία να αφήσει αυτήν την ουσία που λες αλλά δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη. Μάλλον το ''όσα αρπάξεις και όσα φας'' θα αφήσει γιατί η ζωή ειναι μικρή...κάτι τέτοιο.
      Φιλάκια πολλά Μαρίνα μου

      Διαγραφή
  11. Άννα, διάβασα προχθές το κείμενό σου που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, ανέμελες και γλυκές, και ξέχασα να σχολιάσω. Υπάρχει λόγος.
    Πρόλαβα κι εγώ τις κασέτες. Έχω κρατήσει κάποιες σε ειδική κασετίνα. Θυμήθηκα πως είχα μια με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και είπα να το τσεκάρω. Έκλεισα τον υπολογιστή και άνοιξα την κασετίνα των αναμνήσεων. Κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο ευχάριστες. Όλες το ίδιο σημαντικές.
    Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι, έχουμε γίνει στεγνοί. Αν περνάμε κάποια φάση. Αν είμαστε τόσο πληγωμένοι που έχουμε παραδώσαμε το τιμόνι της ζωής στον αυτόματο. Θέλω να πιστεύω πως όταν νιώθουμε 'ασφάλεια', βγάζουμε τη ζεστασιά που κρύβουμε μέσα μας. Χριστούγεννα, τα θαύματα είναι ευπρόσδεκτα
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου πρόλαβες τις κασέτες; Και κρατάς αναμνηστικά; Τι όμορφο! Φυσικά οι αναμνήσεις είναι όμορφες αλλά και άσχημες. Κρατάμε στην καρδιά μας τις όμορφες και τις λιγότερο ευχάριστες τις ευχαριστούμε γιατί μας δίδαξαν πολλά από τη ζωή.
      Ίσως να είμαστε πληγωμένοι, ίσως να είμαστε κουρασμένοι αλλά το κυριότερο είναι ότι άλλαξαν πολλά από την καθημερινόητά μας. Αξίες εξαφανίστηκαν, συνήθειες ξεχάστηκαν, τρέχουμε πιο γρήγορα να προλάβουμε και ακόμη ψάχνω να βρω τι/
      Να σαι καλά και να βγάζεις πάντα ζεστασιά Τζοάννα μου
      Καλή σου νύχτα

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Άννα μου.Άλλες εποχές,άλλα τα δεδομένα εκείνης της εποχής και όλα γενικά διαφορετικά από είναι τώρα... Το να τα σφραγίζουμε σαν φυλαχτό στο νού μας είναι ο μόνος τρόπος για να τα διαφυλάξουμε στο πέρασμα του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαρία μου. Άλλαξαν πολύ τα πράγματα.
      Ναι οι αναμνήσεις μας είναι η ζωή μας λέω εγώ...και τις διαφυλάττουμε σαν θησαυρο
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα Αννα μου,καλώς σε βρίσκω στο 'σπίτι' σου.!!!!!
    Είναι πολύ ωραίο και με χαρά φορτισμένο το συναίσθημα να κοιτάζεις πισω..σε αγαπημένες κι όμορφες στιγμές.
    Το στενάχωρο στην σημερινή πραγματικότητα είναι πως για αρκετό καιρό σε αυτή εδώ την χρονική περίοδο,δεν θα έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες. Στολίστηκα για να σας υποδέχομαι σε ευχάριστο κλίμα.
      Ναι οι όμορφες αναμνήσεις όσα χρόνια και αν περάσουν φέρνουν ζεστασιά.
      Αυτή η περίοδος Γιούλη μου είναι γεμάτη αρνητισμό...που δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε...Ας γλυτώσουμε και βλέπουμε...

      Διαγραφή
  14. Τι πλούτη είναι αυτές οι όμορφες αναμνήσεις Αννιώ μου, τι τυχερή που είσαι και μπορείς να τις ανασύρεις από το σεντούκι της μνήμης σου.
    Στα δύσκολα είναι κάποιες φορές το καταφύγιο μας όπως το έκανες και εσύ πολύ καλά Αννιώ μου και το μοιράστηκες μαζί μας.
    Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο για τα παιδικά μου χρόνια, επειδή οι όμορφες αναμνήσεις μου αρχίζουν από τότε που έκανα οικογένεια και είναι γεμάτες με ωραίες οικογενειακές στιγμές μέχρι σήμερα...
    Δεν έχω παράπονο, η ζωή με αντάμειψε πλουσιοπάροχα και την ευγνωμονώ γι αυτό.!
    Να είσαι καλά φίλη μου να κάνουμε υπομονή γιατί ξέρουμε ότι θα περάσει και αυτό, και σίγουρα θα αξιολογήσουμε διαφορετικά ο καθενας μας τις αξίες μας!! ας ευχηθούμε να είναι προς το καλύτερο!!!
    Καλο σου βράδυ Αννιώ μου φιλιααα!!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αναμνήσεις Ρούλα από όποια χρόνια κι αν προέρχονται μας γεμίζουν θετική αύρα. Και εσύ που η ζωή σε αντάμειψε ίσως γιατί σου είχε στερήσει τη χαρά στα μικρά σου χρόνια και επιτέλους είδε πόσο αξίζεις, σε γέμισε με νέες και όμορφες αναμνήσεις.
      Να σαι καλά και να ξεπεράσουμε αυτόν το βραχνά και θα ξαναγεμίσουμε όμορφες αναμνήσεις
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Τι Ωραία ανάρτηση Άννα μου!
    Με μετέφερες πίσω στα χρόνια του σχολείου.
    Ναι,με το τίποτα χαιρόμασταν και διασκεδάζαμε.
    Σεβόμασταν τους καθηγητές μας και υπολογίζαμαι τη γνώμη τους.
    Τελικά σταγόνα σταγόνα, άλλαξαν όλα προς το χειρότερο.
    Μπερδέψαμε την ελευθερία με την ασυδοσία.
    Χαίρομαι που έζησα εκείνη την εποχή.
    Ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί, στο ταξίδι σου.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Ρένα μου τα θυμάμαι συχνά ειδικά όταν ζητούν οι κόρες μου να συγκρίνουν τα τότε με τα δικά τους χρόνια. Ναι σιγά σιγά φτάσαμε στην ασυδοσία. Και χάσαμε την ουσια τελικά
      Κι εγώ χαίρομαι που έζησα τότε
      Φιλιά Ρένα μου και ευχαριστώ
      Καλό σου μήνα

      Διαγραφή
  16. Όταν μεγαλώνεις (πολύ) εκτιμάς τις αναμνήσεις σαν πολύτιμο θησαυρό!
    Σίγουρα στο παρελθόν διασκεδάζαμε διαφορετικά και ίσως πιο γεμάτα και
    ουσιαστικά!

    Καλό μήνα Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι αλλά και οι κόρες μου εκτιμούν τις δικές τους και ας μην είναι μεγάλες πολύ
      Απλά εκτιμάς νομίζω τις αναμνήσεις που σε γεμίζουν θετικότητα
      Καλό μήνα Αριστέα μου

      Διαγραφή
  17. Αντί σχολίου:
    https://youtu.be/aJvokYRRuaA

    Καλό μήνα Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Άννα μου, τι όμορφα που τα θυμήθηκες! Παλιότερα όλα τα ζούσαν μικροί μεγάλοι με περισσότερο πάθος, καθώς κάθε τέτοιες στιγμές ήταν πολύτιμες!
    Όμως και σήμερα τα παιδιά αποζητούν έντονα να έχουν στιγμές διασκέδασης, στολισμού της τάξης, να φέρνουν φαγώσιμα και αναψυκτικά μα και διακοσμητικά για την τάξη, λίστες μουσικών κομματιών... Μάλιστα, έχω εκπλαγεί πολλές φορές για το πότε τα οργανώνουν και πόσο καλά, μοιράζοντας μεταξύ τους ποιος θα κάνει τι και ποιος θα φέρει τι...! Μόνο σε κάποιες ομάδες που είχα στη σχολική μου πορεία ως εκπαιδευτικός μου έτυχε να στέκονται κάπως αμήχανα κατά τη διάρκεια των πάρτι μέχρι κάποιος να τα ξεκουνήσει να χορέψουν, να διασκεδάσουν και να κάνουν τρέλες. Τον στολισμό δε του χριστουγεννιάτικου δέντρου και της τάξης πάντα τον απολαμβάνουν και τον επιζητούν!
    Ελπίζω να σου έφτιαξα τη διάθεση!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό σου μήνα Γλαύκη μου
      Χαίρομαι αφάνταστα αν ακόμη ομαδικά ξέρουν τα παιδιά να γιορτάζουν. Τέτοιες στιγμές μένουν. Με συμμαθητές δεν έχεις άλλη ευκαιρία.
      Μου έφτιαξες πάρα πολύ τη διάθεση
      Να μου είσαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα Άννα! Με ταξίδεψες σε εποχές που δεν έζησα αλλά με την αφήγηση σου ήταν να να ήμουν παρών. Ωραία χρόνια θεωρώ, λίγο πιο ανθρώπινα...

    Εύχομαι καλό και ήρεμο μήνα. Κυρίως, με ανάταση ψυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου. Χαίρομαι που ταξίδεψες μαζί μου προς τα πίσω και πιστεύω και η δική σου εποχή να σου έχει χαρίσει ζεστές αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια
      Καλό μήνα και σε σένα

      Διαγραφή
  20. Παρόμοιες αναμνήσεις έχουμε. Δεκαετία 70 πήγαινα δημοτικό. Καλή και ευλογημένη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαα μόνο που εσύ τότε πήγαινες δημοτικό και εγώ γυμνάσιο χααα
      Καλή βδομάδα Κώστα

      Διαγραφή