Δικαίωμά σου...αλλά και δικό μου!!

 


Δεν σου κρύβω ότι τρόμαξα όταν είδα στις ειδήσεις τη βία ανάμεσα ''στη μάσκα και στη μη χρήση της''.

Τρόμαξα γιατί σ' αυτές  τις τρομερές ώρες που περνάμε ως λαός μαζί με  τα εκατομμύρια του πλανήτη, το να χωριστούμε σε δυο αντίπαλες ομάδες και να κακοποιούμε οι μεν τους δε και οι δε τους μεν, είτε λεκτικά, είτε χειροδικώντας, είναι τόσο υπανάπτυκτο,  που αισθάνομαι ότι μας γυρίζει αιώνες πίσω

Τώρα εσύ θα μου πεις ότι υπερβάλλω. Εδώ ''σκοτώνει'' ο ένας τον άλλον για την ομάδα του. Θα μου πεις ότι σκοτώνονται για τις πολιτικές τους διαφορές. Δεν αντιλέγω. Αλλά εδώ πρόκειται για την υγεία μας. Για την υγεία του μπαμπά και της μαμάς των γονιών σου, των παιδιών που έχουν σοβαρά νοσήματα.  Για την υγεία μας, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων.

 Εσένα το λέω που υποστηρίζεις ως νέος ή νέα ότι είναι δικαίωμά σου να διαθέτεις όπως θες τον εαυτό σου. Και αντιδράς στη χρήση μάσκας. 

Μόνο που το δικαίωμά σου σταματά εκεί που ξεκινά η υποχρέωσή σου. Το γνωρίζεις αυτό; Και ως πολίτης μιας κοινωνίας, ενός κράτους, έχεις υποχρέωση προς τους συμπολίτες σου.

Το Σύνταγμα το αναφέρει ως κοινωνική ευθύνη και εθνική αλληλεγγύη. Είναι οι υποχρεώσεις όλων μας. Αλλιώς τι;

Θα πάψουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και πολιτισμένα, σωστά;

Τα δικαιώματά μας προϋποθέτουν ότι θα είμαστε σωστοί πολίτες αφού τηρούμε  τις υποχρεώσεις μας.

Και δεν υπερτερεί κανένα δικαίωμα της υποχρέωσης προς τον συμπολίτη μας.

Ο Ρήγας Φεραίος στο Σύνταγμά του Ρήγα 1797 έλεγε «Το ήθικόν σύνορον της έλευθερίας είναι τούτον το ρητόν: Μην κάμεις είς τον άλλον έκείνο όπου δεν θέλεις να σού κάμει».

Και είμαι σίγουρη ότι δεν θες να έλθω εγώ, χωρίς μάσκα κοντά στη γιαγιά σου ή τον παππού σου. Είμαι σίγουρη ότι αγαπάς τους γονείς σου. Εκτός αν υποστηρίζεις  το αμίμητο  '' ε μεγάλοι είναι ας φύγουν, η ώρα τους ήλθε''! Τότε δεν σε σέβομαι ως  άτομο ελεύθερο με δικαιώματα και αυτό είναι  δικό μου δικαίωμα!

Μη ξεχνάς ότι κι εγώ έχω δικαίωμα να διαθέτω τον εαυτόν μου όπως θέλω. Και θέλω να προφυλαχτώ όσο γίνεται από αυτήν τη μάστιγα που παίρνει ζωές. Γιατί μου στερείς αυτό το δικαίωμα;

Και πώς επιτρέπεις για χάρη του  '' έτσι μ'αρέσει'', την κακοποίηση, τη χρήση βίας ή την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους συμπολίτες μας;

Αυτό δεν είναι δικαίωμα είναι κατάχρηση.

Και κανένας ηθικός γραπτός ή άγραφος νόμος δεν επιτρέπει την κατάχρηση.

Έχουμε υποχρεώσεις ως πολίτες της χώρας μας, όπως όλοι οι πολίτες όλων των χωρών

Και τηρώντας αυτές τις υποχρεώσεις μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας

Που σε πολλές περιπτώσεις λόγω σεβασμού στους γύρω μας, αυτά τα δικαιώματα περιορίζονται.

Αλλιώς πάμε στην ασυδοσία και με τις εικόνες που είδαμε και με τρόμαξαν πολύ, το ξαναγράφω, να επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Ε θα είναι ντροπή μας αν φτάσουμε τόσο χαμηλά.

Τι λες; Δεν το ξανασκέφτεσαι;


50 σχόλια:

  1. H κατάθεση σκέψης σου εδώ Άννα μου είναι ένα πραγματικό υπόδειγμα του, πως μπορεί ένας λόγος να γίνει τόσο ήρεμος και γαλήνιος ώστε άμεσα να γίνει πειστικός και να αγκαλιάσει μια πλατιά μάζα του κόσμου. Και αυτό ακριβώς κάνεις πιστεύω. Χωρίς κραυγές αλλά ήρεμα, ανθρώπινα, χωρίς ένταση και με γαλήνη ψυχής, πιστεύω πείθεις πολύ περισσότερους ανθρώπους για την αναγκαιότητα της προστασίας.

    Σε περιόδους κρίσης είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που οχυρώνονται πίσω από άκρως συντηρητικές, οπισθοδρομικές και αντιεπιστημονικές συμπεριφορές και σκέψεις. Πάντα τυλιγμένη η στάση αυτή με μια μεταφυσική αντίληψη συνωμοσιολογίας χωρίς να στηρίζεται πουθενά παρά στο σκοτάδι και στο μεσαίωνα, προσπαθεί με κραυγές και εντάσεις να καλύψει την απουσία επιχειρημάτων. Και διαρκώς συνωμοσιολογεί καταφεύγοντας σε μια ανέξοδη προσπάθεια να δώσει "επιστημονική" βάση στη συμπεριφορά της.
    Το ότι κάποιοι κύκλοι, εκμεταλλεύονται περιόδους κρίσης μεγάλες στην ανθρωπότητα, για να περάσουν αντιδραστικά έως και ανατριχιαστικά μέτρα, δεν σημαίνει ότι θα καταφύγουμε στα ματζούνια και στους μάγους για να εξηγήσουμε τον κόσμο. Μήτε σε κραυγές και οδυρμούς μαζί με κατάρες.
    Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι πάντα σε περιόδους κρίσης υπάρχουν κοινωνικά στρώματα και οντότητες που θα ωφεληθούν και θα καρπωθούν υπεραξία. Ας θυμηθούμε τους μαυραγορίτες στην κατοχή. Σε περίοδο πείνας και θανάτου κάποιοι θησαύρισαν.
    Καλησπέρα Άννα μου.
    Μου άρεσε ο μειλίχιος λόγος σου και σήμερα καλή μου φίλη.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλημέρα σου
      Τα πραγματικά μας δικαιώματα, όσα κατακτήσαμε αλλά και αναφααίρετα τα έχουμε εκχωρήσει χωρίς διαμαρτυρία χρόνια τώρα.
      Αυτό δεν είναι δικαίωμά μας. Η χρήση μάσκας που την αντιπαθώ τελείως και πιστεύω ότι περιορίζει το οξυγόνο που παίρνουμε καθώς και εμποδίζει να βγει όλο το διοξείδιο που εκπνέουμε, κρίθηκε απαραίτητη για να συνεχιστεί η ζωή η ας πούμε κανονική αλλιώς ''πεθάναμε''. Χωρίς μάσκα όμως θα θρηνούμε θύματα και θα πεθαίνουν άνθρωποι συνεχώς. Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι, ξέρεις πόσοι έχουν νοσήματα διάφορα, ξέρεις πόσοι πάσχουν. Για μένα η άρνηση δεν είναι δικαίωμα είναι συμμετοχή σε ''φόνο'' εξ αμελείας, είναι εγκληματική στάση.
      Ναι περίοδος Μεσαίωνα είναι αυτή που διανύουμε και όσα διαβάζαμε τα ζούμε.
      Φυσικά οι κύκλοι και ξέρουμε ποιοι εκμεταλλεύονται την ανθρωπότητα και για το συμφέρον τους αλλά και για έλεγχο του λαού.
      Αλλά εκεί πρέπει να αργυπνούμε όχι να γινόμαστε επιστήμονες.
      Σ'ευχαριστώ Γιάννη μου
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
    2. Μια ακόμα φορά συνυπογράφω. Καλησπέρα Άννα μου και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Α να αγιάσει το στόμα σου Αννούλη μου. Με αυτούς τους επαναστάτες χωρίς αιτία φτάσαμε τα 380 κρούσματα την μέρα. Νισάφι πια.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Βιργινία μου ακριβώς έτσι. Νισάφι πια αλλά και η βια δεν έχει καλά αποτελέσματα
      Καλή εβδομάδα καλή μου

      Διαγραφή
  3. Άννα μου θίγεις ένα θέμα που κανόνικα δεν θα έπρεπε καν να συζητιέται.
    Δυστυχώς όμως, από την αρχή κιόλας αυτής της περιόδου, ζούμε όλοι τραγελαφικές καταστάσεις. Πεποιθήσεις ονειρικές ανάκατες με συνομοσιολογικές ακρότητες. Από την αρχή φαινόταν πως η κατάληξη δεν θα ήταν και η καλύτερη.
    Όμως το κίνημα των αρνητών,οι οποίοι αν τους πεις να αντιδράσουν για οτιδήποτε άλλο θα σε κοιτούν παράξενα, κρατά από παλιά, από την περίοδο της ισπανικής γρίπης.
    Αυτοί οι άνθρωποι είναι όντως επικίνδυνοι. Είναι δικαίωμα τους να πιστεύουν σε ό,τι θέλουν, όμως θα πρέπει να σέβονται τους συνανθρώπους στην κοινωνία που επέλεξαν να ζουν.
    Γιατί σε εποχές δύσκολες ο αλληλοσεβασμός είναι αυτός που διαχωρίζει τον πολιτισμένο άνθρωπο απ'τα ζώα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο μου πολλά κανονικά δεν θα έπρεπε να συζητούνται. Δικαιώματα που εγχωρήσαμε ασκεφτα ή από φόβο ή από αδιαφορία και ωχαδελφισμό. Αυτό δεν είναι δικαίωμα των αρνητών. Είναι μια γελοία αντίδραση χωρίς επιχειρήματα και με πάμπολλες επιπτώσεις στους άλλους.
      Μπορεί να κρατά το κίνημα, που δεν μ'αρέσει να το λέω κίνημα γιατί δεν έχει υπόβαθρο ούτε επιχειρήματα, από την Ισπανική Γρίππη αλλά διαβάσαμε πόσοι πέθαναν τότε, σωστά;
      Εκτός αν υιοθετήσουμε την σκέψη που λέγεται και φωναχτά, όπως της Αυστραλέζας πρωθυπουργού νομίζω, ότι η φύση ας λειτουργήσει για τους ηλικιωμένους. Αρκετά ζήσανε ναι; Να ένας Καιάδας!!
      Αλλά η υποχρέωσή μου ως πολίτης είναι να σέβομαι εσένα και την υγεία σου στην προκειμένη, πάνω από το δικαίωμά μου να κάνω ό,τι γουστάρω με τη δική μου υγεία.
      Τελικά ζώα γίναμε...και όχι ζώα. Δεν μου φταίνε τα καημένα. Αλλά κτήνη!!

      Διαγραφή
    2. Άννα μου,εσύ τα διάβασες και τα κατανόησες, το ίδιο και εγώ και πολλοί άλλοι θέλω να πιστεύω.
      Όμως σε έναν κόσμο που φοβάται να αντιμετωπίσει την αλήθεια, όσο σκληρή και διαφορετική είναι, δυστυχώς θα κυριαρχούν τέτοιες συμπεριφορές και τέτοιες ιδεολογίες.
      Κάτι που ο "κλειστός" ανθρώπινος νους αδυνατεί να κατανοήσει και να δεχθεί το μετατρέπει σε εύπεπτες θεωρίες (που όμως έχουν ως βάση τα δίπολα ή και περισσότερα αντικρουόμενα μηνύματα από ανθρώπους εξουσίας και μη) και καταστροφικές συμπεριφορές.
      Και ξέρεις, σε μία κοινωνία που έχει χαθεί η εκτίμηση της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης, δε μπορούμε να περιμένουμε ορθές συμπεριφορές, ούτε σεβασμό. Σε μία κοινωνία που το όφελος υπερισχύει της παιδείας και της υγείας, τείνουμε να παίρνουμε εσφαλμένες αποφάσεις και να ενστερνιζόμαστε βολικές θεωρίες. Ο αλληλοσεβασμός πάει περίπατο διότι ο καθένας λειτουργεί ως μονάδα και όχι ως συλλογικότητα, όπως οφείλει σε μια κοινωνία. Και επειδή το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, φτάνουμε σε αποτελέσματα, όχι μόνο τωρινά μα και πρότερων χρόνων, που ταιριάζουν σε κτήνη.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι και ναι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.Γι αυτό και το όφελος υπερισχύει του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή. Ναι ναι συμφωνώ μαζί σου σε όλα
      Σ'ευχαριστώ και γι αυτήν τη δευτερολογία

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Άννα μου! Πόσο δίκιο έχεις σε αυτά που λες! Ο κόσμος έχει κουραστεί από όσα μας έχουν τύχει, μα δυστυχώς υπάρχει μια μερίδα ατόμων που η σκέψη τους σταματά μόνο στα δικαιώματα τους! Τις υποχρεώσεις τους τις ξεχνούν, όπως και το ότι οι επιλογές μας επηρεάζουν κατά ένα μέρος και τη ζωή των άλλων! Σίγουρα τέτοιες αντιδράσεις και βίαια ξεσπάσματα φανερώνουν μια έντονη τάση ημιμάθειας, έως και αμάθειας. Φανερώνει τον ατομισμό κάποιων ατόμων. Εύχομαι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αλλά δυστυχώς τέτοιες αντιδράσεις και ξεσηκωμούς βλέπεις και από ιερείς που θεωρούνται και μορφωμένοι.
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου καλή, το ξέρω και το πιστεύω ότι έχω δίκιο. Ναι έχει κουραστεί ο κόσμος και σ'αυτόν ανήκω και εγώ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις υποχρεώσεις μας.
      Ναι δίκιο έχεις, ημιμάθεια και άγνοια είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους ''έτσι μ'αρέσει''. Εγώ έτσι τους λέω.
      Καλή εβδομάδα και σε σένα καλή μου

      Διαγραφή
  5. Άννα μου συμβαίνει, το έχουμε δει όλοι, έχουμε απορήσει όλοι, έχουμε πει πως δεν θα ξαναμιλήσουμε ή δεν θα ξαναμπούμε σε μαγαζιά πχ που δεν σέβονται τον πελάτη τους. Στην Ελλάδα πάντα μα πάντα θα είμαστε οι μεν και οι δε. Στην Ελλάδα που δυστυχώς για πολλά πράγματα ακόμη δεν έχουμε παιδεία. Σκεφτόμουν, πόσο θα πρέπει να αλλάξουν ή έστω να προστεθούν κάποια βασικά μαθήματα ζωής στα σχολεία!
    Θα μου πεις και στο εξωτερικό συμβαίνει αλλά αυτό δεν μας δίνει άφεση αμαρτιών!

    καλημέρα
    τα φιλιά μου στέλνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Στέλλα. Ναι δεν μπαίνω σε καταστήματα που δεν φορούν μάσκα. Τελεία και παύλα. Αλλά το να είμαστε οι μεν και οι δε σ'αυτήν την περίοδο με ξεπερνά. Ούτε το φανταζόμουν ποτέ. Δεν ξέρω αν είναι θέμα παιδείας ή τσαμπουκάς που δεν έχουμε την τόλμη να επιδείξουμε αλλού και το κάνουμε εδώ, ως εκτόνωση.
      Ω για τους ξένους μη λες είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Φυσικά και συμβαίνει στο εξωτερικό...φυσικά.
      Καλή σου μέρα μάτια μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Σε χειροκροτώ κι ας μη με βλέπεις!
    Δε κατανοώ τη λογική του κόσμου.
    Η περίοδος που ζούμε, έχει απαιτήσεις. Με λίγη υπομονή και καλή θέληση όλα θα γίνουν. Στην τελική, ναι σε κανέναν δεν αρέσει ούτε ο περιορισμός, ούτε το "υποχρωτικό", αλλά είναι προτιμότερο να περιοριστούμε λίγο και να είμαστε όλοι καλά να τα λέμε και του χρόνου, παρά να βγαίνουμε 1000 άτομα μαζί, για να πιούμε ποτό και να διακινδυνεύσουμε ζωές.
    Και ξέρεις κάτι Άννα μου; Τα όσα βλέπω, με κάνουν κι αισθάνομαι κι ανόητη. Δηλαδή έφαγα τόσους μήνες καραντίνα (που για εμένα λόγω του θέματος υγείας που αντιμετώπισα ήταν 1 μήνα και παραπάνω από τους υπόλοιπους! Εξακολουθώ να μην συνοστίζομαι και έχω περιορίσει και τις μετακινήσεις μου. Και τηρώ όλα τα μέτρα. Γιατί να αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο μιας δεύτερης καραντίνας, επειδή κάποιοι αρνούνται να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση;
    Εύχομαι να σταματήσουμε να δείχνουμε κάποια στιγμή την έλλειψη σεβασμού και παιδείας μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τον διπλανό μας.
    Ας είμαστε ψύχραιμοι (σε καμάρωσα για την ψυχραιμία των απόψεων σου), ας είμαστε αισιόδοξοι κι ασφαλής.
    Πολλά φιλιά γλυκιά μου Αννούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως εγώ την κατανοώ; Ούτε οι ίδιοι την κατανοούν γιατί αν ακούσεις τα επιχειρήματά τους παθαίνεις.
      Λίγος σεβασμός στους άλλους και στον εαυτό μας πρωτίστως αλλά όπως βλέπεις τα κρούσματα αυξάνονται και υπάρχουν και οι μετανάστες που δεν ακολουθούν εντολές.
      Ψύχραιμοι σίγουρα πρέπει να είμαστε γιατί αλλιώς θα αλληλοφαγωθούμε
      Φιλάκια ψυχή μου

      Διαγραφή
  7. Δεν έχω τίποτα να προσθέσω ή να αντιπαραθέσω σε όλα τα παραπάνω σχόλια των φίλων μας, Άννα μου!
    Είναι εξαιρετικά λυπηρό σε εποχές κρίσεων να βλέπει κανείς το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος...
    Μέχρι τελευταία τέτοιο φανατισμό μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες συναντούσαμε ακόμα και στις εκλογές δεν θυμάμαι τίποτα παρόμοιο!
    Θα ευχηθώ "καλά μυαλά" σε όσους τα έχασαν και υπομονή γιατί και "αυτό" θα περάσει αφήνοντας γερά μαθήματα επίγνωσης!

    ΑΦιλάκια και καλή φθινοπωρινή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Στεφανία μου είναι λυπηρό να γινόμαστε ''κανίβαλοι ''.Αλλά όλη η ιστορία βρίθει από ανθρώπους που σε περιόδους κρίσεων αλληλοσπαράχθηκαν. Ο ένας το μάτι του άλλου έβγαζε...
      Μακάρι να αφήσει μαθήματα επίγνωσης αλλά εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξη
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  8. Μάλλον εκφράζουν με αυτό τον τρόπο άλλου είδους ιδεοληψίες εντελώς αυτοκαταστροφικές. Τα πράγματα είναι απλά. Αφού κινδυνεύουμε πρέπει να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε. Οι θάνατοι και οι νοσηλείες είναι μια καθαρή απόδειξη του ότι κινδυνεύουμε. Αφού τελειώσει ο εφιάλτης θα εξετάσουμε το ποιός φταίει και γιατί. Τώρα μάσκες! Ούτε σου ούτε μου. Τελεία και παύλα.
    Καλό απόγευμα Άννα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες. Και αυτό το ''ούτε σου ούτε μου. Τελεία και παύλα'' θέλω να το πεις σ'αυτήν την ομάδα και δεν είναι λίγοι, που αρνούνται τα αυτονόητα που ανέφερες.
      Καλό σου βράδυ Μαράκι μου

      Διαγραφή
  9. Δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα Αννιώ μου...όπως και όλοι οι φίλοι πιο πάνω...
    Αν δεν υπάρχει αυτοσεβασμός δυστυχώς δεν θα σεβαστείς ούτε και τον συνάνθρωπό σου...
    Αυτό που λένε για τους ηλικιωμένους... πως τα φάγαμε τα ψωμά μας ,το λέω γιατί ανήκω σ αυτήν την κατηγορία... και καλά μας είναι να πηγαίνουμε.. και τι έγινε αν πεθαίνουν οι γέροι...θέλω να τους πω πως κύκλος είναι η ζωή... και εδώ που είμαστε θα έρθουν.. μόνο να μην βρεθούν άλλοι τότε και τους κάνουν τα ίδια....
    Ας ελπίσουμε πως είναι η μειοψηφία...
    Καλό σου βράδυ Αννιώ μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ρούλα μου το ακούσαμε και από το στόμα πρωθυπουργού ξένης χώρας αυτό με τους ηλικιωμένους. Το λένε και πολλοί από εμάς. Δεν ξέρω αν είναι μειοψηφία Ρούλα μου αλλά το θόρυβο τον κάνουν
      Καλημέρα σου

      Διαγραφή
  10. Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα...μόνο αν αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους μπορεί να το καταλάβουν.... ας πάνε εθελοντές στα νοσοκομεία να δουν τι γίνεται.... Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ δεν πάνε σε κανένα νοσοκομείο ανευ μάσκας να δουν τι γίνεται...κορόιδα είναι;
      Καλή εβδομάδα Ράνια μου

      Διαγραφή
  11. Η ομάδα των γιατρών που διαχειρίζεται στην πατρίδα μας τον κορονοϊό, απέδειξε στην πρώτη φάση ότι ξέρει τι προτείνει. Την εμπιστεύομαι και τώρα! Οι αρνητές της ορθής σκέψης πάντα υπάρχουν, είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, ότι η Γη είναι επίπεδη (!), ότι υπάρχουν τα νεφελίμ κλπ κλπ. Δυστυχώς δεν πείθονται από την λογική αλλά μόνο δια του φόβου! Ευθύνη της πολιτείας πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη μου δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και επιστήμονες που ασχολούνται με τον ιο και δεν γινόμαστε ειδήμονες εμείς.
      Ναι υπάρχουν τόσοι που πιστεύουν σε συνομωσιολογίες αλλά δικό τους θέμα. Όταν έχει αντίκτυπο η συμπεριφορά τους στο σύνολο της κοινωνίας ΄τοτε δεν είναι δικαίωμα.
      Ναι ευθύνη της πια αλλά με τη βία; Με το φόβο της τιμωρίας; Ντροπή εκεί που φτάσαμε...

      Διαγραφή
  12. Νά χαμε να λέγαμε. Άντε μωρε εκεί θα κάνεις την επανάστασή σου; Πρέπει να ακούμε αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από μας το θέμα. Αν δεν συμφωνείς κάτσε σπίτι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Χελώνα μου καλή εκεί θα κάνουν επανάσταση; Πολύ σωστά. Συμφωνώ μαζί σου!
      Καλημέρα σου

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα,

    Ορθή, θαρρώ, τοποθέτηση από ένα λογικό άνθρωπο σε λογικούς ανθρώπους.
    Το ζήτημα είναι πόσοι ¨λογικοί" κυκλοφορούν εκεί έξω. . .

    Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες. Ελπίζω οι ''λογικοί'' να μην είναι πολλοί και να υπερισχύσον οι λογικοί...Θα δούμε.
      Ευχαριστώ πολύ που πέρασες

      Διαγραφή
  14. Ο τρόπος της ζωής μας έχει αλλάξει και αν θέλουμε να θωρακίσουμε την υγεία και την ασφάλειά μας οφείλουμε να σταματήσουμε τις φιλοσοφικές αναλύσεις και κυρίως τις διαμάχες και να αντιμετωπίσουμε την απειλή με μέτρα πρόληψης και προστασίας είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτές τις ώρες ο παραλογισμός και κυρίως οι αντιπαραθέσεις μόνο κακό κάνουν
    Καλό ξημέρωμα Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό αυτό. Ο τρόπος ζωής μας άλλαξε και από όσα διάβασα μεγάλες ποινές στους ''έτσι μ'αρέσει και δεν φοράω μάσκα''!!
      Καλή μέρα Αννίκα μου

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Άννα μου. Αν δεν έχεις τον αυτοσεβασμό,τότε σε χτυπάει σαν δοκάρι στο κούτελο και είναι κάτι που δεν μπορείς να χωνέψεις.Γιατί ο σεβασμός δεν επιβάλλεται,κερδίζεται από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας...καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Μαρία μου. Τι κάνεις;
      Έχεις μεγάλο δίκιο. Αυτοσεβασμός για να σέβεσαι και τους άλλους. Σωστότατη!
      Καλό μας Φθινόπωρο

      Διαγραφή
  16. Πέρα απ' τις αντιφατικές ανακοινώσεις των υπευθύνων που έχουν διχάσει τον κόσμο...
    πέρα απ' την απουσία μάσκας σε υψηλόβαθμα στελέχη σε διάφορες εκδηλώσεις...
    και πέρα απ' την δικαιολογημένη ανησυχία των γονιών για τα ημίμετρα στα σχολεία...
    είναι θέμα κοινής λογικής και προσωπικής απόφασης.
    Εννοείται πως παίρνουμε αυτό το (στοιχειώδες) μέτρο προφύλαξης, κάνουμε και το σταυρό μας, γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει ήδη.
    Αννούλα μου συνυπογράφω το κείμενό σου και εύχομαι να μην δούμε τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα. Φυσικά εννοείται ότι ειναι ένα στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης η μάσκα και για τους λόγους που αναφέρεις ακόμη περισσότερο.
      Δεν θα έμενα στην απουσία μάσκας πολτικών και όχι μόνο, σε δεξιώσεις κλπ ούτε σε όσα αντίθετα, από όσα προτείνουν οι γιατροί, πράττουν γιατί δεν ξέρω, ίσως να έχουν τρόπο προφύλαξης. Σε φάρμακα εννοώ ή να έκαναν τα τεστ που είναι όντως ακριβά. Δεν μένω εκεί.
      Απλά ακολουθώ αυτό που οι γιατροί προτείνουν μια και στους γιατρούς τρέχουμε για θεραπεία όταν αρρωστήσουμε.
      Όσο για ΕΣΥ...τώρα ο Ευαγγαλισμός λέει και το Κρατικό Νίκαιας φτιάχνουν νέες εντατικές. Η οργάνωση προσόν μας. Φυσικά κατέρρευσε το ΕΣΥ. Αυτό ανησυχούσε την κυβέρνησή όλον αυτόν τον καιρό. Και αυτό σημαίνει επιλογή ποιοι ασθενείς θα ιαθούν και ποιοι θα μείνουν στα ράντζα...ε και γι αυτούς τους λόγους επιβάλλεται η μάσκα
      Να σαι καλά Μαράκι μου

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα Άννα. Θα συμφωνήσω με την παρέα, διαβάζουμε μια ψύχραιμη και ώριμη προσέγγιση των πραγμάτων. Πόσο μας λείπει αυτού του είδους η προσέγγιση..
    Προσωπικά, δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση επειδή μου θυμίζουν ταινίες τρόμου, κάτι που δεν με εκφράζει. Ενημερώνομαι διαβάζοντας κείμενα χωρίς βίντεο. Διαβάζω το επιχείρημα εκείνων που αρνούνται να φορέσουν μάσκα, πως είναι δικαίωμα τους να διαθέσουν το σώμα τους όπως θέλουν. Δεν είμαι σίγουρη αν έχουν / έχουμε μάθει να φροντίζουμε το σώμα μας, αυτό που μας πάει εκεί που θέλουμε να είμαστε, που μας δίνει ενέργεια, που μας προσφέρει χαρές. Αν ήταν δεν θα μπαίναμε ανάποδα σε μονόδρομους με κίνδυνο τη ζωή μας, δεν θα κάναμε προσπέραση σε δρόμους με απαγορευτική λωρίδα, δεν θα ψάχναμε αφορμή να νιώσουμε θιγμένοι και να μαλώσουμε. Θα κάναμε άλλες επιλογές, που τιμούν εμάς και τους άλλους..
    Να έχουμε ένα ήρεμο βράδυ, και μια ψύχραιμη ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Τζοάννα μου. Καλά κάνεις και δεν βλέπεις ειδήσεις αλλά εγώ είμαι παντρεμένη με έναν ''ειδησιοφάγο''!!!
      Συμφωνώ με όσα λες. Συμφωνώ πως μόνο λόγια είναι το δικαίωμα στη ζωή μας όταν τη ρισκάρουμε κάθε τόσο άσκεφτα.
      Να σαι καλα κορίτσι μου

      Διαγραφή
  18. Δυστυχώς μας χώρισαν σε δύο στρατόπεδα.
    Αυτοί που πειθαρχούν και οι άλλοι.
    Αφού είναι νόμος, τί δεν καταλαβαίνουμε;
    Κι εγώ διαβάζω όλα αυτά που κυκλοφορούν κσι φοβάμαι πολύ, δεν διανοούμαι όμως να βγάλω τη μάσκα.
    Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από όλα αυτά, δεν γίνεται να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.
    Καλά μας τα είπες Άννα μου, εύχομαι Αυτοσυγκράτηση.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ''παίζουμε'' ελεύθεροι άνθρωποι!! Τι να πω βρε Ρένα μου που όντως θέτουμε τη ζωή των άλλων σε κίνδυνο και τη δική μας μαζί. Σκέψου, τώρα είδα ανακοίνωση ότι σχεδόν 400 κρούσματα έχουμε σήμερα. Φοβερό ε;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Είδες κάτι πράγματα;
    Να σε κάνουν να γράφεις για τα αυτονόητα.
    Υπάρχει πανδημία και υπάρχει η κοινή λογική (λέμε τώρα) που λέει να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε.
    Κι όσοι θέλουν να διαθέσουν εαυτόν όπως τους αρέσει ή να κάνουν την επαναστατική τους γυμναστική κατ' αυτόν τον τρόπο, ε τι να πω; Ας πάρουν τα βουνά.
    Σκληρό; Τι να κάνω; Κουράστηκα η αρτίστα με αυτές τις διαφωνίες.
    Λες και δεν έχουμε σοβαρότερα προβλήματα από τη μάσκα...

    Καλό Σαββατοκύριακο Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι Αρτίστα μου τα αυτονόητα όταν δεν τα κατανοούμε πάμε κατά διαβόλου. Σκέψου για τα σοβαρότερα τι κάνουμε!
      Ναι συμφωνώ δεν έιναι σκληρό αλλά κι εγώ κουράστηκα, βαρέθηκα για να είμαι ειλικρινής με αυτές τις σαχλαμάρες.
      Έτσι...
      Καλό Σ/Κο και σε σένα
      Καλό μήνα δεν είπα. Ας είναι όπως τον θέλει ο καθένας μας

      Διαγραφή
  20. Γεια σου Αννιώ. Με κάλυψαν όλοι οι φίλοι από πάνω. Έχω εντοπίσει δύο τύπους αντιδραστικών, εκείνους που το κάνουν εκδικητικά γιατί τα κρατικά μέτρα είναι πραγματικά χάλια και εκείνους που έχουν φάει κάτι σκαλώματα συνομωσιολογικά που έχουν κάποιες φανατικές πολτικο-θρησκευτικές ροπές. Αντικειμενικά όμως βλέπω την πλειοψηφία του κόσμου να προσέχει και να σέβεται την κατάσταση. Όσο για τα αυτονόητα δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτονόητα από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά θέματα ψυχικής υγείας γύρω μας. Ακόμα και το απλό καθημερινό άγχος βλέπω πως κάνει τους ανθρώπους να χάνουν και τη στοιχειώδη λογική τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ίδια βλέπω και εγώ Χριστινάκι. Ο κόσμος, οι περισσότεροι πιστεύω, σέβονται ο ένας τον άλλον και προσέχουν. Ναι έχεις δίκιο, δεν βλέπεις πού μας έχουν φτάσει; Να έχουμε άγχος ακόμη και για την ίδια μας τη ζωή.
      Να σαι καλά και κουράγιο μας

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα άννα και καλό Φθινόπωρο. Λίγο θέλει να πάμε σε εμφύλιο όπως έχουν τα πράγματα. Ελπίζω σ έναν πόλεμο με τους Τούρκος σύντομα και θα δεις που θα πάνε και οι μάσκες και ο ψευτοιός και τα χρέη κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κώστα μου...Το ''ελπίζω'' που λες πιστεύω εκ παραδρομής γράφτηκε ε; Γιατί δεν μπορεί να θες πόλεμο...ή κάνω λάθος;
      Και ο ιός πώς ξέρεις ότι είναι ψεύτικος; Έχει αρρωστήσει κάποιος δικος σου; Αν ναι τότε θα ξέρεις ότι δεν είναι ψεύτικος.

      Διαγραφή
  22. συμφωνώ με την Αρτίστα .
    Σε φιλώ Άννα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα αγαπημένη μου!

    Δεν σου κρύβω πως με ενοχλεί η μάσκα, δεν την έχω συνηθίσει, δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να ακούσω καθαρά τι μου λέει ο άλλος και δεν ακούγομαι και εγώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν τη φοράω εκεί που πρέπει και πως δεν σέβομαι τους άλλους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που για εμένα δεν "στέκουν" μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, όμως πιστεύω πως υπάρχει ιός, δεν είναι έτσι όπως λένε πως είναι, αλλά από τη στιγμή που μπορώ να προφυλαχθώ και κατά συνέπεια να προφυλάξω, εννοείται πως θα το κάνω.

    Εν ολίγοις, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όσα έγραψες και γενικά είμαι ενάντια σε όλον αυτόν τον εμφύλιο που κοντεύει να ξεσπάσει (ξεσπάσματα συναντάμε τακτικά άλλωστε) και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για το καλό των άλλων και το δικό μας, ας το κάνουμε.

    Αυτό που με στενοχωρεί πιο πολύ από όλα είναι που νιώθω πως οσα περάσαμε πριν μηνες, πηγαν χαμενα κατά το καλοκαίρι και τωρα, επειδη σε καμια περιπτωση δεν γινεται να εχουμε παλι τα ιδια, δεν θα αντεξει αλλωστε η οικονομια της χωρας, θα ειναι ακομη πιο δυσκολα.
    Ταλαιπωρηθηκαμε, φαγωθηκαμε μεταξυ μας και στα ιδια θα καταληξουμε παλι; Αυτο με στεναχωρει πολυ. Παρακαλω να διαψευστω. Το ελπιζω.

    Σε φιλω πολυ!
    Να προσεχεις γλυκια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα είδα το σχόλιό σου μάτια μου
      Εχεις δίκιο τι να πω;
      Και πάλι λοκντάουν έχουμε από το Σάββατο. Θα πεινάσει ο κόσμος. Και δεν ξέρω αν θα βγούμε και αλώβητοι οι περισσότεροι απο αυτό
      Να προσέχεις
      Η μάσκα είναι απαίσια αλλά απαραίτητη
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή