Ημέρα της Γης ...με κορωνοϊό !


Ημέρα της Γης σήμερα.
Ημέρα που οι κάτοικοί της νοσούν, ενώ η ίδια υγιαίνει!
Ημέρα που σκεφτόμαστε πώς συμπεριφερόμαστε στη φύση, στον πλανήτη μας που του στερούμε λίγο λίγο τη ζωή
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά
Ένας ιός ήλθε και κατοίκησε στη Γη. Έκλεισε τον άνθρωπο στο σπίτι του. Τον αλυσόδεσε με το φόβο του θανάτου και του στέρησε τη δυνατότητα να συγχρωτίζεται με τη φύση.
Αποτέλεσμα; Η Γη αναπνέει καλύτερα, η φύση ηρεμεί, ζώα και φυτά αποκτούν το χώρο τους ξανά και αναγεννιούνται. Νερά λιμνών, ποταμών και λιμανιών, καθαρίζουν. Ψάρια κυκλοφορούν εκεί που τα σκουπίδια μας επέπλεαν.Ο αέρας έγινε αναζωογονητικός.
Ο άνθρωπος που σαν την ακρίδα έπεσε στη φύση, είναι κρυμμένος. Και τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα ελεύθερα τρυγούν το νέκταρ της φύσης
Ω, ναι ο κορωνοϊός απέδειξε, με δυο μήνες απουσίας του ανθρώπου από τις δραστηριότητες της ζωής,  πόσο υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος για την καταστρφή του πλανήτη.


Μας ξεγύμνωσε ο ιός. 
Από αυταπάτες, από πεποιθήσεις ολέθριες, από επίπλαστο τρόπο ζωής, από επικίνδυνες συνήθειες που είχαν βαπτιστεί ''αξίζει να ζεις''. 
Κλεισμένοι στα σπίτια μας πια, απογυμνωμένοι από τα ''πρέπει'' και τα ''θέλω '' μας, δείξαμε ποιοι είμαστε αληθινά.
Οι σχέσεις μας χωρίς τα φτιασιδώματα, έδειξαν τις πραγματικές τους διαστάσεις.Τα διαζύγια αυξήθηκαν αυτούς τους μήνες του κορωνο-εγκλεισμού. Η βία,η κακοποίηση σωματική και ψυχική ανάμεσα στα μέλη των  οικογενειών, απογειώθηκε.
Τα παιδιά μας, αυτά που εμείς γαλουχήσαμε στις δικές μας αρχές, μένουν  μαζί μας καθημερινά .Το ''δεν τα αντέχω όλη μέρα σπίτι'' ακούστηκε ουκ ολίγες φορές από μητέρες που είναι εκείνες που συγκρούστηκαν με εκπαιδευτικούς σε περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, σε περιπτώσεις ασέβειας, ή βανδαλισμών των σχολείων από τα βλαστάρια τους.


Ο ιός μας ξεγύμνωσε σαν συζύγους, σαν γονείς, σαν παιδιά ηλικιωμένων,σαν προσωπικοτητες.
 Η δικαιολογία ότι το γηροκομείο για τους υπερήλικες γονείς είναι απόδειξη φροντίδας και προστασίας που τα παιδιά τους παρέχουν,  κατέπεσε όταν   οι περισσότεροι θάνατοι στους ηλικιωμένους στην Ευρώπη καταγράφηκαν  στα γηροκομεία.
Ξεγυμνωθήκαμε λοιπόν. Και σαν επαγγελματίες. Τα θεμέλια των επιχειρήσεών που ανθούν και μας κάνουν περήφανους,  τρίζουν συθέμελα με δυο μήνες αποχής. 
Και η υποκρισία των ιθυνόντων είναι πρώτη φορά τόσο οφθαλμοφανής
Τάχα μου τώρα ανακάλυψαν ότι 200 εκατ θα γνωρίσουν την πείνα λόγω κορωνοιού. Γιατί προ κορωνοιού δεν πεινούσε κανείς, σωστά;
Και το ξεγύμνωμα του ιού συνεχίζεται. 
Ολόκληρα κράτη που κόπτονται για την οικονομική τους ευμάρεια, που κουνούν το δάχτυλο στα μικρότερα κράτη για τις σπατάλες τους κλυδωνίζονται λόγω ατελούς συστήματος υγείας.Κλυδωνίζονται γιατί στέρησαν δαπάνες από την Υγεία και σπατάλησαν στην κυριαρχία επί άλλων κρατών
Ενώ η τεχνολογική πρόοδος τρέχει, ενώ οι επιστήμες γνωρίζουν ανάπτυξη συνεχή, ενώ τα αγαθά δεν γνωρίζουν σύνορα και  η επικοινωνία των ανθρώπων έγινε πανεύκολη και ας τους χωρίζει μεγάλη απόσταση,  αξίες που πρέπει να παρέχοναι στον άνθρωπο χωρίς σκέψη όπως η υγεία φάνηκαν υπανάπτυκτες.
Και εν έτει 2020, ακούσαμε για συστήματα υγείας που θα δοκιμαστούν, για συστήματα υγείας που κινδυνεύουν με κατάρρευση, ακούσαμε για επιλογή ασθενών στην παροχή θεραπείας, ακούσαμε για ομαδικές ταφές, για 'ελλειψη βασικών υλικών στην υγεία, για κρεβάτια εντατικής σε κοντέινερ, σε σκηνές ή σε προκάτ νοσοκομεία.
Ο ατομιστής ανθρωπος δεν έκανε καμιά προσπάθεια να κρυφθεί ή να δικαιολογηθεί. Φάνηκε στις στιγμές προμήθειας, τη στιγμή που θα κατόρθωνε να πάρει ένα χαρτί υγείας περισσότερο. 
Ο φόβος δεν είναι δικαιολογία.
Είναι εξήγηση αλλά τέλος το κρυφτούλι πίσω από δικαιολογίες.


Ο ιός μας ξεγύμνωσε!
 Ο μέγας άνθρωπος, το ύψιστο ον που φτιάχτηκε κατ'εικόνα, φάνηκε λίγο στη διακυβέρνηση της χώρας του, στην σημασία που έδωσε σε  πραγματικά αγαθά προς τον πολίτη, φάνηκε αυτό το ον μικρό και αδύναμο στις μεταξύ του σχέσεις, φάνηκε  επικίνδυνα λίγο ως γονιός, ως συνειδητοποιημένος πολίτης, ως κάτοικος της Γης που η φύση είναι σπίτι του.
Ποιος ξέρει όταν όλα αυτά θα ξεχαστούν, αν θα ενδυθούμε τα ίδια κουστούμια για να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
Αλλά αυτό που σήμερα ξέρουμε είναι ότι ο ιός μας ''ξεβράκωσε''!


48 σχόλια:

  1. ''Τάχα μου τώρα ανακάλυψαν ότι 200 εκατ θα γνωρίσουν την πείνα λόγω κορωνοιού. Γιατί προ κορωνοιού δεν πεινούσε κανείς, σωστά;''

    Σωστά Άννα μου, ή λες και μέχρι τώρα δεν υπήρχαν άνθρωποι που βρίσκονταν στο σπίτι, για διάφορους λόγους, οικονομικούς, πολλαπλών υποχρεώσεων ή ακόμη και αναπηρίας!
    Ξαφνικά τώρα τα είδαμε όλα;
    Ή μήπως πάντα τα γνωρίζαμε αλλά δε βαριέσαι, πιάσε ένα φρέντο καφέ :) Μήπως εμείς θα χρειαστούμε το νοσοκομείο;
    Όσο για τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία δεν ξέρω, τί υπάρχει από πίσω, εγκατάλειψη και μόνο αυτή; Το προσωπικό δεν είχε καμμία ευθύνη; Πού βρίσκεται τώρα (το προσωπικό) για να δώσει λόγο;
    Συνυπογράφω σε όλο το κείμενο σου, τα είπες όλα σε αυτές τις γραμμές. Μακάρι να ήταν αλλιώς αλλά δεν είναι!
    Για να δούμε στο μέλλον, θα μείνει κάτι από όλο αυτό ή θα πάει κι αυτό όπου πάνε όλα αυτά που έχουμε κατά καιρούς περάσει;

    Η φύση μας εκδικείται, και υποπτεύομαι πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της!

    Τις καλημέρες μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φύση Στέλλα μου εκδικείται εδώ και χρόνια. Αλλά βλέπεις δεν ευαισθητοποιηθήκαμε γιατί πλήγησαν κατά καιρούς μικρές περιοχές που ''είναι μακριά από εμάς''. Αλλά τώραο κίνδυνος μπήκε στα σπίτια όλων μας. Και μας βλέπουμε πώς αντιδρούμε. Απογυμνώθηκε κάθε χαρακτήρας. Ολοφάνερα πλέον γνωρίζουμε το ποιόν κάποιου.
      Το τι θα μάθουμε αν θα διδαχθούμε κάτι μετά από όλο αυτό θα δειξει. Μετά την άρση των μέτρων θα αρχίσει το μέτρημα. Θα δούμε τι ήλθε για να μείνει. Σημαντικό
      Καλησπέρα σου

      Διαγραφή
  2. Άννα μου καλημέρα. Για μια ακόμη φορά έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να καταλάβουμε το πόσο εγωιστές είμαστε, πόσο αδαείς χωρίς να κατατάσσουμε με ορθό τρόπο τις προτεραιότητες μας. Έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να καταλάβουμε πόσο άσχημα συμπεριφερόμαστε προς την γη, προς τους συνανθρώπους μας και προς τον εαυτό μας.
    Πιστεύω πως όλο αυτό είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας και τα ιδανικά μας με την έλευση της νέας - μετά κορωνοϊό - εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον Γιώργο μας. Δεν ξέρω αν το καταλάβαμε ότι είμαστε εγωιστές Γιώργο. Ότι δεν προτάσσουμε τις προτεραιότητές μας, ότι καταπονούμε τη Γη και καταστρέφουμε το φυσικό μας σπίτι. Ευκαιρία είναι για επαναπροσδιορισμό αλλά θα την αρπάξουμε; Θα δούμε

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ σε όλα, αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο ζήτημα των γηροκομείων.
    Μιλώντας εκ πείρας, ως εργαζόμενη σε δύο μεγάλες σύγχρονες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
    Το ότι έγινε κάτι τόσο τραγικό σε ορισμένα γηροκομεία της Ευρώπης δεν σημαίνει πως αυτό συμβαίνει παντού, πως δεν υπάρχει υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Ούτε είναι δικαιολογία η φροντίδα σε γηροκομεία. Πίστεψέ με είναι άκρως δυσλειτουργικό να υπάρχουν ηλικιωμένοι με συνοσηρότητα στο σπίτι, με άνοιες κλπ. Νοσεί και όλη η οικογένεια και είναι αποτέλεσμα πολλών ψυχικών διαταραχών και στα παιδιά.

    Στα λέω με αγάπη και σεβασμό, γιατί δεν είναι ωραίο να τα βράζουμε όλα στο ίδιο καζάνι.
    Είναι λογικό όταν παρακολουθείτε τηλεόραση και δεν ζείτε από κοντά κάποια γεγονότα,
    να σχηματίζετε λανθασμένες εντυπώσεις. Χωρίς να γνωρίζετε πως πολλές Μονάδες κάνουν
    τρομερά αξιόλογο έργο, φροντίζοντας την σωματική και ψυχική υγεία δίνοντας ποιότητα ζωής
    σε όλη την οικογένεια.

    Σε φιλώ καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαα εσύ είσαι η δεύτερη που απαντώ. Δεν κάνω επιλογή αλλά είστε οι διαφωνούντες σε κάποιο σημείο έστω.
      Κατερίνα μου γλυκιά δεν βάζω στο ίδιο καζάνι όλους. ΔΕΝ θΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΤΟ. Ούτε όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, βίαιοι, ούτε κακοποιούν, ούτε όλες οι σχέσεις οι ανθρωπινες ταρακονούθηκαν λόγω κορωνοϊού.
      Μιλώ για αυτά που κραυγάζουν για τη νοσηρότητά τους.
      Είχα γονιό με άνοια και ξέρω τα προβλήματα στην οικογένεια. Και δεν υποστηρίζω ότι όλα τα γηροκομεία πράττουν το ίδιο με αυτά που είδαμε και ακούσαμε στην τηλεόραση. Το είπαν οι λοιμωξιολόγοι Κατερίνα. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στα γηροκομεία της Ευρώπης. Κλειστά γηροκομεία με τους υπαλλήλους να απουσιάζουν και νεκροί ηλικιωμένοι για ημέρες είναι δείγμα ''καννιβαλισμού'' στην εποχή μας και δεν επιτρέπεται ούτε σε έναν οίκο φροντίδας να συμβαίνει. Άνθρωποι αδύναμοι να αντεπεξέλθουν Κατερίνα μου το ξέρεις καλύτερα, όπως και τα παιδιά, τα ΑΜΕΑ, όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι η βιτρίνα του πολιτισμένου κόσμου μας. Έστω και ένας σηκώνει την τρίχα μου αν φερθεί απάνθρωπα.
      Φυσικά ξέρω 'οτι επιτελείται έργο στους περισσότερους, όπως αυτό που εσύ προσφέρεις. Το ξέρω κι ας μην το έχω δει. Γιατί σε ξέρω εσένα. Και είναι προς έπαινό σας αλλά το καλό δεν διαφημίζεται ενώ το κακό μας δυσφημίζει ως πολιτισμένα ατομα. Και εν έτει κορωνοϊού φάνηκε ο επαγγελματισμός πολλών.
      Εύχομαι να μας διδάξει πολλά αυτή η εποχή και ό,τι επιβλήθηκε ως ακραίο για την προστασία μας να μην ήλθε για να μείνει.
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  4. Ότι η γη ανασάνει εδώ και δυο μήνες, το καταλάβαμε όλοι, έστω κι αποκλεισμένοι.
    Και λέω εγώ τώρα.
    Γιατί να μη συνεχίσει ολοκληρώνοντας το έργο τπυ φονικού ιού;
    Αφού δεν τη σεβόμαστε, γιατί να μας λυπηθεί;
    Στο βωμό του χρήματος έχουν θυσιαστεί τα πάντα.
    Ελπίζω, αν τελειώσει κάποτε αυτό, να το θυμόμαστε και να πράττουμε ανάλογα.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά διαδικτυακά και ακίνδυνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου δεν πιστεύω ότι η φύση θέλει τον άνθρωπο εκτός. Απλά πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα αναγκαία για τη ζωή και να καταλάβουμε τι τελικά έχει αξία για μας
      Φιλάκια μάτια μου

      Διαγραφή
  5. Καταπέλτης το κείμενό σου Άννα και συμφωνώ και προσυπογράφω. Δεν είναι περιπέτεια αυτό που ζούμε κι ας χαρακτηρίζεται έτσι από ορισμένους ανεγκέφαλους που μέσα από τα κανάλια προσπαθούν να μας πείσουν. Περιπέτεια θα βιώσουμε από δω και μπρος και θα ξεπερνά τις χολιγουντιανές ταινίες φαντασίας.
    Ένα colpo grosso σε ένα καλά δομημένο σχέδιο που επιβάλλει να πορευτούμε εγκλωβισμένοι και ελεγχόμενοι. Ήδη έχουμε περάσει στην μετά κορονοϊό εποχή, μάθαμε να είμαστε πειθήνιοι στα δεδομένα που χρειάζεται το παγκόσμιο σύστημα.
    Η πραγματικότητα για όσους καταφέρουν να βγουν ηθικά και πνευματικά ακέραιοι θα είναι μια τρομαχτική δοκιμασία, γιατί σίγουρα η ανθρωπότητα δεν θα είναι η ίδια. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι κεκτημένες ελευθερίες. Αν και φοβάμαι πως η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θα παραμείνει καθεστώς.
    Η ασφάλεια στη ζωή μας το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί σε ότι αφορά την φύση μπορεί και μόνη της να τα καταφέρει έστω και σιγά-σιγά. Εμείς θα πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε πάντα με τα δεδομένα. Κι αν γίνει έτσι ο Θεός να βάλει το χέρι Του.
    Χρόνια Πολλά Άννα μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Αννικα μου δεν είναι περιπέτεια. Ένας εφιάλτης είναι και αν ο στόχος είναι να ελεγχόμαστε τότε έχουμε πολύ άσχημο μέλλον μπροστά μας.
      Το πιστεύω και εγώ, η ανθρωπότητα δεν θα είναι ίδια. Και πιστεύω ότι θα είναι περισσότερο αρπαχτικό παρά ανθρωπιά. Κεκτημένες ελευθερίες; Αν τις χάσουμε Αννίκα μου θα τις ξανα αποκτήσουμε. Η ελευθερία δεν χαρίστηκε ποτέ.
      Αυτή η κατάσταση '''εκτακτης ανάγκης'' με ανησυχεί. Είναι αυτή η κατάσταση που μπορεί να συλληφθείς ή και ξύλο να φας γιατί δεν υπακούς..Θα δούμε τι ήλθε για να μείνει και θα αναλογιστούμε για την αξία όσων χάσαμε
      Χριστός Ανέστη Αννικα μου

      Διαγραφή
  6. Αννούλα μου, πόσο δίκιο έχεις. Ο ιός ξεγύμνωσε την κοινωνία και τον άνθρωπο.
    Το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα. Θα μας βρει πιο συνειδητοποιημένους; Ή κάναμε ενα διάλειμμα και πάλι απ' την αρχή.
    Πόσο να μας αντέξει κι ο πλανήτης; Μετά, απ' όλο αυτό, αν κάτι πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο είναι να δει, πως θα συνεχίσει.
    Εκεί σε μεγάλο βαθμό, θα κριθεί και το μέλλον.
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρίνα μου. Μας ξεγύμνωσε. Διαχώρισε την ήρα από το στάρι. Βλέπεις, ξεχωρίζεις πλέον τον 'ανθρωπο'' και το ''ανθρωπάκι''. Καμιά δικαιολογία πλέον. Ναι το πώς θα συνεχίσει είναι το κλειδί. Θα δείξει, έχουμε δρόμο μπροστά μας
      Σε φιλώ μάτια μου

      Διαγραφή
  7. "Ο ιός μας ξεγύμνωσε σαν συζύγους, σαν γονείς, σαν παιδιά ηλικιωμένων,σαν προσωπικότητες"
    Τα είπες όλα! Και ολόσωστα. Και να θυμίσω πως πολύ πριν την επέλαση του ιού, το Γηροκομείο Αθηνών έκανε συνεχείς εκκλήσεις για είδη πρώτης ανάγκης και πως κινδύνευε με διακοπή ρεύματος απ' τη ΔΕΗ (την ίδια ΔΕΗ που χάρισε χρέη εκατομμυρίων σε πολιτικά κόμματα και ημέτερους). Απ' όπου και να το πιάσουμε λερώνει. Κι αν δεν είμαστε στο "παρά πέντε" πριν την καταστροφή του πλανήτη, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια.
    Ξεβρακωμένοι (πολύ εύστοχο το σχόλιό σου) και φοβισμένοι, προσπαθούμε να βρούμε την έξοδο κινδύνου. Υπάρχει άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως τα λες Μαρία μου. Και να συμπληρώσω ότι εντατικές κλίνες δεν λειτουργούσαν γιατί δεν υπήρχε προσωπικό. Προσελήφθησαν τώρα με... σύμβαση εργασίας! ΜΕΤΑ ΤΙ;
      Νομίζω ότι στην έξοδο κινδύνου είμαστε απλά δεν είναι η έξοδος που φανταζόμασταν. Είναι έξοδος που θα μας πάει ή στο υπόγειο ή στην ταράτσα. Στο χέρι μας ποια κατεύθυνση θα επιλέξουμε

      Διαγραφή
  8. Εδώ είμαστε!
    Περίμενα ένα τέτοιο θέμα να ανοιχτεί και ανοίγει από εσένα Άννα μου. Το υποδέχομαι με μεγάλη προσμονή και αγωνία καθότι θεωρώ το εισαγωγικό σου άνοιγμα κάτι σαν "Ευαγγέλιο" και ως τέτοιο θα ήθελα να το προάγουμε.
    Μάλιστα θα ήθελα ειλικρινά να μην το κλείσουμε εύκολα σε ένα σχόλιο αλλά να προχωρήσουμε περαιτέρω σε δευτερολογίες και τριτολογίες.
    Δεν αξίζει άραγε να μετατραπούν οι σκέψεις σου σε ένα ανοιχτό Σεμινάριο που θα σκεφτεί πάνω σε όλο αυτό; Προσωπικά "ψηφίζω" ναι!

    Προχωρώ λοιπόν στην πρώτη κατάθεση σκέψης μου:

    Θεωρώ τις θέσεις του κειμένου σου ως διακήρυξη αρχών, την οποία συνυπογράφω ανεπιφύλακτα.
    Όσα θα διατυπώσω θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά να ανοίξουν περαιτέρω θέματα
    "Αν οι περισσότεροι άνθρωποι ιεραρχούσαν το σπίτι τους ψηλότερα απ το χρυσό, ο κόσμος αυτός θα ήταν ένα πιο ευτυχισμένο μέρος"
    λέει ο Τζ.Τόλκιν βάζοντας τις λέξεις αυτές σε έναν από τους ήρωές του στο έργο του ("Χόμπιτ")
    Γεννήθηκε έτσι άραγε ο άνθρωπος; Είναι εξ ορισμού ματαιόδοξος; είναι a priori καταστροφέας; Παρά το ότι συγκρούονται αέναα στη ζωή οι δυνάμεις του κακού και του καλού, αυτό έλαβε χώρα απ τη στιγμή που το πλεονασματικό προϊόν που παρήγαγε ο άνθρωπος στην κοινωνία, δεν μοιράστηκε σε όλη την κοινότητα αλλά έγινε προϊόν υπεραξίας για κάποιους και συνάμα απόρροιας δύναμης και εξουσίας.
    Άρα η μήτρα του "κακού" βρίσκεται εκεί. Η κατοικία του θηρίου είναι εκεί και όχι στην ανθρώπινη οντότητα.
    Σίγουρα υπάρχει η σύγκρουση καλού και κακού αλλά αν η κοινωνική δομή "κλείσει ευνοϊκά το μάτι" στο κακό τότε αυτό θα κυριαρχήσει.
    Έτσι κάπως διαλεκτικά, διαχρονικά, φτάσαμε Άννα μου σε αυτό που περιγράφεις.

    Άρα, το να στοχεύσουμε ουδέτερα, συνολικά, σε όλο το ανθρώπινο γένος είναι λάθος αν δεν εστιάσουμε στις δομές εκείνες που άνοιξαν τις πύλες σε αυτήν την καταστροφή.
    Η καταλήστευση και το πλιάτσικο στη Γη είναι αποτέλεσμα της σκέψης που την θέλει "εμπόρευμα" και όχι "κοινό σπίτι των θνητών πλασμάτων".
    Ας δούμε, για παράδειγμα, τι λένε στις ΗΠΑ οι υποστηρικτές του Τραμπ. "Γιατί να βάλω φίλτρα στα εργοστάσια; για να κόψω τα κέρδη μου; για να χάσω σε συνθήκες ανταγωνισμού από τους απέναντι;"

    Σε σάπια και μιερά ποδάρια πατάμε Άννα μου. "Ανταγωνισμός", "Κέρδος", "Κόστος-όφελος" είναι οι λέξεις της καταστροφής.
    Και αυτό διαχέεται σε όλη την πυραμίδα της ζωής. Από την Οικονομία μέχρι το πως βλέπουμε την οικογένειά μας στο σπίτι.

    Η Γη οδεύει στην καταστροφή. Ο άνθρωπος, έτσι, με ΑΥΤΟ το καπιταλιστικό σύστημα έχει περατό δρόμο ζωής και μάλιστα το τέλος θα είναι εφιαλτικό. Η νομοτέλεια όμως της ζωής θα συνεχιστεί. Είτε μαζί μας είτε χωρίς εμάς.Επιλογή μας θα είναι.
    Ευχαριστώ για το χρόνο και την προσφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα απαντήσω πρώτα σε εσένα που έχει πολιτική χροιά το σχόλιό σου.
      Πρώτα πρώτα να σου θυμίσω ότι ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τις κοινωνίες, απλές κοινωνίες που σκοπό είχαν να μαζέψουν γύρω από ένα ποτάμι, γύρω από μια λιμνη τους ομοίους του, ήταν μακριά από το ''Ανταγωνισμος, Κέρδος, Κόστος-Όφελος'' όπως τα ξέρουμε σήμερα.
      Ο πρώτος άνθρωπος όμως έδειξε ότι ήταν πολεμοχαρής, όχι μόνο για να διατηρήσει τη θέση του εκεί δίπλα στο νερό, αλλά όπως λένε οι ανθρωπολόγοι γιατί είναι έτσι η φτιαξιά του.
      Βίαιος, ατομιστής, ανταγωνιστικός, κερδοσκόπος με την απλή έννοια τότε. Από αυτή την προαιώνια συμπεριφορά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
      Η Γη είναι εμπόρευμα, μέσω πλουτισμού για τον έξυπνο νου, είναι προς εκμετάλλευση φυσικά, αυτή είναι η διδαχή. Και το καπιταλιστικό σύστημα πράττει αυτό που γνωρίζει όπως και κάθε άλλο σύστημα που ο άνθρωπος έφτιαξε Γιάννη. Και το σοσιαλιστικό γι αυτή την καταλήστευση μάχεται. Και δες πού είναι η μεγαλύτερη μόλυνση της Γης.
      Απλά η λύση για μένα είναι αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων. Και μοιραία θα αλλάξει και των κυβερνώντων. Μη ξεχνάς ότι πιστεύω ότι μας κυβερνούν όμοιοί μας. Άνθρωποι που ικανοποιούν ό,τι πιστεύουμε και που εμείς τους επιλέγουμε.
      Δεν προλέγω για το τέλος του κόσμου. Γιατί δεν είμαι προφήτισσα. Δεν θα πω πως είναι δυνατόν κάποιο κράτος να μην ενδιαφέρεται για Ανταγωνισμό, για Κέρδος και όφελος , για κόστος και επιβίωση. Το θεωρώ αδύνατον. Απλά να πέσουν οι τόνοι και να απαιτήσουμε αυτό που οφείλουν πρώτα στους λαούς τους οι ιθύνοντες...Δεν ξέρω πώς, αλλά πρέπει να αλλάξουν πολλά.
      Και αν ο καπιταλισμός απέτυχε τότε απελπισία γιατί και ο σοσιαλισμός έχει αποτύχει όπου επιβλήθηκε.
      Ο Ανταγωνισμός είναι το ζητούμενο. Όχι επί πτωμάτων για την κυριαρχία και μόνο.
      Και εγώ σ'ευχαριστώ Γιάννη μου για το σχολιασμό

      Διαγραφή
  9. Ναι Άννα μου ο ιός μας ξεβράκωσε και αποκάλυψε όλα αυτά που κρύβανε και κρύβουμε κάτω από το χαλί. Εκεί που έπρεπε να υπάρχει πραγματική μέριμνα όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η μέριμνα για την τρίτη ηλικία και τόσα άλλα δεν υπάρχει. Και δεν νομίζω ότι οι κρατούντες τα ηνία, ότι θα αναλογιστούν όλα αυτά και θα πράξουν κάτι για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε Ελένημου. Φυσικά οι κρατούντες τα ηνία των κρατών δεν θα τα αναλαογιστούν αλλά οι πολίτες; Ο ρόλος μας είναι να τους τα θυμίσουμε. Αυτός ο ρόλος των κυβερνήσεων και αυτόςο ο δικός μας ρόλος.
      Χρόνια πολλά Ελενίτσα μου

      Διαγραφή
  10. Μπράβο Άννα μου, δεν άφησες τίποτα έξω από την πραγματικότητα!
    Χρόνια Πολλά στη Γη μας, στον πλανήτη μας στην μητέρα Γη που μας τρέφει που μας στηρίζει και ως ζωντανός οργανισμός πάντα επιβίωνε και θα επιβιώσει στους αιώνες των αιώνων... αμήν!
    "Εμείς" οι άνθρωποι νομίζοντας πως είμαστε οι κυρίαρχοι του πλανήτη, είμαστε άξιοι της τύχης μας γι αυτό καλή μας επιβίωση!

    ΑΦιλάκια με αγάπη στις καρδιές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αφήσω κάτι απέξω; Γίνεται; Σιγά μη μου γλύτωνε τίποτε...εδώ κλειστήκαμε μέσα με μάσκες και γάντια αν θα βγούμε και θα αφήσω κάτι να γλυτώσει;
      Εμείς είμαστε όντως άξιοι της τύχης μας που οι ίδιοι φτάξαμε
      Θα δούμε για την επιβίωση
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  11. Άννα μου, η οπτική από την οποία προσεγγίζεις αυτό το φοβερό θέμα, είναι πολύ σωστή! Καθώς και οι διαπιστώσεις, ο σχολιασμός και οι προβληματισμοί σου!
    Ωστόσο πιστεύω πως έχουμε ξεγυμνωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί όμως δεν το είχαν συνειδητοποιήσει. Τώρα πλέον αποκτήσαμε ταμπέλα σαν ανθρώπινη φυλή, που μόνο ντροπή πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε. Προσωπικά δεν θα μιλήσω για πολιτική, κόμματα και ιδεολογίες. Όλες οι πολιτικές ροπές έχουν στην έκφραση τους καπιταλιστική χροιά. Ακόμα και οι χώρες με αριστερά καθεστώτα, έχουν την ευνομούμενη τάξη τους. Άρα η ισότητα ανύπαρκτη. Όλες οι μορφές ηγεσίας, έχουν σαν σκοπό τους το κέρδος, την κυριαρχία και την εξουσία και είτε λίγο είτε πολύ, είτε σε κοινά σημεία είτε σε διαφορετικά ή κάθε μία, την καταπάτηση δικαιωμάτων του λαού. Επίσης ούτε η κατάλυση του συστήματος είναι η λύση. Όπως πολύ σωστά έθιξες, η αλλαγή της νοοτροπίας μας πρέπει να είναι το ζητούμενο και επιθυμητό.
    Ο καθένας μας κρύβει ένα καπιταλιστή μέσα του κι αυτό φαίνεται από τους στόχους μας, τις επιλογές μας, και τις μεταξύ μας σχέσεις και συναναστροφές.
    Αλαζόνες , υπερφίαλοι, άπληστοι, ατομιστές και υπερόπτες απέναντι στη Φύση και τα πλάσματα της και γενικά στη Γη που μας φιλοξενεί, πληρωνόμαστε για τις επιλογές μας!
    Θεματοφύλακες του περιβάλλοντος και του σωστού τρόπου ζωής έπρεπε να είμαστε και φανήκαμε ανάξιοι στο ρόλο που μας ανατέθηκε. Όσο για το μετά τον ιό, πιστεύω πως θα αλλάξουν πολλά, τόσο σαν πολίτες, όσο και σαν εργαζόμενοι και ακόμη σαν μέλη της κοινωνίας. Προσωπικά πιστεύω πως τα χειρότερα έρχονται κινδυνεύοντας να φανώ απαισιόδοξη. Πάντως γρήγορα τα χειρότερα ή τα καλύτερα θα φανούν. Εμείς πως θα τα αντιμετωπίσουμε έχει σημασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου χαίρομαι που συμφωνούμε. Και ναι έχεις δίκιο, έχουμε ξεγυμνωθεί εδώ και χρόνια αλλά ίσως ο ιός μας έκανε να το συνειδητοποιήσουμε.
      Ισότητα ποτέ δεν υπήρξε Μαίρη μου ούτε πιστεύω ότι θα υπάρξει.
      Ναι δεν σεβόμαστε τίποτε, ούτε τον ίδιο τον πλανήτη που σ'αυτόν ζούμε.
      Μακάρι να μην έλθουν τα χειρότερα αλλα΄το φοβάμαι. Δεν προφητεύω όμως απλά ανησυχώ πολύ
      Θα δούμε...
      ...και πολύ σωστά, σημασία έχει πώς εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  12. Πραγματι αγαπημενη μου, η φυση στα καλυτερα της!
    Της εχουμε κανει κακο!
    Ευχομαι να καταλαβουμε την αξια της, διχως αυτη αλλωστε δεν υπαρχει ζωη, και να μαθουμε να ζουμε αρμονικα

    φιλια πολλα
    εχεις την αγαπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά της έχουμε κάνει κακό. Το χειρότερο είναι ότι κάνουμε κακό στη δική μας ζωή. Καιρός να το δούμε πια.
      Φιλιά πολλά χαρά μου

      Διαγραφή
  13. Ποιος θα διαφωνούσε Αννιώ μου μαζί σου; συνυπεγράφω κάθε τελεία κάθε κόμα και κάθε λέξη στο τόσο τραγικά αληθινό κείμενο σου..
    Δυστυχώς στα θέματα υγείας βγήκαν στην επιφάνεια πόσο ξεγυμνωμένοι είμαστε και πόσο λίγοι είναι όσοι μας έχουν κυβερνήσει τώρα ολόκληρες δεκαετίες..
    Το ανθρώπινο δυναμικό είναι εκείνο που πάλεψε με αντίξοες συνθήκες...
    Εμείς και μόνο εμείς οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για ότι περνά αυτός ο πλανήτης..κάποια στιγμή ήταν αναπόφευκτο πως θα γινόταν αυτό..αφού η απληστία και ο ωχαδερφισμός για το πόσο μολύνουμε την γη που ,μας τρέφει..πάει σύννεφο..
    Δυστυχώς βρέθηκε ένας ιός για να το καταλάβουμε...και να πάρει η γη μας ανάσα...
    Θα μπορούσαμε να το καθιερώσουμε χωρίς να μας το επιβάλει κανείς..με την βούληση μας να κλεινόμαστε στα σπίτια μας για λίγες μέρες κάθε χρόνο (αφού το έχουμε ήδη κάνει) για της πούμε ένα ευχαριστώ που μας επιτρέπει να ζούμε επάνω της..και με τον τρόπο αυτό να αφήνουμε την γη μας να ανασάνει..!!! μας το έδειξε αλώστε..
    Τι ωραίο θα ήταν Αννιώ μου να βάζαμε μυαλό ε; την αγάπη μου πάντα...φιλιααα!!🌺🌻🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ μακάρι να μας γινόταν μάθημα αυτό το πάθημα Ρούλα μου. Πιστεύεις ότι θα βάλουμε μυαλό μετά από όλο αυτό; Δεν ξέρω ανησυχώ γιατί γρήγορα ξεχνάμε.
      Βρέθηκε αυτός ο ιός και δεν θα ξαναφύγει Ρούλα μου ως ότου βρεθεί θεραπεία για να τον εξαφανίσουμε. Γι αυτό προσοχή. Και μου λείπουν οι αγκαλιέςςςςςςςςςςς!
      Καλημέρα σου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Αννιώ μου δες τα μεηλ σου πλιζζζζζ!!!!!!!!!!!❤

      Διαγραφή
  14. Αγανάκτησε η φύση Άννα μου από την εκμετάλλευση που της κάνει ρο ανθρώπινο γένος και είπε να κάνει ένα διάλειμμα από δαύτο, να πάρει μια ανάσα. Μακάρι ο άνθρωπος να αλλάξει τρόπο σκέψης, να είναι πιο ευσυνείδητος από δω και στο εξής. Το χρειάζεται αυτό και η φύση κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου δεν νομίζω να αλλάξουν χρόνοι συνήθειας. ίσα ίσα πιστεύω ότι θα γίνουμε πιο ωχαδελφιστές γιατί πολλοί υποστηρίζουν ''μια είναι η ζωή και σύντομη''.
      Η φύση χαίρεται με την απουσία μας πιστεύω...

      Διαγραφή
  15. Γεια στο στόμα σου φιληνάδα μου πολύ καλά τα λες όμως σε διαβεβαιώ πως δεν πρόκειται να αλλάξει κανείς..μα κανείς..Τα σκουπίδια πεταμένα από το παράθυρο, φόλες για τα ζώα που εκτοπίσαμε,αιρ κοντίσιον στο φουλ, ναύλος στη θάλασσα, πεταμένα περιττά φαγητά στα σκουπίδια, παράλογες καταστροφές στο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστεύω Γεωργία μου, κανείς δεν θα αλλάξει ίσα ίσα πιστεύω, όπως έγραφα και στην Ειρήνη πιο πάνω, ότι θα γίνουν πιο αδιάφοροι μια και λένε ότι η ζωή είναι σύντομη και όσα ευχαριστηθείς...
      Ετσι όπως τα λες....

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΑΝΝΟΥΛΙ ΜΟΥΥΥΥΥ!!!!!!
    Ο ΠΛΑΝΉΤΗΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΗΡΕ ΑΝΑΣΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΑΘΟΎΝ ΤΟΣΟΙ ΑΝΘΡΏΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ;;;;; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ;;;;; ΜΑΣ ΕΚΔΙΚΗΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΆ ΚΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ντε Ελένη μου. Δεν μπορούσαμε όλοι μαζί να δώσουμε ανάσα στη Γη; Μάλλον μόνο να την καταστρέφουμε μπορούμε ολοι μαζί
      Καλημέρα σου

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα, Άννα!
    Ένα εξαιρετικό κείμενο που μιλά ξεκάθαρα για τον "γυμνό βασιλιά" που έλεγα κι εγώ σε κάποιο κείμενο.
    Συνυπογράφω όσα λες, γιατί ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα!
    Μετά να δούμε τι θα γίνει...
    Μπα, δε θ' αλλάξει εύκολα τούτος ο κόσμος! Ίσως κάποτε!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κι εγώ έτσι λέω δεν αλλάζει εύκολα ο κόσμος. Σ'ευχαριστώ Γλαύκη μου
      Να σαι καλά κι εσύ και να προσέχεις

      Διαγραφή
  18. Χριστός Ανέστη Άννα !;) Είναι καλό ,ότι εσείς , η Μαρία ,η Βιργινία , ο Johnpit δημιουργήσατε τις κοινωνικές προεκτάσεις του . αναρτήσεις με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού και τις κοινωνικές προεκτάσεις του . Προβληματισμοί για το σύστημα υγείας , τις ανθρώπινες σχέσεις , τις κοινωνικές παροχές , τις κυβερνήσεις πόσο ανταπεξέρχονται στην οδυνηρή πανδημία . Το ζήτημα είναι , ότι όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως συμφωνούμε , ότι θέλουμε κάτι περισσότερο για την εξασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας . Δεν εξηγούνται τόσοι ξαφνικοί θάνατοι και περισσότερο χωρίς τον οφειλόμενο σεβασμό στην αξία της ζωής , σύμφωνα με τον τεχνολογικό πολιτισμό , που αναπτύχθηκε έως σήμερα . Κατά την ταπεινή μου άποψη . .
    Οι εικόνες σου καταπληκτικές μία πληγωμένη γη με ζωή . Το πιο σημαντικό είναι να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή και τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες για το κλίμα , να μη φτάσει ο πλανήτης σε μη αναστρέψιμο σημείο . Ευχαριστώ πολύ για τον προβληματισμό , καλή δύναμη εύχομαι σε σένα και όλο τον κόσμο. Καλό βράδυ με ηρεμία και καθαρό ανοιξιάτικο αέρα ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριακή μου προβληματιζόμαστε για πολλά. Κι άλλα τόσα ακούμε και λογικό είναι να τρέχει η σκέψη μας. Για την εξασφάλιση της υγείας Κυριακή μου χρειάζονται πολλά περισσότερα.Συμφωνώ μαζί σου Κυριακή και δεν είναι καθόλου ταπεινή η άποψή σου.
      Και εγώ σε ευχαριστώ
      Καλό κουράγιο και του χρόνου με καθαρό αέρα ελεύθεροι

      Διαγραφή
  19. Το γραφτό σου είναι άρτιο από κάθε πλευρά Αννα μου !! Ακράδαντα πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και μετά σαν ομάδες και μέλη αυτής της κοινωνίας !!Δεν θα υποστηρίξω ούτε τους καπιταλιστές , ούτε τους σοσιαλιστές που κυβερνούν αυτόν τον κόσμο γιατί αποτυχημένοι είναι αφού παντού ο θάνατος κάνει περίπατο χωρίς να υπάρχουν οι δομές η να μπορούν να δημιουργηθούν σ έκτακτες ανάγκες όπως είναι η τωρινή !!
    Οργή νιώθω γιατί ένας ιός μας κάνει να νιώθουμε το κρύο χέρι του φόβου στη ραχοκοκαλιά μας !!
    Θυμό γιατί πρέπει να γίνεται (και όχι μόνο τώρα)επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ.
    Πολύ θυμό για την εξαγγελία του Χαρδαλιά ότι άνοιξαν ξενοδοχείο για ασθενείς από επαρχία και το κόστος θα το πληρώνουν οι ίδιοι !! Ποιο είναι το κόστος ?? 70 ε την ημέρα και με διατροφή 90 .
    Βάλε ένα με ενάμισυ μήνα ο μέσος χρόνος , που θα τα βρουν οι άρρωστοι ??
    Οχι δεν θα αλλάξει τίποτα μετά την πανδημία !! Πιστεύω θα κουμπωθούμε στον εαυτό μας μην μας μολύνουν και ακόμα και την καλημέρα θα την ακούμε μέσα από σφιγμένα χείλη .
    Η γη μας θέλει κοντά της με τον ανάλογο σεβασμό , αλλωστε για λίγο ηρέμησε από τα ποδοβολητά μας , την ρύπανση και επανήλθαν όλες οι φυσικές της λειτουργίες !!
    Να είσαι καλά Αννα μου !! Σε φιλώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Νικόλ μου τα πάντα ξεκινούν από τον άνθρωπο είναι κατά μόνας, είτε σε ομάδες. Και δεν χωρά εδώ πολιτική χροιά στο θέμα. Είναι πανανθρώπινο και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει φερθεί αλλιώς στον άνθρωπο και στη Γη.
      Ναι οργή για πολλά όχι μόνο για αυτήν την εξαγγελία του Χαρδαλιά.
      Φοβερό, τίποτε δεν θα αλλάξει το ίδιο πιστεύω κι εγώ.
      Να είσαι και εσύ καλά Νικόλ και πρόσεχε
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  20. Ένιωσα έναν ενθουσιασμό όσο προχωρούσα διαβάζοντας το κείμενό σου Άννα!
    Τα είπες όλα, με τη σειρά, με την ανάλογη σοβαρότητα και τα στήριξες με ακλόνητα επιχειρήματα!
    Ενθουσιάστηκα γιατί όλα αυτά είναι σκέψεις που κάναμε όλοι εδώ μέσα πιστεύω αλλά είναι αλλιώς να τα διαβάζεις γραμμένα με τόσο εύστοχο τρόπο.
    Τα έγραψες όλα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της ζωής πάνω στη Γη σήμερα. Όταν εκείνη θέλει, μπορεί να μας βάλει στη θέση μας με πολύ οδυνηρό τρόπο.
    Ας ελπίσουμε πως αυτό δεν ξεχαστεί ποτέ και κάτι θα αλλάξει στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ζούμε εμείς οι άνθρωποι. Αν όχι...η Γη ξέρει ;)
    Πολλά φιλιά Άννα μου και Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που ενθουσιάστηκες...Πολύ το χαίρομαι. Αλλά αν αυτό ξεχαστεί είμαστε άξιοι της μοίρας μας και της ....κορωνοτύχης μας!
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  21. Εμένα μου άρεσε αυτό που έμαθα πως μια αλεπουδίτσα λιάζονταν στην Αγία Παρασκευή !
    έχω κάι να σου φέρω έτσι να το προσθέσω εδώ
    https://www.youtube.com/watch?v=sRRhvwkV7L0&feature=emb_logo
    Δεν το φέρνω για όσα λέει για την Ελλάδα αλλά για όλα τα άλλα :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μάνια μου. Ακόμη και η Ελλάδα θα τα καταφέρει...χμχμχμ
      Φιλι γλυκό αφήνω

      Διαγραφή
  22. Άννα μου ενθουσιάστηκα που διάβασα το κείμενο σου και όσα γράφεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Αντιμετωπίσαμε όλη αυτή την κατάσταση,δίνοντας την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε ποιότητες όπως η υπομονή, η σταθερότητα, η ψυχραιμία, η ευελιξία, η σταθερότητα, η αυτογνωσία, η ελπίδα και να συντηρήσουμε άλλες όπως τα όνειρα, ο αυθορμητισμός, η επικοινωνία, το μοίρασμα, όσο μπορώ πιο άμεσα..Ο ιός ήταν σαρωτικός και αυτό όπως χρακτηριστικά είπες μας ξεγύμνωσε. Σ'ευχαριστούμε άλλη μια φορά για τα γραφόμενα σου,για ένα θέμα τόσο επίκαιρο. Ταφιλιά μου και μια όμοεφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε βρήκε σύμφωνη. Ο ιός είναι ακόμη εδώ και εμείς γυρνάμε ας πούμε στην κανονικότητα και θα δείξουμε τι ''μάθαμε'' τον καιρό του εγκλεισμού.
      Να σαι καλά Μαράκι μου

      Διαγραφή