''Καθρέφτη καθρεφτάκι μου....''

πηγή

Πριν αρκετό καιρό συνάντησα μια γνωστή μου που διατηρούσε κατάστημα στην περιοχή μου –εξ’ ου και η γνωριμία. Κάπως αλλαγμένη την είδα αλλά δεν μπορούσα να προσδιορίσω την αλλαγή.
Μετά από μια σύντομη συζήτηση, έμαθα ότι είχε κάνει επέμβαση στη μύτη της, την είχε μικρύνει. Η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν '' μα γιατί; Τι είχε η μύτη σου;'' Και φυσικά το διόρθωσα αμέσως , γιατί, πρώτον δεν μου πέφτει λόγος και δεύτερον , δεν μπορούσα να της πω ότι μου άρεσε με τη μεγαλούτσικη μύτη της , της έδινε τύπο γοητευτικό, ενώ τώρα ήταν άχρωμη. Αλλά γούστα είναι αυτά... Ποια η εξήγησή της; Δεν αισθανόταν καλά ψυχικά και η γνωμάτευση του ψυχολόγου της ήταν ότι δεν της αρέσει η εμφάνισή της . ''Και όντως δεν μ' αρέσω καθόλου '' μου είπε. Την κοιτούσα περίεργα. Μια κανονικού ύψους κυρία, με λεπτότατο σώμα, μοντέρνο ντύσιμο που της πήγαινε, συμπαθητικό πρόσωπο και ....δεν της άρεσε! 
Τι ήθελε; Να αδυνατίσει κι άλλο γιατί το XS μέγεθος δεν της έκανε, μόνο S φορούσε.
Γιατί δεν ήταν ωραία όπως ήθελε , γιατί δεν είχε το ύψος που επιθυμούσε, γιατί.... η μύτη της ήταν μεγάλη και αυτήν την αλλαγή μαζί με εξαντλητική δίαιτα και γυμναστική ήταν όσα μπορούσε να κάνει.
Πόσο επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο η εξωτερική εμφάνιση είναι γνωστότατο. Και δεν είναι γυναικείο προνόμιο.
Και πόσο συγκρίνουμε εαυτούς με τα πρότυπα που πλασάρει η βιομηχανία μόδας είναι επίσης γνωστό. Πρότυπά μας είναι αυτά τα ανορεκτικά πλάσματα, που, εγώ προσωπικά, ψάχνω να βρω πρώτα το φύλο γιατί δεν ξεχωρίζω πολλές φορές αν είναι άντρες ή γυναίκες, αν το ντύσιμο είναι unisex . (Και τότε το μυαλό πάει σε ένα άρθρο που είχα διαβάσει ότι προσπαθεί αυτή η βιομηχανία μόδας, να φτάσει τις γυναίκες να μην ξεχωρίζουν από τους άντρες για ευνόητους λόγους σεξουαλικών προτιμήσεων. Τραβηγμένο θα πεις; Πες το...)

πηγή

Που λες, σκεφτόμουν τι κάνει ο άνθρωπος για την εξωτερική του εμφάνιση. Ρατσιστής έχει γίνει, χρήματα σκορπά ένα σωρό για να γίνει πιο όμορφος αλλά και για την διατήρησή της ομορφιάς, μια και ο χρόνος δουλεύει εναντίον της. 
Ας μη ξεχνάμε ότι δεν φταίει μόνον η βιομηχανία μόδας, από μικρά μαζί με το '' τι καλό παιδί'' ακούμε και ''τι όμορφο που είναι''
Επίσης αυτή η ομορφιά γνωρίζουμε πόσες πόρτες ανοίγει όχι μόνον ως ανταμοιβή για εξυπηρετήσεις με ....τους ωραίους, αλλά και επειδή ο άνθρωπος διάκειται ευμενώς απέναντι σε έναν όμορφο άνθρωπο.
''Τι όμορφο που είναι!!! Να σας ζήσει!!!'' λέμε για το νεογέννητο
''Κούκλα είσαι ‘’ είναι το πρώτο-αλήθεια ή ψέμα- που θα γράψουμε στο φέις στη Φώτο φίλης
Παντρεύεται η φίλη μας; Λέμε '' να δεις έναν κούκλο που παίρνει !!!''
Ένας ωραίος ταίριαξε με μια άσχημη; '' Μα πόσο αταίριαστοι είναι. Τι της βρήκε'' λέμε κρίνοντας
Πέθανε; Αποχαιρετούμε το νεκρό και ακούς '' Είναι ωραίος και νεκρός'' (εννοώντας , πιστεύω, ότι είναι γλυκό το πρόσωπό του, ήρεμο)!
Μεγάλο μέρος της ζωής μας αφιερώνεται σ' αυτήν την ομορφιά που είναι και εφήμερη, και αλλάζει ανάλογα με τα πρότυπα εποχής. 
Γιατί ο ωραίος του περασμένου αιώνα είναι άσχημος σήμερα
Και ο ωραίος σήμερα θα φαινόταν αρρωστημένος στο μακρινό χθες.
Και πόσο έχει υμνηθεί αυτή η εφήμερη ομορφιά!
Και πόσους ανθρώπους έχει παρασύρει...
Ξέρω τι θα πεις, ότι σημασία έχει να είναι ωραίος ο άνθρωπος εσωτερικά. Να έχει ωραία ψυχή, καρδιά, πνεύμα... Μόνο που, αν και θα συμφωνήσω, αυτά τα χαρίσματα, γίνονται φανερά αν δώσουμε την ευκαιρία γνωριμίας στον άλλον. Αλλά αν είναι άσχημος τη δίνουμε;
Ξέρω ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να επιδιώκει το ωραίο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του
Έτσι είναι από την ύπαρξη του ανθρώπου.


Η εξωτερική μας εμφάνιση μας δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι γεγονός.
Μια μη ικανοποιητική εμφάνιση δημιουργεί πληγές στον εσωτερικό μας κόσμο.
Χρειάζεται αληθινός αγώνας, μεγάλη πάλη για να ισορροπήσει ο άνθρωπος ψυχικά και πνευματικά και να δώσει στην εφήμερη ομορφιά την αξία που της αναλογεί.
Φυσικά δικαίωμα του καθένα είναι να επιδιώκει να έχει την εμφάνιση που θέλει. Αλλά ως σημείο υπερβολής; Ως τον πλαστικό χειρουργό; Ως τους αισθητικούς που δοκιμάζουν ένα σωρό προϊόντα που υπόσχονται ομορφιά και νιάτα;

''Δεν υπάρχει άνθρωπος άσχημος σήμερα '' λένε εκείνοι που εμπορεύονται συμβουλές και προϊόντα ομορφιάς. Για ρώτησε όσους πιστεύουν ότι είναι άσχημοι! Όσους λένε ότι τους κλείσανε πόρτες γιατί δεν είχαν την ομορφιά που έπρεπε. Όσους πασχίζουν να πιστέψουν ότι έχουν γοητεία και με κάθε τους πράξη ψαρεύουν ένα κομπλιμέντο!!!
Υπάρχουν και οι όμορφοι πραγματικά που παραπονιούνται πόσα έχουν υποφέρει από τους συνανθρώπους τους εξαιτίας της ομορφιάς τους. 
Δεν ξέρω όμως κανέναν να κάνει πλαστική να ''στραβώσει'' λίγο τα χείλη του ή να χαλάσει τη μύτη του για να ασχημύνει! Εσύ ξέρεις;
Η ομορφιά πάντα ήταν προσόν για τον άνθρωπο...
Κι όμως...
''Να νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου ''σε συμβουλεύουν. ''Να μη σε νοιάζει η γνώμη των άλλων'', ''να έχεις ισορροπία και να δίνεις την αξία που αναλογεί στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο όσων γνωρίζεις''. Σωστά;
Πόσο εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Και πρόσεξε, δεν είναι χαρακτηριστικό παιδείας. Όλοι οι άνθρωποι νοιάζονται να κλέψουν χρόνο, να ακούσουν κομπλιμέντα ακόμη και αν δηλώνουν πως δεν τους ενδιαφέρει.
Και βέβαια ο χρόνος περνά και πού φτάνει ο άνθρωπος αυτός που το κυνήγι της ομορφιάς είναι αυτοσκοπός; Να παλιμπαιδίζει πολλές φορές , να υιοθετεί συμπεριφορές νέων μπας και ξεγελάσει το πιστοποιητικό γεννήσεώς του, να σκορπά χρήματα να εξαφανίσει τη ρυτίδα, μαρκάρισμα του χρόνου που περνά.
Και το χειρότερο όλων;
Να υπάρχουν γονείς που δείχνουν αδυναμία στο ένα τους παιδί λέγοντας στο άλλο ''μα είναι πιο ωραίος/α από εσένα''!! 
Να υπάρχουν σύντροφοι που λένε ''δεν σε βγάζω περίπατο γιατί ντρέπομαι που είσαι άσχημη''
Να υπάρχουν αφεντικά που ακόμη προσλαμβάνουν τους ωραίους και ας μην είναι ικανοί.
Όμορφος και εξωτερικά και εσωτερικά είναι το ιδανικό.
Αλλά στη φύση δεν υπάρχει τίποτε ιδανικό. 
Άρα;

56 σχόλια:

  1. Πόσο φάσκουν κι αντιφάσκουν οι άνθρωποι Αννούλα μου, ε;
    Κριτικάρουν κάθε άνθρωπο που διορθώνει (προς το καλύτερο κατά την άποψή του) την εμφάνισή του, με όποιο τρόπο κρίνει ο ίδιος καλύτερο, αλλά τα στερεότυπα από τα μικράτα μας είναι πάντα τα ίδια και πάντα μονόπλευρα: η ομορφιά είναι εισιτήριο, σε αγαπώ γιατί είσαι πανέμορφη, πώς είναι έτσι αυτός και πάει λέγοντας!
    Ρητορικά τα ερωτήματά σου, έχεις δώσει ήδη πολλές απαντήσεις σε όσα έγραψες Άννα μου.

    Δεν κρίνω κανέναν άνθρωπο που αγωνίζεται να αλλάξει το οτιδήποτε, αν ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος. Δεν έχει σημασία αν εγώ ή εσύ δεν βρίσκουμε το λόγο να μην του αρέσει η εμφάνισή του. Σημασία έχει ο ίδιος τι αισθάνεται. Δεν είμαστε σε θέση να λέμε στον άλλον "μην αδυνατίζεις" "μην διορθώνεις τη μύτη σου" "μην αλλάξεις τίποτα". Στην τελική γούστο του και καπέλο του ! Η ελευθερία αυτό δεν επιτάσσει; Παρ' όλα αυτά έχουμε άποψη. Αναρωτιόμαστε γιατί; Αφού εμάς μας αρέσει!

    Το είπες κι εσύ όμως : " Μια μη ικανοποιητική εμφάνιση δημιουργεί πληγές στον εσωτερικό μας κόσμο". Το "μη ικανοποιητική" είναι εντελώς προσωπικό θέμα. Είναι από αυτά που δεν συγκρίνονται, δεν έχουν πάντα ξεκάθαρα και μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Ναι, εντάξει, το ύψος, το μη υπέρβαρο, τα πράσινα μάτια, η έλλειψη ρυτίδων κλπ είναι μετρήσιμα χαρακτηριστικά, αλλά στο σύνολο δεν σημαίνει ότι δίνουν την εικόνα που έχει ο καθένας στο κεφάλι του για το "ωραίο"!

    Από την άλλη, τις πιο πολλές φορές το να μην μας αρέσουμε ξεκινάει από βαθύτερους ψυχολογικά λόγους. Μπορεί να είναι έλλειψη αυτοεκτίμησης. Μπορεί να είναι μια μεγάλη ζημιά που συνέβη στα 5-6 κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Η έλλειψη αποδοχής από τους γονείς μας, οι παρατηρήσεις ή ακόμα και η λάθος ενθάρρυνση ( είσαι το πιο όμορφο κορίτσι του σχολείου... πωπω μια κουκλίτσα! κλπ κλπ).
    Και σε αυτές τις περιπτώσεις το να κρίνουμε τους άλλους άδικο δεν είναι πάλι; Έχουν τα ψυχολογικά τους κι εμείς τους επιβαρύνουμε, επισημαίνοντάς τους ότι κάνουν λάθος εκτίμηση. Έχουν που έχουν πρόβλημά αυτοεκτίμησης τους φορτώνουμε άλλο ένα! ☺
    Τι κάνουμε λοιπόν; Το σωστό για μας. Ασχολούμαστε με μας.
    Αν πρόκειται για δικό μας άνθρωπο, τον δεχόμαστε και τον αγαπάμε ακόμα περισσότερο.
    Για μένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Να ανοίξουμε τα μάτια και να δούμε πόσο κριτικοί έχουμε γίνει και πόσο μακριά είμαστε από το βασικό: να προσπαθούμε για αυτό που είναι το καλύτερο για μας!
    Φιλάκια πολλά και καλό μεσημέρι!

    υγ: Αποτυχημένες πλαστικές ή μη αναγκαίες κι εμένα έχει τύχει στο παρελθόν να με ενοχλήσουν.
    Όχι πια. Δεν μπορώ να ξέρω πώς αισθάνεται ο άλλος. Μπορεί να του αρέσει έτσι και με την αποτυχημένη κατ' εμέ επέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά όλα όσα γράφεις Αριστέα μου και μακάρι --μακάρι -- να μην κρίναμε τους άλλους. Αλλά αυτό δεν θα πάψει ποτέ. Βλέπεις, στο θέμα μας, κρίνουμε, αν θέλουμε ωραίο υπάλληλο στο γραφείο μας. Κρίνουμε αν η νύφη μας ή ο γαμπρός μας είναι άσχημοι. Κρίνουμε την αποτυχημένη πλαστική (μια και κρίνεται και η ικανότητα του πλαστικού χειρουργού) αν είναι δικό μας άτομο. Για την νορμάλ κριτική μιλώ. Για την κουτσομπολίστικη δεν θα αναφερθώ γιατί δεν είναι το θέμα μας. Και δεν έχει σημασία αν εκφράσουμε την κριτική δυνατά με λόγο. Ακόμη και να σκεφθούμε αρνητικά, κριτική ασκούμε σκεπτόμενοι. Έτσι πιστεύω.
      Φυσικά ο καθένας έχει ελεύθερη βούληση να αποφασίσει τι είναι ωραίο γι αυτόν. Το θέμα όμως δεν είναι να φτιάξεις την εξωτερική σου εμφάνιση γιατί σου δημουργεί ψυχολογικό πρόβλημα το ''έτσι γεννήθηκα''. Το θέμα είναι μήπως το ψυχολογικό πρόβλημα δημιουργείται όταν επιβάλλονται πρότυπα που δεν μπορούμε να φτάσουμε. Λανθασμένα μεν, πρότυπα δε. Και η πλύση εγκεφάλου οδηγεί τον καθένα μας να διαμορφώσει το πώς είναι ο ωραίος, τι θα κερδίσει με την εμφάνιση την όμορφη, τι είναι το καλλίγραμμο σώμα και τι το ωραίο πρόσωπο.
      Φυσικά ασχολούμαστε με τον εαυτό μας. Αλλά αυτόν τον εαυτό πρέπει να τον αγαπάμε όπως είναι και λογικό είναι μια και η ιατρική έχει προοδεύσει να θέλουμε να διορθώσουμε ατέλειες. Αλλά αυτοσκοπός; Ψυχολογική κατάρρευση αν δεν πετύχουμε την ομορφιά που έχουμε στο νου;
      Και πόσα έχουν γίνει για να κερδιθεί αυτή η ομορφιά; Πόσα υπομένει ο άνθρωπος αν δεν έχει τα μέσα να διορθώσει ατέλειες; Πόσοι έφηβοι περιθωριοποιούνται γιατί δεν είναι εμφανισιακά ωραίοι; Πόσοι κοροϊδεύουν τους υπέρβαρους, τους άσχημους, τους κοντούς και πόσοι τους πληγώνουν με την περιφρόνησή τους;Πόσα αγόρια ''τρώνε τη χυλόπιτα'' γιατί δεν αρέσουν; Πόσα κορίτσια; Πόσα διαζύγια γιατί ο ή ή σύζυγος βρήκε ωραιότερο σύντροφο; Πόσα παιδιάκια μεγαλώνουν παρατηρώντας να κανακεύεται η ωραία αδελφή;
      Έχουμε δώσει μεγάλη αξία -πιστεύω- στην ομορφιά ενώ δεν είναι εύκολο να κατακτηθεί και προκαλεί πολλά ψυχολογικά. Αυτό πιστεύω.
      Φιλάκια και ευχαριστώ που είσαι παρούσα παρόλο το χρόνο σου

      Διαγραφή
  2. Αννα μου

    πολλές φορές το πως νοιώθουμε ο καθένας με τον εαυτό μας , μας κάνει να νοίωθουμε άσχημα , άβολα
    και πέφτει και η διάθεση μας κλπ κλπ
    αλλώς μας βλέπουν οι άλλοι , αλλά το πως νοιώθουμε εμείς αυτό είναι που μετρά για τον καθενα προσωπικά

    π.χ. αν εγω νοιώθω άσχημα για το τάδε μου χαρακτηριστικό ή άβολα με το τάδε ρούχο που φορώ και ο άλλος μου πει μια χαρά εισαι , μα αφού εγω δε νοιώθω έτσι , άρα ότι και να μου πεις...…

    από την άλλη , για να μας πλάσει έτσι ο Θεός , κάτι ήξερε , έτσι έπρεπε να είμαστε
    αν ήταν να μαστε αλλιώς θα μας έκανε αλλιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου εμείς να αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας, με το πρόσωπό μας, με τον εαυτό μας. Αυτό πρέπει να γίνει σύνθημά μας. Να φροντίζουμε εμάς για την καλύτερη υγεία του αλλά ως εκεί. Ο εσωτερικός κόσμος είναι που αγαπιέται. Ας μην το ξεχνάμε..
      Φιλούθκια

      Διαγραφή
    2. Απλά η κουβέντα τα φερε που λέμε
      μια χαρα είμαι μια χαρα νοιώθω
      φιλούθκια

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω Δελφινάκι μου ότι στο θέμα μου αφορά το σχόλιό σου. Φυσικά νιώθεις μια χαρά και έτσι πρέπει. Κι εγώ επίσης !
      Φιλούθκια

      Διαγραφή
  3. Ωωω αγαπητή μου... διάβασα το κείμενό σου και ένα έχω να πω... αυτά τα πρότυπα δυστυχώς δίνει σήμερα η τηλεόραση στα παιδιά που πιστεύω ότι φταίει κατά πολύ.... είναι βέβαια και όσα έγραψες, γιατί οι μαμάδες "σπρώχνουν" τα παιδιά τους να σκέφτονται έτσι, αλλά και πάλι γιατί αυτές είναι που παρακολουθούν ότι νάναι σε τηλεόραση και παντός τέτοιου είδους περιοδικά... δυστυχώς έχει μάθει αυτή η γενιά να δίνει σημασία περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση. Και επειδή έχω 2 κόρες στην εκπαίδευση βλέπω πόσο οι μαμάδες ασχολούνται τι πιο ακριβό θα φορέσουν στο μικρό του παιδικού σταθμού και μην τυχόν και το λερώσει γιατί δεν μπορούν να πλένουν... εννοείται ότι δεν είναι όλες έτσι, αλλά δυστυχώς είναι πολλές !!! Πάνε το μικρό στο σταθμό με 40 πυρετό γιατί έχουν ραντεβού για μπότοξ και νύχια... Τέλος πάντων, ας μη γράψω άλλο... μ άρεσε πολύ όμως το θέμα σου και δυστυχώς βλέπω τόσο μεγάλο πρόβλημα γύρω μου που δεν ξέρω που θα βγει.... Τα φιλιά μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ράνια μου. Δυστυχώς από τα μικράτα μας ακούμε αυτό το '' τι όμορφη που είσαι!!!'' Και λιγότερο για τα χαρίσματά μας. Έτσι μεγαλώνουμε, έτσι μαθαίνουμε και το σύστημα βοηθά τα μέγιστα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Κοίτα πόσα χρήματα επενδύονται στην ομορφιά. Βιομηχανία ομορφιάς! Ανθηρή επένδυση!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα μου
      Σ'ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  4. Αννούλα μου, μας χάρισες ένα κείμενο κόλαφο.
    Δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, γι' αυτό ζούμε αντιθέσεις. Κι ακριβώς επειδή δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας, μας επηρεάζουν τα πρότυπα που πλασάρονται.
    Νομίζω ότι όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά, θέλουμε πολλή δουλειά σαν κοινωνία, για να βρούμε την ταυτότητα μας και να γίνουμε λιγότερο ευεπηρέαστοι!
    Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστούμε για τις σκέψεις που μας χάρισες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Μαρίνα μου. Δεν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας και οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πρότυπα που πλασάρονται όπως λες.
      Πολλή δουλειά θέλουμε σίγουρα αλλά θα τα καταφέρουμε μόνον αν αναγνωρίσουμε το πρόβλημα.
      Φιλιά πολλά και εγώ ευχαριστώ για τις δικές σου σκέψεις που κατέθεσες

      Διαγραφή
  5. Μαίρη Σελλεϋ, Αγγλίδα συγγραφέας. Το 1816 γράφει το θρυλικό της μυθιστόρημα "Φρανκεστάϊν ή ο σύγχρονος Προμηθέας"
    Εκτός του θέματος του θανάτου το έργο θίγει το ζήτημά σου Άννα. Τη σχέση αισθητικής-ηθικής με την ομορφιά.
    Εδώ και αιώνες, Όμορφο=Ηθικό και Άσχημο=Καλό. Έχω δίκιο ; Αναμφισβήτητα !
    Ιησούς=Καλοσύνη=Όμορφος, Διάβολος=Άποκρουστικός=Σατανικός/κακός Ισχύει ; έχω δίκιο ; ναι !

    Θα μπορούσατε να αποδεχτείτε έναν ...Ιησού τερατόμορφο ;
    Για πάμε λίγο στην παραπομπή ενός αποσπάσματος της θρυλικής ταινίας "Η Νύφη του Φρανκεστάιν", το 1935.
    Σας δίνω να δείτε την σημειολογική σκηνή του τυφλού βιολιστή με το τέρας.
    Εδώ: https://youtu.be/_wRVfzaIRj8

    Ο Μοναδικός άνθρωπος που αποδέχεται το τέρας είναι ένας που, δεν μπορεί να το δει. Και η προσέγγισή του στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους δεν είναι το "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" αλλά το "ΕΙΝΑΙ".

    Δεν υπάρχει περίπτωση ανά τους αιώνες, να ανατραπεί αυτό Άννα μου και αγαπημένοι μου φίλοι.

    Από εκεί και πέρα όμως, στη μέση μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση αυτής της σχέσης αλλά και της ανθρώπινης επέμβασης ως προς αυτήν.
    Τα σώματά μας δεν είναι τέλεια, μήτε ένα τέλειο σώμα είναι εισιτήριο στον ερωτισμό. Θεωρώ ότι συμφωνούμε σε αυτό έτσι ;
    Ένας πανέμορφος άντρας/γυναίκα μπορεί να είναι παντελώς ανέραστος σε αντιδιαστολή με κάποιον/κάποια με χίλια δυό σωματικά κουσούρια.

    Στο θέμα της επέμβασης στο σώμα μας έρχεται να "συνεισφέρει" η ιδεολογία της πληρωμένης ομορφιάς, ως εισιτήριο για την είσοδό μας σε "μεγάλα σαλόνια". Η Σάπια ιδεολογία της barbie και άλλων προτύπων ομορφιάς που καλλιεργεί το σύστημα έχει κάψει τα μυαλά χιλιάδων κόσμου.

    Για παράδειγμα: Η Γεωργία Βασιλειάδου έγινε αθάνατη με την ασχήμια της, Ο Τσάρλυ Τσάπλιν έγραψε ιστορία επίσης με αυτήν, Ο Ρομπέρτο Μπενίνι είναι αστέρας κινηματογραφικός με την κωμική του φάτσα. Ιδού λοιπόν ότι ανάλογα "εισιτήρια" στην γκλαμουριά που επικαλούνται τα ψώνια καταρρέουν μπροστά στην αλήθεια.

    Σε τελική ανάλυση είναι άλλο πράγμα να βελτιώνω το σώμα μου, "νους υγιής εν σώματι υγιές" και άλλο να το κάνω έτσι ώστε να το αποδεχτούν οι "πορτιέρηδες" της άρχουσας ιδεολογίας.

    Η Διαφορά είναι τεράστια.
    Άννα μου ευχαριστούμε που μας έδωσες το δικαίωμα να εκφραστούμε.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μιλάμε για τερατόμορφους ανθρώπους Γιάννη μου. Και η επιστήμη βοηθά να απαλειφθεί κάθε τι τερατογενές στο σώμα μας. Μιλάμε για νορμάλ ανθρώπους που άλλοι τους θεωρούν άσχημους και επηρεάζουν τον ψυχισμό τους και τη συμπεριφορά τους στην κοινωνία. (Ο Ιησούς δεν ξέρω πώς ήταν. Εσύ ξέρεις; Στις εικόνες δεν συμβολίζεται ωραίος.)
      Ούτε μιλάμε μόνο για σώματα ερωτεύσιμα. Για εμφάνιση μιλά το θέμα μου που δεν ικανοποιεί το ίδιο το άτομο και κάνει τα μύρια όσα για να επιτύχει έστω μια όμορφη αλλαγή.
      Και πόσοι δεν μπαίνουν στο περιθώριο για την εμφάνιση μόνο, ενώ είναι αξιόλογοι;
      Ναι τα ονόματα του κινηματογράφου που αναφέρεις και άλλα τόσα μένουν ως παραδείγματα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελε κάποια κυρία να μοιάσει στη Βασιλειάδου. Ήταν ταλέντο και ως ταλεντάρα έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου και όχι για τον εμφάνισή της.
      Ας αγαπήσουμε τον εαυτό μας πιστεύω και να είμαστε υγιείς όπως γράφεις γιατί και η υγεία είναι ομορφιά τελικά. Αλλά ό,τι διορθώνεται δικαίωμα του καθένα να διορθώσει. Χωρίς όμως κυνήγι χίμαιρας όπως είναι η τέλεια ομορφιά για τον καθένα
      Κι εγώ σ'ευχαριστώ που είσαι εδώ και καταθέτεις την άποψή σου
      Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
    2. Πήγα σε ακραία παραδείγματα για να δώσω έμφαση στο επιχείρημα ή μάλλον στην αντίληψη που συνδέει το όμορφο με το καλό. Αλλά, καθώς λες, ίσως ξέφυγα λίγο από το αυστηρό περιεχόμενο του θέματός σου. Ο Ιησούς, η Θεοτόκος ναι αναπαραστώνται (όχι στην Βυζαντινή) στην αγιογραφία σαν άγγελοι ομορφιάς.

      Όμως αυτό που αναφέρεις στο τέλος είναι το σωστό. Η Αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας. Αυτό που είμαστε. Να κατοικήσουμε στο σώμα μας με γαλήνη και αρμονία. Και απλά να το προσέχουμε, χωρίς υστερίες, χωρίς βιασμό, να του φερόμαστε όπως του αξίζει για να μας κουβαλά άνετα και να νιώθουμε και εμείς καλά και ήρεμα.
      Πόσα σοφά είναι τα λόγια σου ; "χωρίς κυνήγι της χίμαιρας....." Πόσο.
      Την καλησπέρα μου με φιλιά.

      Διαγραφή
    3. Ναι το κατάλαβα όπως και το όμορφο=καλό. Γιατί το ωραίο σ'αρέσει να το κοιτάς,νοιώθεις καλά, ήρεμα, και γι αυτό οι άνθρωποι το ταύτισαν με το καλό. Το κακό είναι όχι το άσχημο αλλά το τερατόμορφο. Ναι ένας συμβολισμός είναι.
      Κοίτα Γιάννη μου, δεν δαιμονοποιούμε την ομορφιά. Ίσα ίσα. Το όμορφο πρόσωπο, το ωραίο παρουσιαστικό σε κάνει να νιώθεις καλά και ο άλλος σου δείχνει εμπιστοσύνη. Σκέψου, αν στο δρόμο θέλεις να ρωτήσεις την ώρα και μπροστά σου είναι ένα όμορφο πρόσωπο ενός νέου και ένα κακάσχημο ποιον θα ρωτήσεις την ώρα;
      Λογικη η επιλογή που πιστεύω ότι θα κάνεις, μια και ο ανθρωπος όπως είπαμε από καταβολής κόσμου υμνεί την ομορφιά μέσω της τέχνης, μέσω της λογοτεχνίας, την επιδιώκει φτιάχνοντας όμορφο περιβάλλον γύρω του. Έτσι πλαστήκαμε, έτσι πράττουμε. Και αυτό είναι το χρέος μας. Αλλά χωρίς υστερίες όπως γράφεις, χωρίς να γινόμαστε αιθεροβάμονες πιστεύοντας ότι με χρήμα και με την επιστήμη αρωγό θα καταφέρουμε αυτό που η φύση δεν κατόρθωσε, να γίνουμε ωραίοι. Και αν δεν επιτευχθεί τότε μαραζώνουμε. Αυτό δεν είναι υπερβολή;
      Και τελικά ωραίος είναι ο άνθρωπος που δεν είναι τερατόμορφος φυσικά αλλά φυσιολογικός, που έχει ένα πλούσιο εσωτερικό κόσμο, που είναι Άνθρωπος με α κεφαλαίο, που έχει καρδιά και ψυχή γεμάτες γλύκα. Όλη αυτή η ομορφιά αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα του και το βλέμμα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσώπου και της ομορφιάς μας, ναι;
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Άννα μου!!!
    Να μου επιτρέψεις να αναφέρω μια ανάμνηση από παλιά. Μεταξύ 20-25 (ναι μη γελάτε υπήρξα νέα και πολύ όμορφη, για το πολύ όμορφη σας επιτρέπω να γελάσετε) στα νιάτα μου λοιπόν κάθε πρωί έπαιρνα το λεωφορείο για τη δουλειά μου. Βρέξει-χιονίσει την ίδια ώρα περίμενε στη στάση ένας άνδρας(όχι πάνω από 40) Ένας τύπος από αυτούς που τους χαζεύεις με τις ώρες και αφήνεις το μυαλό να κάνει διάφορους συνειρμούς.
    Κάποια μέρα ήρθε μαζί με μια κυρία, προφανώς η γυναίκα του. Δεν θα ξεχάσω το πρόσωπό της. Αυτό που κοινά λέμε κακάσχημο. Σε ένα νεανικό σώμα ένα πρόσωπο γερασμένο. Επίσης δεν θα ξεχάσω την συμπεριφορά του απέναντί της. Την κοίταζε με μια αγάπη που την εποχή του ’70 φάνταζε πρόκληση, ήταν προφανές ότι τα αισθήματά του ήταν αληθινά. Εντύπωση μου έκανε, μέχρι που κάποια μέρα το λεωφορείο αργούσε και πιάσαμε την κουβέντα. Και τότε κατάλαβα. Μια γυναίκα με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, ψυχικά χαρίσματα, με υψηλή αυτοπεποίθηση, με πλήρη επίγνωση του εαυτού της, αλλά και συνειδητότητα της εικόνας της. Μακάρι να γερνάνε μαζί.
    Και μια και μιλάμε για επίγνωση. Κανείς δεν αρνείται ένα όμορφο, λαμπερό πρόσωπο και ίσως κάποιες φορές χρειαζόμαστε κάποιον να αγγίξει την ματαιοδοξία μας. Όμως μέχρι εκεί.
    Με το "Γνώθι Σ’ αυτόν" τι γίνεται; Πόσο εύθραυστη γίνεται η αυτοπεποίθηση όταν αρνητικές σκέψεις εμποδίζουν μια υγιή εμπιστοσύνη στον εαυτού μας. Όταν γίνεται εμμονή η εξωτερική εμφάνιση, ο θαυμασμός, η φιλοδοξία ή ακόμα χειρότερα η δόξα, η δύναμη, η μεγαλομανία κλπ…κλπ. Ποιος είπε ότι ένας νάρκισσος είναι και ευτυχισμένος όταν η συναισθηματική του αστάθεια γίνεται βρόγχος με την πρώτη ρυτίδα.
    Βέβαια είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τον εαυτό του. Θα είχε αξία ίσως κοντά στο "γνώθι σ' αυτόν" να έχει υπόψιν και το "παν μέτρον άριστον"
    Άννα σ' ευχαριστούμε...Καλό ξημέρωμα!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου κουκλάρα στα 20-25 σου έτσι; Το πιστεύω το πιστεύω. Πάντως ξέρω ότι είσαι πολύ πολύ ωραία εσωτερικά και τώρα που έμαθα και την εξωτερική εμφάνιση είσαι το ιδανικό, ναι;
      Λοιπόν το παράδειγμά σου είναι χαρακτηριστικό. Ο πλούσιος εσωτερικός κόσμος, η αυτοεκτίμηση και οι αξίες του ατόμου σίγουρα το κάνουν όμορφο και εξωτερικά. Αρκεί να δεις τα μάτια ενός τέτοιου ατόμου. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Και η όμορφη ματιά σίγουρα γλυκαίνει το πρόσωπο.
      Αναφαίρετο δικαίωμα και ίσως και υποχρέωση του καθένα μας να διαχειρίζεται όπως νομίζει τον εαυτό του αλλά όχι υπερβολές που δημιουργούν εμμονές και ψυχολογικά κενά.
      Και εγώ σ'ευχαριστώ που είσαι πάντα εδώ Αννίκα μου
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
    2. Άννα μου και μόνο για το κουκλάρα σε λατρεύω. Λοιπόν όταν γνώρισα τον άνδρα μου, θυμάμαι, η γιαγιά με ρώτησε αν είναι όμορφος.
      Της είπα: Τι να σου πω πάρε τα μάτια μου και δες τον.........
      Την αγάπη μου...καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    3. Ιιιιιιιιι τι είπες; Με λατρεύεις μόνο και μόνο γιατί σε είπα κουκλάραααααααααα;;;;;;;;;;
      Τι γράφω τόσο θέμα για τη σημασία της ομορφιάς;;;;; Ε...όχι πες μου τώρα να μη φωνάζω;;; Πάει το θέμα έκλεισε! Η κουκλάρα έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο, ναι;;;;;;;;;;;;;;;;;
      Σοβαρά τώρα...
      Η απάντησή σου στη γιαγιά σου ήταν ΄σωστή. Ο καθένας με τα δικά του μάτια βλέπει ό,τι κοιτάζει. Και με το δικό του μυαλό σκέφτεται και με τη δική του καρδιά ερωτεύεται. Είδες όμως τι ρώτησε η γιαγιά; Είναι όμορφος;;; Η ομορφιά κατέχει σημαντική αξία και είναι γεγονός ότι γεννηθήκαμε για να δοξάζουμε το όμορφο. Και δεν αλλάζει. Αρκεί να μην μας πάρει από κάτω που λένε
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    4. Καλά μην γκρινιάζεις. Δεν θα τα χαλάσουμε για μια φιλοφρόνηση. Και να ξέρεις βάζω τη σκέψη σου, τις ιδέες σου, την ευπρέπεια του λόγου σου πάνω από όλα. Αλήθεια λέω. Μ' αρέσουν τα θέματα που βάζεις μέσα από την απλότητά τους έχουν ένα δυναμισμό (κοίτα λίγο τα σχόλια και θα καταλάβεις) Γράφεις ένα κείμενο, βάζεις σε μια άκρη του μια βραδυφλεγή και κάαααθεσαι και περιμένεις ποιόν θα πάρουν τα σκάγια. Έλεος! Σκέψου και μας που πρέπει "δια το τυπικόν της υπόθεσης" να γράφουμε, να σβήνουμε και δεν ξέρω και γω τι άλλο προκειμένου να συνταιριάξουμε τα αταίριαστα. Έχουμε κι ένα καταρράκτη.
      Αυτά είχα να πω, το αυτό επιθυμώ(όχι αυτό είναι από άλλη επιστολή).
      Μη μου απαντήσεις πάω για ύπνο όλο το απόγευμα το πέρασα στον ενδοκρινολόγο. Δεν μου έφτανε η οστεοπόρωση έπεσα κιόλας η ηλίθια.(ευτυχώς τα κόκαλά μου είναι ακόμα στη θέση τους) Την γκαντεμιά μου μέσα.
      Πάντως στ' αλήθεια θεωρώ αυτή την συνομιλία μας ευλογία.
      Καλό ξημέρωμα Άννα μου!

      Διαγραφή
  7. Μεγάλο θέμα έθιξες Άννα μου.
    Ζούμε στην εποχή του φαίνεσθαι κι όχι των αξιών.
    Όσες κι όσοι παραμορφώνονται δεν το καταλαβαίνουν άραγε η είναι πλέον αργά;
    Στο βωμό του χρήματος και της δόξας όλοι υποκύπτουν στα τραπέζια των χειρουργων αλλά ο εσωτερικός τους κόσμος δεν αλλάζει ό,τι κι αν κάνουν.
    Ευτυχώς που εμείς ασχολούμαστε με τα χόμπυ μας λαι κάνουμε υγειή ψυχοθεραπεία 😂😂
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται μεγάλο θέμα Ρένα μου όταν κοιτάς τριγύρω και βλέπεις το κυνήγι της ομορφιάς ως αυτοσκοπό σε σημείο εμμονών.
      Ναι σίγουρα η ομορφιά πληρώνεται ακριβά αλλά και τσαλακώνεται επίσης ακριβά.
      Τα χόμπυ μας τα καλύτερα και δεν χρειαζόμαστε ψυχοθεραπεία τέτοιας μορφής
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  8. Λοιπόν, δεύτερη φορά που μπαίνω εδώ, Άννα μου, και δεν ξέρω τι να πρωτογραψω για ένα θέμα που χωρά τόση συζήτηση! Έχει τόσες πτυχές! Γράφει κάπου ο Διων ο Χρυσόστομος "Καλοτυχιζω για την ομορφιά που απ'τα ανθρώπινα αγαθά είναι το πιο φανερό και το πιο ευχάριστο (...) και είναι ευκολοτατο να τη διαπιστώσεις. Γιατί τα άλλα αγαθά και αν υπάρχουν στους ανθρώπους, μένουν απαρατήρητα, αν δε συμβεί κάποιο γεγονός να τα φανερώσει. Ενω το κάλλος δε μπορεί να μείνει απαρατήρητο...", ενώ ο Πλούταρχος: "Κανένας αλλος κίνδυνος δε γεννιέται, παρά μονο ο κίνδυνος που προέρχεται απο το σώμα, γιατί τα κάλλη της ψυχής ... αποτελούν κι ελπίδες σωτηρίας". Αλλά κολλάω κυρίως στον Ευριπίδη: "Νου πρέπει να βλέπω, νου! Της ομορφιάς ποιό τ'όφελος όταν κανείς μυαλό δεν έχει;" Τώρα το πόσο επηρεάζουν τον καθένα μας όλα τούτα, ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα, την ωρίμανση...

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλγα μου σ'ευχαριστώ που ξαναμπαίνεις εδώ. Ναι έχει πολλές πτυχές και δεν δαιμονοποιούμε την ομορφιά, απλά την εμμονική κατάκτησή της παντί τρόπω. Αυτό είναι που δημιουργεί υπερβολές που ξεπερνούν την ψυχική αντοχή
      Και ναι ο Ευριπίδης λέει αυτό που συμβαίνει. Κοίτα πόσοι ωραίοι δεν έχουν νου και τι παθαίνουν εξαιτίας της ομορφιάς και της σημασίας που της δίνουν!
      Συμφωνώ με το τέλος του σχολίου σου απόλυτα
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  9. Παλιά όταν η μητέρα μου ήταν γιατρός στο σημερινό Παπανικολάου είχε μία νοσοκόμα προϊσταμένη που την είχε πάντα δίπλα της.Λοιπόν εξωτερικά ήταν άσχημη πραγματικά..όταν λοιπόν έμεινες δίπλα της και μιλούσες μαζί της λες και η άσχημη εικόνα έσβησε και είχες μπροστά σου την πιο όμορφη, γελαστή, αισιόδοξη και χαρισματική γυναίκα. Ναι..δυστυχώς η ομορφιά είναι κλειδί που ανοίγει πόρτες, όλοι μας ζητάμε την τελειότητα ,το θέμα είναι που βρίσκεται η τελειότητα, στην εξωτερική εμφάνιση ή σε αυτό που κρύβουν τα μάτια της ψυχής της.Δεν θα έκανα ποτέ επεμβατική επέμβαση παρά μόνο αν ήταν θέμα εγκαύματος ή ατυχήματος.Το θέμα είναι πρώτα από όλα να είσαι εσύ καλά με τον εαυτό σου και αυτή τη σογουριά να την βγάζεις στο εξωτερικό σου περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιστεύω και εγώ Γεωργία μου ότι ο εσωτερικός κόσμος είναι εκείνος που κάνει τον άνθρωπο να λάμπει. Αλλά είπαμε...η εξωτερική εμφάνιση είναι που τραβά πρώτα το μάτι. Η γνωριμία έρχεται μετά.
      Το να είμαστε καλά με τον εαυτό μας είναι το ζητούμενο. Και ευτυχής όποιος το κατορθώνει

      Διαγραφή
  10. Ο παραπάνω σχολιασμός όπως και το κείμενο σου, Άννα μου, με κάλυψαν εντελώς, γι αυτό και θα προσθέσω μια φράση που για μένα εκεί βρίσκεται και όλη η ουσία.
    Να αποδέχεσαι και ν΄ αγαπάς τον εαυτό σου έτσι όπως είναι, αν αυτό πάει βαθιά θα σε αγαπούν και θα σε αποδέχονται όλοι γύρω σου, φαντάζει απλό, δεν είναι, αλλά μόνο έτσι βρίσκει κανείς την εσωτερική του γαλήνη!

    Πολλά πολλά και τα τρυφερά ΑΦιλάκια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι την ουσία ''κυνηγάς'' και αυτήν εντοπίζεις. Να αποδεχθούμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας τι καλύτερο και σωστότερο;
      Φιλάκια πολλά μαμά ''κουκουβάγια''!!

      Διαγραφή
  11. Να ήξερες ποσο μα ποσο μα ποσο συμφωνω με τα λογια σου
    Τα ιδια πιστευω και εγω

    φιλια πολλα γλυκια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που συμφωνείς. Και ένα νέο κορίτσι όταν συμφωνεί δείχνει για μένα ότι είναι εσωτερικά υγιής
      Φιλάκια μάτια μου

      Διαγραφή
  12. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, εξαιτίας των οποίων κάποιος κάνει τα πάντα για να είναι ωραίος. Και ο πιο σημαντικός είναι ο φόβος της απόρριψης. Επίσης εκατομμύρια επενδύονται στην βιομηχανία της μόδας. Άτομα με χαμένες ταυτότητες, που ζουν σε έναν πεζό στεγνό κόσμο, ονειρεύονται... και πανεύκολα πείθονται πως ο μόνος τρόπος να ζήσουν στον παράδεισο είναι να μετατραπούν σε ουρί.
    Πολύ βαθύ και ατέρμονο αυτό το θέμα που έθιξες Άννα μου! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ένας λόγος και ο κυριότερος Μαίρη μου είναι γιατί είναι προσόν η ομορφιά. Αλλά από εκεί και πέρα ως το κυνήγι μαγισσών ξεπερνά το φυσιολογικό.
      Ναι αυτή η βιομηχανία ομορφιάς δίνει πλαστά όνειρα σε τόσους νέους...
      Μα τα βαθιά θέματα Μαίρη μου είναι και ατέρμονα. Φιλιά ΄πολλά

      Διαγραφή
  13. Βρε, Άννα, ντροπή! Να γράψεις ολόκληρο κείμενο μόνο και μόνο για να με γκρεμοτσακίσεις από το βάθρο μου της ομορφιάς;! Τέτοια ζήλεια; Τέτοιος φθόνος;

    Καλά, καλά, να σοβαρευτώ. Όμως, είπες τόσα πολλά και μου φάνηκαν όλα τόσο σωστά, που δυσκολεύομαι. Είναι πολύ ισχυρή η δύναμη αυτή που μας κάνει να υμνούμε την ομορφιά και να θέλουμε κι εμείς να ανήκουμε σ'αυτή. Ισχυρή και διαχρονική - ακόμα κι αν, όπως το επισημαίνεις, τα πρότυπα της ομορφιάς αλλάζουν με τις εποχές. Και τόσο ισχυροί που ακόμα κι εμείς -εσύ, εγώ, όλοι, λιγότερο ή περισσότερο - παρόλο που το παρατηρούμε και το καταδικάζουμε, συμμετέχουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις "λατρείας" ή και επιδίωξης της ομορφιάς. Ένα ακόμα θέμα όπου νους προθυμότερος και σαρξ κάπως σαν ασθενής..

    Πάω τώρα. Θέλω να ετοιμαστώ για να βγω έξω. Ε, πώς; Δε βλέπεις πως είμαι; Έτσι θα πάω στους ανθρώπους;!;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε να ετοιμαστείς και ...τι αυτό το πουλόβερ θα βάλεις; Α ΄δεν ταιριάζει με το χρώμα του παντελονιού σου, ναι; Και το φουλάρι μη ξεχάσειςςςς...ναι τόλμησέ το, ναι!!!
      Εντάξει, εντάξει σοβαρεύομαι. Κοίτα Διονύση όλοι λατρεύουμε την ομορφιά, έτσι είναι ο άνθρωπος φτιαγμένος για να την επιζητά, να την επιδιώκει σε κάθε βήμα του, να την υμνεί, να την λατρεύει.
      Άλλο αυτό και άλλο να μας γίνει ψυχολογικό πρόβλημα, ένας βραχνάς γιατί πρέπει να είχαμε γεννηθεί εμφανισιακά αλλιώς και να ψάχνουμε τι μπορεί η επιστήμη να κάνει για να αλλάξουμε.
      Άλλο να θες να είσαι κομψός και εμφανίσιμος -υποχρέωσή σου και δικαίωμά σου- και άλλο να τρέχεις στους ψυχιάτρους γιατί δεν είσαι όπως το πρότυπό που πιθανόν να έχεις.
      Όμως με περεξήγησες. Δεν είναι ζήλεια...Στο βάθρο σε έχω αλλά να μην φαίνεσαι και αισθάνονται άσχημα οι άλλοι, ναι;

      Διαγραφή
  14. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΑΝΝΟΥΛΙ ΜΟΥ!!!!!
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΥΚΟΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΠΟΥ ΕΝΏ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΆΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Π.Χ Η ΓΕΩΡΓΊΑ ΒΑΣΙΛΕΙΆΔΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΊ ΑΛΛΟΙ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΦΒ ΣΕ ΦΩΤΟ ΦΙΛΩΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΗΔΊΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου η γλύκα πολλών άσχημων όπως τους λένε είναι ελκυστικότερη από την ομορφιά κάποιων που σε απωθεί. Δίκιο έχεις και πόσο!!
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα Άννα. Δεν υπάρχει ομορφιά και ασχήμια. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στυλ και πάντα εκεί έξω και για τον όμορφο και για τον άσχημο θα υπάρχει και το ταίρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Κώστα μου απολύτως! Έτσι όπως τα λες
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  16. Η ομορφια παντα θα απασχολει τον κοσμο Αννιώ μου και ποιος δεν θα ηθελε να ειναι ομορφος.. οντως εχει υμνηθεί απο ολους τους ποιητες απο τους συγγραφεις οταν γραφουν για την ομορφια..για την εξωτερική μιλαμε γιατι υπαρχει και η αλλη που δεν φαινεται..και ειναι η πιο ουσιαστική γιατι αυτη η ομορφια της καρδιας δεν γερναει φιλεναδα θα υπαρχει μεχρι ο ανθρωπος κλεισει τα ματια του..οταν η εμφανισιακη ομορφια θα εχει παρελθει ανεπιστρεπτει και ειναι αποδεδειγμενο αυτο..
    Ομως αν καποιος νιωθει και θελει να αλλάξει κατι επανω του και αυτο τον κανει να νιωσει ομορφα ειναι πια στην εποχη αυτη το ευκολοτερο πραγμα ας το κανει..θα ειναι η επιλογη του..
    Η ομορφια δεν εβλαψε ποτε κανεναν Αννιω μου.. !!! ας εχει ο καθενας την ομορφια που επιλεγει... μεγαλο θεμα..!!!
    Να εισαι καλα και να περνας ΟΜΟΡΦΑ λεμε σαν ευχή...φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Φυσικά έχει υμνηθεί η ομορφιά και δικαίως μια και ο άνθρωπος πλάστηκε για να την επιδιώκει. Παντού΄θέλουμε το ωραίο, στη ζωή μας, στα ταξίδια μας, στο σπίτι μας πόσο μάλλον στους ανθρώπους μας. Αλλά με μέτρο όλα Ρουλίτσα μου. Μη μας γίνει βραχνάς, μην αρρωστήσουμε ψυχικά κιόλας. Δεν αξίζει τον κόπο κάτι τόσο εφήμερο
      Σε φιλώ και καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  17. Αγαπημένη μου

    "ΟΜΟΡΦΙΑ" (με ή χωρίς εισαγωγικά) ένα θέμα που φέρει διαχρονικά το βάρος ενός πρώτιστου ενδιαφέροντος του ανθρώπου από την στιγμή που θα αναγνωρίσει τον εαυτό του .

    Η Ομορφιά χωρίς να στερείται βέβαια το στοιχείο της Υποκειμενικότητας, πρέπει να πραδεχτούμε, είναι ΠΑΝΑΚΕΙΑ .Είναι το διαφανές ζητούμενο όπου πέφτει και σε ό,τι αγγίζει η ματιά μας.Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εξαιρεθεί αυτού του κανόνα.

    Το θέμα το έχετε γλαφυρά εξαντλήσει οι προλαλλήσαντες

    Μια και έχεις ανοίξει πράσινο για προσωπικές εμπειρίες ,θα προσθέσω και γω μια δική μου έτσι γιατί μια στάλα γέλιο πάραπάνω δεν βλάπτει.

    Στα δεκάξι μου ήμουν ένα χαριτωμένο κορίτσι με έντονη προσωπικότητα δυσανάλογη για την ηλικία μου.Ήμουν όμως πολύ λεπτή για την εποχή !!! Τότε γνωρίστηκα με τον μέλλοντα σύζυγό μου ο οποίος με περνούσε 16 χρόνια. Αλλά το φλογερό μας ειδύλλιο σκόνταφτε στην ..αδυναμία μου.

    Ώσπου μια μέρα μου έθεσε τον όρο." Μου είναι αδύνατο να σε παρουσιάσω στην μητέρα μου αν δεν παχύνεις τουλάχιστο 4-5 κιλά." Εγώ μαθητριούλα ακόμη και εντελώς άπειρη από διαχείριση διαπροσωπικών και μάλιστα ερωτικών σχέσεων ,στη απελπισία μου έπεσα με τα μούτρα στα γλυκά που μέχρι τότε δεν τα έβαζα στο στόμα μου. Κάθε πρωί,που λέτε, με την σχολική τσάντα παραμάσχαλα,θυσίαζα το πενιχρό καθημερινό χαρτζιλικάκι μου για να πάρω μια μεγάλη πάστα ,να την κατεβάσω με νερό πριν μπω για μάθημα,γιατί αλλιώς δεν μου πήγαινε κάτω.

    Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα κιλά πήρα .Πάντως ξεγύρισα λιγάκι κι έτσι πήρα το εισιτήριο για την παράσταση εισόδου της αφεντιάς μου στην οικογένεια του αγαπημένου μου. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν και προοδευτικός τρομάρα του ,αριστερός γάρ....

    Μια γουλιά καφέ,απ΄το ίδιο φλιτζάνι σε κερνώ γλυκιά μου μαζί μ΄ένα ένα φιλί.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω τι μου θύμισες τώρα: Και εγώ ήμουν λεπτή πολύ όταν με γνώρισε η οικογένεια του άντρα μου (χααχαα
      το θυμάμαι και γελάω). Δεν ''απαίτησε'' φυσικά ο άντρας μου να παχύνω ούτε η πεθερά μου. Όμως όταν γέννησα την πρώτη μου κόρη ήλθε η θεία του να μας επισκεφθεί και λέει θυμάμαι:''τώρα μάλιστα όχι όπως ήσουν.(εννούσε με τα κιλά εγκυμοσύνης μάλιστα) ''Πώς ήμουν;'' τη ρώτησα Και μου απαντά ''Σαν άρρωστη. Δεν ήμουν άρρωστη, γιατί το λέτε; Γιατί ήσουν πολύ αδύνατη σαν άρρωστη. Δεν υπήρξα άρρωστη μην ανησυχείτε. Ναι το ξέρουμε τώρα αφού γέννησες εύκολα (άκου!!!) και έπιασες παιδί αμέσως αλλά τότε είπαμε με τον άντρα μου μια κουκλίτσα άρρωστη βρήκε ο ανιψιός μας!!!!''χαχαχαχαχα
      Ναι η ομορφιά είναι υποκειμενική μάλιστα και ανάλογα με τα πρότυπα της εποχής. Πάντα θα είναι προτέρημα Λυγερή μου αλλά να μην προκαλεί στους ανθρώπους ψυχολογικά προβλήματα αυτό λέω
      Σε φιλώ πίνοντας τη γουλιά από τον καφέ σου
      Καλό Σ/Κο

      Διαγραφή
  18. Άννα μου πόσο σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα έπιασες και τόσο εμπεριστατωμένα ανέλυσες!
    Συμφωνώ απόλυτα και με το σχόλιο-τοποθέτηση της Αριστέας!
    Μακάρι να είχαν όλοι υποστηρικτικό περιβάλλον και να ένιωθαν πάντα όμορφοι.
    Ας γίνουμε εμείς εκείνοι που θα τους το δείξει, αν δεν το έχουν βιώσει μέχρι τώρα.

    Δυστυχώς δεν προλαβαίνω πια να σχολιάζω όπως παλιά και μου λείψατε!
    Καλή συνέχεια με δύναμη και χαμόγελο, σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κατερίνα μας. Και εμάς μας λείπεις!
      Χαίρομαι που βρίσκεις και εσύ το θέμα σοβαρό και είναι επίκαιρο γιατί είναι διαχρονικό πιστεύω.
      Χρειάζεται το υποστηρικτικό περιβάλλον αλλά πιστεύω χρειάζεται και να μάθουμε τα παιδιά μας να μην περιθωριοποιούν τα ''ασχημόπαπα''!
      Καλό Σ/Κο κορίτσι μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλά τα λες, αλλά η ομορφιά είναι το διαβατήριο σ' όλες τις επαγγελματικές (ή μη) επιδιώξεις των υποψηφίων. Το έχω βιώσει έντονα και μάλιστα σε εταιρείες που ευαγγελίζονται την ισότητα και "τιμωρούν" κάθε μορφή ρατσισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Είναι αυτή η αντίφαση που ζούμε Άννα μου. Μεγαλωμένοι με τόσα στερεότυπα και προκαταλήψεις και διαρκώς βομβαρδισμένοι με προϊόντα και υπηρεσίες που υπόσχονται το ανέφικτο, τη μάχη με το χρόνο δηλαδή. Η κυρία με την διορθωμένη μύτη, είναι το πιο ήπιο παράγειγμα (ας πούμε ότι διόρθωσε κάποια ατέλεια). Το άλλο που είναι όλες ίδιες με τα φουσκωμένα χείλη και το μαλλί κερατίνη, ακόμα και νέα κορίτσια δεν ξεχωρίζουν πλέον το ένα απ' το άλλο. Καρμπόν όμως... Μιλάμε για "διορθωτικές παρεμβάσεις" ή ομαδική υστερία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου το ξερω...διαβατήριο ναι αλλά μην νομίζεις ότι είναι όλα ρόδινα αν σου ανοίγουν την πόρτα λόγω εμφάνισης. Άλλο ζητάς εσύ, και άλλο εκείνοι που αποβλέπουν στην ομορφιά σου. Δυστυχώς πολλά όνειρα γκρεμίζονται όταν διαβείς αυτήν την πόρτα την ορθανοικτη...Κάνεις ταμείο μετά και το έλλειμμα μεγάλο!
      Οι διορθωτικές παρεμβάσεις δεν είναι κακό και επιβάλλεται αν νοιώθει ο άνθρωπος καλά αλλά φτάσαμε στην υστερία και αυτό είναι φοβερό όταν τα νέα παιδιά ακολουθούν!

      Διαγραφή
  21. Καλημέρα Αννούλα μου και καλή σου εβδομάδα.
    Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
    Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν εντελώς το "είναι" και ασχολούνται μόνο με το "φαίνεσθαι"
    Βέβαια αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο μεταξύ ομοιων γιατί Αννούλα μου σαν σβήνουν τα φωτα μιλά η ψυχή και το πνεύμα ...και εκεί πώς πραγματικά μπορεις να μαγέψεις κάποιον αν ποντάρεις μόνο στην εμφάνισή σου;
    Το χειρότερο όλων όμως είναι οτι υπάρχουν γονείς που το περνούν και στα παιδιά τους αυτό διαλέγοντας τις πιο επιτηδευμένες εμφανίσεις για να πάνε σχολείο ή σχολιάζοντας τους φίλους τους.
    Εγώ από την άλλη δεν ενοχλούμαι από τη σκέψη να θες να βελτιωσεις κάτι αισθητικά στον εαυτό σου. Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως μια επμεβαση να τους έλυνε και αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, αρκεί βεβαια αυτό να ανταποπκρίνεται στη δική τους ανάγκη και όχι στις επιταγές της μόδας...
    Και θα συνέχιζα να λεω και να λεω...γιατί το θέμα είναι ανεξάντλητο...μα θα σταματήσω εδώ και θα σου δώσω ένα γλυκο φιλί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου! Πάντα το ''φαίνεσθαι'' έκλεβε την πρώτη ματιά και την πρώτη εντύπωση. Αλλά πολλές φορές έμενε αυτή η πρώτη να γίνεται και η τελευταία.
      Ναι αυτό είναι το λυπηρό τα παιδιά, που στολίζονται για το σχολείο και σε ρωτούν ''είμαι όμορφη/ος;''
      Ούτε εμένα με ενοχλεί η διόρθωση ατελειών αφού η επιστήμη έχει προοδεύσει αλλά Σταυρούλα μου γλυκιά να μη σ'αρέσει τελείως ο εαυτός σου; Να νοιώθεις ψυχολογικά άσχημα και την ανάγκη ψυχολογου γιατί δεν έχεις αγαπήσει αυτό που είσαι; Είναι φοβερό όπως και να το δω...
      Φιλιά και από εμένα μάτια μου

      Διαγραφή
  22. Τι ωραία ανάρτηση, Αννούλα μου, κι ένα μάθημα / τροφή σκέψης, θα έλεγα, για τα παιδιά σε εφηβεία και τους νέους γονείς. Όλα από εκεί ξεκινάνε, δυστυχώς... Το βέβαιο είναι πως πάντα η ομορφότερη εικόνα θ' ανοίγει τις περισσότερες πόρτες, μα βλέπουμε κι εκείνους που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, παρά μόνο αυτό που φρόντισαν οι άλλοι να τους φυτέψουν μέσα τους κι έχουν ανθίσει οι κάθε λογής ανασφάλειες. Μακάρι να μαθαίναμε να μας αγαπάμε, μακάρι να μαθαίναμε την ουσία, να μην είχαμε την ανάγκη να ανήκουμε σε αγέλη (βλ ότι δεν βλέπεις προσωπικότητα σε εμφάνιση, παρά κόπιες μίας αρχικής μορφής), μακάρι... μακάρι... Δεν ελπίζω ότι κάτι θ' αλλάξει - και για πολλούς λόγους. Πάντως, τάσσομαι υπέρ σε οποιαδήποτε επέμβαση μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα. Όχι με την αρνητική έννοια μπροστά, αλλά με το "γιατί να μην κάνω αυτό που μπορώ για να βελτιωθώ".

    Σε φιλώ πολύ!
    Μπράβο για το ωραίο θέμα που άνοιξες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι οι γονείς και οι παρατρεχάμενοι του περιβάλλοντος κάνουν ζημιά στα παιδιά. Αλλά και τα πρότυπα μετά στην εφηβεία τους συνηγορούν Αναστασία μου για την εμφάνιση και μεγενθύνουν το πρόβλημα.
      Και σκέψου πώς νοιώθει ένας έφηβος όταν η φύση δεν τον έχει προικίσει ανάλογα...Περιθωριοποιείται...με όλα τα ψυχολογικά που ακολουθούν την περιθωριοποίηση.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα
      Να σαι καλά
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  23. Μεγάλο θέμα ανοίγεις Άννα μου!
    Η κοινωνία μας είναι γενικά υποκριτική!
    Άλλα λέει άλλα κάνει κι άλλα εννοεί! Τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της!
    Αλλά αυτό που με ξεπερνάει κυριολεκτικά είναι ο γονιός που λέει στο ένα παιδί ότι το άλλο είναι πιο όμορφο, ή ο σύντροφος που "ντρέπεται" για τον άλλον...
    Τώρα αν ο άλλος θέλει να αλλάξει κάτι πάνω του για να νιώθει καλύτερα, δεν τον κρίνω, αλλά φοβάμαι πως κάποιες φορές ακόμα κι αυτό γίνεται για λάθος λόγο, ή με λάθος τρόπο!
    Και ούτε να φανταστώ θέλω την ψυχολογία κάποιου που πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος, για να το θέσω απλοϊκά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μεγάλο Μαρία μου το θέμα και απλά το άγγιξα. Ξέρεις, στο περιβάλλον μου υπάρχει μια οικογένεια που η μητέρα έχει δυο κόρες που στη μια λέει ΄''τι κρίμα που δεν μοιάζεις στην αδελφή σου που είναι όμορφη''. Και το λέει από τα μικράτα τους έμαθα. Κάποια φορά που ήμουν μπροστά μίλησα ευγενικά μεν αλλά της είπα ''τα παιδιά μας εμείς τα γεννάμε όπως είναι. Και τα αγαπάμε όπως και να είναι''
      Ξέρεις το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της; Η κόρη της, ας πουμε η άσχημη, με δυο παιδάκια έχει φτάσει στο σημείο να ντύνεται σαν έξαλλη έφηβη, να γυρνάει τα βράδια με παρέες και δεν ξέρει ο άντρας της και τα παιδιά τι να κάνει. Πιστεύω ότι φταίει αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης που της στέρησε η μητέρα της και εξακολουθεί να της στερεί...
      Να σαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  24. αχ τι να πει και η ωραία Ελένη που κατα κυνηγήθηκε για την ομορφιά της !!!
    Αμ εγώ τι να πω που από μικρή ακούω τη φράση "Κρίμα βρε παιδί μου τόσο όμορφο κορίτσι και να είσαι χοντρή" χαχαχα
    Τυχαίνει να έχω φίλο πλαστικό χειρουργό και σε συζητήσεις μας πραγματικά υπάρχουν ανθρωποι που έχουν τεράστια προβλήματα ψυχολογικά μάλιστα ορισμένες φόρες θέλουν απεγνωσμένα να ακρωτηριάσουν κάποιο άκρο τους γιατί το θεωρούν ξένο και όχι δικό τους και υποφέρουν
    Παιχνίδια του μυαλού στον κόσμο της αρμονίας. Ομως ξέρεις η φύση δημιουργεί διάφορα σχέδια και πάντα φροντίζει να δημιουργεί και το ανάλογο "ταίρι" του που θα έλκεται ακριβώς από αυτό το σχέδιο και μόνο από αυτό.... το τρελό είναι πως αν κάποιος άντρας π.χ. τρελαίνεται για μεγάλες μύτες τον θεωρούν και αυτόν "ανώμαλο" χαχαχαχα Νυστάζω και γράφω μπουρδες
    Τα πάντα είναι θέμα αρμονίας του μέσα με το έξω και του έξω με το μέσα ... αρμονία και όχι αυτοπεποιθηση νομίζω
    ωραία πέρασα και εδώ σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχααα δεν νομίζω ότι κυνηγήθηκε για την ομορφιά της. Για το κεράτωμα κυνηγήθηκε χαχχααχα
      Ναι αυτό είναι φοβερό να σου δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα η εμφάνιση.Πω πω πω δεν χρειάζονται πλαστικό αυτά τα άτομα ψυχολόγο χρειάζονται.
      Βέβαια αν είναι μια τερατογένεση ή κάτι άσχημο και διορθώνεται επιβάλλεται ο πλαστικός χειρουργός αλλά όχι και να αρρωστήσουμε!!!
      Ναι υπάρχουν πολλοί με διάφορα γούστα...αλλά λέμε την πλειοψηφία. Ξέρεις τι διάβαζα πριν κάποιο καιρό; Ότι έχει μειωθεί το σπέρμα στα αγόρια και η επιθυμία για σεξ γιατί λένε οι σεξολόγοι τα πρότυπα των νέων δεν υπάρχουν στα κορίτσια της διπλανής πόρτας. Αυτό λέω λοιπόν.
      Ετσι θέμα αρμονίας του μέσα και του έξω!
      Φιλάκια

      Διαγραφή