Τι παραδόσεις θα παραδώσεις

Κεφαλλονίτικος Μπάλος

Μετρούσα καλοκαίρια αρκετά, όταν αποφάσισα ότι έπρεπε τα παιδιά να μάθουν για τις παραδόσεις των παππούδων τους, των γονιών τους.
Φυσικά ακολουθώ τις παραδόσεις όπως τις πήραμε από τους γονείς μας. 
Αλλά ξέρεις τι παρατηρώ;
Πώς σκουριάζουν τα σίδερα από τις καιρικές συνθήκες και την αφροντισιά; Ε, τι κάνεις μετά; Τρίβεις, ξύνεις να φύγει η σκουριά και περνάς με μίνιον για προστασία και μετά βάφεις. Έτσι και με τις παραδόσεις...ξύσε ξύσε τόσες γενιές,  κρατάμε ό,τι είναι διασκεδαστικό και προσθέτουμε νέα στοιχεία που πολλές φορές χάνονται  οι παλιές οι παραδόσεις. Σαν να γεννάμε νέες. 
Είπα κι εγώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ό,τι μας κληροδότησαν οι παλιοί, να μετέχουμε όλοι μαζί, όλη η οικογένεια, να μάθουμε το πώς και το γιατί, να διατηρήσουμε για να παραδώσουμε στους απογόνους.
Αλλά δεν ήλθαν τα πράγματα όπως τα σχεδίαζα.
Πρώτα ''τρέλανα'' τα παιδιά μου με τη μουσική του νησιού, να τους μάθω τους χορούς, να έλθουν σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους ''μήπως θα θέλατε να γραφτείτε για να μάθετε τους χορούς;''  Αλλά βαρέθηκαν γρήγορα. 
Έμεινα να περιμένω από τα πανηγύρια για να μάθουν, να γευτούν, να συμμετέχουν στο χορό και  να εξοικειωθούν με τη μουσική...κάτι κατάφερα εκεί. Αλλά μόνο τα καλοκαίρια στο νησί. 
Έψαχνα να μάθω και για άλλες συνήθειες των παλιών και αποφάσισα ότι καιρός είναι να μαγειρέψω και εγώ στην τσερέπα. Τουλάχιστον τα καλοκαίρια. Να διατηρηθεί και η παράδοση στη μαγειρική   και να μάθουν τα παιδιά.
Αυτή είναι η τσερέπα (δυστυχώς όχι δικιά μου)

Βρήκα και τον μάστορα που έφτιαχνε τσερέπες-μεγάλες πήλινες γάστρες (σαν μια λεκάνη ) που σκεπάζει το ταψί.
Πηλός και άχυρο και τέχνη χρειάζεται για να φτιαχτεί.
Εντάξει; Μου είπε. 
Αλλά εκεί άρχισαν οι ενστάσεις. Και πού θα την τοποθετήσουμε; Θέλει ειδικό χώρο γιατί ανάβεις φωτιά για να την κάψεις. Να φτιάξουμε... αμ ξέρεις πόσο θα στοιχίσει; Και άντε πες ότι φτιάξαμε το χώρο, τι θα κάνουμε; Θα καίμε ξύλα για καναδυο ώρες για να κάψει η πήλινη γάστρα μας, ν' αλλάξει χρώμα για να σκεπάσει το φαγητό μας και να ψηθεί από τη θερμότητα της τσερέπας. 
Και ξανά ενστάσεις...Μέσα στο καλοκαίρι, με καύσωνα θα καίμε δυο τρεις ώρες ξύλα ...μα θα με βοηθάνε τα παιδιά. Αμ δε, κι εκεί αντιρρήσεις. Διακοπές κάνουμε όχι να γυρίσουμε στην χειρωνακτική εργασία.


Ενας τέτοιος χώρος χρειάζεται για να μπει η τσερέπα και τα ξύλα που θα την καίνε

Και πού θα μάθεις το πώς να  μαγειρεύεις με τσερέπα; ήλθε η σοβαρότερη ερώτηση. Θα μου μάθει η ανιψιά μας που ξέρει...και γέλασαν πολύ. Μα πάρα πολύ γιατί εκείνη έκανε χρόνια-μου είπαν- παρακολουθώντας τη μητέρα της για να μάθει ...(το ότι είμαι έξυπνη δεν το έλαβαν υπόψη, ε;) 
Και έτσι πάει και αυτή η προσπάθεια. 
Τι άλλο να κάνω; Να μάθουμε να ζυμώνουμε ψωμί...α πα πα κάνουμε δίαιτα δεν τρώμε ψωμί.
Μήπως να μετέχουμε στο πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μας; Και θα χάνουμε τα μπάνια μας;
Πάει κι αυτό.
Μετράνε αρκετά καλοκαίρια που παραιτήθηκα από την προσπάθεια να κάνω τα παιδιά μου να μετέχουν στις παραδόσεις του τόπου μας. 
Αλλά τα αφήνω να μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Και κάτι αφομοίωσαν.
Η τσερέπα πάντως μου έχει μείνει απωθημένο. Ξέρεις τι νόστιμο είναι το φαγητό εκεί; Να καις με ξύλα την ανασηκωμένη τσερέπα, και μετά να τραβάς τα κάρβουνα, να βάζεις το ταψί σου και να το σκεπάζεις με την καμμένη ''λεκάνη'', να κλείνεις γύρω γύρω με τα κάρβουνα που καίνε και να σιγοβράζει για ένα δίωρο ή τρίωρο ανάλογα το φαγητό!
Νοστιμότερο δεν έχω γευτεί...


Κεφαλλονίτικη κρεατόπιττα

46 σχόλια:

  1. Πρώτη πρώτη ήρθα Αννούλα μου;
    Χαίρομαι γιατί θα προλάβω να γευτώ το φαγητό που μαγείρεψες στην τσερέπα.
    Τί; Δεν μαγείρεψες τελικά ;
    Μάθε καλή μου και σφύρα κλέφτικα, να σεις πόσες θα έρθουμε 😁😁😁😁
    Καλά τα παραδοσιακά αλλά με το ζόρι δεν μαθαίνονται.
    Θα έρθει η ώρα που θα το κάνουν μόνοι τους.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη πρώτη μάτια μου!
      Όχι δεν μαγείρεψα δεν έμαθα καν πόση ώρα χρειάζεται το φαγητό, θεωρητικά ξέρω αλλά δεν αρκεί.
      χαχαχαα το ξέρω το ξέρω και ωραία θα ήταν να μαζευτούμε ε;
      Ναι παραδοσιακή ζωή με το ζόρι όχι φυσικά δεν γίνεται γι αυτό προσπάθησα να κεντρήσω το ενδιαφέρον με διάφορους τρόπους
      Να σαι καλά Ρένα μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Άννα μου καλό ξημέρωμα! Ένα κείμενο, δυο φωτογραφίες, μια κατάθεση ψυχής, μια τσερέπα και η αγάπη και ο σεβασμός στην παράδοση, συγκινούν και σίγουρα δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα και τα παιδιά που με τα χρόνια θα αλλάξουν γνώμη.
    Οι ρίζες της καρδιάς μας είναι ο τόπος μας και το αποτύπωμα που θα αφήσουμε είναι άξιο εκείνου που κληρονομήσαμε απ' τους γονείς και τους παππούδες. Όσο για την τσερέπα είμαι σίγουρη για το νόστιμο φαγητό (ξέρω από ξυλόφουρνο) ...ξαναδοκίμασε! Άννα μου να είσαι καλά... φιλιά..καλή αυριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου αγάπη και σεβασμός χρειάζεται κάθε παράδοση του τόπου μας για να μην χαθεί.
      Ναι το φαγητό της τσερέπας είναι υπέροχο γευστικό αν η νοικοκυρά την ξέρει καλά να την χρησιμοποιεί αν όχι γίνεται το χειρότερο που έχεις φάει
      Το προσπαθώ να δοκιμάσω ξανά θα δούμε
      Φιλιά πολλά καλά να περνάς

      Διαγραφή
  3. Η παράδοση πρέπει να είναι ζώσα. Όχι μια φολκλορική παρουσίαση και τέρμα. Δυστυχώς , στην αστικοποιημένη πια χώρα μας, όλο και χάνονται. Η επαρχία κρατάει σε μεγάλο βαθμό. Όσο για τα παιδιά, θα κρατήσουν είτε μας αρέσει είτε όχι, ότι τα ικανοποιεί εκείνα. Ότι θα θυμούνται από τους γονείς τους, κύρια βέβαια απ τη μητέρα τους τα κορίτσια. Άρα χρειαζόταν η προσπάθεια σου. Όσο για τη τσερέπα, που ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον; Την καλημέρα μου, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά πρέπει να είναι ζώσα και όπως λες παράδοση μόνο η επαρχία κρατάει και αυτή νοθευμένη λέω εγώ. Προσαρμοσμένη στο σήμερα. Στις πόλεις παραδόσεις διατηρεί κανείς στην οικογένεια, εντός των τειχών γιατί είμαστε πολλοί και διαφορετικών εθίμων, έτσι;
      Η φολκλορ παρουσίαση εχει το στόχο της και αν σκεφθείς ότι πολλοί νέοι ενημερώνονται έτσι καλό είναι από το τίποτε.
      Ναι πάντα η οικογένεια παίζει τον πρώτο ρόλο στις παραδόσεις και τη συνέχισή τους. Θα δούμε...
      Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου
      Καλησπέρα

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Αννουλα μου!
    Την τζερέπα δεν την ξερω,πρώτη φορα την βλέπω εδω! Κατι σαν τον ξυλόφουρνο δλδ ειναι!
    Εχω ξυλόφουρνο,που σπάνια τωρα τον χρησιμοποιούμε αλλα τέτοια νοστιμιά στα φαγητά,δεν υπάρχει!!
    Όσο για τις όμορφες παραδόσεις της χώρας μας,καλο θα ειναι να τις κρατάμε για την νέα γενιά! Ο εγγονός μου πάει και μαθαίνει παραδοσιακούς χώρους,όπως και τα κορίτσια μου όταν ήταν μικρά!Ζηλεψα την Κεφαλονιτικη κρεατόπιττα!
    Καλη Κυριακή!Πολλα φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Να που την έμαθες την τσερέπα. Σαν τον ξυλόφουρνο ναι μόνο που είναι για ένα συγκεκριμένο ταψί.
      Χαίρομαι που ο εγγονός σου μαθαίνει παραδοσιακούς χορούς. Αρκετοί νέοι αγαπούν την παράδοση και είναι ελπίδα αυτό
      Η κρεατόπιττα είναι ονομαστή Δήμητρά μου. Πάντα θα φάμε όταν πάμε στο νησί μας
      Σε φιλώ και καλή σου εβδομαδα

      Διαγραφή
    2. Ο εγγονός σου που μαθαίνει χορούς ζει στην Ολλανδία; Το ρωτάω γιατί ξέρω ότι οι δικοί μας που ζουν στο εξωτερικό κρατούν και διατηρούν παραδόσεις περισσότερο από εμάς. Μπράβο τους

      Διαγραφή
  5. Τζερέπα;! Τι έχετε εσείς εκεί δίπλα που δεν έχουμε εμείς;! Πρώτη φορά την άκουσα. (Ε, και γεννήθηκε και η επιθυμία να δοκιμάσουμε..)

    Πώς να προτάξεις το στήθος σου σε έναν τυφώνα; Η εποχή μας καλπάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Αν θέλαμε μισή μέρα με την τζερέπα να ετοιμάσουμε το φαγητό, τώρα θέλουμε λίγα δευτερόλεπτα να παραγγείλουμε από την πιτσαρία και να απολαύσουμε μία σπέσιαλ βλέποντας ταινία με τους φίλους μας, κατεβασμένη από το ίντερνετ. Θέλω να πω ό,τι κι ο Βασίλειος, πιο πάνω: Η παράδοση εκπορεύεται από έναν τρόπο ζωής, είναι ένας τρόπος ζωής και δυστυχώς, όσο και να πονάει, πολλά πράγματα δεν μπορούμε να τα συνεχίσουμε. Είναι στοιχείο μιας ταυτότητας η οποία όμως συνεχώς μεταλλάσσεται και συνεχώς διαμορφώνεται.
    Όταν κάνουμε προσπάθειες να διατηρήσουμε κάποια στοιχεία της και να τα μεταφέρουμε στους επόμενους, τότε (αφού κάνουμε προσπάθειες και δε γίνεται φυσικά) νομίζω ότι ήδη ζει στην εντατική διασωληνωμένη. Παράδοση γίνεται αυτό που βιώνουμε φυσικά και αυτομάτως μεταφέρεται στους επόμενους, είτε το εξελίσσουν κάπως είτε όχι. Και δυστυχώς πλέον, αυτό που βιώνουμε είναι αρκετά μακριά από τα στοιχεία των παλιών που -κι όμως- αγαπήσαμε και εκτιμήσαμε. Φαίνεται πως η εποχή μας αποδεικνύεται σαρωτική, πιο δυνατή από μας..

    Φαίνεται να τα γράφω κρύα, αλλά τα γράφω με πόνο.. Ας διορθώσω λίγο: Ευτυχώς, μάλλον όλο και κάτι μένει: Στοιχεία μουσικής, άρα και χορού, μαγειρικής, τελετουργικά, κάποιες συνήθειες, κάποια στοιχεία συμπεριφορών, όλο και κάτι μένει, όλο και κάτι που κάνει τους τουρίστες να διαπιστώνουν πως είμαστε "ζεστός και φιλόξενος καλός" και πως τι ωραία τα γεμιστά και το γιουβέτσι κλπκλπ. (Πού να τα δοκίμαζαν και στην τζερέπα, θα μου πεις, ε;; ) :-)

    Κυριακή σήμερα. Βλέπουμε λίγο "Το αλάτι της γης", να αναιρούμε όσο γράφω;; :-)

    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε...να μην έχουμε κι εμείς κάτι; Και λογικό να γεννηθεί η επιθυμία δοκιμής. Και δεν θα χάσεις!
      Φυσικά Διονύση συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Όλα αλλάζουν και ναι δεν μπορούμε να τα συνεχίσουμε Οι συνθήκες βλέπεις, αλλαγή του τρόπου ζωής της οικογένειας αλλά και η πρόοδος παίζει ρόλο. Αγαπήσαμε αυτές τις παραδόσεις, μακάρι να μείνει κάτι στη νέα γενιά.
      Όχι δεν γράφεις κρύα ξέρω κατανοώ τον πόνο. Ελπίδα μου και εμένα να μείνει κάτι, να το μεταφέρουν αυτούσιο αν είναι δυνατόν οι νέοι.
      Δεν αναιρούμε όσα γράφεις γιατί ''Το αλάτι της γης'' πόσοι το βλέπουν λες;
      Να σαι καλά
      Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Η παράδοση, τα ήθη και έθιμα, ακόμα και οι συνήθειες που σχετίζονται με την λατρεία της θρησκείας, είναι όλα αυτά (μαζί με την γλώσσα) που προσδιορίζουν ένα μεγάλο κομμάτι ενός έθνους και το διαχωρίζουν από τα άλλα. Η ζωή όμως προχωρά (ευτυχώς πολλές φορές), ο κόσμος εξελίσσεται και μαζί με αυτόν θα πρέπει να εξελιχθεί και η παράδοση. Να προσαρμοστεί αλλιώς θα πεθάνει. Εμείς θα την ενσωματώσουμε στην ζωή μας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει αβίαστα και σταθερό.
    Είχα διαβάσει κάτι πολύ όμορφα κάποτε: Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας. Και έτσι πρέπει να πορευόμαστε.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ''διαχωρίζουν'' δεν ήταν σωστή λέξη. Το ''διαφοροποιούν'' είναι πιο ορθή.

      Διαγραφή
    2. Μαιρούλα μου όλες οι παραδόσεις είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η Ιστορία μας, το ποιόν μας, η χώρα μας. Δεν ξέρω πώς η προσαρμογή βελτιώνει τις παραδόσεις. Αλλά αυτό γίνεται αλλάζουν και οι παραδόσεις και σαν το κρασί το νερομένο γίνονται.
      Υπέροχο αυτό που διάβασες για τη μεταφορά της φλόγας. Αυτό είναι ...
      Καλησπέρα και καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Αννούλι μου!
    Έχω φάει φαΐ μαγειρεμένο σε τσερέπα είχε η πεθερά μου στο χωριό ήταν υπέροχο αλλά είχε τις δυσκολίες του χαχαχα τι μου θύμησες...
    Καλή Κυριακή εύχομαι φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω έφαγες έτσι; Άρα ξέρεις τι λέω. Και ναι έχει δυσκολίες αλλά η νοστιμιά θέλει τον κόπο της
      Φιλιά πολλά Βιργινία μου

      Διαγραφή
  8. Τι μου θυμίζεις Αννούλα μου με τη γάστρα!!!!

    Αγαπώ σε ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ και αρκετές γεννιές οι νέοι( ακόμη και η δική μας γενιά) έχουν ...κλωτσήσει τις παραδοσιακές ενασχολήσεις και εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Σε όλα τα επίπεδα.Στην σίτιση, στην ψυχαγωγία, στην παραδοσιακή διακόσμηση του σπιτιού, στην επικοινωνία,στις διαπροσωπικές σχέσεις, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τους κανόνες μιας βαριάς οικογενειακής εξουσίας και να απολαύσουμε τον "νέο" δυτικόφερτο τρόπο ζωής που ανοιγόταν επιβλητικά μπροστά μας.

    Τώρα όμως που το ζήσαμε κι αυτό,νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς με νοσταλγία ,τρυφερότητα αλλά και ανεπτυγμένο το κριτήριο της αισθητικής μας αντίληψης, προσεγγίζουμε με αποδοχή και νοσταλγία το "καλό παλιό διατηριταίο παραδοσιακό " σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

    Προσωπικά είμαι πολύ επιρρεπής,και θα ήθελα π.χ.να δοκιμάσω ένα φαγητό στη γάστρα( τσερέπα) σήμερα,που δεν είχα ποτέ αξιωθεί να γευτώ στο παρελθόν μου.

    Γεια σου ωραία της παρέας που οι κεραίες σου σε εγρήγορση πάντα δεν αφήνουν τίποτα και δεν παραλείπουν να τροφοδοτούν ποιοτικά τον νου και την ψυχή μας.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να έλθεις στην Κεφαλλονιά Λυγερή μου να δοκιμάσεις φαγητό στην τσερέπα. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες φτιάχνουν και διαφημίζουν το φαγητό της τσερέπας.
      Ναι νοσταλγούμε όσοι ζήσαμε έστω και μέσα από τις αναμνήσεις των παπούδων ή γονιών μας εκείνη τη ζωή και τις παραδόσεις.
      Όλα αλλάζουν και όλα άλλαξαν...ας είναι προς το καλύτερο
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Τι μου έμαθες σήμερα! Την τσερέπα! Δεν την γνώριζα. Δηλαδή αντί να έχει ένα σπίτι το φούρνο με τα ξύλα, στην πατρίδα σου εφηύραν τον πιο απλό αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο για να ψηθεί το φαγητό. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να καίει τα ξύλα μέσα στο φούρνο και μετά να τα τραβάει έξω και να βάζει τα ταψιά. Το πλεονέκτημα του φούρνου είναι βέβαια πως με την ίδια ποσότητα ξύλων ψήνεις περισσότερα φαγητά.
    Τα παιδιά σήμερα Άννα μου είναι χαωμένα με τα τόσα ερεθίσματα που τα βομβαρδίζουν από γύρω. Τί να πρωτομάθουν, για ποιο πράγμα να πρωτοενδιαφερθούν.
    Εσύ όμως έκανες το σωστό. Έδωσες το ερέθισμα. Μεγαλώνοντας θα γυρίσουν πίσω στις παιδικές αναμνήσεις και τότε θα ψάξουν να μάθουν περισσότερα γιατί θα θυμούνται αυτό που είπε η μαμά, αυτό που έκανε η μαμά. Έτσι είναι η ζωή. Οι νέοι άνθρωποι προχωρούν δέκα βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω.
    Εσύ πάντως έπραξες πολύ καλά και μπράβο σου που προσπαθείς να μπολιάσεις τα παιδιά σου με τις παραδόσεις του τόπου σας. Και να είσαι σίγουρη πως κάτι θα τους μείνει σαν μαγιά που θα φουσκώσει αργότερα το ενδιαφέρον τους.
    Καλό σαββατοκύριακο
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μααρία μου καλημέρα. Ναι η τσερέπα είναι σαν γάστρα σαν φαγητό στο φούρνο αλλά με ξύλα καμμένη. Και φούρνο ξυλόφουρνος δηλ υπήρχε για να ψήνεις ψωμί και περισσότερα ταψιά. Βλέπεις η τσερέπα θέλει ένα μέγεθος ταψί, τις διαστάσεις του θα τις δώσεις στον τεχνίτη για να την κάνει ακριβώς λίγο μεγαλύτερη.
      Τα παιδιά κι εμείς Μαρία μου έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής. Και η οικογένεια σήμερα δεν είναι ούτε αυτάρκης, ούτε όλοι μένουν σε μονοκατοικίες και θέλει τη βολή της.
      Προσπάθησα και προσπαθώ για να είμαι ειλικρινής να μην ξεχαστούν στο μέτρο που μου αναλογεί ήθη και έθιμα του τόπου μας
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίο έθιμο και μπράβο σου που φροντίζεις να μη χαθεί. Η κρεατόπιτα φαίνεται πεντανόστιμη, σε τραβάει να θέλεις να τη δοκιμάσεις. Τη καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φροντίζω να μη χαθεί αλλά από το αποτέλεσμα κρίνεται η προσπάθειά μου ναι;
      Νοστιμότατη η κρεατόπιττα στο εγγυώμαι
      Καλησπέρα σου

      Διαγραφή
  12. Λυπηρό αλλά οι παραδόσεις και τα έθιμα, για τα παιδιά μας και τη νέα γενιά, είναι πια μέρος κάποιου εξωτικού φολκλόρ ακόμα και οι θρησκευτικές μας παραδόσεις! Θυμάμαι, χωρίς να είναι παράδοση της οικογένειας μου, (αντιθέτως!), όταν είχα πρωτοπαντρευτεί, ζύμωνα το ψωμί μας, άνοιγα φύλλο, έφτιαχνα τυριά, γιαούρτια, κένταγα, έπλεκα όλα τα μωρουδιακά και τόσα άλλα, μετά με πήρε η μπάλα του έτοιμου, του γρήγορου...
    Λυπάμαι που άφησα να παρασυρθώ, πάντως ο μεγάλος μου γιος, θυμάται ακόμα τη γεύση εκείνου του ψωμιού και τόσα άλλα, πάλι καλά για να παρηγοριέμαι, θα έχει να διηγείται στα παιδιά του!

    ΑΦιλάκια Άννα μου και ευχαριστώ που έθιξες ένα θέμα που τσούζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στεφανία μου αφού ο γιος σου έχει τόσες αναμνήσεις από εσένα που έκανες τη δική σου παράδοση στην οικογένεια είναι η δική σου προσπάθεια διατήρησης παραδόσεων.
      Ναι το θέμα τσούζει αλλά δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να ανακοπεί η μη διατήρηση των εθίμων μας...
      Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  13. Καλά κοίτα τώρα τι μαθαίνουμε ! ούτε που ήξερα για την Τσερέπα και τα συναφή της. Άννα μου εδώ παραδίδεις μαθήματα λαογραφίας στην κυριολεξία και σε ευχαριστούμε.
    Η Παράδοση είναι μεγάλο πράγμα.Χωρίς αυτήν μέλλον δεν έχουμε σαν λαός. Άρα χρειαζόμαστε τρόπο για να μεταλαμπαδευθεί στα παιδιά μας. Είναι ζωτικό θέμα επιβίωσης. Και δεν έχουν γίνει πολλά πάνω σε αυτό.
    Μακάρι να γίνει στο μέλλον.
    Σε φιλώ και ευχαριστώ που μας ταξίδεψες σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που έμαθες και για την τσερέπα. Απαραίτητο μια και η μητέρα σου ήταν Κεφαλλονίτισσα.
      Και εγώ αυτό πιστεύω Γιάννη μου αν χαθούν οι παραδόσεις χάνεται και το μέλλον μας. Τι θα μπορούσε να γίνει; Στην εποχή που ήμουν μαθήτρια μαθαίναμε και στο σχολείο χορούς δημοτικούς. Θα μπορούσε να μπει μάθημα σχετικό με θέματα παραδοσης αλλά χωρίς βαθμολογία μόνο ως άσκηση, ως εργασία.
      Αλλά ελπίδες δεν έχω
      Κι εγώ σ'ευχαριστώ για το σχολιό σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  14. Άννα μου φοβερή η ιδέα της τσερέπας και πράγματι το φαγητό γίνεται φανταστικό. Αλλά τι τα θες και αυτές οι μέθοδοι ακολουθούν την πορεία της ζωής μέσα στις κοινωνίες. Που σημαίνει πού άγχος πολύ τρεχάλα, δύσκολη επιβίωση, λίγος ελεύθερος χρόνος τον οποίον αναλώνεις σε ό,τι σηκώνει η τσέπη και κουράζει λιγότερο, προσφέρει όμως περισσότερη απόλαυση. Κάποτε κάποιος μου είπε πως η ζωή στην κοινωνία μας είναι σαν ένα ταξίδι προσφοράς τουριστικού γραφείου. Τιμή ειδική που περικλείει όλο και περισσότερα μέρη που τελικά ανακαλύπτεις πως τα βλέπεις μεν αλλά δεν τα γνωρίζεις δε. Δυστυχώς λοιπόν ο πολιτισμός και η εξέλιξη στην σύγχρονη κοινωνία δεν είναι παράδοση και τσερέπες αλλά ταχύτητα και γκρίκλις γκουρμέ φαγητά και ποσότητα που θα είσαι τυχερός αν έχει ένα χιλιοστόγραμμο ποιότητας. Αρκετά τραβάει η νέα γενιά για να επιβιώσει θέλει πιο απλά του 21ου αιώνα εμπειρίες. Δυστυχώς! Η απλή ζωή θέλει και απλούς ανθρώπους! Να είσαι καλά φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου ναι το φαγητό είναι φανταστικό. Ξέρεις κι εσύ φυσικά. Ναι όλα άλλαξαν και θέλουμε τις ευκολίες μας. Εδώ που τα λέμε στις πόλεις δεν γίνονται αυτά αλλά και στην επαρχία δεν ψήνουν συνεχώς με τσερέπα το φαγητό τους. Έχουν τους ηλεκτρικούς τους φούρνους. Απλά η παράδοση το απαιτεί. Να ξέρουμε τι πώς και το τι.
      Ναι έχεις δίκιο μας έχει εξαγοράσει η τεχνολογική πρόοδος και υιοθετούμε γκρικλις οπως γράφεις και έτοιμα φαγητά.
      Η τελευταία φράση σου τα λέει όλα
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  15. Η τσερεπα είναι κάτι σαν την μαντεμενια γάστρα που σκεπάζει το ταψί και όλα μαζί σκεπάζονται με κάρβουνα αν κατάλαβα. Για να είμαι ειλικρινείς δεν την ήξερα . Οσο για τις παραδόσεις όσο μπορούμε τις κρατάμε Άννα μου αλλά εδώ στη πόλη είναι λίγο δύσκολο. Α και εγώ ήθελα ένα ξυλοφουρνο αλλά θα μείνει όνειρο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου η τσερέπα είναι από πηλό και άχυρα και την ανασηκώνεις όπως στη φωτογραφία και βάζεις ξύλα να καίνει για ενα δίωρο ή τρίωρο ανάλογα το φαγητό. Μετά τραβάς τα κάρβουνα που μένουν και βάζεις το ταψί. Το σκεπάζεις με την τσερέπα που ψήνει το φαγητό με τη θερμοκρασία που έχει κρατήσει κατά την καύση της.
      Ωραίος και ο ξυλόφουρνος αλλά όνειρο όπως λες

      Διαγραφή
  16. Απέναντι απο το όμορφο νησί του Ιονίου την Κεφαλονιά είναι άλλο ένα μαγευτικό νησί η Ιθάκη,οπότε και εκει υπάρχει αυτή η παράδοση του μαγειρέματος με την τσερέπα.Το διαπίστωσα τα τελευταία χρόνια που πάω στο νησί.Υπέροχο,νοστιμότατο το αποτέλεσμα του μαγειρέματος.Μακάρι να οι επόμενες γενιές να κρατήσουν κάτι απ'αυτά τα έθιμα.Φιλιά Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου στην Ιθάκη υπάρχει και φαγητό Τσερέπα. Νομίζω ότι είναι με κοτόπουλο αν δεν κάνω λάθος.
      Ναι νόστιμος νοστιμότατο το φαγητό της τσερέπας
      Μακάρι να κρατήσουν κάποια έθιμα Μαρία μου κι αν δεν κρατήσουν ας τα γνωρίζουν τουλάχιστον
      Συγνώμη που αργησα να απαντήσω
      Τα φιλιά μου

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα αγαπημένη μου!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!
    Τι θα είμαστε δίχως τις παραδόσεις μας;;;

    Η πιτα φαινεται πεντανοστιμη

    Φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου άργησα να σου απαντήσω. Ζητώ συγνώμη
      Τι θα είμαστε χωρίς τις παραδόσεις; Πολύ σοφή ερώτηση...
      Η πίτα νοστιμότατη σε διαβεβαιώ
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  18. Κάτι σαν τη γάστρα του τόπου μου είναι δηλαδή η τσερέπα! Όχι τη σύγχρονη που έχουμε όλες, αλλά εκείνη που έμπαινε στο φούρνο!
    Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι η μητέρα μου ήθελε να αναβιώσει τον παραδοσιακό φούρνο και με συνεργό τον πατέρα μου κατάφεραν να φτιάξουν έναν. Καλά δε συζητώ για τη νοστιμιά των φαγητών! Γίνονταν άλλο πράγμα! Βέβαια δεν χρησιμοποιούνταν καθημερινά μια και η μητέρα μου δούλευε και όπως καταλαβαίνεις ο φούρνος χρειάζεται χρόνο πολύ!
    Καλές οι παραδόσεις, εντάξει όχι κι όλες, γιατί συνηθίζουμε να ωραιοποιούμε τα πάντα από τα "παλιά" αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τις ακολουθούμε.
    Να η παλιά γάστρα, άλλαξε εικόνα, μπαίνει στην ηλεκτρική κουζίνα πια και σιγομαγειρεύει εκεί!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κάτι σαν γάστρα αλλά δεν θέλει φούρνο...Καίγεται με τα ξύλα, διατηρεί τη θερμοκρασία και ψήνει με αυτήν το φαγητό.
      Σίγουρα οι παραδόσεις είναι ανάλογες και των συνθηκών ζωής μας. Τώρα... σιγά μην καίμε τόση ώρα ξύλα για να μαγειρέψουμε στην τσερέπα ή στο φούρνο. Απλά έτσι μια φορά στο τόσο καλό είναι και επίσης να ξέρουμε τις παλιές συνήθειες.
      Φυσικά δεν είναι εύκολο να ακολουθούμε τις παραδόσεις αλλάξαμε κι εμείς και η εποχή μας άλλαξε.
      Και δεν είναι σίγουρα όλες οι παραδόσεις ωραίες. Αλλά ας μην αλλάζουμε και τις ωραίες. Να μην ξεχνάμε λέω εγώ. Καλό είναι να έχει κάθε εποχή την ταυτότητά της αλλά να ξέρουμε και το πώς και το γιατί έχουμε αυτήν την ταυτότητα
      Καλό σου μεσημέρι Μαρία μου

      Διαγραφή
    2. Ναι, ναι, ο φούρνος είναι τελείως προαιρετικός στο θέμα της παραδοσιακής γάστρας..την έχω πετύχει πάντως και στο φούρνο...αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ αν έκλειναν ή όχι την πόρτα!
      Ου γαρ...

      Διαγραφή
  19. Εγώ είμαι παιδί των παραδόσεων. Η μαμά μου από μικρή μου ενστέρνισε τις Μανιάτικες παραδόσεις και λάτρευα να τις μαθαίνω, ίσως γιατί πιστεύω πως αν θέλουμε στα αλήθεια να είμαστε πατριώτες (χωρίς φανατισμούς μα με ουσία), πρέπει να μάθουμε τον τόπο μας για να τον αγαπήσουμε!
    Εντυπωσιάστηκα με την τσερέπα. Φαίνεται δύσκολη η διαδικασία που την ακολουθεί πάντως! Έχει όμως την ομορφιά της.
    Πολλά φιλιά Αννούλα μου! Καλό σου ξημέρωμα 🍁🍂
    ΥΓ: η πίτα στο τέλος φαίνεται και πολύ yummy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο παιδί των παραδόσεων.Συμφωνώ μαζί σου. Οι παραδόσεις μας δένουν και μας μαθαίνουν την ιδιαίτερη ιστορία του κάθε τόπου.
      Ναι η τσερέπα είναι μπελάς να την προετοιμάσεις για να ψήσει αλλά η νοστιμιά σε αποζημειώνει
      Και η πίτα όντως είναι πολύ νόστιμη
      Φιλάκια μάτια μου

      Διαγραφή
  20. Οπως συνηθως καθυστεριμενη ηρθα Αννιώ μου και τι νοσιμιες αντικριζω..εγω πυ δεν ειχα χωριο ειχα αποθυμενο ξυλοφουρνο..που τον εφτιαξε πριν απο πολά χρονια ο δικος μου. και κανω συχνα τα φαγητα μας εκεί.. η νοστιμια τους δεν υπαρχει αλλα την τσερεπα δεν την ηξερα ..σιγουρα θα ειναι πεντανοστιμα τα φαγητα εκει ψημενα φιλεναδα..!!
    ΟΙ παραδοσεις μας οποιες και να ειναι αυτές ..ευτυχως υπαρχουν και εκεινοι που τις συνεχιζουν και πιο πολύ στην επαρχία και στα νησια και προσπαθουν να τις μετεταδωσουν και στις καινουργιες γενιες.. δεν ξερω μονο ποσο θα συνεχιστεί αυτό και στις επομενες!! μακαρι ΑΝΝΙΩ ΜΟΥ..φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου αυτός ο ξυλόφουρνος είναι και μένα καημός αλλά στην πόλη δεν γίνεται και στο εξοχικό δεν προσφέρεται για ένα μήνα τόση φασαρία.
      Ναι στην επαρχία συνεχίζετε τις παραδόσεις προς τιμή σας
      Να σαι καλά Ρουλίτσα μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  21. Αχ εσυγκίνησε με πολλά η ανάρτηση σου τσιαι το θέμα της συμπατριώτισσα μου
    πρώτον για τες παραδόσεις γιατί μου αρέσουν τσιαι μένα πολλά να μη χάνουνται
    δεύτερον άρεσε μου που προσπαθείς να τις μάθεις να μην χαθούν στα παιδιά σου

    το πιο βασικό όμως η αγαπημένη μας/μου Κεφαλλονιά


    τσερέπα δεν ξανάκουσα έτσι λέξη ούτε τη λέξη ούτε το δοχείο πρώτη φορά βλέπω



    την εδοκίμασα μια φορά στην Ελλάδα τη κρεατόπιττα μου άρεσε πολλά

    ξέρω όμως ότι τα παραδοσιακά της Κεφαλλονιάς είναι οι μάντολες [έφαγα στην Κεφαλλονιά] [έχει και στη Κύπρο εννοώ] και η σκορδαλιά/μπακαλιάρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή