Ας φιλοσοφήσουμε ...σεναριακά

                       
πηγή


                                Φιλοσοφώντας...
Επιλεχθείσα κατάσταση: "Τι να διαλέξω ; το καθήκον ή το χρέος μου ;"


Το σαλόνι των Δημητρίου έσφυζε από ζωή. Το τραπέζι  επιδείκνυε λαχταριστά εδέσματα και οι καναπέδες φιλοξενούσαν φίλους που διασκέδαζαν.
Οι καλεσμένοι τρώγοντας και πίνοντας, είχαν χωριστεί σε ομάδες.  Συζητήσεις και γέλια ομόρφαιναν τη βραδιά.
Σε μια παρέα που ήταν παρών και ο Δημητρίου  κουτσομπόλευαν. 
-Μάθατε ότι ο γιος του Παπαγεωργίου απαλλάχτηκε από τη στράτευση;
-Γιατί; Τι έχει; είπε ο Καραμήτρου
-Α...ψυχοπροβλήματα,  απάντησε  χαιρέκακα η κ Θάνου
- Πω πω τον καημένο τον Παπαγεωργίου και τον έχει μοναχογιό, τι  τον βρήκε!!
-Σιγά που το πιστέψατε, βρήκε τρόπο να γλυτώσει το φανταριλίκι. Δικαστής ο πατέρας του ξέρει μέσες και άκρες. Μια χαρά είναι .
-Πάντως, αυτό με το στρατό πώς το βλέπετε; Μιλώ για τον εξαναγκασμό να στρατευθείς,  αλλιώς είσαι λιποτάκτης.
-Και τι ήθελες να κάνει το κράτος; Να το αφήσει στη εθελουσία κατάταξη των νέων; Δεν θα εκπαιδεύονταν πολλοί  και να μας δω σε μια σύρραξη...
-Ναι συμφωνώ.  Όμως δεν κατανοώ γιατί σε μια μάχη λέμε ότι ''πολέμησαν σαν ήρωες'' εκείνοι που υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν.
-Γιατί, ευτυχώς, πολλοί   πολέμησαν γενναία και δεν κρύφτηκαν, γι αυτό είναι ήρωες.
-Το θέμα είναι, αν δεν  ήταν υποχρεωτικό  το φανταριλίκι, τι λέτε ότι θα επέλεγαν οι νέοι; ρώτησε ο κ. Κούκος
-Στην πλειοψηφία τους δεν θα επέλεγαν να καταταγούν πιστεύω, είπε ο Δημητρίου. Γι αυτό και το κράτος επιβάλλει δια νόμου αυτό που οφείλει να κάνει ο καθένας προς την πατρίδα
-Όμως αν είχες δικαίωμα επιλογής, εσύ ας πούμε Δημητρίου, θα προτιμούσες να πεθάνεις στην μάχη ή να κάνεις τα πάντα για να γλυτώσεις εσένα και την οικογένειά σου;
-Μα αν δεν πολεμήσεις,  πώς θα γλυτώσεις; Αιχμάλωτοι θα είμαστε...
-Θα φύγεις  σε άλλο κράτος, δες τους πρόσφυγες, πόλεμο έχουν κι όμως φεύγουν.  Γι αυτό ερωτώ, αν είχες επιλογή ποια υποχρέωση είναι μεγαλύτερη, προς την πατρίδα σου ή προς την οικογένειά σου και τον εαυτό σου;
-Προς την πατρίδα είπαν όλοι εν χορώ
-Τότε προς τι η αυτοσυντήρηση που υπάρχει μέσα μας; Το να προστατεύουμε τον εαυτό μας προστάζεται από τη φύση. Αν λοιπόν άλλαζαν τα πράγματα και υπήρχε επιλογή, τι βαραίνει περισσότερο για τον καθένα; Το τι οφείλει στην πατρίδα ή τι οφείλει στον εαυτό του;
-Μα υπάρχουν και οι αξίες που σε χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο με ιδανικά. Φυσικά γι αυτές τις αξίες θυσιάζει κάποιος   τη ζωή του. Η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η τιμή, η αγάπη για την πατρίδα, η οικογένεια. Τι θα ήμασταν χωρίς αξίες; είπε ο Δημητρίου
-Ακόμη κι αν είναι μάταιη η θυσία αυτή;  έπεσε μια άλλη ερώτηση
-Ακόμη και τότε! Εξάλλου πολεμώντας για την πατρίδα πολεμάς και για την οικογένεια, μην το ξεχνάς
-Να πω τι πιστεύω; Επειδή η αυτοσυντήρηση είναι έντονη στον άνθρωπο, η υποχρεωτική στράτευση και επιστράτευση, γίνεται ακριβώς για να υπερνικηθεί ο εαυτός που φωνάζει ''σώσε με''!
-Συμφωνώ, είπε ο απέναντι κύριος που δεν είχε μιλήσει ως τώρα. Κι έτσι δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς τι να επιλέξεις σε στιγμές κινδύνου για τη χώρα σου, την υποχρέωση προς την πατρίδα ή προς την οικογένεια!

Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή μου στο δρώμενο του Γιάννη μας Ασκήσεις Σεναρίου: "Πες το με Εικόνες"


Ευχαριστώ όλους σας... και τις  συμμετέχουσες /συμπαίκτριές  μου και όσους διάβασαν/ψήφισαν!
Το δρώμενο αυτό, κατά γενική ομολογία, είχε μεγάλη επιτυχία και τα μπράβο αξίζουν στον εμπνευστή του και διοργανωτή τον  Giannis Pit , τον κύριο Σινεφίλ!
Τον ευχαριστώ θερμά για την άψογη διοργάνωση,  τη ζεστή φιλοξενία του και τη βοήθειά του, που ακούραστος εξηγούσε το κάθε τι.
Σημ: Νέα σελίδα: '' Πολιτική Απορρήτου και Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων''όπως τον πήρα από τη φίλη μας τη Μία την οποία ευχαριστώ που μας ενημέρωσε ότι πρέπει να τον  δημοσιεύσουμε σε εμφανές σημείο στο blog μας μέχρι τις 25 Μαίου 2018!

42 σχόλια:

  1. Άννα μου,
    καλωσορίζω και την δεύτερη αξιόλογη συμμετοχή σου δρώμενό μας....!
    Δύσκολο το θέμα που επέλεξες και ζόρικο επίσης το δίλημμα πάνω στο οποίο ακουμπά η κουβέντα των χαρακτήρων σου.
    Μου άρεσε ιδιαίτερα ότι έβαλες στην συζήτηση, αρκετούς χαρακτήρες. Έτσι έδωσες αέρα στη συζήτηση και ποικιλία στις απόψεις.
    Το δίλημμά καθήκον-χρέος υπηρετήθηκε σωστά, απόλυτα και ο "θεατής" σου μπόρεσε να απολαύσει μια συζήτηση και "συγκρούσεις" πάνω στο προκείμενο.
    Ένα ακόμα μπράβο Άννα μου και για αυτήν την συμμετοχή. Σε ευχαριστώ με την καρδιά μου που ήσουν παρούσα στην πρεμιέρα της άσκησης σεναρίου.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ'ευχαριστώ Γιάννη μου για το έναυσμα να ασχοληθώ με κάτι καινούργιο αλλά σ'ευχαριστώ για τόσα που μας έμαθες.
      Αν η κατάσταση που επέλεξα υπηρετήθηκε σωστά τότε όλα καλά. Πάμε παρακάτω...
      Καλή συνέχεια και καλή ξεκούραση τώρα ναι;

      Διαγραφή
  2. Άννα μου, να ήξερες τι πληγή έξυσες με αυτό σου το μολύβι!
    Είναι ένα τεράστιο θέμα, που αναρωτιέμαι αν ποτέ θα έχει σαφή απάντηση για το ως προς τι πρέπει να συμβαίνει. Ζούμε σε μια χώρα, που όποιος δεν στρατευθεί είναι δακτυλοδεικτούμενος.
    Το τρελό βέβαια του θέματος, είναι πως κάποιος που έχει όντως επιβαρυμένο παρελθόν, είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρει απαλλαγή από αυτόν, ενώ κάποιος που κατασκευάζει ένα χαρτί, γρήγορο και ανώδυνο.
    Τι να πω... σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει ο τρόπος που ρέουν τα πράγματα!

    Σε φιλώ γλυκά και σε συγχαίρω και πάλι <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξυσα πληγές;; Πω πω και δεν το θελα. Αλλά το θέμα ξέρω ότι απασχολεί πολλούς νέους αλλά και τους γονείς τους. Ευτυχώς γιο δεν έχω σε σένα έχει πέσει το λαχείο της στράτευσης.
      Ναι συμβαίνουν πολλά τραγελαφικά στο στρατό αλλά πιστεύω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από παλιά.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Νικολέτα μου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει κανένα θέμα Άννα μου, μην το συζητάς. Απλώς ζήσαμε μια κατάσταση με το φανταρικό του αδερφού μου ( ο οποίος είχε περάσει εγκεφαλική αιμορραγία) και δεν του το έδιναν για 5 χρόνια και τρέχαμε σαν τους τρελούς γιατί κακά τα ψέματα, ενώ ήθελε αρχικά επειδή έτσι είναι το σωστό όπως λένε όλοι, όταν είδε ότι μπορεί να μην πάει δεν είχε διάθεση να αφήσει τις δουλειές του. Ε και πριν 2 χρόνια, ένας φίλος του, πήρε απλώς το χαρτί πηγαίνοντας σε έναν γιατρό και χωρίς λόγο. Γι αυτό απορώ και απογοητεύομαι. Σε αυτή την κοινωνία ζούμε.

      Φιλιά και σε εσένα <3

      Διαγραφή
    3. Ωωωω σε κατανοώ απολύτως. Ξέρω και εγώ περιπτώσεις τέτοιες να σου σηκώνεται η τρίχα που λέμε. Είπαμε υπάρχουν και στραβά. Όταν θα έλθει η ώρα του γιου σου ελπίζω να έχουν στρώσει τα πράγματα ...ελπίζω.

      Διαγραφή
    4. Μακάρι Άννα μου, παντού υπάρχουν και καλά και στραβά άλλωστε!
      Σε ευχαριστώ :)

      Διαγραφή
  3. Ένα άκρως ενδιαφέρον "πινγκ-πονγκ", με τους παίχτες-ομιλητές, να έχουν ατράνταχτα επιχειρήματα και πολύ εύλογα. Είναι απ' τα θέματα που δεν έχουν σωστό-λάθος. Το φανταριλίκι αποτελεί ίσως καθήκον στην πατρίδα και στις αξίες μας, απ' την άλλη βέβαια, δεν είναι παρά ένα "νεκρό" διάστημα στην πιο παραγωγική ηλικία ενός άντρα, και που πολλές φορές γίνεται τραυματική εμπειρία. Πιάσ' το αυγό και κούρεφ'το δηλαδή...
    Απόλαυσα το διάλογό σου Άννα μου, που δημιουργεί εναλλασσόμενα συναισθήματα και τα συμπεράσματα, δικά μας...
    Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαρία μου που βρήκες τα επιχειρήματα ατράνταχτα και εύλογα. Χαίρομαι πολύ.
      Το θέμα της στράτευσης έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς εκτός από κολπάκια να το αποφύγεις, οι άντρες δηλαδή αλλά νομίζω ότι είναι ένα ακόμη ''σχολείο ζωής'' με τα αρντητικά του και τα θετικά του.
      Σ'ευχαριστώ πολύ Να σαι καλά Ο λόγος σου έχει ιδιαίτερη σημασία

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Άννα. Μπορώ να φανταστώ να συζητιέται σε παρέα. Όσοι έχουμε παιδιά σε ανάλογη ηλικία ξέρουμε πως το θέμα της στράτευσης τους απασχολεί σοβαρά. Περίμενα στο τέλος να "αρπαχτούν":)Πολύ καλοί οι διάλογοι, ζωντανοί με ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Μια αξιόλογη προσπάθεια και είναι και η πρώτη φορά. Να τα λέμε αυτά.
    Σε φιλώ
    Καλό απόγευμα!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μαρία μου έτσι το φαντάστηκα, να συζητιέται σε παρέα. Να υποθέσω ότι έχεις γιο; Γιατί εμένα δεν με απασχόλησε μια και έχω δυο κόρες....και μιλάω αραχτή και άνετη ναι;
      Χαίρομαι που βρήκες την προσπάθειά μου αξιόλογη
      Να σαι καλά
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  5. Το έγραψα και στα σχόλια της βαθμολογίας: "φιλοσοφώντας" μόνο κερδίζουμε, δοκιμάζουμε τις απόψεις μας και ανοίγουμε τους ορίζοντές μας.
    Πλέον και σεναριογράφος!!! 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κερδίζουμε Αλεξάνδρα μου φιλοσοφώντας και υπάρχουν τόσες εκδοχές σε κάθε συζήτηση αρκεί να ξέρουμε τους κανόνες της συζήτησης. Συνήθως γίνεται και ένας ψιλοκαβγάς σε τέτοιες συζητήσεις αλλά δεν με έπαιρναν οι λέξεις να το παρουσιάσω...έτσι για το ρεαλισμό του θέματος.
      Σεναριογράφος λες; Μπα απέχω μακράν. Αλλά έκανες την αρχή και καλή σταδιοδρομία να ευχηθώ;;
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Έτσι σε μάθαμε έτσι σε θέλουμε.Μέσα σ' όλα Αννούλα μου.
    Που να πάει το μυαλό του αναγνώστη ότι πρόκειται για...σκηνοθετημένη συζήτηση;;; Τόσο αληθοφανής, τόσο ουσιαστική και τόσο ενδιαφέρουσα για νέους σε ηλικία στράτευσης αλλά και τις οικογένειες τους.Δεν έλλειψαν ούτε υπαρξιακά μυνήματα ....Μπράβο μεγάλη μου. Δεν θα πεινάσεις ποτέ σου Εσύ.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Λυγερή μου μ'άφηνε ο Γιάννης ήσυχη; Μπα μέσα σ'όλα τι χάνουμε;
      Χαίρομαι που τη βρήκες αληθοφανή τη συζήτηση και να ένας λόγος να βρω δουλεια σεναριογράφου ε; Για να μην πεινάσω έτσι;😊
      Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Αννουλα μου!
    Υπεροχο το κείμενο σου με καλούς διαλόγους που απόλαυσα διαβάζοντας το! ! Ένα πολυ ενδιαφέρον θέμα για όσους έχουν αγόρια ,και τους απασχολεί η στράτευση τους! Σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου,εχω φρικάρει με τόσα που διάβασα στο διαδυχτιο,που βρήκες την σχετική σελίδα?Νασαι καλα και Συγχαρητηρια για την υπέροχη συμμετοχή σου!
    Καλο βραδυ!!Πολλα φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Δήμητρά μου. Χαίρομαι που απόλαυσες διαβάζοντας.
      Όσο για την πολιτική απορρήτου τη βρήκα στη Μία. Και είπε ότι μέχρις τις 25 πρέπει να την έχουμε σε εμφανές σημείο του μπλογκ μας
      Τι να πω; Και της έχω στείλει μαιιλ να μου δώσει το λινκ από εκεί που την πήρε
      Θα δούμε
      Για καλό και κακό επειδή υπάρχει τιμωρία λένε, την έβαλα και θα δείξει
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Α , τωρά εθυμήθηκα την ,την δεύτερη ιστορία σου
    ενδιαφέρουσα και τούτη και με μηνύματα
    να σαι καλά να συμμετέχεις πάντα στα ωραία δρώμενα της όμορφης μπλοκογειτονιάς μας
    φιλούθκια συμπατριώτισσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τη βρήκες ενδιαφέρουσα! Να σαι καλά και εσύ να συμμετάσχεις την επόμενη φορά. Να είσαι τυχερή πάντα και να χαρείς το δώρο του Γιάννη
      Φιλούθκια

      Διαγραφή
    2. ω ευχαριστώ πολλά Αννα μου
      ανυπομονώ να το πιάσω
      ήταν πολλά ωραία έκπληξη πάντως

      Διαγραφή
  9. άρεσε μου το Α στο τέλος, θέλω κι εγώ χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αννιώ μου μια χαρα τα καταφεερες και στην γραφή του σεναριου.. και το θεμα αυτο ποσο απασχολει όλους οσους εχουν αγορια.. διαλογοι που σιγουρα θα γινονται μεταξυ τους!! πολύ ωραιο το δρωμενο του Γιαννη...βεβαια τα κειμενα όλα εχουν αλλη υπόσταση στον δικο τους χώρο..!!μπραβο Αννιω μου .. τι ωραια που περναμε σ αυτην την γειτονια!!!! καλο σου ξημερωμα ...φιλακιααα!!
    Υ.Γ.Αλήθεια τι ειναι αυτή η πολιτικη απορητου που λες πιο πανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ρούλα μου. Καλά πήγε και αυτό το δρώμενο. Φυσικά τα απολαμβάνεις τα κείμενα στο χώρο τους καλύτερα που είναι μόνα τους. Να σαι καλά και ναι η γειτονιά μας είναι υπέροχη
      Φιλιά
      ΥΓ σου έστειλα μαιιλ, δες το

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα αγαπημένη μου
    Πολύ καλή και αυτή σου η συμμετοχή
    Μπορώ να πω πως τιμάς την πατρίδα μας, πάντα αναφερόμενη σε αυτή με εναν ιδιαίτερο τρόπο
    Το οτι κατάφερες και μέσω της άσκησης σεναρίου, λέει πάρα πολλά.

    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα μάτια μου
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Σημαντική η γνώμη σου.
      Να σαι καλά
      Φιλάκια μαζί με τη δική μου αγάπη

      Διαγραφή
  12. Τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας και οι αποφάσεις που ποτέ δεν είναι άσπρο-μαύρο... Δύσκολο θέμα και μπράβο για τη σύλληψη και την εκτέλεση. :)
    Φιλιά πολλά, αγωνιστικά! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επίσης, καλογραμμένη κι αυτή η συμμετοχή σου, Άννα μου. Και, ειλικρινά, δεν περίμενα να σε βρω πίσω απ' αυτή τη συμμετοχή. Ήταν μεγάλη έκπληξη. Νομίζω πως όλοι σου οι προβληματισμοί μας βρίσκουν σύμφωνους, και συγκλίνουμε και στη δυσκολία της τελικής γνώμης για το τι είναι σωστότερο και πρέπον. Μπράβο και γι' αυτή σου τη συμμετοχή, λοιπόν. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Λυσίππη μου αλλά γιατί έκπληξη;
      Η κατάσταση που επέλεξα είναι από μόνη της ένα δίλημμα οπότε έπρεπε να γίνει ο διάλογος έτσι ώστε να μην υπάρξει εύκολη σύγκλιση.
      Σ'ευχαριστώ θερμά
      Καλό τριήμερα να περάσεις

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω. Ίσως σκεπτόμενη στερεοτυπικά, μιας και συνήθως αυτό το θέμα θα το βρεις περισσότερο σε αντρικές συζητήσεις. Νομίζω πως οι γυναίκες δύσκολα αγγίζουμε στρατιωτικά θέματα.

      Διαγραφή
    3. αχα νομίζω ότι οι μάνες που έχουν γιους καλύτερα συζητούν αυτό το θέμα. Οι άντρες άντε να πουν σε ποια σειρά ήταν και τι καψόνια τράβηξαν...Πάντως για αντρικές συζητήσεις εγώ θεωρώ θέματα για το ποδόσφαιρο,για ....τον προστάτη, για...οίκους ανοχής χχααχαα μήπως μου ξέφυγε κανένα θέμα;

      Διαγραφή
    4. Οι άντρες ως επί το πλείστον χτυπιούνται γιατί θα πάνε στρατό και όταν πάνε μετά κουβεντιάζουν τις αναμνήσεις τους σαν κάτι πολύτιμο! Άντε να τους καταλάβεις!

      Διαγραφή
    5. Γίνανε άντρες μετά το στρατό γι αυτό!!!

      Διαγραφή
    6. Αυτό που χρειάζονται κάτι για να γίνουν και να νοιώσουν άντρες πώς το λένε; Γιατί πριν τι ένοιωθαν δηλαδή φέτα Δωδώνης;

      Διαγραφή
  14. Ιδού και η καθυστερημένη όπως πάντα αλλά που σχολιάζει απτόητη. Λοιπόν Άννα μου αυτήν την συμμετοχή την ξεχώρισα φοβερά. Την βρήκα άκρως πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα και επειδή έθιξες ένα θέμα άκρως σημαντικό ήταν στις επιλογές μου! Συγχαρητήρια και γι' αυτήν την συμμετοχή που πραγματικά έλαμψε γιατί έβγαζε από μέσα κάτι βαθύ όπως πάντα βγάζουν αυτά που γράφεις! Μπράβο και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ καθυστερημένη...Μα τι έχεις πάθει; Καθυστερημένη εδώ, φτιαγμένη στο προηγούμενο σχόλιο, άντε τώρα να βγάλω άκρη χαχαχαχαχα
      Λοιπόν ναι είναι ένα δύσκολο θέμα και χαίρομαι που σου άρεσε.
      Πάμε για τα επόμενα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Να εξηγούμεθα καθυστερημένη στο σχολιασμό. Δεν εννοείς κάτι άλλο ε;

      Διαγραφή
    3. Εγώ;;;Τι να εννοώ;;;;Α πα πα πα πα μακριά από εμένα τέτοιες σκέψεις. Εσύ τι εννοείς...χααχαχα

      Διαγραφή