"Μικρή Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"- Πρώτη φορά Χριστούγεννα στο χωριό!

πηγή

Χιόνιζε! Καθόλου παράξενο  βέβαια για το  χωριό. Σε τόσο υψόμετρο χιονίζει συχνά τα Χριστούγεννα. Μα φέτος είχε τα εγγόνια της μαζί. Ήθελε να περάσουν όμορφα και όχι κλεισμένα σε ένα μικρό σπίτι βλέποντας τηλεόραση, αν βέβαια ο καιρός το επέτρεπε να μείνουν στη  θέση τους τα καλώδια της ΔΕΗ!
Τα σκυθρωπά προσωπάκια που υποδέχθηκε πριν δυο μέρες δεν φεύγουν από το νου της. Πρώτη φορά στα 9 και 7 τους χρόνια ο Αλέξανδρος και η Δανάη, θα γιόρταζαν χωρίς τους γονείς τους, που έφυγαν για ταξίδι στην Ευρώπη. Πρώτη φορά θα έκαναν Χριστούγεννα σε χωριό και όχι στο σπίτι τους που ήταν λαμπροστολισμένο, με όλα τα παιχνίδια τους εκεί και τους φίλους τους τριγύρω.
Γι αυτό θα  έκαναν τα αδύνατα δυνατά να περάσουν τα εγγόνια τους αξέχαστα!
Εχθές στόλισαν και το δέντρο όλοι μαζί. Ο παππούς και η γιαγιά τραγουδούσαν προσπαθώντας να παρασύρουν τα μικρά  που ακόμη δεν είχαν προσαρμοστεί.
Για ντυθείτε καλά, είπε ένα πρωινό η γιαγιά. Μπορούμε να φτιάξουμε το χιονάνθρωπό μας στη βεράντα. 
πηγή

Με τα γάντια τους μουσκεμένα και τον παππού και τη γιαγιά μαζί, μάζεψαν ένα σωρό χιόνι και έφτιαξαν δυο όμορφες μπάλες.Έτοιμο το σώμα! Το καπέλο του παππού ήταν ό,τι έπρεπε για τον Μηνά,  έτσι τον βάπτισε ο Αλέξανδρος που του θύμιζε,  τον επιστάτη του σχολείου τους!Μάτια, μάτια, τι να βάλουμε για μάτια; χοροπηδούσε η γιαγιά ψάχνοντας -τάχα μου- γύρω της και παρασύροντας τα παιδιά να χοροπηδάνε γελώντας. Δυο καρύδια τελικά έγιναν τα μάτια και ένα καρότο η μύτη. Τα χείλη να τα φτιάξουμε χαμογελαστά είπε η Δανάη. Η εσάρπα, παλιά πλεκτή της γιαγιάς, στόλισε το λαιμό του Μηνά και κουμπιά μπήκαν στο άσπρο του κουστούμι. Να του δώσουμε κάτι να κρατάει είπε ο παππούς. Ας του δώσουμε τη μικρή σκούπα της αυλής να σκουπίζει το χιόνι, τι λέτε; Γέλασαν όλοι μαζί και καμάρωσαν το Μηνά να στέκεται στητός στη βεράντα  και να τους χαμογελά. 
Ο παππούς γέμισε με φωτάκια τη βεράντα,  ώστε το βράδυ να έχει φως  ο Μηνάς και να μη φοβάται μόνος έξω!
Τα απογεύματα κοντά στο τζάκι η γιαγιά και ο παππούς έσπαζαν καρύδια και τα έτρωγαν όλοι μαζί με μέλι λέγοντας ιστορίες του χωριού που δεν είχαν ακούσει ποτέ τα παιδιά.
Φα ντά σμα τα; Στοι χειω μέ να σπίτια; Υπήρχαν και στο χωριό; Μόνο στα κινούμενα σχέδια τα είχαν δει. Ο παππούς τους υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθούν ένα σπίτι- φάντασμα μαζί, ''δεν πιστεύω να φοβάστε ε''; 
Ο Αλέξανδρος και η Δανάη περίμεναν ανυπόμονα τον καιρό να φτιάξει για να δουν αυτό το  φάντασμα. Θα το έλεγαν στους φίλους τους στη Αθήνα και δεν θα τους πίστευαν!
 Εν τω μεταξύ, έκοψε τις σκέψεις τους ο παππούς, ''αύριο  θα πάμε να επισκεφθούμε τα σπίτια που ζουν μόνοι τους κάποιοι ηλικιωμένοι να δούμε αν χρειάζονται κάτι, εντάξει; ''
Την άλλη μέρα το πρωί και ενώ  ο ήλιος πάγωνε το χιόνι που είχε καλύψει τα πάντα, ο παππούς πήρε τα εγγόνια του πάνω στο μουλάρι του γείτονα και πήραν τον ανοιγμένο δρόμο από τα μηχανήματα, για τα σπίτια των μοναχικών γερόντων. 
Φοβερό το θέαμα πάνω από το ζώο για τη Δανάη και τον Αλέξανδρο!  Ο καλπασμός αλησμόνητος και το χιόνι που κάλυπτε τα πάντα ήταν πρωτόγνωρες ομορφιές γι αυτά. 
πηγή
Κατέβαιναν σε καθένα από τα γειτονικά σπίτια, ρωτούσαν τι χρειάζονταν, ψωμί που μπορεί να είχε τελειώσει- η γιαγιά   είχε ψήσει αρκετά καρβέλια στο φούρνο  με τα ξύλα-, αβγά από τις κότες της γιαγιάς,  ξύλα   για τη σόμπα που τα κουβαλούσαν μέσα στο σπίτι για να μη βγει ο γέροντας στο κρύο, κάποιος ήθελε πετρέλαιο για τη λάμπα του μπας και κοπεί το ρεύμα, ό,τι μπορούσαν να φέρουν από το δικό τους σπίτι και έλειπε από  τους συγχωριανούς τους. 
Έκαναν πολλά πήγαινε -έλα με πράγματα στο καλάθι και τα έδιναν με χαρά και ευχές στους μοναχικούς παππούδες ή γιαγιάδες. Τι άσχημο που είναι να είσαι μόνος, είπε ο Αλέξανδρος. Ήξερε ότι οι δικοί του παππούδες έρχονταν κάθε χρόνο στην Αθήνα για τις γιορτές, αλλά φέτος προτίμησαν να πάνε τα παιδιά εκεί. Ήξερε επίσης ότι η γιαγιά και ο παππούς τους ήταν νέοι ακόμη, τι θα γινόταν αν γερνούσαν  και άλλο; Πόσο στενοχωριόταν να σκέφτεται γεράκο τον παππούλη του και γιαγιούλα τη γιαγιά που χοροπηδούσε!
Ο ατμός που έβγαινε από το στόμα των παιδιών δήλωνε το κρύο που επικρατούσε αν και ήταν ντυμένα σαν δυο μικρά ντολμαδάκια όπως τα έλεγε η γιαγιά. Τα μάτια τους όμως έλαμπαν από την πρωτόγνωρη   εμπειρία . Το χιόνι που κάτασπρο σκέπαζε τα πάντα, το μουλάρι που για πρώτη φορά ίππευσαν, αλλά και η βοήθεια στους άλλους ανθρώπους, τα ενθουσίασαν και έδειχναν  ότι απολάμβαναν αυτήν την ''πρώτη φορά Χριστούγεννα στο χωριό''. ''Πω πω αν το μάθαινε η μαμά σας πού πήγατε σήμερα'', τους είπε η γιαγιά ενώ τα βοηθούσε να φορέσουν καθαρά και στεγνά ρούχα! 
Τα Χριστούγεννα πήγαν στην Εκκλησία. Ποτέ δεν πήγαιναν στην Αθήνα. Ξυπνούσαν και άνοιγαν τα δώρα τους. Εδώ στο χωριό όμως ήταν διαφορετικά. Φόρεσαν τα καλά τους ρούχα και ζεστά ντυμένα με τις μπότες τους πήγαν με τα πόδια στην Εκκλησία. Το φαγητό ψηνόταν στο φούρνο με τα ξύλα, είχαν βοηθήσει τη γιαγιά να βάλει ξύλα να καίει το φούρνο με τα πυρότουβλα. ''Γιατί δεν ψήνεις γιαγιά στην ηλεκτρική κουζίνα''; ρώτησε η Δανάη.'' Όταν φας το φαγητό θα καταλάβεις'' και πράγματι τόσο νόστιμο δεν είχε ξαναφάει!! Λες να είναι από τα ξύλα η νοστιμιά;
 Άναψαν τα κεριά τους στην Εκκλησία και ''μην τα σβήσετε'' είπε η γιαγιά.'' Θα  κάνουμε σταυρό στην πόρτα μας, μην έλθουν οι καλικάντζαροι και μας ανακατέψουν το σπίτι ''.Καλικάντζαροι; Άλλο και τούτο ...
΄πηγή
Μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, άνοιξαν τα δώρα τους. Παιχνίδια και ρούχα τους είχαν αγοράσει η γιαγιά και ο παππούς. Μα παιχνίδια διαφορετικά, με φάρμες και ζώα που τώρα ήξεραν πολλά γι αυτά.
Το βράδυ κοντά στο τζάκι είχε σειρά η ιστορία των καλικάντζαρων. Εντάξει δεν φοβόντουσαν, κατάλαβαν ότι δεν ήταν αλήθεια, το είπε ο παππούς, απλά έθιμο ήταν δηλ τι πάει να  πει έθιμο; Για καλό και για κακό ας έχουν το νου τους μπας και ακούσουν θόρυβο στα κεραμίδια. Ο παππούς θα ξέρει πώς να τους διώξει!
Σε 4 μέρες  μια αχνή πασπάλα έμεινε από το χιόνι στα πουρνάρια και τα δέντρα τριγύρω.  Τα Χριστούγεννα είχαν περάσει αλλά οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των μικρών πρωτευουσιάνων συνεχίζονταν. 
Και τι  δεν είδαν τα παιδιά! Και στάνη με   ζώα επισκέφθηκαν, και είδαν τα πρόβατα, που κλεισμένα μέσα, μασούλαγαν την τροφή τους   κοντά το ένα με το άλλο για να διώχνουν  το κρύο. Αβγά από τις κότες μάζευαν και τροφή τους έριχναν και το σκύλο τάιζαν που κοιμόταν στη φωλιά του, και πρωί ξυπνούσαν κάθε μέρα χωρίς να ξέρουν γιατί, ενώ την τηλεόραση δεν την είχαν ανοίξει καθόλου.
Και στο έρημο σπίτι πήγαν με φακούς και με προσοχή να ακολουθούν τον παππού '' για να αποφύγουμε κανένα ατύχημα με τόση εγκατάλειψη που κυριαρχεί''. Αλλά τα παιδιά κρατούσαν ακόμη και την ανάσα τους κοιτάζοντας τριγύρω με τα μάτια ορθάνοιχτα μήπως και δουν το φάντασμα του σπιτιού. Και αν το θέλεις πολύ και αν η φαντασία καλπάζει και μάλιστα η παιδική, θα το δεις το φάντασμα να περνά, σκορπώντας κρύο αέρα! 
Πόσα θα είχαν χάσει αν έμεναν στην Αθήνα!  Τα ίδια που έκαναν κάθε χρόνο, αυτά έχασαν, μα τις στιγμές που έζησαν δίπλα στη γιαγιά και στον παππού δεν θα τις ξεχνούσαν ποτέ.
12 μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα.....
Όταν ήλθαν οι γονείς , άκουγαν και τα δυο παιδιά να μιλούν συγχρόνως, να διηγούνται γρήγορα και με έξαψη, να ακούγεται ένα κομφούζιο από λέξεις και φράσεις που  δεν καταλάβαιναν και πολλά, αλλά το ουσιώδες το κατάλαβαν: πέρασαν υπέροχα! 

             
Με αυτήν την ιστορία συμμετέχω στο δρώμενο   "Μικρή Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" της Αριστέας

62 σχόλια:

  1. Περασα και γω υπεροχα διαβαζοντας την ιστορια σου!! Αυτα ειναι πραγματικα Χριστουγεννα!! Καλη σου εβδομαδα και καλες γιορτες να περασεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου χαίρομαι ιδιαιτέρως. Ξέρεις, και εγώ πέρασα καλά γράφοντας αυτήν την ιστορία που πολύ θα ήθελα να την είχα ζήσει πραγματικά
      Καλή εβδομάδα και σε σένα
      Ας είναι οι γιορτές φέτος όπως τις ονειρεύεσαι!

      Διαγραφή
  2. Μια ιστορία, ένα παραμύθι, μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με το χιόνι και τον χιονάνθρωπο σαν αυτή που λίγο πολύ όλοι κάποτε έχουμε ζήσει.
    Παραμυθένιος και γιορτινός ο κόσμος σου σήμερα
    Η συμμετοχή εξαιρετική
    Σε ταξιδευει και σε κανει να τα ζεις ταυτοχρονα
    Ευχαριστουμε πολυ

    Καλημέρα αγαπημένη και καλή εβδομάδα να έχουμε.
    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κικίτσα μας!Χαίρομαι αν σε ταξιδεψα σήμερα!! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια χαρά μου. Καλή σου εβδομάδα και από εδώ
      Φιλιά πολλά πολλά

      Διαγραφή
  3. Νοσταλγική , ζεστή και υπέροχη η Χριστουγεννιάτικη ιστορία σου , Αννα μου !!!!! Γράφεις υπέροχα και κρατάς αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη σου μέχρι το τέλος !!!!!Μπράβο !!!!!!!Καλή σου εβδομάδα και Καλες Γιορτες !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Νίκη μου. Εμψυχωτικά λόγια!! Να σαι καλά!
      Καλές γιορτές και για σένα. Ας είναι ήρεμες, ασυννέφιαστες γιατί το έχουμε ανάγκη.
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  4. Αχ μου θύμισες κάτι περασμένα Χριστούγεννα Άννα μου ... Αν και δεν έμενα σε χωριό είχαν μια γλύκα τόση και τα δικά μου ... Ακόμα και στην Αθήνα που πηγαίναμε συνήθως γιατί έλειπε ο μπαμπάς και η μαμά δεν ήθελε να νιώθουμε μόνοι , έτσι πηγαίναμε στο θείο μας και στα ξαδέρφια μου , ήταν τόσο παραδοσιακά Χριστούγεννα, τόσο γεμάτα κι όμορφα.... με αγάπη,ζεστασιά, μεγάλη παρέα και πολλά γέλια, ιστορίες....
    Τα σημερινά παιδιά ζούνε έτσι άραγε πια;
    Σε ευχαριστώ πολύ για τα Χριστούγεννα στο χωριό! Μου έδωσες έμπνευση μάλλον να γράψω κι εγώ τη δική μου ιστορία! :))
    Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα μάτια μου! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ έμεινα ποτέ σε χωριό και μου λείπει κάτι που δεν έχω γνωρίσει ποτέ μου. Το πιστεύεις; Ναι ζουν πολλά παιδιά έτσι, σκέψου μόνο πόσοι φεύγουν για την επαρχία τις γιορτές και σκέψου ότι τα σπίτια είναι γεμάτα κόσμο, ξαδέλφια και αδέλφια. Όταν θα φύγουν και οι γονείς που ζουν στα χωριά, τότε θα μείνουν μόνο αναμνήσεις... για όλους!
      Χαίρομαι αν βοήθησα στην έμπνευσή σου αν και δεν χρειάζεσαι βοήθεια, το ξέρω.
      Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Αννούλα
    Με πήγες στην παιδική ηλικία
    που όλα ήταν αγνά το φως των γιορτών
    πλούσιο οι γεύσεις μοναδικές
    κι οι ανθρώπινες σχέσεις ανυστερόβουλες
    Ωραία χρόνια γεμάτα!!!

    Σε φιλώ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου γλυκιά! Η παιδική ηλικία κορίτσι μου είναι γεμάτη από αγνότητα αν και σήμερα γεμίζει και απαξίωση πολλές πολλές φορές.
      Καλή εβδομάδα να έχεις
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  6. Πέρασα κι εγώ τόσο υπέροχα, όσο τα δυο εγγονάκια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.. Βάζω στοίχημα πως οι γονείς στην Ευρώπη δεν πέρασαν το ίδιο όμορφα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου θα το πιστέψεις ότι και εγώ πέρασα υπέροχα γράφοντας αυτήν την ιστορία; Που πολύ θα ήθελα να είχα γνωρίσει τη ζωή σε χωριό...
      Όσο για τους γονείς καλά κάνανε και πήγαν στην Ευρώπη.Και θα πέρασαν καλά να είσαι σίγουρη. Χωρίς παιδιά και πεθερικά;; Αχαχα θα πέρασαν υπέροχα!!! Ισως αν ήταν μαζί τα παιδιά να μην περνούσαν τόσο καλά.
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
    2. Εγώ ξέρω πάντως πως είναι η ζωή στο χωριό, ναι, είναι πολύ όμορφη! Και τώρα στην εξοχή ζω, κι έτσι είναι το ίδιο.. Και όποτε δω τα σκούρα, χτυπάω από Ευρώπη έως Ασία για να ισιώσω! Αχαχα! Χρόνια σου πολλά Άννα, με Υγεία και καλές γιορτές και θα σου ευχηθώ τού χρόνου να περάσεις τη γιορτή σου σε ένα γραφικό χωριό! :)

      Διαγραφή
    3. Αχαχαα Ευχαριστώ για τις ευχές Πέτρα μου. Μακάρι να πιάσει η ευχή σου, αλλά δεν έχω παππούδες τώρα χαχαχαχα και ως εκδρομή ή ταξίδι έχω πάει σε χωριό αλλά ξενοδοχείο κλπ ξέρεις.
      Όσο για σένα που ζεις εξοχή είσαι τυχερή. Και βέβαια το ίσιωμα χρειάζεται εδώ που τα λέμε!!
      Καλό σου βράδυ κορίτσι μου

      Διαγραφή
  7. Έχω τέτοιες μνήμες γιατί μεγάλωσα σε χωριό (και συνεχίζω...)το μόνο που μας έλειπε ήταν το χιόνι...γιατί εδώ στα νότια δεν χιονίζει ποτέ...έτσι είναι...υπέροχη η ιστορία σου...να σαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα καλώς όρισες. Τι τυχερή που είσαι!!! Μακάρι να είχα ζήσει και εγώ ως παιδί αλλά και ως ενήλικη τις παραδόσεις και τη ζωή ενός χωριού!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Ώστε νότια είσαι, έχεις θάλασσα κοντά; Αν ναι είσαι τυχερή!
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
    2. Χρόνια Πολλά Άννα μου ότι επιθυμείς!!!να περάσεις όμορφα!!!
      Έχω θάλασσα,μεγάλωσα κοντά της,την αγάπησα και δεν μπορώ χωρίς αυτή....
      Απέναντι τα Κύθηρα και η Ελαφόνησος.....
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα για τις ευχές. Να σαι καλά.
      Ώστε θάλασσα ε; Αγαπημένη. Τυχερή είσαι πραγματικά. Και έχεις απέναντί σου δυο πανέμορφα νησιά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Άννα μου καλή σου βδομάδα.
    Πιστεύω ότι αυτά τα Χριστούγεννα στα οποία μας ταξίδεψες είναι από τα ωραιότερα που μπορούμε να ζήσουμε αν είχαμε την ευλογία ενός τέτοιου τόπου και ανθρώπων.
    Ιστορία απλή, ξεχειλίζει από εικόνες, βιώματα, εμπειρίες, ανθρωπισμό, συναισθήματα.
    Μακριά από τον γυάλινο κόσμο της Πόλης σε ένα χώρο που η αναζήτηση της ομορφιάς γίνεται με άλλο τρόπο δίπλα στην αλήθεια της φύσης.
    Καλό βράδυ κορίτσι μου και μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλή εβδομάδα και σε σένα και από εδώ.
      Χαίρομαι που συμμερίζεσαι την δική μου άποψη για τις ωραιότερες γιορτές που έπρεπε να τις γνωρίζουν όλα τα παιδιά. Δυστυχώς, εγώ σε χωριό δεν έχω ζήσει ως παιδί αλλά και ως ενήλικη μόνο στο χωριό του άντρα μου έχω πάει στις διακοπές και μάλιστα αυτά τα τελευταία χρόνια που οι παραδόσεις έγιναν τμήμα ψυχαγωγίας για τους τουρίστες. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να ζήσω τέτοιες γιορτές και ως ενήλικη όπως της φανταστικής ιστορίας μου!
      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
      Καλό απόγευμα να έχεις

      Διαγραφή
  9. Άννα μου με την ιστορία σου πέρασα και εγώ όμορφα και μου θύμησες μνήμες από τα παιδικά χρόνια.
    Υπέροχη ιστορία.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου χαίρομαι αν ξύπνησα μνήμες. Ξέρεις, εγώ ενήλικη έζησα σε χωριό ως παντρεμένη και μόνο για διακοπές. Μόνο επισκέψεις εκδρομικές είχα κάνει σε διάφορα χωριά με τους γονείς μου, και νομίζω ότι θα μου άρεσε να έχω παππούδες γιαγιάδες σε χωριό.
      Καλή σου εβδομάδα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Τι υπέροχη ιστορία Άννα μου, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα. Γραμμένη και δοσμένη με τόση ζεστασιά που ζήλεψα. Θα ήθελα κι εγώ να ήμουν παιδί και να ζούσα τέτοια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα γεμάτη αγάπη και ομορφιά!
    Οι ιστορίες σου πάντα με γεμίζουν εικόνες όμορφες αγαπημένες γεμάτες θαλπωρή!
    Να είσαι καλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαίρη μου. Και εγώ θα ήθελα ως παιδί να ζούσα τέτοια Χριστούγεννα. Το χωριό δεν το έχω ζήσει.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  11. Τι ωραίο διήγημα! Βγαλμένο από μια άλλη εποχή, τότε που όλα ήταν πιο απλά και πιο ατόφια. Ζεστάθηκε η ψυχή μου ρε Άννα όσο διάβαζα!
    Κι αυτό το στρωμένο τραπέζι στη φωτογραφία σου... είναι απ' τις αγαπημένες μου εικόνες όλο αυτό το σκηνικό.
    Να'σαι καλά Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαρία μου. Χαίρομαι που ένοιωσες ζεστασιά διαβάζοντας! Είναι σημαντική η γνώμη σου ξέρεις.
      Και εμένα μου άρεσε αυτή η φωτογραφία! Ωραία διακόσμηση, ζεστή γεμάτη συναίσθημα.
      Ναι είσαι και εσύ πάντα καλά

      Διαγραφή
  12. Νομιζω οτι οι γονεις των παιδιων θα ζήλευαν αν ήξεραν Αννα μου πόσο ωραια πέρσαν τα πιαδια τους.. Αχ!! αυτες οι γιαγιαδες και οι παππούδες ποση σοφια..!! ετσι μεταδινετε η αγαπη για τις αξιες της ζωής φιλη μου.. υπεροχα δοσμενη η Χριστουγενιατικη ιστορία σου.. να περνας και εσύ ομορφα οπως οι μικροί ηρωες τις ομορφης ιστορίας σου.. φιλακιααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ρουλίτσα. Ξέρεις εσύ πώς είναι να δίνεις στα παιδιά αξίες και αγάπη.
      Να είσαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. τα Χριστουγεννα στο χωριό είναι μοναδικά!!! έχω και γω μπόλικες αναμνήσεις που θα με συντροφεύουν μια ζωή! πολύ όμορφη η ιστορία σου γεμάτη ζεστασιά! καλή εβδομάδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α τι τυχερή που είσαι με όλες αυτές τις αναμνήσεις που έχεις! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε
      Να είσαι καλά

      Διαγραφή
  14. Αν ήξεραν οι γονείς Άννα μου, πόσο όμορφα ήταν αυτά τα Χριστούγεννα στο χωριό, ίσως να ξανασκέφτονταν το ταξίδι! Τι όμορφη ιστορία, την απόλαυσα γιατί δεν έχω ζήσει ποτέ Χριστούγεννα στο χωριό!
    Σ' ευχαριστώ πολύ, ήταν καταπληκτικά!
    Πολλά φιλιά, καλή σου εβδομάδα
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου και εγώ δεν έχω ζήσει ποτέ σε χωριό. Θα το ήθελα πολύ. Δεν είχα γιαγιάδες παππούδες σε χωριό. Όλοι εδώ στην Αθήνα ήταν.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου
      Να είσαι καλά και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

      Διαγραφή
  15. Αγαπημένη μας έκανες να ζήσουμε μία όμορφη εικόνα ολοζώντανη, μία ιστορία που έδινε δίδαγμα και τρυφερότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Αχτιδούλα μου. Χαίρομαι που σου άρεσε.
      Να είσαι πάντα καλά

      Διαγραφή
  16. Τι όμοφες εικόνες που μας μετέφερες Άννα μου! Τα περιέγραψες τόσο ζωντανά κι ανάγλυφα που γίναμε κι εμείς παιδιά! Θυμήθηκα κι εγώ τα δικά μου, κάπως έτσι είναι στο χωριό με τους παππούδες! Πάντα σε θαυμάζω γιατί μας δίνεις υπέροχα συναισθήματα σε κάθε σου ανάρτηση! Να είσαι καλά Αννούλα μου και να έχεις μια όμορφη και ήπια βραδιά!
    Φιλάκια πολλά με μια ολόθερμη αγκαλιά! ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! πόσο χαίρομαι που σε έκανα να γίνεις ξανά παιδί. Και είσαι και τυχερή που έχεις αναμνήσεις από τους παππούδες σου σε χωριό.
      Σ'ευχαριστώ για τα τόσο υπέροχα λόγια σου. Με γεμίζουν αφάνταστα ζεστασιά.
      Καλό σου βράδυ
      Φιλιά πολλά σ'αυτήν την ολόθερμη αγκαλιά

      Διαγραφή
  17. Είναι αλήθεια αγαπητή μου Αννούλα ότι τα Χριστούγεννα στο ελληνικό χωριό έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντένη μου τι κάνεις; Όλα καλά;
      Έτσι το φαντάζομαι Ντένη το χωριό.Δεν το έχω βιώσει και δεν έχω τέτοιες αναμνήσεις αλλά πολύ θα το ήθελα..
      Να είσαι καλά

      Διαγραφή
  18. Όμορφη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Στο χωριό πραγματικά νιώθεις την γέννηση του Χριστού,
    Η μοναξιά στο Χωριό είναι γεμάτη αναμνήσεις, η μοναξιά σε μεγαλούπολη είναι η αδελφή της Απελπισίας,

    Καλά κι ευτυχισμένα Χριστούγεννα
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαβριήλ χαίρομαι που σε βλέπω ξανά εδώ. Ώστε έτσι είναι στο χωριό, ε;
      Κρίμα να έχουν φύγει από τα νιάτα τους οι παπούδες μου από τα χωριά τους..δεν έχω τέτοιες αναμνήσεις και όντως η μεγαλούπολη σε απομονώνει.
      Ευχαριστώ για τις ευχές.Ια ανταποδώσω στο χώρο σου
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  19. Άννα μου χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα
    Αγάπη στη ζωή σου υγεία σε εσένα χαρά
    από παντού να κλέβεις!!!!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Ελένη μου Υπέροχες ευχές σαν και σένα.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  20. Τι ζεστή ιστορία! Πόσα συναισθήματα ξεχείλιζαν, νοσταλγικότητα, τρυφερότητα... Παρ' ότι δεν έχω κάνει ποτέ Χριστούγεννα σε χωριό, αυτή η ιστορία με έκανε να θυμηθώ όσα διάβαζα μικρή στα βιβλία..! Υπέροχη η συμμετοχή σου Άννα μου!
    Χρόνια σου πολλά κιόλας, να ζήσεις και να είσαι πάντα ευτυχισμένη και περιτριγυρισμένη από άτομα που αγαπάς και σε αγαπούν!!!! ❤
    Πάω να διαβάσω και τις προηγούμενες αναρτήσεις σου που έχω χάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου ευχαριστώ για τις ευχές για την εορτή μου. Και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για την ιστορία μου. Χαίρομαι που σου θύμισε γλυκιές εικόνες έστω και από βιβλία. Και εγώ δεν έχω κάνει Χριστούγεννα σε χωριό αλλά πολύ θα το ήθελα!
      Με την ησυχία σου διάβασε ό,τι θες. Αλήθεια γιατί σε κάποιες αναρτήσεις σου δεν βρίσκω τα σχόλια για να καταθέσω το δικό μου; Τα έχεις κλειστά;
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα!! Ναι, τα κλείνω συχνά τελευταία... λίγο η διάθεση, λίγο ο χρόνος... Ελπίζω να βρω σύντομα τις ισορροπίες μου!
      Φιλάκιαααααα! :))))

      Διαγραφή
    3. Δεν πειράζει Αναστασία μου. Καλά κάνεις απλά ήθελα να ξέρω μήπως είναι πρόβλημα του μπλοκερ, γι αυτό ρώτησα.
      Να σαι καλά
      Καλή σου ΄μέρα

      Διαγραφή
  21. Χρόνια Πολλά Αννούλα μου!
    Να σ΄ έχει ο Θεός καλά και να΄ σαι γεμάτη από χαρές κι ελπίδα...
    Γιορτινά φιλιά σου στέλνω και μια μεγάλη αγκαλιά♥
    **Aννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συννονόματη να μας χαίρονται. Ευχαριστώ για τις ευχές σου.
      Χάνομαι στην μεγάλη σου αγκαλιά και σε φιλώ
      Ολόψυχες ευχές για τη δική σου ονομαστική εορτή και από εδώ.

      Διαγραφή
  22. Χρόνια πολλά Άννα μου γλυκιά, με Υγεία κι ευλογία Θεού! Να γεύεσαι πάντα αισθήματα αγάπης, χαράς κι ευτυχίας με συμμετρία ζωής και φωταψία ψυχής! Ν' απολαμβάνεις και να χαίρεσαι τους όμορφους δεσμούς της οικογένειας σου και κάθε σου στιγμή να είναι μια καινούργια ψηφίδα χαράς στην συναισθηματική και αξιακή σου τοιχογραφία! Να έχεις ένα υπέροχο, λαμπερό βραδάκι κι η γιορτινή επίγευση του να μεταδώσει ευφορία κι αισιοδοξία στην αυγή της νέας μέρας!
    Φιλάκια πολλά με μια μεγάλη κι αστεράτη αγκαλιά!❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Κατερίνα σ'ευχαριστώ πολύ. Πάντα ξέρεις, ότι απολαμβάνω κάθε σχόλιό σου. Πόσο μάλλον αυτό που είναι γεμάτο ευχές!!!!
      Φιλιά πολλά πολλά

      Διαγραφή
  23. Αννούλα μου Χρονια σου πολλα φιλη μου.. να είσαι παντα χαρουμενη και να περνας ομορφα να σε χαιρονται οι αγαπημενοι σου και εμεις μαζι τους να περναμε απο εδώ και να διαβαζουμε πως είσαι καλα ... και τπυ χρόνου πολύχρονη να είσαι.. Αννούλα φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωω ξεχασα να σου πω πόσο μου αρεσαν τα χιονισμενα σου δεντρα.. υπεροχο τοπίο..!!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Ρουλίτσα μου. Να είσαι καλά
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    3. Και μενα με ξετρέλλανε ο πίνακας με το χιόνι!!!!!!!!!!!!Έχουμε το ίδιο γούστο Ρούλα. Πώς έχει πετύχει ο καλλιτέχνης το φως το πρωινό!!!!!!! Είναι απίθανος!

      Διαγραφή
  24. Χρόνια πολλά έστω και καθυστερημένα!! Χρόνια πολλά και καλά!!! Πολύ ωραία η ιστορία αλλά και η φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα Χρόνια μου πολλά για τη γιορτή σου, με μικρή χρονοκαθυστέρηση....να είσαι γερή και χαρούμενεη ερύχομαι και να γράφεις απολαυστικές ιστορίες, σαν αυτή τη χριστουγεννιάτικη που μου χάρισε την απόλαυση των εικόνων, της νοσταλγίας, της πρωτόγνωρης χαράς των μικρών που βιώσανε την απλότητα και αληθινή μαγεία των εορτών με τους παππούδες στο χωριό ... !!! Συγχαρητήρια και πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κλαυδία μου και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια για την ιστορία μου. Χαίρομαι που σ'αρεσε.
      Καλή σου μέρα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  26. Ομορφη η Χριστουγεννιατικη ιστορια και οι εικονες σκετη μαγεια!!!!!!
    Περασα μετα απο πολυ καιρο για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
    Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
    ˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
    ˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
    ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
    .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
    *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά! Ευχαριστώ που πέρασες και άφησες τόσο όμορφες ευχές. Να έχεις και εσύ μαγικά Χριστούγεννα

      Διαγραφή
  27. Τι ζεστασιά και αγάπη βγάζει η ιστορία σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αχ, Άννα! Τόσο απλά έζησα Χριστούγεννα στο χωριό! Τι ωραία ιστορία!
    Έτσι όμορφα να περάσουμε κι εμείς τις γιορτές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή