''Κυνηγήστε τα όνειρά σας!''




πηγή

Τελειώνουν οι Πανελλήνιες………. Μια βαθιά ανάσα θα πάρουν οι  υποψήφιοι  για να την κρατήσουν ως τους βαθμούς  όταν ανακοινωθούν.  Και τότε θα ξεφυσήσουν με ανακούφιση ή με θλίψη.
Και αρχίζουν τα εύκολα-δύσκολα. Ένα ευχάριστο διάλειμμα  στη ζωή είναι η φοιτητική  περίοδος  για  όσους  μπουν σε κάποια σχολή.  Για εκείνα  τα παιδιά που πιάνουν αμέσως δουλειά, ακόμη και φοιτώντας , η ξεγνοιασιά τελείωσε με το απολυτήριο του Λυκείου.
Πάντα εύχομαι στα παιδιά να αμειφθούν οι κόποι τους. Και κυρίως, να κάνουν αυτό που τους αρέσει.
‘’Αυτό που τους  αρέσει’’…………… είναι ένα όνειρο, το ιδανικό που όλοι θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί.  Όλοι κάναμε και κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Όμως  η ζωή είναι δύσκολη και για πάρα πολλά νέα παιδιά, τα όνειρα είναι πολυτέλεια.
Αλλά και για όσα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν ό,τι σχεδίασαν, ό,τι τους αρέσει και ονειρεύτηκαν, πόσα  θα κατορθώσουν να φτάσουν το όνειρό τους;
Βιοποριστικό επάγγελμα και όνειρο ζωής  πολλές φορές δε συμβαδίζουν. Αλλά πώς να πεις στο παιδί σου μην κυνηγάς τα όνειρά σου,  αλλά  αυτό που θα σου εξασφαλίσει χρήματα;
Κι όμως πολλά παιδιά θα ακολουθήσουν ως επάγγελμα, αυτό που ΔΕΝ  τους αρέσει ………  απλά και μόνο για να ζήσουν καλά.
Το πώς ζει ένας  άνθρωπος που ασχολείται χρόνια ολόκληρα μέχρι τα γεράματά του με αυτό το ΔΕΝ.....είναι ένα μεγάλο  θέμα που επηρεάζει τη ζωή και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Αν και σήμερα  με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, το να εργάζεσαι έστω και εκεί που δεν σ’ αρέσει, είναι  πολυτέλεια!
Πολλοί κατηγορούν  τις οικογένειες  ότι επηρεάζουν το παιδί ή το πιέζουν να μπει στο Πανεπιστήμιο, γιατί  ‘’χωρίς πτυχίο πού θα εργαστεί;  ’Και είναι μια ελληνική πραγματικότητα  αυτό. Ναι πιστεύω ότι τα παιδιά γαλουχούνται να θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά και η ελληνική κοινωνία  πιέζει με τον τρόπο της προς αυτήν την κατεύθυνση. Βλέπεις λέμε, άλλο άνεργος με πτυχίο γιατί αλλιώς αντιμετωπίζεται και άλλο χωρίς.
Φυσικά δεν είναι λίγα τα παιδιά που σπουδάζουν εκεί που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν και ας μην είναι η πρώτη τους επιλογή. Πτυχίο είναι αυτό και ας είναι ό,τι να ναι. Αλλά και πάρα πολλά παρατούν τις σπουδές που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.
Να ακολουθείς αυτό που σου αρέσει και ας μην  είναι ορατό ότι θα μπορείς να το κάνεις επάγγελμα ή να σπουδάζεις αποκτώντας ‘’ όπλα’’ για να βγεις  πανέτοιμος στην αγορά εργασίας;
Τι είναι λάθος;
Τι είναι σωστό;
Πρέπει οι γονείς να επεμβαίνουν επηρεάζοντας τις επιθυμίες των νέων για το ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν;
 Πώς μπορεί ο νέος να ξέρει στα 17 ή 18 τι θέλει να ακολουθήσει ως επάγγελμα;
Κι όμως, πάρα πολλοί,   παραπονούνται για την εργασία τους ………….  λένε ότι δεν είναι αυτό που ήθελαν να κάνουν. Πώς διορθώνεις τέτοιες καταστάσεις όταν οι οικονομικές σου δυνατότητες δεν το επιτρέπουν;
Λέω πολλές φορές σ’ εκείνους  που παραπονιούνται ότι υπάρχουν  παιδιά   που απλά θα ήθελαν να μπορούσαν  να πάνε σχολείο . Να μπορούσαν να μάθουν γράμματα.  
Απ’ την άλλη όμως, συγκρίνοντας το χειρότερο με αυτό που έχουμε ποτέ δεν θα κατορθώσουμε να βελτιωθούμε.
Είναι τύχη, είναι πραγματική ευλογία να κάνει ο άνθρωπος αυτό που του αρέσει. Να ακολουθήσει τα όνειρά του και να παλέψει γι αυτά. Πού ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον;; 
Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να κυνηγήσουν τους στόχους τους, λέω εγώ. Να παλέψουν για να κερδίσουν τη ζωή.  Να συμπαρασταθούμε μόνο γιατί σίγουρα θα πάρουν και ρίσκα. Και να  προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους όχι να τα πιέζουμε να μπουν στη δική μας.
Ας δηλώσουν –όταν έλθει η ώρα-οι υποψήφιοι τις σχολές που τους ευχαριστούν, ό,τι πιστεύουν ότι τους ταιριάζει και να παλέψουν γι αυτό. Και εκείνα τα παιδιά που δεν θα πετύχουν, ευκαιρία είναι να κάνουν –αν δεν ήταν δική τους επιθυμία το Πανεπιστήμιο-αυτό που θα ήθελαν.
Η ζωή θέλει τολμηρούς αλλά και κυνηγούς των ονείρων τους. Θέλει να την κοιτάς κατάματα χωρίς φόβο και να ρισκάρεις………..

Καλά αποτελέσματα  εύχομαι…………… και κυνηγήστε  τα όνειρά σας!  Πριν να είναι αργά!

20 σχόλια:

  1. ετσι Αννουλα μου αγαπημενη!
    παντα να κυνηγαμε τα ονειρα μας. οσο απιαστα κι αν φαινονται! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα μου τι κάνεις;; Πετάς το ξέρω, και είναι υπέροχο συναίσθημα.
      Είσαι παράδειγμα προς μίμηση: κυνήγησες το όνειρό σου και είναι θαυμάσιο
      Να σαι πάντα καλά και χαρούμενη

      Διαγραφή
  2. Ένας συνεχής αγώνας είναι η ζωή!!!
    Την καλημέρα μου Αννούλα μου

    φιλάκι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου έτσι είναι η ζωή, ένας αγώνας που θέλει όμως να την οδηγείς και όχι το αντίθετο
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  3. οι πανελληνιες ειναι μονο μια αρχή και ποτέ δεν ξέρεις πως εξελίσσεται η ζωή .... φυσικά και πάς με τα όνειρα παρέα και όπου σε βγάλει .... πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Νικόλα μου..........παλεύεις για τα όνειρά σου και δε μπορεί, θα σε βγάλει κάπου καλά!
      Να σαι καλά και καλό μήνα

      Διαγραφή
  4. Ο γιος μου δεν ακολούθησε την πεπατημένη: πανελλήνιες κλπ. Σπουδάζει (ομολογώ κάτι πολύ εξειδικευμένο) σε ιδιωτική σχολή, αυτό που ο ίδιος αποφάσισε. Μας ρώτησε ποιο επάγγελμα έχει επαγγελματική αποκατάσταση και του απαντήσαμε όποιο παλέψεις για να το καταφέρεις... Καλημέρα Άννα και καλό μήνα κι από δω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ................''όποιο παλέψεις για να το καταφέρεις''!!! Ήμουν σίγουρη ότι μια τέτοια απάντηση σου ταιριάζει να δώσεις στο παιδί σου. Δεν έχω ακούσει πιο σωστή και όμορφη συμβουλή από γονιό...........Να είναι καλά το παιδί σου και μπράβο του που κυνήγησε αυτό που θέλει
      Να σαι καλά και καλό μήνα και σε σένα

      Διαγραφή
  5. Εγώ φίλη μου είμαι η...ειδική για να απαντήσω στην ανάρτηση σου.Η μητέρα μου γιατρός , ο πατέρας μου οικονομικά, με προόριζαν για γιατρό για να πάρω το ιατρείο της μητέρας μου και τη..πελατεία της.Είπα ψέμματα ότι δίνω Ιατρική, έδωσα Καλλών Τεχνών.όταν πέρασα ..πέρασε και τυφώνας από το σπίτι μου, κανείς δεν σκέφτηκε πόσο δύσκολο ήταν να μπω σε αυτή τη σχολή.Αργότερα όταν έκανα τη πρώτη έκθεση μου στο Βέλγιο με αγκάλιασαν και μου είπαν ότι άξιζε αυτό που έκανα.Αργότερα στην Ελλάδα με είδαν να προχωρώ στο εργαστήριο μου..μου "βγάλαν " το καπέλο όπως έλεγαν.Ποτέ μου δεν μετάνιωσα που ακολούθησα αυτό που ήθελα.Μπορεί σαν γιατρός να ήμουν πλουσιότερη μα σαν αυτό που έγινα τίποτε δεν θα γέμιζε τη ψυχή μου περισσότερο.Στα παιδιά μου άφησα το δρόμο..ανοιχτό.Μέσα μου ίσως ήθελα κάτι άλλο, όμως η ζωή είναι δική τους και πρέπει κανείς να ακολουθεί το δρόμο που θα χαράξει ΜΟΝΟΣ του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα πει ''κυνηγώ το όνειρό μου''!!!!!! Μπράβο σου Αχτίδα γιατί σε βλέπω μέσα από το μπλογκ σου πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις και πόσο σε γεμίζει.
      Να σαι καλά γιατί είσαι τρανό παράδειγμα αυτού που παλεύει για ό,τι του αρέσει και αγαπάει.

      Διαγραφή
  6. Αυτός αγαπητή μου Αννούλα θα πρέπει να είναι ο σκοπός του κάθε νέου. Να μπορεί να κυνηγάει τα όνειρά του. Τι πιο όμορφα; Κι αν μπορέσει να τα κάμει και πραγματικότηρτα τότε είναι ο μεγάλος νικητής. Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ντένη μου είναι το ιδανικό. Όνειρα που γκρεμίζονται σήμερα....Τελικά πρέπει να αγωνίζεσαι για αυτό που θες και νικητής βγαίνει όποιος αγωνίζεται.......Σ'ευχαριστώ πολύ που πέρασες από εδώ
      Καλή σου μέρα Να μου είσαι καλά

      Διαγραφή
  7. Αννα μου είναι σπουδαία όλα αυτά που γράφεις σήμερα γιατί αφορούν στα νέα παιδιά μας !!!
    Να ακολουθούν τα όνειρά τους και να παλεύουν γι αυτά !!!!Η κόρη μου κάνει αυτό που πραγματικά αγαπά , είναι ευτυχισμένη και το πάλεψε πολύ μα πάρα πολύ !!
    Σε φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου χαίρομαι που η κόρη σου κάνει αυτό που θέλει. Ξέρεις πόσοι νέοι είναι απογοητευμένοι που δεν μπόρεσαν ή δεν ήξεραν ή δεν τους άφησαν να ακολουθήσουν αυτό που ήθελαν;;; Φοβερό το βλέπω.
      Καλή σου μέρα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Είναι πραγματι πολύ ωραια να ακολουθουν τα παιδια τα όνειρα τους οταν ειναι νεοι Αννουλα ...μου ποσα παιδια ομως και σήμερα προπαντως μπορουν να το κάνουν;εστω όμως και έτσι ακομα να είναι τα όνειρα δεν πρέπει ποτε να σταματάν να τα κάνουν... βρίσκονται στο ξεκίνημα της ζωής τους... και αυτό τους δινει δύναμη ..να συνεχισουν να τα αναζητούν.. να να είσαι καλα φίλη μου και να περνας ακομα καλύτερα..... μου αρεσε πολύ η φωτογραφία σου επάνω...με τους γλαρους... θαρείς που βλεπεις τα φτερα τους να κινιούνται...... φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ρούλα μου, αλλά όλο γίνεται και δυσκολότερο να ακολουθούν οι νέοι τα όνειρά τους.........
      Ωραίος ο πίνακας έτσι;; Και εμένα μου άρεσε
      Να είσαι καλά Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αριάδνη μου...Ρίσκο είναι και η ίδια η ζωή...Μακάρι τα όνειρα που κυνηγάμε ειδικά τα νέα παιδιά σήμερα να πραγματοποιούνται

      Διαγραφή