Κι όμως τα Τουρκικά σήριαλ επηρεάζουν ............

antikleidi.com



Πολλές φορές λέμε ότι η τηλεόραση, που είναι το πιο κοινό και δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας, διαμορφώνει αντιλήψεις και αλλάζει νοοτροπίες.
Αυτό ήλθε να υποστηρίξει ένα ελληνικό  ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στην τελική τριάδα της κατηγορίας του- (IDFA Competition for Mid-Length Documentary).
Το θέμα του είναι τα τούρκικα σήριαλ που έχουν αντικαταστήσει τις εγχώριες παραγωγές σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους  και η δική μας χώρα, και την επίδραση που έχουν στις γυναίκες- τηλεθεάτριες, ειδικά του Αραβικού κόσμου.

Το KISMET -αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ-παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA 2013 (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και επιλέχθηκε στην τριάδα των υποψήφιων ντοκιμαντέρ για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Mid-Length. Είναι το μόνο ελληνικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Οι μαρτυρίες του για την επίδραση στη ζωή των γυναικών προέρχονται από τις ίδιες τις τηλεθεάτριες σε Αίγυπτο, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία και Ελλάδα. Μίλησε με τους ηθοποιούς των σήριαλ και μπήκε στα πλατό των γυρισμάτων των σειρών, αυτών που έγιναν μόδα σε 80 χώρες που εξάγονται, αν και τελευταία στην Ελλάδα προβάλλονται ως διαφήμιση από τα ελλ. κανάλια που σταμάτησαν τις προβολές των περισσότερων από αυτά και πωλούν τα ντιβιντι των σειρών στα περιοδικά τηλεόρασης.
Επηρέασαν λοιπόν τη ζωή των γυναικών του μουσουλμανικού κόσμου;;
Ναι απαντά το ντοκιμαντέρ.
Βοήθησαν τη θέση της γυναίκας που ήδη βρίσκεται στο ναδίρ της κοινωνικής βαθμίδας, και της έδωσαν κουράγιο να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.
Οι μαρτυρίες των τηλεθεατών είναι φοβερές για το πόσο επηρεάστηκαν από πολλές σειρές.....
Πίστευα ότι μόδα είναι και θα περάσει.
Πίστευα επίσης ότι η οικονομική κρίση οδηγεί τα κανάλια σε φθηνές αγορές σειρών όπως είναι αυτά τα σήριαλ.
Επίσης πίστευα ότι η υψηλή τηλεθέαση στη χώρα μας οφείλεται στο θέμα των τουρκικών σειρών που δείχνουν μοντέλο οικογενειακό περασμένων εποχών για μας εδώ και που ίσως, νοσταλγούν πολλοί/ες.
Δεν σκέφτηκα όμως ποτέ ότι θα επηρεαστούν και θα αλλάξουν στάση και νοοτροπία ζωής πολλές γυναίκες στον μουσουλμανικό κόσμο
Και αν άλλαζαν, ποιος θα τους το επέτρεπε;
Όμως, όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από αξιωματούχους του στρατού, «χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη ''Φατμαγκιούλ'' οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά». Η Σαμίρα μήνυσε τον αιγυπτιακό στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας στο Κάιρο.

Να λοιπό που κάνουν καλό σε πολλές περιπτώσεις τα τούρκικα σήριαλ.........
Είναι λυπηρό όμως γυναίκες καταπιεσμένες στις χώρες τις μουσουλμανικές να έχουν μόνον τα τούρκικα σήριαλ για να διαμορφώσουν άποψη για τα δικαιώματά τους, για να πάρουν κουράγιο να αμυνθούν και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην ανδροκρατούμενη - θεοκρατούμενη κοινωνία τους.............
Και πόσα μπορούν να επιτύχουν αν δεν οργανωθούν; Αν τα κράτη τους δεν θεσπίσουν κανόνες δικαίου για όλα τα μέλη της κοινωνίας;;;
Στην τελική, αν η επίδραση στις γυναίκες αυτές των σήριαλ της Τουρκίας έχει μεγάλη απήχηση, ποιος εγγυάται ότι δεν θα απαγορευτούν από το κράτος τους;
Είναι λυπηρό ...................και απελπιστικό να σκέφτεσαι ότι από σήριαλ πολλές γυναίκες ''ξυπνούν'' από το λήθαργο που τους έχει επιβληθεί........
Όμως το χειρότερο για μένα είναι ότι η θέση της γυναίκας στα κράτη αυτά βρίσκει πολλές άλλες σύμφωνες και οπαδούς της σωβινιστικής συμπεριφοράς!!!!!!!!!!!!

Όμως το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: η τηλεόραση έχει άμεση επίδραση στις οικογένειες, διαμορφώνει απόψεις, αντιλήψεις, αλλάζει στάση ζωής και συμπεριφορές σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Γι αυτό χρειάζεται πραγματική ευαισθησία για τα θέματα που περνούν οι υπεύθυνοι των καναλιών σε κάθε σπίτι.
Χιλιοειπωμένο θέμα μα τόσο σοβαρό!!!

περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ



30 σχόλια:

  1. Kαλημερα Αννουλα μου αγαπημενη!
    Σημερα εθιξες ενα υπεροχο θεμα!
    Δεν εχει σημασια τι εθνικοτητας ειναι καποιο σηριαλ, σημασια εχει το να μπορει να περναει μυνηματα και να βοηθαει κοσμο! :)

    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Κικίτσα μου γλυκιά. Και εγώ συμφωνώ ότι δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα αλλά σκέψου πόσο επηρέασε τις γυναίκες το κάθε σήριαλ!!!!!!!!!!!! Μακάρι να βοηθούν κόσμο τα σήριαλ και γενικά ό,τι παίζει η τηλεόραση........................μακάρι
      Καλά να μου είσαι!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Αν και εγω δεν θα παρακολουθουσα ποτε τουρκικες σειρες για ευνοητους λογους οφειλω να συμφωνησω με τα πιο πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου λογικό είναι να μην τα παρακολουθείς και καλά κάνεις......Αλλά σκέψου ότι είναι η μόνη διέξοδος μερικών γυναικών για να βρουν τον εαυτό τους...........Λυπηρό θα μου πεις.....πολύ λυπηρό!!
      Καλησπέρα . Όλα καλά με το λαπτοπ σου;;;;;;;;;

      Διαγραφή
    2. για την ωρα χρησιμοποιω το κινητο .. αναμενω απο μερα σε μερα τον καινουριο φορτιστη μου και μετα.. ολοκληρωτικα δικη σας. Χαχα.

      Διαγραφή
    3. Άντε με το καλό!!!!! Ευτυχώς που υπάρχει και το κινητό έτσι;;; Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Συμμετείχα και γω σε ντοκιμαντερ για τα Τουρκικα Σήριαλ και το πως επηρεάζουν τους τηλεθεατές. Όλα αυτα που περιγραφεις κι άλλα τόσα τα συνταντήσαμε και εμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη μου πώς συμμετείχες αλήθεια;;; Είναι ενδιαφέρον να μας πεις από πρώτο χέρι ποια άλλα συναντήσατε εσείς από αυτά που περιγράφω;;;
      Καλησπέρα!!!!

      Διαγραφή
  4. Ωραίο θέμα Άννα μου! Στην Αφρική που ταξίδεψα, τα τουρκικά σήριαλ ήταν πρώτη μούρη. Είναι το ίδιο να είναι και στην Ελλάδα πρώτη μούρη;;; Αν και δεν έχω καμία -και το τονίζω- προκατάληψη με τους Τούρκους, εκείνοι διαμορφώνουν το...μελλοντικό "τοπίο" όπως το φαντάζονται. Και στην Ελλάδα επηρεάζεται το κοινό -κυρίως γυναικείο- αλλά προς την κατεύθυνση της αποχαύνωσης... Άρα ο σκοπός επιτελείται και πάλι μια χαρά...... Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίτα Πέτρα.............νομίζω ότι εδώ τα παρακολουθούσαν άνθρωποι που έμεναν μέσα στο σπίτι συνέχεια. Γιατί τώρα δεν νομίζω να δείχνει και κάποιο σήριαλ η τηλεόραση. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτοί οι τηλεθεατές θα έβλεπαν ό,τι και να έδειχνε η τηλεόραση -που για λόγους οικονομίας μας πλάσαρε όλο το τούρκικο πρόγραμμα- γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν.....Αυτό πιστεύω. Επίσης δεν ξέρω αν επηρεάζεται το γυναικείο ή μη κοινό της χώρας μας από τα σήριαλ αυτά. Δηλ από ότι ξέρω δείχνουν μια κοινωνία που είναι 50 χρόνια πίσω από μας..................τι να επηρεάσουν λοιπόν;;;;; Όσο για την αποχαύνωση ε θα συμφωνήσουμε ότι γενικά η τηλεόραση είναι αποχαύνωση έτσι και αλλιώς.
    Καλησπέρα Πέτρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω τι γίνεται με τον Μουσουλμανικό λαό, αλλά εδώ δεν νομίζω πως επηρεάζουν διότι είναι 50-80 χρόνια πίσω! Δεν έχω δει κανένα γιατί δεν βλέπω T.V. Δεν ξέρω τι κι αν προβάλλονται ακόμα δλδ.
    Δεν έχω θέμα εθνικότητος, αλλά αν επηρεάζουν κι αναβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας σε Μουσουλμανικές χώρες, μακάρι! Φιλιά πολλά Άννα μου!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Κατερίνα μου Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.............Καλά κάνεις και δεν βλέπεις τηλεόραση.......Δεν χάνεις τίποτε..
      Καλό σου βράδυ κορίτσι μου

      Διαγραφή
  7. Και θλιβερό και λυπηρό είναι οι καταπιεσμένες γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες να έχουν μόνον τα τούρκικα σήριαλ για να διαμορφώσουν άποψη για τα δικαιώματά τους...........
    Κι εξοργιστικό μαζί!
    Αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν το κατάλαβα ( και ούτε στη μαμά μου δεν το συγχώρεσα) που δεν έχαναν σήριαλ για σήριαλ!
    Πολύ καλή ανάρτηση Άννα μου και προβληματισμοί!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου και εγώ γι αυτό δημοσίευσα το θέμα του ντοκιμαντέρ: γιατί το βρήκα πολύ θλιβερό...........Ώστε και η μαμά με τα σήριαλ τα τουρκικά ε;; Και η δική μου επίσης αλλά μεγάλης ηλικίας είναι ............. γι αυτό δεν μιλώ!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Ποτέ δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τούρκικο, άρα δε θα μιλήσω αντικειμενικά..αλλά πάλι αν ήμουν φαν πάλι δε θα μιλούσα αντικειμενικά...
    Και καλά στο μουσουλμανικό κόσμο "ξυπνάνε" τις γυναίκες, (θλιβερό, αλλά το δέχομαι)...εδώ γιατί τις αποκοιμίζουν?...
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα. Πιστεύεις ότι αποκοιμίζουν εμάς εδώ;; Νομίζω ότι τα παρακολουθούν όσες και όσοι δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Και μάλιστα της μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Πάντως .................αν βοηθούν έστω και μ'αυτό το θλιβερό τρόπο κάποιες γυναίκες στο μουσουλμανικό κόσμο, δεκτό.............έτσι;
      Να σαι καλά!!

      Διαγραφή
  9. Δε μου άρεσαν ποτέ τα τούρκικα σήριαλ.
    Καλό μήνα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία Έλενα.........Δεν έχω δει κανένα και δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ωραία ή όχι όμως, το ντοκιμαντέρ που ξεχώρισε για τη δουλειά του είχε άλλο θέμα.

      Διαγραφή
  10. Καλό μήνα Άννα μου . Αυτή η προσέγγιση είναι κάτι που δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους . Ο Μουσουλμανικός κόσμος αφυπνίζεται από τα σήριαλ; Εμάς ποιος θα μας αφυπνίσει; Να πω ότι δεν έχω παρακολουθήσει διότι ούτε χρόνο έχω αλλά και η βαρια τους γλώσσα δεν μου αρέσει .
    Καλό σου ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nικόλ μου καλημέρα. Και εγώ ξαφνιάστηκα πολύ Νικόλ........Δεν το είχα σκεφθεί ότι μπορούσε να συμβεί. Αλλά και τι άλλα ερεθίσματα έχουν οι γυναίκες στο Ισλαμ;; Τώρα αν στηρίζεις την αφύπνισή μας στην τηλεόραση χαθήκαμε!!!!!!!!!!!!!
      Καλό ταξίδι και καλή επιτυχία στο μπαζαρ. Θα περιμένουμε νέα και φωτογραφίες!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  11. Εγώ μόλις ακούω Τουρκία, αγριεύω απ' το Τ ακόμα. Βγάζω σπυριά σε μέγεθος... βουνού. Μιλάμε για μια χώρα όπου ο πολιτισμός είναι άγνωστη λέξη, όπως άλλωστε κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο αφορά τα σίριαλ που δημιουργούν και προωθούν, αυτοί καλά κάνουν γιατί έτσι προάγουν το όνομα της χώρας τους αλλά κυρίως ασκούν την προπαγάνδα τους. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς που δεχόμαστε όλο και περισσότερο ότι μας πλασάρουν δηλώνοντας έτσι την υποτέλειά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάττοντα και εγώ στην ίδια κατάσταση είμαι....του βουνού-σπυριού!!!!!!!!!!! Δηλ λες ότι δεχόμαστε ό,τι μας πλασάρουν και όχι ότι αγοράζουμε επειδή είναι φθηνά;; Τέλος πάντων, επιλογές υπάρχουν και νου έχουμε.........Το θέμα μου πάντως αφορά το ελληνικό ντοκιμαντέρ που διακρίθηκε και αποδεικνύει ότι τα σήριαλ αυτά επηρεάζουν πολλές γυναίκες του μουσουλμανικού κόσμου........Δεν είναι λυπηρό;;;;;;;; Αλλά και απ' την άλλη δεν είναι αισιόδοξο;;;;;;;;
      Καλό βράδυ να έχεις........

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Άννα μου!Τα τούρκικα σίριαλ τα παρακολουθώ ευκαιριακά και περισσότερο από περιέργεια για το σενάριο,την σκηνοθεσία και τα λοιπά...
    Πιθανώς στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου να θεωρούνται πρωτοποριακά και πως ανοίγουν καινούριους δρόμους για τις γυναίκες.Κι ίσως να τις ενισχύουν στον ηθικό τομέα,αλλά όπως σωστά τόνισες η καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών σε μια κοινωνία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες,όπως η νομοθεσία για παράδειγμα!
    Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι φανερή η επίδραση,για την οποία μιλάει το ντοκιμαντέρ.Θυμάμαι συνέντευξη της πρωταγωνίστριας της σειράς ''Σιλά'' σε ελληνικό κανάλι,όπου όταν ερωτήθηκε για τη θέση της γυναίκας στην πατρίδα της απέφυγε να απαντήσει.
    Εδώ πάντως έχουμε ανάγκη και από ελληνικές παραγωγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα floreG........Άρα εσύ μπορείς να μας πεις -έστω και με ευκαιριακή παρακολούθηση- αν όντως στέλνουν μηνύματα σε τηλεθεάτριες που είναι καταπιεσμένες.........Το ντοκιμαντέρ λέει ότι κάποια χώρισε εξαιτίας σήριαλ, κάποια άλλη έκανε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση κλπ. Πιο φανερά δεν γίνεται..........
      Στη δική μας χώρα καλό θα ήταν να ρίξουν το βάρος τους στις ελληνικές παραγωγές μόνον!

      Διαγραφή
    2. Από τη Φατμαγκιούλ είναι η αλήθεια δεν έχω δει ούτε σκηνή.
      Τώρα για παράδειγμα στο Σουλεϊμάν.Παρουσίαζε τις σουλτάνες ως γυναίκες απ' όσο έχω καταφέρει,να σχηματίσω άποψη,δολοπλόκες και αδίστακτες,που όμως μπροστά στο σουλτάνο το έπαιζαν αρνάκια!Ό,τι κατάφερναν δηλαδή το κατάφερναν με πονηριά!Αυτό δε μπορούμε βέβαια να το πούμε και καλό πρότυπο ιδανικό για την αφύπνιση μια γυναίκας!
      Τώρα όσον αφορά την επίδραση πιστεύω,πως η αφύπνιση μιας γυναίκας είναι καθαρά υποκειμενικό ζήτημα,που εξαρτάται και από την ιδια.Πολύ πιθανώς η ηθοποιός να μην τολμούσε να μιλήσει δημόσια-αν και θα έπρεπε-για λόγους άλλους.ίσως γιατί φοβόταν.
      Μακάρι πάντως να έρθει η μέρα,που οι γυναίκες αυτών των χωρών θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελευθερία,που απολαμβάνουν οι γυναίκες του δυτικού κόσμου!

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί σου όσο αναφορά την αφύπνιση της γυναίκας. Εύχομαι και εγώ να έλθει αυτή η ημέρα για τις γυναίκες του μουσουλμανικού κόσμου αν και δεν το πιστεύω μια και το κράτος τους έχει άμεση σχέση με τη θρησκεία τους
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  13. Ως προς αυτό που ανέφερες, καταληκτικά, συμφωνώ κι εγώ ότι υπάρχει αυτό το δισυπόστατο. Και λυπηρό αλλά και αισιόδοξο, όπως το 'γραψες... Καλό σου βράδυ 'Αννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κικίτσα μου. Με συγχωρείς που δεν θα παίξω........Έχω σταματήσει προ πολλού να συμμετέχω και αν αποδεχθώ την πρόσκλησή σου θα δημιουργηθεί σίγουρα παρεξήγηση με άλλες φίλες...........Εντάξει Κική μου;;; Δεν σε στενοχώρησα... έτσι;;

      Διαγραφή