Ναυμαχία της Ναυπάκτου: ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης!

           


442η επέτειος της ναυμαχίας της Ναυπάκτου! Από χθες, 5/10 έως και 13/10 θα εορταστεί η επέτειος της ναυμαχίας στη Ναύπακτο. Πλήθος εκδηλώσεων θα τιμήσουν τη μαχητικότητα, το θάρρος, τη νίκη εναντίον επεκτατικών δυνάμεων της εποχής αλλά και την ομόνοια μεταξύ των λαών. Παραμονή της λήξης των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει και μια αναπαράσταση της ναυμαχίας, φαντασμαγορική όπως διατείνονται οι διοργανωτές.Ένα ταξίδι ιστορικής μνήμης θα είναι οι εκδηλώσεις αυτές, όλην την εβδομάδα. Ένα ταξίδι στην ιστορία για να θυμηθούμε πώς κατορθώνεται το ''αδύνατον'' όταν ενωμένοι μαχόμεθα. Για να θυμηθούμε ότι η νίκη των συμμαχικών στόλων εναντίον του Τουρκικού ήταν μεγίστης σημασίας αφού απέτρεψε τον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.
Η εξάπλωση των Τούρκων στην Ευρώπη, διαγραφόταν απειλητική τον 16ο αι., μετά την επιβολή της Τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την κατάληψη της Κύπρου.
Έτσι, ο Πάπας Πίος ο Ε' κατάφερε να πετύχει την συνεργασία των δυο ναυτικών δυνάμεων της Μεσογείου, της Ισπανίας και της Βενετίας. Στις 20 Μαΐου του 1571 συγκροτήθηκε ο ''ιερός Συνασπισμός'' .
Στις 16/9 απέπλευσε ο συμμαχικός στόλος που τον αποτελούσαν, όπως είπαμε, πλοία των Βενετών, των Ισπανών, του Πάπα αλλά και της Σαβοΐας, των Ιπποτών της Μάλτας και μερικών Ιταλικών κρατιδίων.

Τα της ναυμαχίας είναι γνωστά...............
Ο συμμαχικός στόλος αριθμούσε 210 γαλέρες, 30 φρεγάτες, 24 μεταφορικά πλοία και άλλα μικρότερα πλοία συνοδείας. Τα πληρώματα των πλοίων έφθαναν τους 38.000 άνδρες, από τους οποίους οι 15.000 ήταν Έλληνες από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη. Πλούσιοι Έλληνες είχαν εξοπλίσει πλοία και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης, όπως ο κερκυραίος Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο ζακυνθινός Μαρίνος Σιγούρος και ο κρητικός Μανούσος Θεοτοκόπουλος (αδελφός του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου)(
http://www.sansimera.gr/articles/318)

Όμως και στον Τουρκικό στόλο υπήρχαν περίπου 15.000 Έλληνες, όχι με τη θέλησή τους, αλλά βίαια, μετά από φιρμάνι του Σελίμ Β'.
Ο νεαρός Δον Χουάν ο Αυστριακός, ο Ισπανός πρίγκιπας, που ήταν κατά τους ιστορικούς ο σημαντικότερος συντελεστής της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων, είχε ορισθεί επικεφαλής του συμμαχικού στόλου και ήταν αυτός που είχε καταστείλει την εξέγερση των Μαυριτανών στη Γρανάδα.
Επίσης παράγοντας της νίκης θεωρήθηκε από τους σύγχρονους με το γεγονός χρονογράφους, η στάση των ελληνικών πληρωμάτων. Αφενός οι Έλληνες του συμμαχικού στόλου έδειξαν την ικανότητά τους και την εξοικείωση με τη θάλασσα σε όλη τη διάρκεια της ναυμαχίας, αλλά και οι Έλληνες του Τουρκικού στόλου που είχαν στρατολογηθεί βίαια, βοήθησαν με την παθητική τους στάση, στη νίκη των συμμάχων.

Ο Τζ. Κονταρίνι που πήρε μέρος στη ναυμαχία, έγραψε το 1576:΄΄Οι σκλάβοι χριστιανοί των τουρκικών πλοίων, μέσα στη σύγχυση της τρομερής σύγκρουσης, κατέστρεφαν τα κατάρτια και έκοβαν τα σκοινιά με το ίδιο σπαθί που οι Τούρκοι τους είχαν δώσει''. Επίσης ο Βενετός Πάολο Παρούτα εξαίρει την συμβολή των Ελλήνων στην επιτυχία του χριστιανικού συμμαχικού στόλου με τη φράση:''πάνω από όλους οι Έλληνες, δείχνοντας τόλμη και γνωρίζοντας να επιτίθενται και να αμύνονται με τον καλύτερο τρόπο- όπως οι εμπειρότεροι σ' αυτό το είδος του πολέμου- αγωνίστηκαν με θαυμαστή επιτυχία''.(εγκυκλ. Britannica)
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου υπήρξε όπως είπαμε, σημαντική για όλη την Ευρώπη που πανηγύρισε τη νίκη εναντίον των Τούρκων. Πολλοί ζωγράφοι της εποχής απαθανάτισαν φάσεις της ναυμαχίας και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ενώ ο πίνακας ενός αγνώστου ζωγράφου που σώζεται στο Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, θεωρείται ότι παρέχει την πιο πιστή απεικόνιση της μάχης.
'Ενα μικρό ταξίδι στην Ιστορία ήταν και αυτό για να ζωντανέψουν οι μνήμες μας και να μη ξεχνάμε ποιοι είμαστε και τι έχουμε κατορθώσει ως λαός.




2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Άννα μου, τι πιο σημαντικό να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας, το θάρρος και το αίμα που χύθηκε για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, τρόπος του λέγειν ελεύθεροι. Τα εξιστόρησες χωρίς υπερβολές και με ηρωικές φωτό!!!
    Μακάρι η αναφορά στην ιστορική αυτή μνήμη να λειτουργήσει ως αφύπνιση στην... παθητική κοινωνία Αρχικά κι έπειτα στο... φαύλο πολιτικό σύστημα! Να έχεις μια χαρούμενη κι ελπιδιφόρα εβδομάδα γλυκιά μου !!! Τα φιλιά μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Κατερινάκι μου. Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα.....και θα πω Αμήν για την αφύπνιση της κοινωνίας..
    Καλή εβδομάδα και σε σένα με χαμόγελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή