Αρχαίο πνεύμα αθάνατο.............στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή...


 .......................................
       Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
      στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
      και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
..................................

 Παραμονή των Ολυμπιακών αγώνων του 2012 και μάλλον δεν θα πρέπει να μιλάμε πια, για ''άξιο κορμί'' και για ''ευγενείς αγώνες'',  όταν η ορμή δίνεται από τα φάρμακα που παίρνουν οι αθλητές και αθλήτριες στους αγώνες.
Ήδη, δικός μας αθλητής βρέθηκε θετικός και δεν συμμετέχει πλέον!!!!!!
Αγώνες που έχασαν την αίγλη τους, που εμπορευματοποιήθηκαν, που έγιναν πεδίο συναγωνισμού των φαρμακευτικών εταιρειών για ποιο φάρμακο δεν θα είναι ανιχνεύσιμο.
Φάρμακα που παίρνουν αθλητές μόνον και μόνον για να διακριθούν με κίνδυνο  την υγεία τους, και με ρίσκο να ντροπιαστούν διπλά όταν βρεθούν θετικοί!!!!
Πόσοι και πόσοι δεν έλαμψαν με τις επιδόσεις τους σε όλες τις ολυμπιακές διοργανώσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!Πόσοι όμως δεν έχασαν τους τίτλους τους εξαιτίας ντοπαρίσματος στη διάρκεια των αγώνων..............
Μήπως δεν είναι νωπή η μνήμη για τους δικούς  μας αθλητές  το 2004 και το 2008 που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι;;;;;;;;
Να πω ότι είναι ντροπή και κατάντια και υποκρισία και απαράδεκτη τακτική αυτή του ντοπαρίσματος, θα είναι περιττό.
Νεαρό παιδί που ο αθλητισμός είναι αγαπημένη ασχολία του, χωρίς να είναι ολυμπιακών προδιαγραφών, μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένας αθλητής που να μην παίρνει φάρμακα για καλύτερη επίδοση!!!!!Και δεν μιλάμε για διεθνείς συμμετοχές!
Το φαινόμενο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και είναι θέμα των κρατών να πάρουν μέτρα. Πάντως, το να βλέπεις να σπάνε οι αθλητές ρεκόρ στους αγώνες, να παρακολουθείς επιδόσεις τρομερές που κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν θαυμασμό και δέος, και να σκέφτεσαι τι φάρμακο άραγε θα παίρνει αυτός ο αθλητής και αν μπορέσουν να το βρουν, δείχνει πού έχει καταντήσει η Ολυμπιάδα.......
Άνθρωποι.............παντού και πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν οι ευγενείς, πολιτισμένοι, αγνοί αλλά και ανέντιμοι, φιλοχρήματοι, εκβιαστές,απατεώνες σε όλους του καιρούς και σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!
Έτσι είμαστε............πώς να το κρύψουμε άλλωστε;
Οι αγώνες θα έμεναν καθαροί από εκβιαστές, φιλοχρήματους, ανθρώπους που νοιάζονται για το κέρδος και την προβολή τους; Όχι βέβαια!!!!!!!!!
Δεν έμειναν καθαροί ούτε οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες!!!!!!!
Και εκεί βέβαια δεν έχουμε μαρτυρίες για ντοπάρισμα αλλά σύμφωνα με τον Αριστοτέλη οι αθλητές τότε υποβάλλονταν σε ειδική δίαιτα για αύξηση της μυικής μάζας και έφταναν στο σημείο να μοιάζουν με ζώα .....τόσο παραμορφώνονταν τα πρόσωπά τους!!!!!!!!!!!!!
Υπήρχαν και τότε οι χρηματισμοί, οι απάτες αθλητών, τα συμφέροντα τα πολιτικά που εκμεταλλεύονταν τη νίκη των αθλητών τους, πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο των αγώνων, η εξαγορά αθλητών από άλλες πόλεις που τους παρουσίαζαν σαν δικούς τους, η παραχώρηση από αθλητές της νίκης τους σε πόλεις ξένες προς την καταγωγή τους με σκοπό το κέρδος, δωροδοκίες ελλανοδικών, νίκες χωρίς συμμετοχή, αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε πόλεις, εξαιτίας των αφιερωμάτων που οι χιλιάδες πλούσιοι θεατές άφηναν στη πόλη που διοργάνωνε τους αγώνες, δωροδοκία αντιπάλων αθλητών με σκοπό να ελεγχθεί το αποτέλεσμα του αγώνα κλπ, κλπ, κλπ, είναι καταγεγραμμένα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς!
Φυσικά, στην αρχαία εποχή υπήρχε αυτό το παρασκήνιο που αμαύρωνε τους αγώνες και ήταν μερικά περιστατικά και όχι η συνολική εικόνα των αγώνων!
Σήμερα, οι αθλητές πασχίζουν να νικήσουν όχι για το κλαδί της ιερής ελιάς που κοβόταν την τελευταία ημέρα και στεφάνωνε τους νικητές, αλλά για το κέρδος που θα φέρει η νίκη, για τα χρήματα, τη δόξα, για την προβολή μάνατζερ και γυμναστών, για το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών.
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν αγώνες προς τιμή του Δία, και οι νέοι όλων των πόλεων αγωνίζονταν έχοντας αναπτύξει νου και σώμα για ευγενή άμιλλα,
 με μόνο κέρδος την αιώνια δόξα και το κλαδί ελιάς ....Φυσικά τα τείχη της πόλης του νικητή-αθλητή γκρεμίζονταν συμβολικά και οι πολεμικές συγκρούσεις σταματούσαν για όσο διάστημα διαρκούσαν οι αγώνες!
Αυτό ήταν το μήνυμα των αγώνων:  η ειρήνη και η ευγενής άμιλλα και η δόξα των αθλητών και των πόλεών τους.
Σήμερα...............τα κέρδη των ολυμπιονικών είναι μεγάλα.Η δόξα φέρνει και το ρευστό, και η χώρα προέλευσης του αθλητή  αποκτά μερίδιο στη δόξα ....Φαντασία δεν χρειάζεται για την περίπτωση ντοπαρισμένου αθλητή και τις επιπτώσεις που φέρνει στον ίδιο αλλά και στη χώρα του!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
                          του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού
                          κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
                          τη δόξα της δικής σου γης και του ουρανο
ύ.


    ......................................



4 σχόλια:

  1. Τώρα που αποφάσισα να ανανεώσω το blog μου με λίγες αναρτήσεις ακόμα, είπα να περάσω κι από μερικές αγαπητές ιστοσελίδες (γενικά, οι επισκέψεις μου δεν είναι και τόσο συχνές)...

    Εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή υγεία πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάττοντα καλώς όρισες. Συγνώμη που απαντώ καθυστερημένα αλλά ήμουν διακοπές και η σύνδεση στο διαδίκτυο αδύνατη.
      Θα τα πούμε και στο δικό σου χώρο. Να συνεχίσεις να γράφεις μη χάνεσαι...Χαίρομαι που σε είδα εδώ..............
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή