Τεχνοκράτες ή πολιτικά πρόσωπα;


Τεχνοκράτες ή πολιτικοί;
Αυτό ακούγεται κατά κόρον  για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Πολιτικοί να είναι οι υπουργοί-υφυπουργοί, θα πουν κάποιοι. Πολιτικά πρόσωπα έβγαλε η κάλπη, η βούληση του λαού όπως καταγράφηκε στο εκλογικό  αποτέλεσμα  είναι πολιτική, άρα και όσοι θα έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα.
Μα οι τεχνοκράτες ξέρουν το αντικείμενό  τους, άρα θα διαχειριστούν τα προβλήματα του τόπου καλύτερα, είναι ο αντίλογος.
Η αλήθεια είναι ότι οι τεχνοκράτες πχ ένας πανεπιστημιακός οικονομολόγος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της χώρας. Όμως....μπορεί;;;
Όλον αυτόν τον καιρό ακούμε τόσους οικονομολόγους αλλά και λύσεις που προτείνουν, και ο καθένας λέει το δικό του σενάριο απεγκλωβισμού. Στη θεωρία λοιπόν όλα καλά. Όσο πιο κατηγορηματικός είναι ο προτείνων, όσο πιο όμορφα στο άκουσμα είναι αυτά που προτείνει τόσο διάσημος γίνεται. Στη θεωρία λοιπόν όλα καλά.
Ξέρουμε ότι η πράξη απέχει πολύ μα πάρα πολύ από την θεωρία. Ένας τεχνοκράτης όταν αποτύχει μπορεί να απολυθεί. Μπορεί να φορτωθεί τις ευθύνες αποτυχίας του και να αποχωρήσει. Ο λαός θα αποστομωθεί από τους ανεύθυνους αντιπροσώπους του στη Βουλή με το '' δεν φταίμε εμείς....ο ικανότερος ήταν και δεν τα κατάφερε''!
Απ' την άλλη τα πολιτικά πρόσωπα που ο λαός ψήφισε, πρέπει να έχουν την ευθύνη. Η καμπή στην οποία βρισκόμαστε όμως είναι ευαίσθητη και λάθη, παραλείψεις, ευθυνοφοβία, δεν επιτρέπονται.
Οι περισσότεροι όμως  πολιτικοί που εκλέχθηκαν και έχουν γίνει υπουργοί στο παρελθόν δεν νομίζω ότι έχουν επιδείξει σπουδαίες  ικανότητες διακυβέρνησης. Ή κάνω λάθος;
Αν ήμουν επιχειρηματίας και ο διευθυντής μου αποτύγχανε στη διαχείριση της εταιρείας μου, θα τον απέλυα...σωστά;;
Αν ζητούσα τις συμβουλές οικονομολόγου για να με βοηθήσει σε επενδύσεις και αποτύγχανε, σίγουρα δεν θα τον κρατούσα στη δούλεψή μου.
Οι πολιτικοί όμως ψηφίζονται ξανά και ξανά ανεξάρτητα από το έργο που έχουν να επιδείξουν.................
Όμως, κακά τα ψέμματα, αν ο ασθενής θέλει επέμβαση και άμεσα, φωνάζεις χειρουργό και κάνεις και ένα σταυρό!!!!!!!!!! Θέλει δηλαδή ένα τεχνοκράτη...Θα μου πείτε όμως ότι και οι σύμβουλοι τεχνοκράτες είναι. Αλλά οι σύμβουλοι δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν κυβερνούν, έτσι είναι ανεύθυνοι για το λαό!
Αλλά ανεύθυνοι πολιτικοί δεν υπάρχουν, ακόμη και αν επιλεγούν τεχνοκράτες εκτός πολιτικής! Ας το ξεκαθαρίσουμε! Δεν είναι μόνον η επιλογή που χρεώνονται --και όχι μόνον ο αρχηγός του κόμματος-- αλλά και η παρακολούθηση των θεμάτων που ένας τεχνοκράτης διαχειρίζεται
Αλλά να μου πείτε....έχουν πείρα οι πολιτικοί και εμπειρίες τεχνοκρατικής φύσης; Λίγοι είναι αυτοί..............δυστυχώς πολύ λίγοι!
Τεχνοκράτες λοιπόν ή πολιτικά πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση;
Επειδή κανένας δεν είναι σίγουρος για την ικανότητα αυτών που θα επιλεγούν, εκτός από τους δοκιμασμένους ήδη, επειδή αυτή ακριβώς η ικανότητα φαίνεται από το αποτέλεσμα όταν δηλ. θα είναι αργά για υπαναχωρήσεις, ας κάνουμε και κανένα σταυρό.
Μπορεί η ρουσφετολογία να είναι του πολιτικού συστήματος παιδί, μπορεί οι εκτός πολιτικής τεχνοκράτες να απέχουν από αυτές τις υποσχέσεις για τη ψήφο και μόνο, αλλά όπως είπαμε, δεν εκλέχθηκαν από το λαό.
Και ο τεχνοκράτης είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει υποσχεθεί αυτά για τα οποία οι ψηφοφόροι ψήφισαν τα πολιτικά πρόσωπα.
Δεν έχει επίσης την ευαισθησία της κοινωνικής παροχής για ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Ένας τεχνοκράτης θα σκεφθεί : μπορεί το κράτος να πληρώσει αυτές τις παροχές; Πόσο θα ζημιώσει τα κρατικά ταμεία, η μείωση πχ του φόρου ή των εισιτηρίων ή πόσο θα κερδίσει το κράτος από ένα αυξημένο εισιτήριο στα νοσοκομεία;;
Ο πολιτικός όμως το έχει υποσχεθεί, σκέφτεται και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σκέφτεται τι πρέπει να κάνει πράξη από όσα υποσχέθηκε.
Ο πολιτικός ψηφίστηκε....
Αν τώρα ένας πολιτικός είναι τεχνοκράτης, τότε αλλάζει η επιχειρηματολογία!
Ποιος είναι ο ικανός θα φανεί από τα αποτελέσματα.
Σίγουρα  θα έχουμε μια κυβέρνηση μια από τα ίδια. Όμως, η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ ίσως είναι καταλύτης για καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί. Και αυτό γιατί υπάρχει ένας άλλος αριστερός πόλος που επεμβαίνει στη διακυβέρνηση. Μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει αυτή η συνεργασία. Αν δεν τα προσφέρει είναι ευθύνη των κομμάτων.......και οι επόμενες εκλογές που ίσως δεν αργήσουν θα πρέπει να δώσει στον καθένα τους σταυρούς που του αξίζουν!



2 σχόλια:

  1. Έχω πολύ ώρα που παλεύω να αφήσω σχόλιο... Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω...

    Όταν ακούω "τεχνοκράτης" φοβάμαι! Ο τεχνοκράτης υπηρετεί την τέχνη του, την επιστήμη του και τίποτα άλλο. Ο πολιτικός βάζει κάτω όλους τους παράγοντες, κοινωνία, οικονομία, διεθνείς συγκυρίες κλπ. και αναλόγως χαράσσει το δρόμο για το μέλλον. Ο τεχνοκράτης βλέπει ένα μόνο κομμάτι του παζλ, ποτέ ολόκληρο το παζλ! Οπότε, είμαι κι εγώ υπέρ των πολιτικών.

    Καλό απόγευμα.

    Ελπίζω αυτή τη φορά να δημοσιευτεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα Κώστα. Τι σε ταλαιπώρησε τόσο πολύ με τα σχόλια; Πάντως σ'ευχαριστώ για την επιμονή σου.
      Και εμένα με φοβίζει η λέξη και μόνο ''τεχνοκράτης''! Κάτι ψυχρό σαν τον υπολογιστή....και η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τους πολίτες αφού τους αφορά!!!
      Πάντως το υπ. Οικονομικών το πήρε τεχνοκράτης!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή