Η ελληνική ύπαιθρος μας χαρίζει θησαυρούς!!!!


Βότανα! Εδώ και λίγο καιρό τα ανακαλύψαμε...........εδώ και λίγο καιρό μάθαμε τον πλούτο που η ελληνική γη προσφέρει. Εδώ και  χιλιάδες χρόνια τα βότανα τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και ως καλλυντικά....Πήραμε τις γνώσεις τους και τις ............θάψαμε βαθιά στο μουσείο της Ιστορίας μας, ξεχασμένες και ανεκμετάλλευτες.
Σήμερα, όλο και πιο πολλοί ασχολούνται με τα βότανα και τη χρήση τους.
Στην Κρήτη, στη Σητεία, δημιουργήθηκε από ένα νέο ζευγάρι, ένας βοτανικός κήπος και καλλιεργούν βότανα.........φτιάχνουν αλοιφές και καλλυντικά με συνταγές ........των γιαγιάδων και των αρχαιολογικών μελετών για τους αρωματοποιούς της Μινωικής Κρήτης. Στο ανάκτορο της Ζάκρου στη Σητεία, βρέθηκαν αγγεία με υπολείμματα κρεμών και αλοιφών. Μελισσοκέρι, δίκταμο, αλάδανος, ρετσίνι, ίριδα....Ένα προϊστορικό εργαστήρι καλλυντικών, 2000 προ Χριστού!!!!!!!!!!!
Δίκταμο ή έρωντας, είναι από μόνος του ένα φαρμακείο λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί των καλλυντικών...Χημικός ο νέος , Γερμανικής φιλολογίας η νέα, ένα ζευγάρι που ασχολούνται με κάτι καινούργιο, που κάνουν τη διαφορά, που δημιουργούν και ευελπιστούν να αφήσουν τη σφραγίδα τους στην αγορά.
Το δίκταμο λέγεται και  έρωντας,  γιατί  έχει αφροδισιακές ιδιότητες, κατά μία εκδοχή. ''Στου Ψηλορείτη τσι γκρεμούς,
             ο έρωντας φυτρώνει,
             το πίνει ο νιος και ξαρρωστεί
             κι ο γέρος ξανανιώνει!

Κατά μια άλλη εκδοχή, για τη συγκομιδή του αυτοφυούς αυτού βοτάνου χρειάζονταν του ''έρωντα'' τα πάθη. Οι ''ερωντάδες'' δενόντουσαν με σχοινιά και κατέβαιναν σε γκρεμούς. Είχε σκοτωθεί πολύς κόσμος για χάρη του. Δίκταμο ονομάστηκε από το όρος Δίκτη που εκεί --και όχι μόνο--φύτρωνε πολύ.
Αν χτυπήσεις............αρκεί ένα φυλλαράκι στην πληγή, το πιέζεις και η πληγή κλείνει!!!!!!!!!!!!!
Το δίκταμο ακόμη χρησιμοποιείται, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό όπως είπαμε. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.(Βικιπαίδεια)

Μέχρι να ασχοληθούν κάποιοι νέοι κυρίως με το δίκταμο, το πουλούσαν στο εξωτερικό χύμα σε πολύ χαμηλές τιμές. Ακόμη και για το μαρτίνι το εισήγαγε η Ιταλία.



Αλάδανος, άλλο ένα σημαντικό βότανο που για αιώνες ήταν το μυστικό των γυναικών της Κρήτης, το φάρμακο για τις ρυτίδες.Το λάδανο ή ο αλάδανος είναι μια αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία μαζεύεται από τα φύλλα του φυτού Κίσθος Κρητικός το υποείδος κρητικός (Cistus Creticus spp. Creticus) ή ( Cistus Incanus) ή (Cistus Villosus) η κοινώς λαδανιά (είναι ο Κισθος με τα ροζ άνθη ).

Ιούλιο με τη πολλή ζέστη ο αλάδανος βγάζει μια ρυτίνη, κάτι σαν δάκρυ. Στα παλιά χρόνια κόλλαγε πάνω στα πρόβατα. Σήμερα τον συλλέγουν με δερμάτινες λουρίδες.Ο Διοσκουρίδης (στο Περί ύλης ιατρικής Α, 97) αναφέρει : "Ένιοι δε και σχοινία επισύρουσι τοις θάμνοις και το προπλασθέν αυτοίς λίπος αποξύσαντες αναπλάσσουσιν".


Από αυτή τη μικρή καταγραφή του Διοσκουρίδη φαίνεται ότι ο αλάδανος μαζεύεται αιώνες τώρα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή επισύρουσι(σέρνουν) σχοινία πάνω στους θάμνους και το υλικό που μαζεύεται πάνω στα σχοινία, αποξύεται και αναπλάθεται...(πηγή)
Λένε μάλιστα στην Κρήτη πως τα κατσίκια που τρέφονται με λάδανο πάνε πιο καλά από τα άλλα, δηλ δεν αρρωσταίνουν εύκολα και έχουν πιο νόστιμο κρέας γιατί δεν μυρίζει.

Τα βότανα με τις σπουδαίες θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και ως προϊόντα ομορφιάς ήταν γνωστά στις Μινωίτισσες που ως γνωστό ήταν από τις πιο όμορφες γυναίκες όπως το βλέπουμε και στις τοιχογραφίες. Οι Μινωίτες ήταν από τους πρώτους παραγωγούς καλλυντικών και τα εξήγαγαν και στην Αίγυπτο.
Ελληνική αγιασμένη ύπαιθρος!!!!!!!!!! Που προσφέρει τα πάντα στους κατοίκους της, ενώ μπορεί και τους ίδιους να θρέψει αν γίνει σωστή η χρήση της, αλλά και τη χώρα να βοηθήσει!!!!!!!!!!!!!

Οι πληροφορίες για το βοτανικό κήπο στη Σητεία είναι από ΤΑ ΝΕΑ '' Οι άλλοι πρωταγωνιστές''



2 σχόλια:

  1. Πραγματικά, η Ελληνική φύση μας δίνει απλόχερα πολλούς θησαυρούς, αλλά εμείς επιμένουμε στα χημικά παρασκευάσματα... Δυστυχώς!

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα ...Όχι μόνο επιμένουμε στα χημικά αλλά καταστρέφουμε και τη φύση, όποτε και όσο μπορούμε!!!!!!!

      Διαγραφή