Περασμένες 12 τα μεσάνυχτα και ξαπλωμένη ψάχνω στην τηλεόραση να δω κάτι καλό....Και να...ένα ντοκιμαντέρ για τα παιδιά της Ινδίας που εργάζονται ενώ θα έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο, που μεγαλώνουν τα μικρότερα αδέλφια τους ενώ θα έπρεπε να παίζουν, που αντί της αγκαλιάς των γονιών τους πέφτουν στα λασπόνερα των αποχετεύσεων μετά από πλημμύρες για να παίξουν.
Εθισμένα πολλά στα ναρκωτικά και ''μαζεμένα'' από συμμορίες μαθαίνουν από τα μικρά τους χρόνια τα ναρκωτικά, κυρίως τα διαλύματα που είναι πολύ τοξικά....
Είναι τραγικό να ακούς 11άχρονο αγόρι, ενώ εισπνέει από πανί το τοξικό διάλυμα, να υποστηρίζει ότι έτσι........ξεχνάει την πείνα του!!!!!!!!!
Είναι τραγικό να βλέπεις στην οθόνη σου ένα κορίτσι 7 μόλις χρονών να πουλά λουλούδια και να λέει ότι πρέπει να δουλέψει και όλη τη νύχτα αν χρειαστεί για να μαζέψει λίγα χρήματα για να έχουν να φάνε έστω μια μέρα!!!!!!!!
Και η ώρα να περνά....να ξέρεις ότι θα ξυπνήσεις πολύ πρωί και τα βλέφαρα κλείνουν...Τόσο σημαντικά ντοκιμαντέρ και τα βάζουν τόσο ακατάλληλες ώρες!!!!
Δυστυχώς δεν το είδα από την αρχή και ούτε είδα το τέλος του....Ο ύπνος με νίκησε....αλλά οι εντυπώσεις έντονες και φυσικά αρνητικές για μια χώρα με 1.000.000.000 κατοίκους!!!!!!!!
Η Ινδία! Η χώρα με την ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία!!!!!!!!!!!! Που γίνεται και παράδειγμα προς μίμηση....και δεν ξέρει ακριβώς πόσοι ζουν στις παραγκουπόλεις της, που υποστηρίζει ότι τα εργαζόμενα παιδιά είναι γύρω στα 30.000.000 ενώ οι οργανώσεις κάνουν λόγο για 100.000.000 παιδιά!!!!!!!!
Και ζουν κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς νερό, μέσα στη βρώμα, την φτώχεια, την πείνα...
Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια μετά από βροχές, λάσπη, ψόφια ζώα, διάφορα ετερόκλητα αντικείμενα μαζί με ακαθαρσίες, μεταφέρουν στο διάβα τους. Και τα παιδιά βουτούν στα νερά αυτά...
Ίσως κάποιο ψόφιο ζώο τους ταΐσει τις επόμενες μέρες...Ο φόβος της χολέρας καραδοκεί αλλά η πείνα στο στομάχι νικά ενδοιασμούς!!
Ακούμε το 7άχρονο κοριτσάκι να διηγείται πώς έχασε το μικρό δάχτυλο του ποδιού της...Ήταν πριν λίγα χρόνια, είπε και μέσα στη νύχτα έβαλε τις φωνές γιατί ένας αρουραίος έτρωγε το δαχτυλάκι της και τη σάρκα του μαζί...Ο φακός της κάμερας εστίασε στα 4 πλέον δάχτυλα του ποδιού ...η γιαγιά την άκουσε και την έσωσε...Η μαμά της φυσικά ήταν πολύ μεθυσμένη για να μπορέσει να σηκωθεί....και ο παππούς ήταν αυτός , είπε, που έβαλε ότι οικονομίες είχε για να θεραπευτεί η μόλυνση γιατί αλλιώς θα πέθαινε!!!!!!!!!!!!!!Και ο μπαμπάς πού ήταν;;; Νεκρός από αλκοολισμό στα 27 του μόλις χρόνια!!!!!!!!!!!!!
Αλκοολισμός και ναρκωτικά είναι τα πλέον διαδεδομένα στη χώρα αυτή.
Μέλος συμμορίας παραδέχεται ότι τα ναρκωτικά πωλούνται ακόμη και στα σπίτια...Ηρωίνη, κοκαΐνη, διαλύματα τοξικά!
Υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που προσπαθούν να μοιράσουν συσσίτια για τα παιδιά που πεινούν...Αλλά και αυτό το γεύμα που μπορεί να πάρουν μέσα στη βδομάδα είναι το μοναδικό εκείνης της ημέρας!!!!!!!!!
Παραγκουπόλεις!!!!!!!!!!!! Η απόλυτη φτώχεια..............ο ξεπεσμός..........ο αγώνας για επιβίωση...............ο θάνατος που είναι καθημερινός επισκέπτης ......η εικόνα του αιώνα μας!!!!!!!!!!!!
Παράγκες δίπλα σε κανάλια απορροής, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, γεμάτες κινδύνους για τη ζωή και των ενηλίκων αλλά κυρίως για τη ζωή των παιδιών.
Και αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται στις πόλεις γενικά...σε πολλές χώρες όχι μόνο στην Ινδία.
Η έντονη αστικοποίηση και η επακόλουθη άναρχη ανάπτυξη είναι ένας από τους λόγους που οι παραγκουπόλεις ''ανθούν''!
Στοιβαγμένοι και ξεχασμένοι άνθρωποι σ' αυτές τις παραγκουπόλεις , που εγκατέλειψαν την επαρχία, τη γη που δεν τους απέδιδε λόγω ανομβρίας, λόγω επαναστάσεων και πείνας και ήρθαν στις πόλεις για ''καλύτερο μέλλον''!!!!!!!!!Σε «πλανήτη των παραγκουπόλεων» θα εξελιχθεί η Γη μέχρι το 2030, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Στέγασης των Ηνωμένων Εθνών , δύο δισ. άνθρωποι θα ζουν σε παραγκουπόλεις, κυρίως στην Aσία και την Αφρική, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τουαλέτες και πολιορκούμενοι από την ασιτία, τις ασθένειες όπως το AIDS, και την εγκληματικότητα.
Και τα κράτη αδυνατούν όχι μόνο να βοηθήσουν αλλά και να χαρτογραφήσουν αυτήν την ανάπτυξη των παραγκών και την αύξηση των απόρων....
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο πάνω από 50 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από σεισμούς, κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Τα τρία τέταρτα και πλέον, από αυτές τις 50 χιλιάδες, είναι άνθρωποι των παραγκουπόλεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου