Παραγκωνισμένες γειτονιές.............

Όσο και αν θέλω να φανώ ψύχραιμη, όσο και αν μιλώντας στον άλλο μου εαυτό τον μαλώνω για τη δυσπιστία του, που είναι δείγμα μείωσης της ανθρωπιάς του, που τόσο πολύ είναι απαραίτητη σ' αυτούς τους απίθανα σκοτεινούς καιρούς, δεν τα καταφέρνω!
Δυσπιστώ, διαμαρτύρομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι τους γονείς μου, σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας! 
Κάθε φορά μονολογώντας το κλασικό πια ''πώς κατάντησε έτσι αυτή η περιοχή που μεγάλωσα'', επιταχύνω το βήμα μου κοιτώντας δεξιά και αριστερά με βλοσυρό βλέμμα τους μελαψούς και μαύρους που κυκλοφορούν δίπλα μου! 
Όχι δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ ρατσίστρια...Ποτέ δεν κατηγορήθηκα για έλλειψη κατανόησης και συμπόνοιας.....
Αλλά ο φόβος έχει πλημμυρίσει το μέσα μου! Πάντα καθόμουν στους γονείς μου όλη μέρα...Τώρα πρέπει να φύγω πριν πέσει ο ήλιος....γιατί δεν ξέρεις τι είναι και ποιος είναι ο μετανάστης που κυκλοφορεί.
Σήμερα, οι γονείς μου με έδιωξαν άρον άρον! ''Και πάρε μας τηλέφωνο όταν φτάσεις και πριν φτάσεις'', μου φώναζε η μητέρα μου!
Δεν είμαι κανένα ανήλικο για να φοβάστε, αντιλέγω, προσπαθώντας να ηρεμήσω το άγχος των δικών μου ανθρώπων που σε πείσμα όλων, θέλουν να μείνουν ως το τέλος στο ''ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ'', όπως το αποκαλούν με έντονο ύφος...
Κατανοώ την ανάγκη και το δικαίωμα να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στη χώρα μου, άνθρωποι, που στη δική τους χώρα λιμοκτονούσαν, ζούσαν στο επίπεδο των ζώων, κυνηγημένοι, άστεγοι, πεινασμένοι και ασθενούντες......Συμπονώ, προσπαθώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση τους, αν και τώρα μάλλον θα χρειαστώ ίσως τη δική τους κατανόηση, προσπαθώ να βοηθήσω...
Αδυνατώ όμως να κατανοήσω πώς ζουν μέσα σε τόση βρωμιά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μην διαμαρτύρεστε....όντως τη βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια....Βρώμικα πεζοδρόμια, βρώμικα σκαλοπάτια πολυκατοικιών, σκουπίδια που πετάνε όπου βρουν εκτός από τους κάδους απορριμμάτων, βρωμιά και στις εισόδους των σπιτιών, πατημασιές, σταλαματιές από σακούλες με σκουπίδια, και αυτή η μυρωδιά......να κρατάς τη μύτη σου!!
Ναι είναι η βρωμιά αυτή που περιγράφω των ίδιων των μεταναστών! Είναι μόνιμη απορία μου αυτή : ''δεν σφουγγαρίζουν ποτέ τα σπίτια τους'';;; Βλέπεις τη μαυρίλα της απλυσιάς, να βγαίνει σαν φάντασμα κάτω από την πόρτα τους, και να επεκτείνεται σε όλο τον προθάλαμο του ορόφου......
Και ζουν μαζί τόσοι πολλοί! Ξέρω, δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι καλύτερο...ξέρω ότι δουλειές σήμερα δεν υπάρχουν και η καθημερινότητα βγαίνει με την ελπίδα ότι αύριο είναι μια άλλη μέρα!
'Ομως, πολλοί πεινούν και στο μέλλον θα πεινάσουν περισσότεροι! Ποιος εγγυάται ότι δεν θα γίνουν έκτροπα και από αυτούς που δεν είναι εγκληματικά στοιχεία;;;;;;
Και η πολιτεία άφαντη!
Χθες το βράδυ, --μου είπαν οι γονείς μου-- στη μέση της διασταύρωσης μπροστά από το σπίτι τους που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο, κάποιος έκανε την ανάγκη του ...και ήταν μετανάστης! Ένας Έλληνας,μου είπαν, του έκανε παρατήρηση........και ''για πότε παιδάκι μου ξεπετάχτηκαν καμιά 10ρια μετανάστες και τον περικύκλωσαν ....και τον έκαναν τόπι στο ξύλο''!!!!!!!!
Η αστυνομία ήλθε βέβαια, αλλά όπως γίνεται πάντα κατόπιν εορτής!
Να, ο φόβος πως στρογγυλοκάθεται μέσα σου...
Γιατί τον χτύπησαν;;; Αναρωτήθηκα φωναχτά! Ίσως για να δείξουν ποιος υπερισχύει στην περιοχή...''Είναι καιρός να φύγετε'' είπα στους γονείς μου! 
Φυσικά δεν τους έπεισα όσο και αν η συζήτηση κράτησε ώρα! Δεν παραδίνουν τη γειτονιά τους -μου είπαν- σ' αυτούς!!!!!!!
Τι να πεις;;; Πώς να εξηγήσω αυτό που θεωρώ εγώ απαράδεκτο;;; Το να μετατρέπονται γειτονιές σε άντρο εγκληματικότητας, σε περιοχές ''μπάτε σκύλοι αλέστε'', σε υποβαθμισμένες γειτονιές που σιγά σιγά το ελληνικό στοιχείο εξαφανίζεται;
Και τώρα;; Και να θέλει κάποιος να φύγει πώς θα το κάνει;;; Εν μέσω οικονομικής κρίσης;;; 
Μόνο κλειδώνεις και αμπαρώνεις, και ελπίζεις ότι όλα αυτά τα άσχημα που ακούς στην τηλεόραση δεν θα συμβούν σε σένα!
Παραγκωνισμένες περιοχές που ο ντόπιος φοβάται να κυκλοφορήσει, γειτονιές με αλυσίδες και πολλές κλειδαριές στις πόρτες, σίδερα στα παράθυρα, σιδερένιες  καγκελόπορτες έξω από τις κύριες εισόδους, σκουπίδια έξω από κάδους, μετανάστες που ψάχνουν σακούλες σκουπιδιών και τα υπόλοιπα τα πετούν χύμα εδώ και εκεί, μπουκάλια μπύρας πεταμένα στα πεζοδρόμια..........γειτονιές που πεθαίνουν αν δεν έχουν πεθάνει ήδη!
Και  η πολιτική ηγεσία είναι πλήρως υπεύθυνη!
Επειδή η ζωή δεν επηρεάζεται μόνο από την οικονομική κρίση!!!!!!!!!!!
Προσπαθώ να κατανοήσω τους μετανάστες....αλλά δεν ξέρω ποιος αξίζει την κατανόησή μου, δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μου ότι ζουν ανάμεσά μας και συμπεριφέρονται πολλές φορές με θράσος, ότι είναι πολλοί μα πάρα πολλοί ξένοι, δεν το χωράει ο νους μου ότι είναι σαν να κατέλαβαν την πόλη μας....και ζούμε ως πολιορκημένοι στο ίδιο μας το σπίτι!!!!!!
Προσπαθώ να εξαντλήσω κάθε καλή προαίρεση, να  τους δω με τα μάτια της ανθρωπιάς και να δικαιολογήσω όσα μπορώ περισσότερα........
Όμως εξομολογούμαι ότι οι αντοχές μου μειώθηκαν....η αυτοσυντήρηση υπερισχύει............ο θυμός εμφανίζεται συχνά πυκνά ...............το άδικο που νιώθω φουντώνει!!!!!!!!!!
Και τα σενάρια για το μέλλον της πόλης μας, πληθαίνουν............   





2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς τα είπες όλα όπως ακριβώς είναι.Θα βρεθούν κάποιοι που θα σε πουν ρατσίστρια αλλά να ξέρεις ότι μιλάνε θεωρητικά χωρίς καν να υποψιάζονται όλα όσα συμβαίνουν στις γειτονιές της Αθήνας.Οντως το κέντρο χάθηκε(όσο κι αν επιμένουν οι γονείς σου Αννα μου) και σιγά σιγά βλέπω να γίνονται τα ίδια και στην Κυψέλη!
    Κρίμα και πάλι κρίμα γιατί η πλειοψηφία των ξένων που κατοικούν στο κέντρο φαίνεται πως έχουν πολύ διαφορετική αντίληψη απο μας και για την καθαριότητα αλλά και για την ανθρώπινη ζωή,βάλε και την ανέχεια κι άστα να πάνε.
    Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη είναι να μην απελπίζεσαι όταν βλέπεις τέτοια υποβάθμιση της ζωής μας...γενικώς;;;
    Κάποτε ήταν δύσκολα οικονομικά τα χρόνια αλλά άνοιγαν τις πόρτες τους, μιλούσαν με το γείτονα, αισθάνονταν οι άνθρωποι ασφαλείς στις γειτονιές τους...........ήταν μια παρηγοριά!
    Τώρα;;;;;;; Από παντού χτυπήματα...πόσα να αντέξει ο πολίτης;;;;;;
    Καλημέρα Δημήτρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή