Οι Αιγύπτιες πριν και μετά την επανάσταση!!!



Στην Αίγυπτο, στη χώρα που έγινε η επανάσταση και διώχθηκε ο Μουμπάρακ για τη διαφθορά, για την έλλειψη δημοκρατίας,  άντρες και γυναίκες χωρίζονται από ένα μεγάλο τείχος..........το τείχος της ανισότητας.
Κι όμως! Δημοκρατία σημαίνει κατ' αρχήν ισότητα! Ισότητα παντού!
Όπως και στον κοινό τους αγώνα, στον αγώνα για δημοκρατικό τρόπο ζωής, αγωνίστηκαν άντρες και γυναίκες από κοινού, έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει και στη ζωή τους.
Αλλά το ''μετά την επανάσταση'' τους βρήκε.....όπως και πριν....
Οι γυναίκες βρέθηκαν ξανά αντιμέτωπες με μια πολιτική που τις αγνοεί, αιχμάλωτες μιας μουσουλμανικής παράδοσης που τις θέλει υποζύγια των ανδρών, και που δέχονται τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανδρών στερημένων από το σεξ, αφού οι θρησκευτικές επιταγές το απαγορεύουν!
Κράτος, κοινωνία και θρησκεία κωφεύουν, δείχνοντας μια υποκριτική ευλάβεια σε ό,τι ορίζει η μουσουλμανική παράδοση!
Ορισμένοι άντρες καταφεύγουν στο urfi, ένα μυστικό γάμο και προσωρινό, ώστε να μπορούν να κάνουν σεξ νόμιμα...Οι άλλοι.... απλά το αναβάλλουν!
Εξάλλου είναι γνωστό ότι κατά την επανάσταση όταν ο στρατός συνελάμβανε τις επαναστάτριες τις εξέταζε -όπως έχει καταγγελθεί -για να διαπιστωθεί αν είναι παρθένες ή πόρνες!!!!


Η επανάσταση λοιπόν δεν τελείωσε...Μάλλον για όσες και όσους θέλουν κοινωνίες ανθρώπινες, τώρα άρχισε!!!
Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αίγυπτο, ενώ το υπόλοιπο Δίκαιο είναι κοσμικό, το οικογενειακό διέπεται από τον μουσουλμανικό κώδικα που με τη σειρά του στηρίζεται στη σαρία.
Και ενώ η κλειτοριδεκτομή έχει απαγορευτεί, στην ύπαιθρο συνεχίζεται απρόσκοπτα!
Οι εικόνες των μικρών κοριτσιών που οδηγούνται στις ''κόφτρες'' που πολλές φορές χωρίς αναισθητικό κόβουν με ξυράφια  και λεπίδες την κλειτορίδα αλλά και τα χείλη πολλές φορές με ότι αυτό συνεπάγεται- πόνους αφόρητους, μολύνσεις, αλλά και μεγάλη την μητρική θνησιμότητα-, δεν έχουν εξαφανιστεί!!!!
Η δημοκρατία για να κατακτηθεί χρειάζεται πολλή δουλειά και μεγάλο δρόμο για να διαβεί η χώρα!
Το 47% των ενηλίκων γυναικών της υπαίθρου και το 23% των πόλεων, είναι αναλφάβητες και εκατομμύρια γυναικών εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας ή ως ανειδίκευτες, που φυσικά μεγαλώνει το αίσθημα της κατωτερότητας στην κοινωνία.
Ο αριθμός των γυναικών που έχουν πάρει πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, εν τούτοις η συμμετοχή των γυναικών της Αιγύπτου στην εργατική δύναμη έμεινε σταθερή, κοντά στο 25%. Η ανεργία των πτυχιούχων γυναικών αυξήθηκε από το 19% στο 27%!
Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι η δουλειά των γυναικών δεν είναι σημαντική που όσες αποφασίζουν να ανοίξουν μια δική τους δουλειά, αντιμετωπίζουν άρνηση χρηματοδότησης από τις τράπεζες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άντρες....Μάλιστα τους ζητείται εγγυήσεις  κατά 25-30% μεγαλύτερες από ότι στους άντρες.


Η οικογένεια είναι το προπύργιο της πατριαρχίας στην Αίγυπτο. Ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στη σύζυγό του να εργαστεί, αλλά τα δικά του προνόμια  τα διαφυλάττει ως κόρην οφθαλμού! 
Όσοι νόμοι και αν ψηφίστηκαν που δικαίωναν τους γυναικείους αγώνες, άλλοι τόσοι πάρθηκαν πίσω μετά τις αντιδράσεις των ανδρών. Έτσι, μόλις το 2004 οι γυναίκες απέκτησαν δια νόμου το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση διαζυγίου χωρίς τη συγκατάθεση των συζύγων τους.
Ενώ η πολυγαμία διατηρείται ως σήμερα, και ο άνδρας έχει δικαίωμα να χωρίσει από μια σύζυγό του χωρίς τη θέλησή της, αρκεί να επαναλάβει τρεις φορές το ''σε χωρίζω'', η σύζυγος απέκτησε το δικαίωμα αυτό πρόσφατα, όπως είπαμε, αρκεί να παραιτηθεί από κάθε οικονομική αξίωση...
Φυσικά αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο αφού η πλειοψηφία των γυναικών δεν δούλεψαν ποτέ ή παραιτήθηκαν της δουλειάς τους μετά το γάμο για να μεγαλώσουν τα τρία, κατά μέσο όρο, παιδιά τους!
Οι Νάσερ, Σαντάτ, Μουμπάρακ, με ένα μείγμα κοσμικού πατριαρχικού κράτους και ισλαμικής δικαιοδοσίας και παράδοσης, πάσχισαν να κρατήσουν τις γυναίκες στο περιθώριο, με ένα γαϊτανάκι  προσφοράς και ανάκλησης δικαιωμάτων και ελευθεριών, ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες και συγκυρίες.........
Με μαντίλες ή με δυτικά ρούχα, μουσουλμάνες και χριστιανές, θρησκευόμενες και άθεες, νοικοκυρές και φοιτήτριες, εργάτριες  και επιχειρηματίες, νέες και γιαγιάδες, βρέθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ για να διεκδικήσουν τη δημοκρατία.
Όμως η μετά επανάσταση εποχή τις βρήκε γεμάτες ανησυχία γιατί οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις αφήσουν εκτός!
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μετείχαν σε επαναστάσεις, παίζοντας καθοριστικό ρόλο  και άκουσαν ένα ''ευχαριστώ, τώρα γυρίστε σπίτια σας''....το ίδιο συνέβη  και το 1919 με την επανάσταση εναντίον των Βρετανών, επαναλήφθηκε το 1952 με τον Νάσερ...και τώρα;;;
Όσοι πουν ότι οι Αιγύπτιες έχουν τα περισσότερα δικαιώματα από όλο τον Αραβικό κόσμο ας θυμηθούν ότι ανάμεσα σε 134 χώρες σε θέματα Ισότητας  Φύλου του Παγκόσμιου Φόρουμ, η Αίγυπτος κατατάσσεται στην  125η θέση!!!!!!!!!



4 σχόλια:

  1. Σωστά όλα αυτά. Βέβαια η Αίγυπτος σε σχέση με άλλες ισλαμικές χώρες έχει την γυναίκα σε πολλή καλύτερη θέση.

    Ξέρεις, βέβαια, ότι η μεγαλύτερη αντίδραση σε κάθε βελτίωση της μουσουλμάνας γυναίκας προέρχεται από τις ίδιες τις γυναίκες. Αυτές είναι οι πιο φανατικές στην τήρηση των ισλαμικών νόμων και αυτές μεγαλώνουν με τέτοιες αρχές τα παιδιά τους.

    Παντού οι γυναίκες είναι το συντηρητικότερο κομμάτι του πληθυσμού. "όπως τα βρήκαμε έτσι θα τα αφήσουμε (τα έθιμα)"

    Μιλάμε για τον μέσο όρο βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ιονν! Ναι φυσικά οι γυναίκες είμαστε πιο φανατικές σε αυτά που πιστεύουμε..και οι Αιγύπτιες ειδικά οι φεμινίστριες του ''κρατικού'' φεμινισμού προσπάθησαν να ελέγξουν τις διεκδικήσεις αυτές των γυναικών. Όσο για τις παραδοσιακές φανατικές γυναίκες ίσως....σκέψου το...ίσως είναι ένας τρόπος να αποκτούν την εύνοια των ανδρών αν υποστηρίζουν τις δικές τους απόψεις!!!
    Πάντως................δημοκρατία χωρίς ισότητα τουλάχιστον στα βασικά και αυτονόητα δεν θα αποκτήσουν ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πάντως................δημοκρατία χωρίς ισότητα τουλάχιστον στα βασικά και αυτονόητα δεν θα αποκτήσουν ποτέ!"

    Είναι τραγικό.

    Και πόσοι ακομα αγώνες θα δωθουν.

    Καλο βράδυ με φιλιά δημοκρατικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα ''σ'αγαπω''!
    Ναι είναι πάντα τραγικό όταν οι άνθρωποι έχουν γαλουχηθεί έτσι ώστε να μην είναι δημοκράτες...Πώς θα φέρουν ένα πολίτευμα που είναι ξένο σ'αυτούς;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή