πηγή |
Είπαμε ότι σκοτώθηκε με κάποιο τρόπο--υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές για τον τρόπο--ο γιος του Μίνωα ο Ανδρόγεως.
Έτσι εξεστράτευσε ο Μίνωας εναντίον της Αθήνας να πάρει εκδίκηση....ή να τιμωρήσει τους υπαίτιους του θανάτου του γιου του.
Πρώτα όμως κατέλαβε τα Μέγαρα που βασιλιάς τους ήταν ο Νίσος, γιος του Πανδίονα. Ο Νίσος λέγεται ότι είχε μια πορφυρή τρίχα στο κεφάλι και αν την αφαιρούσε θα έχανε τη ζωή του.
Την αφαίρεσε όμως η κόρη του Νίσου η Σκύλλα επειδή ερωτεύτηκε το Μίνωα.
Ο Νίσος πέθανε και o Mίνωας, έδεσε την φόνισσα, από τα πόδια στην πρύμνη του πλοίου του και την έριξε στη θάλασσα. Τα κύματα έβγαλαν το πτώμα της Σκύλλας και οι Κρήτες έριξαν αυτό το πτώμα στο ακρωτήριο της Αργολίδας γι αυτό και ονομάστηκε Σκύλλαιο, λέει ο Παυσανίας.
Ο Μίνωας στράφηκε κατά της Αθήνας!
Ο πόλεμος διαρκούσε πολύ γι αυτό προσευχήθηκε στον Δία να τον βοηθήσει. Και εκείνος ως πατέρας, έστειλε στην πόλη πείνα και ξηρασία λέει ο Διόδωρος ή επιδημία και πείνα σύμφωνα με τον Απολλόδωρο.
Οι Αθηναίοι ζήτησαν χρησμό και ο θεός τους απάντησε να υπακούσουν στον Μίνωα και να του δώσουν ό,τι ζητήσει.
Έτσι προέκυψαν οι επτά νέοι και νέες για τον Μινώταυρο. Ο Διόδωρος λέει ότι τους έστελναν κάθε εννέα χρόνια για όσο διάστημα θα ζούσε το ανθρωπόμορφο τέρας.
Ο Παυσανίας λέει ότι τους έστελναν για να υπηρετούν τον Μινώταυρο αλλά δεν λέει κάθε πότε. Ο Πλούταρχος μιλά για εννέα χρόνια. Και συνεχίζει λέγοντας ότι τους νέους τους έκλειναν στο λαβύρινθο που ή τους κατασπάραζε ο Μινώταυρος ή πέθαιναν περιπλανώμενοι, στην προσπάθειά τους να βρουν την έξοδο μέσα από τους διαδρόμους του λαβύρινθου.
Στην δεύτερη ή στην τρίτη αποστολή, συμμετείχε και ο Θησέας που ως γνωστόν σκότωσε το Μινώταυρο.
Ο Παυσανίας λέει ότι με το πλοίο του Θησέα ταξίδευε η Περίβοια από τα Μέγαρα.
Ο Μίνωας ερωτεύτηκε την Περίβοια και όταν ο Θησέας αντέδρασε οργισμένος, ο Μίνωας του είπε ότι δεν είναι γιος του Ποσειδώνα αν δεν φέρει τον σφραγιδόλιθο που εκείνη τη στιγμή έριξε στη θάλασσα.
Φυσικά ο Θησέας βούτηξε στη θάλασσα και έφερε όχι μόνο τον σφραγιδόλιθο αλλά και ένα στεφάνι χρυσό, δώρο της θεάς της θάλασσας Αμφιτρίτης.
Η κόρη του Μίνωα ως γνωστόν, ερωτεύτηκε το Θησέα. Και έτσι, η Αριάδνη υποσχέθηκε στον Θησέα να τον βοηθήσει αν την έπαιρνε στην Αθήνα.
Του έδωσε το νήμα--το μίτο της Αριάδνης-- όπως την είχε συμβουλέψει ο Δαίδαλος. Ο Θησέας το έδεσε στην είσοδο και έτσι σκότωσε το Μινώταυρο και βρήκε το δρόμο ακολουθώντας το νήμα.
Πήρε τους συντρόφους του και την Αριάδνη και απέπλευσε από την Κρήτη.
Η ιστορία όμως του ζευγαριού αποτελεί άλλο κεφάλαιο της μυθολογίας!!!
Ο Μίνωας όταν έμαθε τα γεγονότα, έκλεισε μέσα στον Λαβύρινθο τον Δαίδαλο και τον γιο του τον Ίκαρο. Εκεί έφτιαξε τα φτερά τους ο Δαίδαλος και έφυγαν μακριά από το Μίνωα...
Η κατάληξη της φυγής τους είναι γνωστή ....αλλά είναι και αυτό, μια άλλη ιστορία.
Ο Μίνωας τώρα, έψαχνε παντού για τον Δαίδαλο. Σε όποια χώρα και αν πήγαινε έδειχνε ένα σαλίγκαρο και υποσχόταν μεγάλη αμοιβή σε όποιον κατόρθωνε να περάσει --όπως έλεγε--μια κλωστή από το κοχλιωτό μέρος του κελύφους.
Πίστευε ότι μόνο ο Δαίδαλος θα μπορούσε να το λύσει και έτσι θα τον έβρισκε.
Πράγματι, στην Κάμικο παρουσιάστηκε ο Κώκαλος και πήρε το κέλυφος και το έδωσε στον Δαίδαλο.
Ο Δαίδαλος άνοιξε μια τρύπα στο κέλυφος, έδεσε μια κλωστή σε ένα μυρμήγκι και το οδήγησε να περάσει μέσα από το κέλυφος. Το έδωσε μετά στον Κώκαλο και αυτός το πήγε στον Μίνωα να πάρει την αμοιβή.
Ο Μίνωας κατάλαβε ότι εκεί ήταν ο Δαίδαλος και ζήτησε από τον Κώκαλο να του τον παραδώσει...Εκείνος δέχτηκε και του πρότεινε να τον φιλοξενήσει.
Έτσι ο Μίνωας δέχτηκε και ο ίδιος ο Κώκαλος ή οι κόρες του, σκότωσαν τον Μίνωα με ζεστό νερό στο λουτρό.
Έδωσαν μετά το σώμα του στους συντρόφους του και είπαν ότι γλίστρησε στο λουτρό του και πέθανε.
Οι Κρήτες τον έθαψαν με τιμές . Μετά θέλησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά ο Κώκαλος τους είχε κάψει τα πλοία τους. Έτσι έμειναν στη Σικελία
και κάποιοι ίδρυσαν την πόλη Μινώα.
Έτσι γράφει η μυθολογία για τον Μίνωα , τον θρυλικό βασιλιά της Κρήτης.
Είναι φανερό πως κάθε περιοχή είχε τους δικούς της μύθους που συνόδευαν μεγάλες προσωπικότητες...και εποχές του παρελθόντος!!
Ο Μίνωας έδωσε ''τροφή'' για να γραφτούν μύθοι για τη ζωή του, από πολλούς συγγραφείς! Γιατί θεωρήθηκε ο σπουδαιότερος όλων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου