Ο Μίνωας , ο σπουδαιότερος όλων!!



Η Κρήτη...........!!!
Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, η προϊστορία της Κρήτης θεωρείτο μυθολογία...Κέντρο αναφοράς ο Μινώταυρος!
Ο Έβανς όμως με τις ανασκαφές του, έφερε στο φως το Μινωικό πολιτισμό, έναν από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους  πολιτισμούς μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Το πιο θρυλικό πρόσωπο της Κρήτης ήταν ο Μίνωας. 
Ας τα πάρουμε από την αρχή και εν συντομία...
Γνωστή η ιστορία της Ευρώπης και του Δία! Την εποχή που βασίλευε στην Κρήτη ο Αστέριος, ο Δίας έφερε την Ευρώπη στην Κρήτη, στην ράχη ενός ταύρου λέει ο Διόδωρος. Ο Απολλόδωρος λέει ότι την έφερε, παίρνοντας ο ίδιος τη μορφή ταύρου.


Πάντως, από την ένωση της με το Δία, η  Ευρώπη  απέκτησε τρία παιδιά, τον Μίνωα, τον Ροδόμανθυ και τον Σαρπηδόνα.
Ο Αστέριος παντρεύτηκε την Ευρώπη και υιοθέτησε τα παιδιά της!!!!!!Έτσι τα τρία παιδιά έγιναν οι διάδοχοι του θρόνου της Κρήτης...
Ο Μίνωας, ο σπουδαιότερος όλων γίνεται ο πρωταγωνιστής της μυθιστορίας του νησιού..
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης παρουσίασε δυο άντρες με το όνομα Μίνωας...Όλοι οι άλλοι γράφουν για έναν Μίνωα..
Οι σημερινοί ερευνητές λένε ότι ο δεύτερος Μίνωας πλάστηκε από τους αρχαίους μας προγόνους, επειδή πίστευαν ότι τόσα πολλά και σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσε να τα πραγματοποιήσει ένα άτομο........
Άλλοι σημερινοί ερευνητές λένε, ότι Μίνωας δεν ήταν κύριο όνομα αλλά τίτλος πχ κυβερνήτης. Ο Όμηρος αναφέρει τον Μίνωα ως γιο του Δία και της Ευρώπης και αργότερα βασιλιά της Κρήτης.
Ο Θουκυδίδης λέει ότι ο Μίνωας ήταν ο αρχαιότερος από όσους γνώριζαν τότε, που έκανε ναυτικό και έγινε θαλασσοκράτορας.
Ο Μίνωας λοιπόν,  ο βασιλιάς της Κρήτης, απέκτησε το θρόνο μέσα σε περιβάλλον αντιρρήσεων και αντιπαλότητας. Για να πείσει τους αντιπάλους του, υποστήριξε ότι του ανήκει  ο θρόνος δικαιωματικά γιατί του τον έδωσαν οι θεοί. 
Και για να τους πείσει για του λόγου το αληθές είπε  πως ό,τι και αν ευχηθεί θα πραγματοποιηθεί από τους θεούς.
Πράγματι ευχήθηκε να βγει από τη θάλασσα ένας ταύρος  και θα τον θυσιάσει στον Ποσειδώνα. Ο θεός της θάλασσας ανέβασε έναν ωραίο  ταύρο από το βυθό της θάλασσας και τον παρέδωσε στον Μίνωα. Έτσι πήρε τον θρόνο ............ως εκλεκτός των θεών!


Τον ταύρο όμως δεν τον θυσίασε αλλά πρόσφερε ως θυσία έναν άλλον ταύρο από τα κοπάδια του.
Ποιος τα  βάζει με τους θεούς και δεν τιμωρείται;; Φυσικά ο Ποσειδώνας εξοργίστηκε και εξαγρίωσε το ζώο....Αλλά δεν σταμάτησε εκεί! Έκανε τη σύζυγο του Μίνωα, την Πασιφάη, να νοιώσει έρωτα για τον ταύρο!!
Και εδώ παίρνει μέρος  ο Δαίδαλος. Ήταν γνωστός αρχιτέκτονας από την Αθήνα και βρισκόταν εξόριστος στην Κρήτη μετά από το φόνο που διέπραξε στην Αθήνα: σκότωσε το γιο της αδελφής του Τάλω ή Κάλω!  Αυτό λέει η μια εκδοχή....Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι ο Δαίδαλος ήταν προσκεκλημένος ως αρχιτέκτονας από τον ίδιο τον Μίνωα.
Πάντως τη βοήθεια του Δαίδαλου ζήτησε η Πασιφάη, που καιγόταν από ερωτική επιθυμία για τον ταύρο του Ποσειδώνα!
Αυτός λοιπόν έφτιαξε μια ξύλινη αγελάδα πάνω σε τροχούς και κούφια από μέσα. Απέξω έραψε το δέρμα αληθινής αγελάδας. Μέσα στην κούφια αγελάδα που τοποθετήθηκε στο λιβάδι που έβοσκε ο ταύρος, μπήκε η Πασιφάη! Εκεί έγινε .....η κατάσβεση της ερωτικής πυρκαγιάς που είχε ανάψει ο Ποσειδώνας στην Πασιφάη για τον ταύρο του.
Από την ένωση γεννήθηκε ο Αστέριος που τον ονόμασαν Μινώταυρο γιατί ήταν άνθρωπος με κεφαλή ταύρου.


Έτσι φτιάχτηκε ο λαβύρινθος και κλείστηκε μέσα ο ανθρωπόμορφος ταύρος.
Εν τω μεταξύ ο Μίνωας ως βασιλιάς, έχτισε πολλές πόλεις που γνωστότερες ήταν η Φαιστός, η Κνωσός και η Κυδωνία. Θέσπισε νόμους που έλεγε ότι τους είχε πάρει από τον Δία.


Ο Μίνωας, κάθε ένατο χρόνο ανέβαινε στη σπηλιά του Δία και επέστρεφε με παραγγέλματα που έλεγε ότι ήταν του Δία.
Όμως ήταν και γυναικάς!!! Επειδή κοιμόταν με πολλές γυναίκες, η Πασιφάη του έδωσε να πιει μαγικά βότανα και όταν πλησίαζε ερωτικά άλλη γυναίκα έβγαζε φίδια από τα γεννητικά του όργανα και  έτσι, χανόταν η ..................άλλη!!!!
Την Κρήτη την προστάτευε ο  χάλκινος φύλακας του Μίνωα ο Τάλως.
Άλλοι λένε ότι τον Τάλω τον είχε δώσει στον βασιλιά της Κρήτης ο Ήφαιστος. 
Ήταν φτιαγμένος από χαλκό εκτός από μια φλέβα που ξεκινούσε από τον αυχένα έως τους αστραγάλους  και του έδινε ζωή. Εκεί ήταν σφηνωμένο ένα καρφί, λέει ο Απολλόδωρος. Ο Απολλώνιος λέει ότι τον γίγαντα αυτόν τον είχε δώσει ο Δίας στην Ευρώπη!
Ο Τάλως πάντως έκανε το γύρο της Κρήτης τρεις φορές την ημέρα και δεν άφηνε κανέναν να πλησιάσει. Το τέλος του ήλθε από τους Αργοναύτες που πέρασαν από εκεί και θέλησαν να κατέβουν στην στεριά για να εφοδιαστούν με νερό. Ο γίγαντας όμως δεν τους άφηνε και τους πετούσε μεγάλους βράχους. Η Μήδεια με τα μαγικά της, έκανε να βγει το καρφί ή κατ΄άλλους, να χτυπήσει τη φλέβα ένας κοφτερός βράχος και να πεταχτεί το αίμα οπότε ο Τάλως πέθανε!!


Από τα παιδιά του Μίνωα ο Γλαύκος όταν ήταν μικρός, έπεσε σε ένα πιθάρι με μέλι και πνίγηκε. Τότε απαίτησε από τον μάντη Πολύιδο από το Άργος να τον επαναφέρει στη ζωή. Για το σκοπό αυτό έκλεισε το νεκρό παιδί του και τον μάντη σε ένα χώρο μέχρι να το αναστήσει. Ο μάντης είδε τότε να πλησιάζει ένα φίδι και το σκότωσε. Μετά άλλο ένα πλησίαζε που μόλις είδε το σκοτωμένο έφυγε και γύρισε ξανά κρατώντας ένα βοτάνι που ο μάντης το άλειψε στο σώμα τον νεκρού παιδιού και αναστήθηκε ο Γλαύκος αμέσως.
Ο άλλος γιος του Μίνωα ο Ανδρόγεως, πήρε μέρος στους αγώνες των Παναθηναίων, την εποχή  που βασίλευε στην Αθήνα ο Αιγέας. Ο Ανδρόγεως νίκησε σε όλους τους αγώνες και έγινε μάλιστα και φίλος με τους γιους του Πάλλαντα αδελφού του Αιγέα.
Φυσικά, αυτή η φιλία δεν άρεσε στον βασιλιά της Αθήνας που φοβήθηκε ότι μπορεί ο Μίνωας μέσω του γιου του να βοηθούσε τον Πάλλαντα και έτσι να του έπαιρνε το θρόνο. Γι αυτό, όταν ο γιος του Μίνωα πήγαινε στη Θήβα για να παρακολουθήσει κάποια γιορτή οι άνθρωποι του Αιγέα τον σκότωσαν κοντά στην Οινόη Αττικής. Άλλη εκδοχή λέει ότι τον Ανδρόγεω τον σκότωσαν αντίπαλοί του ενώ πήγαινε να πάρει μέρος σε αγώνες στην Θήβα. Άλλοι λένε ότι ο Αιγέας έστειλε τον ίδιο το γιο του Μίνωα εναντίον του Μινώταυρου αλλά ο ταύρος τον σκότωσε. Πάντως, όποια εκδοχή ισχύει, ο γιος του Μίνωα σκοτώθηκε και αυτό έκανε τον πατέρα του να εκστρατεύσει με στόλο εναντίον της Αθήνας.
Μετά από περιπέτειες, κατέλαβε την Αθήνα και την υποχρέωσε να στέλνει τους επτά νέους και επτά νέες ως τροφή στον Μινώταυρο!!!
                                                       Συνεχίζεται...........





2 σχόλια:

  1. Ήρθα πάλι! Είναι γεγονός πως χάνομαι για μερικές μέρες αλλά επανέρχομαι πάντα... Χαίρομαι ιδιαίτερα για το περιεχόμενο των αναρτήσεών σου, έστω κι αν καμιά φορά είναι τέτοιο που ενδεχομένως δεν ενδιαφέρει αρκετούς...

    Καλό μεσημέρι αγαπητή μου φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είσαι καλά και ας χάνεσαι Diatton!!
    Χαίρομαι που σου αρέσουν οι αναρτήσεις...εξάλλου ποιος μπορεί να ικανοποιεί τους πάντες;;;
    Καλησπέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή