Αυτά ειπώθηκαν από τον διάσημο κλασικιστή, γλωσσολόγο και συγγραφέα μπεστ σέλερ για την ιστορία του φαγητού, Andrew Dalby, σε συνέντευξή του πριν τη συμμετοχή του στο συμπόσιο με θέμα ''Αρχαία ελληνική και βυζαντινή γαστρονομία'' που θα γίνει στις 7 και 8 Μαϊου στο Κτήμα Λαζαρίδη, στο Καπανδρίτι Αττικής.
Λέμε πολλές φορές πόσα φαγητά έχουμε πάρει από την επαφή μας με την Τουρκία. Ο πολυγραφότατος αυτός μελετητής μας φέρνει ένα παράδειγμα επιρροής που είναι μόνο κατ' όνομα....
Οι ντολμάδες : τουρκική ονομασία για μιαν αρχαία ελληνική ιδέα. Το παλιό τους όνομα ήταν ''θρία''. Υποστηρίζει δηλαδή, ότι οι Τούρκοι πήραν το πιάτο από την δική μας αρχαιότητα και του άλλαξαν την ονομασία. Και εμείς υιοθετήσαμε την ονομασία αυτή.
Το φαγητό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην πορεία του ανθρώπου, όχι μόνο ως μέσον επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης και ενδυνάμωσης του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζει ο ανθρωπολόγος Ρίτσαρντ Ράνγκεμ. Ευνοϊκότερες συνθήκες πέψης και καλύτερη επεξεργασία των τροφών με το μαγείρεμα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Υπάρχουν βέβαια πολλές θεωρίες για το ρόλο της τροφής στην εξέλιξη του ανθρώπου. Το κρέας--λέει μια άλλη θεωρία--είναι η αιτία της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Οι αρχαίοι Έλληνες όμως υποστήριζαν, ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οδηγεί τους ανθρώπους να γίνουν χοντροί, με δυνατά χέρια μεν, αλλά ηλίθιοι δε!!!!
Στις ιστορίες του Ηρόδοτου, υπάρχει μια ιστορία του Αιγύπτιου βασιλιά Ψαμμήτιχου, ο οποίος ήθελε να βρει την απάντηση στην ερώτηση που απασχολούσε πάντα τους ανθρώπους :''ποια ήταν η ''πρώτη λέξη'' που πρόφεραν οι άνθρωποι ;;''
Με την ιστορία αυτή μας λέει
ο Ηρόδοτος, πώς η πρώτη ανθρώπινη λέξη είναι το όνομα του ψωμιού, της βασικής μας διατροφής!
Πάντως, η ελληνική κουζίνα, η μεσογειακή όπως χαρακτηρίζεται, έχει αναγνωρισθεί ως πιο υγιεινή διατροφή.
Αν και τελευταία, λόγω μόδας ή ...............για να φανεί πόσες γνώσεις έχει ο κάθε σεφ, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική άγνωστα υλικά, ξένα προς τον τόπο μας. Έτσι, η γεύση αλλάζει και είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι τρως αν έχεις κλειστά μάτια.
Ο Αρχέστρατος--ο Σικελός που έγραψε τις σπεσιαλιτέ πάνω από 50 μικρών πόλεων που σώζονται ως σήμερα αναλλοίωτες-- ήταν λάτρης της απλότητας!
Έλεγε ότι πχ το ψάρι πρέπει να ψήνεται όσο πιο απλά γίνεται για να αναδειχθεί η αληθινή νοστιμιά του, χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα υλικά της εποχής, χωρίς να θάβουμε το φαγητό κάτω από ένα σωρό καρυκεύματα και μυρωδικά!!!
Έτσι απλή είναι και η ελληνική κουζίνα μέχρι που την παρέλαβαν οι γνωστοί σεφ με τα υλικά εξ ανατολής με τα παράξενα ονόματα.
Σήμερα όμως, με τη μαζική παραγωγή των τροφίμων, λέει ο Andrew Dalby, οι εταιρείες κερδίζουν πολλά χρήματα, και θα προσπαθήσουν να αντισταθούν σε κάθε αλλαγή που οι συνειδητοποιημένες ομάδες πολιτών του κόσμου έχουν ξεκινήσει!!
Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το καλό φαγητό, που συγχρόνως είναι και υγιεινό!!!
Όμως οι κυβερνήσεις, συνεχίζει ο ''φιλέλληνας με τον κλασικό ουρανίσκο'', θα αφήσουν ελεύθερες τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων να κάνουν τα δικά τους, διότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν φορολογικά έσοδα!!!!!!!
Πάντως στο συμπόσιο που φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες , πέρα από την θεωρητική και εμπειρική γνώση για τις μαγειρικές συνήθειες των προγόνων μας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:
στις 7 Μαΐου ένα αυθεντικό αρχαιοελληνικό δείπνο με τη συνοδεία μουσικής εκτελεσμένης από την αρπίστρια Ε. Κιοσόγλου, συνοδευόμενης από ξύλινο φλάουτο και
στις 8 Μαΐου ένα βυζαντινό δείπνο με μουσική "συντροφιά", μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από ούτι, κανονάκι, αυλό και μπεντίρ, με μουσικούς του Ωδείου ΤΕΤΤΙΞ.
Η γαστρονομική επιμέλεια των πιάτων που θα παρουσιαστούν στα εργαστήρια, καθώς και των πιάτων που θα προσφερθούν στα γεύματα και τα δείπνα θα γίνει από τον chef κ. Ηλία Αναστασιάδη, καθηγητή του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.
Καλή όρεξη με πιάτα από την ελληνική κουζίνα!!!
οι πληροφορίες είναι :
Του Δ. Ποταμιάνου ''Αndrew Dalby- φιλέλληνας με κλασικό ουρανίσκο'',
από τη ''Νέα Εποχή'' ,
και από το άρθρο ''Η ΛΥΧΟΥΔΑ ΧΑΡΥΒΔΗ''
Καλή όρεξη με πιάτα από την ελληνική κουζίνα!!!
οι πληροφορίες είναι :
Του Δ. Ποταμιάνου ''Αndrew Dalby- φιλέλληνας με κλασικό ουρανίσκο'',
από τη ''Νέα Εποχή'' ,
και από το άρθρο ''Η ΛΥΧΟΥΔΑ ΧΑΡΥΒΔΗ''
ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ, ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΟ, ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΡΙΓΑΝΗ. ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΧΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ. ΜΙΛΑΜΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΚΡΕΑΤΑ ΑΓΝΑ, ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΒΟΣΚΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΕΥΣΤΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΠΑΧΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑΧΕΙ ΓΕΥΣΗ ΤΟ ΦΑΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΣΕΦ ΤΟΣΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΕΦ, ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΑΛΙΑ ΕΚΟΒΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΣΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΟ. ΟΥΤΕ ΑΛΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ. ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ....ΠΡΟΟΔΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ....ΕΞΥΠΝΟΣ ....ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά Vicky. Σε λίγο δεν θα φυτρώνει τίποτε σε χώμα και κανένα ζώο δεν θα τρέφεται με τη βοσκή....Θα είναι όλα βιομηχανικά!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια αυτή τη γεύση της ντομάτας, του καρπουζιού από τα παιδικά μου χρόνια, την έχω επιθυμήσει!!!!!!!!!!!!