1η του Μάη!!!

Πρωτομαγιά σήμερα, ημέρα απεργίας του εργάτη, του εργαζόμενου, παγκόσμια ημέρα γιορτής για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8άωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
''8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυση, 8ώρες ύπνο'' ήταν οι διεκδικήσεις των εργατών....
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια με αγώνες, διεκδικήσεις και σήμερα, μετά από τόσες εργατικές  κατακτήσεις, γυρνάμε σιγά σιγά πίσω..
Την άνοιξη του 1886, άρχισαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για την εφαρμογή 8 ωρών εργασίας την ημέρα....Η Αμερικανική Εργατική Ομοσπονδία κήρυξε πανεθνική απεργία για την 1η του Μάη. Κάπου 350.000 εργάτες, κυρίως από τον βιομηχανικό βορά, συμμετείχαν στις πορείες. Στο Σικάγο κατέβηκαν στο δρόμο 40.000!!
Τότε, στις 4 του Μάη του 1886, η ειρηνική απεργία των εργατών στο Σικάγο, μετατράπηκε σε ανελέητη σφαγή, εξαιτίας μιας βόμβας που εξερράγη ανάμεσα στους απεργούς και σκότωσε έναν αστυνομικό, τραυμάτισε θανάσιμα έξι άτομα και ελαφρά άλλους εβδομήντα.
Η επόμενη μέρα, ήταν η ημέρα των συλλήψεων .Η αστυνομία του Σικάγο,συνέλαβε 8 από τους πιο μαχητικούς αναρχο-συνδικαλιστές της πόλης.
Αν και οι περισσότεροι δεν βρίσκονταν στην αιματοβαμμένη συγκέντρωση, εντούτοις θεωρήθηκαν ένοχοι ως υποκινητές φόνου. Καταδικάστηκαν όλοι σε θάνατο εκτός από έναν με ποινή φυλάκισης 15 χρόνια!
Στην δίκη- παρωδία, ο εισαγγελέας Γκρίνελ είπε στην τελική αγόρευσή του: ''Οι άνθρωποι αυτοί επιλέχθηκαν από τους ενόρκους και θεωρήθηκαν ένοχοι γιατί είναι ηγέτες. Δεν είναι περισσότερο ένοχοι από ό,τι χιλιάδες που τους ακολουθούσαν. Κύριοι ένορκοι, καταδικάστε τους, κάντε τους παράδειγμα προς αποφυγήν, κρεμάστε τους και θα σώσετε τους θεσμούς μας, την κοινωνία μας''.
Σπάις, Πάρσονς, Φίσερ και Εγκέλ, οδηγήθηκαν στο ικρίωμα τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα.
Ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του βάζοντας ένα μασούρι δυναμίτη στο στόμα.
Ενώ η ποινή του Σβαμπ και Φίλντεν μετατράπηκε σε ισόβια από τον κυβερνήτη Ογκλεσμπι.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο νέος κυβερνήτης, ερεύνησε την υπόθεση, έκρινε κακοδικία και απάλλαξε τους τρεις εναπομείναντες φυλακισμένους...
Σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου, η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή, στις 20 /7/1889, μετά από πρόταση του προέδρου της Αμερικανικής Εργατικής Ομοσπονδίας Σάμιουελ Γκόμπερς.
...................
Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη, το 1893, καθιερώθηκε να εορτάζεται η 1η του Μάη. Και επειδή η 1η του Μάη το 1893 έπεφτε Σάββατο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να γιορτάσουν την επομένη, 2 Μαΐου, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης.
Τα αιτήματα της συγκέντρωσης ήταν μεταξύ άλλων, 8άωρο στην εργασία, καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και σύνταξη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος!
Αιματοβαμμένη πρωτομαγιά  έχουμε το 1936 στην Θεσσαλονίκη, που η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μάχη των απεργών με την αστυνομία και το στρατό. Τότε υπήρχε και ένας νεκρός ανάμεσα σε οδοφράγματα, πυροβολισμούς της χωροφυλακής και συγκρούσεων ....
Επίσης την 1η Μαΐου του 1944, 200 κρατούμενοι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, εκτελούνται όλοι στο σκοπευτήριο Καισαριανής, από τους Γερμανούς κατακτητές.
Και στη μεταπολίτευση, έχουμε να θυμόμαστε την πρωτομαγιά του 1976 που ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε σε ένα περίεργο..................τροχαίο ατύχημα.
.......................
Η άνοιξη είναι όμως εδώ και γιορτάζει και εκείνη σήμερα ......Πρωτομαγιά λοιπόν, γιορτάζουν και τα λουλούδια!!!! Μια μέρα γεμάτη αρώματα και χρώματα!
Γι αυτό συνηθίζεται το στεφάνι με λουλούδια στις πόρτες μας...
Καλή πρωτομαγιά σε όλους!!!

8 σχόλια:

  1. Kαλή Πρωτομαγιά και σε σένα .....Να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Καλό μήνα και Καλή Πρωτομαγιά, "ΑτΕνΙζΟνΤαΣ" με συνοχή, δύναμη και κουράγιο το αύριο ας προϋπαντήσουμε το όμορφο καλοκαιράκι, στην πιο όμορφη-μητροπολιτική χώρα, του κόσμου... την Ελλάδα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα μεγάλο ''Αμήν'' θα πω και θα σου ευχηθώ χαρούμενη Πρωτομαγιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα Αννα μου!
    Μπορείς να μου πεις πως η διεκδίκηση του 1886 εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη κι ακόμα χειρότερη αφού πολλά παιδιά εργάζονται πάνω από 8 ώρες και πληρώνονται για 4ωρο;
    Να είσαι καλά και μακάρι να 'ρθει κάποτε η άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη καλό μήνα και σε σένα...Δεν νομίζω ότι αυτήν τη διεκδίκηση έχουμε σήμερα!!!!!!!Το 8άωρο έχει χαθεί προ πολλού,τουλάχιστον για τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα η διεκδίκηση είναι ''δουλειά'' και ας έχει τη μορφή δουλείας!!!!!!!!
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή