''Τίς πταίει'';;;

Απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος έξαλλος, προπηλακίζει πολιτικούς, όπου και αν τους συναντήσει. Ακόμη και την ημέρα της Ανάστασης, το Μ.Σάββατο.
Έχουν δίκιο;;;;
Θα κάνω τη κακιά συνήγορο και κατήγορο, και των μεν και των δε.
Φυσικά, βρισκόμαστε σε κηδεμονία εξαιτίας του υπέρογκου ελλείμματος. Το οποίο δημιουργήθηκε από κακούς πολιτικούς και κακούς πολίτες!
Φταίνε!! Τελεία και παύλα! Όλοι τους!
Μα φταίνε και οι πολίτες. Όλοι εμείς που δεν ενδιαφερθήκαμε  για το αύριο, για το μέλλον των παιδιών μας. Που ψηφίζαμε ανάλογα με το  ρουσφέτι που θα είχαμε..
Που δεν διαμαρτυρηθήκαμε ποτέ για τα μύρια όσα βλέπαμε και ακούγαμε κατά καιρούς, μόνο και μόνο γιατί δεν πειραζόταν η τσέπη μας!
Φυσικά, ήρθε ο καιρός να τα δώσουμε πίσω.........΄Ο,τι πήραμε, ό,τι κερδίσαμε δίκαια ή εις βάρος των πολλών. Μόνο που δίνουν και όσοι δεν έφταιξαν, όσοι δεν είχαν, όσοι εξακολουθούν να μην έχουν.
Φταίνε οι πολιτικοί για τη πολιτική κατάσταση, την οικονομική επίσης, αλλά και για τους θεσμούς που έμειναν θεσμοί στα χαρτιά.
Φταίνε γιατί υπέκυψαν σε εκβιασμούς συνδικαλιστών... γιατί επιδόθηκαν σε  ψηφοθηρία, υποσχόμενοι ό,τι δεν τους ανήκε. 
Φταίνε οι πολιτικοί γιατί υπέκυψαν σε συμφέροντα, χρηματίστηκαν και πλούτισαν εις βάρος του λαού, την ψήφο του οποίου άρπαξαν στην κυριολεξία υποσχόμενοι άλλα από αυτά που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πράξη.
Και για να καλύψουν τα νώτα τους, ψήφισαν και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που θεωρείται αντισυνταγματικός. Και παράνομος. Και σκανδαλώδης. Και νόμος μιας νοοτροπίας ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Τι έκαναν οι πολίτες, εμείς όλοι, όταν ψηφίστηκε ο νόμος αυτός;;
Τον ψήφισαν κρυφά;; Όχι βέβαια! Φανερά υπεραμύνθηκαν του νόμου και τα δύο κόμματα. Παραδέχθηκαν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 έγινε για να συμπεριληφθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών στο Σύνταγμα.
Γιατί--είπε ο κ.Ευ. Βενιζέλος, τότε, εμπνευστής του νόμου-- δεν είναι δυνατόν ο πολιτικός να εμπιστευτεί κανένα για να τον κρίνει αν παρέβη τους νόμους.
Και ερωτώ: ούτε τους δικαστικούς;;; 
Δηλαδή εμείς οι πολίτες, γιατί αφήνουμε εαυτούς στη δικαιοσύνη, που οι πολιτικοί δεν εμπιστεύονται;;;
Το Σύνταγμα μιλά για ισότητα και ισονομία των πολιτών. Όλων! Οι πολιτικοί δεν είναι πολίτες της χώρας;; Γιατί θα πρέπει να είναι πιο ίσοι από εμάς τους υπόλοιπους;;;
Και τα μικρά κόμματα τι φταίνε, θα ρωτήσετε;;
Φταίνε! Γιατί δεν ξεσηκώθηκαν για την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Γιατί δεν ξεσήκωσαν τον κόσμο, όπως κάνουν τώρα, αν και δεν το καταφέρνουν καλά. 
Φταίνε γιατί ανέχτηκαν ....και ό,τι ανέχεσαι σε κάνει συνεργό.
Μιλάμε σήμερα για αντισυνταγματικό Μνημόνιο. 
Μα γιατί;;; Οι δανειστές θέλουν τα χρήματά τους πίσω. Θέλουν να πάρουν το ''σπίτι'' σου σε αντάλλαγμα των χρημάτων που δεν έχεις να δώσεις. Αθέμιτο;;;
Γιατί;; Όταν δανειζόμαστε και ζούσαμε με τα δικά τους χρήματα ήταν καλά;
Άκουσα ότι μας οφείλουν αυτά τα χρήματα. Ότι τα κράτη  πλούτισαν εις βάρος  μας...........Και εμείς,  τους αφήσαμε. Δεν προσπαθήσαμε να γίνουμε παραγωγικοί για να πλουτίσουμε και εμείς....Έτσι δεν γίνεται στον κόσμο;;; Παίρνεις ότι δεν έχεις και δίνεις ότι παράγεις....Ενώ εμείς μόνο παίρναμε.
Και αναρωτιόμαστε ''τι φταίμε'';;
Ευθυνοφοβία είναι το χαρακτηριστικό μας!
Και η ευθυνοφοβία δημιουργεί ανεύθυνους ανθρώπους. Και οι ανεύθυνοι δεν έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας. Αυτή είναι η άποψή μου.
Και όμως διαμαρτυρόμαστε. Και φωνάζουμε. Και προπηλακίζουμε. Και θεωρούμε εαυτούς, έντιμους πολίτες που ποτέ ΔΕΝ ψηφίσαμε όσους μας κυβέρνησαν.
Δεν διαμαρτυρηθήκαμε τότε για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Προπηλάκισε κανείς τότε τους πολιτικούς που ψήφισαν ή ανέχθηκαν την ψήφιση του νόμου;;
Θα δεχθώ ότι ο πολιτικός μπορεί να βάλλεται από αντιπάλους, μπορεί να ορχηστρωθεί εναντίον του συνωμοσία για ........να τον καταστρέψουν. Μπορεί.
Τα έχει αυτά η πολιτική ζωή. Κανείς δεν ασχολείται με τη πολιτική ζωή με το ζόρι.
Έχει και το ρίσκο της η ενασχόληση με την πολιτική. Όποιος θέλει........όποιος ρισκάρει..........όποιος επιθυμεί, παρ΄όλα αυτά.
Ας συμφωνήσω όμως με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ως προς την αρχή ....
Ας  προστατευθούν οι πολιτικοί από αντιπάλους και ας δεχθούμε ότι μόνον η Βουλή έχει δικαίωμα να κρίνει αν είναι ένας πολιτικός ένοχος ή όχι! Αλλά η παραγραφή μετά μια πενταετία, μόνο ύποπτη μπορεί να φανεί. Υπάρχει άλλη εξήγηση;;; Όχι! Και για τον πολιτικό δεν θα έπρεπε να υπάρχει ποτέ παραγραφή. Είναι τα δικά μου και τα δικά σου και δικά σας συμφέροντα που καλείται να διαχειριστεί. Έχει λοιπόν αυξημένη ευθύνη............άρα και ο έλεγχος ανά πάσα στιγμή επιβάλλεται!
Και όμως το ανεχθήκαμε. Και φωνάζουμε σήμερα για αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου...Γιατί έτσι μας λένε τα ..........διάφορα κόμματα. Έτσι μας λένε και κάποιοι που θίγονται από τα μέτρα της κυβέρνησης......Έτσι μας λένε και ΜΜΕ για τα δικά τους συμφέροντα. 
Και εμείς, ως Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτουμε  ''τας χείρας '' και αναφωνούμε ''Λαμόγια!!!!!!! Εμείς τι φταίμε'';;;
Και για την ιστορία..... Σε κανένα κράτος της Ευρώπης, πλην κάποιων  του πρώην ''υπαρκτού'' σοσιαλισμού, δεν ανατίθεται στη Βουλή και μάλιστα κατ' αποκλειστικότητα να ασκεί ποινική δίωξη κατά υπουργών όταν υπάρχουν ενδείξεις αξιόποινων πράξεων, είχε πει στην ''Καθημερινή 10/5/2009'' ο συνταγματολόγος Ν.Αλιβιζάτος.
Να λοιπόν γιατί η Βουλή έχει καταντήσει έτσι....Να γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς και τους προπηλακίζει όπου και αν βρεθούν!!!
 
 Μα τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους. Και σήμερα συνεχίζεται η ίδια ''ιστορία''! Ο καθένας ενδιαφέρεται να μην χάσει τα κεκτημένα του, άσχετα αν τα αξίζει...Και το κοινωνικό κράτος χάνεται, και οι πολίτες διαμαρτύρονται....
Λύση είναι μόνο μία: αλλαγή νοοτροπίας ! Αλλά αλλαγή τέτοια που θα ξεκινήσει από την κορυφή και θα δοθεί έτσι το παράδειγμα στη βάση...
Να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη ο κόσμος στην πολιτική και στους πολιτικούς.
Γιατί  τα πάντα πολιτική είναι και από τις πολιτικές αποφάσεις εξαρτάται η ζωή του τόπου και η ανάπτυξη της πατρίδας....
Αλλά φευ..............





5 σχόλια:

  1. Ο μόνος τρόπος να ορθοποδήσει το κράτος είναι να στραφεί στην Υψηλή Τεχνολογία ώστε να μπορέσει να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.

    Αλλά στην Ελλάδα του σήμερα, Επιστήμη και Τεχνολογία θεωρούνται αμερικανιές και δυτικόστροφες ενασχολήσεις.
    Εμείς έχουμε μάθει να ασχολούμαστε με Πολιτισμό, Ψυχαγωγία, Τζόγο και Ποδόσφαιρο και ζούμε με τα δανεικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνοντας απεργίες, πορείες και κάψιμο καταστημάτων.

    Εμ έτσι έφτασαν τα spreads στα 1300 που δεν έχουν φτάσει παγκοσμίως ούτε τα spreads χωρών που βρέθηκαν σε πόλεμο.

    Έχοντας καταφέρει να καθιερώσουμε τους όρους "Greek economy", "Greek logistics" και "fakelaki" σαν συνώνυμα της απάτης και κλεψιάς παγκοσμίως, τώρα φτάσαμε στην χειρότερη θέση που έφτασε ποτέ χώρα στο Πλανήτη: "Να θεωρούμαστε από όλους ως παράδειγμα αποφυγής"

    Άκουγα έναν οικονομολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ένα κανάλι προχθες ότι η Ελλάδα σε μερικά χρόνια ούτε μισθούς Βουλγαρίας (μ.ο. 500 euro) δεν θα μπορεί να δίνει.

    Τον βρήκα πολύ αισιόδοξο.

    Αν έλεγε μισθούς Κίνας (μ.ο. 50 euro) θα ήταν πιο ρεαλιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιοnn ήδη έπρεπε η χώρα να έχει ξεκινήσει το ανταγωνιστικό μοντέλο του αύριο για να έχει ανάπτυξη....Αλλά το κυρίαρχο φαίνεται πως είναι πόσα θα κόψουμε από μισθούς για να έχουμε λιγότερα έξοδα. Και έσοδα;;;; Μετά ακολουθούν τα παζάρια μεταξύ των ομάδων των εργαζομένων που θίγονται με υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης....
    Δεν νομίζω ποτέ ότι η χώρα θα βρει το δρόμο της γιατί και ''ξερόλες'' είμαστε και ο καθένας στον δικό του κόσμο!
    500 ευρώ;;; Μα τόσα είναι σήμερα..........Μάλλον μισθοί Κίνας και ακρίβεια ΕΕ !!!!!!!!! Πολύ καλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Αννα δεν θα διαφωνήσω με όσα λες!Ολοι βολεύονταν από μια φαύλη κατάσταση κι καθένας έκλεβε κι έτρωγε όσα μπορούσε ή του επέτρεπαν οι συνθήκες.Ομως δεν μπορώ να βάλω στην ίδια θέση την εξουσία με τους απλούς πολίτες.Και μη ξεχνάμε πως σ' αυτή τη χώρα υπάρχει και η δικαστική εξουσία,η οποία κι αυτή βολεύτηκε με το νόμο που καθόριζε τους ίδιους μισθούς για βουλευτές και δικαστικούς!
    Ακόμα και σήμερα με όλα όσα γίνονται τι μπορεί να κάνει ο πολίτης;Να πάρει τα όπλα είναι η μόνη λύση αλλά ίσως δεν φτάσαμε ακόμα σ' αυτό το βαθμό εξαθλίωσης!
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Να πάρει τα όπλα είναι η μόνη λύση"

    Ναι, και να κάψει όλα και αντί να γίνουμε Βουλγαρία όπως πάμε να γίνουμε Μπαγκλαντες. Τι ωραία λύση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι Δημήτρη δεν εξισώνουμε τον πολίτη με την εξουσία. Αλλά πρόσεξε, μιλάω για νοοτροπία που δεν θα αφήσει κανένα, μα κανένα πολιτικό σύστημα να επιβιώσει.
    Βολεύονταν λες;; Και αυτό μας απαλλάσσει;; Ποιος ψήφιζε όλο τους ίδιους και ιδιους στη Βουλή;;
    Τι θα γίνει αν πάρουμε τα όπλα Δημήτρη;; Θα καταστρέψουμε τη χώρα -όση έχει μείνει όρθια-- και θα αλληλοφαγωθούμε;;; Θα εγκαθιδρύσουμε ποιο πολιτικό σύστημα;;
    Συγνώμη αλλά δεν έχω και πολύ εμπιστοσύνη στους πολίτες--βάζω και τον εαυτό μου μέσα-- για το τι θα κάνουν με ένα όπλο στο χέρι............Ξέρεις, η ιστορία έχει δείξει ότι οι πολίτες μετατρέπονται εύκολα σε όχλο!!!
    Και ο όχλος είναι επικίνδυνος. Όταν μάλιστα υπάρχει η νοοτροπία αυτή που μας διακατέχει από την ίδρυση του κράτους μας και εδώ.
    Υπάρχει έλλειμμα Δημήτρη αξιών και θεσμών ώστε να κυβερνηθεί η χώρα σωστά.
    Όλοι είναι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι επαναλαμβάνω στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα.Και αυτό δεν είναι εξίσωση...είναι επιμερισμός ευθυνών. Έτσι το βλέπω.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή