Χάνουμε τις δουλειές μας............να μην απελπιζόμαστε;;;

Xειμώνιασε!!! Αυτή τη στιγμή ψιλοχιονίζει έξω και μιλάμε για  την Αθήνα κοντά στο κέντρο της πόλης!!!!!!!!! Υπέροχος καιρός.......αγαπάω το χειμώνα!!
Αλλά δεν ξέρω γιατί σκέφτηκα αμέσως πόσοι άστεγοι είναι στους δρόμους, μέσα σε χαρτόκουτα,στο κρύο και τον αέρα, επιβιώνοντας ποιος ξέρει πώς!!!
Δεν είναι απλά η συνείδηση μου που σκέφτεται πάντα τους αναξιοπαθούντας...Πάντα είχαμε άστεγους.Το θεωρούσα ως -κατά κάποιον τρόπο- επιλογή των χρηστών ναρκωτικών, των αλκοολικών, των παρανόμων και αποφυλακισμένων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία, της έλλειψης κοινωνικής μέριμνας του κράτους με λίγα λόγια.
Όμως με συγκλονίζει η σκέψη ότι άστεγοι έχουν γίνει και  άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους..........που δεν έχουν ένα  ''χέρι βοηθείας'' από δικό τους πρόσωπο.
Δεν μπήκαν σε ''σκοτεινά μονοπάτια'' της εξάρτησης και δεν μπορούν να αποτοξινωθούν.........Είναι ή μάλλον ήταν εργαζόμενοι άνθρωποι...που έχασαν τη μόνη πηγή  εσόδων  που είχαν ,την εργασία τους.... άνθρωποι, που δεν τους έφταναν τα έσοδά τους να έχουν αποταμιεύσεις...
Και αυτό είναι για μένα φοβερό....ίσως γιατί είναι απλοί πολίτες σαν και μένα ή ίσως σαν και σένα που απλά τα '' μετρημένα κουκιά'' τελείωσαν. 
Άνθρωποι που είχαν ένα ζεστό σπίτι να μείνουν, που είχαν τη δουλειά τους να τους παρέχει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και ''εν μια νυχτί'' βρέθηκαν στο δρόμο.
Η εικόνα της κυρίας που δεν έχει κανένα δικό της, που έκλεισε λόγω πτώχευσης την μικρή της επιχείρησης, που έχασε λόγω υποθήκης το σπίτι της και βρέθηκε στο δρόμο, είναι εφιαλτική. 
Πρόσφατα διάβασα για έναν κύριο 48 ετών που το μόνο που του έμεινε είναι το αυτοκίνητό του...και εκεί κοιμάται!!!!!!! Ψάχνει για δουλειά αλλά το ''είσαι μεγάλος στην ηλικία'' τον κυνηγά!!!!!!!
Ομολογώ ότι αυτούς τους ανθρώπους τους συμπονώ περισσότερο!!!!!!!!!!
Οι συνθήκες οι οικονομικές μόλις άρχισαν να γίνονται δυσβάστακτες! 
Κάθε μέρα, γινόμαστε ανασφαλείς όλο και περισσότερο. 
Το άγχος έχει κυριαρχήσει και στους νέους. Απολύσεις -απολύσεις -απολύσεις!!!!
Η πρώτη εύκολη λύση των επιχειρηματιών, η πρώτη δυσβάστακτη πραγματικότητα για κάθε εργαζόμενο.
-Απολύθηκε ο Γιώργος ! Ήταν η πρώτη κουβέντα της αδελφής μου γυρνώντας από τη δουλειά της. Και απέκτησε μωρούλι το καλοκαίρι....και η γυναίκα του είναι επίσης απολυμένη............και το σπίτι με δάνειο! Πώς θα τα βγάλουν πέρα;;;
Μπορείς να μην αισθανθείς παγωνιά στην καρδιά και ένα ''χέρι'' να σου σφίγγει τα σωθικά;;;
-κ.Νίκο γιατί κλείνετε το μαγαζί σας;;; Ρώτησα τον γείτονα που μόλις είχα δει χθες να μαζεύει το μαγαζί του....Νέος άνθρωπος με δυο παιδάκια προσχολικής ηλικίας!!!
-Όταν δανείζεσαι κυρία μου για να πληρώσεις το ΤΕΒΕ, τότε δεν πάνε καλά τα πράγματα. Και μιλάμε για μια γειτονιά που εξυπηρετούσε το κατάστημά του, χωρίς να ανοίξει άλλο κοντά για να πεις ότι έχασε την πελατεία του!
Είναι το δεύτερο κατάστημα στην περιοχή μου που κλείνει σε μια βδομάδα!!!!!
Μη μου πει κανείς '' την υγεία μας να 'χουμε'' ! Τετριμμένο και άνευ αντικρίσματος αφού χωρίς δουλειά πώς θα εξασφαλίσεις την υγεία σου;;;
Και εξοργίζομαι!!!!!!!!!!!!!!!! Κάποιοι έφτασαν τη χώρα μας έως το χείλος του γκρεμού και για να τη σώσουν άρχισαν να ρίχνουν στον γκρεμό ένα ένα μέλος της κοινωνίας μας....
Δεν κατανοώ, και συγχωρέστε με, πώς θα βοηθήσει η μείωση μισθών και η άνευ όρων απόλυση  των εργαζομένων από τους επιχειρηματίες, την οικονομία του κράτους. Μπορώ να κατανοήσω τη μείωση του δημοσίου, αφού είχε χρησιμοποιηθεί ως χωνευτήρι των ψηφοθηρικών υποσχέσεων των πολιτικών, και είχε διογκωθεί και ήταν ασύμφορο για όλους μας! Σκεφτείτε....υπάρχει σε δημόσιο οργανισμό ένα επίδομα για τους εργαζόμενους........εάν πάνε πρωί στη δουλειά τους κανονικά ,ως έχουν υποχρέωση!!!!!!!! Τέτοια χάλια........... είναι δυνατόν να  μην οδηγηθεί το δημόσιο στην κατάσταση που βλέπουμε σήμερα;;;

Όμως ο ιδιωτικός τομέας γιατί;;; Τι κερδίζει το κράτος, με τις ελεύθερες απολύσεις, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση μισθών;;; Ναι κερδίζουν οι επιχειρηματίες , το ξέρω. Αλλά τους γίνεται το χατήρι για να επενδύσουν;;; Γιατί κινδυνεύουν να κλείσουν επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι ακόμη περισσότεροι;;; 
Πιστεύω ότι οι επιχειρηματίες θα έπρεπε να ''τιμωρηθούν''! Πήραν τα χρήματα τους εκτός χώρας για να κερδίσουν!! Τι λοιπόν προσφέρουν στο κράτος;;;;
Και είναι για γέλια όταν σκέφτεσαι ότι τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαμε εξίσωση μισθών με της ΕΕ!!!! 
Δεν πειράζει κ.κ. των επιχειρήσεων αν κερδίσετε λιγότερα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς!!!! Εξάλλου δημιουργώντας απολυμένους σε ποιους θα πουλήσετε την ''πραμάτεια'' σας;;;
Ο εξευτελισμός των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να εργαστούν σε ''ανευ όρων'' θέσεις εργασίας και με συνθήκες  μεταπολεμικές, είναι  το ζητούμενο!!!
Και ένα ένα τα βήματα γίνονται για να οδηγηθούμε εκεί!!!
Τι άλλο θα δούμε και θα υπομείνουμε;;;;
Και δεν είναι μόνο στη χώρα μας!!! Σε όλη την Ευρώπη, την Ευρώπη του ονείρου και της ένωσης των κρατών, των μεγάλων λόγων και των δημοκρατικών αντιλήψεων οι εργαζόμενοι  καταπιέζονται....περιθωριοποιούνται......εξευτελίζονται!!
Σε όλο τον κόσμο οι απλοί άνθρωποι ''κακοποιούνται '' από όλων των λογιών τα πολιτικά συστήματα!!!
Έλεος πια!!!!!!!



2 σχόλια:

  1. Μόλις μίλησες για ένα μεγάλο θέμα, που απασχολεί όλους μας!Όλοι λένε για το Δημόσιο που όντως χτυπήθηκε, αλλά τουλάχιστον έχουν την ασφάλεια της δουλειάς τους!Ο ιδιωτικός τομέας πράγματι δεν έχει καμία ασφάλεια!Απολύθηκε συνάδελφος που μόλις απέκτησε μωρό.Απολύονται άτομα σε μεγάλη ηλικία, που δεν πρόκειται να ξαναβρούν δουλειά.Και όντως δεν πρόκειται να ωφεληθεί το κράτος από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.Απλούστατα θα μειωθούν τα έσοδα του από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
    Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από τους μισθούς της Ευρώπης, και η χώρα μας είναι η από τις πιο ακριβές!Από τα τρόφιμα μέχρι την πιο μικρή διασκέδαση!Γιατί πρέπει να κάνουν τις ίδιες περικοπές κι εδώ;;
    Γιατί μας μετράνε επί ίσοις όροις, όταν οι απολαβές μας είναι άνισες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marypertax, ερωτήματα θέτεις και απαντήσεις, μόνο ως υπόθεση θα μπορούσα να δώσω...Είναι άσχημο πάντως να δημιουργείται περιβάλλον αβάσταχτο για τον εργαζόμενο.Τι υπομονή να κάνει;;;Και σκέψου ότι οι επιχειρήσεις απολύουν ,δίνουν το κάτι τις τους παραπάνω ως αποζημίωση με τον όρο να μην πουν οι απολυμένοι ότι απολύθηκαν!!!!!
    Δεν ξέρω τι μέλλει γεννέσθαι πάντως τίποτε καλό δεν περιμένω!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή